Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός
Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις στην Αθήνα συναντήθηκα με μια παρέα διαδικτυακών φίλων, μεταξύ των οποίων ήταν και ένας Έλληνας που είχε γεννηθεί στην Αίγυπτο, όπου κατοικούσε μέχρι το 2011 στην Αλεξάνδρεια, στο τμήμα της πόλης όπου κατοικούν εύποροι Έλληνες από αρχαιοτάτων χρόνων.
Από αυτόν τον άνθρωπο του ζήτησα να μου διηγηθεί την προσωπική του εμπειρία, την οποία σας παραθέτω αυτούσια, με σκοπό να μπορέσουμε και εμείς να καταλάβουμε τι θα μπορούσε να γίνει στη χώρα μας, όταν το ρέμπελο ξεσηκωθεί :
Ήμουν από πολύ ευκατάστατη οικογένεια και ζούσαμε σε μια απο τις καλύτερες περιοχές της Αλεξάνδρειας Αιγύπτου. Επί καθεστώτος Μουμπάρακ η οικογένεια μου θα μπορούσα να πω ότι ήταν απο τις ευεργετημένες, αφού μας είχε δοθεί άδεια εμπορίου με το εξωτερικό. Φυσικά το μεγαλύτερο μέρος του Αιγυπτιακού λαού πεινούσε και ήταν χωρίς εργασία ή με εργασία που δεν τους εξασφάλιζε ούτε τα προς το ζην. Όπως περίπου τείνει να γίνει και στην Ελλάδα στις μέρες μας. Ουσιαστικά αυτό που γίνεται τώρα στην Ελλάδα, δηλαδή η ύπαρξη πολύ πλούσιων και πολύ φτωχών και ενδιάμεσα οι δημόσιοι υπάλληλοι, στην Αίγυπτο ήταν η καθημερινή μας πραγματικότητα για πολλά χρόνια. Προσωπικά δεν θυμάμαι να έζησα διαφορετική κατάσταση.
Την 25 Ιανουαρίου 2011, η μέρα που ονομάστηκε “Η μέρα της Οργής” ξεκίνησε κυρίως από το Κάιρο η επανάσταση της Αραβικής Άνοιξης ενάντια στο καθεστώς. Στον κόσμο έγινε γνωστή ως η επανάσταση της πλατείας Ταχρίρ.
Τις πρώτες 3-4 μέρες για εμάς στην Αλεξάνδρεια δεν άλλαξαν πολύ τα πράγματα. Οι δουλειές, δουλειές και η ρουτίνα, ρουτίνα.
Τα πράγματα όμως καταλάβαμε ότι δεν πάνε καλά τρεις μέρες μετά. Το μεσημέρι της 28ης Ιανουαρίου ο Πρόεδρος Μουμπάρακ σε ένα διάγγελμα του ανακοίνωσε την επιβολή στρατιωτικού νόμου, με απαγόρευση διαδηλώσεων και κυκλοφορίας. Τότε με τον πατέρα μου κοιταχτήκαμε στα μάτια. Καταλάβαμε ότι πλέον όλα αλλάζουν στην Αίγυπτο.
Ο πατέρας μου είχε φίλους αστυνομικούς που ψώνιζαν από το μαγαζί μας, τους πήρε τηλέφωνο και έμαθε ότι τα πράγματα στην πρωτεύουσα ήταν πολύ άσχημα. Στα κανάλια και στα ραδιόφωνα δεν άκουγες τίποτα, ενώ το ίντερνετ είχε ουσιαστικά διακοπεί. Τα κοινωνικά δίκτυα είχαν ανασταλεί και η ενημέρωση ήταν 100% κατευθυνόμενη. Μόνο όμορφα τραγούδια έπαιζαν όλοι οι σταθμοί και οι ειδήσεις πράγματα άσχετα.
Το Σαββάτο το πρωί 29/1 μάθαμε πρώτη φορά για τα δυσάρεστα. 70+ νεκροί, χιλιάδες τραυματίες στο Κάιρο. Ταυτόχρονα είδαμε να μαζεύονται μουσουλμάνοι και στην δική μας πόλη. Μέχρι και την Παρασκευή υπήρχαν μικρές συγκεντρώσεις κυρίως έξω από χώρους προσευχής.
Από την Παρασκευή το βράδυ ο πατέρας μου σήκωσε εμένα και τον αδελφό μου και έναν ακόμη Έλληνα υπάλληλο μας και πήγαμε στο μαγαζί. Ότι υπήρχε σε τρόφιμο το πήραμε μέσα στη νύχτα και το μεταφέραμε σε ένα γειτονικό χωριό όπου έμεναν οι γονείς της Αιγύπτιας συζύγου του υπαλλήλου μας. Πήραμε τα πάντα, ακόμα και στο σπίτι αφήσαμε τρόφιμα για 1-2 μέρες. Τελικά μπορώ να πω σήμερα ότι αυτό μας έσωσε.
Το Σαββάτο το βράδυ άρχισαν οι μουσουλμάνοι να χτυπούν τα δημόσια κτίρια (δημαρχεία, εφορία, αστυνομικά τμήματα) και τα ξημερώματα χτύπησαν μέχρι και τα προξενεία των ΗΠΑ, του Ισράηλ, της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ήταν πλέον θέμα χρόνου.
Προς το μεσημέρι μια ομάδα 50 μουσουλμάνων ήρθε και στην συνοικία μας. Προηγουμένως μάθαμε για λεηλασίες σε σουπερ μαρκετ, σε μικρά καταστήματα τροφίμων, στη μεγάλη λαϊκή αγορά. Σειρά είχαν τα σπίτι των πλουσίων.
Στο δικό μας σπίτι μπήκαν αργά το απόγευμα. Βρήκαν τα λιγοστά τρόφιμα. Έδεσαν εμάς τους άνδρες. Ευτυχώς τις γυναίκες από νωρίς ο πατέρας μου τις έδιωξε. Σε άλλα σπίτια έγιναν πράγματα που ούτε η ιστορία δεν θα τολμήσει να γράψει. Οι φωνές ακούγονταν μέχρι το πρωί.
Μετά από 3 ώρες μας παράτησαν και έφυγαν. Πήραν από το σπίτι τα πάντα. Μέχρι και τα έπιπλα ξεσήκωσαν.
Μετά από 4 ώρες ήρθε ένας φίλος στο σπίτι και μας έλυσε. Τότε άρχισε ο αγώνας μας.
Επειδή δεν είμαστε σκουρόχρωμοι, αμέσως ήμασταν στόχος. Όλη τη νύχτα, ξημερώνοντας Κυριακή περπατούσαμε από στενό σε στενό. Είχαμε μαζί μας μόνο 1 μπουκάλι νερό. Ευτυχώς δεν ήταν καλοκαίρι.
Στόχος ήταν μέχρι το πρωί να διανύσουμε μια απόσταση 2 χλμ περίπου. Αστεία απόσταση θα μου πεις… Πίστεψε με όμως οριακά φθάσαμε μετά από 6,5 ώρες περπάτημα. Εκεί ήταν το σπίτι ενός Αιγύπτιου εργάτη μας. Ο άνθρωπος μας φιλοξένησε μέχρι το βράδυ. Μας έβαλε σε ένα υπόγειο, χωρίς φως χωρίς τίποτα και ήμασταν σκεπασμένοι με χράμια.
Το βράδυ πήραμε 2-3 μπουκάλια νερό και μερικούς ξηρούς καρπούς και φύγαμε. Το χωριό ήταν σε απόσταση 35 χιλιομέτρων. Έπρεπε να βγούμε από την πόλη και τότε μόνο θα είχαμε ευκαιρία να φθάσουμε με ασφάλεια.
Όλη τη νύχτα περπατούσαμε. Τώρα ήμασταν στα προάστια και δεν είχαμε πλέον τόσο πρόβλημα. Τουλάχιστον ήμασταν όρθιοι και το βήμα πλέον ήταν πιο γοργό. Το μεγάλο μας πρόβλημα ήταν ότι πλέον δεν υπήρχε άλλο ασφαλές “καταφύγιο”. Στην περιοχή αυτή δεν γνωρίζαμε κανέναν. Ευτυχώς λίγο πριν το ξημέρωμα ο αδελφός μου βρήκε ένα υπο κατάρρευση κτίριο. Εκεί βγάλαμε τη μέρα μας.
Τα ξημερώματα της Τρίτης φθάσαμε επιτέλους στο χωριό. Ήταν η μέρα που ακούσαμε για την παραίτηση Μουμπάρακ. Η μέρα που άρχισε ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Ο κόσμος πλέον πεινούσε πολύ. Γιατί οι δουλειές για 7 ημέρες είχαν σταματήσει. Ούτε στα χωράφια δεν πήγαιναν. Όλοι είτε συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, είτε είχαν λουφάξει.
Μετά όλοι είχαν βγει στο πλιάτσικο.
Ευτυχώς εκεί που ήμασταν δεν ήρθε κανείς… Μείναμε για ένα μήνα, μέχρι που ο πατέρας μου φρόντισε να μπούμε στο πλοίο που είχε έρθει να μας φέρει στην Ελλάδα.
Ανταλλάξαμε τα τρόφιμα που μας περίσσευαν με χρυσό και δολάρια. Ευτυχώς ο πατέρας μου πάντα κρατούσε αρκετά χρήματα σε δολάρια, γιατί αυτά μας βοήθησαν να πατήσουμε στα πόδια μας όταν γυρίσαμε στην πατρίδα. Αυτό και οι οικογενειακοί δεσμοί με τα ξαδέλφια μας εδώ, που μας έδωσαν ένα δωμάτιο να μείνουμε μέχρι να τακτοποιηθούν τα ελληνικά χαρτιά μας και να βγούμε για να βρούμε δουλειά.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
ΩΡΑΙΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΙΠΕ Ο ΦΙΛΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ.. ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΟΝΤΩΣ ΕΤΣΙ. ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΝΕΝΑ ΛΟΓΟ ΝΑ ΤΟΝ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΩ.
ΕΝ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙ: Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΥΠΟΡΟΣ, ΤΟ ΜΑΓΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΧΡΥΣΟ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΕΙΧΕ ΠΑΝΤΑ ΔΟΛΛΑΡΙΑ. ΚΑΙ ΤΟ ΚΥΡΙΩΤΕΡΟ ΥΠΗΡΧΕ ΕΝΑ ΠΛΟΙΟ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ.
ΕΜΕΙΣ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΣΕ ΠΟΙΟ ΠΛΟΙΟ ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ?
ΑΚΟΜΑ… ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΚΛΕΙΕΤΑΙ ΑΠΟ ΒΟΥΝΑ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥΣ/ΕΞΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ. ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΣ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΑ ΑΠ΄ΟΤΙ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ. ΜΙΛΑΩ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΑ ΠΟΔΙΑ.
Ή ΘΑ ΒΓΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Ή ΜΕΤΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΟΡΘΩΤΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΖΟΥΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΟΥ. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ….
ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕ ΥΠΟΨΙΑΖΕΙ Ο ΑΡΧΙΠΑΠΑΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΟ “ΚΑΤΣΙΚΩΜΑ” ΤΩΝ ΛΑΘΡΑΙΩΝ ΕΠ΄ΑΟΡΙΣΤΟΝ.
Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ .. ΤΙΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΧΩ ΝΑ ΠΡΟΣΘΕΣΩ.
ΙΩ
Και αν βγαίνοντας από την κάθε πόλη δεν έχεις που να πας?
ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ….ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΒΓΕΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΚΡΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΧΕΙΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΣ ΑΡΑ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΣ!!!!! ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΡΝΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΗ ΘΑ ΤΑΜΠΟΥΡΩΘΕΙΣ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΟΣΟ ΕΠΙΒΙΩΣΕΙΣ!!! 1 ΒΔΟΜΑΔΑ? 1 ΜΗΝΑ? ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΙΠΑ…Η ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΑΖΙ ΜΑΣ…
Όσο και αν προσπάθησαν να μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η Αξιοπρέπεια μας ορίζεται από την χρηματική επάρκεια ή την φαινόμενη δόξα που μπορεί κάποιος να έχει,θα θυμηθούμε και άλλοι ίσως καταλάβουν,ότι η Αξιοπρέπεια μας ορίζεται από την Αγάπη και την Αλλυλεγγύη.
Ίσως ήρθε η ώρα να οργανώσουμε τα δικά μας “HOT SPOT”!!!!
Ελληνας και Αλληλεγγύη δεν πανε μαζι! Ο ενας θα φαει το άλλον!
Αυτοί είμαστε…
Μας συνδέει Φως (Μάνος Δανέζης)
http://www.enorasis.edu.gr/?p=5603
”Στον βωμό αυτού του αγαθού και των παραγώγων του ολόκληρος ο δυτικός πολιτισμός επί αιώνες θυσίαζε, αλλά θυσιάζει ακόμα και σήμερα, το σύνολο των ανθρώπινων αξιών του, ακόμα και την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.
Σύμφωνα με τη μηχανιστική και αντικοινωνική αυτή αντίληψη, τα ανθρώπινα αγαθά, όπως η φιλία, η ειρηνική συνύπαρξη, η αγάπη κι η αλληλεγγύη δεν είναι αποτέλεσμα μιας εσωτερικής ανθρώπινης ανέλιξης, η οποία εκφράζει ένα υψηλότερο επίπεδο πολιτισμικής ανάπτυξης.
Οι σχέσεις των ανθρώπων και των αντίστοιχων κοινωνιών τους στηρίζονται μονοδιάστατα στην έννοια του αμοιβαίου υλικού συμφέροντος και κέρδους και διαρκούν όσο αυτό διαρκεί.
Αυτήν την κατάρρευση του δυτικού πολιτισμού έρχεται να σταματήσει η ίδια η επιστήμη μέσα από τις νέες ανακαλύψεις της και τη νέα Φυσική Φιλοσοφία που απορρέει από αυτήν.
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Το αρθρο είναι για τους «λευκούς αραπηδες» της Ελλαδας
Ζαχαρία πολύ ενδιαφέρουσα και χρήσιμη η ιστορία του φίλου από την Αλεξάνδρεια. Ιστορίες σαν κι αυτές, όπως επίσης και οι αφηγήσεις από τις πρώτες μέρες του πολέμου στην Γιουγκοσλαβία, τις έχω πάντα στο μυαλό μου, ως συμβουλευτικές.
Τα περισσότερα από αυτά τα σενάρια, τα έχω ήδη προσομοιώσει στις εκπαιδευτικές μου “βόλτες”, τόσο με την οικογένεια μου, όσο και την ομάδα επιβίωσης/συνεργασίας μου. (άμυνα, προστασία, συνεργασία, φύλαξη, φυγή, πεζοπορία, επιβίωση κτλ).
Θα σε παρακαλούσα να μου απαντήσεις σε μερικές απορίες μου. Αν γνωρίζεις, και αν θες φυσικά!
1) Ο άνθρωπος αυτός είπε οτι ζούσε σε μια εύπορη περιοχή της Αλεξάνδρειας. Τί πληθυσμό είχε αυτή η περιοχή; Ηταν ερημική ή πολυπληθής;
2) Δέχτηκαν επίθεση από 50 μουσουλμάνους. Για ποιο λόγο δεν αμύνθηκαν οι γειτονιές;
Έλλειψη οπλισμού ή έλλειψη γνώσεων άμυνας; Μήπως δεν μιλούσαν καθόλου ο ένας με τον άλλον, και ήταν ο καθένας μόνος του ακόμα και την ύστατη στιγμή;
3) κατά την διάρκεια των επιθέσεων, ποιος ο ρόλος της τοπικής αστυνομίας; Ηταν ανύπαρκτη, ή ελλειπή;
4) όταν επιτέθηκαν στα δημόσια κτίρια, και συγκεκριμένα στα αστυνομικά τμήματα και στα προξενεία, δεν προέβαλλαν αντίσταση, ούτε κι εκεί;;
5) οι ομάδες των μουσουλμάνων που επιτίθονταν, ήταν “συνηθισμένοι” πλιατσικολόγοι, ή έμοιαζαν να ξέρουν τί κάνουν; έφεραν βαρύ οπλισμό; είχαν αρχηγό; πως κινούνταν; έμοιαζαν να έχουν επιχειρησιακές γνώσεις πεδίου;
Συγγνώμη για τις πολλές ερωτήσεις, αλλά όπως καταλαβαίνεις, για εμάς τους λίγους που προετοιμαζόμαστε, ακόμα και η γνώση των λεπτομερειών είναι ζωτικής σημασίας!
υ.γ: Ζαχαρία αν δεν την έχεις δει, θα σου πρότεινα την ταινία No Escape (2015). Πολλές σκηνές της, θα σου θυμίσουν αυτήν την ιστορία !
α)Οι περιοχές που μένουν οι Έλληνες είναι η νέα βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας και η εκκλησία του Αγίου Σάββα. Υπάρχει και μια πολύ μικρή κοινότητα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου (εκεί ήταν οι πιο φτωχοί). Οπότε μιλάμε ουσιαστικά για κεντρική περιοχή (Η Αλεξάνδρεια δεν έχει αραιοκατοικημένες περιοχές). Ακόμα και η περιοχή με τις βίλες είναι πυκνοκατοικημένη.
β)Δεν υπήρχαν σχέσεις καλή γειτονίας. Επίσης αρκετοί απο τους γείτονες είτε εγκατέλειψαν τη χώρα αμέσως, είτε συντάχθηκαν με τους επαναστάτες. Απ΄ότι μου είπε πολλές φορές στο παρελθόν γινόταν πορείες και μινι επαναστάσεις στο Κάιρο. Αλλά ποτέ δεν περίμεναν ότι θα γίνει το μπαμ.
γ και δ)Η αστυνομία προέβαλε αντίσταση. Υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί. Αλλά μπροστά σε χιλιάδες κόσμο εν τέλει οπισθοχώρησαν. Εκεί η αστυνομία είναι στρατιωτικό σώμα. Έχει οχυρωμένα στρατόπεδα εκτός απο κτίρια στην πόλη. Εκεί αποσύρθηκαν.
ε)Κυρίως μεμονωμένες ομάδες και είχαν καλάσνικοφ. Πλιατσικολόγοι καθαρά.
Ζαχαρία σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Να΄σαι καλά!
Περιμένοντας να δω αν θα δημοσιεύσετε το σχόλιο μου απαντώ στον φίλο Ιθύνων (με αληθινά γεγονότα και όχι μούφες):
1) Όλη η Αλεξάνδρεια σχεδόν είναι πολυπληθής. Εύπορες περιοχές της Αλεξάνδρειας δεν θεωρούνται πολλές αλλά και οι 2-3 που μου έρχονται στο μυαλό έχουν ελάχιστες Ελληνικές οικογένειες (για την ακρίβεια 1 η οποία είναι ακόμα στην Αλεξάνδρεια btw)… Ένα τεράστιο ψέμα είναι ότι ζούμε οι Έλληνες συγκεντρωμένοι σε περιοχές… Καμία σχέση με την πραγματικότητα… Σκορπισμένοι είμαστε σε όλη την Αλεξάνδρεια και απαντώντας παράλληλα και στο 2) ναι αμύνθηκαν οι γειτονιές. Για την ακρίβεια αμύνθηκαν (και επιτέθηκαν εν μέρει) σε πλιατσικολόγους. Υπήρχαν παντού μπλόκα (από απλούς πολίτες) που με κάποια μορφή αστυνόμευσης από πολίτες προσπαθούσαν να επιβάλουν την τάξη. Σημαντικό είναι ότι η όλη εξέγερση δεν ήταν θρησκευτική… Δεν βίαζαν κόπτες, καθολικούς και ορθόδοξους (και πάλι ντροπή σας για τις μούφες) αλλά ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι του λαού έναντι του προηγούμενοι καθεστώτος. Υπήρχαν παρόλα αυτά αναφορές αρκετές και ακούγαμε για πλιάτσικο που γινόταν με τραγική κατάληξη μερικές φορές αλλά και πάλι αυτό το πλιάτσικο δεν είχε στόχο τους Χριστιανούς αυτούς καθεαυτούς αλλά όποιον είχε λεφτά. Σε πολλές πολυκατοικίες φιλούσαν σκοπιές με αυτοσχέδια όπλα για να αποφύγουν εισβολή από τέτοιους πλιατσικολόγους
3)αν και παντοδύναμη παλαιότερα η αστυνομία κατέρρευσε
4)τα προξενεία (και δη το Ελληνικό) δεν υπήρξε στόχος. Στα κυβερνητικά κτίρια υπήρξε αντίσταση αλλά το κέντρο της αστυνομίας της Αλεξάνδρειας πχ (με όλα τα αρχεία μέσα) το κάψανε.
5)πλιατσικολόγοι χωρίς οργάνωση. Χαρακτηριστικό (και ακραίο) είναι ότι αν στα μπλόκα των πολιτών πίστευαν ότι είσαι πλιατσικολόγος/κλέφτης κτλπ η κατάληξη ήταν το πιο πιθανό να είναι τραγική… χωρίς δίκες κτλπ επιτόπου τιμωρία… εκτιμώ ότι μεταξύ των πλιατσικολόγων και αρκετοί αθώοι πλήρωσαν αυτή την “ανοργανωσιά”
Καθώς ανήκω στους Αιγυπτιώτες Έλληνες Αλεξανδρινούς μπορώ να επιβεβαιώσω τις υποψίες πολλών. Ότι η συγκεκριμένη αφήγηση είναι ένα σκέτο παραμύθι… Γνωρίζουμε για καταστάσεις ακραίες που υπήρξαν σε όλη την Αίγυπτο (κάποιες ίσως και πιο ακραίες) αλλά είναι άθλιο το ότι δημιουργήσατε μια ψεύτικη ιστορία απλά και μόνο για να τραβήξετε κάποια views… Όσο για το ότι οι Έλληνες της Αλεξάνδρειας ζούνε όλοι συγκεντρωμένοι σε περιοχές είναι επίσης (ανόητο) μύθο. Από την Μανσεϊα μέχρι την Ιμπραιμία είμαστε όλοι σκορπισμένοι… Για την ακρίβεια οι περισσότεροι είναι προς Μανσεϊα και σχετικά κοντά στον Άγιο Σάββα αλλά η Ιμπραιμία είχε το μεγαλύτερο αριθμό Ελλήνων. Μην φαντάζεστε τρελά νούμερα όμως… Άντε να έχουμε μείνει 300-400… 190 ψηφίσαμε στις τελευταίες εκλογές για την ακρίβεια… Την αλήθεια αυτών που γράφω (και τα παραμύθια της ιστοσελίδας σας) μπορεί να τα επιβεβαιώσει και ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλάδος αλλά και η ενεργή μας Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας. Επίσης, γνωρίζοντας όλους τους Έλληνες της Αλεξάνδρειας από το 1988 που γεννήθηκα εγώ προσωπικά ποτέ δεν ακούστηκε ότι κάποιος Αλεξανδρινός Έλληνα έπεσε θύμα καταστάσεων όπως περιγράφετε πάνω… Ο στρατός μας συνόδευσε στο αεροδρόμιο (μέχρι ένα σημείο) όπου τα C130 της Ελληνικής Αεροπορίας έφεραν στην Ελλάδα για λόγους ασφαλείας όσους ανησυχούσαν ιδιαίτερα… Ντροπή σας…