Μην ξεχνατε οτι η συνεχεια λειτουργιας του Ελευθερου Ελληνικου κοινωνικου δικτυου https://Hellasbook.gr στηριζετε αποκλειστικα στης δικες σας δωρεες!

10:09 - 14/11/2022

Mises Institute: H παγκόσμια ελίτ σχεδιάζει να υποκαταστήσει όλους τους εργαζόμενους με ρομπότ

Ακολουθηστε μας στο Τελεγκραμ καναλι μας, εκει δεν υπαρχει φιμωση και μπορειτε παντα να μαθαινετε την πληροφορια μας

Μεταξύ των συνιστωσών της Μεγάλης Επανεκκίνησης (Great Reset) του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) είναι ο δραστικά μειωμένος παγκόσμιος πληθυσμός και η αντικατάσταση της ανθρώπινης εργασίας με ρομπότ και τεχνητή νοημοσύνη (AI).

Το ερώτημα έρχεται αμέσως στο μυαλό: μπορούν τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη να κάνουν πραγματικά όλα τα πράγματα για τις ελίτ αφού έχουν απαλλαγεί από τη επιρροή των ανθρώπινων κοινωνιών και των κοινωνικών σχέσεων, επισημαίνεται σε άρθρο του Mises Institute το οποίο υπογράφει ο μηχανικός υπολογιστών και οικονομολόγος Robert Blumen.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση

Ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτού του σχεδίου είναι ο βιομηχανικός αυτοματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη. Το έχουμε ήδη δει με τα εταιρικά μεγαθήρια, όπως οι προσπάθειες της Amazon να αντικαταστήσει τους ανθρώπινους εργάτες με ρομπότ.

Τα Starbucks πιλοτικά κάνουν τον barista να εργάζεται με.. AI (τεχνητή νοημοσύνη) με σχέδια να έχουν τουλάχιστον έναν στις περισσότερες, αν όχι σε όλα τα καταστήματα. Πόσο καιρό μέχρι να εξαφανιστούν εντελώς οι άνθρωποι; Αυτό είναι σε μια ρύθμιση λιανικής.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η Tesco μπήκε πρόσφατα στην εποχή της κατάργησης των ταμείων. Όλα γίνονται στο τηλέφωνό. Σκανάρεις όταν μπαίνεις στο κατάστημα. Όλα είναι συνδεδεμένα με εσάς, το μοναδικό ψηφιακό σας αναγνωριστικό με την εταιρεία. Μπορείτε απλά να βγείτε από το κατάστημα.

Πόσο βολικό που δεν χρειάστηκε να περνά ο πελάτης καθόλου από ταμείο. Θα το δούμε αυτό να συμβαίνει σε ταράστια κλίμακα στη μεταποίηση. Η Χιλή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χαλκού στον κόσμο. Στο βόρειο τμήμα της Χιλής, η οικονομία στηρίζεται από την εξόρυξη…. Αυτοματοποιούν την εξόρυξη εδώ [στη Χιλή]. Το μεγαλύτερο μέρος της μεσαίας τάξης της Χιλής στο βορρά εργάζεται στη βιομηχανία εξόρυξης. Κοντεύουν να απολυθούν εκατατοντάδες χιλίάδες εργαζόμενοι…

Το οικονομικό όφελος

Είναι απείρως πιο κερδοφόρο για μια εταιρεία να κάνει μια αρχική επένδυση σε ένα ρομπότ ή έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης από το να πληρώνει συνεχώς έναν εργαζόμενο. Δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσει τις αμοιβές ασθενείας και άλλα πρόσθετα κόστη. Τα ρομπότ είναι ο απόλυτα πειθήνιος εργάτης για πολλούς από αυτούς τους ανθρώπους επειδή δεν τους ενδιαφέρει η ανθρώπινη εξίσωση των πραγμάτων.

Υπάρχει μια κίνηση προς ένα μέλλον ελεύθερο από τον άνθρωπο σε συνδυασμό με αντι-ανθρώπινη ρητορική. Η υποκατάσταση της ανθρώπινης εργασίας από μηχανές είναι μια διαδικασία που συνεχίζεται από την πρώτη βιομηχανική επανάσταση. Ένα σημαντικό μέρος της κατασκευής γίνεται ήδη από ρομπότ. Αλλά έχει σημασία αν μια μηχανή είναι ρομπότ ή όχι;

Τηλεπικοινωνίες συνδέουν αυτόματε κλήσεις εργασία που γίνονταν παλαιότερα από τηλεφωνητές. Δεν αναγνωρίζουμε αυτές τις μηχανές ως ρομπότ (ίή ίσως επειδή εκτελούν τη δουλειά τους σε δεδομένα και όχι σε φυσικά αντικείμενα), αλλά ο αντίκτυπος στη ζήτηση εργασίας για την εκτέλεση αυτών των εργασιών είναι ο ίδιος.

Δεν είναι «απείρως πιο κερδοφόρο» για μια εταιρεία να χρησιμοποιεί ένα ρομπότ που λειτουργεί με AI στη θέση ενός ατόμου. Για να υπολογισθεί η κερδοφορία είναι σύνθετο ζήτημα εξαρτάται από την τιμή του ρομπότ, την παραγωγικότητα του ρομπότ, τους μισθούς του ατόμου και την παραγωγικότητα του ανθρώπινου εργάτη.

Το μισθολογικό κόστος και οι συνθήκες εργασίας

Η υποκατάσταση της εργασίας από κεφαλαιουχικές επενδύσεις έχει οικονομική λογική όταν το κόστος των κεφαλαιουχικών αγαθών ανά μονάδα αξίας παραγωγής —συμπεριλαμβανομένου του κόστους για ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού— είναι μικρότερο από τους μισθούς του ατόμου που αντικαθίσταται. Οι εργαζόμενοι αμείβονται με μισθούς.

Ωστόσο, τα ρομπότ και άλλες μηχανές στο πλαίσιο του αυτοματισμού της παραγωγής δεν είναι από μόνα τους δωρεάν αγαθά. Πρέπει να σχεδιάζονται, να δοκιμάζονται και να συντηρούνται τακτικά. Είναι κατασκευασμένα από πολλά μέρη τα οποία θα πρέπει να κατασκευαστούν και να μεταφερθούν.

Η διαδικασία κατασκευής εκτελείται από κάποιο συνδυασμό της ανρθώπινης εργασίας και άλλων μηχανών. Η τελική κατασκευή των εξαρτημάτων γίνεται από υλικά που εξορύσσονται κυρίως ή, επίσης από ανθρώπους και μηχανές. Οι εργαζόμενοι προτιμούν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Και για τα μηχανήματα επίσης υπάρχουν βέλτιστες συνθήκες εργασίας.

Ένα φορτηγό που κινείται σε κακούς δρόμους σε κακές καιρικές συνθήκες θα φθαρεί ή θα χαλάσει πιο γρήγορα. Οι υπολογιστές χρειάζονται ένα συντονισμένο περιβάλλον που να ελέγχεται η θερμοκρασία και η υγρασία. Οι διακομιστές (servers) υπολογιστών στεγάζονται σε ένα σύνθετο χώρο γνωστό ως «κέντρο δεδομένων». Οι μισθοί που απαιτούνται για την πρόσληψη των εργαζομένων καθορίζονται στην αγορά εργασίας, από τον ανταγωνισμός για τις δεξιότητες κάθε ατόμου. Εάν το κόστος του ρομπότ είναι μικρότερο από τον εργαζόμενο, αυτό συμβαίνει μόνο επειδή η εργασία του απαιτείται για να συμπληρωθεί αλλού με ανθρώπινη εργασία.

Το κόστος της τεχνητής νοημοσύνης

Η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) δεν είναι φθηνή. Η δημιουργία και η λειτουργία AI απαιτεί προσπάθεια υπολογιστικής μηχανικής και ψηφιακιούς πόρους όπως δίκτυα, διακομιστές και μέσα αποθήκευσης. Τα μοντέλα AI «εκπαιδεύονται» με δεδομένα που πρέπει να προέρχονται από την ίδια ανθρώπινη νοημοσύνη που προσπαθεί να αναπαράγει το AI.

Εάν θέλει κάποιος να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη ώστε να αναγνωρίζει φωτογραφίες γατών, κάποιος πρέπει να έχει τραβήξει τις φωτογραφίες και να τις έχει ταξινομήσει ως γάτες ή «όχι γάτες», ώστε να μπορεί να επικυρωθεί η τεχνητή νοημοσύνη. Εάν οι φωτογραφίες προέρχονται από κάμερες ασφαλείας, κάποιος πρέπει να έχει εγκαταστήσει τις κάμερες. Μετά την κατασκευή του μοντέλου πρέπει να διατηρηθεί.

Τα μοντέλα AI δεν λειτουργούν τέλεια για πάντα. Πρέπει να παρακολουθούνται για δυσλειτουργίες και απαιτεί από έναν άνθρωπο να προσδιορίσει εάν η κάθε μετατόπιση οφείλεται σε σφάλμα κατά την απορρόφηση δεδομένων, όπως αλλαγή σε μονάδες ή πραγματική αλλαγή στις προτιμήσεις του πελάτη που προσπαθεί να εξαγάγει το μοντέλο . Στην τελευταία περίπτωση, το μοντέλο πρέπει να επανεκπαιδευτεί σε ένα νέο σύνολο δεδομένων.

Αυτοεπισκευή και αυτοέλεγχος

Τα σύγχρονα συστήματα υπολογιστών είναι κατασκευασμένα με κάποιο βαθμό δυνατότητας αυτοδιάγνωσης και αυτοεπισκευής. Όμως, ο αυτοματισμός πρέπει να οδηγήσει όλες εκτός από τις πιο απλές περιπτώσεις σε μια κλήση προς βοήθεια που φέρνει έναν άνθρωπο στη διαδικασία.

Οι άνθρωποι είναι απαραίτητοι για τη διάγνωση προβλημάτων και την αποκατάσταση της υπηρεσίας όταν κάτι έχει πάει στραβά. Η κατασκευή μηχανών όπως τα ρομπότ απαιτεί μια πολύπλοκη δομή παραγωγής με ίσως δεκάδες χιλιάδες μεμονωμένα εξαρτήματα. Κάθε εξάρτημα πρέπει να σχεδιαστεί —από ένα άτομο— να κατασκευαστεί και να ενσωματωθεί με τα άλλα εξαρτήματα στο μηχάνημα. Οι ενσωματώσεις, συμπεριλαμβανομένης της δοκιμής και αντιμετώπισης κατασκευαστικών ελαττωμάτων, πρέπει να ελέγχονται διαρκώς.

Εφοδιαστική αλυσίδα

Τα ανταλλακτικά μεταφέρονται από βιομηχανίες όπως η ναυτιλία και η φορτηγά. Όλα αυτά τα βήματα περιλαμβάνουν συνδυασμούς αγαθών, εργασίας και κεφαλαίου. Είναι αλήθεια ότι οι άνθρωποι ασθενούν, ωστόσο, τα μηχανήματα σπάνε, φθείρονται και απαιτούν επισκευές. Οι άνθρωποι που επισκευάζουν τα μηχανήματα έχουν επίσης παιδιά και ασθενούν. Εάν χρειαστεί να στείλετε το ρομπότ για σέρβις, ένας μεταφορέας θα το συσκευάσει και θα το φορτώσει σε ένα φορτηγό.

Αυτοκινούμενα αυτοκίνητα; Ίσως κάποια μέρα…, αλλά όχι σύντομα. Τα ρομπότ είναι επίσης κατασκευασμένα από μέταλλα, τα οποία εξορύσσονται από το έδαφος. Τα κοιτάσματα ορυκτών δεν είναι εύκολο να βρεθούν, να οριοθετηθούν και να εξορυχτούν. Η ανακάλυψη και η εξόρυξη ορυκτών πόρων είναι μια δραστηριότητα εξαιρετικά υψηλής ευφυΐας. Ένας μικρός αριθμός γεωλόγων εξερεύνησης —πολλοί με διδακτορικούς τίτλους σε τομείς όπως η γεωλογία και η γεωφυσική— ανακάλυψαν ένα δυσανάλογα μικρό κλάσμα κοιτασμάτων ορυκτών που μπορούν να εξορυχθούν. Χωρίς εργασία, από πού θα προέρχονταν τα μέταλλα για την κατασκευή των ρομπότ;

Νέες μορφές εργασίας

Κάποιος μπορεί να απαντήσει ότι τα ρομπότ θα αντικαταστήσουν όλες αυτές τις λειτουργίες επίσης. Και κάποια μέρα, μπορεί. Ωστόσο, η αντικατάσταση ανθρώπων από μηχανές για μια εργασία δημιουργεί την ανάγκη για νέο εργατικό δυναμικό —με διαφορετικές δεξιότητες— για τη λειτουργία των μηχανών. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε τώρα θέσεις εργασίας για φορτηγατζήδες, χειριστές σταθμών παραγωγής ενέργειας και μηχανουργούς.

Εάν οι ανθρακωρύχοι αντικαταστάθηκαν με ρομπότ —πόση εργασία θα απαιτούνταν για την κατασκευή των ρομπότ, συμπεριλαμβανομένων ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού, των μεταφορών και της ενέργειας που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία τους; Είναι δύσκολο να πούμε, αλλά ένα κλάσμα του αντίκτυπου θα ήταν αλλαγές στο είδος και τον χαρακτήρα της απασχόλησης.

Αύξηση της παραγωγικότητας

Η υποκατάσταση της ανθρώπινη εργασία από επενδύσεις στον αυτοματισμό κατά τη διάρκεια των αιώνων από τη βιομηχανική επανάσταση έχει μειώσει τη συνολική απασχόληση; Οχι τόσο πολύ. Έχουμε πολύ περισσότερη ανάγκη για εργασία τώρα γιατί έχουμε συσσωρεύσει τόσο πολύ κεφάλαιο και χρειαζόμαστε περισσότερη εργασία για να το καταστήσουμε παραγωγικό.

Ο ανθρώπινος πληθυσμός έχει αυξηθεί —ακολουθώντας τη ζήτηση για ανθρώπινη εργασία— επειδή είμαστε τόσο πιο παραγωγικοί ώστε μπορούμε να υποστηρίξουμε για την επιβίωσή του πολύ περισσότερο πληθυσμό. Η αντικατάσταση της πιο συνηθισμένης και επαναλαμβανόμενης ανθρώπινης εργασίας με μηχανές δημιουργεί ζήτηση για τους αναντικατάστατους σήμερα τύπους εργασίας: δημιουργικότητα και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.

Είναι αλήθεια ότι τα όρια του τι μπορούν να κάνουν οι μηχανές διευρύνονται με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η αναγνώριση φωνής, η οποία ήταν αρκετά κακή, τώρα χειρίζεται πολύ καλύτερα μια σειρά προφορών και γίνεται λιετουργικότερη. Ωστόσο, η τεχνητή νοημοσύνη εξακολουθεί να βρίσκεται σε ένα σημείο όπου μπορεί στην καλύτερη περίπτωση να αναπαράγει την ανθρώπινη διαδικασία μάθησης παρατηρώντας πολλά δείγματα που δημιουργούνται από ανθρώπους.

Στο μέτρο που μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά, από τις συσσωρευμένες αποταμιεύσεις μας, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επενδύουν σε ρομπότ και άλλες μορφές αυτοματισμού για να αντικαταστήσουν τους εργαζόμενους. Όταν αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους, αυτό σημαίνει μεγαλύτερη παραγωγή με χαμηλότερο κόστος και ανερχόμενο βιοτικό επίπεδο. Καθώς ορισμένα αγαθά γίνονται φθηνότερα όσον αφορά το κόστος παραγωγής, οι εργαζόμενοι μπορούν να απαιτούν άλλα, νέα και διαφορετικά αγαθά και υπηρεσίες, γεγονός που τροφοδοτεί την έμμεση ζήτηση για εργασία σε αυτούς τους κλάδους.

primenews.pressΕπιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Applying discount code. Please wait...

Μην ξεχνατε οτι η συνεχεια λειτουργιας του Ελευθερου Ελληνικου κοινωνικου δικτυου https://Hellasbook.gr στηριζετε αποκλειστικα στης δικες σας δωρεες!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας

Ακολουθηστε μας στο Τελεγκραμ καναλι μας, εκει δεν υπαρχει φιμωση και μπορειτε παντα να μαθαινετε την πληροφορια μας

Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*