Διαφημίσεις

Βρετανία Κυριακή 4 Μαρτίου 2018,  Γουιλτσάιρ, Σόλσμπερι

Ο 66χρονος Ρώσος πρώην κατάσκοπος Σεργκέι Σκρίπαλ (Sergei Skripal) και η 33χρονη κόρη του Γιούλια Σκρίπαλ (Yulia Skripal), νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του Σόλσμπερι , σε κρίσιμη κατάσταση, μετά από έκθεση τους σε «άγνωστη τοξική ουσία» .

Σύμφωνα με το BBC,  η αστυνομία εντόπισε τον Σκρίπαλ και την κόρη του αναίσθητους και χωρίς εμφανή σημάδια τραυματισμού, σε ένα παγκάκι στην πόλη Σόλσμπερι την Κυριακή 4 Μαρτίου και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας διαμήνυσε ότι για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση απειλή για το ευρύτερο κοινό. Ωστόσο το νοσοκομείο χαρακτηρίσει το γεγονός «μεγάλο περιστατικό».

Παρά τις διαβεβαιώσεις, η αστυνομία απαγόρευσε την πρόσβαση στην περιοχή όπου βρέθηκε ο πρώην κατάσκοπος καθώς και προληπτικά σε μια πιτσαρία με την επωνυμία Zizzi στο κέντρο του Σάλσμπερι. Κάποιοι από τους ερευνητές φορούσαν ολόσωμες κίτρινες στολές χημικής προστασίας. Ενώ ένας από τους πρώτους ανθρώπους που πλησίασαν το ζευγάρι, χρειάστηκε να νοσηλευτεί.

Το Θάλλιο εξετάζεται ως πιθανός παράγοντας. Σε υγρή μορφή είναι εύκολο να αναμιχθεί με κάποιο ποτό. Εξαιτίας της μεγάλης του τοξικότητας χρησιμοποιήθηκε παλιότερα ως ποντικοφάρμακο και εντομοκτόνο. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να είχαν ψεκάσει τον Σκρίπαλ με το συγκεκριμένο ή κάποιο άλλο χημικό δηλητήριο και η κόρη του να εκτέθηκε στην προσπάθειά της να βοηθήσει τον πατέρα της.

Βέβαια, το ίδιο είχε υποστηρίξει και στην υπόθεση Λιτβινένκο, ο καθηγητής τοξικολογίας John Henry, ο γιατρός ο οποίος είχε εξετάσει και τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούστσενκο,  ότι δηλητηριάστηκε από θάλλιο. Όμως ο Λιτβινένκο όπως αποδείχτηκε, δηλητηριάστηκε με πολώνιο 210, ένα ισχυρό ραδιενεργό ισότοπο.

«Αυτό δεν έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατικό συμβάν και ζητάμε από τον κόσμο να μην κάνει εικασίες», δήλωσε ο Κρεγκ Χόλτεν, προσωρινός βοηθός αστυνομικού διευθυντή του τμήματος του Γουιλτσάιρ. «Εντούτοις, πρέπει να τονίσω ότι αφήνουμε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα και συνεχίζουμε να εξετάζουμε αυτή τη θέση».

Στον πρώην διπλό πράκτορα Σκρίπαλ, είχε χορηγηθεί καταφύγιο στη Βρετανία μετά από μια ανταλλαγή Ρώσων κατασκόπων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας το 2010, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Δύση σε μια ψυχροπολεμικού τύπου διαδικασία στον ασφαλτοτάπητα του αεροδρομίου της Βιέννης.

Ο πρώην συνταγματάρχης του GRU, των υπηρεσιών Πληροφοριών του ρωσικού στρατού, είχε παραδεχθεί ότι εργαζόταν για τις βρετανικές υπηρεσίες Πληροφοριών από το 1995, καταδικάστηκε το 2006, σε κάθειρξη 13 ετών με αυστηρό καθεστώς και του αφαιρέθηκε ο βαθμός του συνταγματάρχη.

Μετά την ιστορική αυτή ανταλλαγή, τη σημαντικότερη μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, κατέφυγε στην Αγγλία όπου ζούσε μια διακριτική ζωή. Ο Σκρίπαλ ωστόσο θεωρήθηκε από τη Μόσχα προδότης. Πιστεύεται ότι έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά στα ρωσικά δίκτυα κατασκοπείας στη Βρετανία και γενικά στην Ευρώπη.

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε πως δεν έχει «καμιά πληροφορία». «Γνωρίζετε γιατί ήταν στη Δύση, έπειτα από ποιες πράξεις και ποιες αποφάσεις, δεν θα επανέλθω σ′ αυτό. Και τώρα παρατηρούμε πως συνέβη μια τραγική κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Η σύζυγος του Σκρίπαλ πέθανε το 2012. Όπως επίσης πέθανε και ο γιος του κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Αγία Πετρούπολη, καθώς και ο μεγαλύτερος αδελφός. Οι δύο τελευταίοι, επεβίωσαν πριν 2 χρόνια.

Οι θάνατοι της συζύγου και του γιου του τώρα επανεξετάζονται. Οι ειδικοί από την στρατιωτική και την τρομοκρατική ομάδα αναζητούν μια ξανθιά γυναίκα με κόκκινη τσάντα.

Σύμφωνα με άρθρο της huffingtonpost.gr ο Μαρκ Ρόουλι, ο ανώτατος αξιωματούχος της βρετανικής αντιτρομοκρατικης υπηρεσίας, δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC πως «Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε: οι Ρώσοι εξόριστοι δεν είναι αθάνατοι. Όλοι τους πεθαίνουν και υπάρχει η τάση για θεωρίες συνωμοσίας. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να γνωρίζουμε τις καταστάσεις απειλής», προτού αναφερθεί στη δολοφονία του Αλεξάντερ Λιτβινένκο.

Όμως οι αποκαλύψεις για ενδεχόμενη δηλητηρίαση επανέφεραν στη μνήμη την υπόθεση Λιτβινένκο, από το όνομα ενός πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών (FSB) και επικριτή του Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δηλητηριάσθηκε το 2006 στο Λονδίνο με πολώνιο-210, μια εξαιρετικά τοξική ραδιοενεργή ουσία. Ο θάνατος του Αλεξάντρ Λιτβινένκο, την 1η Νοεμβρίου 2006, είχε προκαλέσει σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και το Λονδίνο.

Έρευνα που διεξήχθη στη Βρετανία οδήγησε στις ρωσικές αρχές, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε «πιθανόν εγκρίνει» τον φόνο του πρώην κατασκόπου, μια κατηγορία που χαρακτηρίσθηκε «αστεία» από τη Μόσχα.

Στην περίπτωση του Σεργκέι Σκριπάλ, «δεν αντιπροσωπεύει πλέον κίνδυνο για τη Ρωσική Ομοσπονδία», διαβεβαίωσε ο πρώην μυστικός πράκτορας και πλέον βουλευτής Αντρέι Λουγκοβόι, τον οποίο η βρετανική αστυνομία θεωρεί ύποπτο ότι δηλητηρίασε τον Λιτβινένκο μαζί με τον Ντμίτρι Κοβτούν.

«Η σύγκρουση τελείωσε: συνελήφθη, καταδικάσθηκε, κατέθεσε, μετά του δόθηκε χάρη και επεστράφη», εξήγησε στο πρακτορείο RIA-Novosti.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ο Ντμίτρι Κοβτούν κατήγγειλε «μια πρόκληση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών με στόχο να δυσφημήσουν τις ρωσικές αρχές τις παραμονές των προεδρικών εκλογών» που θα διεξαχθούν στη Ρωσία στις 18 Μαρτίου.

Η ημερομηνία διεξαγωγής τους δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός, αφού συμπίπτει με την επέτειο της προσάρτησης της Κριμαίας, η οποία σίγουρα επιχειρεί να προσδώσει στην ημέρα ένα ευρύτερο πατριωτικό πνεύμα. ( powerpolitics.eu )

«Δεν είναι πιθανό να ήθελαν να τον σκοτώσουν οι μυστικές υπηρεσίες, ήταν ένα τίποτα, σε αντίθεση με τον Λιτβινένκο με τον οποίο ήταν δυνατό να δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό πολιτικό σκάνδαλο, όπως συνέβη», δήλωσε ο Αλεξάντρ Μιχαήλοφ, απόστρατος στρατηγός των υπηρεσιών πληροφοριών της FSB.

 



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από filarianna1

«Η αλήθεια είναι πιο παράξενη από τη φαντασία και αυτό γιατί η φαντασία είναι αναγκασμένη να λαμβάνει υπόψη της τις πιθανότητες. Η αλήθεια όχι.» Tο έκφρασε ο Μπάιρον, μα εγώ προτιμώ τον Μαρκ Τουαίην και το ταξίδι του στον κόσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek