Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

18:51 - 05/11/2021

ΜΙΑ ΣΎΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΊΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΚΉΣ ΝΟΗΜΟΣΎΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ WORLD FACTBOOK

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Ο κύκλος των πληροφοριών είναι η διαδικασία με την οποία οι πληροφορίες αποκτώνται, μετατρέπονται σε πληροφορίες και διατίθενται στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Οι πληροφορίες είναι ακατέργαστα δεδομένα από οποιαδήποτε πηγή, δεδομένα που μπορεί να είναι αποσπασματικά, αντιφατικά, αναξιόπιστα, διφορούμενα, παραπλανητικά ή λανθασμένα. Οι πληροφορίες είναι πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί, ενσωματωθεί, αξιολογηθεί, αναλυθεί και ερμηνευθεί. Οι τελικές πληροφορίες είναι το τελικό προϊόν του κύκλου πληροφοριών, έτοιμο να παραδοθεί στον υπεύθυνο χάραξης πολιτικής.

Οι τρεις τύποι τελικών πληροφοριών είναι: βασικές, τρέχουσες και εκτιμητικές. Οι βασικές πληροφορίες παρέχουν το βασικό και πραγµατικό υλικό αναφοράς για µια χώρα ή ένα θέµα. Οι τρέχουσες πληροφορίες αναφέρουν τις νέες εξελίξεις. Οι εκτιμητικές πληροφορίες κρίνουν τα πιθανά αποτελέσματα.

Οι τρεις αυτοί τύποι αλληλοϋποστηρίζονται: οι βασικές πληροφορίες αποτελούν το θεμέλιο πάνω στο οποίο οικοδομούνται οι άλλες δύο- οι τρέχουσες πληροφορίες επικαιροποιούν συνεχώς τον κατάλογο των γνώσεων- και οι εκτιμητικές πληροφορίες αναθεωρούν όλες τις ερμηνείες των προοπτικών της χώρας και του θέματος για την καθοδήγηση των βασικών και των τρεχουσών πληροφοριών. Το World Factbook, το The President’s Daily Brief, και το National Intel-ligence Οι εκτιμήσεις είναι παραδείγματα των τριών τύπων τελικής νοημοσύνης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες διεξάγουν δραστηριότητες εξωτερικών πληροφοριών από τις ημέρες του George Washington, αλλά μόνο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συντονίζονται σε κυβερνητική βάση.

Τρία προγράμματα έχουν αναδείξει την ανάπτυξη συντονισμένων βασικών πληροφοριών από τότε: (1) το Joint Army Navy Intelligence Studies (JANIS), (2) το National Intelligence Survey (NIS) και (3) το World Factbook. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι καταναλωτές πληροφοριών συνειδητοποίησαν ότι η παραγωγή βασικών πληροφοριών από διαφορετικά τμήματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε ως αποτέλεσμα μεγάλη διπλή προσπάθεια και αντικρουόμενες πληροφορίες.

Η ιαπωνική επίθεση στο Περλ Χαρ- μπορ το 1941 έφερε στο μυαλό των ηγετών του Κογκρέσου και της εκτελεστικής εξουσίας την ανάγκη ενοποίησης των εκθέσεων των υπηρεσιών προς τους υπεύθυνους χάραξης εθνικής πολιτικής.

Χρειάζονταν λεπτομερείς και συντονισμένες πληροφορίες όχι μόνο για μεγάλες δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, αλλά και για μέρη με μικρό προηγούμενο ενδιαφέρον. Στο θέατρο του Ειρηνικού, για για παράδειγμα, το Ναυτικό και οι Πεζοναύτες έπρεπε να ξεκινήσουν αμφίβιες επιχειρήσεις εναντίον πολλών νησιών για τα οποία οι πληροφορίες ήταν ανεπιβεβαίωτες ή ανύπαρκτες. Οι αρχές πληροφοριών αποφάσισαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έπρεπε ποτέ ξανά να βρεθούν απροετοίμαστες.

Το 1943, ο στρατηγός George B. Strong (G-2), ο ναύαρχος H. C. Train (Office of Naval Intel- ligence-ONI) και ο στρατηγός William J. Donovan (διευθυντής του Office of Strategic Services-OSS) αποφάσισαν ότι έπρεπε να ξεκινήσει μια κοινή προσπάθεια. Στις 27 Απριλίου 1943 διορίστηκε μια διευθύνουσα επιτροπή η οποία συνέστησε τη σύσταση ενός κοινού συμβουλίου έκδοσης μελετών πληροφοριών (Joint Intelligence Study Publishing Board) για τη συγκέντρωση, την επεξεργασία, το συντονισμό και τη δημοσίευση των κοινών μελετών πληροφοριών του Στρατού και του Ναυτικού (JANIS).

Το JANIS ήταν το πρώτο διατμηματικό πρόγραμμα βασικών πληροφοριών που ικανοποιούσε τις ανάγκες της κυβέρνησης των ΗΠΑ για μια συγγραφική και συντονισμένη αξιολόγηση των στρατηγικών βασικών πληροφοριών. Μεταξύ Απριλίου 1943 και Ιουλίου 1947, το συμβούλιο δημοσίευσε 34 μελέτες JANIS. Το JANIS είχε καλές επιδόσεις στην πολεμική προσπάθεια και έλαβε πολυάριθμες εγκωμιαστικές επιστολές, συμπεριλαμβανομένης μιας δήλωσης από τον Ναύαρχο Forrest Sherman, Αρχηγό του Επιτελείου, Περιοχές Ειρηνικού Ωκεανού, η οποία έλεγε Το JANIS έχει γίνει το απαραίτητο έργο αναφοράς για τους σχεδιαστές της ξηράς”. Η ανάγκη για μια πιο ολοκληρωμένη βασική πληροφόρηση στον μεταπολεμικό κόσμο εκφράστηκε εύστοχα το 1946 από τον George S. Pettee, γνωστό συγγραφέα σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Έγραψε στο βιβλίο του The Future of American Secret Intelligence (Infantry Journal Press, 1946, σελίδα 46) ότι η παγκόσμια ηγεσία στην ειρήνη απαιτεί ακόμη πιο επεξεργασμένες πληροφορίες απ’ ό,τι στον πόλεμο.

“Η διεξαγωγή της ειρήνης περιλαμβάνει όλες τις χώρες, όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες – όχι μόνο τον εχθρό και την πολεμική του παραγωγή”. Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών ιδρύθηκε στις 26 Ιουλίου 1947 και άρχισε επίσημα να λειτουργεί στις 18 Σεπτεμβρίου 1947. Από την 1η Οκτωβρίου 1947, ο Διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών ανέλαβε την επιχειρησιακή ευθύνη για το JANIS. Στις 13 Ιανουαρίου 1948, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας εξέδωσε την Οδηγία Πληροφοριών (NSCID) αριθ. 3, η οποία ενέκρινε το πρόγραμμα National Intelligence Survey (NIS) ως επανατοποθέτηση του προγράμματος JANIS σε καιρό πολέμου σε καιρό ειρήνης. Πριν από τα επαρκή εθνικά τμήματα της NIS θα μπορούσαν να παραχθούν, οι κυβερνητικές υπηρεσίες έπρεπε να αναπτύξουν πληρέστερα καταλόγους και καλύτερους χάρτες. Το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων των ΗΠΑ (BGN) συνέταξε τα ονόματα- το Υπουργείο Εσωτερικών παρήγαγε τα καταλόγους- και η CIA παρήγαγε τους χάρτες.

Η Επιτροπή Clark της Επιτροπής Hoover, που συστάθηκε το 1954 για να μελετήσει τη δομή και τη διοίκηση της CIA, ανέφερε στο Κογκρέσο το 1955 ότι: “Η Εθνική Έρευνα Πληροφοριών είναι μια ανεκτίμητη έκδοση που παρέχει τα βασικά στοιχεία των βασικών πληροφοριών για όλες τις περιοχές του κόσμου. Θα υπάρχει πάντα μια συνεχής απαίτηση για την ενημέρωση της Έρευνας”. Το Factbook δημιουργήθηκε ως ετήσια σύνοψη και ενημέρωση των εγκυκλοπαιδικών μελετών της NIS. Το πρώτο διαβαθμισμένο Factbook δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 1962 και η πρώτη μη διαβαθμισμένη έκδοση δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 1971.

Το πρόγραμμα NIS τερματίστηκε το 1973, εκτός από τα στοιχεία του Factbook, του χάρτη και του gazetteer. Το Factbook του 1975 ήταν το πρώτο που διατέθηκε στο κοινό με πωλήσεις μέσω του Κυβερνητικού Τυπογραφείου των ΗΠΑ (GPO). Το Factbook διατέθηκε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο τον Ιούνιο του 1997. Το 2019 σηματοδοτεί την 72η επέτειο από την ίδρυση της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και το 76ο έτος συνεχούς βασικής υποστήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ από το The World Factbook και τα δύο προηγούμενα προγράμματά του.

Η εξέλιξη του The World Factbook National Basic Intelligence Factbook που παρήχθη ανά εξάμηνο μέχρι το 1980. Οι περιγραφές των χωρών περιλαμβάνουν ενότητες για το έδαφος, το νερό, τον πληθυσμό, την κυβέρνηση, την οικονομία, τις επικοινωνίες και τις αμυντικές δυνάμεις. 1981-Η έκδοση γίνεται ετήσιο προϊόν και μετονομάζεται σε The World Factbook. Συνολικά καλύπτονται 165 έθνη σε 225 σελίδες. 1983-Προσθήκες (συντελεστές μετατροπής, διεθνείς οργανισμοί) εισάγονται για πρώτη φορά.

1984-Τα παραρτήματα επεκτείνονται- τώρα περιλαμβάνουν: Α. Τα Ηνωμένα Έθνη, Β. Επιλεγμένοι οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών, Γ. Επιλεγμένοι διεθνείς οργανισμοί, Δ. Χώρες.
Μέλη σε επιλεγμένους οργανισμούς, Ε. Συντελεστές μετατροπής.

1987-Μια νέα ενότητα Γεωγραφία αντικαθιστά τις προηγούμενες χωριστές ενότητες Γη και Νερό. Τα παραρτήματα Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών και Επιλεγμένοι Διεθνείς Οργανισμοί συγχωνεύονται σε ένα νέο παράρτημα Διεθνών Οργανισμών. Πρώτο Factbook με πολύχρωμο εξώφυλλο. 1988-Πάνω από 40 νέες γεωγραφικές οντότητες προστίθενται για να παρέχουν πλήρη παγκόσμια κάλυψη χωρίς επικαλύψεις ή παραλείψεις.

Μεταξύ των νέων οντοτήτων είναι η Ανταρκτική, οι ωκεανοί (Αρκτική, Ατλαντικός, Ινδικός, Ειρηνικός) και ο Κόσμος. Η εισαγωγική εισαγωγή στο μπροστινό μέρος του βιβλίου επεκτάθηκε και μετονομάστηκε σε Σημειώσεις, ορισμοί και συντομογραφίες.

Προστέθηκαν δύο νέα παραρτήματα: Βάρη και μέτρα (στη θέση των συντελεστών μετατροπής) και ένας κατάλογος διασταυρούμενων αναφορών γεωγραφικών ονομάτων. Το μέγεθος του βιβλίου φτάνει τις 300 σελίδες. 1989-Η ενότητα Οικονομία αναθεωρήθηκε πλήρως και περιλαμβάνει τώρα μια “Επισκόπηση” που περιγράφει συνοπτικά την οικονομία μιας χώρας. Προστέθηκαν νέες καταχωρίσεις στην ενότητα “Άνθρωποι”ment, και Επικοινωνίες. 1990-Το τµήµα Κυβέρνηση αναθεωρήθηκε και επεκτάθηκε σηµαντικά µε νέα στοιχεία. 1991-Προστέθηκε ένα νέο προσάρτημα Διεθνείς οργανισμοί και ομάδες. Το μέγεθος του Factbook φτάνει τις 405 σελίδες. 1992 – Είκοσι νέες καταχωρίσεις διαδόχων κρατών αντικαθιστούν εκείνες της Σοβιετικής Ένωσης και της Γιουγκοσλαβίας.

Οι νέες χώρες είναι αντίστοιχα: Ρωσία, Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν, Ουκρανία, Ουζμπεκιστάν- και Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Κροατία, Ματσε- νία, Σερβία και Μαυροβούνιο, Σλοβενία. Ο αριθμός των εθνών στο Factbook αυξάνεται σε 188. 1993- Η διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας καθιστά αναγκαία την ίδρυση νέων χωρών της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβακίας. Προστίθεται νέα εγγραφή στην Ερυθραία μετά την απόσχισή της από την Αιθιοπία.

Σημαντικές αλλαγές έγιναν στο τμήμα της γεωγραφίας. 1994-Δύο νέα παραρτήματα αφορούν επιλεγμένες διεθνείς περιβαλλοντικές συμφωνίες. Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) των περισσότερων αναπτυσσόµενων χωρών µετατράπηκε σε βάση ισοτιµίας αγοραστικής δύναµης (PPP) και όχι σε βάση συναλλαγµατικής ισοτιµίας.

Το μέγεθος του βιβλίου αυξήθηκε σε 512 σελίδες. 1995-Το ΑΕΠ όλων των χωρών παρουσιάζεται πλέον σε βάση ΣΔΑΤ. Νέο παράρτημα παραθέτει τις εκτιμήσεις του ΑΕΠ σε βάση συναλλαγματικής ισοτιμίας. Διαχωρισμός της κατηγορίας “Επικοινωνίες”- οι καταχωρίσεις “Σιδηροδρομικοί δρόμοι”, “Αυτοκινητόδρομοι”, “Εσωτερικές πλωτές οδοί”, “Αγωγοί”, “Εμπορική ναυτιλία” και “Αερολιμένες” αποτελούν τώρα μια νέα κατηγορία “Μεταφορές”.

Το World Factbook παράγεται για πρώτη φορά σε CD-ROM. 1996-Οι χάρτες που συνοδεύουν κάθε καταχώρηση παρουσιάζουν τώρα περισσότερες λεπτομέρειες. Εισάγονται επίσης σημαίες για όλες σχεδόν τις οντότητες.

Διάφορες νέες καταχωρίσεις εμφανίζονται στις κατηγορίες Γεωγραφία και Επικοινωνίες. Οι συντομογραφίες του Factbook ενοποιούνται σε ένα νέο Παράρτημα Α. Δύο νέα παραρτήματα παρουσιάζουν έναν κατάλογο διασταυρούμενων αναφορών των κωδικών δεδομένων χωρών και ένα Κατάλογος διασταυρούμενης αναφοράς κωδικών υδρογεωγραφικών δεδομένων. Προσθήκη γεωγραφικών συντεταγμένων στο Παράρτημα Η, Κατάλογος διασταυρούμενων αναφορών γεωγραφικών ονομάτων. Το μέγεθος του Factbook διευρύνεται κατά 95 σελίδες σε ένα έτος και φτάνει τις 652 σελίδες.

1997-Το World Factbook εισάγεται στο Διαδίκτυο. Μια ειδική έντυπη έκδοση ετοιμάζεται για την 50ή επέτειο της CIA. Εισάγεται ένα σχήμα ή οδηγός για τα προφίλ χωρών. Νέοι έγχρωμοι χάρτες και σημαίες συνοδεύουν τώρα κάθε προφίλ χώρας.

Οι επικεφαλίδες των κατηγοριών διακρίνονται από σκιασμένα φόντα. Ο αριθµός των κατηγοριών αυξήθηκε σε εννέα µε την προσθήκη µιας Εισαγωγής (για λίγες µόνο χώρες) και ∆ιεθνών Θεµάτων (που περιλαµβάνει τις “∆ιεθνείς ∆ιαφορές” και τα “Παράνοµα ναρκωτικά”).

1998-Η κατηγορία Εισαγωγή με δύο λήμματα, “Τρέχοντα ζητήματα” και “Ιστορική προοπτική”, επεκτάθηκε σε περισσότερες χώρες. Τελευταία χρονιά για την παραγωγή εκδόσεων CD-ROM του Factbook. 1999- Οι καταχωρίσεις “Ιστορική προοπτική” και “Τρέχοντα ζητήματα” στην κατηγορία Εισαγωγή συνδυάζονται σε μια νέα δήλωση “Ιστορικό”.

Αρκετά νέα Οικονομία

Εισήχθησαν νέες προσπάθειες. Ένας νέος φυσικός χάρτης του κόσμου προστέθηκε στους χάρτες αναφοράς στο τέλος του βιβλίου. 2000-Προστέθηκε νέο “προφίλ χώρας” για τον Νότιο Ωκεανό. Οι δηλώσεις ιστορικού επεκτάθηκαν δραματικά σε περισσότερες από 200 χώρες και κτήσεις.

Προστέθηκε ένας αριθµός νέων καταχωρίσεων για τις Επικοινωνίες. 2001-Ολοκληρώθηκαν οι καταχωρίσεις ιστορικού και για τις 267 οντότητες του Factbook. Εισήχθησαν αρκετές νέες καταχωρίσεις για το HIV/AIDS στην κατηγορία “Άνθρωποι”.

Ξεκίνησε η αναθεώρηση των επιμέρους χαρτών χωρών ώστε να συμπεριληφθούν ακραία υψόμετρα και ένα μερικό γεωγραφικό πλέγμα. Διαγραφή του προσαρτήματος για τα βάρη και τα μέτρα.

2002-Προστέθηκε νέο λήµµα για την “Κατανοµή του οικογενειακού εισοδήµατος-δείκτης Gini”. Συνέχιση της αναθεώρησης των επιμέρους χαρτών χωρών (η διαδικασία συνεχίζεται).

2003-Στην κατηγορία Οικονομία, προστέθηκαν καταχωρίσεις για το πετρέλαιο για την “παραγωγή πετρελαίου”, την “κατανάλωση”, τις “εξαγωγές”, τις “εισαγωγές” και τα “αποδεδειγμένα αποθέματα”, καθώς και για το “φυσικό αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου”.

2004-Εβδομαδιαίες ενημερώσεις στην ιστοσελίδα του The World Factbook. Περιλαμβάνονται πρόσθετες καταχωρήσεις πετρελαίου για την “παραγωγή φυσικού αερίου”, την “κατανάλωση”, τα “λιμάνια” και τις “εισαγωγές”.

Στην κατηγορία “Μεταφορές”, στην ενότητα “Εμπορική ναυτιλία”, προστέθηκαν υποπεδία για τα πλοία που ανήκουν σε ξένες ιδιοκτησίες και τα πλοία που είναι νηολογημένα σε άλλες χώρες. Οι περιγραφές των πολλών μορφών διακυβέρνησης που αναφέρονται στο Factbook ενσωματώθηκαν στους Ορισμούς και τις Σημειώσεις.

2005- Στην κατηγορία “Άνθρωποι”, προστέθηκε το πεδίο “Σημαντικές μολυσματικές ασθένειες” για χώρες που θεωρούνται ότι ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο για τους ταξιδιώτες.

Στην κατηγορία Οικονομία, συμπεριλήφθηκαν καταχωρίσεις για το “Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών”, τις “Επενδύσεις”, το “Δημόσιο χρέος” και την “Επαναχρησιμοποίηση συναλλάγματος και χρυσού”. Η κατηγορία “Διακρατικά ζητήματα” επεκτάθηκε για να συμπεριλάβει τους “Πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένους”.

Το μέγεθος του έντυπου ενημερωτικού βιβλίου φτάνει τις 702 σελίδες. 2006- Στην κατηγορία Οικονομία, τα στοιχεία του εθνικού ΑΕΠ παρουσιάζονται πλέον σε επίσημο

Συναλλαγματικές Ισοτιμίες (OER) εκτός από το ΑΕΠ σε ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). Αναδιάταξη των στοιχείων στην ενότητα “Μεταφορές”: οι “αυτοκινητόδρομοι” άλλαξαν σε “οδικές αρτηρίες” και οι “λιμένες και λιμάνια” σε “λιμάνια και τερματικοί σταθμοί”.

2007 – Στην κατηγορία Κυβέρνηση, η καταχώριση “Κεφάλαιο” διευρύνθηκε σημαντικά με έως και τέσσερα υποπεδία, συμπεριλαμβανομένων νέων πληροφοριών που έχουν σχέση με το χρόνο.

Τα υποπεδία αποτελούνται από το όνομα της ίδιας της πρωτεύουσας, τις γεωγραφικές συντεταγμένες της, τη διαφορά ώρας στην πρωτεύουσα από τη συντονισμένη παγκόσμια ώρα (UTC) και, κατά περίπτωση, πληροφορίες για τη θερινή ώρα (DST). Κατά περίπτωση, προστίθεται ειδική σημείωση για να επισημανθούν οι χώρες με πολλαπλές ζώνες ώρας. Προστέθηκε η καταχώριση “Διακίνηση προσώπων” στην κατηγορία “Διακρατικά ζητήματα”. Ένα νέο παράρτημα, “Βάρη και μέτρα”, (επαν)εισήχθη στην ηλεκτρονική έκδοση του Factbook.

2008 – Στην κατηγορία Γεωγραφία, δύο πεδία εστιάζουν στην ολοένα και πιο ζωτική πηγή του νερού: “Συνολικοί ανανεώσιμοι υδάτινοι πόροι” και “Απόληψη γλυκού νερού”. Στην κατηγορία Οικονομία, προστέθηκαν τρία πεδία για: “Απόθεμα άμεσων ξένων στο εσωτερικό”, “Απόθεμα άμεσων ξένων επενδύσεων στο εξωτερικό” και “Αγοραία αξία μετοχών που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο”. Συνοπτικές περιγραφές όλων των μεγάλων θρησκειών περιλαμβάνονται στους ορισμούς και τις σημειώσεις. Η ευθύνη για την εκτύπωση του The World Factbook περιήλθε στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο.

2009-Ο διαδικτυακός ιστότοπος του Factbook επανασχεδιάζεται πλήρως με πολλά νέα χαρακτηριστικά. Στην κατηγορία People, δύο νέα πεδία παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση όσον αφορά τις ευκαιρίες και τους πόρους: “Προσδόκιμο σχολικής ζωής” και “Εκπαιδευτικές δαπάνες”.

Επιπλέον, το λήμμα “Αστικοποίηση” επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει όλες τις χώρες. Στην κατηγορία Οικονομία, προστέθηκαν πέντε πεδία: “Κεντρικό επιτόκιο προεξόφλησης της κεντρικής τράπεζας”, “Βασικό επιτόκιο δανεισμού της εμπορικής τράπεζας”, “Απόθεμα στενού χρήματος”, “Απόθεμα ευρέος χρήματος” και “Απόθεμα εγχώριας πίστωσης”.

2010-Εβδομαδιαίες ενημερώσεις στην ιστοσελίδα του The World Factbook. Η διάσπαση των Ολλανδικών Αντιλλών οδηγεί σε δύο νέες καταχωρίσεις: Curacao και Sint Maarten. Στην κατηγορία Communications, ένα πεδίο “Broadcast media” αντικαθιστά το πεδίο
“Ραδιοφωνικοί σταθμοί” και “Τηλεοπτικοί σταθμοί”.

Στην ενότητα “Γεωγραφία”, στην ενότητα “Φυσικοί κίνδυνοι”, προστίθεται ένα υποπεδίο “Ηφαιστειότητα” για χώρες με ιστορικά ενεργά ηφαίστεια.

Στην κατηγορία Κυβέρνηση, εισάγεται ένα νέο πεδίο “Εθνικοί ύμνοι”. Συνοπτικές περιγραφές όλων των σημαντικών νομικών συστημάτων ενσωματώθηκαν στους ορισμούς και τις σημειώσεις. Προκειμένου να διευκολυνθούν οι διαχρονικές συγκρίσεις, δεκάδες καταχωρίσεις στην κατηγορία Οικονομία επεκτάθηκαν ώστε να περιλαμβάνουν δεδομένα δύο (και σε ορισμένες περιπτώσεις τριών) ετών.

2011-Η ενότητα “Άνθρωποι” επεκτάθηκε στην ενότητα “Άνθρωποι και κοινωνία”, ενσωματώνοντας δέκα νέα πεδία. Στην κατηγορία Οικονομία προστέθηκαν τα στοιχεία “Φόροι και άλλα έσοδα” και “Πλεόνασμα (+) ή έλλειμμα (-) του προϋπολογισμού”, ενώ η ενότητα Κυβέρνηση εισήγαγε τα στοιχεία “Συμμετοχή σε οργανισμούς διεθνούς δικαίου” και “Εθνικά σύμβολα”.

Ένα νέο αφρικανικό έθνος, το Νότιο Σουδάν, αυξάνει τον συνολικό αριθμό των χωρών στο The World Factbook σε 195. 2012- Εισάγεται μια νέα κατηγορία Ενέργεια με 23 τομείς που σχετίζονται με την ενέργεια.

Προστίθενται διάφορα διακριτικά χαρακτηριστικά στον ιστότοπο του The World Factbook:

1) αρχεία ήχου με δυνατότητα αναπαραγωγής στο Κυβέρνηση για την καταχώριση των Εθνικών Ύμνων,

2) ηλεκτρονικά γραφικά με τη μορφή της λειτουργίας Πυραμίδα του πληθυσμού στο πεδίο Ηλικιακή διάρθρωση της κατηγορίας Άνθρωποι και κοινωνία και

3) έναν Οδηγό χρήσης που επιτρέπει στους επισκέπτες να περιηγηθούν στο Factbook πιο εύκολα και αποτελεσματικά. Ένας νέος και ξεχωριστός Χάρτης των Παγκόσμιων Ωκεανών αναδεικνύει μια διευρυμένη σειρά περιφερειακών και εθνικών χαρτών. Το μέγεθος της 50ης επετειακής έκδοσης του Factbook φτάνει τις 847 σελίδες.

2013-Στην ενότητα “Άνθρωποι και κοινωνία” εισάγονται πέντε πεδία: “Δημογραφικό αρχείο”, “Μέση ηλικία της μητέρας κατά την πρώτη γέννηση”, “Ποσοστό επικράτησης των αντισυλληπτικών”, “Ποσοστά εξάρτησης” και “Παιδική εργασία-παιδιά ηλικίας 5-14 ετών”.

Στην κατηγορία “Διακρατικά ζητήματα”, ένα νέο υποπεδίο για τους απάτριδες ενσωματώθηκε κάτω από την καταχώριση “Πρόσφυγες και διεθνώς εκτοπισμένοι”. Στην ενότητα Οικονομία προστέθηκαν δύο πεδία: “ΑΕΠ – σύνθεση κατά τελική χρήση” και “Ακαθάριστη εθνική αποταμίευση”.

Στην κατηγορία Κυβέρνηση, το λήμμα “Δικαστικός κλάδος” αναθεωρήθηκε και επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει τρία νέα υποπεδία: ανώτατο δικαστήριο(α), επιλογή και θητεία δικαστών και δευτεροβάθμια δικαστήρια.

2014-Στην κατηγορία “Μεταφορές”, το πεδίο “Λιμάνια και τερματικοί σταθμοί” διευρύνθηκε σημαντικά με υποπεδία για τους μεγάλους θαλάσσιους λιμένες, τους ποτάμιους λιμένες, τους λιμένες λιμνών, τους τερματικούς σταθμούς πετρελαίου/αερίου, τους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τους λιμένες ξηρού χύδην φορτίου, τους λιμένες εμπορευματοκιβωτίων και τους λιμένες κρουαζιέρας/πλοίων.

Στην ενότητα “Γεωγραφία”, αναθεωρήθηκε η “είσοδος χερσαίων συνόρων” για όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένου του συνολικού μήκους των συνόρων της χώρας καθώς και των μηκών των συνόρων για όλες τις γειτονικές χώρες.

2015-στην κατηγορία Κυβέρνηση, το πρώτο μέρος του πεδίου “Νομοθετική εξουσία” αναθεωρήθηκε διεξοδικά, επεκτάθηκε και ενημερώθηκε για όλες τις χώρες υπό νέο τίτλο περιγραφής. Αυτή η υποπερίοδος περιλαμβάνει τη νομοθετική δομή, την επίσημη ονομασία (ή τις επίσημες ονομασίες), τον αριθμό των νομοθετικών εδρών, τους τύπους των εκλογικών περιφερειών και των συστημάτων ψηφοφορίας, καθώς και τη θητεία των μελών. Στην κατηγορία “Γεωγραφία”, η καταχώριση “Χρήσεις γης” επεκτάθηκε ώστε να περιλαμβάνει γεωργικές εκτάσεις, δασικές εκτάσεις και άλλες χρήσεις.

Οι Χάρτες Σύγκρισης Περιοχών εισήχθησαν στο διαδίκτυο για τις μισές περίπου χώρες του κόσμου. Αυτά τα γραφικά δείχνουν το μέγεθος μιας χώρας σε σχέση με ένα τμήμα των Ηνωμένων Πολιτειών. (Θα ακολουθήσουν και άλλοι χάρτες καθώς θα είναι διαθέσιμοι).

2016 – Στο τμήμα Κυβέρνηση για όλες τις χώρες, προστέθηκε ένα νέο πεδίο “Ιθαγένεια” για την περιγραφή των πολιτικών που σχετίζονται με την απόκτηση της ιθαγένειας και την αναγνώριση της διπλής ιθαγένειας. Επίσης, στο πεδίο “Όνομα χώρας”, προστέθηκαν ετυμολογίες (ιστορική προέλευση) για να εξηγήσουν πώς οι χώρες απέκτησαν τα ονόματά τους.

Στην ενότητα Ενέργεια, εισήχθη ένα πεδίο “Πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια” με υποπεδία που συνοψίζουν τη συνολική πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια εντός μιας χώρας, καθώς και για τους αστικούς και αγροτικούς πληθυσμούς.

Στην κατηγορία “Μεταφορές”, ένα εκτεταμένο πεδίο “Εθνικό σύστημα αερομεταφορών” παρουσιάζει πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων αερομεταφορέων, τον αριθμό των αεροσκαφών που λειτουργούν, την ετήσια επιβατική κίνηση και την ετήσια εμπορευματική κίνηση 2017 Στην κατηγορία “Κυβέρνηση”, η καταχώριση “Σύνταγμα” αναθεωρήθηκε και επεκτάθηκε με νέα υποπεδία για το ιστορικό και τις τροποποιήσεις. Οι πληροφορίες σχετικά με την πειρατεία μεταφέρθηκαν από την κατηγορία “Μεταφορές” σε ένα νέο πεδίο “Θαλάσσιες απειλές” στην κατηγορία “Στρατός και ασφάλεια”.

Στην ενότητα Μεταφορές, η καταχώριση “Εμπορική ναυτιλία” αναθεωρήθηκε ώστε να περιλαμβάνει όχι μόνο τον συνολικό αριθμό των πλοίων, αλλά και τους κύριους τύπους: χύδην
πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, πλοίο γενικού φορτίου, πετρελαιοφόρο και άλλο.

Ένα νέο πεδίο “πληθυσμιακή κατανομή” προστέθηκε τόσο στις κατηγορίες “Γεωγραφία” όσο και στις κατηγορίες “Άνθρωποι και κοινωνία”. Το Κυβερνητικό Τυπογραφείο διέκοψε την εκτύπωση του The Word Factbook, αλλά οι ετήσιες ηλεκτρονικές εκδόσεις μπορούν να μεταφορτωθούν από τον ιστότοπο του Factbook. 2018- Εισήχθησαν μονοσέλιδες περιλήψεις χωρών για επιλεγμένες χώρες στο Factbook- θα ακολουθήσουν κι άλλες στο μέλλον.

Οι περιλήψεις αναδεικνύουν βασικές πληροφορίες από εκτενέστερα λήμματα του World Factbook και προορίζονται για χρήση από εκπαιδευτικούς, μαθητές, ταξιδιώτες, ερευνητές, δημοσιογράφους ειδήσεων ή οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για τη γεωγραφία. Προστέθηκαν δεκάδες πρόσθετοι συγκριτικοί χάρτες περιοχών- περίπου τα δύο τρίτα των λημμάτων χωρών περιλαμβάνουν τώρα αυτούς τους δημοφιλείς χάρτες. Στην κατηγορία “Επικοινωνίες”, περιλαμβάνεται τώρα η καταχώριση “Ευρυζωνικές συνδρομές σταθερής τηλεφωνίας”.

2019-Η καταχώρηση του Factbook για τον κόσμο αποκτά πολλές νέες καταχωρίσεις για το Top Ten, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τα μεγαλύτερα δάση, τις μεγαλύτερες ερήμους, τις μεγαλύτερες οροσειρές και τα κλιματικά άκρα (Top Ten των ξηρότερων, υγρότερων, ψυχρότερων και θερμότερων τόπων της γης).

Επίσης, στην καταχώριση Κόσμος, επτά νέοι χάρτες σύγκρισης των περιοχών των ηπείρων συγκρίνουν το μέγεθός τους με αυτό των ΗΠΑ. Σε κάθε μία από τις πέντε καταχωρίσεις για τους ωκεανούς, στην ενότητα “Οικονομία”, ένα πεδίο “Θαλάσσια αλιεία” περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τις κύριες αλιευτικές περιοχές, τη συνολική χωρητικότητα που αλιεύεται και τα κυριότερα αλιεύματα ψαριών.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Με το Factbook ελέγχουν τα πάντα και με Facebook τον καθένα άνθρωπο ξεχωριστά (αν έχει)

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*