Τι ακριβώς περιλαμβάνει η Συμφωνία για την Πανδημία ή “Συνθήκη του ΠΟΥ”: Ένα βήμα πιο κοντά στην παγκόσμια ψηφιακή διακυβέρνηση!
Τα μέλη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) ενέκριναν μια παγκόσμια συμφωνία για την πανδημία την Τρίτη 20 Μαΐου 2025. 124 χώρες ψήφισαν υπέρ, καμία χώρα δεν ψήφισε κατά, ενώ 11 χώρες απείχαν. Το σύνολο των ψήφων που δόθηκαν δεν αθροίζεται, αλλά αυτοί είναι οι αριθμοί που έχει δηλώσει ο ΠΟΥ.
Για τις χώρες που απείχαν – οι ανησυχίες τους περιλάμβαναν την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, την έλλειψη νομικής σαφήνειας και τον κίνδυνο επιβολής από μη εκλεγμένους θεσμούς.
Σημείωση: Η Συμφωνία για την Πανδημία έχει ονομαστεί με διάφορες ονομασίες με την πάροδο των ετών. Έχει επίσης αναφερθεί ως Συνθήκη για την Πανδημία και Συμφωνία της Σύμβασης του ΠΟΥ.
Για να διασφαλιστεί ότι η Συμφωνία για την Πανδημία θα υιοθετηθεί με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο, ο ΠΟΥ είχε αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται να διεξαχθεί ψηφοφορία και, αντίθετα, θα υιοθετηθεί με απλή «συναίνεση».
Μόνο ένας «δημοκρατικός θεσμός» δεν ήθελε να διεξαχθεί ψηφοφορία, η Σλοβακία ζήτησε να διεξαχθεί ψηφοφορία επί του σχεδίου Συμφωνίας για την Πανδημία, την οποία ο Τέντρος ο Τρομοκράτης προσπάθησε να σταματήσει ώρες πριν από τον προγραμματισμό της ψηφοφορίας.
PHONE CALL WITH THE LEADERSHIP OF THE WORLD HEALTH ORGANIZATION
A few minutes ago, I received a phone call from the Director-General of the WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, who asked me for the Government of the Slovak Republic to change its position and not request a vote on… pic.twitter.com/9cUO8C8mWC
— Robert Fico 🇸🇰 (@RobertFicoSVK) May 19, 2025
Η ψηφοφορία διεξήχθη με απλή «ανάταση των χεριών», από «εκπροσώπους» που σήκωσαν τα χέρια τους και στη συνέχεια μετρούσαν τον αριθμό με τα ονόματά τους. Η κατεύθυνση με την οποία ψήφισαν οι χώρες δεν καταγράφηκε. Όλα αυτά ακούγονται λίγο αμφίβολα και γεμάτα σφάλματα, χωρίς να υπάρχει τρόπος να ελεγχθεί εάν έχει γίνει κάποιο λάθος, ακούσια ή σκόπιμα.
Η «ανάταση των χεριών» μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να κανονίσετε στο σχολείο μια εκδρομή, σίγουρα δεν είναι ο τρόπος για να ψηφίσετε μια παγκόσμια συμφωνία.
Για να παρακολουθήσετε ένα βίντεο από την ψηφοφορία , μεταβείτε στην ιστοσελίδα της 78ης Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας του ΠΟΥ , και επιλέξτε την καρτέλα «Επιτροπή Α».
Καθώς οι ψήφοι δεν καταγράφηκαν και τα μόνα στοιχεία που υπάρχουν είναι ένα βίντεο που δείχνει μια εικόνα της αίθουσας, αυτά που είπε ο Πρόεδρος και αυτά που ισχυρίστηκαν οι καταμετρητές ψήφων δεν μπορούν να ελεγχθούν. Πόσο βολικό για όποιον επιθυμεί να χειραγωγήσει τα αποτελέσματα μιας ψηφοφορίας.
Αφήνοντας στην άκρη τις αμφίβολες μεθόδους ψηφοφορίας, η απουσία των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία αποχώρησης τους από τον ΠΟΥ, θέτει υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα της Συμφωνίας για την Πανδημία, σύμφωνα με το Reuters .
Σε ένα νήμα στο Twitter (τώρα X) που δημοσιεύτηκε χθες, ο ανεξάρτητος δημοσιογράφος Lewis Brackpool συνόψισε τι έχει συμβεί και πού οδεύει αυτή η συμφωνία.
🧵THREAD: The WHO Pandemic Agreement has now passed.
There was no parliamentary vote, no public debate, and no referendum.
This thread explains what was agreed, how it happened, and why concerns about sovereignty, accountability, and global governance are growing.
[1/15] pic.twitter.com/f1EKyvhg9u
— Lewis Brackpool (@Lewis_Brackpool) May 20, 2025
Αυτό το νήμα εξηγεί τι συμφωνήθηκε, πώς συνέβη και γιατί αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με την κυριαρχία, την λογοδοσία και την παγκόσμια διακυβέρνηση.
Στις 20 Μαΐου 2025, τα κράτη μέλη του ΠΟΥ ενέκριναν την πρώτη διεθνή Συμφωνία για την Πανδημία του οργανισμού στην 78η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας στη Γενεύη.
Η συνθήκη εγκρίθηκε με συναίνεση και όχι με επίσημη ψηφοφορία, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις, έδωσαν σήμα για την έγκρισή τους χωρίς εσωτερικό έλεγχο.
Η συνθήκη έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες που αποκαλύφθηκαν από τον τρόπο με τον οποίο οι χώρες «χειρίστηκαν την covid-19».
Περιγράφει τις νομικές δεσμεύσεις για:
-Κοινοποιήστε δείγματα παθογόνων και γενετικά δεδομένα.
-Διανείμετε εμβόλια και θεραπευτικά φάρμακα «ισότιμα».
-Ενίσχυση της διεθνούς επιτήρησης.
-Συμμορφωθείτε με τις δηλώσεις έκτακτης ανάγκης που υποβάλλονται από τον ΠΟΥ.
-Ανάπτυξη παγκόσμιων συστημάτων ψηφιακής πιστοποίησης υγείας.
Αυτή η συμφωνία δεν περιορίζεται στην αντιμετώπιση πανδημιών. Βασίζεται στο πλαίσιο «Μίας Υγείας» του ΠΟΥ, το οποίο θεωρεί την υγεία των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος ως αλληλένδετες.
Οι επικριτές (σωστά) υποστηρίζουν ότι αυτό διευρύνει το πεδίο εφαρμογής του ΠΟΥ, επιτρέποντάς του να επηρεάζει τα συστήματα τροφίμων, την κλιματική πολιτική, τη γεωργία και τη χρήση γης με το πρόσχημα της «πρόληψης πανδημιών».
Ενώ ο ΠΟΥ δεν μπορεί να παρακάμψει την εθνική νομοθεσία, η συνθήκη δημιουργεί δεσμευτικές διεθνείς υποχρεώσεις. Οι κυβερνήσεις μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν για να δικαιολογήσουν νόμους αυταρχικούς νόμους έκτακτης ανάγκης, ενώ παράλληλα προστατεύουν τις αποφάσεις πίσω από τη διατύπωση της «διεθνούς συμμόρφωσης» ή του «παγκόσμιου συντονισμού».
Ο ΠΟΥ δεν είναι δημοκρατικός θεσμός. Ο Γενικός Διευθυντής του, Τέντρος Γκεμπρεγέσους, δεν εκλέγεται από τους πολίτες, αλλά διορίζεται μέσω μιας διαδικασίας που κυριαρχείται από διπλωμάτες.
Οι κύριοι χρηματοδότες του ΠΟΥ δεν είναι οι κυβερνήσεις. Από το 2023, οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες του περιλάμβαναν:
–Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς
-Συμμαχία GAVI(Ντ.Τραμπ: Διέκοψε κάθε χρηματοδότηση στον οργανισμό εμβολιασμών του Μπίλ Γκέιτς)
-UNICEF
-Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
-Γερμανία και USAID
Τα ιδιωτικά ιδρύματα διαμορφώνουν πλέον τις παγκόσμιες προτεραιότητες για τη δημόσια υγεία – χωρίς καμία εκλογική διαδικασία.
Η συνθήκη ενθαρρύνει επίσης τα κράτη να υιοθετήσουν ψηφιακά συστήματα τεκμηρίωσης υγείας, τα οποία θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε μόνιμες ψηφιακές ταυτότητες που συνδέονται με τον εμβολιασμό ή την κατάσταση της υγείας.
Αρκετές χώρες απείχαν ή έφεραν αντίρρηση κατά τη φάση σύνταξης. Αυτές περιλαμβάνουν:
-Πολωνία
-Ρωσία
-Ιταλία
-Ιράν
-Σλοβακία
Οι ανησυχίες τους περιλαμβάνουν την απώλεια εθνικής κυριαρχίας, την έλλειψη νομικής σαφήνειας και τον κίνδυνο επιβολής πολιτικής από μη εκλεγμένους θεσμούς.
Αυτό που ξεκίνησε ο covid, επισημοποιείται από τη Συνθήκη του ΠΟΥ: Διακυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, κεντρική εξουσία και χρήση της παγκόσμιας υγείας ως πύλη για ευρύτερο έλεγχο.
Η Συμφωνία του ΠΟΥ για την Πανδημία αποτελεί ορόσημο. Όχι μόνο στη δημόσια υγεία, αλλά και στην παγκόσμια ψηφιακή διακυβέρνηση. Συγκεντρώνει την εξουσία, αποδυναμώνει την εθνική κυριαρχία και ενσωματώνει την μη εκλεγμένη επιρροή στην καρδιά της αντιμετώπισης κρίσεων.
Το κοινό δεν ερωτήθηκε ποτέ.
anazitiseis.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice