in

ΤΩΡΑ ΣΩΘΗΚΑΜΕ! ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΠΑΡΑΜΑΡΤΟΥΝΤΑ…

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Ο ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΘΟΝΙΑΣ Ο ΝΕΟΕΠΟΧΙΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΑΡΙΟΣ ΤΟΜΑΣ ΙΛΒΕΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ ΑΜΙΣΘΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΨΗ.Δ ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗ

O πρώην πρόεδρος της Εσθνονίας Τόμας Χέντρικ Ιλβες μιλώντας
στα Ηνωμένα Εθνη/

Γράφει η Κατερίνα Ι. Ανέστη

Είναι ένα από τα θρυλικά ονόματα της νέας εποχής ο Τόμας Χέντρικ Ιλβες: ο πρόεδρος με τα χρωματιστά παπιγιόν που έκανε την Εσθονία, ψηφιακό κράτος πρότυπο, αντικείμενο μελέτης και μίμησης.

Τώρα, αναλαμβάνει να οδηγήσει την Ελλάδα στη δική της ψηφιακή επανάσταση, ως σύμβουλος του Κυριάκου Πιερρακάκη.

Μπορεί να μην είναι ένα όνομα γνωστό στο πανελλήνιο, αλλά για τους γνώστες των ζητημάτων ψηφιακής ανάπτυξης, αρκεί το άκουσμα του ονόματος Τόμας Χέντρικ Ιλβες για να νιώσουν ανατριχίλα.

Ο επί δέκα χρόνια πρόεδρος της Εσθονίας (2006-2016), της μικρότερης χώρας της Βαλτικής, κατόρθωσε να μεταμορφώσει τη χώρα σε ένα απολύτως ψηφιακό κράτος, προκαλώντας τον θαυμασμό ακόμα και ισχυρών οικονομικών δυνάμεων.

Ε-stonia και ουραγοί: Το στοίχημα του Πιερρακάκη

Ο τρόπος που τα κατάφερε αποτελεί case study, θέμα πανεπιστημιακών διαλέξεων, εργαστηρίων και εντατικών σεμιναρίων και μελέτης σε πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Aρκεί να αναλογιστεί κάποιος το εξής: Σήμερα, το 99% των υπηρεσιών του Δημοσίου στην Εσθονία παρέχονται on-line και έτσι συχνά το λογοπαίγνιο με το όνομα της χώρας είναι το προφανές e-stonia.

Kαι όμως, ως τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 δεν υπήρχαν καν ψηφιακά δεδομένα πολιτών στη χώρα, δεν υπήρχε καν πρόσβαση στο ίντερνετ για τον γενικό πληθυσμό.

Το παράδειγμα της Εσθονίας και του Ιλβες γνωρίζει, έχει μελετήσει εξαντλητικά και έχει διδάξει ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Καθόλου τυχαία αποφάσισε να του ζητήσει να βοηθήσει την Ελλάδα να σταματήσει να είναι ουραγός και από την 26η στις 28 χώρες μέλη της Ευρώπης να κατορθώσει μέσα σε τέσσερα χρόνια να βρεθεί στον μέσο όρο.

Ένα άλμα, ένα μικρό θαύμα που μπορεί να επιτευχθεί χάρη και στη νέα επιτροπή με Έλληνες και σημαντικά διεθνή ονόματα που δημιουργεί ο Πιερρακάκης.

Το πρώτο που ανακοινώθηκε είναι αυτό του Ιλβες. Και ναι, ο πρώην πρόεδρος της Εσθονίας θα έχει άμισθη θέση. Αναμένεται μάλιστα ως το τέλους του έτους να κάνει και την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα -διότι προφανώς, μιλώντας για ψηφιακή επανάσταση, οι συζητήσεις έχουν ήδη συζητήσει και είναι διεξοδικές.

Πολιτική βούληση ή πώς ο Πιερρακάκης πρέπει να σπάσει αυγά
Οι προσδοκίες που έχει το υπουργείο για τη συνδρομή του είναι υψηλές, λόγω των αποτελεσμάτων που έχει φέρει: σήμερα στην Εσθονία το 50% των πολιτών ψηφίζουν on-line, ενώ η διαλειτουργικότητα του Δημοσίου έχει επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Η τεχνολογία έχει συντελέσει σημαντικά στη μείωση των οδικών ατυχημάτων στη χώρα, καθώς και στην άμεση αντιμετώπιση των περιστατικών. Οι κλήσεις άμεσης ανάγκης απαντώνται εντός 10 δευτερολέπτων, ενώ οι υπηρεσίες είναι σε θέση να εξακριβώσουν στο 35% των περιπτώσεων την γεωγραφική θέση του καλούντος με ακρίβεια 5 μέτρων.

Oταν ρωτάνε τον ίδιο πότε μια χώρα είναι ώριμη για να προχωρήσει στην ψηφιακή της επανάσταση απαντά «όταν θα υπάρχει η πολιτική βούληση για να το κάνει.

Στην αρχή μπορεί κάποιοι να αντιδράσουν μέχρι να νιώσουν την μεγάλη αλλαγή. Το σημαντικό είναι να μην χάσεις την πολιτική βούληση σου και να συνεχίσεις την στρατηγική σου», λέει.

Το σίγουρο είναι ότι θα σπάσουν πολλά αυγά και στην Ελλάδα, όμως η ομάδα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης νιώθει τυχερή που θα έχει δίπλα της τον Ιλβες σε αυτή την αποστολή.

Στο Νιου Τζέρσεϊ με το βαν ακούγοντας Eagles
Ο πολιτικός που ασχολήθηκε με τη ψηφιακή επανάσταση και τη δημιουργία της πρώτης ψηφιακής δημοκρατίας, που επένδυσε πολιτικά και επιστημονικά σε αυτή την χωρίς σύνορα επικράτεια, είναι ένας άνθρωπος που έζησε από την πρώτη του ανάσα ως πολίτης του κόσμου.

Γεννήθηκε στην Στοκχόλμη, αφού οι γονείς του εγκατέλειψαν την Εσθονία κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η γιαγιά του έχει καταγωγή από την Αγία Πετρούπολη.

Οι Ρώσοι κατάσχεσαν την φάρμα των 83 εκταρίων που ανήκε στην οικογένειά του Ιλβες από το 1793.

Σύντομα μετά την Στοκχόλμη βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη, συγκεκριμένα σε ένα καταπράσινο δρόμο του Νιου Τζέρσεϊ όπου ο Τόμας μεγάλωσε σαν αμερικανός έφηβος: μακριά μαλλιά, τζιν παντελόνια που δεν έβγαιναν από πάνω του, μια από νωρίς ιδιαίτερη αίσθηση της μόδας αφού φορούσε σχεδόν πάντα τουίντ σακάκια.

Οδηγούσε το βαν των γονιών του και λάτρευε τη μουσική, ήταν από τους πρώτους στις ΗΠΑ που ανακάλυψαν το συγκρότημα Eagles και έπαιζε διαρκώς τους δίσκους του.

Οταν του κήρυξε κυβερνοπόλεμο ο Πούτιν

Σπούδασε ψυχολογία στο Columbia όπου εργάστηκε και ως επιστημονικός συνεργάτης, έκανε μεταπτυχιακά στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και διδακτορικό στο Βανκούβερ.

Αγαπά και γνωρίζει σε βάθος τις τέχνες, έχει εξαιρετικά δυναμική παρουσία στο Twitter, έχει κάνει τρεις γάμους και έχει τέσσερα παιδιά. Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία, ακολούθησε καριέρα διπλωμάτη σε Ουάσιγκτον, Μεξικό και Καναδά και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών και Ευρωβουλευτής της Εσθονίας.

Η πολιτική βούληση είναι το κλειδί για την ψηφιακή αλλαγή λέει ο Ιλβες / Dmitry Lovetsky ΑP
Οπως έχει δηλώσει ο ίδιος στο Forbes, ο λαός του εμπιστεύεται το ψηφιακό σύστημα το οποίο παραμένει ανεξάρτητο από την αλλαγή των πολιτικών ηγεσιών.

«Το αντιμετωπίζουμε ως μια καλοσχεδιασμένη μορφή διοίκησης. Είναι απολύτως αποσυνδεμένο τον εκάστοτε πρωθυπουργό και πρόεδρο».

Ομως αυτό για το οποίο απόκτησε τη δική του σελίδα στην παγκόσμια ιστορία είναι η ψηφιακή επανάσταση που έφερε στην Εσθονία, σε ένα χώρο πραγματικά παρθένο που αναμόρφωσε ριζικά.

Ελάχιστοι ανά τον κόσμο γνωρίζουν όσο αυτός τα θέματα κυβερνοασφάλειας, αφού το 2007 κλήθηκε να αντιμετωπίσει μαζική κυβερνοεπίθεση στη χώρα του, την οποία πολλοί, και ο ίδιος, αποδίδουν στον Πούτιν.

Κέρδισε αυτόν τον κυβερνοπόλεμο και εντωμεταξύ ανάπτυξε και εφάρμοσε ριζοσπαστικές ιδέες για την τεχνολογία και την ψηφιακή ανάπτυξη.

ΠΗΓΗ

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
 1. Άλλος ένας βρωμοπο@στας ενδιαφέρεται να κάνει κακό στην όμορφη χώρα μας….Α να χαθεις οπισθοβουλε…..μπετωμα!!!!

 2. ΕΝΩ η ΓΙΑΓΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΙ , ΣΙΓΟΥΡΑ Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΝΕΝΕΤΟΣ η” ΓΙΑΜΑΛΗΣ . Μοιαζει πολυ εναν ελληνα πρωθυπουργο Νενετο μπουχεσα που ειχαμε και που γνωριζε πολυ καλη ορθογραφια και συντακτικο ΑΛΛΑ δεν μπορουσε ενα τουβλο πανω σταλλο να βαλει , σκετος σκηνητης ο διποδος. Ετσι και αυτος ο Νενετος , Ρωσος , εσθονος , απο τον Κανναδα των ηπα που γεννηθηκε στην Σουηδια !!!!!και ακυρωνω οτι Νενετος και σιγουρα Σαχας αθιγγανος-λεηλατης.

 3. Εγώ θα πω μακάρι να γίνουν όλα αυτά. Ζητάω από τον ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) να μου δώσει πληροφορίες και μου ζητάει να του πάω τις καρτέλες με τα γραμματόσημα (ένσημα) που μου είχε κολλήσει ο εργοδότης το πάλαι ποτέ. (ναι είμαι λίγο μεγάλος).
  Έχω μια ταυτότητα γραμμένη στο χέρι που την βλέπουν στο εξωτερικό και γελάνε. Φίλοι μου έχουν ακόμα την ταυτότητα της Γ Γυμνασίου και ας βγαίνουν στη σύνταξη σε λίγο.
  Από τα τηλέφωνα και τις χρεωστικές μας, μας παρακολουθεί όλος ο πλανήτης και εμείς ανησυχούμε που θα γλυτώσουμε τη γραφειοκρατία. Οι μόνοι που πρέπει να ανησυχούν είναι οι ίδιοι οι γραφειοκράτες.

 4. H τεχνολογία πρέπει να ελέγχεται από τον άνθρωπο, ώστε να χρησιμοποιείται για διευκολύνσεις και όχι να ελέγχει τον άνθρωπο και να τον αντικαταστήσει, ούτε να χρησιμοποιείται για την επιβολή καθεστώτων και απόλυτο έλεγχο της προσωπικής ελευθερίας των ανθρώπων.
  Μάλιστα, η ελεύθερη και ιδιωτική οικονομία και επενδύσεις είναι καλές, όταν τα κράτη, δεν εφαρμόζουν σοβιετικοποιημένα φορολογικά καθεστώτα και περιορισμούς εναντίων των ιδιωτών και όταν υπάρχει παράλληλο νομικό καθεστώς περί εθνικής ασφάλειας, που δεν επιτρέπει στον ιδιώτη να επενδύει εις βάρος της λαικής-κυριαρχίας, διότι αυτό είναι η εθνική κυριαρχία: Σύνταγμα, Γεωγραφική περιοχή, Πολίτες που αποτελούν την πολιτεία, επενδύοντας χρόνο σ’ αυτήν, ώστε αναλαμβάνοντας θέσεις κατόπιν εκλογής, κατόπιν παρουσιάσεως των πολιτειακών σχεδίων, προς όφελος της ανάπτυξης και της εξέλιξης, δια την ευημερία όλων των πολιτών, με την δυνατότητα των πολιτών, να ελέγχουν τα επί μέρους συμβούλια και εκλεγέντες, σε νομικό επίπεδο, ώστε να πληρούν και τηρούν τους στόχους, δίχως να παραβιάζουν τους συνταγματικούς νόμους, που δημιουργήθηκαν από τους ίδιους τους πολίτες.
  Αυτά τα θεμέλια δεν υπάρχουν, έχουμε Ολιγαρχία που δημιουργήθηκε από Ολιγάρχες με σκοπό την εξυπηρέτηση των ολίγων και γι αυτό το σύστημα απόλυτου ελέγχου που προωθούν όλοι τους, θα καταρρεύσει, διότι έρχεται σε ρήξη με τα λαικά συμφέροντα αλλά και με την ιδιωτική κι ελεύθερη οικονομία την ίδια.
  Και εφαρμόζοντας ψηφιακή πολιτική ελέγχου και κοινωνική μηχανική που θα μετατρέψει τους πολίτες σε ζόμπι, δεν πρόκειται να το αλλάξει αυτό. Το σύστημα θα πέσει!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αφγανιστάν: Ισχυρή έκρηξη από καμικάζι στην Καμπούλ

Τουρκικός Τύπος: Κοντά σε «θερμό» επεισόδιο Ελλάδα και Τουρκία λόγω Navtex