Διαφημίσεις

Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός για όλους, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν εγγραφούν χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται από το σύστημα Υγείας, όπως διευκρίνισε, ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γ.γ υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο αναπληρωτής γ.γ υπουργείου Υγείας, ανέπτυξε αναλυτικά το θεσμό του οικογενειακού γιατρού.

Τι είναι ο Οικογενειακός Γιατρός;

O Οικογενειακός γιατρός είναι ένας σύμβουλος Υγείας. Θέλουμε αυτή λειτουργία να ξεκινήσει και να εφαρμόζεται από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, είναι μια δωρεάν παροχή για τον πολίτη.

Μπορεί ένας ασφαλισμένος να πηγαίνει σε έναν ιδιώτη γιατρό ο οποίος δεν θα είναι σε μία από τις κατηγορίες του Οικογενειακού;

Ναι, προφανώς θα μπορεί και να πηγαίνει και θα τον αποζημιώνει όπως μέχρι σήμερα το Δημόσιο.

Ο Οικογενειακός τι ειδικότητες έχει;

Θα είναι Γενικός γιατρός, παθολόγος και παιδίατρος. Μπορεί να συνταγογραφήσει μια μεγάλη γκάμα εξετάσεων. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να συνταγογραφήσει ή κρίνεται ότι χρειάζεται περαιτέρω εξειδικευμένη φροντίδα, άρα θα παραπέμψει σε έναν άλλο ειδικό γιατρό.

Ο Οικογενειακός γιατρός αμείβεται από τον ασθενή;

Όχι. Ο οικογενειακός γιατρός αμείβεται από τον πολίτη, εμμέσως, μέσω της φορολογίας. Δεν υπάρχει ιδιωτική πληρωμή. Δεν χρεώνεται.

Ωράριο του Οικογενειακού γιατρού

Θα λειτουργεί κανονικά όπως λειτουργούσε μέχρι τώρα ο συμβεβλημένος γιατρός με το Δημόσιο. Για να εξυπηρετήσει την νύχτα έναν ασθενή, αυτό αφορά τον ίδιο τον γιατρό. Το κατά πόσον είναι προσβάσιμος, γιατί έχει μια λίστα που εξυπηρετεί. Η συνήθης πρακτική και δεν θέλουμε να αλλάξει αυτό, τα έκτακτα και τα επείγοντα περιστατικά θα εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία και από τα Κ.Υ που εφημερεύουν στις αστικές και ημιαστικές περιοχές.

Πως βρίσκουμε τον Οικογενειακό γιατρό;

Toν βρίσκουμε, είτε επισκεπτόμενοι μια δημόσια δομή της περιοχής μας, ή μια ΤΟΜΥ της περιοχής μας, έχουμε 96 τέτοιες δομές σε όλη τη χώρα και μέχρι τέλος του έτους θα έχουν ξεπεράσει τις 120, είτε επισκεπτόμενοι έναν συμβεβλημένο γιατρό του συστήματος Υγείας, ή ηλεκτρονικά μέσα από τη σελίδα της ΗΔΙΚΑ ή μέσα από την ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο, χρειάζεται μετά την ηλεκτρονική αίτηση, ένα ραντεβού με τον Οικογενειακό γιατρό για να γίνει αποδεκτή η αίτηση και να ξεκινήσει η λειτουργία του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλλου, το οποίο είναι η καινούργια υπηρεσία του συστήματος, γιατί μεταξύ άλλων, ο οικογενειακός γιατρός πέρα από τη λίστα φροντίδας των ανθρώπων, έχει και την ευθύνη ανάπτυξης του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλλου. Ένας φάκελλος όπου θα συγκεντρώνεται η πληροφορία που θα αφορά τον κάθε εγγεγραμμένο πολίτη

Όσοι δεν έχουν Οικογενειακό γιατρό κοντά τους, τι κάνουν;

Yπάρχουν κάποιες στρεβλώσεις και αδυναμίες στο σύστημα που είναι δομικές. Υπάρχουν κάποια κενά σε απομακρυσμένες περιοχές και σε νησιωτικές που ακόμα και όταν προκηρύσσουμε μόνιμες θέσεις, το ιατρικό σώμα είναι απρόθυμο να ανταποκριθεί.

Η στελέχωση των δημόσιων δομών είναι αυτή που θα έχει το μεγαλύτερο βάρος.

Για να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός, πόσοι γιατροί χρειάζονται;

Αυτή τη στιγμή έχουμε 3000 εγγεγραμμένους γιατρούς στο σύστημα και ήδη οι 2000 είναι ήδη στο σύστημα. Χρειαζόμαστε περίπου από 500 έως 1000 ακόμα για να έχουμε καθολική κάλυψη.

Το βασικό θέμα είναι ότι, οι νέοι γιατροί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν μεταναστεύσει τα προηγούμενα χρόνια στο εξωτερικό. Ένας μεγάλος αριθμός, πάνω από 16.000 βρίσκονται έξω. Ήδη και με τις προκηρύξεις για μόνιμες θέσεις, αρχίζει δειλά δειλά η αναστροφή αυτού του κλίματος. Βλέπουμε έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στα συστήματα Υγείας του εξωτερικού να επιστρέφουν.

Ένας δεύτερο θέμα είναι ότι, υπάρχει ένα έντονο φαινόμενο αστυφιλίας και αυτό είναι διαχρονικό πρόβλημα.

Οι ανάγκες του συστήματος με τους οικονομικούς πόρους, έχουν μια αναντιστοιχία. Ήδη σε κάποιες αγροτικές περιοχές με το επιπλέον επίδομα αγόνου έχουν αρχίσει και στελεχώνονται.

Το σημαντικό είναι ότι μιλάμε πια επί ενός σχεδίου που υλοποιείται. Έχουν γίνει δεκαοκτώ απόπειρες στο παρελθόν νομοθέτησης ενός πρωτοβάθμιου συστήματος Υγείας. Το βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο στην πράξη, προφανώς και με τις δυσκολίες του.

Από 1η Ιανουαρίου του 2019, ο Οικογενειακός γιατρός θα λειτουργεί σε όλη τη χώρα και εκτός από την φροντίδα του ασθενή, θα συνταγογραφεί χωρίς κόστος.

Πόσους θα εξυπηρετεί ο Οικογενειακός γιατρός;

Έχει ένα «ταβάνι» 2.250 ατόμων που εγγράφονται, αλλά δεν θα εξυπηρετεί τόσους, έχει ένα 10-15% που θα εξυπηρετεί μηναία.

Αν δεν μπω στο σύστημα τι χάνω;

Αν υπάρχει οικογενειακός γιατρός και δεν εγγραφούμε, χάνουμε τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χάνουμε την δυνατότητα σε μια νέα υπηρεσία και χάνουμε και χρόνο, γιατί ο οικογενειακός γιατρός κανονίζει πολύ νωρίτερα τα ραντεβού μας με μια άλλη ειδικότητα.

Οι χρόνιοι ασθενείς που τους παρακολουθεί ένας άλλος γιατρός, πχ καρδιολόγος, αυτοί παίρνουν μια ετήσια παραπομπή και δεν ταλαιπωρούνται άλλη φορά, εκτός αν χρειάζονται τις υπηρεσίες του Οικογενειακού γιατρού.

Στην πράξη έχουμε ήδη 160.000 ανθρώπους που έχουν εγγραφεί σε ΤΟΜΥ και μόνο 2000 έχουν παραπεμφθεί σε επόμενο επίπεδο φροντίδας Υγειας.

Έχουμε εκτίμηση αυτή τη στιγμή ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουμε εξοικονόμηση πάνω από 4 εκατ. ευρώ από ιδιωτικές ιατρικές δαπάνες των οικογενειών. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί είναι λεφτά που έφευγαν από τις τσέπες ανθρώπων που δεν είχαν την οικονομική ευχέρεια.

aftodioikisi.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Οικογενειακός γιατρός: Τι θα συμβεί σε όσους δεν κάνουν εγγραφή”
  1. Πόσους θα εξυπηρετεί ο Οικογενειακός γιατρός;

    Έχει ένα «ταβάνι» 2.250 ατόμων που εγγράφονται, αλλά δεν θα εξυπηρετεί τόσους, έχει ένα 10-15% που θα εξυπηρετεί μηναία.
    ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ, ΑΝ ΟΧΙ…. ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΣ ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ.
    ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 300 ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΝ ΜΗΝΑ, ΜΟΛΙΣ ΔΕ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ, ΘΑ ΛΕΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ “ΕΚΛΕΙΣΑ” ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ….
    ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΡΕ ΕΞΥΠΝΕ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΙΚΑ;
    ΔΕΝ ΛΕΝΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΑΡΙΘΜΟ ΤΩΝ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ, ΚΑΙ ΔΩΣΤΕ 10…20 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΓΗ; ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΘΑ ΚΑΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΨΑΞΕΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ; ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΤΑΓΓΕΙΛΕΙ ΤΟΝ ΨΕΥΤΗ ΓΙΑΤΡΟ;
    ΑΝΤΕ, ΚΑΙ ΜΑΣ ΦΛΟΜΩΣΑΤΕ ΣΤΙΣ Π@Π@ΡΙΕΣ… ΤΣΟΓΛΑΝΟΙ.

  2. Ο/Η Γεωργιανο κομουνι εβραικης θεωριας δηλαδη σκετη περσια του Δαρειου λέει:

    …den πιστευω να ξαναγυριζουμε στην ρωσικη επικρατεια της κουμουνιστικης τακτικης ”’φακελλωμα”’ ακομη και τα διδυμα μας τα αρρωστα και με φωτο ?

  3. Ο οικογενειακός γιατρός θα φακελώνει πλήρως τον πολίτη. Θα κρατάει ιστορικό για τα πάντα και με κάθε λεπτομέρεια ώστε να μπορεί να αιτιολογήσει τις παραπομπές. Ούτε που φαντάζεστε που μπορεί να οδηγήσει αυτό. Ασθενιολόγιο και περιουσιολόγιο θα καταγράψουν τις μάζες των λαών, έτσι ξεκίνησε κι ο ναζισμός βήμα βήμα και μετά γνώριζαν ποιον θα σκοτώσουν και ποιον θα κλέψουν. Αυτά δεν είναι σκέψεις του υπουργείου υγείας, αλλά εντολές που δόθηκαν από τη λέσχη Μπίλντερμπεργκ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek