Μην ξεχνατε οτι η συνεχεια λειτουργιας του Ελευθερου Ελληνικου κοινωνικου δικτυου https://Hellasbook.gr στηριζετε αποκλειστικα στης δικες σας δωρεες!

Εξάλειψη των παρασίτων με έλαιο κάνναβης
Δοκιμάστε το έλαιο κάνναβης για να καθαρίσετε το σώμα σας
ΑΓΟΡΑ
Product Image

Ωστόσο, ένα λεπτομερές νομικό σύστημα απαιτεί γενικά ανθρώπινη επεξεργασία. Οι κύριοι τύποι θρησκευτικού δικαίου είναι η σαρία στο Ισλάμ, η χαλάκχα στον Ιουδαϊσμό και το κανονικό δίκαιο σε ορισμένες χριστιανικές ομάδες.

Η σαρία είναι το πιο διαδεδομένο θρησκευτικό νομικό σύστημα (βλ. Ισλαμικό Δίκαιο) και αποτελεί το μοναδικό σύστημα δικαίου για χώρες όπως το Ιράν, οι Μαλδίβες και η Σαουδική Αραβία. Καμία χώρα δεν διέπεται πλήρως από τη χαλάκχα, αλλά οι Εβραίοι μπορούν να αποφασίσουν να διευθετούν τις διαφορές τους μέσω των εβραϊκών δικαστηρίων και να δεσμεύονται από τις αποφάσεις τους.

Το κανονικό δίκαιο δεν είναι ένας θεϊκός νόμος ως τέτοιος, επειδή δεν βρίσκεται στην αποκάλυψη. Αντιθέτως, θεωρείται ως ανθρώπινος νόμος που εμπνέεται από τον λόγο του Θεού και εφαρμόζει τις απαιτήσεις αυτής της αποκάλυψης στην πραγματική κατάσταση της εκκλησίας.

Το κανονικό δίκαιο ρυθμίζει την εσωτερική τάξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Αγγλικανικής Κοινότητας.

Ρωμαϊκό Δίκαιο-Ένας τύπος αστικού δικαίου που αναπτύχθηκε στην αρχαία Ρώμη και εφαρμόστηκε από την εποχή της ίδρυσης της πόλης (κατά παράδοση το 753 π.Χ.) έως την πτώση της Δυτικής Αυτοκρατορίας τον 5ο αιώνα μ.Χ. Το ρωμαϊκό δίκαιο παρέμεινε το νομικό σύστημα της Βυζαντινή (Ανατολική Αυτοκρατορία) μέχρι την πτώση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Διατηρημένα θραύσματα του πρώτου νομικού κειμένου, γνωστού ως Νόμος των Δώδεκα Πινάκων, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., περιείχαν συγκεκριμένες διατάξεις που αποσκοπούσαν στην αλλαγή του ισχύοντος εθιμικού δικαίου.

Lavyl Bessure 32 - Προηγμένη προστασία
Η πιο προηγμένη προστασία στον κόσμο ενάντια σε ιούς, βακτήρια και μικρόβια.
Μάθετε περισσότερα: Στείλε Εμαιλ
Product Image

Το πρώιμο ρωμαϊκό δίκαιο αντλούνταν από το έθιμο και τα καταστατικά- αργότερα, κατά την εποχή της αυτοκρατορίας, οι αυτοκράτορες διεκδικούσαν την εξουσία τους ως την απόλυτη πηγή δικαίου. Η βάση των ρωμαϊκών νόμων ήταν η ιδέα ότι η ακριβής μορφή -όχι η πρόθεση- των λέξεων ή των πράξεων παρήγαγε νομικές συνέπειες.

Μόλις στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. δημοσιεύτηκε ένας ολοκληρωμένος ρωμαϊκός κώδικας νόμων (βλ. Αστικό Δίκαιο παραπάνω). Το ρωμαϊκό δίκαιο αποτέλεσε τη βάση των νομικών συστημάτων που αναπτύχθηκαν σε πολλές χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Ρωμαϊκό-Ολλανδικό Δίκαιο-Ένας τύπος αστικού δικαίου που βασίζεται στο ρωμαϊκό δίκαιο, όπως εφαρμόζεται στις Κάτω Χώρες. Το ρωμαϊκό-ολλανδικό δίκαιο χρησιμεύει ως βάση για τα νομικά συστήματα σε επτά αφρικανικές χώρες, καθώς και στη Γουιάνα, την Ινδονησία και τη Σρι Λάνκα.

Αυτό το σύστημα δικαίου, το οποίο προήλθε από την επαρχία της Ολλανδίας και επεκτάθηκε σε όλες τις Κάτω Χώρες (για να αντικατασταθεί από τον γαλλικό αστικό κώδικα το 1809), καθιερώθηκε σε ορισμένες χώρες της υποσαχάριας Αφρικής κατά την ολλανδική αποικιοκρατική περίοδο.
Ο Ολλανδός νομικός/φιλόσοφος Ούγκο Γκρότιους ήταν ο πρώτος που προσπάθησε να αναγάγει το ρωμαϊκό-ολλανδικό αστικό δίκαιο σε ένα σύστημα στο έργο του Jurisprudence of Holland (γραμμένο το 1619-20, το σχόλιο δημοσιεύτηκε το 1621). Ο Ολλανδός ιστορικός/δικηγόρος Simon van Leeuwen επινόησε τον όρο “ρωμαϊκό-ολλανδικό δίκαιο” το 1652.

Ισπανικό Δίκαιο-Ένας τύπος αστικού δικαίου, που συχνά αναφέρεται ως Ισπανικός Αστικός Κώδικας, είναι το σημερινό νομικό σύστημα της Ισπανίας και αποτελεί τη βάση των νομικών συστημάτων σε 12 χώρες κυρίως της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, αλλά και της νοτιοδυτικής Ευρώπης, της βόρειας και δυτικής Αφρικής και της νοτιοανατολικής Ασίας.

Ο ισπανικός αστικός κώδικας αντανακλά ένα σύνθετο μείγμα εθιμικού, ρωμαϊκού, ναπολεόντειου, τοπικού και σύγχρονου κωδικοποιημένου δικαίου. Οι νόμοι των Βησιγότθων εισβολέων της Ισπανίας τον 5ο έως 7ο αιώνα είχαν την πρώτη σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη του ισπανικού νομικού συστήματος.

Η χριστιανική επανάκτηση της Ισπανίας κατά τον 11ο έως τον 15ο αιώνα υπήρξε μάρτυρας της ανάπτυξης του εθιμικού δικαίου, το οποίο συνδύαζε το κανονικό (θρησκευτικό) και το ρωμαϊκό δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων της κυριαρχίας των Αψβούργων και των Βουρβόνων, επιχειρήθηκαν συστηματικές ανασυγκροτήσεις του υφιστάμενου εθνικού νομικού συστήματος, οι οποίες όμως συχνά συγκρούονταν με το τοπικό και περιφερειακό εθιμικό αστικό δίκαιο.

Η ανάπτυξη του νομικού συστήματος κατά το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα επικεντρώθηκε στη διαμόρφωση ενός εθνικού συστήματος αστικού δικαίου, το οποίο τελικά θεσπίστηκε το 1889 ως ισπανικός αστικός κώδικας.

Αρκετά τμήματα του κώδικα αναθεωρήθηκαν, με πιο πρόσφατα τον ποινικό κώδικα το 1989 και τον δικαστικό κώδικα το 2001. Ο ισπανικός αστικός κώδικας διαχωρίζει το δημόσιο και το ιδιωτικό δίκαιο.

Το δημόσιο δίκαιο περιλαμβάνει το συνταγματικό δίκαιο, το διοικητικό δίκαιο, το ποινικό δίκαιο, το δικονομικό δίκαιο, το οικονομικό και φορολογικό δίκαιο και το διεθνές δημόσιο δίκαιο.

Το ιδιωτικό δίκαιο περιλαμβάνει το αστικό δίκαιο, το εμπορικό δίκαιο, το εργατικό δίκαιο και το διεθνές ιδιωτικό δίκαιο.

Δίκαιο των Ηνωμένων Πολιτειών-Ένας τύπος κοινού δικαίου, ο οποίος αποτελεί τη βάση του νομικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών και των νησιωτικών κτήσεών τους στην Καραϊβική και τον Ειρηνικό. Αυτό το νομικό σύστημα έχει πολλά επίπεδα, περισσότερα ενδεχομένως από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες, και οφείλεται εν μέρει στη διαίρεση μεταξύ ομοσπονδιακού και πολιτειακού δικαίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν ιδρύθηκαν ως ένα έθνος αλλά ως ένωση 13 αποικιών, καθεμία από τις οποίες διεκδικούσε την ανεξαρτησία της από το βρετανικό στέμμα. Το Σύνταγμα των ΗΠΑ, που τέθηκε σε εφαρμογή το 1789, άρχισε να μετατοπίζει την εξουσία από τις πολιτείες προς την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αν και οι πολιτείες διατηρούν σήμερα σημαντικές νομικές
εξουσία.

Το αμερικανικό δίκαιο αντλεί την εξουσία του από τέσσερις πηγές: το συνταγματικό δίκαιο, το νομοθετικό δίκαιο, τους διοικητικούς κανονισμούς και τη νομολογία.

Το συνταγματικό δίκαιο βασίζεται στο Σύνταγμα των ΗΠΑ και χρησιμεύει ως ο ανώτατος ομοσπονδιακός νόμος.

Μαζί με εκείνα των πολιτειακών συνταγμάτων, τα έγγραφα αυτά περιγράφουν τη γενική δομή της ομοσπονδιακής και της πολιτειακής κυβέρνησης και παρέχουν τους κανόνες και τα όρια της εξουσίας. Το θεσμικό δίκαιο των ΗΠΑ είναι η νομοθεσία που θεσπίζεται από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και κωδικοποιείται στον Κώδικα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα 50 πολιτειακά νομοθετικά σώματα έχουν παρόμοια εξουσία να θεσπίζουν πολιτειακά νομοθετήματα. Το διοικητικό δίκαιο είναι η εξουσία που ανατίθεται σε ομοσπονδιακές και πολιτειακές εκτελεστικές υπηρεσίες.

Το νομολογιακό δίκαιο, που αναφέρεται επίσης ως κοινό δίκαιο, καλύπτει τομείς στους οποίους δεν υπάρχει συνταγματικό ή καταστατικό δίκαιο.

Το νομολογιακό δίκαιο είναι μια συλλογή δικαστικών αποφάσεων, εθίμων και γενικών αρχών που ξεκίνησαν στην Αγγλία πριν από αιώνες, υιοθετήθηκαν στην Αμερική την εποχή της Επανάστασης και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σήμερα.

Νομοθετικός κλάδος Το λήμμα αυτό έχει τρία επιμέρους πεδία. Το υποπεδίο περιγραφής παρέχει τη νομοθετική δομή (μονοθάλαμος-μονοθάλαμος-διθάλαμος-ανώτερο και κάτω βουλή)- επίσημη ονομασία(-ες)- αριθμός εδρών μελών- τύποι εκλογικών περιφερειών ή εκλογικών τμημάτων (μονοεδρικές, πολυεδρικές, πανεθνικές)- εκλογικό σύστημα(-ες)- και θητεία των μελών.

Το υποπεδίο εκλογές περιλαμβάνει τις ημερομηνίες των τελευταίων και των επόμενων εκλογών. Το υποπεδίο εκλογικά αποτελέσματα παραθέτει το ποσοστό των ψήφων ανά κόμμα/συνασπισμό και τον αριθμό των εδρών ανά κόμμα/συνασπισμό στις τελευταίες εκλογές (στα διθάλαμα νομοθετικά σώματα, τα αποτελέσματα της άνω βουλής παρατίθενται πρώτα).

Γενικά, τα κόμματα με λιγότερες από τέσσερις έδρες και λιγότερο από 4% των ψήφων αθροίζονται και καταγράφονται ως “άλλα”, ενώ οι έδρες που δεν ανήκουν σε κόμματα καταγράφονται ως “ανεξάρτητες”.

Επίσης, οι καταχωρίσεις για ορισμένες χώρες περιλαμβάνουν δύο σύνολα ποσοστών ψήφων ανά κόμμα και εδρών ανά κόμμα- το πρώτο αντικατοπτρίζει τα αποτελέσματα μετά από επίσημη ανακοίνωση εκλογών και το δεύτερο – μετά από ενδιάμεσες ή επαναληπτικές εκλογές – αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στη σύνθεση των πολιτικών κομμάτων ενός νομοθετικού σώματος. Από τις περίπου 240 χώρες με νομοθετικά σώματα, περίπου τα δύο τρίτα είναι μονοθάλαμοι και οι υπόλοιπες διθάλαμοι. Η επιλογή των μελών του νομοθετικού σώματος συνήθως διέπεται από το σύνταγμα μιας χώρας και/ή τους εκλογικούς νόμους της.

Σε γενικές γραμμές, τα μέλη εκλέγονται είτε άμεσα από τους εκλογείς μιας χώρας χρησιμοποιώντας ένα καθορισμένο εκλογικό σύστημα- εκλέγονται έμμεσα ή επιλέγονται από τα νομοθετικά σώματα της επαρχίας, της πολιτείας ή του διαμερίσματος- ή διορίζονται από το εκτελεστικό όργανο της χώρας. Τα μέλη του νομοθετικού σώματος σε πολλές χώρες επιλέγονται τόσο άμεσα όσο και έμμεσα, ενώ οι εκλογικοί νόμοι ορισμένων χωρών επιφυλάσσουν θέσεις για γυναίκες και διάφορες εθνοτικές και μειονοτικές ομάδες.

Παγκοσμίως, τα δύο επικρατέστερα συστήματα άμεσης ψηφοφορίας είναι το πλειοψηφικό και το αναλογικό. Το πιο συνηθισμένο από τα διάφορα συστήματα πλειοψηφίας/πλειοψηφίας είναι η απλή πλειοψηφία, ή first-past-the-post, κατά την οποία εκλέγεται ο υποψήφιος που λαμβάνει τις περισσότερες ψήφους.

Τα νομοθετικά σώματα χωρών όπως το Κοινοβούλιο του Μπαγκλαντές, η Βουλή των Αντιπροσώπων της Μαλαισίας και η Βουλή των Κοινοτήτων του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν αυτό το σύστημα. Ένα άλλο κοινό σύστημα πλειονότητας/πλειοψηφίας -απόλυτη πλειοψηφία ή δύο γύρων- απαιτεί οι υποψήφιοι να κερδίσουν τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των ψήφων για να εκλεγούν.

Εάν κανένας από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει αυτό το όριο ψήφων στην αρχική εκλογή, αμέσως μετά διεξάγεται δεύτερη ψηφοφορία ή “δεύτερος γύρος” για τους δύο πρώτους σε ψήφους, και νικητής ανακηρύσσεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία των απλών ψήφων.

Παραδείγματα του συστήματος δύο γύρων είναι η Βουλή των Αντιπροσώπων της Αϊτής, η Εθνοσυνέλευση του Μάλι και η Νομοθετική Βουλή του Ουζμπεκιστάν. Άλλα συστήματα ψηφοφορίας πολλαπλότητας/πλειοψηφίας, που αναφέρονται ως προτιμησιακή ψηφοφορία και χρησιμοποιούνται γενικά σε πολυεδρικές περιφέρειες, είναι η ψηφοφορία κατά ομάδες και η απλή μη μεταβιβάσιμη ψήφος, όπου οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κατατάσσοντας τους υποψηφίους που προτιμούν από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη θέση.

Τα εκλογικά συστήματα αναλογικής εκπροσώπησης -σε αντίθεση με τα συστήματα πλειοψηφίας/πλειοψηφίας- απονέμουν γενικά νομοθετικές έδρες στα πολιτικά κόμματα κατά προσέγγιση ανάλογα με τον αριθμό των ψήφων που λαμβάνει το καθένα. Για παράδειγμα, σε ένα 100μελές νομοθετικό σώμα, εάν το κόμμα Α λάβει το 50 τοις εκατό των συνολικών ψήφων, το κόμμα Β το 30 τοις εκατό και το κόμμα Γ το 20 τοις εκατό, τότε το κόμμα Α θα λάβει 50 έδρες, το κόμμα Β 30 έδρες και το κόμμα Γ 20 έδρες.

Υπάρχουν διάφορες μορφές αναλογικής εκπροσώπησης και ο βαθμός επίτευξης της αναλογικότητας ποικίλλει. Ορισμένες μορφές αναλογικής εκπροσώπησης επικεντρώνονται αποκλειστικά στην επίτευξη της αναλογικής εκπροσώπησης των διαφόρων πολιτικών κομμάτων και οι ψηφοφόροι ψηφίζουν μόνο για τα πολιτικά κόμματα, ενώ σε άλλες μορφές,
οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για μεμονωμένους υποψηφίους εντός ενός πολιτικού κόμματος. Πολλές χώρες -τόσο μονοθάλαμες όσο και διθάλαμες- χρησιμοποιούν ένα μείγμα εκλογικών μεθόδων, κατά το οποίο ένα μέρος των βουλευτικών εδρών απονέμεται με τη χρήση ενός συστήματος, όπως το πλειοψηφικό/πλειοψηφικό, ενώ οι υπόλοιπες έδρες απονέμονται με ένα άλλο σύστημα, όπως η αναλογική εκπροσώπηση.

Πολλές χώρες με διθάλαμο νομοθετικό σώμα χρησιμοποιούν διαφορετικά συστήματα ψηφοφορίας για τα δύο σώματα. Προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση Αυτή η καταχώρηση περιέχει τον μέσο αριθμό των ετών που θα ζήσει μια ομάδα ανθρώπων που γεννήθηκαν το ίδιο έτος, εάν η θνησιμότητα σε κάθε ηλικία παραμείνει σταθερή στο μέλλον.

Το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση είναι επίσης ένα μέτρο της συνολικής ποιότητας ζωής σε μια χώρα και συνοψίζει τη θνησιμότητα σε όλες τις ηλικίες. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ότι δείχνει τη δυνητική απόδοση της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο και είναι απαραίτητο για τον υπολογισμό διαφόρων αναλογιστικών μέτρων.

Αλφαβητισμός Το λήμμα αυτό περιλαμβάνει έναν ορισμό του αλφαβητισμού και τις ποσοστιαίες εκτιμήσεις της UNESCO για τους πληθυσμούς ηλικίας 15 ετών και άνω, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού πληθυσμού, των ανδρών, και γυναίκες.

Δεν υπάρχουν καθολικοί ορισμοί και πρότυπα για τον αλφαβητισμό. Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, όλα τα ποσοστά βασίζονται στον πιο κοινό ορισμό – την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής σε μια συγκεκριμένη ηλικία.

Η λεπτομερής παρουσίαση των προτύπων που χρησιμοποιούν οι επιμέρους χώρες για την αξιολόγηση της ικανότητας ανάγνωσης και γραφής ξεφεύγει από το πεδίο εφαρμογής του Factbook. Οι πληροφορίες σχετικά με τον αλφαβητισμό, αν και δεν αποτελούν τέλειο μέτρο των εκπαιδευτικών αποτελεσμάτων, είναι πιθανώς οι πιο εύκολα διαθέσιμες και έγκυρες για διεθνείς συγκρίσεις. Τα χαμηλά επίπεδα αλφαβητισμού και εκπαίδευσης γενικότερα, μπορούν να εμποδίσουν την οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας στον σημερινό ταχέως μεταβαλλόμενο, τεχνολογικά καθοδηγούμενο κόσμο.

Τοποθεσία Αυτή η καταχώριση προσδιορίζει την περιφερειακή θέση της χώρας, τις γειτονικές χώρες και τα παρακείμενα υδάτινα σώματα.

Μείζονες μολυσματικές ασθένειες Αυτή η καταχώρηση παραθέτει τις μείζονες μολυσματικές ασθένειες που ενδέχεται να αντιμετωπιστούν σε χώρες όπου ο κίνδυνος τέτοιων ασθενειών εκτιμάται ότι είναι πολύ υψηλός σε σύγκριση με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτές οι μολυσματικές ασθένειες αντιπροσωπεύουν κινδύνους για το κυβερνητικό προσωπικό των ΗΠΑ που ταξιδεύει στη συγκεκριμένη χώρα για περίοδο μικρότερη από
τριών ετών.

Ο βαθμός κινδύνου εκτιμάται λαμβάνοντας υπόψη τον ξένο χαρακτήρα αυτών των μολυσματικών ασθενειών, τη σοβαρότητά τους και την πιθανότητα προσβολής από τις παρούσες ασθένειες. Οι ασθένειες που παρατίθενται δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα το συνολικό φορτίο ασθενειών που βιώνει ο τοπικός πληθυσμός.

Ο κίνδυνος για έναν μεμονωμένο ταξιδιώτη ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τη συγκεκριμένη τοποθεσία, τη διάρκεια της επίσκεψης, το είδος των δραστηριοτήτων, το είδος των καταλυμάτων, την εποχή του έτους και άλλους παράγοντες. Απαιτείται διαβούλευση με ιατρό ταξιδιωτικής ιατρικής για την αξιολόγηση του ατομικού κινδύνου και τη σύσταση κατάλληλων προληπτικών μέτρων, όπως εμβόλια.

Οι ασθένειες οργανώνονται στις ακόλουθες έξι κατηγορίες έκθεσης που εμφανίζονται με πλάγια γραφή και παρατίθενται με τυπική φθίνουσα σειρά κινδύνου. Σημείωση: Η σειρά των κατηγοριών έκθεσης που παρατίθενται στις καταχωρίσεις των επιμέρους χωρών μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες. τροφιμογενείς ή υδατογενείς ασθένειες που αποκτώνται μέσω φαγητού ή ποτού στην τοπική οικονομία: Ηπατίτιδα Α-ιική ασθένεια που παρεμβαίνει στη λειτουργία του ήπατος, μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης τροφίμων ή νερού μολυσμένου με περιττώματα, κυρίως σε περιοχές με κακή υγιεινή- τα θύματα εμφανίζουν πυρετό, ίκτερο και διάρροια- το 15% των θυμάτων θα εμφανίσει παρατεταμένα συμπτώματα για 6-9 μήνες- υπάρχει εμβόλιο.

Ηπατίτιδα Ε – ιογενής νόσος που μεταδίδεται με το νερό και παρεμβαίνει στη λειτουργία του ήπατος- συνήθως μεταδίδεται μέσω της μόλυνσης του πόσιμου νερού με κόπρανα- τα θύματα εμφανίζουν ίκτερο, κόπωση, κοιλιακό άλγος και σκουρόχρωμα ούρα.

Τυφοειδής πυρετός-βακτηριακή ασθένεια που εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τρόφιμα ή νερό μολυσμένο από περιττώματα ή λύματα- τα θύματα παρουσιάζουν συνεχή υψηλό πυρετό- αν δεν αντιμετωπιστεί, τα ποσοστά θνησιμότητας μπορεί να φτάσουν το 20%: Τα παράσιτα πολλαπλασιάζονται στο ήπαρ προσβάλλοντας τα ερυθρά αιμοσφαίρια με αποτέλεσμα κύκλους πυρετού, ρίγη και ιδρώτα που συνοδεύονται από αναιμία- θάνατος λόγω βλάβης ζωτικών οργάνων και διακοπής της παροχής αίματος στον εγκέφαλο- ενδημεί σε 100, κυρίως τροπικές, χώρες με
90% των κρουσμάτων και την πλειονότητα των 0,4-0,8 εκατομμυρίων εκτιμώμενων ετήσιων θανάτων στην υποσαχάρια Αφρική.

Πυρετός του δάγκειου πυρετού – ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια (Aedes aegypti) και σχετίζεται με αστικά περιβάλλοντα- εκδηλώνεται με αιφνίδια έναρξη πυρετού και σοβαρό πονοκέφαλο- περιστασιακά προκαλεί σοκ και αιμορραγία που οδηγεί σε θάνατο στο 5% των περιπτώσεων.

Κίτρινος πυρετός – ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια (σε αστικές περιοχές Aedes aegypti) – η σοβαρότητα κυμαίνεται από συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη έως σοβαρή ηπατίτιδα και αιμορραγικό πυρετό – εμφανίζεται μόνο στην τροπική Νότια Αμερική και την υποσαχάρια Αφρική, όπου αναφέρονται τα περισσότερα κρούσματα – το ποσοστό θνησιμότητας είναι μικρότερο από 20%.

Ιαπωνική εγκεφαλίτιδα – ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια (Culex tritaeniorhynchus) και σχετίζεται με αγροτικές περιοχές στην Ασία- η οξεία εγκεφαλίτιδα μπορεί να εξελιχθεί σε παράλυση, κώμα και θάνατο- ποσοστό θνησιμότητας 30%.

Αφρικανική τρυπανοσωμίαση-προκαλείται από το παρασιτικό πρωτόζωο Trypanosoma- μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα των αιμοβόρων μυγών Tsetse- η μόλυνση οδηγεί σε κακουχία και ακανόνιστους πυρετούς και, σε προχωρημένες περιπτώσεις όταν τα παράσιτα εισχωρούν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σε κώμα και θάνατο- ενδημεί σε 36 χώρες του υποσαχάρια Αφρική- βοοειδή και άγρια ζώα λειτουργούν ως ξενιστές- δεξαμενές για τις παρα- τοποθεσίες.

Δερματική λεϊσμανίαση-προκαλείται από το παρασιτικό πρωτόζωο leishmania- μεταδίδεται στον άνθρωπο με το τσίμπημα μύγας της άμμου- έχει ως αποτέλεσμα δερματικές αλλοιώσεις που μπορεί να είναι χρόνιες- ενδημεί σε 88 χώρες- το 90% των περιπτώσεων εμφανίζεται στο Ιράν, το Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία, τη Βραζιλία και το Περού- άγρια και οικόσιτα ζώα καθώς και άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν ως δεξαμενές μόλυνσης.

Πανούκλα-βακτηριακή νόσος που μεταδίδεται από ψύλλους που συνήθως σχετίζονται με αρουραίους- είναι επίσης δυνατή η μετάδοση από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα- πρόσφατες επιδημίες πανούκλας σημειώθηκαν σε περιοχές της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής που σχετίζονται με αγροτικές περιοχές ή μικρές πόλεις και χωριά- εκδηλώνεται με πυρετό, πονοκέφαλο και επώδυνα διογκωμένους λεμφαδένες- η νόσος εξελίσσεται γρήγορα και χωρίς αντιβιοτική θεραπεία οδηγεί σε πνευμονική μορφή με ποσοστό θανάτου άνω του 50%. Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-κονγκό- ιογενής νόσος που μεταδίδεται από τσιμπούρι- η μόλυνση μπορεί επίσης να προέλθει από έκθεση σε μολυσμένο αίμα ή ιστό ζώου- η γεωγραφική κατανομή περιλαμβάνει την Αφρική, την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Ευρώπη- αιφνίδια
εμφάνιση πυρετού, πονοκεφάλου και μυϊκών πόνων που ακολουθούνται από αιμορραγία στα έντερα, τα ούρα, τη μύτη και τα ούλα- το ποσοστό θνησιμότητας είναι περίπου 30%.

Πυρετός της κοιλάδας του ριφτ – ιογενής νόσος που προσβάλλει οικόσιτα ζώα και ανθρώπους- η μετάδοση γίνεται από κουνούπια και άλλα έντομα που τσιμπούν- η μόλυνση μπορεί επίσης να συμβεί μέσω του χειρισμού μολυσμένου κρέατος ή της επαφής με αίμα- η γεωγραφική εξάπλωση περιλαμβάνει την ανατολική και νότια Αφρική όπου εκτρέφονται βοοειδή και πρόβατα- τα συμπτώματα είναι γενικά ήπια με πυρετό και κάποιες ηπατικές ανωμαλίες, αλλά η νόσος μπορεί να εξελιχθεί σε αιμορραγικό πυρετό, εγκεφαλίτιδα ή οφθαλμική νόσο- τα ποσοστά θνησιμότητας είναι χαμηλά, περίπου στο 1% των περιπτώσεων.

Chikungunya – ιογενής νόσος που μεταδίδεται από κουνούπια (Aedes aegypti) και σχετίζεται με αστικά περιβάλλοντα, παρόμοια με τον Δάγκειο πυρετό- χαρακτηρίζεται από αιφνίδια έναρξη πυρετού, εξάνθημα και έντονο πόνο στις αρθρώσεις που διαρκεί συνήθως 3-7 ημέρες, ορισμένες περιπτώσεις καταλήγουν σε επίμονη αρθρίτιδα. ασθένειες από επαφή με το νερό που αποκτώνται μέσω κολύμβησης ή κολύμβησης σε λίμνες, ρυάκια και ποτάμια γλυκού νερού: Η λοίμωξη μπορεί να είναι μια βακτηριακή ασθένεια που προσβάλλει ζώα και ανθρώπους.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, σοβαρό πονοκέφαλο, εμετό, ίκτερο και διάρροια- αν δεν αντιμετωπιστεί, η ασθένεια μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική βλάβη, ηπατική ανεπάρκεια, μηνιγγίτιδα ή αναπνευστική δυσχέρεια- τα ποσοστά θνησιμότητας είναι χαμηλά, αλλά αν δεν αντιμετωπιστεί η ανάρρωση μπορεί να διαρκέσει μήνες.

Σχιστοσωμίαση-προκαλείται από τον παρασιτικό τρηματοειδή πλατύστομο Schistosoma- τα σαλιγκάρια του γλυκού νερού λειτουργούν ως ενδιάμεσοι ξενιστές και απελευθερώνουν την προνυμφική μορφή του παρασίτου που διεισδύει στο δέρμα των ανθρώπων που εκτίθενται σε μολυσμένο νερό- τα σκουλήκια ωριμάζουν και αναπαράγονται στα αιμοφόρα αγγεία, το ήπαρ, τα νεφρά και τα έντερα απελευθερώνοντας αυγά, τα οποία παγιδεύονται στους ιστούς προκαλώντας ανοσολογική αντίδραση, μπορεί να εκδηλωθεί είτε ως ουροποιητική είτε ως εντερική νόσος με αποτέλεσμα τη μείωση της ικανότητας εργασίας ή μάθησης- η θνησιμότητα, αν και γενικά χαμηλή, μπορεί να εμφανιστεί σε προχωρημένες περιπτώσεις που συνήθως οφείλονται σε καρκίνο της ουροδόχου κύστης- ενδημεί σε 74 αναπτυσσόμενες χώρες με το 80% των μολυσμένων ατόμων να ζουν στην υποσαχάρια Αφρική- ο άνθρωπος λειτουργεί ως δεξαμενή για το παράσιτο αυτό. ασθένεια που αποκτάται μέσω της εισπνοής αερολυμάτων σκόνης ή εδάφους.

που έχουν μολυνθεί με ούρα τρωκτικών: Η μόλυνση επέρχεται μέσω της άμεσης επαφής ή της κατανάλωσης τροφής μολυσμένης από ούρα τρωκτικών ή περιττώματα που περιέχουν σωματίδια του ιού- το ποσοστό θνησιμότητας μπορεί να φθάσει το 50% σε επιδημικές εστίες: Μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα-βακτηριακή νόσος που προκαλεί φλεγμονή της επένδυσης του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού- ένα από τα σημαντικότερα βακτηριακά παθογόνα είναι το Neisseria meningitidis λόγω της δυνατότητάς του να προκαλεί επιδημίες- τα συμπτώματα περιλαμβάνουν δύσκαμπτο αυχένα, υψηλό πυρετό, πονοκεφάλους και εμετό, τα βακτήρια μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με αναπνευστικά σταγονίδια και διευκολύνονται από τη στενή και παρατεταμένη επαφή που προκύπτει από συνθήκες πολυπληθούς διαβίωσης, συχνά με εποχιακή κατανομή- ο θάνατος επέρχεται στο 5-15% των περιπτώσεων, συνήθως εντός 24-48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων- η μεγαλύτερη επιβάρυνση από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο εμφανίζεται στην υπερενδημική περιοχή της υποσαχάριας Αφρικής, γνωστή ως “ζώνη μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου”, η οποία εκτείνεται από τη Σενεγάλη ανατολικά έως την Αιθιοπία.

Nόσος από επαφή με τα ζώα που αποκτάται μέσω άμεσης επαφής με τοπικά ζώα: Τα συμπτώματα αρχικά είναι μη ειδικός πυρετός και πονοκέφαλος που εξελίσσονται σε νευρολογικά συμπτώματα- ο θάνατος επέρχεται εντός ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Μ

εγάλες αστικές περιοχές-πληθυσμός Αυτή η καταχώρηση παρέχει τον πληθυσμό της πρωτεύουσας και έως έξι μεγάλων πόλεων που ορίζονται ως αστικά συγκροτήματα με πληθυσμό τουλάχιστον 750.000 ατόμων. Ένα αστικό συγκρότημα ορίζεται ως αποτελούμενο από την ίδια την πόλη ή κωμόπολη και επίσης από το προαστιακό περιθώριο ή την πυκνοκατοικημένη περιοχή που βρίσκεται εκτός των ορίων της πόλης, αλλά γειτνιάζει με αυτά. Για τις μικρότερες χώρες, που δεν διαθέτουν αστικά κέντρα με 750.000 ή περισσότερους κατοίκους, παρουσιάζεται μόνο ο πληθυσμός της πρωτεύουσας. Αναφορές σε χάρτες Αυτή η καταχώριση περιλαμβάνει το όνομα του χάρτη αναφοράς του Factbook στον οποίο μπορεί να βρεθεί μια χώρα. Σημειώστε ότι οι απεικονίσεις των συνόρων σε αυτούς τους χάρτες
δεν είναι απαραίτητα έγκυρες.

Το λήμμα για τις γεωγραφικές συντεταγμένες μπορεί να βοηθήσει στην εύρεση ορισμένων μικρότερων χωρών.

Θαλάσσια αλιεία Το λήμμα αυτό περιγράφει τις σημαντικότερες αλιευτικές δραστηριότητες στους ωκεανούς του κόσμου όσον αφορά την έκταση που καλύπτουν, την κατάταξή τους όσον αφορά τα παγκόσμια αλιεύματα, τις κύριες χώρες παραγωγής και τα κυριότερα είδη που αλιεύονται. Οι πληροφορίες παρέχονται από το Τμήμα Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Θαλάσσιες διεκδικήσεις Η παρούσα καταχώριση περιλαμβάνει τις ακόλουθες διεκδικήσεις, οι ορισμοί των οποίων προέρχονται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNC- LOS), η οποία και μόνο περιέχει τις πλήρεις και οριστικές περιγραφές:

χωρικά ύδατα- η κυριαρχία ενός παράκτιου κράτους εκτείνεται πέρα από το χερσαίο έδαφος και τα εσωτερικά ύδατα σε μια παρακείμενη ζώνη θάλασσας, η οποία περιγράφεται ως χωρικά ύδατα στην UNCLOS (μέρος ΙΙ)- η κυριαρχία αυτή εκτείνεται στον εναέριο χώρο πάνω από τα χωρικά ύδατα καθώς και στον υποκείμενο βυθό και υπέδαφος- κάθε κράτος έχει το το δικαίωμα να καθορίζει το πλάτος των χωρικών του υδάτων μέχρι ενός ορίου που δεν υπερβαίνει τα 12 ναυτικά μίλια- η συνήθης γραμμή βάσης για τη μέτρηση του πλάτους των χωρικών υδάτων είναι η μέση γραμμή χαμηλής στάθμης κατά μήκος της ακτής, όπως σημειώνεται σε χάρτες μεγάλης κλίμακας που αναγνωρίζονται επίσημα από το παράκτιο κράτος, όταν οι ακτές δύο κρατών βρίσκονται απέναντι ή δίπλα η μία στην άλλη, κανένα κράτος δεν δικαιούται να επεκτείνει τα χωρικά του ύδατα πέραν της μέσης γραμμής, κάθε σημείο της οποίας ισαπέχει από τα πλησιέστερα σημεία της γραμμής βάσης από την οποία μετρώνται τα χωρικά ύδατα και των δύο κρατών- η UNCLOS περιγράφει ειδικούς κανόνες για τα αρχιπελαγικά κράτη.

συνορεύουσα ζώνη-σύμφωνα με την UNCLOS (άρθρο 33), πρόκειται για μια ζώνη που συνορεύει με τα χωρικά ύδατα ενός παράκτιου κράτους, επί της οποίας μπορεί να ασκεί τον αναγκαίο έλεγχο για να: αποτρέψει την παραβίαση των τελωνειακών, φορολογικών, μεταναστευτικών ή υγειονομικών νόμων και κανονισμών του εντός του εδάφους του ή των χωρικών υδάτων του- τιμωρήσει την παραβίαση των ανωτέρω νόμων και κανονισμών που διαπράττεται εντός του εδάφους του ή των χωρικών υδάτων του- η συνορεύουσα ζώνη δεν μπορεί να εκτείνεται πέραν των 24 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος των χωρικών υδάτων (π.χ. g., οι ΗΠΑ διεκδικούν μια συνορεύουσα ζώνη 12 ναυτικών μιλίων επιπλέον των 12 ναυτικών μιλίων της
μίλια χωρικών υδάτων)- όταν οι ακτές δύο κρατών βρίσκονται απέναντι ή δίπλα η μία στην άλλη, κανένα κράτος δεν δικαιούται να επεκτείνει τη συνορεύουσα ζώνη του πέραν της μέσης γραμμής, κάθε σημείο της οποίας ισαπέχει από τα πλησιέστερα σημεία της γραμμής βάσης από την οποία μετράται η συνορεύουσα ζώνη και των δύο κρατών.

αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) – η UNCLOS (μέρος V) ορίζει την ΑΟΖ ως μια ζώνη πέραν και δίπλα από τα χωρικά ύδατα στην οποία ένα παράκτιο κράτος έχει: κυριαρχικά δικαιώματα με σκοπό την εξερεύνηση και εκμετάλλευση, τη διατήρηση και διαχείριση των φυσικών πόρων, έμβιων ή μη, των υδάτων που βρίσκονται πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας και του βυθού και του υπεδάφους του, καθώς και όσον αφορά άλλες δραστηριότητες για την οικονομική εκμετάλλευση και εξερεύνηση της ζώνης, όπως η παραγωγή ενέργειας από το νερό, τα ρεύματα και τους ανέμους, δικαιοδοσία όσον αφορά την ίδρυση και χρήση τεχνητών νησιών, εγκαταστάσεων και κατασκευών- θαλάσσια επιστημονική έρευνα- προστασία και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος- το εξωτερικό όριο της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης δεν υπερβαίνει τα 200 ναυτικά μίλια από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος της χωρικής θάλασσας.

υφαλοκρηπίδα – η UNCLOS (άρθρο 76) ορίζει ότι η υφαλοκρηπίδα ενός παράκτιου κράτους περιλαμβάνει τον πυθμένα και το υπέδαφος των υποθαλάσσιων περιοχών που εκτείνονται πέρα από τα χωρικά του ύδατα σε όλη τη φυσική προέκταση του χερσαίου εδάφους του μέχρι το εξωτερικό άκρο του ηπειρωτικού περιθωρίου ή σε απόσταση 200 ναυτικών μιλίων από τις γραμμές βάσης από τις οποίες μετράται το πλάτος των χωρικών υδάτων, όταν το εξωτερικό άκρο του ηπειρωτικού περιθωρίου δεν εκτείνεται μέχρι την απόσταση αυτή, το ηπειρωτικό περιθώριο περιλαμβάνει την υποθαλάσσια προέκταση της χερσαίας μάζας του παράκτιου κράτους και αποτελείται από τον πυθμένα και το υπέδαφος της υφαλοκρηπίδας, της πλαγιάς και του υψώματος, όπου το ηπειρωτικό περιθώριο εκτείνεται πέραν των 200 ναυτικών μιλίων από τη γραμμή βάσης, τα παράκτια κράτη μπορούν να επεκτείνουν τις διεκδικήσεις τους σε απόσταση που δεν υπερβαίνει τα 350 ναυτικά μίλια από τη γραμμή βάσης ή τα 100 ναυτικά μίλια από την ισοβαθή των 2.500 μέτρων, η οποία είναι μια γραμμή που συνδέει σημεία βάθους 2.500 μέτρων- δεν περιλαμβάνει τον βαθύ ωκεάνιο πυθμένα με τις ωκεάνιες κορυφογραμμές του ή το υπέδαφός του. αποκλειστική αλιευτική ζώνη – ενώ ο όρος αυτός δεν χρησιμοποιείται στην UNCLOS, ορισμένα κράτη (π.χ, το Ηνωμένο Βασίλειο) έχουν επιλέξει να μην διεκδικήσουν ΑΟΖ, αλλά μάλλον
σε τέτοιες περιπτώσεις, χρησιμοποιείται συχνά ο όρος αποκλειστική αλιευτική ζώνη- το πλάτος αυτής της ζώνης είναι συνήθως το ίδιο με την ΑΟΖ ή 200 ναυτικά μίλια.

Θαλάσσιες απειλές Το λήμμα αυτό περιγράφει την απειλή της πειρατείας, όπως ορίζεται στο άρθρο 101 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), ή της ένοπλης ληστείας κατά πλοίων, όπως ορίζεται στο ψήφισμα Α. 1025 (26) που εγκρίθηκε στις 2 Δεκεμβρίου 2009 κατά την 26η Σύνοδο της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού. Η καταχώριση περιλαμβάνει τον αριθμό των πλοίων στην ανοικτή θάλασσα ή στα χωρικά ύδατα στα οποία επιβιβάστηκαν ή επιτέθηκαν πειρατές, καθώς και τον αριθμό των μελών του πληρώματος που απήχθησαν ή σκοτώθηκαν, όπως καταρτίζεται από το Διεθνές Ναυτιλιακό Γραφείο. Παρέχονται επίσης πληροφορίες σχετικά με το γεωγραφικό εύρος των επιθέσεων. Δείκτης μητρικής θνησιμότητας Ο δείκτης μητρικής θνησιμότητας (MMR) είναι ο ετήσιος αριθμός θανάτων γυναικών ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων από οποιαδήποτε αιτία που σχετίζεται ή επιδεινώνεται από την εγκυμοσύνη ή τη διαχείρισή της (εξαιρουμένων των τυχαίων ή συμπτωματικών αιτιών).

Το MMR περιλαμβάνει τους θανάτους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, του τοκετού ή εντός 42 ημερών από τον τερματισμό της εγκυμοσύνης, ανεξάρτητα από τη διάρκεια και τον τόπο της εγκυμοσύνης, για ένα συγκεκριμένο έτος.

Μέση ηλικία Αυτή η καταχώρηση είναι η ηλικία που χωρίζει έναν πληθυσμό σε δύο αριθμητικά ίσες ομάδες- δηλαδή, τα μισά άτομα είναι νεότερα από αυτή την ηλικία και τα μισά είναι μεγαλύτερα. Πρόκειται για έναν ενιαίο δείκτη που συνοψίζει την ηλικιακή κατανομή ενός πληθυσμού. Επί του παρόντος, η διάμεση ηλικία κυμαίνεται από ένα χαμηλό επίπεδο περίπου 15 ετών στον Νίγηρα και την Ουγκάντα έως 40 ή και περισσότερο σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες και την Ιαπωνία. Βλ. το λήμμα “Ηλικιακή δομή” για τη σημασία της νεαρής έναντι της μεγαλύτερης ηλικιακής δομής και, κατ’ επέκταση, της χαμηλής ver- sus υψηλότερης μέσης ηλικίας.

Κράτη-μέλη Αυτό το λήμμα, το οποίο εμφανίζεται μόνο στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Ένωση, Κυβέρνηση, παρέχει έναν κατάλογο όλων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και των συνδεδεμένων υπερπόντιων χωρών και εδαφών τους. Εμπορική ναυτιλία Η καταχώρηση αυτή παρέχει το σύνολο και τον αριθμό κάθε τύπου
ιδιωτικών ή δημόσιων εμπορικών πλοίων για κάθε χώρα- τα στρατιωτικά πλοία δεν περιλαμβάνονται- τα πέντε πλοία ανά τύπο περιλαμβάνουν: πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων – για φορτία σε εμπορευματοκιβώτια μεγέθους φορτηγού, ένα σύστημα μεταφοράς που ονομάζεται εμπορευματοκιβώτιο- γενικό φορτίο – ή αλλιώς break-bulk containers – για μια μεγάλη ποικιλία συσκευασμένων εμπορευμάτων, όπως υφάσματα, έπιπλα και μηχανήματα, δεξαμενόπλοιο πετρελαίου – για αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου- άλλα – περιλαμβάνει χημικά πλοία, βυθοκόρους, πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), πλοία μεταφοράς φορτίου με ψυγεία που ονομάζονται ψυγεία, ρυμουλκά, επιβατηγά πλοία (κρουαζιερόπλοια και οχηματαγωγά), και πλοία εφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης Στρατιωτικός Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις καταχωρίσεις που αφορούν τη στρατιωτική δομή, το ανθρώπινο δυναμικό και τις δαπάνες μιας χώρας.

Στρατιωτικές σημειώσεις Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει διάφορες στρατιωτικές πληροφορίες που έχουν σημασία και δεν περιλαμβάνονται αλλού. Στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας

Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει τις στρατιωτικές δυνάμεις και τις δυνάμεις ασφαλείας.

που υπάγονται σε υπουργεία άμυνας ή σε ισοδύναμα (συνήθως χερσαίες, ναυτικές, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις), καθώς και εκείνες που ανήκουν σε υπουργεία εσωτερικών ή σε ισοδύναμα (συνήθως χωροφυλακή, συνοριοφυλακή/ ακτοφυλακή, παραστρατιωτική αστυνομία και άλλες δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας).

Στρατιωτικές δαπάνες Αυτή η εγγραφή δίνει τις δαπάνες για αμυντικά προγράμματα για το πιο πρόσφατο διαθέσιμο έτος ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ)- το ΑΕΠ υπολογίζεται με βάση τη συναλλαγματική ισοτιμία, δηλαδή όχι με βάση την ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP).

Για χώρες χωρίς στρατιωτικές δυνάμεις, το ποσοστό αυτό μπορεί να περιλαμβάνει δαπάνες για τη δημόσια ασφάλεια και την αστυνομία.

Ηλικία και υποχρέωση στρατιωτικής θητείας Αυτή η καταχώριση δίνει τις απαιτούμενες ηλικίες για εθελοντική ή στρατολογική στρατιωτική θητεία και τη διάρκεια της υποχρέωσης θητείας. Χρηματικά στοιχεία Όλα τα χρηματικά στοιχεία εκφράζονται σε σύγχρονα δολάρια ΗΠΑ, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.

Μέση ηλικία της μητέρας κατά την πρώτη γέννηση Η καταχώρηση αυτή παρέχει τη μέση ηλικία των μητέρων κατά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού. Είναι ένας χρήσιμος δείκτης για τη μέτρηση της επιτυχίας των προγραμμάτων οικογενειακού προγραμματισμού που αποσκοπούν στη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, στην αύξηση της χρήσης αντισυλληπτικών -ιδιαίτερα μεταξύ των έγγαμων και άγαμων εφήβων- στην καθυστέρηση της ηλικίας κατά τον πρώτο γάμο και στη βελτίωση της υγείας των νεογνών.

Εθνικό σύστημα αερομεταφορών Η καταχώριση αυτή περιλαμβάνει τέσσερα υποπεδία που περιγράφουν το σύστημα αερομεταφορών μιας συγκεκριμένης χώρας τόσο από άποψη δομής όσο και από άποψη επιδόσεων.

Το πρώτο υποπεδίο, αριθμός εγγεγραμμένων αερομεταφορέων, υποδεικνύει το συνολικό αριθμό των αερομεταφορέων που είναι εγγεγραμμένοι στην εθνική αεροπορική αρχή της χώρας και έχουν εκδώσει πιστοποιητικό αερομεταφορέα, όπως απαιτείται από τη Σύμβαση για τη Διεθνή Πολιτική Αεροπορία.

Το δεύτερο υποπεδίο, inventory of registered aircraft operated by air carriers, καταγράφει το συνολικό αριθμό αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από όλους τους εγγεγραμμένους αερομεταφορείς της χώρας. Τα δύο τελευταία υποπεδία μετρούν τις επιδόσεις του συστήματος αεροπορικών μεταφορών όσον αφορά τόσο τους επιβάτες όσο και το φορτίο.

Το υποπεδίο, ετήσια επιβατική κίνηση εγγεγραμμένων αερομεταφορέων, περιλαμβάνει το συνολικό αριθμό επιβατών που μεταφέρονται από αερομεταφορείς εγγεγραμμένους στην της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού, σε ένα δεδομένο έτος.

Το τελευταίο υποπεδίο, η ετήσια εμπορευματική κίνηση σε εγγεγραμμένους αερομεταφορείς, περιλαμβάνει τον όγκο των εμπορευμάτων, των ταχυμεταφορών και των διπλωματικών σάκων που μεταφέρονται από εγγεγραμμένους αερομεταφορείς και μετράται σε μετρικούς τόνους επί τα διανυθέντα χιλιόμετρα.

Τα εμπορευματικά τονοχιλιόμετρα ισούνται με το άθροισμα των προϊόντων που προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του αριθμού των τόνων των εμπορευμάτων, των εξπρές και των διπλωματικών σάκων που μεταφέρονται σε κάθε στάδιο πτήσης επί την απόσταση του σταδίου (λειτουργία ενός αεροσκάφους από την απογείωση έως την επόμενη προσγείωση).

Για στατιστικούς σκοπούς, το φορτίο περιλαµβάνει τους ταχυδροµικούς και διπλωµατικούς σάκους, αλλά όχι τις αποσκευές επιβατών.

Εθνικός ύμνος Μια γενικά πατριωτική μουσική σύνθεση -συνήθως με τη μορφή τραγουδιού ή ύμνου δοξολογίας- που ανακαλεί και εξυμνεί την ιστορία, τις παραδόσεις ή τους αγώνες ενός έθνους ή του λαού του. Οι εθνικοί ύμνοι μπορεί να αναγνωρίζονται επίσημα ως εθνικό τραγούδι από το σύνταγμα μιας χώρας ή από θεσπισμένο νόμο ή απλώς από την παράδοση. Αν και οι περισσότεροι ύμνοι περιέχουν στίχους, ορισμένοι δεν περιέχουν.

Εθνική εορτή Αυτή η καταχώρηση δίνει την κύρια εθνική ημέρα εορτασμού – συνήθως
ημέρα ανεξαρτησίας.

Εθνικό σύμβολο(-α) Ένα εθνικό σύμβολο είναι μια ζωική, φυτική ή άλλη αφηρημένη απεικόνιση – ή κάποιο διακριτικό αντικείμενο – που με την πάροδο του χρόνου έχει ταυτιστεί στενά με μια χώρα ή οντότητα. Δεν έχουν όλες οι χώρες εθνικά σύμβολα- μερικές χώρες έχουν περισσότερα από ένα.

Εθνικότητα Αυτό το λήμμα παρέχει τους προσδιοριστικούς όρους για τους πολίτες – ουσιαστικό και επίθετο.

Κατανάλωση φυσικού αερίου Αυτή η καταχώρηση είναι το συνολικό φυσικό αέριο που καταναλώνεται σε κυβικά μέτρα (cu m). Η ασυμφωνία μεταξύ της ποσότητας φυσικού αερίου που παράγεται ή/και εισάγεται και της ποσότητας που καταναλώνεται ή/και εξάγεται οφείλεται στην παράλειψη των μεταβολών των αποθεμάτων και άλλων περιπλεγμένων παραγόντων.

Φυσικό αέριο-εξαγωγές Η εγγραφή αυτή είναι το συνολικό εξαγόμενο φυσικό αέριο σε κυβικά μέτρα (κυβικά μέτρα).

Φυσικό αέριο-εισαγωγές Αυτή η εγγραφή είναι το συνολικό εισαγόμενο φυσικό αέριο σε κυβικά μέτρα (κυβικά μέτρα).

Φυσικό αέριο-παραγωγή Αυτή η εγγραφή είναι το συνολικό φυσικό αέριο που παράγεται σε κυβικά μέτρα (κυβικά μέτρα).

Η απόκλιση μεταξύ της ποσότητας φυσικού αερίου που παράγεται ή/και εισάγεται και της ποσότητας που καταναλώνεται ή/και εξάγεται οφείλεται στην παράλειψη των μεταβολών των αποθεμάτων και άλλων περιπλεγμένων παραγόντων.

Αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου Αυτή η εγγραφή είναι το απόθεμα των αποδεδειγμένων αποθεμάτων φυσικού αερίου σε κυβικά μέτρα (κυβικά μέτρα).

Αποδεδειγμένα αποθέματα είναι εκείνες οι ποσότητες φυσικού αερίου, οι οποίες, με ανάλυση γεωλογικών και τεχνικών δεδομένων, μπορούν να εκτιμηθούν με υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης ότι είναι εμπορικά ανακτήσιμες από μια δεδομένη ημερομηνία και μετά, από γνωστούς ταμιευτήρες και υπό τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες. Φυσικοί κίνδυνοι Αυτή η καταχώρηση απαριθμεί πιθανές φυσικές καταστροφές. Για χώρες όπου η ηφαιστειακή δραστηριότητα είναι συχνή, ένα υποπεδίο ηφαιστειότητα επισημαίνει ιστορικά ενεργά ηφαίστεια.

Φυσικοί πόροι Αυτή η καταχώριση παραθέτει τα ορυκτά, το πετρέλαιο, την υδροηλεκτρική ενέργεια και άλλους πόρους εμπορικής σημασίας μιας χώρας, όπως τα στοιχεία σπάνιων γαιών (REEs). Σε γενικές γραμμές, τα προϊόντα εμφανίζονται μόνο αν έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομία ή αν είναι πιθανό να έχουν σημαντική συμβολή στο μέλλον.

Καθαρό ποσοστό μετανάστευσης Αυτή η εγγραφή περιλαμβάνει τον αριθμό της διαφοράς μεταξύ του αριθμού των ατόμων που εισέρχονται και των ατόμων που εξέρχονται από μια χώρα κατά τη διάρκεια του έτους ανά 1.000 άτομα (με βάση τον πληθυσμό στα μέσα του έτους). Ένα πλεόνασμα ατόμων που εισέρχονται στη χώρα αναφέρεται ως καθαρή μετανάστευση (π.χ. 3,56 μετανάστες/1.000 πληθυσμού), ένα πλεόνασμα ατόμων που εγκαταλείπουν τη χώρα ως καθαρή μετανάστευση (π.χ. -9,26 μετανάστες/1.000 πληθυσμού). Το καθαρό ποσοστό μετανάστευσης δείχνει τη συμβολή της μετανάστευσης στο συνολικό επίπεδο μεταβολής του πληθυσμού.

Το καθαρό μεταναστευτικό ποσοστό δεν κάνει διάκριση μεταξύ οικονομικών μεταναστών, προσφύγων και άλλων τύπων μεταναστών ούτε κάνει διάκριση μεταξύ νόμιμων και παράτυπων μεταναστών.

Ποσοστό επιπολασμού της παχυσαρκίας στους ενήλικες Αυτή η καταχώρηση δίνει το ποσοστό του πληθυσμού μιας χώρας πληθυσμό που θεωρείται παχύσαρκος.

Ως παχυσαρκία ορίζεται ένας ενήλικας με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) μεγαλύτερο ή ίσο του 30,0. Ο ΔΜΣ υπολογίζεται παίρνοντας το βάρος του ατόμου σε κιλά και διαιρώντας το με το τετράγωνο του ύψους του ατόμου σε μέτρα.

Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει διάφορες σημαντικές δημογραφικές πληροφορίες που δεν περιλαμβάνονται αλλού.

Άνθρωποι και κοινωνία Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει καταχωρίσεις που αφορούν την εθνική ταυτότητα (συμπεριλαμβανομένων των εθνοτήτων, γλωσσών και θρησκειών), τη δημογραφία (διάφορα στατιστικά στοιχεία για τον πληθυσμό) και τα κοινωνικά χαρακτηριστικά (δείκτες υγείας και εκπαίδευσης).

Προσωπικά ονόματα-με κεφαλαίο Το Factbook χρησιμοποιεί κεφαλαίο το επώνυμο ή το οικογενειακό όνομα των ατόμων για τη διευκόλυνση των χρηστών μας, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με έναν κόσμο διαφορετικών πολιτισμών και συμβάσεων ονοματοδοσίας. Η ανάγκη για κεφαλαιοποίηση, έντονη γραφή, υπογράμμιση, πλάγια γραφή ή κάποια άλλη ένδειξη του επωνύμου του ατόμου είναι εμφανής στα ακόλουθα παραδείγματα: ΜΑΟ Ζεντόνγκ, Φιντέλ ΚΑΣΤΡΟ Ρούζ, Τζορτζ ΜΠΟΥΣ και ΤΟΥΝΚΟΥ ΣΑΛΑΧΟΥΝΤΙΝ Αμπντούλ Αζίζ Σαχ ιμπνί Αλ-Μαρχούμ Σουλτάν.

Hisammuddin Alam Shah. Γνωρίζοντας το επώνυμο, μια σύντομη μορφή χωρίς όλα τα κεφαλαία γράμματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με σιγουριά, όπως στον Πρόεδρο Κάστρο, τον Πρόεδρο Μάο, τον Πρόεδρο Μπους ή τον Σουλτάνο Tunku Salahuddin.

Το ίδιο σύστημα κεφαλαιοποίησης επεκτείνεται και στα ονόματα ηγετών με επώνυμα που δεν χρησιμοποιούνται συνήθως, όπως η βασίλισσα ΕΛΙΖΑΒΕΤΗ Β’.

Για τα βιετναμέζικα ονόματα, το ονοματεπώνυμο γράφεται με κεφαλαίο, επειδή οι αξιωματούχοι αναφέρονται με το ονοματεπώνυμό τους και όχι με το επώνυμό τους. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος του Βιετνάμ είναι ο Tran Duc LUONG. Το επώνυμό του είναι Tran, αλλά αναφέρεται με το ονοματεπώνυμό του – Πρόεδρος LUONG.

Προσωπικά ονόματα-Ορθογραφία Η λατινοποίηση των προσωπικών ονομάτων στο Factbook ακολουθεί συνήθως το ίδιο σύστημα μεταγραφής που χρησιμοποιείται από το US Board on Geo- graphic Names για την ορθογραφία των τοπωνυμίων.

Ενίοτε, ωστόσο, ένας ξένος ηγέτης δηλώνει εκ των προτέρων την προτίμησή του ή τα μέσα ενημέρωσης ή τα επίσημα έγγραφα χρησιμοποιούν τακτικά μια λατινική γραφή που διαφέρει από τη μεταγραφή που προκύπτει από το πρότυπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το Factbook χρησιμοποιεί την εναλλακτική ορθογραφία.

Προσωπικά ονόματα-τίτλοι Το Factbook γράφει με κεφαλαίο κάθε έγκυρο τίτλο (ή τη σύντομη μορφή του) που προηγείται αμέσως του ονόματος ενός προσώπου. Ένας τίτλος που στέκεται μόνος του δεν γράφεται με κεφαλαίο.

Παραδείγματα: Ο πρόεδρος PUTIN και ο πρόεδρος OBAMA είναι αρχηγοί κράτους. Στη Ρωσία, ο πρόεδρος είναι αρχηγός του κράτους και ο πρωθυπουργός είναι επικεφαλής της κυβέρνησης, ενώ στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος είναι ταυτόχρονα αρχηγός του κράτους και επικεφαλής της κυβέρνησης. Πετρέλαιο Βλέπε καταχωρήσεις στην ενότητα Προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

Προϊόντα πετρελαίου Βλέπε λήμματα στην ενότητα Προϊόντα διυλισμένου πετρελαίου.

Πυκνότητα ιατρών Αυτή η καταχώρηση δίνει τον αριθμό των ιατρών (ιατρών), συμπεριλαμβανομένων των γενικών και ειδικών ιατρών, ανά 1.000 του πληθυσμού.

Ως ιατροί ορίζονται οι ιατροί που μελετούν, διαγιγνώσκουν, θεραπεύουν και προλαμβάνουν ασθένειες, νοσήματα, τραυματισμούς και άλλες σωματικές και πνευματικές βλάβες στον άνθρωπο μέσω της εφαρμογής της σύγχρονης ιατρικής.

Επίσης, σχεδιάζουν, εποπτεύουν και αξιολογούν σχέδια φροντίδας και θεραπείας από άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι λιγότεροι από 2,3 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας (γιατροί, νοσηλευτές και
μαιευτές) ανά 1.000 θα ήταν ανεπαρκείς για να επιτευχθεί η κάλυψη των αναγκών πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.

Αγωγοί Αυτή η καταχώρηση δίνει τα μήκη και τους τύπους των αγωγών για τη μεταφορά προϊόντων όπως το φυσικό αέριο, το αργό πετρέλαιο ή τα προϊόντα πετρελαίου.

Πειρατεία Η πειρατεία ορίζεται από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 ως κάθε παράνομη πράξη βίας, σύλληψης ή λεηλασίας που στρέφεται κατά πλοίου, αεροσκάφους, προσώπων ή περιουσίας σε τόπο εκτός της δικαιοδοσίας οποιουδήποτε κράτους. Τέτοιες εγκληματικές πράξεις που διαπράττονται στα χωρικά ύδατα ενός παράκτιου κράτους θεωρούνται γενικά ως ένοπλη ληστεία κατά πλοίων. Πληροφορίες σχετικά με την πειρατεία μπορούν να βρεθούν, κατά περίπτωση, στην ενότητα Θαλάσσιες απειλές.

Πολιτικά κόμματα και ηγέτες Το λήμμα αυτό περιλαμβάνει κατάλογο των σημαντικών πολιτικών κομμάτων, συνασπισμών και εκλογικών καταλόγων κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές κάθε χώρας, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά.

Πολιτική δομή Αυτή η καταχώριση, η οποία εμφανίζεται μόνο στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Ένωση, διακυβέρνηση, παρέχει έναν ορισμό για την οντότητα που είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πληθυσμός Αυτή η καταχώρηση παρέχει μια εκτίμηση από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ με βάση στατιστικά στοιχεία από απογραφές πληθυσμού, συστήματα καταγραφής ζωτικών στατιστικών ή δειγματοληπτικές έρευνες που αφορούν το πρόσφατο παρελθόν και υποθέσεις για τις μελλοντικές τάσεις.

Ο συνολικός πληθυσμός αποτελεί ένα συνολικό μέτρο του δυνητικού αντίκτυπου της χώρας στον κόσμο και στην περιοχή της. Σηµείωση: Από το Fact- book του 1993, οι δηµογραφικές εκτιµήσεις για ορισµένες χώρες (κυρίως αφρικανικές) έχουν λάβει ρητά υπόψη τις επιπτώσεις της αυξανόµενης επίπτωσης της επιδηµίας HIV/AIDS. Οι χώρες αυτές είναι επί του παρόντος: Μπαχάμες, Μπενίν, Μποτσουάνα, Βραζιλία, Μπουρκίνα Φάσο, Βιρμανία, Μπουρούντι, Καμπότζη, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Δημοκρατία του Κονγκό, Δημοκρατία του Κονγκό, Ακτή Ελεφαντοστού, Αιθιοπία, Γκαμπόν, Γκάνα, Γουιάνα, Αϊτή, Ονδούρα, Κένυα, Λεσόθο, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νιγηρία, Ρουάντα, Νότια Αφρική, Σουαζιλάνδη, Τανζανία, Ταϊλάνδη, Τόγκο, Ουγκάντα, Ζάμπια και Ζιμπάμπουε.

Πληθυσμός κάτω από το όριο της φτώχειας Οι εθνικές εκτιμήσεις για το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας βασίζονται σε έρευνες σε υποομάδες, με τα αποτελέσματα να σταθμίζονται με βάση τον αριθμό των ατόμων σε κάθε ομάδα.

Οι ορισμοί της φτώχειας διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των εθνών. Για παράδειγμα, τα πλούσια έθνη χρησιμοποιούν γενικά πιο γενναιόδωρα πρότυπα φτώχειας από τα φτωχά έθνη.

Κατανομή του πληθυσμού Αυτή η καταχώρηση παρέχει μια συνοπτική περιγραφή της διασποράς του πληθυσμού μέσα σε μια χώρα. Ενώ μπορεί να υποδηλώνει την πυκνότητα του πληθυσμού, δεν παρέχει στοιχεία πυκνότητας.

Ρυθμός αύξησης του πληθυσμού Η μέση ετήσια ποσοστιαία μεταβολή του πληθυσμού, που προκύπτει από το πλεόνασμα (ή το έλλειμμα) των γεννήσεων έναντι των θανάτων και το ισοζύγιο των μεταναστών που εισέρχονται και εξέρχονται από μια χώρα. Ο ρυθμός μπορεί να είναι θετικός ή αρνητικός.

Ο ρυθμός αύξησης αποτελεί παράγοντα για τον προσδιορισμό του μεγέθους της επιβάρυνσης που θα επιβληθεί σε μια χώρα από τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των κατοίκων της για υποδομές (π.χ. σχολεία, νοσοκομεία, κατοικίες, δρόμους), πόρους (π.χ. τρόφιμα, νερό, ηλεκτρική ενέργεια) και θέσεις εργασίας. Ταχεία αύξηση του πληθυσμού μπορεί να θεωρηθεί απειλητική από τις γειτονικές χώρες.

Πυραμίδα του πληθυσμού Η πυραμίδα του πληθυσμού απεικονίζει την ηλικιακή και σεξουαλική δομή του πληθυσμού μιας χώρας και μπορεί να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, καθώς και την οικονομική ανάπτυξη.

Ο πληθυσμός κατανέμεται κατά μήκος του οριζόντιου άξονα, με τους άνδρες να εμφανίζονται στα αριστερά και τις γυναίκες στα δεξιά. Ο ανδρικός και ο γυναικείος πληθυσμός κατανέμονται σε 5ετείς ηλικιακές ομάδες που απεικονίζονται ως οριζόντιες ράβδοι κατά μήκος του κατακόρυφου άξονα, με τις νεότερες ηλικιακές ομάδες στο κάτω μέρος και τις μεγαλύτερες στο πάνω μέρος. Το σχήμα της πυραμίδας του πληθυσμού εξελίσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου με βάση τη γονιμότητα, τη θνησιμότητα και τις τάσεις της διεθνούς μετανάστευσης.

Ορισμένοι χαρακτηριστικοί τύποι πληθυσμιακών πυραμίδων είναι οι εξής: – Μια νεανική κατανομή έχει ευρεία βάση και στενή κορυφή και χαρακτηρίζεται από υψηλό ποσοστό παιδιών και χαμηλό ποσοστό ηλικιωμένων. Αυτή η πληθυσμιακή κατανομή προκύπτει από την υψηλή γονιμότητα, την υψηλή θνησιμότητα, το χαμηλό προσδόκιμο ζωής και την υψηλή αύξηση του πληθυσμού. Είναι χαρακτηριστική για τις αναπτυσσόμενες χώρες όπου οι γυναίκες
η εκπαίδευση και η χρήση αντισυλληπτικών είναι χαμηλές και η υγειονομική περίθαλψη και η υγιεινή είναι φτωχές. –

Η μεταβατική κατανομή προκαλείται από τη μείωση της γονιμότητας και της θνησιμότητας, την αύξηση του προσδόκιμου ζωής και την επιβράδυνση της αύξησης του πληθυσμού.

Ο πληθυσμός έχει μεγαλύτερο ποσοστό ατόμων σε ηλικία εργασίας σε σχέση με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και παράγει μια πυραμίδα σε σχήμα βαρελιού, όπου το μεσαίο τμήμα διογκώνεται και η βάση και η κορυφή είναι στενότερες.

Το μεγάλο ποσοστό των ατόμων σε ηλικία εργασίας μπορεί να δημιουργήσει ένα “δημογραφικό μπόνους” εάν είναι μορφωμένο και απασχολείται παραγωγικά. –

Μια ώριμη κατανομή έχει αρκετά ισορροπημένα ποσοστά του πληθυσμού στις ηλικιακές ομάδες των παιδιών, της εργάσιμης ηλικίας και των ηλικιωμένων και σταδιακά θα σχηματίσει μια πληθυσμιακή πυραμίδα σε σχήμα ανεστραμμένου τριγώνου, καθώς η αύξηση του πληθυσμού συνεχίζει να μειώνεται ή παύει και το ποσοστό των ηλικιωμένων αυξάνεται.

Η χαμηλή γονιμότητα, η χαμηλή θνησιμότητα και το υψηλό προσδόκιμο ζωής -που κατέστη δυνατή χάρη στη διαθεσιμότητα προηγμένης υγειονομικής περίθαλψης, οικογενειακού προγραμματισμού, αποχέτευσης και εκπαίδευσης- οδηγούν σε γήρανση του πληθυσμού στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες.

Λιμάνια και τερματικοί σταθμοί Αυτή η καταχώριση απαριθμεί τους σημαντικότερους λιμένες και τερματικούς σταθμούς κυρίως με βάση την ποσότητα του φορτίου που διακινείται μέσω των εγκαταστάσεων σε ετήσια βάση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, λαμβάνεται επίσης υπόψη ο αριθμός των εμπορευματοκιβωτίων που διακινούνται ή οι επισκέψεις πλοίων. Τα περισσότερα λιμάνια εξυπηρετούν πολλαπλές κατηγορίες πλοίων, συμπεριλαμβανομένων των χύδην φορτίων (ξηρά και υγρά), των χύδην φορτίων (εμπορεύματα που φορτώνονται μεμονωμένα σε σάκους, κιβώτια, κιβώτια ή βαρέλια- μερικές φορές παλετοποιημένα), των εμπορευματοκιβωτίων, των roll-on/roll-off και των επιβατηγών πλοίων.

Ο κατάλογος ξεκινά με τους σημαντικότερους θαλάσσιους λιμένες που διαχειρίζονται όλους τους τύπους φορτίων. Τα λιμάνια εσωτερικών ποταμών/λιμνών παρατίθενται χωριστά μαζί με το όνομα του ποταμού ή της λίμνης.

Οι λιμένες που έχουν διαμορφωθεί ειδικά για τη διαχείριση χύδην φορτίων χαρακτηρίζονται ως τερματικοί σταθμοί πετρελαίου ή λιμένες ξηρού χύδην φορτίου. Οι τερματικοί σταθμοί ΥΦΑ διαχειρίζονται υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) και διακρίνονται είτε σε εξαγωγικούς, όπου το αέριο ψύχεται σε υγρή κατάσταση για να μειωθεί ο όγκος του προς μεταφορά με εξειδικευμένα πλοία μεταφοράς αερίου, είτε σε εισαγωγικούς, όπου το εκφορτωμένο ΥΦΑ υποβάλλεται σε διαδικασία επαναεριοποίησης πριν εισέλθει σε αγωγούς για διανομή.

Καθώς τα χύδην φορτία μεταφέρονται σήμερα σε μεγάλο βαθμό με εμπορευματοκιβώτια, η καταχώριση περιλαμβάνει επίσης κατάλογο των σημαντικότερων λιμένων εμπορευματοκιβωτίων με την αντίστοιχη διακίνηση που μετράται σε μονάδες ισοδύναμου μεγέθους είκοσι ποδών (TEU). Ορισμένοι λιμένες είναι σημαντικοί για
τη διακίνηση επιβατών και αναφέρονται ως λιμάνια κρουαζιέρας/πλοίων. Εκτός από την εμπορική κίνηση, πολλοί θαλάσσιοι λιμένες παρέχουν επίσης σημαντικές στρατιωτικές υποδομές, όπως ναυτικές βάσεις ή ναυπηγεία.

Προκαταρκτική δήλωση Η καταχώριση αυτή, η οποία εμφανίζεται μόνο στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Ένωση, εισαγωγή, παρέχει εξήγηση και αιτιολόγηση για τη συμπερίληψη μιας ξεχωριστής γεωγραφικής οντότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πριγκιπάτο Κυρίαρχο κράτος που κυβερνάται από μονάρχη με τον τίτλο του πρίγκιπα- οι πριγκιπάτοι ήταν συνηθισμένοι στο παρελθόν, αλλά σήμερα παραμένουν μόνο τρεις: Το Λιχτενστάιν, το Μονακό και το συν-πριγκιπάτο της Ανδόρας.

Δημόσιο χρέος Η εγγραφή αυτή καταγράφει το σωρευτικό σύνολο όλων των κρατικών δανείων μείον τις αποπληρωμές που είναι εκφρασμένες στο νόμισμα της χώρας. Το δημόσιο χρέος δεν πρέπει να συγχέεται με το εξωτερικό χρέος, το οποίο αντικατοπτρίζει τις συναλλαγματικές υποχρεώσεις τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα και πρέπει να χρηματοδοτείται από τα έσοδα από το συνάλλαγμα.

Σιδηρόδρομοι, Η καταχώριση αυτή αναφέρει το συνολικό μήκος διαδρομής του σιδηροδρομικού δικτύου και των συστατικών του μερών ανά εύρος, το οποίο είναι το μέτρο της απόστασης μεταξύ των εσωτερικών πλευρών των σιδηροτροχιών που φέρουν φορτίο.

Οι τέσσερις τυπικοί τύποι εύρους είναι οι εξής: ευρύς, κανονικός, στενός και διπλός. Άλλοι τύποι εύρους παρατίθενται υπό σημείωση. Περίπου το 60% των σιδηροδρομικών γραμμών στον κόσμο χρησιμοποιούν το τυποποιημένο εύρος 1,4 m (4,7 ft).

Τα εύρη διαφέρουν ανά χώρα και μερικές φορές και εντός των χωρών. Η επιλογή του εύρους κατά την αρχική κατασκευή έγινε κυρίως σε συνάρτηση με τις τοπικές συνθήκες και την πρόθεση του κατασκευαστή.

Οι σιδηροδρομικές γραμμές στενού εύρους ήταν φθηνότερες στην κατασκευή και μπορούσαν να υπερπηδήσουν πιο απότομες καμπύλες, ενώ οι σιδηροδρομικές γραμμές μεγάλου εύρους έδιναν μεγαλύτερη σταθερότητα και επέτρεπαν μεγαλύτερες ταχύτητες. Οι σιδηρόδρομοι κανονικού εύρους ήταν ένας συμβιβασμός μεταξύ στενού και μεγάλου εύρους.

Σπάνιες γαίες Οι σπάνιες γαίες είναι 17 χημικά στοιχεία που είναι ζωτικής σημασίας σε πολλές από τις σημερινές βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας.

Περιλαμβάνουν το λανθάνιο, το κέριο, το πρασεοδύμιο, το νεοδύμιο, το προμήθιο, το σαμάριο, το ευρώπιο, το γαδολίνιο, το τερό- βιο, το δυσπρόσιο, το όλμιο, το έρβιο, το θούλιο, το υττέρβιο, το λουτέτιο, το σκάνδιο και το ύτριο. Οι τυπικές εφαρμογές των REEs περιλαμβάνουν μπαταρίες σε υβριδικά αυτοκίνητα, οπτικές ίνες
καλώδια, επίπεδες οθόνες και μόνιμοι μαγνήτες, καθώς και ορισμένα αμυντικά και ιατρικά προϊόντα.

Χάρτες αναφοράς Αυτή η ενότητα περιλαμβάνει παγκόσμιους και περιφερειακούς χάρτες. Κατανάλωση διυλισμένων πετρελαιοειδών προϊόντων Αυτή η καταχώρηση είναι η συνολική κατανάλωση διυλισμένων πετρελαιοειδών προϊόντων της χώρας, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day).

Η απόκλιση μεταξύ της ποσότητας των παραγόμενων ή/και εισαγόμενων προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου και της ποσότητας που καταναλώνεται ή/και εξάγεται οφείλεται στην παράλειψη των μεταβολών των αποθεμάτων, των κερδών των διυλιστηρίων και άλλων περιπλεγμένων παραγόντων. Εξαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου Αυτή η εγγραφή είναι οι συνολικές εξαγωγές της χώρας προϊόντων διύλισης πετρελαίου, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day).

Εισαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου Αυτή η εγγραφή είναι οι συνολικές εισαγωγές προϊόντων διύλισης πετρελαίου της χώρας, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day). Προϊόντα διυλισμένου πετρελαίου-παραγωγή Αυτή η εγγραφή είναι η συνολική παραγωγή της χώρας σε διυλισμένα προϊόντα πετρελαίου, σε βαρέλια ανά ημέρα (bbl/day).

Η ασυμφωνία μεταξύ της ποσότητας διυλισμένων προϊόντων πετρελαίου που παράγονται ή/και εισάγονται και της ποσότητας που καταναλώνεται ή/και εξάγεται οφείλεται στην παράλειψη των μεταβολών των αποθεμάτων, των κερδών διύλισης και άλλων περιπλεγμένων παραγόντων.

Πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα Αυτή η εγγραφή περιλαμβάνει τα άτομα που διαμένουν σε μια χώρα ως πρόσφυγες, εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα (IDPs) ή απάτριδες. Η καταχώρηση για τους πρόσφυγες κάθε χώρας περιλαμβάνει μόνο τις χώρες προέλευσης που αποτελούν πηγή προσφυγικού πληθυσμού 5.000 ατόμων και άνω.

Ο ορισμός του πρόσφυγα σύμφωνα με μια σύμβαση του ΟΗΕ είναι “ένα πρόσωπο που βρίσκεται εκτός της χώρας της ιθαγένειας ή της συνήθους διαμονής του- έχει βάσιμο φόβο δίωξης λόγω της φυλής, της καταγωγής, της ιθαγένειας, της συμμετοχής του σε συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα ή των πολιτικών του πεποιθήσεων- και δεν μπορεί ή δεν θέλει να κάνει χρήση της προστασίας της χώρας αυτής ή να επιστρέψει εκεί, λόγω φόβου δίωξης”. Ο ΟΗΕ ίδρυσε το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) το 1950 για να χειρίζεται τα θέματα των προσφύγων παγκοσμίως.

Η Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς
Ανατολής (UNRWA) έχει διαφορετικό επιχειρησιακό ορισμό για τον Παλαιστίνιο πρόσφυγα: “ένα άτομο του οποίου ο συνήθης τόπος διαμονής ήταν η Παλαιστίνη κατά την περίοδο από την 1η Ιουνίου 1946 έως τις 15 Μαΐου 1948 και το οποίο έχασε τόσο την κατοικία όσο και τα μέσα διαβίωσης ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης του 1948”.

Ωστόσο, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες βοηθά επίσης περίπου 400.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες που δεν καλύπτονται από τον ορισμό της UNRWA. Ο όρος “εσωτερικά εκτοπισμένος” δεν καλύπτεται συγκεκριμένα από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών- χρησιμοποιείται για να περιγράψει άτομα που εγκατέλειψαν τις εστίες τους για λόγους παρόμοιους με τους πρόσφυγες, αλλά που παραμένουν εντός της εθνικής τους επικράτειας και υπόκεινται στους νόμους του κράτους αυτού.

Ως κράτος-λιγότερο πρόσωπο ορίζεται κάποιος που δεν θεωρείται υπήκοος από κανένα κράτος σύμφωνα με τη λειτουργία της νομοθεσίας του, σύμφωνα με τη σύμβαση του ΟΗΕ. Θρησκείες Αυτή η καταχώρηση είναι μια ταξινομημένη καταγραφή των θρησκειών με βάση τους οπαδούς τους, ξεκινώντας από τη μεγαλύτερη ομάδα και μερικές φορές περιλαμβάνει το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

Τα βασικά χαρακτηριστικά και οι πεποιθήσεις των κυριότερων θρησκειών του κόσμου περιγράφονται παρακάτω. Μπαχά’ι-Ιδρύθηκε από τον Μίρζα Χουσέιν-Αλί (γνωστό ως Μπαχά’ου’λάχ) στο Ιράν το 1852, η πίστη των Μπαχά’ι δίνει έμφαση στον μονοθεϊσμό και πιστεύει σε ένα αιώνιο υπερβατικό Θεό. Ο προσανατολισμός της είναι να ενθαρρύνει την ενότητα όλων των λαών της γης, ώστε να επιτευχθεί η δικαιοσύνη και η ειρήνη στη γη.

Η αποκάλυψη του Μπαχάι υποστηρίζει ότι οι προφήτες των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών αντανακλούν κάποια αλήθεια ή στοιχείο του θείου, πιστεύει ότι όλοι ήταν εκδηλώσεις του Θεού που δόθηκαν σε συγκεκριμένες κοινότητες σε συγκεκριμένες εποχές και ότι ο Μπαχάι είναι ένας επιπλέον προφήτης που προορίζεται να καλέσει όλη την ανθρωπότητα.

Οι Μπαχάι είναι μια ανοιχτή κοινότητα, που βρίσκεται σε όλο τον κόσμο, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πιστών στη Νότια Ασία. Βουδισμός-Θρησκεία ή φιλοσοφία εμπνευσμένη από τις διδασκαλίες του 5ου αιώνα π.Χ. του Σιντάρτα Γκαουτάμα (επίσης γνωστού ως Γκαουτάμα Βούδα “ο φωτισμένος”).

Ο Βουδισμός επικεντρώνεται στον στόχο της πνευματικής φώτισης με επίκεντρο την κατανόηση των τεσσάρων Ευγενών Αληθειών του Γκαουτάμα Βούδα για τη φύση του πόνου και το Οχταπλό Μονοπάτι της πνευματικής και ηθικής πρακτικής, για να σπάσει ο κύκλος του πόνου, μέρος του οποίου είμαστε.

Ο Βουδισμός αποδίδει ένα καρμικό σύστημα αναγέννησης. Υπάρχουν διάφορες σχολές και αιρέσεις του Βουδισμού, που συχνά διαφέρουν ως προς τη φύση του Βούδα, το βαθμό στον οποίο μπορεί να επιτευχθεί η φώτιση -για έναν ή για όλους- και από ποιον -θρησκευτικά τάγματα ή λαϊκούς.
Βασικές ομαδοποιήσεις Βουδισμός Θεραβάντα: Η παλαιότερη βουδιστική σχολή, ο Θεραβάντα ασκείται κυρίως στη Σρι Λάνκα, την Καμπότζη, το Λάος, τη Βιρμανία και την Ταϊλάνδη, με μειοψηφική εκπροσώπηση αλλού στην Ασία και τη Δύση.

Οι Θεραβαδιστές ακολουθούν τον Κανόνα Πάλι των διδασκαλιών του Βούδα και πιστεύουν ότι μπορεί κανείς να ξεφύγει από τον κύκλο της αναγέννησης, της κοσμικής προσκόλλησης και του πόνου για τον εαυτό του- αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει μία ή επτά ζωές.

Μαχαγιάνα Βουδισμός, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών Ζεν και Θιβετιανού (λαμαϊστικού) Βουδισμού: Μορφές του Βουδισμού Μαχαγιάνα είναι διαδεδομένες στην Ανατολική Ασία και το Θιβέτ, καθώς και σε μέρη της Δύσης. Οι Μαχαγιάνες έχουν πρόσθετες γραφές πέρα από τον Κανόνα του Πάλι και πιστεύουν ότι ο Βούδας είναι αιώνιος και εξακολουθεί να διδάσκει. Σε αντίθεση με τον Θεραβάντα Βουδ- ντισμό, οι σχολές Μαχαγιάνα υποστηρίζουν ότι η φύση του Βούδα είναι παρούσα σε όλα τα όντα και ότι όλα θα επιτύχουν τελικά τη φώτιση. Hoa Hao: μειονοτική παράδοση του Βουδισμού που ασκείται στο Βιετνάμ και δίνει έμφαση στη συμμετοχή των λαϊκών, κυρίως των αγροτών- αποφεύγει τα ακριβά δημητριακά και τους ναούς και μεταφέρει τις πρωταρχικές πρακτικές στο σπίτι.

Χριστιανισμός – Προερχόμενος από τον Ιουδαϊσμό, η κεντρική πεποίθηση του Χριστιανισμού υποστηρίζει ότι ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ είναι ο υποσχόμενος Μεσσίας των Εβραϊκών Γραφών και ότι η ζωή, ο θάνατος και η ανάστασή του είναι σωτήρια για τον κόσμο. Ο Χριστιανισμός είναι μία από τις τρεις μονοθεϊστικές αβρααμικές θρησκείες, μαζί με το Ισλάμ και τον Ιουδαϊσμό, η οποία ανάγει την πνευματική της καταγωγή στον Αβραάμ των Εβραϊκών Γραφών. Τα ιερά κείμενά του περιλαμβάνουν την Εβραϊκή Βίβλο και την Καινή Διαθήκη (ή τα χριστιανικά Ευαγγέλια).

Βασικές ομαδοποιήσεις Καθολικισμός (ή Ρωμαιοκαθολικισμός): Πρόκειται για την παλαιότερη καθιερωμένη δυτική χριστιανική εκκλησία και το μεγαλύτερο ενιαίο θρησκευτικό σώμα στον κόσμο. Είναι υπερκομματική και αναγνωρίζει μια ιεραρχική δομή με επικεφαλής τον Πάπα ή Επίσκοπο της Ρώμης, ο οποίος βρίσκεται στο Βατικανό.

Οι Καθολικοί πιστεύουν ότι ο Πάπας είναι η διατεταγμένη επικεφαλής της Εκκλησίας από άμεση πνευματική κληρονομιά του Αποστόλου Πέτρου του Ιησού. Ο Καθολικισμός αποτελείται από 23 επιμέρους Εκκλησίες ή Τελετές – μία Δυτική (Ρωμαϊκή ή Λατινική Τελετή) και 22 Ανατολικές. Η Λατινική Τελετή είναι μακράν η μεγαλύτερη, αποτελώντας περίπου το 98% των μελών της Καθολικής Εκκλησίας. Οι Εκκλησίες του Ανατολικού Τυπικού, όπως η Μαρωνιτική Εκκλησία και η Ουκρανική Καθολική Εκκλησία, είναι σε
κοινωνία με τη Ρώμη, αν και διατηρούν τις δικές τους λατρευτικές παραδόσεις και η άμεση ιεραρχία τους αποτελείται από κληρικούς του δικού τους τελετουργικού.

Η Καθολική Εκκλησία διαθέτει ένα ολοκληρωμένο θεολογικό και ηθικό δόγμα που καθορίζεται για τους πιστούς στην κατήχησή της, γεγονός που την καθιστά μοναδική μεταξύ των περισσότερων μορφών του Χριστιανισμού.

Μορμονισμός (συμπεριλαμβανομένης της Εκκλησίας του Ιησού Χριστού των Αγίων της Τελευταίας Ημέρας): Ξεκινώντας το 1830 στις Ηνωμένες Πολιτείες υπό τον Τζόζεφ Σμιθ, ο Μορμονισμός δεν χαρακτηρίζεται ως μορφή του προτεσταντικού χριστιανισμού, επειδή ισχυρίζεται ότι υπάρχουν επιπλέον αποκαλυφθείσες χριστιανικές γραφές μετά την Εβραϊκή Βίβλο και την Καινή Διαθήκη.

Το Βιβλίο των Μορμόνων υποστηρίζει ότι υπήρξε εμφάνιση του Ιησού στον Νέο Κόσμο μετά τη χριστιανική αφήγηση της ανάστασής του και ότι η Αμερική είναι μοναδικά ευλογημένη ήπειρος. Ο Μορμονισμός πιστεύει ότι οι προηγούμενες χριστιανικές παραδόσεις, όπως η Ρωμαιοκαθολική, η Ορθόδοξη και η Προτεσταντική μεταρρυθμιστική πίστη, είναι α- ποθέσεις και ότι η αποκάλυψη του Τζόζεφ Σμιθ για το Βιβλίο του Μορμόνου είναι μια αποκατάσταση του αληθινού χριστιανισμού.

Οι Μορμόνοι έχουν ιεραρχική δομή θρησκευτικής ηγεσίας και προσηλυτίζουν ενεργά την πίστη τους- βρίσκονται κυρίως στην Αμερική και σε πολλές άλλες δυτικές χώρες. Οι Μάρτυρες του Ιεχωβά δομούν την πίστη τους στη βάση της χριστιανικής Βίβλου, αλλά η απόρριψη της Τριάδας διαφέρει από τον κυρίαρχο χριστιανισμό. Πιστεύουν ότι μια Βασιλεία του Θεού, η Θεοκρατία, θα αναδυθεί μετά τον Αρμαγεδδώνα και θα εγκαινιάσει μια νέα γήινη κοινωνία.

Οι οπαδοί υποχρεούνται να ευαγγελίζονται και να ακολουθούν έναν αυστηρό ηθικό κώδικα. Ορθόδοξος Χριστιανισμός: Η παλαιότερη καθιερωμένη ανατολική μορφή του Χριστιανισμού, η Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία, έχει τελετουργική κεφαλή τον Επίσκοπο της Κωνσταντινούπολης (Κωνσταντινούπολη), γνωστό και ως Πατριάρχη, αλλά οι διάφορες περιφερειακές μορφές της (π.χ. Ελληνορθόδοξη, Ρωσική Ορθόδοξη, Σερβική Ορθόδοξη, Ουκρανική Ορθόδοξη) είναι αυτοκέφαλες (ανεξάρτητες από την εξουσία της Κωνσταντινούπολης και έχουν τους δικούς τους Πατριάρχες).

Οι ορθόδοξες εκκλησίες είναι άκρως εθνικιστικές και εθνοτικές. Η ορθόδοξη χριστιανική πίστη μοιράζεται πολλά θεολογικά δόγματα με τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αλλά αποκλίνει σε ορισμένες βασικές προϋποθέσεις και δεν αναγνωρίζει την κυβερνητική εξουσία του Πάπα.

Προτεσταντικός Χριστιανισμός: Ο προτεσταντικός χριστιανισμός προήλθε τον 16ο αιώνα ως
μια προσπάθεια μεταρρύθμισης των πρακτικών, του δόγματος και της θεολογίας του Ρωμαιοκαθολικισμού. Περιλαμβάνει διάφορες μορφές ή ομολογίες που ποικίλλουν εξαιρετικά ως προς τη δομή, τις πεποιθήσεις, τη σχέση με το κράτος, τον κλήρο και τη διακυβέρνηση.

Πολλές προτεσταντικές θεολογίες τονίζουν τον πρωταρχικό ρόλο της Αγίας Γραφής στην πίστη τους, υποστηρίζοντας την ατομική ερμηνεία των χριστιανικών κειμένων χωρίς τη μεσολάβηση μιας τελικής θρησκευτικής αυθεντίας, όπως ο Ρωμαίος Πάπας.

Οι παλαιότεροι προτεσταντικοί χριστιανισμοί περιλαμβάνουν τον λουθηρανισμό, τον καλβινισμό (πρεσβυτεριανοί) και τον αγγλικανικό χριστιανισμό (επισκοπιανοί), οι οποίοι έχουν καθιερώσει λειτουργίες, διοικητική δομή και επίσημο κλήρο.

Άλλες παραλλαγές του προτεσταντικού χριστιανισμού, συμπεριλαμβανομένων των πεντηκοστιανικών κινημάτων και των ανεξάρτητων εκκλησιών, μπορεί να στερούνται ένα ή περισσότερα από αυτά τα στοιχεία και η ηγεσία και οι πεποιθήσεις τους είναι εξατομικευμένες και δυναμικές. Ινδουισμός – Με αφετηρία τον βεδικό πολιτισμό της Ινδίας (δεύτερη και πρώτη χιλιετία π.Χ.), ο Ινδουισμός είναι ένα εξαιρετικά ποικίλο σύνολο πεποιθήσεων και πρακτικών χωρίς έναν ιδρυτή ή θρησκευτική αρχή.

Ο Ινδουισμός έχει πολλές γραφές- οι Βέδες, οι Ουπανισάδες και η Μπαγκαβάντ-Γκίτα είναι μερικές από τις πιο σημαντικές.

Οι Ινδουιστές μπορεί να λατρεύουν μία ή πολλές θεότητες, συνήθως με προσευχή τελετουργίες μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Οι πιο συνηθισμένες μορφές λατρείας είναι οι θεοί Βισνού, Σίβα και μια μητέρα θεά, η Ντέβι.

Οι περισσότεροι Ινδουιστές πιστεύουν ότι η ψυχή, ή atman, είναι αιώνια και περνάει από έναν κύκλο γέννησης, θανάτου και αναγέννησης (σαμσάρα) που καθορίζεται από το θετικό ή αρνητικό κάρμα του ατόμου, ή τις συνέπειες των πράξεών του. Ο στόχος της θρησκευτικής ζωής είναι να μάθει κανείς να ενεργεί έτσι ώστε να επιτύχει τελικά την απελευθέρωση (μόκσα) της ψυχής του, ξεφεύγοντας από τον κύκλο της αναγέννησης.

Ισλάμ-Η τρίτη από τις μονοθεϊστικές αβρααμικές θρησκείες, το Ισλάμ ξεκίνησε με τις διδασκαλίες του Μωάμεθ τον 7ο αιώνα. Οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι ο Μωάμεθ είναι ο τελευταίος όλων των θρησκευτικών προφητών (ξεκινώντας από τον Αβραάμ) και ότι το Κοράν, που είναι η ισλαμική γραφή, του αποκαλύφθηκε από τον Θεό. Το Ισλάμ προέρχεται από τη λέξη υποταγή και η υπακοή στον Θεό αποτελεί πρωταρχικό θέμα αυτής της θρησκείας.

Προκειμένου να ζήσουν μια ισλαμική ζωή, οι πιστοί πρέπει να ακολουθήσουν τις πέντε πι- λαρίες, ή δόγματα, του Ισλάμ, οι οποίες είναι η μαρτυρία πίστης (shahada), η καθημερινή προσευχή (salah), η ελεημοσύνη (zakah), η νηστεία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού (sawm), και το προσκύνημα στη Μέκκα (hajj).

Βασικές ομαδοποιήσεις
Οι δύο βασικοί κλάδοι του Ισλάμ είναι οι σουνίτες και οι σιίτες, οι οποίοι διαχωρίστηκαν μεταξύ τους εξαιτίας μιας θρησκευτικοπολιτικής διαμάχης για την ηγεσία σχετικά με τον νόμιμο διάδοχο του Μωάμεθ. Οι σιίτες πιστεύουν ότι ο ξάδελφος και γαμπρός του Μωάμεθ, ο Αλί, ήταν ο μόνος θεόσταλτος ιμάμης (θρησκευτικός ηγέτης), ενώ οι σουνίτες υποστηρίζουν ότι οι τρεις πρώτοι χαλίφηδες μετά τον Μωάμεθ ήταν επίσης νόμιμες αρχές.

Στο σύγχρονο Ισλάμ, οι σουνίτες και οι σιίτες συνεχίζουν να έχουν διαφορετικές απόψεις για τις αποδεκτές σχολές της ισλαμικής νομολογίας και για το ποιος είναι ο κατάλληλος ισλαμικός θρησκευτικός αυθεντία. Το Ισλάμ έχει επίσης έναν ενεργό μυστικιστικό κλάδο, τον Σουφισμό, με διάφορα υποσύνολα σουνιτών και σιιτών.

Το σουνιτικό Ισλάμ αντιπροσωπεύει πάνω από το 75% του παγκόσμιου μουσουλμανικού πληθυσμού. Αναγνωρίζει τον Αμπού Μπακρ ως τον πρώτο χαλίφη μετά τον Μωάμεθ. Οι σουνίτες έχουν τέσσερις σχολές ισλαμικής διδασκαλίας και δικαίου -Χανάφι, Μαλίκι, Σάφι και Χανμπαλί- οι οποίες ερμηνεύουν μοναδικά τις Χαντίθ, ή τις καταγεγραμμένες προφορικές παραδόσεις του Μωάμεθ.

Ένας σουνίτης μουσουλμάνος μπορεί να επιλέξει να ακολουθήσει οποιαδήποτε από αυτές τις σχολές, καθώς όλες θεωρούνται εξίσου έγκυρες. Το σιιτικό Ισλάμ αντιπροσωπεύει το 10-20% των μουσουλμάνων παγκοσμίως, και η διάκρισή του χαρακτηριστικό είναι ο σεβασμός του προς τον Αλί ως αλάθητο, θεόπνευστο ηγέτη και ως τον πρώτο ιμάμη της μουσουλμανικής κοινότητας μετά τον Μωάμεθ.

Η πλειονότητα των σιιτών είναι γνωστή ως “δωδεκαθεϊστές”, επειδή πιστεύουν ότι οι 11 οικογενειακοί διάδοχοι ιμάμηδες μετά τον Μωάμεθ κορυφώνονται σε έναν 12ο ιμάμη (αλ-Μαχντί), ο οποίος είναι κρυμμένος στον κόσμο και θα εμφανιστεί ξανά στο τέλος του για να λυτρώσει τους δίκαιους.

Παραλλαγές Ισμαηλίτικης πίστης: Μια αίρεση του σιιτικού Ισλάμ, οι οπαδοί της είναι επίσης γνωστοί ως “Επταήμεροι”, επειδή πιστεύουν ότι ο νόμιμος έβδομος Ιμάμης στην ισλαμική ηγεσία ήταν ο Ισμαήλ, ο μεγαλύτερος γιος του Ιμάμη Τζαφάρ αλ Σαντίκ.

Η ισμαηλιτική παράδοση αναμένει την επιστροφή του έβδομου Ιμάμη ως Μαχντί, ή ισλαμική μεσσιανική μορφή. Οι Ισμαηλίτες βρίσκονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, ιδίως στη Νότια Ασία και στο Λεβάντε.

Πίστη των Αλαουί: Μια άλλη σιιτική αίρεση του Ισλάμ, το όνομα αντανακλά την αφοσίωση των οπαδών στη θρησκευτική εξουσία του Αλή. Οι Αλαουίτες είναι μια κλειστή, μυστικοπαθής θρησκευτική ομάδα που ισχυρίζεται ότι είναι σιίτες μουσουλμάνοι, αν και οι εξωτερικοί μελετητές εικάζουν ότι οι πεποιθήσεις τους μπορεί να έχουν συγκρητιστικό μείγμα με άλλες θρησκείες που προέρχονται από τη Μέση Ανατολή. Οι Αλαουίτες ζουν κυρίως στη Συρία, τον Λίβανο και την Τουρκία.

Δρούζικη πίστη: Μια εξαιρετικά μυστικοπαθής παράδοση και μια κλειστή κοινότητα που προέρχεται από την ισμαηλιτική αίρεση Ισμαήλ- οι βασικές πεποιθήσεις της πιστεύεται ότι δίνουν έμφαση σε έναν συνδυασμό γνωστικών αρχών που πιστεύουν ότι ο χαλίφης των Φατιμιδών, ο αλ-Χακίν, είναι αυτός που ενσαρκώνει τις βασικές πτυχές της καλοσύνης του σύμπαντος, οι οποίες είναι, η διάνοια, ο λόγος, η ψυχή, ο προηγούμενος και ο ακόλουθος. Οι Δρούζοι έχουν σημαντική παρουσία στη Συρία, τον Λίβανο και το Ισραήλ.

Τζαϊνισμός-Με προέλευση την Ινδία, η πνευματική φιλοσοφία των Τζαϊν πιστεύει σε μια αιώνια ανθρώπινη ψυχή, στο αιώνιο σύμπαν και σε μια αρχή της “ίδιας της φύσης των πραγμάτων”. Δίνει έμφαση στη συμπόνια για όλα τα έμβια όντα, επιδιώκει την απελευθέρωση της ανθρώπινης ψυχής από τη μετενσάρκωση μέσω της διαφώτισης και εκτιμά την προσωπική υπευθυνότητα λόγω της πίστης στις άμεσες συνέπειες της συμπεριφοράς του ατόμου.

Η φιλοσοφία Τζαΐν διδάσκει τη μη βία και επιβάλλει τη χορτοφαγία τόσο στους μοναχούς όσο και στους λαϊκούς- οι οπαδοί της αποτελούν μια θρησκευτική μειονότητα με μεγάλη επιρροή στην ινδική κοινωνία. Ιουδαϊσμός-Μια από τις πρώτες γνωστές μονοθεϊστικές θρησκείες, που χρονολογείται πιθανότατα μεταξύ 2000-1500 π.Χ., ο Ιουδαϊσμός είναι η μητρική πίστη του εβραϊκού λαού, που βασίζεται πάνω στην πίστη σε μια διαθήκη ευθύνης μεταξύ ενός μοναδικού παντοδύναμου Θεού δημιουργού και του Αβραάμ, του πατριάρχη της Εβραϊκής Βίβλου του Ιουδαϊσμού, ή Τανάχ.

Η αποκάλυψη των αρχών και των απαγορεύσεων των Εβραϊκών Γραφών αποτελεί τη βάση του εβραϊκού νόμου, ή αλλιώς της χαλάχας, η οποία αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της πίστης. Αν και υπάρχουν εκτεταμένες παραδόσεις εβραϊκού χαλάχικου και θεολογικού λόγου, δεν υπάρχει τελική δογματική αυθεντία στην παράδοση. Οι τοπικές κοινότητες έχουν τη δική τους θρησκευτική ηγεσία. Ο σύγχρονος Ιουδαϊσμός έχει τρεις βασικές κατηγορίες πίστης: Ορθόδοξος, Συντηρητικός και Μεταρρυθμιστικός/Φιλελεύθερος.

Αυτές διαφέρουν ως προς τις απόψεις τους και την τήρηση του εβραϊκού νόμου, με την Ορθόδοξη να αντιπροσωπεύει την πιο παραδοσιακή πρακτική και τις μεταρρυθμιστικές/φιλελεύθερες κοινότητες να είναι οι πιο δεκτικές στις εξατομικευμένες ερμηνείες της εβραϊκής ταυτότητας και πίστης. Σιντοϊσμός-μια ιθαγενής ανιμιστική παράδοση της Ιαπωνίας, η πρακτική του Σιντοϊσμού βασίζεται στην παραδοχή ότι κάθε ον και αντικείμενο έχει το δικό του πνεύμα ή κάμι.

Οι σιντοϊστές λατρεύουν διάφορα συγκεκριμένα κάμι, συμπεριλαμβανομένων των κάμι της φύσης, και οι οικογένειες συχνά έχουν ιερά για τα κάμι των προγόνων τους.

Ο Σιντοϊσμός δεν έχει σταθερό
παράδοση προσευχών ή προκαθορισμένο δόγμα, αλλά χαρακτηρίζεται από ατομικά τελετουργικά. Ο σεβασμός για τα κάμις της φύσης αποτελεί βασική αξία του Σιντοϊσμού. Πριν από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Σίντο ήταν η κρατική θρησκεία της Ιαπωνίας και ενίσχυε τη λατρεία του Ιάπωνα αυτοκράτορα.

Σιχισμός- Ιδρύθηκε από τον Γκουρού Νανάκ (γεννήθηκε το 1469) και πιστεύει σε έναν μη ανθρωπόμορφο, υπέρτατο, αιώνιο, δημιουργό Θεό- η αφοσίωση στον Θεό θεωρείται μέσο διαφυγής από τον κύκλο της αναγέννησης. Οι Σιχ ακολουθούν τις διδασκαλίες του Νανάκ και εννέα μεταγενέστερων γκουρού. Η γραφή τους, το Guru Granth Sahib -γνωστό και ως Adi Granth- θεωρείται ο ζωντανός Γκουρού ή η τελική αυθεντία της πίστης και της θεολογίας των Σιχ.

Ο Σιχισμός δίνει έμφαση στην ισότητα των ανθρώπων και αποκηρύσσει τις διακρίσεις λόγω κάστας, τάξης ή φύλου. Ταοϊσμός-Κινεζική φιλοσοφία ή θρησκεία βασισμένη στο Τάο Τε Τσινγκ του Λάο Τζου, η οποία επικεντρώνεται στην πίστη στο Τάο, ή τον τρόπο, ως τη ροή του σύμπαντος και τη φύση των πραγμάτων. Ο Ταοϊσμός ενθαρρύνει την αρχή της μη-δύναμης, ή wu-wei, ως μέσο για να ζει κανείς αρμονικά με το Τάο. Οι Ταοϊστές πιστεύουν ότι ο εσωτερικός κόσμος αποτελείται από μια τέλεια αρμονική ισορροπία και φύση, ενώ στον φανερό κόσμο -ιδιαίτερα στο σώμα- η ισορροπία διαστρεβλώνεται.

Τα Τρία Κοσμήματα του Τάο – συμπόνια, απλότητα και ταπεινότητα – χρησιμεύουν ως βάση για την ταοϊστική ηθική. Ζωροαστρισμός-Προερχόμενος από τις διδασκαλίες του Ζωροάστρη περίπου τον 9ο ή 10ο αιώνα π.Χ., ο Ζωροαστρισμός μπορεί να είναι η παλαιότερη συνεχιζόμενη θρησκευτική θρησκεία. Οι βασικές πεποιθήσεις του επικεντρώνονται σε έναν υπερβατικό Θεό-δημιουργό, τον Αχούρα Μάζντα, και στην έννοια της ελεύθερης βούλησης.

Τα βασικά ηθικά δόγματα του Ζωροαστρισμού που εκφράζονται στη γραφή του, την Αβέστα, βασίζονται σε μια δυϊστική κοσμοθεωρία όπου μπορεί κανείς να προλάβει το χάος αν επιλέξει να υπηρετήσει τον Θεό και να ασκήσει καλές σκέψεις, καλά λόγια και καλές πράξεις. Ο Ζωροαστρισμός είναι γενικά μια κλειστή θρησκεία και τα μέλη του γεννιούνται σχεδόν πάντα από Ζωροαστρικούς γονείς.

Πριν από την εξάπλωση του Ισλάμ, ο Ζωροαστρισμός κυριαρχούσε στο μεγαλύτερο Ιράν. Σήμερα, αν και μειοψηφία, οι Ζωροάστριοι παραμένουν κυρίως στο Ιράν, την Ινδία (όπου είναι γνωστοί ως Πάρσι) και το Πακιστάν. Παραδοσιακές πεποιθήσεις Ανιμισμός: η πεποίθηση ότι οι μη ανθρώπινες οντότητες περιέχουν ψυχές ή πνεύματα.

Badimo: μια μορφή λατρείας των προγόνων του λαού Tswana της Μποτσουάνα. Κομφουκιανισμός: ιδεολογία ότι οι άνθρωποι είναι τελειοποιήσιμοι μέσω της αυτοκαλλιέργειας και της αυτοδημιουργίας- αναπτύχθηκε από τις διδασκαλίες του Κινέζου φιλοσόφου Κομφού- κίου.

Ο κομφουκιανισμός έχει επηρεάσει έντονα τον πολιτισμό και τις πεποιθήσεις των χωρών της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ. Οι πεποιθήσεις των Ινουίτ είναι μια μορφή σαμανισμού (βλ. παρακάτω) που βασίζεται σε ανιμιστικές αρχές των λαών Ινουίτ ή Εσκιμώων. Kirant: το σύστημα πεποιθήσεων των Kirat, ενός λαού που ζει κυρίως στα Ιμαλάια του Νεπάλ. Είναι κυρίως μια μορφή πολυθεϊστικού σαμανισμού, αλλά περιλαμβάνει στοιχεία ανιμισμού και λατρείας των προγόνων.

Παγανιστής είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πολλές ασύνδετες πρακτικές πίστης κατά τη διάρκεια της ιστορίας, συνήθως σε σχέση με θρησκείες εκτός της κατηγορίας των Αβρααμικών (μονοθεϊστικές θρησκείες όπως ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ).

Σαμανισμός: πεποιθήσεις και πρακτικές που προωθούν την επικοινωνία με τον πνευματικό κόσμο. Οι σαμανιστικές πεποιθήσεις οργανώνονται γύρω από έναν σαμάνο ή μάγο-γιατρό ο οποίος -ως μεσάζων μεταξύ του ανθρώπινου και του πνευματικού κόσμου- πιστεύεται ότι μπορεί να θεραπεύσει τους ασθενείς (θεραπεύοντας τις ψυχές τους), να επικοινωνήσει με τον πνευματικό κόσμο και να βοηθήσει τις ψυχές να περάσουν στη μετά θάνατον ζωή μέσω της πρακτικής της εισόδου σε έκσταση.

Στις θρησκείες που βασίζονται στους σαμάνους, ο σαμάνος είναι επίσης υπεύθυνος για την καθοδήγηση ιερών τελετών. Πνευματισμός: η πεποίθηση ότι οι ψυχές και τα πνεύματα επικοινωνούν με τους ζωντανούς συνήθως μέσω διαμεσολαβητών που ονομάζονται μέντιουμ. Συγκρητισμός (συγχώνευση διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων και πρακτικών) Cao Dai: εθνικιστική αίρεση του Βιετνάμ, η οποία ιδρύθηκε επίσημα το 1926 και αντλεί πρακτικές και κανόνες από τον Κομφουκιανισμό, τον Ταοϊσμό, τον Βουδισμό και τον Καθολικισμό.

Chondogyo: ή η θρησκεία του Ουράνιου Δρόμου, βασίζεται στον κορεατικό σαμανισμό, τον βουδισμό και τις κορεατικές λαϊκές παραδόσεις, με ορισμένα στοιχεία που προέρχονται από τον χριστιανισμό. Διατυπώθηκε τη δεκαετία του 1860 και υποστηρίζει ότι ο Θεός ζει μέσα σε όλους μας και προσπαθεί να μετατρέψει την κοινωνία σε έναν επίγειο παράδεισο, που θα κατοικείται από πιστούς που θα έχουν μεταμορφωθεί σε ευφυή ηθικά όντα με υψηλή κοινωνική συνείδηση.

Kimbanguist: μια πουριτανική μορφή του βαπτιστικού δόγματος που ιδρύθηκε από τον Simon Kimbangu τη δεκαετία του 1920 στη σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Οι οπαδοί πιστεύουν ότι η σωτηρία έρχεται μέσω του θανάτου και της ανάστασης του Ιησού, όπως ο Χριστιανισμός, αλλά επιπλέον ότι για τη σωτηρία απαιτείται μια πνευματικά καθαρή ζωή ακολουθώντας αυστηρούς κώδικες συμπεριφοράς. Modekngei: ένα υβρίδιο του χριστιανισμού και του αρχαίου πολιτισμού και των προφορικών παραδόσεων του Παλάου που ιδρύθηκε γύρω στο 1915 στο νησί Babeldaob.

Οι οπαδοί λατρεύουν τον Ιησού Χριστό και τις θεές του Παλάου. Ρασταφαριανός: μια αφροκεντρική ιδεολογία και κίνημα βασισμένο στον χριστιανισμό που εμφανίστηκε στην Τζαμάικα τη δεκαετία του 1930- πιστεύει ότι ο Χαϊλέ Σελασιέ Α΄, αυτοκράτορας της Αιθιοπίας από το 1930-74, ήταν η ενσάρκωση της δεύτερης έλευσης του Ιησού. Santeria: ασκείται στην Κούβα, η συγχώνευση της θρησκείας Yoruba της Νιγηρίας με τον Ρωμαιοκαθολικισμό και τις ιθαγενείς ινδιάνικες παραδόσεις. Οι ασκούμενοι πιστεύουν ότι κάθε άνθρωπος έχει ένα πεπρωμένο και τελικά υπερβαίνεται για να συγχωνευτεί με τον θεϊκό δημιουργό και πηγή κάθε ενέργειας, τον Ολορούν.

Βουντού/Βοντούν: μια μορφή λατρείας των πνευμάτων και των προγόνων σε συνδυασμό με κάποιες Χριστιανικές θρησκείες, ιδίως ο καθολικισμός. Το βουντού της Αϊτής και της Λουιζιάνας, το οποίο έχει συμπεριλάβει περισσότερες καθολικές πρακτικές, διαχωρίζεται από το δυτικοαφρικανικό βοτούν, το οποίο έχει διατηρήσει την εστίαση στη λατρεία των πνευμάτων.

Μη θρησκευτικός αγνωστικισμός: η πεποίθηση ότι τα περισσότερα πράγματα είναι άγνωστα. Όσον αφορά τη θρησκεία, συνήθως χαρακτηρίζεται ως ούτε πίστη ούτε μη πίστη σε μια θεότητα. Αθεϊσμός: η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν θεότητες οποιουδήποτε είδους.

Αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού Η εγγραφή αυτή δίνει την αξία σε δολάρια για το απόθεμα όλων των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων που είναι διαθέσιμα στην κεντρική νομισματική αρχή για να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών του ισοζυγίου πληρωμών μιας χώρας κατά την ημερομηνία λήξης της συγκεκριμένης περιόδου.

Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει όχι μόνο το συνάλλαγμα και τον χρυσό, αλλά και τα ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα μιας χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, καθώς και την αποθεματική της θέση στο Ταμείο. Οδικοί άξονες Η εγγραφή αυτή δίνει το συνολικό μήκος του οδικού δικτύου και περιλαμβάνει τα
μήκος των ασφαλτοστρωμένων και μη ασφαλτοστρωμένων τμημάτων.

Πρόσβαση σε εγκαταστάσεις αποχέτευσης Η καταχώρηση αυτή παρέχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσβαση σε βελτιωμένες ή μη βελτιωμένες εγκαταστάσεις αποχέτευσης που είναι διαθέσιμες σε τμήματα του πληθυσμού μιας χώρας. Βελτιωμένη αποχέτευση-χρήση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες εγκαταστάσεις: καζανάκι ή καζανάκι με καζανάκι σε σωληνωτό αποχετευτικό σύστημα, σηπτική δεξαμενή ή λακκούβα, αεριζόμενο βελτιωμένο λακκούβα (VIP), λακκούβα με πλάκα ή τουαλέτα κομποστοποίησης.

Μη βελτιωμένη αποχέτευση- χρήση οποιασδήποτε από τις ακόλουθες εγκαταστάσεις: καζανάκι ή καζανάκι χωρίς σωληνώσεις σε αποχετευτικό σύστημα, σηπτική δεξαμενή ή λακρίνια λάκκου- λακρίνια λάκκου χωρίς πλάκα ή ανοιχτό λάκκο- κάδος- κρεμαστή τουαλέτα ή κρεμαστό λακρίνιο- κοινόχρηστες εγκαταστάσεις οποιουδήποτε τύπου- καμία εγκατάσταση- ή θάμνος ή χωράφι.

Προσδόκιμο σχολικής ζωής (πρωτοβάθμια έως τριτοβάθμια εκπαίδευση) Το προσδόκιμο σχολικής ζωής (SLE) είναι ο συνολικός αριθμός ετών σχολικής εκπαίδευσης (πρωτοβάθμια έως τριτοβάθμια) που μπορεί να αναμένει να λάβει ένα παιδί, υποθέτοντας ότι η πιθανότητα να εγγραφεί στο σχολείο σε οποιαδήποτε συγκεκριμένη μελλοντική ηλικία είναι ίση με το τρέχον ποσοστό εγγραφής στην ηλικία αυτή. Η προσοχή πρέπει να διατηρείται όταν χρησιμοποιείται αυτός ο δείκτης σε διεθνείς συγκρίσεις.

Για παράδειγμα, ένα έτος ή μια τάξη που ολοκληρώνεται σε μια χώρα δεν είναι απαραίτητα το ίδιο από άποψη εκπαιδευτικού περιεχομένου ή ποιότητας με ένα έτος ή μια τάξη που ολοκληρώνεται σε μια άλλη χώρα. Το SLE αντιπροσωπεύει τον αναμενόμενο αριθμό ετών σχολικής εκπαίδευσης που θα ολοκληρωθούν, συμπεριλαμβανομένων των ετών που θα επαναληφθούν σε μία ή περισσότερες τάξεις. Αναλογία φύλου Η καταχώρηση αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό των ανδρών για κάθε γυναίκα σε πέντε ηλικιακές ομάδες – κατά τη γέννηση, κάτω των 15 ετών, 15-64 ετών, 65 ετών και άνω και για το σύνολο του πληθυσμού.

Η αναλογία φύλου κατά τη γέννηση έχει πρόσφατα αναδειχθεί ως δείκτης ορισμένων ειδών διακρίσεων λόγω φύλου σε ορισμένες χώρες. Για παράδειγμα, οι υψηλές αναλογίες φύλου κατά τη γέννηση σε ορισμένες ασιατικές χώρες αποδίδονται πλέον σε εκτρώσεις και παιδοκτονίες με επιλογή φύλου λόγω της έντονης προτίμησης για τους γιους.

Αυτό θα επηρεάσει τα μελλοντικά πρότυπα γάμου και γονιμότητας. Τελικά, θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή μεταξύ των νεαρών ενήλικων ανδρών που δεν μπορούν να βρουν συντρόφους. Ανιθαγενής Ανιθαγενής είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο δεν θεωρείται υπήκοος από καμία χώρα. Οι απάτριδες στερούνται βασικών δικαιωμάτων, όπως
πρόσβαση στην απασχόληση, τη στέγαση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη και τις συντάξεις, και μπορεί να μην μπορούν να ψηφίσουν, να αποκτήσουν ιδιοκτησία, να ανοίξουν τραπεζικό λογαριασμό ή να δηλώσουν νόμιμα γάμο ή γέννηση. Μπορεί επίσης να είναι ευάλωτοι σε αυθαίρετη μεταχείριση και εμπορία ανθρώπων.

Σε τουλάχιστον 30 κράτη, οι γυναίκες δεν μπορούν να μεταβιβάσουν την ιθαγένειά τους στα παιδιά τους. Σε αυτές τις χώρες, εάν ο πατέρας ενός παιδιού είναι ξένος, ανιθαγενής ή απών, το παιδί συνήθως καθίσταται ανιθαγενές. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των απάτριδων είναι εγγενώς ασαφείς, επειδή λίγες χώρες διαθέτουν διαδικασίες για την ταυτοποίησή τους- ο ΟΗΕ εκτιμά κατά προσέγγιση ότι υπάρχουν 12 εκατομμύρια απάτριδες παγκοσμίως.

Οι απάτριδες υπολογίζονται στο συνολικό πληθυσμό μιας χώρας, εφόσον ζουν εκεί για ένα έτος. Δικαίωμα ψήφου Αυτή η καταχώριση δίνει την ηλικία εκλογής και αν το δικαίωμα ψήφου είναι καθολικό ή περιορισμένο.

Φόροι και άλλα έσοδα Η εγγραφή αυτή καταγράφει τους συνολικούς φόρους και άλλα έσοδα που εισπράττει η εθνική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της αναφερόμενης χρονικής περιόδου, εκφρασμένα ως τοις εκατό του ΑΕΠ. Οι φόροι περιλαμβάνουν φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, φόρους προστιθέμενης αξίας, ειδικούς φόρους κατανάλωσης και δασμούς.

Τα άλλα έσοδα περιλαμβάνουν κοινωνικές εισφορές -όπως πληρωμές για κοινωνική ασφάλιση και νοσοκομειακή ασφάλιση-, επιχορηγήσεις και καθαρά έσοδα από δημόσιες επιχειρήσεις. Η κανονικοποίηση των δεδομένων, διαιρώντας τα συνολικά έσοδα με το ΑΕΠ, επιτρέπει την εύκολη σύγκριση μεταξύ των χωρών και παρέχει ένα μέσο ποσοστό με το οποίο το σύνολο του εισοδήματος (ΑΕΠ) καταβάλλεται στην κυβέρνηση σε εθνικό επίπεδο για την παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών.

Τηλεφωνικοί αριθμοί Όλοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί στο The World Factbook αποτελούνται από τον κωδικό της χώρας σε παρένθεση, τον κωδικό της πόλης ή της περιοχής (όπου απαιτείται) σε παρένθεση και τον τοπικό αριθμό.

Το μόνο στοιχείο που δεν παρουσιάζεται είναι ο διεθνής κωδικός πρόσβασης, ο οποίος διαφέρει από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, μια διεθνής τηλεφωνική κλήση με απευθείας κλήση από τις ΗΠΑ προς τη Μαδρίτη της Ισπανίας θα ήταν η εξής: 011 [34] (1) 577-xxxx, όπου 011 είναι ο διεθνής κωδικός πρόσβασης για κλήσεις από σταθμό σε σταθμό- 01 είναι για κλήσεις εκτός από κλήσεις από σταθμό σε σταθμό, [34] είναι ο κωδικός χώρας για την Ισπανία, (1) είναι ο κωδικός πόλης για τη Μαδρίτη, 577 είναι το τοπικό κέντρο, και xxxx είναι
ο τοπικός τηλεφωνικός αριθμός. Μια διεθνής τηλεφωνική κλήση με απευθείας κλήση από άλλη χώρα προς τις ΗΠΑ έχει ως εξής: διεθνής κωδικός πρόσβασης + [1] (202) 939-xxxx, όπου [1] είναι ο κωδικός χώρας για τις ΗΠΑ, (202) είναι ο κωδικός περιοχής για την Ουάσιγκτον, 939 είναι το τοπικό κέντρο και xxxx είναι ο τοπικός αριθμός τηλεφώνου.

Τηλεφωνικό σύστημα Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει μια σύντομη γενική αξιολόγηση του συστήματος με λεπτομέρειες για τα εγχώρια και διεθνή στοιχεία.

Οι ακόλουθοι όροι και συντομογραφίες χρησιμοποιούνται σε όλη την καταχώρηση: Arabsat-Arab Satellite Communications Organization (Ριάντ, Σαουδική Αραβία). Autodin-Automatic Digital Network (Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ). CB-citizen’s band mobile radio communications. Κυψελωτό τηλεφωνικό σύστημα-τα τηλέφωνα σε αυτό το σύστημα είναι ραδιοπομποδέκτες, με κάθε όργανο να έχει τη δική του ιδιωτική ραδιοσυχνότητα και επαρκή ακτινοβολούμενη ισχύ για να φτάσει στον σταθμό ενίσχυσης στην περιοχή του (κυψέλη), από τον οποίο το τηλεφωνικό σήμα διοχετεύεται σε ένα τηλεφωνικό κέντρο. Κεντρικό αμερικανικό σύστημα μικροκυμάτων – σύστημα ραδιομετάδοσης μικροκυμάτων κορμού που συνδέει τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής και του Μεξικού μεταξύ τους.

Ομοαξονικό καλώδιο-ένα πολυκάναλο καλώδιο επικοινωνίας που αποτελείται από ένα κεντρικό αγώγιμο καλώδιο, το οποίο περιβάλλεται από ένα κυλινδρικό αγώγιμο κέλυφος και είναι μονωμένο από αυτό- ένας μεγάλος αριθμός τηλεφωνικών καναλιών μπορεί να καταστεί διαθέσιμος εντός του μονωμένου χώρου με τη χρήση μεγάλου αριθμού φέροντων συχνοτήτων.

Comsat-Communications Satellite Corporation (ΗΠΑ). DSN-Defense Switched Network (πρώην Automatic Voice Network ή Au- tovon)- βασικό δίκτυο φωνής γενικής χρήσης του Defense Comunications System (Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ). Eutelsat-European Telecommunications Satellite Organization (Παρίσι).

Καλώδιο οπτικών ινών-ένα πολυκάναλο καλώδιο επικοινωνιών που χρησιμοποιεί ένα νήμα από οπτικές ίνες γυαλιού ως μέσο μετάδοσης στο οποίο το σήμα (φωνή, βίντεο κ.λπ.) έχει τη μορφή κωδικοποιημένου παλμού φωτός.

GSM-ένα παγκόσμιο σύστημα κινητών (κυψελοειδών) επικοινωνιών που επινοήθηκε από την Ομάδα Ειδικής Κινητής Τηλεφωνίας του πανευρωπαϊκού οργανισμού τυποποίησης, Con- ference Europeanne des Posts et Telecommunications (CEPT) το 1982.

HF-υψηλή συχνότητα- οποιαδήποτε ραδιοσυχνότητα στην περιοχή 3.000 έως 30.000 kHz. Inmarsat-International Maritime Satellite Organization (Λονδίνο)- πάροχος παγκόσμιων κινητών δορυφορικών επικοινωνιών για εμπορικές εφαρμογές, εφαρμογές κινδύνου και ασφάλειας στη θάλασσα, στον αέρα και στη στεριά. Intelsat-Διεθνής Οργανισμός Δορυφορικών Τηλεπικοινωνιών (Wash- ington, DC). Intersputnik-Διεθνής Οργανισμός Διαστημικών Επικοινωνιών (Μόσχα)- ιδρύθηκε αρχικά στην πρώην Σοβιετική Ένωση και τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ τώρα διαθέτει τις υπηρεσίες του παγκοσμίως με επίγειους σταθμούς στη Βόρεια Αμερική, την Αφρική και την Ανατολική Ασία.

Καλώδιο σταθερής τηλεφωνίας-επικοινωνιακό καλώδιο ή καλώδιο κάθε είδους που εγκαθίσταται σε στύλους ή είναι θαμμένο στο έδαφος. Marecs-Maritime Ευρωπαϊκός δορυφόρος επικοινωνιών που χρησιμοποιείται στο σύστημα Inmarsat με μίσθωση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος. Marisat-δορυφόροι της Comsat Corporation που συμμετέχουν στο σύστημα Inmarsat.

Medarabtel – το έργο τηλεπικοινωνιών Μέσης Ανατολής της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), το οποίο παρέχει ένα σύγχρονο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, κυρίως με ραδιοφωνική αναμετάδοση μικροκυμάτων, που συνδέει την Αλγερία, το Τζιμπουτί, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τη Λιβύη, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία, τη Σομαλία, το Σουδάν, τη Συρία, την Τυνησία και την Υεμένη- ξεκίνησε αρχικά στο Μαρόκο το 1970 από την Αραβική Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ATU) και ήταν τότε γνωστό ως Middle East Mediter- ranean Telecommunications Network.

Ραδιομετάδοση μικροκυμάτων-μετάδοση υπεραστικών τηλεφωνικών κλήσεων και προγραμμάτων τηλεόρασης με ραδιομικροκύματα υψηλής κατεύθυνσης που λαμβάνονται και στέλνονται από έναν σταθμό ενίσχυσης σε έναν άλλο σε οπτική διαδρομή. NMT-Nordic Mobile Telephone- αναλογικό κυψελοειδές τηλεφωνικό σύστημα που αναπτύχθηκε από κοινού από τις εθνικές αρχές τηλεπικοινωνιών των σκανδιναβικών χωρών (Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Σουηδία).

Orbita-μια ρωσική τηλεοπτική υπηρεσία- επίσης, η εμπορική ονομασία ενός ψηφιακού τηλεφωνικού δικτύου μεταγωγής πακέτων. Ραδιοτηλεφωνικές επικοινωνίες-η αμφίδρομη μετάδοση και λήψη
ήχων μέσω ραδιοφωνικής εκπομπής σε εγκεκριμένες συχνότητες με τη χρήση τηλεφωνικών χειροσυσκευών. PanAmSat-PanAmSat Corporation (Greenwich, CT).

SAFE-South African Far East Cable Satellite communication system-σύστημα επικοινωνιών που αποτελείται από δύο ή περισσότερους επίγειους σταθμούς και τουλάχιστον έναν δορυφόρο που παρέχουν μετάδοση φωνής, δεδομένων και τηλεόρασης σε μεγάλες αποστάσεις- το σύστημα χρησιμεύει συνήθως ως σύνδεση κορμού μεταξύ τηλεφωνικών κέντρων- εάν οι επίγειοι σταθμοί βρίσκονται στην ίδια χώρα, πρόκειται για εγχώριο σύστημα.

Δορυφορικός επίγειος σταθμός – εγκατάσταση επικοινωνιών με κεραία εκπομπής και λήψης ραδιοκυμάτων μικροκυμάτων και απαιτούμενο εξοπλισμό λήψης και εκπομπής για την επικοινωνία με δορυφόρους.

Δορυφορική ζεύξη – ραδιοσύνδεση μεταξύ ενός δορυφόρου και ενός επίγειου σταθμού που επιτρέπει την επικοινωνία μεταξύ τους, είτε μονόδρομη (καθοδική ζεύξη από δορυφόρο σε επίγειο σταθμό – μετάδοση μόνο για λήψη τηλεόρασης) είτε αμφίδρομη (τηλεφωνικά κανάλια).

SHF-υψηλή συχνότητα- οποιαδήποτε ραδιοσυχνότητα στην περιοχή από 3.000 έως 30.000 MHz. Ραδιοφωνικές συχνότητες βραχέων κυμάτων (από 1,605 έως 30 MHz) που βρίσκονται πάνω από τη ζώνη εμπορικών εκπομπών και χρησιμοποιούνται για επικοινωνία σε μεγάλες αποστάσεις.

Solidaridad-γεωσύγχρονοι δορυφόροι στο σύστημα διεθνών τηλεπικοινωνιών του Μεξικού στο δυτικό ημισφαίριο. Statsionar-το γεωστατικό σύστημα δορυφορικών τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας. Υποβρύχιο καλώδιο-ένα καλώδιο σχεδιασμένο για υπηρεσία κάτω από το νερό.

TAT-Trans-Atlantic Telephone- οποιοδήποτε από τα υποθαλάσσια ομοαξονικά τηλεφωνικά καλώδια υψηλής χωρητικότητας που συνδέουν την Ευρώπη με τη Βόρεια Αμερική. Φαξ – υπηρεσία τηλεομοιοτυπίας μεταξύ συνδρομητικών σταθμών μέσω του δημόσιου τηλεφωνικού δικτύου μεταγωγής ή του διεθνούς δικτύου Datel.

Τηλέγραφος – τηλεπικοινωνιακό σύστημα σχεδιασμένο για τη μετάδοση μη διαμορφωμένων ηλεκτρικών παλμών. Τέλεξ-υπηρεσία επικοινωνίας που περιλαμβάνει τηλεγραφητές συνδεδεμένους με καλώδιο μέσω αυτόματων κέντρων.

Τροποσφαιρική σκέδαση-μια μορφή ραδιομετάδοσης μικροκυμάτων στην οποία η τροπόσφαιρα χρησιμοποιείται για να σκεδάσει και να ανακλάσει ένα κλάσμα των προσπίπτοντων ραδιοκυμάτων πίσω στη γη- ισχυρές, εξαιρετικά κατευθυντικές κεραίες χρησιμοποιούνται για τη μετάδοση και τη λήψη των μικροκυματικών σημάτων- αξιόπιστες επικοινωνίες πάνω από τον ορίζοντα πραγματοποιούνται για αποστάσεις έως 600 μίλια σε ένα μόνο άλμα- πρόσθετα άλματα μπορούν να επεκτείνουν την εμβέλεια αυτού του συστήματος για πολύ μεγάλες αποστάσεις.

Δίκτυο κορμού – δίκτυο κέντρων μεταγωγής που συνδέονται με πολυκαναλικές γραμμές κορμού. UHF-υψηλή συχνότητα- οποιαδήποτε ραδιοσυχνότητα στην περιοχή 300 έως 3.000 MHz.

VHF-πολύ υψηλή συχνότητα- οποιαδήποτε ραδιοσυχνότητα στην περιοχή 30 έως 300 MHz. Τηλέφωνα-σταθερές γραμμές Η καταχώρηση αυτή δίνει το συνολικό αριθμό των χρησιμοποιούμενων σταθερών τηλεφωνικών γραμμών, καθώς και τον αριθμό των συνδρομών ανά 100 κατοίκους.

Τηλέφωνα-κινητή κυψέλη Αυτή η καταχώρηση δίνει το συνολικό αριθμό των κινητών κυψελών τους συνδρομητές τηλεφώνου, καθώς και τον αριθμό των συνδρομητών ανά 100 κατοίκους.

Σημειώστε ότι λόγω της πανταχού παρουσίας της χρήσης κινητών τηλεφώνων στις ανεπτυγμένες χώρες, ο αριθμός των συνδρομών ανά 100 κατοίκους μπορεί να υπερβαίνει τους 100. Ορολογία Λόγω της ιδιαίτερα δομημένης φύσης της βάσης δεδομένων του Factbook, πρέπει να χρησιμοποιηθούν ορισμένοι συλλογικοί γενικοί όροι.

Για παράδειγμα, η λέξη Χώρα στην καταχώριση Όνομα χώρας αναφέρεται σε μια ευρεία ποικιλία εξαρτήσεων, περιοχών ειδικής κυριαρχίας, ακατοίκητων νησιών και άλλων οντοτήτων εκτός από τις παραδοσιακές χώρες ή τα ανεξάρτητα κράτη.

Ο όρος Military χρησιμοποιείται επίσης ως όρος-ομπρέλα για ποικίλες δραστηριότητες πολιτικής άμυνας, ασφάλειας και άμυνας σε πολλές καταχωρίσεις. Η καταχώρηση Ανεξαρτησία περιλαμβάνει τις συνήθεις αποικιακές ημερομηνίες ανεξαρτησίας και τα πρώην κυρίαρχα κράτη, καθώς και άλλες σημαντικές ημερομηνίες εθνοποίησης, όπως η παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης ή η ημερομηνία ενοποίησης, ομοσπονδίας, συνομοσπονδίας, ίδρυσης ή διαδοχής κρατών που δεν είναι αυστηρά ημερομηνίες ανεξαρτησίας. Οι εξαρτημένες περιοχές σημειώνουν τη φύση του καθεστώτος εξάρτησής τους στην ίδια καταχώρηση.

Έδαφος Η καταχώρηση αυτή περιέχει μια σύντομη περιγραφή της τοπογραφίας.

Τρομοκρατικές ομάδες-με έδρα το εξωτερικό Αυτή η καταχώρηση παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις χαρακτηρισμένες από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ξένες τρομοκρατικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρες εκτός της έδρας της συγκεκριμένης ομάδας. Παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους και τις περιοχές δράσης κάθε οργάνωσης.

Τρομοκρατικές ομάδες με έδρα την πατρίδα τους Αυτή η καταχώριση παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις χαρακτηρισμένες από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ τρομοκρατικές οργανώσεις εξωτερικού με έδρα μια συγκεκριμένη χώρα, η οποία μπορεί να είναι ή να μην είναι η χώρα καταγωγής μιας ομάδας. Παρέχονται λεπτομέρειες σχετικά με τους στόχους και τις περιοχές δράσης κάθε οργάνωσης.

Διαφορά ώρας Το λήμμα αυτό εκφράζεται στο The World Factbook με δύο τρόπους.

Πρώτον, δηλώνεται ως η διαφορά σε ώρες μεταξύ της πρωτεύουσας μιας οντότητας και της Συντονισμένης Παγκόσμιας Ώρας (UTC) κατά την Κανονική Ώρα. Επιπλέον, παρέχεται επίσης η διαφορά ώρας μεταξύ της πρωτεύουσας μιας οντότητας και της ώρας που παρατηρείται στην Ουάσιγκτον. Σημειώστε ότι η διαφορά ώρας υποθέτει ότι και οι δύο τοποθεσίες είναι ταυτόχρονα παρατηρώντας την κανονική ώρα ή τη θερινή ώρα.

Ζώνες ώρας Δέκα χώρες (Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Ινδονησία, Καζακστάν, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Ρωσία, Ισπανία και Ηνωμένες Πολιτείες) και η νήσος Green land τηρούν περισσότερες από μία επίσημες ώρες ανάλογα με τον αριθμό των καθορισμένων ζωνών ώρας εντός των ορίων τους. Μια απεικόνιση των ζωνών ώρας σε όλο τον κόσμο και εντός των χωρών μπορείτε να δείτε στο χάρτη Standard Time Zones of the World που περιλαμβάνεται στην ενότητα Reference Maps του The World Factbook.

Συνολικός δείκτης γονιμότητας Αυτή η καταχώρηση δίνει έναν αριθμό για τον μέσο αριθμό παιδιών που θα γεννιόταν ανά γυναίκα εάν όλες οι γυναίκες ζούσαν μέχρι το τέλος της αναπαραγωγικής τους ηλικίας και γεννούσαν παιδιά σύμφωνα με ένα δεδομένο ποσοστό γονιμότητας σε κάθε ηλικία.

Ο συνολικός δείκτης γονιμότητας (TFR) είναι ένα πιο άμεσο μέτρο του επιπέδου γονιμότητας από ό,τι ο ακαθάριστος δείκτης γεννήσεων, δεδομένου ότι αναφέρεται στις γεννήσεις ανά γυναίκα. Ο δείκτης αυτός δείχνει το δυναμικό μεταβολής του πληθυσμού της χώρας.

Ένα ποσοστό δύο παιδιών ανά γυναίκα θεωρείται το ποσοστό επανατοποθέτησης για έναν πληθυσμό, με αποτέλεσμα τη σχετική σταθερότητα όσον αφορά τη συνολική
αριθμούς.

Ποσοστά άνω των δύο παιδιών υποδηλώνουν πληθυσμούς που αυξάνονται σε μέγεθος και των οποίων η μέση ηλικία μειώνεται. Τα υψηλότερα ποσοστά μπορεί επίσης να υποδηλώνουν δυσκολίες για τις οικογένειες, σε ορισμένες περιπτώσεις, να θρέψουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους και για τις γυναίκες να εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό.

Τα ποσοστά κάτω των δύο παιδιών υποδηλώνουν πληθυσμούς που μειώνονται σε μέγεθος και γερνούν. Τα παγκόσμια ποσοστά γονιμότητας βρίσκονται σε γενική πτώση και η τάση αυτή είναι πιο έντονη στις βιομηχανικές χώρες, ιδίως στη Δυτική Ευρώπη, όπου οι πληθυσμοί προβλέπεται να μειωθούν δραματικά τα επόμενα 50 χρόνια.

Εμπορία ανθρώπων Η εμπορία ανθρώπων είναι η σύγχρονη δουλεία, η οποία αφορά θύματα που εξαναγκάζονται, εξαπατώνται ή εξαναγκάζονται σε εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ), ο οργανισμός του ΟΗΕ που είναι επιφορτισμένος με την αντιμετώπιση των εργασιακών προτύπων, της απασχόλησης και των θεμάτων κοινωνικής προστασίας, εκτίμησε το 2011 ότι 20,9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ήταν θύματα καταναγκαστικής εργασίας, καταναγκαστικής εργασίας, καταναγκαστικής παιδικής εργασίας, σεξουαλικής δουλείας και ακούσιας υποτέλειας.

Η εμπορία ανθρώπων είναι μια πολυδιάστατη απειλή, που στερεί από τους ανθρώπους τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους, θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία, προωθεί την κοινωνική διάλυση, εμποδίζει την ανάπτυξη, καθώς στερεί από τις χώρες το ανθρώπινο κεφάλαιό τους, και συμβάλλει στην ανάπτυξη του οργανωμένου εγκλήματος. Το 2000, το Κογκρέσο των ΗΠΑ ψήφισε τον νόμο για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων (TVPA), ο οποίος επανεγκρίθηκε το 2003 και το 2005 και παρέχει στις ΗΠΑ εργαλεία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ένα από τα βασικά συστατικά του νόμου είναι η δημιουργία της ετήσιας έκθεσης του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την εμπορία ανθρώπων, η οποία αξιολογεί την κυβερνητική αντίδραση (δηλαδή την τρέχουσα κατάσταση) σε περίπου 150 χώρες με σημαντικό αριθμό θυμάτων που διακινούνται μέσω της χώρας τους απο σύνορα που στρατολογούνται, φιλοξενούνται, μεταφέρονται, παρέχονται ή αποκτώνται για καταναγκαστική εργασία ή σεξουαλική εκμετάλλευση.

Οι χώρες στην ετήσια έκθεση βαθμολογούνται σε τρεις βαθμίδες, με βάση τις κυβερνητικές προσπάθειες για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

Οι χώρες που προσδιορίζονται στην παρούσα καταχώρηση είναι εκείνες που αναφέρονται στην έκθεση για την εμπορία ανθρώπων του 2010 ως “λίστα παρακολούθησης βαθμίδας 2” ή “βαθμίδα 3” με βάση τους ακόλουθους ορισμούς βαθμολόγησης βαθμίδων: Οι χώρες του καταλόγου παρακολούθησης της βαθμίδας 2 δεν συμμορφώνονται πλήρως με τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων, αλλά καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες για να το πράξουν και πληρούν ένα από τα ακόλουθα κριτήρια:

1. εμφανίζουν υψηλό ή σημαντικά αυξανόμενο αριθμό θυμάτων, 2. δεν έχουν παράσχει αποδείξεις για αυξανόμενες προσπάθειες καταπολέμησης της εμπορίας ανθρώπων, ή, 3. έχουν δεσμευτεί να αναλάβουν δράση κατά το επόμενο έτος. Οι χώρες της βαθμίδας 3 δεν πληρούν τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων ούτε επιδεικνύουν σημαντική προσπάθεια για να το πράξουν. Οι χώρες αυτής της βαθμίδας υπόκεινται σε πιθανές μη ανθρωπιστικές και μη εμπορικές κυρώσεις.

Διακρατικά ζητήματα Αυτή η κατηγορία περιλαμβάνει τέσσερις καταχωρίσεις -Διεθνείς διαφορές, Πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι, Εμπορία ανθρώπων και Παράνομα ναρκωτικά- οι οποίες αφορούν τρέχοντα ζητήματα που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα. Μεταφορές Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις καταχωρίσεις που αφορούν τα μέσα για τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών.

Μεταφορές-σημείωση Αυτή η καταχώρηση περιλαμβάνει διάφορες πληροφορίες για τις μεταφορές που είναι σημαντικές και δεν περιλαμβάνονται αλλού. Ποσοστό ανεργίας Αυτή η καταχώρηση περιέχει το ποσοστό του εργατικού δυναμικού που δεν έχει δουλειά. Μπορεί να σημειωθεί σημαντική υποαπασχόληση.

Ανεργία, νέοι ηλικίας 15-24 ετών Αυτή η καταχώρηση δίνει το ποσοστό του συνολικού εργατικού δυναμικού ηλικίας 15-24 ετών που είναι άνεργοι κατά τη διάρκεια ενός συγκεκριμένου έτους. Ονομασία Ένωσης Αυτή η καταχώρηση, η οποία εμφανίζεται μόνο στην κατηγορία Ευρωπαϊκή Ένωση, κυβέρνηση, παρέχει την πλήρη ονομασία και τη συντομογραφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αστικοποίηση Η καταχώρηση αυτή παρέχει δύο μέτρα για τον βαθμό αστικοποίησης ενός πληθυσμού. Το πρώτο, αστικός πληθυσμός, περιγράφει το ποσοστό του συνολικού πληθυσμού που ζει σε αστικές περιοχές, όπως ορίζεται από τη χώρα. Ο δεύτερος, ο ρυθμός αστικοποίησης, περιγράφει τον προβλεπόμενο μέσο ρυθμό μεταβολής του μεγέθους του αστικού πληθυσμού κατά τη δεδομένη χρονική περίοδο.

Είναι δυνατόν για μια χώρα με 100% αστικό πληθυσμό να εξακολουθεί να εμφανίζει μεταβολή στο ρυθμό αστικοποίησης (προς τα πάνω ή προς τα κάτω). Για παράδειγμα, ένας πληθυσμός 100.000 κατοίκων που είναι 100% αστικός μπορεί να αλλάξει σε μέγεθος σε 110.000 ή 90.000 κατοίκους, αλλά να παραμείνει 100% αστικός.

Επιπλέον, η καταχώριση World περιλαμβάνει έναν κατάλογο των δέκα μεγαλύτερων αστικών συγκροτημάτων. Ένα αστικό συγκρότημα ορίζεται ότι περιλαμβάνει την ίδια την πόλη ή την κωμόπολη και επίσης το προαστιακό περιθώριο ή την πυκνοκατοικημένη περιοχή που βρίσκεται εκτός των ορίων της πόλης, αλλά γειτνιάζει με αυτά.

UTC (Συντονισμένη παγκόσμια ώρα) Βλέπε λήμμα για τη Συντονισμένη παγκόσμια ώρα. Υδάτινες οδοί Αυτή η καταχώρηση δίνει το συνολικό μήκος των πλωτών ποταμών, καναλιών και άλλων
εσωτερικών υδάτινων σωμάτων.

Βάρη και Μέτρα Οι πληροφορίες αυτές παρουσιάζονται στο Παράρτημα Ζ: Βάρη και Μέτρα και περιλαμβάνουν μαθηματικούς συμβολισμούς (μαθηματικές δυνάμεις και ονόματα), μετρικές συσχετίσεις (πρόθεμα- σύμβολο- μήκος, βάρος ή χωρητικότητα- εμβαδόν- όγκος) και τυποποιημένους συντελεστές μετατροπής.

Έτη Όλες οι αναφορές σε έτη αφορούν το ημερολογιακό έτος (CY), εκτός αν αναφέρεται ως οικονομικό έτος (FY). Το ημερολογιακό έτος είναι μια λογιστική περίοδος 12 μηνών από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου. Το οικονομικό έτος είναι λογιστική περίοδος 12 μηνών εκτός από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου.

ΟΔΗΓΟΣ ΠΡΟΦΙΛ ΧΩΡΩΝ

Πρόκειται για τις κατηγορίες, τα πεδία και τα υποπεδία πληροφοριών που καταγράφονται γενικά για κάθε χώρα. Οι σύνδεσμοι οδηγούν στους ορισμούς και τις σημειώσεις για κάθε εγγραφή.
ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ιστορικό

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Τοποθεσία:

Γεωγραφικές συντεταγμένες:

Χαρτογραφικές αναφορές:
Έκταση: συνολική έκταση
νερό Έκταση-συγκριτική:

Χερσαία σύνορα: σύνολο συνοριακές χώρες περιφερειακά σύνορα Ακτογραμμή:

Αιγιαλίτιδα ζώνη:
χωρικά ύδατα
αποκλειστική οικονομική ζώνη
συνορεύουσα ζώνη
υφαλοκρηπίδα
αποκλειστική αλιευτική ζώνη

Κλίμα:
Κλίμα:
Έδαφος:
Υψόμετρο:

μέσο υψόμετρο
χαμηλότερο σημείο
υψηλότερο σημείο
Φυσικοί πόροι: Γεωργική γη
: γεωργική γη
γεωργική γη: καλλιεργήσιμη γη
γεωργική γη: μόνιμες καλλιέργειες
γεωργική γη: μόνιμοι βοσκότοποι δάσος άλλα
Αρδευόμενη γη: γεωργική γη: μόνιμοι βοσκότοποι:

Κατανομή του πληθυσμού: Φυσικοί κίνδυνοι:
Περιβάλλον – τρέχοντα ζητήματα: Περιβάλλον-διεθνείς συμφωνίες:

Γεωγραφία-σημείωση:
ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πληθυσμός:
Εθνικότητα: ουσιαστικό επίθετο Εθνοτικές ομάδες:
Γλώσσες:
Θρησκείες:
Δημογραφικό προφίλ:
Ηλικιακή διάρθρωση: 0-14 ετών
15-24 ετών
25-54 ετών
55-64 ετών
65 ετών και άνω
Δείκτες εξάρτησης: συνολικός δείκτης εξάρτησης
δείκτης εξάρτησης νέων
δείκτης εξάρτησης ηλικιωμένων
δείκτης εξάρτησης δυνητικής υποστήριξης
Μέση ηλικία:
σύνολο ανδρών γυναικών
Ρυθμός αύξησης του πληθυσμού:
Ποσοστό γεννήσεων:
Ποσοστό θανάτου:
Καθαρή μετανάστευση:
Κατανομή του πληθυσμού:
Αστικοποίηση: αστικός πληθυσμός ρυθμός αστικοποίησης
Μεγάλες αστικές περιοχές – πληθυσμός:
Αναλογία φύλου: κατά τη γέννηση 0-14 ετών
15-24 ετών
25-54 ετών
55-64 ετών
65 ετών και άνω
συνολικός πληθυσμός
Μέση ηλικία μητέρας κατά την πρώτη γέννηση:
Ποσοστό μητρικής θνησιμότητας:

Ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας:
σύνολο άνδρες γυναίκες Προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση:
συνολικός πληθυσμός άνδρες γυναίκες Συνολικό ποσοστό γονιμότητας:
Ποσοστό επιπολασμού αντισύλληψης:
Πηγή πόσιμου νερού:
βελτιωμένο: αστικό βελτιωμένο:
αγροτικό βελτιωμένο:
συνολικό μη βελτιωμένο:
αστικό μη βελτιωμένο:
αγροτικό μη βελτιωμένο:
σύνολο Τρέχουσες δαπάνες υγείας:
Πυκνότητα ιατρών:
Πυκνότητα νοσοκομειακών κλινών:
Πρόσβαση σε εγκαταστάσεις υγιεινής:
βελτιωμένη: αστική βελτιωμένη:
αγροτική βελτιωμένη:
συνολική μη βελτιωμένη:
αστική μη βελτιωμένη:
αγροτική μη βελτιωμένη:
συνολική HIV/AIDS-επιπολασμός ενηλίκων:
HIV/AIDS-άτομα που ζουν με HIV/AIDS:
HIV/AIDS-θάνατοι:
Μείζονες μολυσματικές ασθένειες:
βαθμός κινδύνου

ασθένειες που μεταδίδονται μέσω τροφίμων ή νερού
ασθένειες που μεταδίδονται μέσω φορέων
ασθένειες που μεταδίδονται μέσω νερού
ασθένειες που μεταδίδονται μέσω επαφής με το νερό
ασθένειες που μεταδίδονται μέσω επαφής με ζώα
ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος
ασθένειες που μεταδίδονται μέσω επαφής με το έδαφος
ασθένειες που μεταδίδονται μέσω αερολύματος σκόνης ή εδάφους
ασθένειες που μεταδίδονται μέσω επαφής με το έδαφος

ποσοστό επικράτησης παχυσαρκίας-ενήλικων:
Παιδιά κάτω των 5 ετών λιποβαρή:
Δαπάνες για την εκπαίδευση:
Αναλφαβητισμός:
ορισμός συνολικός πληθυσμός άνδρες γυναίκες
προσδόκιμο σχολικής ζωής (πρωτοβάθμια έως τριτοβάθμια εκπαίδευση):
Σύνολο ανδρών γυναικών Ανεργία,
νέοι ηλικίας 15-24 ετών:
Σύνολο ανδρών γυναικών Άνθρωποι

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ Ονομασία χώρας:
συμβατική μακροσκελής μορφή
συμβατική βραχυσκελής μορφή
τοπική μακροσκελής μορφή
τοπική βραχυσκελής μορφή
πρώην συντομογραφία ετυμολογία
Καθεστώς εξάρτησης:
Τύπος κυβέρνησης:
Πρωτεύουσα:
όνομα
γεωγραφικές συντεταγμένες
διαφορά ώρας
θερινή ώρα
πρωτεύουσα
Διοικητικές υποδιαιρέσεις:
Εξαρτώμενες περιοχές:
Αλλαγή του γεωγραφικού διαμερίσματος:
Ανεξαρτησία:
Εθνική εορτή:
Σύνταγμα:
Σύνταγμα: Ιστορικές τροποποιήσεις
Νομικό σύστημα: Συμμετοχή οργανισμών διεθνούς δικαίου:
Ιθαγένεια:
Ιθαγένεια λόγω γέννησης
Ιθαγένεια λόγω καταγωγής
μόνο διπλή ιθαγένεια
αναγνωρίζεται απαίτηση διαμονής για πολιτογράφηση
Ψήφος:
Εκτελεστική εξουσία:
αρχηγός κράτους
αρχηγός κυβέρνησης
υπουργικό συμβούλιο
εκλογές/διορισμοί
εκλογικά αποτελέσματα
επικεφαλής του κράτους
Νομοθετικός κλάδος: περιγραφή εκλογές εκλογικά αποτελέσματα
Δικαστικός κλάδος: ανώτατα δικαστήρια επιλογή δικαστών και θητεία δευτεροβάθμια δικαστήρια Πολιτικά κόμματα και ηγέτες: Συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς:
Διπλωματική αντιπροσώπευση στις ΗΠΑ: καγκελαρία τηλέφωνο FAX γενικό προξενείο(α)
προξενείο(α) πρεσβεία επίτιμο(α) προξενείο(α)
Διπλωματική εκπροσώπηση από τις ΗΠΑ: αρχηγός αποστολής τηλέφωνο πρεσβεία ταχυδρομική διεύθυνση FAX προξενείο(α) γενικό υποκατάστημα(α) προξενείο(α) περιγραφή σημαίας:
Εθνικό(-ά) σύμβολο(-α):
Εθνικός ύμνος: όνομα
στίχοι/μουσική

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οικονομία-ανασκόπηση: ΑΕΠ (ισοτιμία αγοραστικής δύναμης):
ΑΕΠ (επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία):
ΑΕΠ: ΑΕΠ-πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης:
ΑΕΠ-κατά κεφαλήν (PPP):
Ακαθάριστη εθνική αποταμίευση:
Κατανάλωση νοικοκυριών
Κρατική κατανάλωση
Επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο
Επενδύσεις σε αποθέματα
Εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών
Εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών
Σύνθεση ΑΕΠ, κατά τομέα προέλευσης:
Γεωργία
Βιομηχανία
Υπηρεσίες
Γεωργία-προϊόντα:
Βιομηχανίες:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανικά προϊόντα:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή:
Βιομηχανική παραγωγή
Εργατικό δυναμικό:
Γεωργία βιομηχανία υπηρεσίες βιομηχανία και υπηρεσίες μεταποίηση

κατασκευές
εμπόριο
άλλες υπηρεσίες
Ποσοστό ανεργίας:
Πληθυσμός κάτω από το όριο της φτώχειας:
Εισόδημα ή κατανάλωση των νοικοκυριών κατά ποσοστό:
χαμηλότερο 10%
υψηλότερο 10%
Προϋπολογισμός:
έσοδα δαπάνες
Φόροι και άλλα έσοδα:
Πλεόνασμα (+) ή έλλειμμα (-) του προϋπολογισμού:
Δημόσιο χρέος:
Δημοσιονομικό έτος:
Ποσοστό πληθωρισμού
(τιμές καταναλωτή):
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών:
Εξαγωγές:
Εξαγωγές-εταίροι:
Εξαγωγές-εμπορεύματα:
Εισαγωγές:
Εισαγωγές-εμπορεύματα:
Εµπορεύµατα:
Εισαγωγές-εταίροι:
Αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού:
Χρέος-εξωτερικό:
Συναλλαγματικές ισοτιμίες:
Θαλάσσια αλιεία:
Ενέργεια Πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια:
πληθυσμός χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα
εξηλεκτρισμός –
συνολικός πληθυσμός εξηλεκτρισμός –
αστικές περιοχές εξηλεκτρισμός –
αγροτικές περιοχές
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας:
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας:
κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας:
Εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας:
Ηλεκτρική ενέργεια-εισαγωγές:
Εγκατεστημένη ισχύς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας:
Ηλεκτρισµός από ορυκτά καύσιµα:
Ηλεκτρισµός από πυρηνικά καύσιµα:
Ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικούς σταθμούς:
Ηλεκτρική ενέργεια από άλλες ανανεώσιμες πηγές:
Παραγωγή αργού πετρελαίου:
Εξαγωγές αργού πετρελαίου:
Εισαγωγές αργού πετρελαίου:
Αργό πετρέλαιο:
Εισαγωγές αργού πετρελαίου:
Παραγωγή προϊόντων διύλισης πετρελαίου:
Προϊόντα διύλισης πετρελαίου-κατανάλωση:
Εξαγωγές προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου:
Εξευγενισμένα προϊόντα πετρελαίου –
εισαγωγές:
Φυσικό αέριο-παραγωγή:
Φυσικό αέριο-κατανάλωση:
Φυσικό αέριο-Εξαγωγές:
Φυσικό αέριο-εισαγωγές:
Φυσικό αέριο: εισαγωγές φυσικού αερίου:
Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας:

Τηλέφωνα-σταθερές γραμμές: συνολικές συνδρομές συνδρομές ανά 100 κατοίκους

Τηλέφωνα-κινητά κυψελοειδή: συνολικές συνδρομές συνδρομές ανά 100 κατοίκους
Τηλεφωνικό σύστημα: γενική αξιολόγηση εγχώρια διεθνής Ραδιοτηλεοπτικά μέσα:
Διαδίκτυο:
κωδικός χώρας:
Χρήστες Διαδικτύου:
συνολικό ποσοστό του πληθυσμού
Ευρυζωνικές-σταθερές συνδρομές: συνολικές συνδρομές ανά 100 κατοίκους
Επικοινωνίες-σημείωση:
Στρατιωτικές δαπάνες:
Στρατιωτικές δυνάμεις και δυνάμεις ασφαλείας:
Ηλικία και υποχρέωση στρατιωτικής θητείας:
Θαλάσσιες απειλές:
Εθνικό σύστημα αερομεταφορών:
αριθμός εγγεγραμμένων αερομεταφορέων
απογραφή εγγεγραμμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται από αερομεταφορείς
ετήσια επιβατική κίνηση σε εγγεγραμμένους αερομεταφορείς
ετήσια εμπορευματική κίνηση σε εγγεγραμμένους αερομεταφορείς
Προθεματικό κωδικού χώρας εγγραφής πολιτικών αεροσκαφών:

Αεροδρόμια:
συνολικά Αεροδρόμια-με ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους:
συνολικά πάνω από 3,047 m
2,438 έως 3,047 m
1,524 έως 2,437 m
914 έως 1,523 m
κάτω από 914 m
Αεροδρόμια-με μη ασφαλτοστρωμένους διαδρόμους:
συνολικά πάνω από 3,047 m
2,438 έως 3,047 m
1,524 έως 2,437 m
914 έως 1,523 m
κάτω από 914 m
Ελικοδρόμια:
Αγωγοί:
Σιδηρόδροµοι:
σύνολο κανονικού εύρους
στενού εύρους
ευρείας κλίµακας
διπλού εύρους
Οδικοί δρόµοι:
σύνολο ασφαλτοστρωµένοι
µη ασφαλτοστρωµένοι
αστικοί µη αστικοί
πλωτοί δρόµοι:
Εμπορική ναυτιλία:

σύνολο ανά τύπο Λιμένες και τερματικά:
μεγάλα λιμάνια (λιμένες)
πετρελαϊκός τερματικός σταθμός
(τερματικοί σταθμοί) λιμένας (λιμένες)
εμπορευματοκιβωτίων (TEUs)
λιμναίος λιμένας (λιμένες)
τερματικός σταθμός
(τερματικοί σταθμοί) ΥΦΑ
(εξαγωγές) τερματικός σταθμός
(τερματικοί σταθμοί) ΥΦΑ
(εισαγωγές) ποτάμιος λιμένας
(λιμένες) ξηρού χύδην φορτίου
λιμένας (λιμένες) χύδην φορτίου λιμένας (λιμένες)

Μεταφορές-σημείωση:
ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Τρομοκρατικές ομάδες με έδρα την πατρίδα:
Τρομοκρατικές ομάδες με έδρα το εξωτερικό:
Διαφορές-διεθνείς:
Πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένοι:
πρόσφυγες (χώρα προέλευσης)
εσωτερικά εκτοπισμένοι
απάτριδες
Εμπορία ανθρώπων:
τρέχουσα κατάσταση
βαθμολογία βαθμίδων
Παράνομα ναρκωτικά:

ΟΔΗΓΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΓΚΡΙΣΕΙΣ ΧΩΡΩΝ

Οι σελίδες συγκρίσεων χωρών είναι προδιαλεγμένοι κατάλογοι δεδομένων από επιλεγμένα πεδία δεδομένων του Factbook.

Οι σελίδες σύγκρισης χωρών δίνονται γενικά με φθίνουσα σειρά – από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο – όπως ο πληθυσμός και η έκταση.

Οι δύο εξαιρέσεις είναι το Ποσοστό Ανεργίας και το Ποσοστό Πληθωρισμού, τα οποία παρουσιάζονται με αύξουσα -από το χαμηλότερο στο υψηλότερο- σειρά.

Οι σελίδες σύγκρισης χωρών είναι διαθέσιμες για τα ακόλουθα πεδία σε επτά από τις δέκα κατηγορίες του Factbook.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ Περιοχή:
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πληθυσμός:
ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Μέση ηλικία:
Ρυθμός αύξησης του πληθυσμού:
Ποσοστό γεννήσεων:
Ποσοστό θανάτου:
Καθαρή μετανάστευση:
Ρυθμός μητρικής θνησιμότητας:
Ρυθμός βρεφικής θνησιμότητας:
Προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση:
Συνολικό ποσοστό γονιμότητας:
HIV/AIDS – ποσοστό επιπολασμού των ενηλίκων:
HIV/AIDS-άτομα που ζουν με HIV/AIDS:
HIV/AIDS-θάνατοι:
Παχυσαρκία-ποσοστό επικράτησης ενηλίκων:
Παιδιά κάτω των 5 ετών λιποβαρή:
Δαπάνες για την εκπαίδευση:
Ανεργία, νέοι ηλικίας 15-24 ετών:

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΑΕΠ (ισοτιμία αγοραστικής δύναμης):
ΑΕΠ: πραγματικός ρυθμός ανάπτυξης:
ΑΕΠ-κατά κεφαλήν (PPP):
Ακαθάριστη εθνική αποταμίευση:
Ρυθμός αύξησης της βιομηχανικής παραγωγής:
Εργατικό δυναμικό:
Ποσοστό ανεργίας:
Φόροι και άλλα έσοδα:
Πλεόνασμα (+) ή έλλειμμα (-) του προϋπολογισμού:
Δημόσιο χρέος:
Ποσοστό πληθωρισμού (τιμές καταναλωτή):
Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών:
Εξαγωγές:
Εισαγωγές:
Αποθέματα συναλλάγματος και χρυσού:
Χρέος-εξωτερικό:
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας:
Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας:
Κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας:
Εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας:
Ηλεκτρική ενέργεια-εισαγωγές:
Ηλεκτρική ισχύς εγκατεστημένης παραγωγής:
Ηλεκτρισµός από ορυκτά καύσιµα:
Ηλεκτρισµός από πυρηνικά καύσιµα:
Ηλεκτρική ενέργεια από υδροηλεκτρικούς σταθμούς:
Ηλεκτρική ενέργεια από άλλες ανανεώσιμες πηγές:
Παραγωγή αργού πετρελαίου:
Εξαγωγές αργού πετρελαίου

Εισαγωγές αργού πετρελαίου:
Αργό πετρέλαιο-παραγωγικά αποθέματα:
Πετρελαιοειδή-παραγωγή:
Πετρελαιοειδή-κατανάλωση:
Εξαγωγές προϊόντων διυλισμένου πετρελαίου:
Εξευγενισμένα προϊόντα πετρελαίου – εισαγωγές:
Φυσικό αέριο-παραγωγή:
Φυσικό αέριο-κατανάλωση:
Φυσικό αέριο-Εξαγωγές:
Φυσικό αέριο-εισαγωγές:
Φυσικό αέριο: εισαγωγές φυσικού αερίου:
Εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την κατανάλωση ενέργειας:
Τηλέφωνα-σταθερές γραμμές:
Τηλέφωνα-κινητά κυψελωτά:
Χρήστες του ∆ιαδικτύου:
Ευρυζωνικότητα-σταθερές συνδρομές:
Στρατιωτικές δαπάνες:
ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ Αεροδρόμια:
Σιδηρόδροµοι:
Οδοί:
Υδατοδρόµοι:
Εμπορική ναυτιλία:

 
Ανακουφίστε τον πόνο της αρθρίτιδας
Στο 99% των περιπτώσεων, αποκαθιστά τους ιστούς των κατεστραμμένων αρθρώσεων! Σταματά τον πόνο μέσα σε 10 λεπτά.
ΑΓΟΡΑ
Product Image


Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Applying discount code. Please wait...

Μην ξεχνατε οτι η συνεχεια λειτουργιας του Ελευθερου Ελληνικου κοινωνικου δικτυου https://Hellasbook.gr στηριζετε αποκλειστικα στης δικες σας δωρεες!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας

Ακολουθηστε μας στο Τελεγκραμ καναλι μας, εκει δεν υπαρχει φιμωση και μπορειτε παντα να μαθαινετε την πληροφορια μας

Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*