Η Monsanto τραμπούκιζε επιστήμονες σε έρευνες για καρκινογόνα λιπάσματα.
Η εταιρεία Monsanto έχει αφιερώσει πολύ χρόνο και ενέργεια στο να τραμπουκίζει επιστήμονες και να αποκρύπτει τα αποδεικτικά στοιχεία για την καρκινογόνο δράση του γνωστού ζιζανιοκτόνου glyphosate, όπως ισχυρίστηκε ένας δικηγόρος κατά την διάρκεια μίας αγωγής – ορόσημο εναντίον της εταιρείας. Ο δικηγόρος Brent Wisner παρουσίασε εσωτερικά emails της Monsanto. Από τα emails προκύπτουν οι τρόποι με τους οποίους η αγροχημική εταιρεία απέρριπτε τις επικριτικές έρευνες και τις προειδοποιήσεις των ειδικών, ενώ δεν έχανε ευκαιρία να συνεισφέρει στο να γραφτούν ευνοϊκές περιγραφές για τα προϊόντα της.
«Η Monsanto πολέμησε τους ανεξάρτητους ερευνητές. Πολέμησε την επιστήμη», είπε ο Brent Wisner μιλώντας σε μια γεμάτη δικαστική αίθουσα στο Σαν Φρανσίσκο. Ο Wisner εκπροσωπεί τον DeWayne Johnson (γνωστό και ως Lee), του οποίου ο καρκίνος έχει πλέον επεκταθεί σε όλο του το σώμα και οι γιατροί υπολογίζουν ότι έχει μόνο μερικούς μήνες ζωής. Ο DeWayne Johnson, πρώην σχολικός φύλακας και πατέρας τριών παιδιών, είναι ο πρώτος γενναίος άνθρωπος που οδηγεί την Monsanto σε δίκη με την κατηγορία ότι τα χημικά συστατικά του φυτοφαρμάκου Roundup συνδέονται με την εμφάνιση καρκίνου.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ασκήσει παρόμοιες διώξεις στις ΗΠΑ. Ως επιστάτης ενός σχολείου στο Σαν Φρανσίσκο, ο Johnson ήταν υπεύθυνος για την εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου Roundup σε διάφορες εκτάσεις, ερχόμενος συχνά σε επαφή με την ουσία. Το 2014, σε ηλικία 42 ετών, ο Johnson διαγνώστηκε με λέμφωμα non-Hodggkin (NHL).
Το δικαστήριο αποφάσισε πως προκλήθηκε λόγω έκθεσης στο ζιζανιοκτόνο Roundup και το δραστικό συστατικό glyphosate (γλυφοσάτη). Όμως αυτό ίσως είναι μόνο η αρχή καθώς τουλάχιστον 4000 ακόμη άνθρωποι, ετοιμάζουν αγωγές για αντίστοιχες περιπτώσεις καρκίνου. Με την τιμή της μετοχής της Bayer να πέφτει 10% μετά την απόφαση, ο εφιάλτης της εταιρείας συνεχίστηκε όταν μια μελέτη που δημοσιεύθηκε λίγες μέρες αργότερα, διαπίστωσε ότι δημητριακά για πρωινό και σνακ είχαν ίχνη γλυφοσάτης ενώ πολλά από αυτά ξεπέρασαν τα όρια ασφάλειας για τα παιδιά.
Τα υψηλότερα επίπεδα glyphosate βρέθηκαν σε προϊόντα των εταιριών Quaker, Kellogg’s και General Mills η οποία φτιάχνει τα δημητριακά Cheerios. To EWG ανέφερε ότι τα ομοσπονδιακά όρια είναι ξεπερασμένα και ότι τα περισσότερα από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν υπερβαίνουν έναν αυστηρότερο ορισμό των ασφαλών επιπέδων. Ο πρόεδρος τoυ EWG δήλωσε ότι θα ζητήσει από την Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) να μειώσει την χρήση της glyphosate τονίζοντας, ωστόσο, ότι οι εταιρίες θα αντιδράσουν λόγω της έλλειψης ρυθμιστικού πλαισίου.
«Οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν η διατροφή των παιδιών τους με θρεπτικά τρόφιμα βρώμης θα τα εκθέσει σε χημικό που συνδέεται με τον καρκίνο. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία των πιο ευάλωτων πληθυσμών μας» δήλωσε ο τοξικολόγος Άλεξ Τέμκιν και συγγραφέας της έκθεσης.
Εκπρόσωπος της General Mills σχολίασε ότι «τα προϊόντα μας είναι ασφαλή και χωρίς αμφιβολία πληρούν τα ρυθμιστικά επίπεδα ασφαλείας», ενώ την ίδια ώρα εκπρόσωπος της Kellogg’s είπε πως «η παροχή ασφαλών, υψηλής ποιότητας τροφίμων είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους κερδίζουμε την εμπιστοσύνη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».
«Η άποψή μας είναι ότι τα κυβερνητικά πρότυπα που έχει θέσει ο Οργανισμός Προστασίας του Περιβάλλοντος δημιουργούν πραγματικούς κινδύνους για την υγεία για τους Αμερικανούς – ιδιαίτερα τα παιδιά, τα οποία είναι πιο ευαίσθητα στις επιπτώσεις των τοξικών χημικών ουσιών από τους ενήλικες» κατέληξε ο πρόεδρος της EWG καλώντας την κυβέρνηση να αλλάξει τα πρότυπα ασφαλείας για τα τρόφιμα και την καλλιέργεια τους.
Αυτός ο πολυεθνικός γίγαντας των αγροχημικών Monsanto καταδικάστηκε από δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο να πληρώσει αποζημίωση 290 εκατ. δολαρίων επειδή δεν ενημέρωσε για την επικινδνυνότητα του ζιζανιοκτόνου της, Roundup, που προκάλεσε τον καρκίνο του DeWayne Johnson.
Ένας δικαστής στην Βραζιλία ανέστειλε την πώληση προϊόντων με βάση την glyphosate στις αρχές Αυγούστου. Η Monsanto είναι σε δύσκολη θέση καθώς φαίνεται ότι μια πολιτική δεκαετιών άρνησης για την επικινδυνότητα του Roundup, είχε θέσει σε κίνδυνο την υγεία πολλών (πειραματόζωων) ανθρώπων. Η αγωγή του 46χρονου, αναφέρει ότι η Monsanto γνώριζε για την σύνδεση glyphosate και καρκίνου ήδη από τη δεκαετία του 1980, αλλά απέκρυψε τον κίνδυνο και αντίθετα προωθούσε το Roundup ως «ασφαλέστερο ακόμη και από το επιτραπέζιο αλάτι». «Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σκάνδαλο ίδιο με αυτό της καπνοβιομηχανίας ή του αμιάντου», δήλωσε ο δικηγόρος Brent Wisner όταν η αγωγή έφτασε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο. «Περισσότερα από 70.000 άτομα διαγιγνώσκονται με λέμφωμα μη Hodgkin κάθε χρόνο και η διαδεδομένη χρήση του Roundup στο σπίτι και στην εργασία μπορεί να εξηγήσει γιατί ο αριθμός αυτός συνεχίζει να αυξάνεται» πρόσθεσε.
Από την πλευρά της Monsanto, ο δικηγόρος της George Lombardi υποστήριξε ότι «Οι επιστημονικές αποδείξεις ότι τα προϊόντα που περιέχουν glyphosate δεν προκαλούν καρκίνο και δεν προκάλεσαν τον καρκίνο του κύριου Johnson είναι αδιαμφισβήτητες».
Κατά την τέταρτη ημέρα της δίκης, η πολύωρη κατάθεση του ενός εκ των τριών επιστημόνων που επικρίνουν τις τακτικές της εταιρείας επεφύλασσε οξεία κριτική κατά των αμερικανικών και ευρωπαϊκών αρχών, που έχουν στο παρελθόν εγκρίνει τα προϊόντα με glyphosate ως «μη καρκινογόνα», ενώ παρουσίασε σειρά στοιχείων που αμφισβητούν τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών. Ενδεικτικό της μεταχείρισης που έχει η εταιρεία από την αμερικανική δικαιοσύνη, το γεγονός πως μόλις τον Φεβρουάριο, δικαστήριο του Σακραμέντο εμπόδισε την Καλιφόρνια να απαιτήσει από το προϊόν της πολυεθνικής να φέρει ετικέτα που αναγράφει πως «είναι γνωστό πως προκαλεί καρκίνο», υποστηρίζοντας πως η προειδοποίηση είναι παραπλανητική, καθώς σχεδόν όλοι οι ρυθμιστές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο.
Η Monsanto έθαψε όσες μελέτες δεν την βόλευαν.
Η πρόσφατη δικαστική απόφαση, με την οποία η εταιρία Monsanto καλείται να καταβάλει αποζημίωση ύψους 289 εκ. στον καρκινοπαθή Dewayne Johnson, καθώς κρίθηκε πως δεν ενημέρωσε για τους θανάσιμους κινδύνους που εμπεριέχει ένα από τα πιο γνωστά προϊόντα της, το ζιζανιοκτόνο Roundup, δημιουργεί νέα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δικηγόρος του Johnson, Brent Wisner, δηλώνει μιλώντας στο Spiegel ότι η εταιρία, η οποία πρόσφατα εξαγοράστηκε από τη Bayer, θα αντιμετωπίσει σύντομα πολλούς περισσότερους νομικούς «πονοκεφάλους», καθώς όπως επισημαίνει μόνο η δική του δικηγορική εταιρία «εκπροσωπεί 800 άτομα εναντίον της Monsanto».
Ειδικότερα, ο Brent Wisner επισημαίνει στη συνέντευξή του πως αυτό που τον έκανε να ασχοληθεί ενεργά με την υπόθεση, ήταν η επαφή που είχε πριν από δυόμιση χρόνια με την Teri McCall, χήρα ενός αγρότη που είχε πεθάνει από καρκίνο και είχε εργαστεί για πάνω από 30 χρόνια με τα προϊόντα της Monsanto. Αναφερόμενος στους λόγους που για πρώτη φορά φαίνεται να αντιμετωπίζεται σοβαρά από ένα δικαστήριο η εν λόγω υπόθεση, παρότι υπήρχαν σχετικές καταγγελίες εδώ και δεκαετίες, σημειώνει ότι πιθανότατα έχει να κάνει με την ταξινόμηση από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον καρκίνο. Πιο συγκεριμένα, όπως επισημαίνει ο 34χρονος δικηγόρος, «στις αρχές του 2015 αξιολόγησαν το Roundup ως πιθανώς καρκινογόνο για τον άνθρωπο», προκαλώντας μάλιστα τότε τη δυσφορία του CEO της Monsato, ο οποίος έκανε λόγο για «επιστήμη παλιοπραγμάτων».
Την ίδια στιγμή, ο Brent Wisner αποκαλύπτει πως η Monsato χρησιμοποιεί διάφορες πρακτικές για να εμποδίσει την επιστημονική έρευνα και τις εις βάρος της αποκαλύψεις. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει: «Η Monsanto διαθέτει ένα εσωτερικό πρόγραμμα που ονομάζεται “Let Nothing Go” Στόχος αυτού του προγράμματος είναι να επιτεθεί και να δυσφημίσει τους επιστήμονες που επικρίνουν τα προϊόντα της Monsanto. Πληρώνουν επίσης και άλλους για να το πράξουν. Ένα άλλο πρόγραμμα ονομάζεται “Ελευθερία Λειτουργίας”. Σκοπός του είναι να εξαλείψει οτιδήποτε μπορεί να διαταράξει τις πωλήσεις των προϊόντων τους – νόμους, επιστημονικά άρθρα. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, συμμετέχουν επίσης εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων – επιστήμονες, τους οποίους η Monsanto πληρώνει για τις υπηρεσίες τους».
Επιπλέον, αναφέρει πως η εταιρία φρόντισε να θάψει επιστημονικές μελέτες, τις οποίες η ίδια είχε παραγγείλει, καθώς δεν την βόλευαν τα ευρήματά τους. Ειδικότερα, ο Brent Wisner επισημαίνει ότι «η Monsanto προσέλαβε την εταιρεία TNO να πραγματοποιήσει μια μελέτη το 2002, η οποία έδειξε ότι το υλικό διαπέρασε το δέρμα των αρουραίων σε τριπλάσιο ρυθμό που επιτρέπεται στη Γερμανία. Η Monsanto αντέδρασε δηλώνοντας ότι αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, οπότε η TNO πρότεινε να επαναλάβει τη μελέτη χωρίς επιπλέον κόστος. Η Monsanto απέρριψε την προσφορά, επιλέγοντας αντίθετα να το θάψει σαν μια ελαττωματική μελέτη».
Την ίδια τύχη είχε μια αντίστοιχη μελέτη, που διεξήγαγε ο Γάλλος ερευνητής Gilles-Éric Séralini το 2012, η οποία επίσης απέδειξε κίνδυνο καρκίνου σε μελέτες στους αρουραίους. Η συνέχεια ήταν να οργανωθεί «μια πλημμύρα αλληλογραφίας που διαμαρτυρήθηκε για υποτιθέμενα λάθη που έγιναν στη μελέτη και ώθησε τον συντάκτη του επιστημονικού περιοδικού, με τον οποίο καθιέρωσαν μια οικονομική σχέση, να αποσύρει το μελέτη». Τέλος, ο 34χρονος δικηγόρος εκφράζει την ελπίδα «η προσέγγιση της Bayer να είναι πιο υπεύθυνη», αν κι όπως τονίζει «έχουν ήδη πάρει ένα πολύ μεγάλο βάρος πάνω τους με την εξαγορά της Monsanto».
Η Monsanto φέρεται να προσπάθησε να αποσιωπήσει μια μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού για την Έρευνα για τον Καρκίνο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (IARC) του 2015, σύμφωνα με την οποία η glyphosate «πιθανώς» προκαλεί καρκίνο στον άνθρωπο και η οποία έδειξε «σαφή στοιχεία» ότι προκαλεί καρκίνο στα ζώα. Αυτό το «πιαθνώς» αποτέλεσε επίσης βασικό στοιχείο της στρατηγικής της Monsanto στην υπεράσπιστή της στην δίκη Roundup. Μαζί με την μητρική εταιρεία της Monsanto, η Bayer AG και ευθυγραμμισμένες ομάδες λόμπι, όπως η γερμανική ομάδα Glyphosate Task Force, επαναλάμβαναν τον ίδιο ισχυρισμό που έκανε ο αντιπρόεδρος της Monsanto, Scott Partridge: «εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες και έρευνες υποστηρίζουν το γεγονός ότι η glyphosate δεν προκαλεί καρκίνο». Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν και τέτοιες έρευνες και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει διχασμός για την glyphosate. Αυτά τα φαινομενικά αντιφατικά ερευνητικά αποτελέσματα, οδήγησαν την Ε. Ε. σε μια συμβιβαστική επανεξέταση της glyphosate τον Δεκέμβριο του 2017, και της δόθηκε παράταση χρήσης για πέντε ακόμη χρόνια.
O Dewayne Johnson κέρδισε την πρώτη μάχη με την Monsanto
Όπως σημειώνει ο δικηγόρος του 46χρονου που πήγε την εταιρία σε δίκη, ο Partridge δεν αναφέρει ποτέ το Roundup, αλλά χρησιμοποιήσει την λέξη glyphosate. Αυτό είναι σκόπιμο και δεν γίνεται τυχαία, κατά τον ίδιο. Η glyphosate είναι διαφορετική από το Roundup, καθώς το ζιζανιοκτόνο περιλαμβάνει ένα κοκτέιλ άλλων χημικών ουσιών, το οποίο αυξάνει την δραστικότητα θανάτωσης των ζιζανίων. Η επιτροπή στην δίκη της Καλιφόρνια επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη επίδραση της glyphosate σε συνδυασμό και με τα άλλα χημικά. «Η Monsanto δεν έκανε ποτέ έρευνα για το πόσο καρκινογόνος είναι ο συνδυασμός», λέει ο δικηγόρος. Κατά την διάρκεια της δίκης, ο δικαστής διέταξε τη Monsanto να παράσχει εσωτερικά έγγραφα, σημειώματα και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έδειχναν ότι η εταιρεία γνώριζε από καιρό ότι το Roundup μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.
Τα έγγραφα δείχνουν ότι ο μισθωτός επιστημονικός σύμβουλος της Monsanto προειδοποίησε ότι οι δοκιμές στην glyphosate ήταν ανεπαρκείς, καθώς τα άλλα χημικά συστατικά του Roundup δεν συμπεριλήφθηκαν. «Διαβαθμισμένα έγγραφα που έδωσε η δικηγορική εταιρεία Baum, Hedlund, Aristei & Goldman με έδρα το Λος Άντζελες και η οποία εκπροσώπησε τον Johnson, δείχνουν πόσο σκληρά η εταιρεία εργάστηκε για να παραπλανήσει τους καταναλωτές, τις ρυθμιστικές αρχές και τους αγρότες και πως σκόπιμα παραποιούν επιστημονικά αρχεία», δήλωσε η δημοσιογράφος Carey Gillam στο DW.
«Οι εισηγήσεις μιλούν εσωτερικά για το πώς μπορούν να δημιουργήσουν επιστημονικές εκθέσεις που να φαίνεται πως γράφτηκαν από ανεξάρτητους συντάκτες, μιλάνε για τη χρήση τρίτων για να προωθήσουν την προπαγάνδα με τρόπο που δεν μοιάζει να προέρχεται από τη Monsanto και μιλούν για το πώς θα επηρεάσουν τις ρυθμιστικές αρχές και θα αποκλείσουν την εξέταση της τοξικότητας των προϊόντων τους», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της δικηγορικής εταιρείας Michael L. Baum, τα στοιχεία αυτά ήταν κρίσιμα στην έκβαση της υπόθεσης. «Χρησιμοποιήσαμε πολλά από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα κατά τη διάρκεια της δίκης και έγιναν αποδεκτά ως αποδεικτικά στοιχεία που επηρέασαν την απόφαση της επιτροπής», δήλωσε στην DW. Η έλλειψη διαφάνειας ήταν το βασικό ζήτημα για τον Dawayne Johnson, ο οποίος έκανε έκκληση προς τη Monsanto όταν διαγνώστηκε με τη νόσο το 2014, για να διαπιστώσει εάν υπάρχει κίνδυνος από υπερβολική έκθεση σε χημικά με βάση τη glyphosate. Δεν έλαβε ποτέ απάντηση.
«Η διαφάνεια όσον αφορά τους κινδύνους, ιδιαίτερα δυνητικά θανατηφόρους κινδύνους, είναι απαραίτητη για την ασφαλή χρήση των ζιζανιοκτόνων και για την γενική υγεία λόγω της έκθεσης σε χημικές ουσίες στα τρόφιμά μας», δήλωσε ο δικηγόρος του 46χρονου. «Αυτή ήταν η βάση της απόφασης της 10ης Αυγούστου, η οποία διαπίστωσε ότι η Monsanto ενήργησε με δόλο διότι γνώριζε τι πήγαινε λάθος και το έκανε με απερίσκεπτη αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή», δήλωσε ο Robert F. Kennedy Jr. ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τον Johnson.
Η glyphosate, βασικό συστατικό του Round Up, είναι το πιο διαδομένο παρασιτοκτόνο παγκοσμίως από το 1974, από τότε που η Monsanto το παρουσίασε ως το απόλυτο τεχνολογικό επίτευγμα που θα μπορούσε να σκοτώσει σχεδόν κάθε ζιζάνιο στις καλλιέργειες, χωρίς να βλάψει τον άνθρωπο ή το περιβάλλον. Ωστόσο ανεξάρτητες επιστημονικές μελέτες και δεδομένα από όλο τον κόσμο άρχισαν να συσσωρεύονται, παρουσιάζοντας μια ανησυχητική εικόνα.
Το 2015 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλ. o Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC), που αποτελεί τμήμα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατέταξε την glyphosate στη κατηγορία 2Α. Σε αυτή τη λίστα εντάσσονται ουσίες για τις οποίες υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν κίνδυνο καρκινογέννεσης σε ανθρώπους.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ της κατηγορίας 2Α και 2Β; Όπως αναφέρει ο IARC, στην κατηγορία 2Α κατατάσσονται στοιχεία που είναι «μάλλον (probably) καρκινογενή σε ανθρώπους, η κατηγορία χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν περιορισμένες ενδείξεις καρκινογένεσης στον άνθρωπο και επαρκείς ενδείξεις καρκινογένεσης σε πειραματικό επίπεδο στα ζώα», ενώ εξηγείται πως «περιορισμένες ενδείξεις» σημαίνει ότι έχει παρατηρηθεί θετική συσχέτιση μεταξύ της έκθεσης στον παράγοντα (glyphosate) και την εμφάνιση καρκίνου, αλλά άλλες εξηγήσεις για την παρατήρηση (όπως η τύχη, η προκατάληψη ή άλλες συγχύσεις) δεν μπορούν να αποκλειστούν.
Η κατηγορία 2Β σημαίνει πως ο παράγοντας είναι «πιθανώς (possibly) καρκινογόνος για τον άνθρωπο», εξηγώντας πως στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται ουσίας για τις οποίες «υπάρχουν πειστικές ενδείξεις ότι ο παράγοντας προκαλεί καρκίνο σε πειραματόζωα, αλλά υπάρχουν ελάχιστες ή καμία πληροφορία για το εάν προκαλεί καρκίνο στους ανθρώπους».
Σε δύο πολυεθνικές τα 3/4 της αγροκαλλιέργειας
«Η απόφασή διασφαλίζει ότι θα υπάρξει αποτελεσματικός ανταγωνισμός και καινοτομία στους τομείς των σπόρων προς σπορά, των φυτοφαρμάκων και της ψηφιακής γεωργίας» δήλωσε η Επίτροπος Ανταγωνισμού της Κομισιόν, Μαρτζέτ Βεστάτζερ, μετά την ανακοίνωση της έγκρισης της Επιτροπής, ενώ υποστήριξε πως διασφαλίστηκε πως ο αριθμός των παγκόσμιων παικτών που ανταγωνίζονται ενεργά με τις αγορές αυτές θα παραμείνει ίδιος. Η Επίτροπος Ανταγωνισμού δήλωσε πως η Επιτροπή, που έλαβε περισσότερες από ένα εκατομμύριο αναφορές πολιτών αντίθετες με την συμφωνία, εξέτασε διεξοδικά περισσότερες από 2.000 διαφορετικές αγορές προϊόντων και 2,7 εκατ. εσωτερικά έγγραφα, προτού εκδώσει την απόφαση 1.285 σελίδων.
Για να προχωρήσει η συμφωνία, οι εταιρεία Dow Chemical συγχωνεύθηκε πρόσφατα με την Dupont, ενώ η ChemChina απέκτησε την ελβετική εταιρεία κατασκευής σπόρων Syngenta. Στο μεταξύ, πράσινο φως για την συγχώνευση έχει ήδη δώσει η Κίνα και η Βραζιλία, ενώ η Ρωσία ακόμη εξετάζει την συμφωνία, και η Αυστραλία έχει διαμηνύσει πως δεν θα σταθεί εμπόδιο. Συνολικά, η Bayer έλαβε εγκρίσεις για τη συναλλαγή από περισσότερες από τις μισές από τις 30 ρυθμιστικές αρχές διεθνώς.
Σημειώνεται πως οι όροι καλύπτουν ειδικότερα την εκποίηση ορισμένων επιχειρήσεων της Bayer, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας δραστηριότητας σπόρων, όπως η κανόλα, το βαμβάκι και η σόγια (με μικρές εξαιρέσεις που περιορίζονται στην περιοχή της Ασίας), την πλατφόρμα Ε & Α για υβριδικό σιτάρι, την παγκόσμια επιχείρηση γλυφοσινικού αμμωνίου καθώς και ορισμένα ζιζανιοκτόνα με βάση το glyphosate στην Ευρώπη, κυρίως για βιομηχανική χρήση. Επιπλέον, πρέπει να εκποιηθεί η παγκόσμια επιχειρηματική δραστηριότητα της Monsanto με το Nematicide NemaStrike. Οι όροι προβλέπουν επίσης τη μεταφορά τριών ερευνητικών έργων της Bayer στον τομέα των μη επιλεκτικών ζιζανιοκτόνων και τη χορήγηση αδείας στο χαρτοφυλάκιο της ψηφιακής γεωργίας της Bayer. Η BASF είναι ο υποψήφιος αγοραστής αυτών των περιουσιακών στοιχείων.
Αξίζει να σημειωθεί πως, μόλις ολοκληρωθεί η συγχώνευση, η Bayer μαζί με την Dow-Dupont θα έχουν υπό τον έλεγχό τους το 76% της αγοράς καλαμποκιού και το 66% της αγοράς σόγιας.
«Η συγχώνευση μεταξύ Monsanto και Bayer αποδεικνύει τον γάμο μεταξύ του τομέα της γεωργίας και των χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων. Τα αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά από μικρούς αγρότες που χάνουν τις δουλειές τους και τις αγροτικές κοινότητες που εκκενώνονται. Η τροφική αλυσίδα κυριαρχείται όλο και περισσότερο από τους λίγους και ισχυρούς.
Αυτές οι επιχειρήσεις παίρνουν τις αποφάσεις για την διατροφή μας» σχολίασε η ευρωβουλευτής από τη Γαλικία, Λυδία Σένρα, ενώ τόνισε πως οι αγρότες ήδη αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για την απειλή των αγροτικών και χημικών επιχειρήσεων, για την προστασία της κυριαρχίας στα τρόφιμα. «Η εναλλακτική είναι η αγροοικολογία, ευνοώντας την τοπική παραγωγή για την τοπική αγορά, προωθώντας την παραγωγή βασικών αποθεμάτων τροφίμων από τους αγρότες κάθε χώρας. Αυτό είναι ένα βιώσιμο μοντέλο» πρόσθεσε η Σένρα.
Τα παρασιτοκτόνα Roundup που περιέχουν glyphosate χρησιμοποιούνται σε 100 διαφορετικά είδη καλλιεργειών και σε τουλάχιστον 130 χώρες. Ίχνη glyphosate έχουν βρεθεί σε τροφές, πηγές νερού ακόμη και στα ούρα εργατών γης. Γι΄ αυτούς τους λόγους κι ύστερα από έντονες αντιδράσεις παγκοσμίως, ορισμένες χώρες έχουν εισαγάγει κανονισμούς που απαγορεύουν ή περιορίζουν πλέον την πώληση και την χρήση της ουσίας, αφού πρώτα έγιναν οι άνθρωποι πειραματόζωα γιά πολλά χρόνια … και συνεχίζουν.
Πριν από μερικούς μήνες η απόφαση της Ε.Ε. να ανανεώσει, μετά από ψηφοφορία των κρατών μελών, την άδεια χρήσης της glyphosate στην Ευρώπη προκάλεσε αντιδράσεις. Όχι από «εχθρούς της τεχνολογίας» ή συνομωσιολόγους … αλλά και από μία μερίδα των κρατών μελών. Μεταξύ τους είναι η Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Μακρον έχει υποσχεθεί να απαγορεύσει την glyphosate μέσα στα επόμενα τρία χρόνια. Συνολικά 18 χώρες υπερψήφισαν την ανανέωση, 9 καταψήφισαν και μία, η Πορτογαλία, απείχε.
Ουσιαστικά η αποφασιστική ψήφος που παρέσυρε και άλλες χώρες ήταν της Γερμανίας !!! Ωστόσο κι εκεί, η σύγκρουση για το Roundup μαίνεται. Μάλιστα η γερμανική ψήφος προκάλεσε κόντρα Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, με αποτέλεσμα τον περασμένο Απρίλιο, η κυβέρνηση να υποσχεθεί, χωρίς να θέσει όμως χρονοδιάγραμμα, ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο για τον τερματισμό της χρήσης του Roundup. Να σημειωθεί φυσικά, ότι η συζήτηση γίνεται ενώ η Monsanto εξαγοράστηκε από την γερμανική Bayer έναντι 54 δισ. ευρώ. Φυσικά το ερώτημα, ακόμα και για κάποιον που δεν έχει διαβάσει ή ασχοληθεί με καμία άλλη έρευνα, είναι εύλογο.
Παρουσιάζοντας τα εσωτερικά εταιρικά έγγραφα και ηλεκτρονικά μηνύματα ο δικηγόρος του Johnson αποκαλύπτει το «σκοτεινό» παρασκήνιο. Σε ένα από τα e-mail αναφορικά για τα στοιχεία που συνδέουν τον καρκίνο με την glyphosate, η επικεφαλής της προστασίας προϊόντων της Monsanto, Donna Farmer, φέρεται να ρωτά τους συναδέλφους της «πως θα αντεπιτεθούμε σε αυτό;». Σε άλλο e-mail της, η Farmer έδινε οδηγίες στους υφιστάμενούς της για τον τρόπο που έπρεπε να μιλούν πλέον δημοσίως για το προϊόν!!
«Δεν μπορείτε να λέτε ότι το Roundup δεν προκαλεί καρκίνο» έγραφε χαρακτηριστικά, με τον δικηγόρο της Monsanto να υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη φράση έχει απομονωθεί και είναι εύκολο να παρερμηνευθεί χωρίς τα συμφραζόμενα. Ο δικηγόρος Brent Wisner παρέπεμψε και σε αλληλογραφία των στελεχών της Monsanto για έρευνες που είχαν διεξαχθεί κατά την δεκαετία του 1990, αποκαλύπτοντας την στρατηγική των δημοσίων σχέσεων της εταιρείας για την «οργάνωση της κατακραυγής».
Σε κάποια από αυτές, ένας ειδικός στην τοξικολογία είχε εκφράσει την ανησυχία του για τον αντίκτυπο του Roundup στον ανθρώπινο οργανισμό αλλά οι εκπρόσωποι της Monsanto έσπευσαν αμέσως να βρουν κάποιον άλλο ειδικό, γράφοντας παράλληλα ένα δελτίο τύπου στο οποίο υποστήριζαν ότι το προϊόν δεν είχε κανένα ρίσκο. Ο Wisner παρουσίασε έγγραφα που αποδείκνυαν, κατά τον ίδιο, πως η Monsanto σχεδίαζε να καθοδηγήσει την συγγραφή μιας θετικής έρευνας, προβαίνοντας σε «επιστημονική απάτη».
Η Monsanto συνέχισε να ισχυρίζεται ότι το ζιζανιοκτόνο της είναι ασφαλές, ότι η νομική ομάδα του Johnson είναι προκλητική, υποστηρίζοντας ότι η «επιστημονική απάτη» συνέβαλε στο μάρκετινγκ του Roundup και πως οι ενάγοντες υπερεκτιμούν την σημασία των συμπερασμάτων της υπηρεσίας αντικαρκινικών ερευνών του ΠΟΥ, αποκρύπτοντας την συνολική εικόνα, αφού η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) είχε εγκρίνει την χρήση γλυφοσάτης.
«Η glyphosate είναι καρκινογόνος και προκαλεί καρκίνο του αίματος στους ανθρώπους, το Roundup περιλαμβάνει glyphosate, άρα θα έπρεπε κανείς να παραδεχτεί αμέσως πως το Roundup προκαλεί επίσης καρκίνους στον άνθρωπο» ανέφερε ο Πόρτερ. Μάλιστα, στο σημείο αυτό επικαλέστηκε τρεις μελέτες που έλαβαν χώρα στην Κεντρική Αμερική, όπου άνθρωποι που ζουν κοντά σε περιοχή που ψεκάστηκε από το φυτοφάρμακο, διαγνώστηκαν μόλις πέντε ημέρες αργότερα με βλάβες στο DNA, που δεν υπήρχαν πριν τους ψεκασμούς. Όπως ανέφερε ο Πόρτιερ, τέσσερις μήνες αργότερα εξαφανίστηκαν οι βλάβες, καθώς δεν έγιναν άλλοι ψεκασμοί, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως η μακρά έκθεση στη glyphosate οδηγεί σε καρκίνο.
Η glyphosate, ενεργό συστατικό του Roundup, βρέθηκε και στο μέλι.
Η τοξική χημική ουσία glyphosate έχει βρεθεί σε έγκυες γυναίκες, σνακ, δημητριακά, σε κρασιά, μπύρα , μητρικό γάλα, παιδικά εμβόλια, ταμπόν. Το 2015, το IARC του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε ότι το glyphosate είναι ένα «πιθανό καρκινογόνο» που μπορεί να μεταβάλει το DNA με πολύ βλαβερό τρόπο. Πρόσφατα, οι ερευνητές δήλωσαν ότι βρήκαν κατάλοιπα glyphosate στο μέλι, σάλτσα σόγιας και άλλα τρόφιμα και καρυκεύματα.
Στην Αμερική όλα τα δείγματα μελιού που δοκιμάστηκαν από το FDA περιείχαν κατάλοιπα glyphosate, ενώ ορισμένα δείγματα έδειξαν ακόμη επίπεδα καταλοίπων που ήταν διπλάσια από τα όρια που επιτρέπονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμη και το οργανικό μέλι μπορεί να περιέχει αυτό το τοξικό υπόλειμμα και τα επίπεδα είναι ανησυχητικά και δεν υπάρχει τρόπος για τους μελισσοκόμους να ελέγχουν εάν ή όχι το χημικό εισέρχεται στο μέλι επειδή δεν το χρησιμοποιούν.
Είναι οι αγρότες που χρησιμοποιούν το Roundup.
Στη Γαλλία ένας συνεταιρισμός μελισσοκόμων υπέβαλε καταγγελία εναντίον της γερμανικής πολυεθνικής Bayer-Monsanto, αφού ανιχνεύθηκαν ίχνη glyphosate στο μέλι.
Η Ε.Ε. και η Ελλάδα έχουν εγκρίνει την χρήση του αμφιλεγόμενου glyphosate μέχρι και το τέλος του 2023. Η Monsanto είναι υπεύθυνη για την γενετική τροποποίηση των καλλιεργειών.
Με λίγα λόγια δεν ξέρουμε τι τρώμε. Δεν έχουμε ιδέα τι ουσίες περιέχουν τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε σε καθημερινή βάση.
Ο Timothy Litzenburg, ένας από τους δικηγόρους του Johnson, χαρακτήρισε τον πελάτη του «απίστευτα γενναίο» σε μια συνέντευξη στον Guardian πριν από την δίκη, προσθέτοντας: «Για ό,τι συμβαίνει … οι γιοι του θα γνωρίζουν ότι ο μπαμπάς τους ήταν αρκετά γενναίος για να τα βάλει με την Monsanto εντελώς μόνος του, και πριν πεθάνει», ενώ υπογράμμισε πως εκτός από την οικονομική αποζημίωση, μία ετυμηγορία υπέρ του Johnson «αξίζει κάτι» για την ζωή του και πως ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της δίκης «τόσο μεγάλο μέρος των όσων διέπραξε η Monsanto και έμεναν μυστικά, έρχεται στην επιφάνεια».
Αυτά τα γράφαμε από το 1998 σε βιβλία, άρθρα και στο ιντερνέτ … σήμερα λοιπόν που έγιναν κοινός τόπος, τα ερωτήματα και οι απαντήσεις τους, παραμένουν τα ίδια …
Αλήθεια είναι αυτό επιστήμη; Μπορείς αυτήν την επιστημονική Μαφία να την εμπιστευθείς;
Υπάρχει κράτος που ελέγχει τις πολυεθνικές;
Οχι φυσικά, αφού οι ιδιωτικές Πολυεθνικές εκδίδουν το χρήμα!!
Ποιός κυβερνάει τον πλανήτη;
Ποιός νοιάζεται για εσένα, τα παιδιά σου, την υγεία σου την ζωή σου;
Αναρωτιέσαι ή δεν αντιλαμβάνεσαι τι γίνεται γύρω σου;
@Ηω Αναγνώστου -tvxs & guardian 10/07/2018
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice