16:42 - 22/06/2019

Η «σιωπή του θεού»

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Η «σιωπή του θεού» και η προπαγάνδα της πίστης

Ο θεός σιωπά.

Η «σιωπή του θεού» είναι το βασικό μοτίβο όλης της υπαρξιακής φιλοσοφίας – αλλά και θεολογίας – του περασμένου αιώνα. Ο θεός σώπασε στο Άουσβιτς και στην Ρουάντα, στην Καμπότζη και την Σερμπρένιτσα. Άφησε να εκτυλιχτούν απύθμενες βαρβαρότητες, χωρίς ποτέ να μας δώσει ούτε «ένα σημείον».

Ο θεός σωπαίνει όχι μόνο στις μεγάλες δημόσιες τραγωδίες αλλά και στις μικρές ιδιωτικές. Η μάνα που σπαράζει για τον χαμό του παιδιού της δεν παίρνει απάντηση.

Ο θεός σωπαίνει – είτε λέγεται θεός, είτε Αλλάχ, είτε Ιεχωβά, είτε αποκαλείται με άλλο όνομα από τα πολλά που του δίνουν οι άνθρωποι. Βλέπει το κακό να συμβαίνει και όχι μόνο δεν το σταματάει (αυτός ο παντοδύναμος) αλλά ούτε καν αντιδρά είτε για να το δικαιολογήσει είτε για να εκφράζει την συμπαράστασή του. Κι όμως στην χριστιανική θρησκεία τα κύρια επίθετα του θεού της, είναι πανάγαθος, ελεήμων και φιλάνθρωπος και στην μουσουλμανική «Αλ Ραχμάν» (ο οικτίρμων) και Αλ Ραχίμ (ο συμπονετικός).

Αντίθετα με τον θεό που σιωπά, οι προπαγανδιστές και απολογητές του υπήρξαν ανέκαθεν λαλίστατοι. Ιδρυτές θρησκειών, απόστολοι, προφήτες, ιερείς και αρχιερείς, μοναχοί και θεολόγοι, μας έχουν φιλοδωρήσει με χιλιάδες – ίσως και εκατομμύρια σελίδες κειμένων.

Κοινό στοιχείο όλων αυτών των λόγων είναι η προσπάθεια «να δικαιολογήσουν τους τρόπους του θεού τους, στους ανθρώπους» για να χρησιμοποιήσω τον περίφημο στίχο του Μίλτωνα: «to justify the ways of God to Men».

Ισχυρίζονται μερικοί ότι η τέχνη (και τεχνική) της προπαγάνδας, δημιουργήθηκε και άκμασε στον εικοστό αιώνα. Ξεχνώντας ότι η καταγωγή της λέξης είναι από τα εκκλησιαστικά λατινικά, και ότι επιτροπή «για την προπαγάνδα (διάδοση) της πίστης» (de propaganda fide) υπήρχε στην καθολική εκκλησία εδώ και πολλούς αιώνες.

Πραγματικά οι πρώτοι, πιο συστηματικοί – αλλά και πιο αποτελεσματικοί – προπαγανδιστές ήταν, από καταβολής κόσμου, οι ιδρυτές, ιερείς και απολογητές των θρησκειών. Η δουλειά τους ήταν δυσχερής και πολυσύνθετη. Απαιτούσε ευρηματικότητα, ευστροφία σχεδόν σοφιστική, φαντασία και ατέλειωτη πειθώ. Διότι είναι πολύ πιο εύκολο να διαδόσεις και να εξαπλώσεις μία ιδεολογία – παρά μία, αρκετά περίπλοκη, και σε πολλά σημεία απάνθρωπα σκληρή, θρησκευτική πίστη.

Είναι πιο απλό να προβάλλεις μία ευνοϊκή εικόνα για έναν ηγεμόνα ή πολιτικό αρχηγό – παρά να πείσεις δισεκατομμύρια ανθρώπους για την ύπαρξη ενός αόρατου (αλλά παντοδύναμου και πανάγαθου) πατέρα. Είναι πολύ πιο ευχερές να δικαιολογήσεις ή να συγκαλύψεις τις ατέλειες και τα εγκλήματα μίας διακυβέρνησης (ακόμα κι αν είναι του Χίτλερ ή του Στάλιν, του Λεοπόλδου ή των Αγγλοσαξονικών ερπετών) παρά να καταφέρεις το γένος των ανθρώπων να ξεχάσει τον πόνο, την αρρώστια, την φθορά, τον θάνατο και όλα τα βάσανα που περιέχει η ύπαρξή του – και επιπλέον να δοξολογεί κάποιον αόρατο ύψιστο επειδή «τα πάντα εν σοφία εποίησεν».

Τα πάντα εν σοφία… αλλά ποια σοφία;

Και ΤΙΝΟΣ ΤΗΝ ΣΟΦΙΑ;

Κάποιος μπορεί να ισχυριστεί πως πρόκειται για την ατέρμονη σοφία κάποιου-όποιου θεού. Μόνο μέσα από αυτή, την επουράνια οπτική γωνία, φαίνονται στον κόσμο όλα τέλεια. Αυτή όμως δεν την διαθέτει κανένας άνθρωπος – ούτε φυσικά κι εσύ. Έτσι θα αναλύσω αυτή την πρόταση (και τα παρεπόμενά της) με βάση την μόνη σοφία που μου βρίσκεται πρόχειρη, την ανθρώπινη.

Ας ξεκαθαρίσω από την αρχή, πως το κείμενο αυτό δεν πραγματεύεται το πρόβλημα της ύπαρξης του θεού. Όπως έδειξε ο Καντ, (και πολλοί μετά από αυτόν) δεν υφίσταται λογική δυνατότητα για απόδειξη. Έτσι που έχει διαμορφωθεί η έννοια του θεού, από την προπαγάνδα του Βατικανού και των συν αυτώ, βρίσκεται έξω από κάθε είδους λογική απόδειξη ή διάψευση. Και όπως τόσο σωστά είπε ο Πρωταγόρας: «Περί μεν θεών ουκ έχω ειδέναι, ουθ’ ως εισίν, ουθ’ ως ουκ εισίν ουθ οποίοι τίνες ιδέαν• πολλά γαρ τα κωλύοντα ειδέναι η τ’ αδηλότης και βραχύς ων ο βίος του ανθρώπου».

Άλλωστε η ύπαρξη – η μη – του θεού, δεν επηρεάζει καθόλου την ανάλυση αυτή. Εξετάζω την θρησκεία ως ανθρώπινο δημιούργημα, ως ένα στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού. Θέμα μου είναι δεν είναι ο θεός, αλλά ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι προσλαμβάνουν τον θεό και η σχέση τους με αυτόν – όπως διαμορφώθηκε από τους ιδιοφυείς προπαγανδιστές και απολογητές όλων των θρησκειών. Φυσικό είναι βέβαια τα περισσότερα παραδείγματά μου να προέρχονται από τον χώρο της χριστιανικής θρησκείας, απλά και μόνο επειδή μας είναι πιο οικεία.

Ο θεός σιωπά.

Ο Albert Camus το είπε με άλλα λόγια: «Ο άνθρωπος ρωτάει, ο κόσμος δεν απαντάει». Από την δυσαρμονία αυτή, εκλύεται το absurde – που εμείς, λανθασμένα, μεταφράζουμε με την λέξη παράλογο. Δεν πρόκειται τόσο για την έλλειψη λογικής όσο για την έλλειψη νοήματος. Η κοσμική σιωπή στερεί τον κόσμο από νόημα.

Τόσους αιώνες οι άνθρωποι προσπαθούσαν μέσα από τη θρησκεία να δώσουν νόημα στην ζωή τους και στον κόσμο τους. Ώσπου, πριν εκατόν είκοσι χρόνια ο Ζαρατούστρας του Nietzsche αφού μίλησε με έναν ασκητή, αναρωτήθηκε: «Είναι δυνατόν! Αυτός ο γέροντας άγιος στο δάσος του, δεν άκουσε ακόμα τίποτα για το ότι ο θεός είναι νεκρός!».

Φυσικά δεν είχε πεθάνει ο θεός (γιατί ένας θεός εξ ορισμού δεν πεθαίνει – μπορεί να μην υπάρχει, αλλά δεν μπορεί να πεθάνει). Είχε πεθάνει το νόημα που έδινε στον κόσμο η πίστη στο θεό. Αυτό βέβαια δεν είναι κάτι που θα το δέχονταν οι απανταχού εκπρόσωποι, απολογητές και προπαγανδιστές του.

Τελευταία συνάντησα δύο εντυπωσιακές εκδηλώσεις της ευρηματικότητας τους. Διαπρεπής Γάλλος θεολόγος, ο καθηγητής Bernard Sesboüé, σε μελέτη του για την σιωπή του θεού, αφού αναλύσει διεξοδικά όλες της περιπτώσεις όπου ο θεός παρέμεινε απών, καταλήγει στο εξής: είναι πλάνη να θεωρούμε ότι ο θεός σιωπά – διότι ο θεός μίλησε, άπαξ και δια παντός, όταν έστειλε το γιο του να σταυρωθεί και να υποφέρει για μας. Μέσα από την σταύρωση συμμετέχει στα πάθη μας – και άρα είναι παρών. (sic)

Δεν ξέρω αν, το γεγονός ότι πριν δύο χιλιάδες χρόνια σταυρώθηκε κάποιος και που μετά όμως αναστήθηκε -όπως λέει η χριστιανική προπαγάνδα- κάνει κατανοητό και υποφερτό το σημερινό συλλογικό ή και ατομικό μαρτύριο των ανθρώπων. Δεν γνωρίζω πόσο το δικαιολογεί. Τα υπόλοιπα ποιητικά που αναφέρει ο καθηγητής Sesboüé ότι, π. χ. η σιωπή του θεού βοηθάει τους ανθρώπους να τον νιώσουν μέσα στην δική τους σιωπή … και λοιπές γραφικότητες, δεν τα σχολιάζω γιατί δεν τα θεωρώ σοβαρά.

Ούτε το δεύτερό μου πρόσφατο παράδειγμα προπαγάνδας με βοηθάει να κατανοήσω την λογική της. Γνωστός έλληνας κληρικός, με υψηλή εξω-θεολογική πανεπιστημιακή παιδεία, μίλησε πριν από καιρό σε καρκινοπαθή παιδιά και τους γονείς τους. Θέμα: «θεέ μου, γιατί σε μένα;». Φυσικά η ομιλία δεν απαντούσε στο ερώτημα, ίσα-ίσα που κατέληγε στην αδυναμία όλων μας να κατανοήσουμε τους τρόπους του θεού. Ωστόσο, το γεγονός ότι ο ιερωμένος είχε την δύναμη να αντιμετωπίσει το ερώτημα, θαυμάστηκε από πολλούς ως ένδειξη θάρρους και φωτισμένης σκέψης.

Θα με συγχωρήσετε, αλλά εμένα δεν μου φαίνεται ένδειξη τόσο θάρρους όσο θράσους κι αλαζονίας. Μπορεί να μοιάζει με εκδήλωση συμπαράστασης, αλλά μπορείτε να το δείτε και αλλιώς: εκπρόσωπος ενός παντοδύναμου μιλάει στα καταδικασμένα σε μαρτύριο και πρόωρο θάνατο παιδιά – όπως ένας εκπρόσωπος των Ναζί θα μιλούσε στους έγκλειστους του Άουσβιτς, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την εξόντωσή τους. lol

Η θεοδικία (δικαιολόγηση του θεού) είναι βασικός κλάδος της θεολογίας.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες και πιο σύνθετες νοητικές ασκήσεις που συνέλαβε ο άνθρωπος. Κάθε θεοδικία απαιτεί απέραντη στρεψοδικία. Για να καλύψεις π. χ. τον καθημερινό θάνατο χιλιάδων αθώων παιδιών, πρέπει να εφεύρεις μέλλουσα ζωή, δεύτερη παρουσία, το επιχείρημα της «δοκιμασίας», το προπατορικό αμάρτημα, για να οδηγηθείς, κάποτε στο τέλος, στην παράθεση δύο εντελώς αντιφατικών φράσεων: «Τα πάντα εν σοφία εποίησεν» και «Ανεξερεύνητοι αι βουλαί του υψίστου» και κάμποσες αναλόγου κάλλους μαλακίες.

Ότι «σοφία» ενυπάρχει μέσα στην οργάνωση και την δομή των όντων, από το απλό λουλούδι μέχρι τον περίπλοκο ανθρώπινο εγκέφαλο, είναι αναμφισβήτητο. Δεν γνωρίζουμε αν είναι η συνειδητή σοφία ενός δημιουργού, σχεδιαστή (οι τέκτονες τον ονομάζουν μέγα αρχιτέκτονα του σύμπαντος) ή η αυτόματη (με την μέθοδο της δοκιμής και του λάθους) εξελικτική μηχανική ευφυΐα των δαρβινιστών. Σίγουρα όμως αυτή η σοφία δεν φαίνεται να είναι διαποτισμένη με παναγαθότητα.

Τίποτα μέσα στην Φύση δεν δείχνει καλοσύνη ή ηθική βούληση.

Αντίθετα κυριαρχεί ο πόλεμος πάντων εναντίον πάντων.

Η ύπαρξη του πόνου και του κακού στον κόσμο δεν συμβιβάζεται με την παρουσία ενός πανάγαθου και παντοδύναμου θεού. Η αρχαία διάζευξη (αν δεν μπορεί να εκριζώσει το κακό δεν είναι παντοδύναμος – αν δεν το θέλει, δεν είναι πανάγαθος) ισχύει πάντα. Οι διάφορες (εκατοντάδες) προσπάθειες των απολογητών δεν λύνουν το πρόβλημα. Οι αφελείς θεωρίες ότι ο θεός έδωσε στον άνθρωπο την ελευθερία να πράττει και άρα δεν είναι υπεύθυνος γι αυτόν (είμαι άραγε ελεύθερος να μην πονώ και να μην πεθάνω;) ή ότι άφησε το κακό στον κόσμο για να μας δοκιμάσει (τι – και τα βρέφη; Θεός βασανιστής;) δεν πείθουν κανέναν, παρά μόνον όσους παραιτούνται από την λογική. Η τελευταία καταφυγή: το Credo quia absurdum (πιστεύω διότι είναι παράλογο) του Τερτουλιανού. Αλλά, αν ανοίξω την πόρτα στο παράλογο, κανείς δεν θα με εμποδίσει να πιστεύω και στον Εκατόγχειρα και στον Άργος τον Πανόπτη.

[..]Στην ελληνική μυθολογία οι Εκατόγχειρες ήταν τέρατα, παιδιά του Ουρανού και της Γαίας. Οι Εκατόγχειρες ήταν τρεις: ο Βριάρεως ή Αιγαίων, ο Κόττος και ο Γύγης. Το όνομά τους οφείλεται στο ότι είχαν εκατό χέρια ο καθένας. Επιπλέον, ο κάθε Εκατόγχειρας είχε 50 κεφάλια και ήταν γιγαντόσωμος. Η δύναμή τους ήταν υπερφυσική. Μόλις γεννήθηκαν οι Εκατόγχειρες, ο πατέρας τους τους έκλεισε στα βάθη της γης. Από εκεί τους ελευθέρωσε ο Δίας για να τον βοηθήσουν κατά την Τιτανομαχία. Αφού οι Τιτάνες νικήθηκαν, ο Δίας τους έκλεισε στα Τάρταρα και έβαλε τους Εκατόγχειρες να τους φυλάγουν. Τα τεράστια αυτά όντα με τη μεγάλη δύναμη ήταν προσωποποιήσεις των βίαιων φυσικών φαινομένων.

Ο Άργος ο Πανόπτης στην αρχαία ελληνική μυθιστορία, ήταν τερατόμορφος γίγαντας, απόγονος (όχι όμως ο γιος) του ομώνυμου ιδρυτή του Άργους, γιος του Ινάχου ή του Αγήνορα ή του Αρέστορα και της κόρης του Ασωπού ή του Ινάχου Ισμήνης. Θρυλικός φρουρός της ερωμένης του Δία Ιούς, την οποία ο Δίας είχε μεταμορφώσει σε αγελάδα για να αποφύγει τις σκηνές ζηλοτυπίας της Ήρας (κατ’ άλλους η μεταμόρφωση έγινε από τη ζηλιάρα Ήρα), ο Άργος αυτός ανήκει στα ισχυρότερα και φοβερότερα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας: ήταν γνωστός ως πανόπτης ή μυριωπός γιατί είχε εκατό μάτια διάσπαρτα σε όλο του το σώμα. Μόνο μερικά από τα μάτια «κοιμούνταν» σε κάθε στιγμή, ενώ πάντα υπήρχαν κάποια που έμεναν ανοικτά. Σε αγγειογραφίες εμφανίζεται ως διπρόσωπος και με σώμα γεμάτο από μάτια.

Ο Άργος ήταν υπηρέτης της Ήρας και φρουρούσε την Ιώ μετά από εντολή της. Η μεγαλύτερη υπηρεσία του στους Ολύμπιους Θεούς ήταν η σφαγή του χθόνιου ερπετόμορφου τέρατος, της Έχιδνας, καθώς αυτή κοιμόταν στη σπηλιά της. Τον Άργο σκότωσε, εκτελώντας διαταγή του Δία, ο Θεός Ερμής με πέτρα ή ξίφος ή δηλητήριο, αφού πρώτα, μεταμφιεσμένος σε βοσκό, τον αποκοίμισε με τη μουσική του. Η Ήρα, για να τιμήσει τον άγρυπνο φύλακα, διατήρησε για πάντα τα εκατό του μάτια στην ουρά των παγωνιών, των ιερών της πουλιών. Ο θάνατος του Άργου ελευθέρωσε την Ιώ, που άρχισε να τρέχει σε όλη τη γη κεντριζόμενη από τον Οίστρο, αλογόμυγα που της έστειλε η Ήρα.[..]

Κι όμως, αυτό που δεν λύνεται λογικά και δεν αντέχεται βιωματικά, συσκοτίζεται και μεταμορφώνεται προπαγανδιστικά. Μπροστά στην δεξιοτεχνία των απολογητών θεολόγων, ακόμα και ένας Γκαίμπελς φαντάζει αφελής και πρωτόγονος. Ένας απόλυτα παρθένος παρατηρητής (εξωγήινος;) που θα μελετούσε τον κόσμο μας, θα έβλεπε μία γιγάντια συσσώρευση οδύνης η οποία ξεκινάει από τα κατώτερα ζωικά είδη (που αλληλοσπαράσσονται για να επιβιώσουν) και φτάνει μέχρι τον άνθρωπο – το αποκορύφωμα μίας εντελώς σαδιστικής δημιουργίας.

Ο άνθρωπος πλάστηκε (από κάποιους θεούς ή την τύχη – αδιάφορο) με δύναμη ζωής, ένστικτο αυτοσυντήρησης, αίσθηση ανεπανάληπτης ατομικότητας, ανάγκη διάρκειας – ενώ η μοίρα του είναι να φθαρεί, να γεράσει και να πεθάνει. Η ατομικότητά του, η γνώση και η εμπειρία που συσσωρεύει όλη του τη ζωή – όλα αυτά είναι αναλώσιμα και αδιάφορα. Αρκεί να αναπαράγεται για να συντηρείται το είδος – σαν να είναι αμοιβάδα.

Αν ο δημιουργός μιας τέτοιας εκρηκτικής αντίφασης δεν είναι η τυφλή εξέλιξη – τότε πρέπει να είναι ένας ιδιοφυής σαδιστής.

Από την αρχή της ιστορίας, οι απολογητές των θρησκειών πάσχιζαν – όπως ο Γκαίμπελς και οι ομότεχνοί του – να οδηγήσουν τον κόσμο στην αποδοχή αυτού του παραλογισμού, σε παραίτηση, και υποταγή. Να τον κάνουν να δέχεται την μοίρα του, με υπομονή και καρτερία. Η λογική της προπαγάνδας είναι ίδια, είτε ενεργείς για λογαριασμό του υποτιθέμενου ηγεμόνα των ουρανών, είτε κάποιου επίγειου. Άλλωστε η οργανωμένη θρησκεία υπήρξε πάντα εξουσία, που συνήθως συμπορευόταν με την κοσμική. Το συμφέρον και των δύο είναι ένα «πλήρωμα» από πρόβατα (εξ ου και η παρομοίωση του «ποιμένα»). Δηλαδή άνθρωποι ταπεινοί, υποταγμένοι «υπήκοοι» που δεν αμφισβητούν, δεν ρωτάνε και δεν επαναστατούν.

Ο ιδεώδης πιστός είναι ακριβές αντίγραφο του ιδανικού υπηκόου.

Το newspeak (νεογλώσσα) και το doublethink (διπλοσκέψη) δεν είναι εφεύρεση του Όργουελ. Πριν από τα συνθήματα: «ο πόλεμος είναι ειρήνη, η ελευθερία είναι σκλαβιά» κλπ. του «1984», η πρώτη αποκορύφωση του προπαγανδιστικού ψεύδους ήταν το σλόγκαν: «Τα πάντα εν σοφία εποίησεν». Μια απλή ματιά γύρω μας αρκεί για να διαψευσθεί σε δευτερόλεπτα αυτή η ρήση.

Κι όμως υπάρχουν εκατοντάδες εκατομμύρια πιστοί στον κόσμο που την αποδέχονται. Τίποτα δεν θα μπορούσε να δείξει περισσότερο την αφέλεια και την απελπισία των ανθρώπων, αλλά και την δεινότητα των προπαγανδιστών, από αυτό το γεγονός. Το μέγιστον ψεύδος βαφτίζεται αλήθεια και επάνω του θεμελιώνονται τεράστια εξουσιαστικά οικοδομήματα – οι εκκλησίες.

Ακόμα και οι άνθρωποι που πολέμησαν αυτό το ψεύδος, έπεσαν θύματα ευφυών προπαγανδιστών οι οποίοι είτε τους εξαφάνισαν, είτε -το χειρότερο- διαστρέβλωσαν σε τέτοιο βαθμό τις απόψεις τους, ώστε να τους εντάξουν μέσα στο σύστημα. Ένας τέτοιος ήταν ο Βούδας. Από άθεος παρηγορητής όπου η διδασκαλία του ήταν απλά μία μέθοδος για το ξεπέρασμα της οδύνης, μετετράπη -με την βοήθεια προπαγανδιστών- σε ιδρυτή θρησκείας, με χιλιάδες τεμένη και μυριάδες αγάλματα ενώ ο ίδιος είχε απαγορεύσει τις απεικονίσεις. Ένας άλλος ήταν ο Ιησούς. Η διδασκαλία του, που είναι φάρμακο κατά της ατέλειας ενός άδικου και άπονου κόσμου, χρησιμεύει τώρα για να ασκεί εξουσία ένα τεράστιο και πάμπλουτο ιερατείο.

Αλλά η μεγαλύτερη διαστρέβλωση κάθε λογικής ήταν η ιουδαϊκή και μετέπειτα χριστιανική θεωρία της πτώσης. Σύμφωνα με αυτήν, εμείς φταίμε για τα χάλια του κόσμου. Ο θεός είχε φτιάξει ένα κόσμο τέλειο – χωρίς πόνο, φθορά, κακία και θάνατο. Δηλαδή ένα παράδεισο. Αυτόν τον χάσαμε από σφάλμα δικό μας. Ο θεός είναι απόλυτα ανεύθυνος για τα δεινά της ζωής. Εμείς, από αθάνατοι και όλβιοι πρωτόπλαστοι, γίναμε όντα που τρώνε τον άρτο τους με τον ιδρώτα του προσώπου τους, για να φθαρούν, να γεράσουν και να πεθάνουν.

Η, όπως το είπε ο Μίλτων στους πρώτους στίχους του Paradise Lost, του «Απολεσθέντος Παραδείσου»:

Of Mans First Disobedience, and the Fruit
Of that Forbidden Tree, whose mortal taste
Brought Death into the World, and all our woe,

(Για την πρώτη ανυπακοή του ανθρώπου
και τον καρπό του απαγορευμένου δέντρου
του οποίοι η θνητή γεύση
έφερε τον θάνατο στον κόσμο και όλες μας τις συμφορές). lol

Κατά την παραδοσιακή λοιπόν χριστιανική θεολογία, ο σημερινός μας κόσμος δεν είναι δημιούργημα του θεού -αλλά των ανθρώπων. Προέκυψε από την ανυπακοή των πρωτοπλάστων κι εμείς πληρώνουμε ακόμα το προπατορικό αμάρτημα. Με αυτό τον τρόπο δικαιολογείται και η παρουσία του κακού μέσα στον κόσμο.

Αλλά είναι συμβατή η ύπαρξη αυτού του πρώτου κόσμου με την σημερινή μας γνωστική εμπειρία; Δεν θα πρέπει να άφησε πίσω του ίχνη ανιχνεύσιμα; Η επιστήμη γνωρίζει πως από την αρχή της ζωής, την συνόδευε ο θάνατος. Αν ο παραδείσιος κόσμος υπήρξε πραγματικά – και οι πατέρες της εκκλησίας ισχυρίζονται πως, ναι – θα έπρεπε να έχουμε βρει κάποια ένδειξη.

Όμως το τερατωδώς παράλογο σε αυτή την ιστορία, είναι η σύλληψη του προπατορικού αμαρτήματος. Που μας βαρύνει όλους, από την γέννησή μας. Είναι η απόλυτα τρομοκρατική παγίδα. Όλοι ένοχοι, όλοι υπαίτιοι και ο παντοδύναμος ανεύθυνος. Μα αυτός δεν μας έφτιαξε; Είναι δυνατόν ο πλάστης να μην ευθύνεται για το πλάσμα, ο κατασκευαστής για το κατασκεύασμά του; Ακόμα και για τις δυσλειτουργίες του;

Υπάρχουν ευτυχώς και έντιμοι χριστιανοί θεολόγοι που ομολογούν αδυναμία να αιτιολογήσουν την παρουσία του κακού στον κόσμο. Ο Χρήστος Γιανναράς γράφει: «Δεν έχουμε πειστική ερμηνεία για τον παραλογισμό του κακού που κυριαρχεί στην ανθρώπινη επίγεια βιοτή και ιστορία, με καμία από τις γνωστικές μας δυνατότητες δεν μπορούμε να συνάγουμε αιτία ή σκοπό του κακού, κάθε δικανική ερμηνεία που θέλει να το αποδώσει σε απρόσωπες συλλογικές ενοχές και προπατορικές παραβάσεις εντολών καταντάει αφελής στην θλιβερή ανεπάρκειά της».

Ακόμα και ένας τόσο πιστός χριστιανός δεν μπορεί να αποδεχθεί ένα κραυγαλέο παραλογισμό, τόσο γνωστικό, όσο και ηθικό. Διότι δεν είναι ηθικά αποδεκτό με οποιαδήποτε ηθικά κριτήρια (σκεφθείτε τα ανθρώπινα δικαιώματα) να τιμωρούνται παιδιά και αμέτοχοι άνθρωποι για μία παλαιολιθική αμαρτία άλλων; Και τι αμαρτία! Απλή ανυπακοή σε μία παράλογη εντολή. Γιατί να μην δοκιμάσουν το καρπό του Δέντρου της Γνώσης; Τι τότε τους έδωσε την γνωστική και την κριτική ικανότητα ο πανάγαθος; Πρόκειται ξεκάθαρα για μέθοδο τρομοκράτησης που θέλει να υποτάξει όλους στην ενοχή.

Δεν είναι τυχαίο πως ένα από τα βασικά ρητά των χριστιανών προπαγανδιστών είναι το «Αρχή σοφίας φόβος Κυρίου» (Initio sapientiae, timor Domini). Άλλο ένα doublethink, που σημαίνει το αντίθετο από αυτό που δηλώνει. Όσο οι ερευνητές είχαν τον φόβο του θεού τους, δεν κατάφεραν να προωθήσουν τις γνώσεις μας ούτε μία αράδα. Έπρεπε να περάσει ο Μεσαίωνας για να ανοιχτούν οι προοπτικές μίας κάποιοας γνώσης πέρα από τον φόβο.

Ωστόσο ο φόβος είναι λέξη κλειδί. Σε αυτόν στηρίζεται όλο το θρησκευτικό ψεύδος. Στο δέος του θανάτου εδράζεται το θρησκευτικό φαινόμενο. Στο δέος που οφείλεται στην άγνοια και – νομοτελειακά – οδηγεί και πάλι σε αυτή. Όχι βέβαια στην σοφία.

Αλλά οι προπαγανδιστές είναι μάστορες στο doublethink. Έτσι και την άγνοια την έβγαλαν πάνω από την γνώση, τους συμφέρει. Θεία άγνοια την είπαν «θείος γνόφος» και ευλογημένη. Πολέμησαν την γνώση όσο κανείς άλλος στην ιστορία. Γιατί η γνώση ελευθερώνει, δίνει δύναμη και ανεξαρτησία. Και η θρησκεία πάνω από όλα μας θέλει δέσμιους, ένοχους και εξαρτημένους.

Όχι μόνο η γνώση, ακόμα και η αλήθεια, αν αντιπαρατεθεί στην πίστη, οφείλει να υποχωρήσει. Είναι πασίγνωστη η φράση που είπε ο Ντοστογιέφσκι το 1850: «Αν κάποιος μου έδινε την απόδειξη πως ο Χριστός είναι έξω από την αλήθεια και πράγματι ήταν γεγονός ότι η αλήθεια είναι εκτός Χριστού, εγώ θα έμενα με τον Χριστό και όχι με την αλήθεια». Από ένα αξιόλογο ποιητή – μία επώδυνη δήλωση σκοταδισμού.

Προς μεγάλη δόξα των προπαγανδιστών, οι περισσότεροι άνθρωποι εκχωρούν την κρίση, την αυτονομία, την ελευθερία τους και παραμένουν όλοι τους την ζωή «δούλοι» του θεού (τι έκφραση!). Σε αντίθεση με τη φράση του Αντρέ Μπρετόν που γράφει στα 1928 «Πάντοτε στοιχημάτιζα εναντίον του θεού και θεωρώ το λίγο που κέρδισα σε αυτόν τον κόσμο ως το αποτέλεσμα αυτού του στοιχήματος. Όσο κι ήταν ασήμαντο το διακύβευμα (η ζωή μου) έχω την συνείδηση ότι κέρδισα τα πάντα».

Η κατάσταση στις αρχές του εικοστού πρώτου αιώνα δείχνει τον άνθρωπο να χειραφετείται από τους ηγεμόνες, τους βασιλιάδες και τους δικτάτορες που τον ήθελαν σκλάβο ή έστω υπήκοο δηλαδή υπάκουο. Πριν χίλια χρόνια δεν υπήρχε στον πλανήτη ούτε ένας ελεύθερος άνθρωπος. Κι όσους δεν καταπίεζαν οι ηγεμόνες και οι άρχοντες, τους καταδυνάστευαν ο φόβος και η δεισιδαιμονία. Πριν εκατό χρόνια υπήρχαν μόνο έξη δημοκρατικά κράτη και χωρίς ψήφο γυναικών. Το 2000 ήταν 117 που κάλυπταν το 54% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ατελείς δημοκρατίες πολλές από αυτές, αλλά καλύτερες κι από τις πιο «φωτισμένες» απολυταρχίες.

Ωστόσο, στον τομέα της θρησκείας, οι προπαγανδιστές έχουν κάνει τόσο καλά την δουλειά τους, ώστε η χειραφέτηση δεν είναι καν ακόμα στο ξεκίνημα. Οι άνθρωποι, που δεν υποκύπτουν στην θρησκευτική προπαγάνδα, είναι μειοψηφίες και στα πιο προηγμένα κράτη. Οι πλειοψηφίες δεν πολυπιστεύουν μεν, ούτε ασκούν ενεργά την θρησκεία, ούτε υπακούουν στις ηθικές εντολές της – αλλά (αχ! ο καταραμένος ο φόβος) κοιτάνε να τα έχουν καλά με το επουράνιο αφεντικό και τους εκπροσώπους του επί γης. Που ξέρεις τι γίνεται – κι αν υπάρχουν τα καζάνια;

Οι προπαγανδιστές έχουν μάλιστα καταφέρει να δώσουν μία αρνητική χροιά στην λέξη άθεος. Ακόμα και ο ορθολογιστής, ο άθρησκος, ή ο αγνωστικιστής, ταυτίζονται με τα κακοποιά στοιχεία της αστικής μυθολογίας: τον αναρχικό, τον ανατροπέα, τον ελευθεριάζοντα. Σε τρία αμερικάνικα λεξικά που κοίταξα, στο λήμμα «άθεος» υπάρχει, ως δευτερεύων ορισμός, το «ανήθικος». Αλλά και ο δικός μας λαός μιλάει για αυτόν που «δεν έχει τον θεό του» εννοώντας άτομο ανήθικο και ικανό για όλα.

Αυτό είναι το άλλο εφεύρημα των προπαγανδιστών: ότι οι μόνες ηθικές αξίες με απόλυτη ισχύ προέρχονται από τον θεό, δηλαδή τους ερμηνευτές του (ιερατεία) και ότι η πίστη είναι προϋπόθεση για μία ηθική ζωή. «Αν δεν υπάρχει Θεός είναι όλα δυνατά», έγραψε ο Ντοστογιέφσκι. (sic)

Η θέση αυτή μου θυμίζει τον ισχυρισμό των βασιλοφρόνων ότι μόνον ένας Βασιλιάς μπορεί να είναι εγγυητής του πολιτεύματος. Και οι Βασιλείς από τον θεό έπαιρναν την νομιμοποίησή τους – «ελέω Θεού» μονάρχες. Ότι χωρίς Βασιλέα η πολιτική ζωή μετατρέπεται σε αναρχικό χάος.

Θαυμάσια μπορεί να υπάρχει και ηθική και πολιτική τάξη χωρίς θεϊκή (ή βασιλική) παρουσία. Οι χειραφετημένοι άνθρωποι είναι σε θέση να θεσπίσουν νόμους και κανόνες με βάση τις αρχές του σεβασμού της ελευθερίας του άλλου. Να γιατί η Εκκλησία σας και οι θεολόγοι της μισούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν χρειάζονται μύθοι και παραμυθιάσματα για να ζήσουν οι άνθρωποι σωστά μεταξύ τους.

Η θρησκεία έχει τις ρίζες της στον φόβο και την δεισιδαιμονία του πρωτόγονου ανθρώπου. Με την έρευνα και την γνώση οι θεοί άρχισαν να λιγοστεύουν, τα φυσικά φαινόμενα – βροντές, κεραυνοί, εκλείψεις – εξηγήθηκαν και έπαψαν να είναι ένθεα. Κάποια στιγμή μάλιστα ο Ρωμαίος ποιητής Λουκρήτιος, υμνώντας τον δάσκαλό του τον Επίκουρο, δήλωσε ότι religio obteritur (η θρησκεία συνετρίβη).

Αξίζει να θυμηθούμε τους στίχους από το De Rerum Natura: «Όταν η ανθρώπινη ζωή επάνω στην γη κείτονταν συντριμμένη κάτω από το φοβερό βάρος της θρησκείας (opressa gravi sub religione) όταν η θρησκεία έδειχνε το φοβερό της πρόσωπο από τους ουρανούς ψηλά τρομοκρατώντας τους θνητούς, ήταν ένας έλληνας που τόλμησε να σηκώσει τα θνητά του μάτια επάνω της και να της αντισταθεί. Ούτε οι μύθοι περί θεών, ούτε οι κεραυνοί τον τρόμαζαν ούτε ο απειλητικός ψίθυρος των ουρανών…».

Από τότε που ο Λουκρήτιος ανήγγειλε θριαμβευτικά τον θάνατο της θρησκείας, έχουν περάσει δυο χιλιάδες και εβδομήντα χρόνια. Πενήντα πέντε χρόνια μετά τον δικό του θάνατο γεννήθηκε ο ιδρυτής της μεγαλύτερης θρησκείας και οι εποχές του μεγάλου θρησκευτικού φανατισμού δεν είχαν ακόμα αρχίσει.

Η επιστήμη βέβαια, την οποία υμνούσε ο Λουκρήτιος, άνοιξε ακόμα πιο πολύ τις θύρες της φύσης (naturae portarum claustra cupiret), έλυσε τα περισσότερα μυστήρια που προκαλούσαν δέος και τρόμο, τροφοδοτώντας την δεισιδαιμονία και την πίστη. Αλλά ακόμα μένουν άλυτα πολλά – με πρώτο το πρόβλημα του θανάτου. Και επιπλέον η επιστήμη είναι πάντα ο χώρος των πιθανοτήτων, ενώ ο άνθρωπος χρειάζεται σιγουριά. Η ανάγκη του να ακουμπάει σε βεβαιότητες, να πιστεύει στο απόλυτο, να παρηγορείται με μύθους, παραμένει ίδια εδώ και χιλιάδες χρόνια. Και οι προπαγανδιστές της πίστης την εκμεταλλεύονται με την ίδια δεξιοτεχνία που οι διαφημιστές εκμεταλλεύονται την ανάγκη του να αρέσεις ή να διακρίνεσαι.

Μετά τον Διαφωτισμό, που ξεκαθάρισε μερικά πράγματα, η ανθρωπότητα δεν προχώρησε σε μία νοητική χειραφέτηση. Για κάποιο διάστημα υποκατέστησε τις θρησκείες με ομοειδείς ιδεολογίες (είχαν κι αυτές δόγμα, προφήτες, ιερατείο και υπόσχεση παραδείσου) αλλά όταν αυτές κατέρρευσαν, οι θρησκείες επανήλθαν δριμύτερες. Μπορεί ο Νίτσε να κήρυξε το θάνατο του θεού αλλά, έστω και αν ο θεός έχει πεθάνει, οι θρησκείες ζουν και βασιλεύουν.

Φυσικά οι πραγματικοί πιστοί παραμένουν μικρές (αλλά δυναμικές) μειονότητες – όμως οι μεγάλες μάζες είναι αδρανείς ή και συμπαθούσες μπροστά στην άσκηση της ιδεολογικής και εξουσιαστικής πίεσης των εκκλησιών. Ιδιαίτερα στην χώρα μας όπου η εκκλησία έχει περιβληθεί με άλλον ένα μύθο –ότι είναι το βασικό συστατικό της εθνικής μας ταυτότητας. Το χαρακτηριστικό δείγμα του εθνικού ποιμνίου είναι ο βολεψάκιας μεσο- και μικροαστός, που χωρίς να εκκλησιάζεται συχνά και χωρίς να ασκεί τις χριστιανικές αρετές, παραμένει «πιστός», πρόσωπο αξιοσέβαστο, όσο κι αν καθημερινά παραβιάζει πολλές ηθικές επιταγές. Όπως δείχνουν οι έρευνες, αποτελεί την συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.

Έτσι με λίγους φανατικούς και πολλούς αδιάφορους, οι θρησκείες επιβιώνουν, πλουτίζουν και καταδυναστεύουν τον άνθρωπο.

Καταδυναστεύουν; Εδώ μπορεί να αντιπαρατεθεί ένα βασικό επιχείρημα πολλών μη-πιστών που υπερασπίζονται τις θρησκείες: Ότι με αυτό τον τρόπο οι άνθρωποι νιώθουν ευτυχέστεροι, ή, έστω, λιγότερο δυστυχείς. Πως η πίστη σε κάτι, ακόμα και αναληθής, τους παρηγορεί για τις δυστυχίες του βίου. Ζωτικόν ψεύδος.

Αναρωτιέμαι αν θα χρησιμοποιούσαν το ίδιο επιχείρημα για να υπερασπιστούν τις επίγειες απολυταρχίες… Ας υποθέσουμε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν μέσα στο ψέμα του υπαρκτού σοσιαλισμού ήταν ευτυχέστεροι στην ανελευθερία τους (πράγμα που αμφισβητείται) αποτελεί αυτό δικαιολογία για να παραταθεί το ψέμα;

Αλλά πέρα από όλα αυτά, το επιχείρημα είναι έωλο: οι θρησκείες, που επανήλθαν τόσο δυναμικά τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο δεν συνέβαλαν στην ευτυχία των ανθρώπων, αλλά τους οδηγούν στον όλεθρο. Από την αρχή της ανθρώπινης ιστορίας μέχρι σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια έχουν σκοτωθεί σε θρησκευτικές διαμάχες και πολέμους. Είναι, βεβαιωμένα, η πρώτη αιτία βίαιου θανάτου στην ιστορία. Και ο πρόξενος άφατης οδύνης σε όλο τον κόσμο – όπως αποκαλύπτει η ανάγνωση της καθημερινής εφημερίδας. Ο θρησκευτικός φανατισμός και φονταμενταλισμός αποτελεί το πρώτο μας πρόβλημα σήμερα.

Προσωπικά, ως φιλελεύθερος άνθρωπος, δεν έχω, ούτε μπορώ να έχω, καμία αντίρρηση στο να πιστεύει ο κάθε άνθρωπος ό,τι θέλει, στο να ασκεί ελεύθερα την πίστη του, να λατρεύει όπως θέλει το θεό του και να ζει σύμφωνα με τις εντολές της θρησκείας του. Φτάνει να μην επιβάλει την πίστη του στους άλλους, και να μην επεμβαίνει θετικά η αρνητικά στη ζωή τους.

Και επίσης ως ελεύθερα σκεπτόμενος άνθρωπος, επιφυλάσσω στον εαυτό μου το δικαίωμα να πάρω την δική μου στάση απέναντι στο υπαρκτό μυστήριο του κόσμου. Να μην το οριοθετήσω, να μην του δώσω αυθαίρετα όνομα και υπόσταση, να μην το υποτάξω στην λογική και την εξουσία των προπαγανδιστών. Αρνούμαι να νιώθω ενοχές για πράγματα που δεν έκανα, να δοξολογώ αντί να θρηνώ, να ικετεύω αντί να σκέπτομαι.

Ενώ έγραφα το κείμενο αυτό, φανατικοί ισλαμιστές μπήκαν σε χριστιανικό νοσοκομείο στο Πακιστάν δολοφονώντας νοσοκόμες σε ένα παρεκκλήσιο…

Πράγματι, σκέπτομαι, «τα πάντα εν σοφία εποίησεν»…

© Nίκος Δήμου /

Το παράδοξο του θεού

Θέλει ο θεός να αποτρέψει το κακό και δεν μπορεί;
Τότε δεν είναι παντοδύναμος…
Μπορεί, αλλά δεν το επιθυμεί;
Τότε είναι κακός.
Είναι και ικανός και το επιθυμεί;
Τότε από πού προέρχεται το κακό;
Μήπως είναι και ανίκανος και δεν το θέλει;
Τότε γιατί τον αποκαλούμε θεό;

terrapapers.com

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (24)

 1. Αδερφέ, αν έχεις τις απορίες που εκφράζεις παραπάνω ψάξε και θα βρεις τις απαντήσεις σου. Αν πάλι θεωρείς ότι τις έχεις απαντήσει, το άρθρο σου είναι απλά προπαγανδιστικό, απλούστατα διότι τις δικές σου ερωτήσεις ( και απαντήσεις) προσπαθείς να τις επιβάλλεις στον αναγνώστη!

 2. Ναι φίλε μου έτσι όπως τα λες είναι.
  Ο Έλληνας είναι αποδέκτης μιας σπουδαίας Εβραϊκής κληρονομιάς. Με το που ήρθε στον κόσμο κληρονόμησε την αμαρτία του πρώτου μπετόβλακα της Εβραϊκής «ιστορίας» και της χαζοχαρούμενης γκόμενας του. Τώρα περιμένει να έρθει ο Εβραίος σωτήρας Ιησούς (του οποίου το όνομα σημαίνει ο Γιαχβέ είναι σωτηρία) για να τον γλιτώσει από το βάρος αυτής της κληρονομιάς.
  ▪️ Τσάμπα περιμένεις εβραιοέλληνα μου! Τον Εβραίο σωτήρα Ιησού τον σταύρωσαν κάτι Εβραίοι και ξέχασε να αναστηθεί. Ακόμα και τα εδάφια της Νεκρανάστασης είναι προϊόν Πλαστογραφίας.
  ▫️ Μετανοήστε Έλληνες και γονατίστε ενώπιον του Γιαχβέ Ιησού, που πρώτα έδωσε την μετάνοια στον Ισραήλ (τον αγαπημένο του λαό) και μετά στους Έλληνες (πάλι καλά να λες). «ότι και στους εθνικούς έδωκε ο Θεός μετάνοιαν, δια να κερδήσουν και αυτοί την σωτηρίαν και την ζωήν» (Πράξεις 11.18.)
  ▪️ Ο Έλληνας έγινε απόγονος του Αδάμ και της Εύας και κληρονόμησε το προπατορικό τους αμάρτημα. Η θέση του μετά θάνατον είναι στον ουρανό γονατιστός ημέρα και νύχτα μπροστά στον θρόνο του Γιαχβέ Ιησού να φωνάζει με δυνατή φωνή Αλληλούια (Αινείτε τον Γιαχβέ) (Αποκ 19.1.)
  ▪️ Εκεί καταλήξατε «Έλληνες». Να λέτε ότι σας τιμώρησε ο Γιαχβέ! Να λέτε ότι κουβαλάτε την αμαρτία του Αδάμ και της Εύας ως ένα ελαττωματικό σκεύος που είστε! Μετανοείτε Έλληνες ή μήπως εβραιοέλληνες;
  ➡️ «Μέγαν έχομεν πόθον προς Θεόν των Εβραίων» (Άγιος Ρωμανός ο Μελωδός)
  ▪️ Και κάτι άλλο. Αυτές οι εβραϊκές αρλούμπες επιβλήθηκαν με την βία στους αρχαίους μας προγόνους.

 3. Δεν τελείωσα το άρθρο,
  Δεν έχει νό/ημ/α,
  Ον/ημ/ Α
  Ο νήμα/αμήν Ο
  Αμήν Αμήν λέγω υμιν/,/,/,
  //
  Αυτοθεοδικια,
  Αυταπάρνηση,
  Σου λέει κάτι?
  //
  Το θαύμα είναι για ΌΛΟΥΣ

 4. Ρωτάς άνθρωπε ,εάν Θέλει ο θεός να αποτρέψει το κακό και δεν μπορε..
  Χωρίς κάν να υπαψιάζεσαι ότι αυτό ισοδυναμεί με την εξαφάνιση του ανθρώπινου είδους…
  Εάν καταργηθεί ο άνθρωπος ποιός θα είναι εκείνο το είδος που θα είναι ικανό να αναγνωρίσει κακό και καλό?
  Εάν ο Θεός καταργήσει το κακό ως δυνατότητα στον άνθρωπο,τον συνθλιβει σε ένα ρομπότ με σάρκα και αίμα…
  Φυσικά μπορεί ο Θεός , αλλά δεν επιθυμεί να καταργήσει τον άνθρωπο ,διότι αγαπάει τον άνθρωπο.
  Τότε λές από πού προέρχεται το κακό;
  Και από ανθρώπους όπως εσύ αντίδικε,.που ίσως δικαιολογείται να μην εμπιστεύεσαι(πιστεύεις) αυτόν που δεν βλέπεις ,
  αλλά είσαι αδικαιολόγητος να μην εμπιστεύσεσαι εκείνους που βλέπεις κάθε ημέρα,
  ζώντας στην γιάλα του ξερολισμού,της αναισθήσίας και της συναισθηματικής ανεπάρκειας.

 5. Τον κοσμο αυτον δεν τον εφτιαξε ο Θεος……..ακομα και ο Χριστος πολλες φορες χρησιμοποιουσε τη φραση “ο αρχοντας του κοσμου ετουτου”
  Συμφωνω οτι τα περισσοτερα κακα τα εχουν κανει οι θρησκειες
  Ο Χριστος ειναι ο Υιος του θεου των ολλων ηρθε εδω εσωσε την ανθρωποτητα και τους παντες αυτπυς που ηταν και αυτους που θα ειναι……πληρωσε για τις αμαρτιες ολων με λυτρα το αιμα Του το αγαθο και αθωο…….και εφυγε

  Αλλο η θρησκεια αλλο ο Χριστος

  Για καποιο λογο ο αρχοντας του κοσμου ετουτου εχει δικαιωμα να παει οπου θελει να λεει οτι θελει και να κανει οτι θελει

  Μην μπερδευεσαι με τις θρησκειες………

  Δεν υπαρχει τιποτα λες ε;;και φιλοσοφεις κιολας με λογικα επιχειρηματα ανθρωπακο

  Εχεις δει ποτε εξορκισμο;;
  Εχεις δει παραξενα γεγονοτα “αφυσικα” που λεμε;;
  Σκιες να τρεχουν ;;;

  Μην προσπαθεις να αναλυσεις με τη λογικη πραγματα πανω απο εσενα……..αν θες να τα αναλυσεις…….να ξεπερασεις τη λογικη…….

  Υπαρχουν πολλα που δεν καταννουμε……..και αλλα που καταννοω αλλα δεν δυναται να σου τα εξηγησω………

  Γενικα πολλα……..αλλα και ειδικα…….να ξερεις οτι ο Χριστος ειναι ενα και το αυτο με τον θεο αθανατος κατ ουσια και για νασε προλαβω ναι Τον εχω δει αλλα δεν μου επετρεψε να δω το προσωπο του

  Και για να σε ξαναπρολαβω Τον ειδα οταν ημουν 7 χρονων……πραγμα που σημαινει οτι δεν ειχα καν ιδεα απο θρησκειες και κοραφεξαλα………..και ξερεις τι μου ειπε;;
  Μου ειπε……….”μη φοβασαι…….εγω ειμαι”
  Και επειτα διαβασα κ εγω στις γραφες αυτη τη φραση………βεβαια ΠΡΩΤΑ την ακουσα με ασυλλυπτο τροπο……..τεσπα……..αυτα απο εμενα

  • Είναι να τραβάς τα μαλλιά σου αν σκεφτείς ότι το άτομο ΑΡΧΩ που έγραψε αυτό το σχόλιο κυκλοφορεί ανάμεσα μας και ψηφίζει κιόλας….

 6. Μου αρέσει που ενώ οι μυθοπλασίες των εκλεκτών αρουραίων του θεού για το αουσβιτς έχουν καταρριφθεί όχι μόνον από τις γραπτές αναφορές του ερυθρού στραυρου το 45 , όχι μόνον από τις επιστολές του αρουραίου Τσώρτσιλ το 45 αλλά και από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες συμπεριλαμβανομένου και του επιστήμονα που πρώτος επινόησε και κατασκεύασε στην Αμερική τους θαλάμους αερίων (τους πραγματικούς..) , όχι μόνον από τις αποδεδειγμένα πια παραποιημένες φωτογραφίες , όχι μόνον από την ανακάλυψη ονομάτων Εβραίων δήθεν αποθανόντων στο αουσβιτς που δεν υπήρξαν ποτέ , όχι μόνον από την ανακάλυψη Εβραίων που δηλώθηκαν ανάμεσα στους νεκρούς ενώ ζούσαν και βασίλευαν στην Αμερική χωρίς να έχουν πατήσει ποτέ το πόδι τους στην Ευρώπη…… κάθεσαι σαν ηλίθια ορνιθα και διαιωνίζει την προπαγάνδα…… αρθρογράφε μαη αςς….
  Γιατί δεν χρησιμοποιήσεις στο άρθρο σου τα 60 εκατομμύρια θύματα των μπολσεβίκων στην Ρωσία καλύτερα;;;; παπάρα ε παπάρα….

 7. Ο μοναδικός θεός σε τούτον τον πλανήτη είναι ο τραπεζίτης. όλοι λίγο πολύ προσκυνάμε στο ευαγγέλιο του που δεν είναι τίποτα άλλο από το χρήμα, φτάνει να παρατηρήσεις μόνο μια σου μέρα όταν ξυπνήσεις το πρωί και ανοίξεις την πόρτα για να βγεις έξω στην κοινωνία. Υπάρχει θεός? Μάλλον πλάκα μας κάνετε !!!

 8. Ανωνυμε 22:46
  Οταν εσυ επαιζες τον φαλλο σου εγω ειχα διαβασει ολους τπυς αρχαιους φιλοσοφους…….και τους σκοτεινους…….ειχα μελετησει την αναγεννηση……την βιομηχανικη επανασταση………γνωριζα τι ειναι μοχλευση οικονομιας τι ειναι pci τι ειναι cds…….τοξικα ομολογα……..τι ειναι το α.ε.π……….και τι διαφορα εχει το ακαθαριστο εθνικο προιον με το ακαθαριστο ελληνικο………..ειχα διαβασει κοσμοθωριες……….ειχα διαβασει καρλ γιουνκ……..μαρξ……..και ειχα σχηματισει ιδεες για το τι και ποιος τπυς χρηματοδοτισε για να αναπτυξουν τα σχεδια τους………..εκτος τα παραπανω……γνωρισα κ αλλα 1000χιλιαδες πραγματα τα οποια αν στα αναφερω θα σου καψουν οσα εγκεφαλικα κυτταρα σου εχουν περισεψει………….γ αυτο αντι να τραβας τα μαλλια σου με τα σχολια μου………..εξακολουθισε να κα εις αυτο που σε εκφραζει……..διοιτι απο τα παραπανω που ανεφερα δεν σκαμπαζεις τιποτα……….καθησε αναπαυτικα στον καναπε σου και τραβα καμια μαλακια……….κ ασε τι γραφω εγω τσουτσεκι………που περνεις το λογο και σχολιαζεις τι γραφω απαξιωτικα…….ποντικι

 9. Το έχω πει αρκετές φορές στα Κατοχικά, αλλά δεν πειράζει θα το πω άλλη μια. Θεός δεν υπάρχει και ουδέποτε υπήρξε, παρά μόνο η ιδέα της ύπαρξης ενός θεού. Όλες οι θρησκείες είναι ανθρώπινα κατασκευάσματα για τον έλεγχο των μαζών. Ειλικρινά θλίβομαι να βλέπω το 2019, κυρίως άρρενες να λένε πόσο πολύ πιστεύουν, κάτι που πριν 10 χρόνια ήταν καθαρά γυναικείο σπορ η θρησκεία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό? Αγαμία? Αφραγκία? Μαλακία στον εγκέφαλο? Όπως και να ΄χει, το αποτέλεσμα είναι πολύ ζοφερό και θα γίνει ακόμα ζοφερότερο τα επόμενα χρόνια για την ελλαδίτσα. Έχει κανένας από εσάς τους πιστούς σκεφτεί ότι ακόμα και σήμερα αυτό που διαχωρίζει τον κόσμο, είναι οι θρησκείες? Έχετε δει εσείς οι χριστιανοί τα ξαδερφάκια σας τους μουσουλμάνους τι αίσχη κάνουν? Μη μου πείτε ότι πιστεύουν στον λάθος θεό και εκείνοι το ίδιο λένε για εσάς, όπως και όλες οι γαμωθρησκείες! Τώρα οσον αφορά την αγάπη της θρησκείας σας, ψάξτε τι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας έχει κάνει το ποιόν σας κατά την εξάπλωση και την επικράτηση με ΕΠΙΒΟΛΉ παρακαλώ! Βγείτε έξω από τα σπίτια σας και αφήστε τις παπάτζες που σας φόρτωσαν και τρεχάτε ρίχτε κάνα πούτσο, γιατί τα μυαλά σας βγαίνουν νεράκι από τα αυτιά σας.

  • Εισαι ενα τυχαιο γεγονος μιας εξελιξης θεωρεις;
   Να ενστερμηστω την κριση σου αλλα εχω ερωτηματα;
   Εισαι απολυτος…….δεν υπαρχει λες κατι αλλο….

   Αν δεν υπαρχει κατι αλλο τοτε αναιρεις την εξελιξη διοτι κλεινεις τις πορτες σε οτιδηποτε ειναι εξω και περα απο αυτα που γνωριζεις

   Πιστευεις οτι θα ειχε υπαρξει κατι απο ολα αυτα που εχουμε ανακαλυψει σαν ανθρωποτητα αν καποιοι σκεφτοντουσταν σαν εσενα;
   Κακος απανταω αλλα θα σου πω αυτο και να το θυμασαι

   Αν εσυ λες δεν υπαρχει κατι αλλο……..εγω σου λεω οτι υπαρχουν τα παντα …..και οσα δεν εχουν υλοποιηθει ακομα….υπαρχουν για να υλοποιηθουν….

  • Προς Gac Αφού το λες εσύ, η διάνοια, και μάλιστα επανειλημμένα, τότε θα πρέπει να κάνουμε όλοι πίσω! Στην πραγματικότητα, εγώ να δεις πόσο θλίβομαι με την ξύλινη και στείρα γλώσσα σου και το χωρίς καμιά δροσιά και προoπτική πνεύμα σου. Και ξέρεις γιατί θλίβομαι; Γιατί ξόδεψα πολλά πολλά χρόνια πιστεύοντας ακριβώς τις ίδιες αερολογίες με εσένα! Εχεις μπερδέψει τα μπούτια σου και μπερδεύεις επίσης και τη σχέση θρησκείας – πίστης. Ναι, τη θρησκεία την έφτιαξαν κάποιοι, όπως επίσης έφτιαξαν και αυτά που εσύ πιστεύεις, δηλαδή την αθεϊα. Και τα έφτιαξαν για να διαχωρiσουν τον κόσμο από τους ίδιους και από την πραγματική πηγή του. Τον Θεό πάλι δεν τον έφτιαξε κανένας και είναι αυτόνομος, χωρίς να έχει ανάγκη την δική σου πίστη. Εσύ τον έχεις ανάγκη, όχι αυτός εσένα. Αν νομίζεις πως δεν τον έχεις, μπορείς να πάρεις τους δρόμους και να πηδιέσαι σαν τον Μπανγκς Μπάννυ! Εξάλλου, όποιος δεν έχει Θεό, έχει στομάχι, κώλο και νεκροκασέλα, ως γνωστόν! Πριν καταλήξει στο τελευταίο, περνάει και μία γύρα από κάποια ανανεωτική αριστερά, έτσι για να λαδώσει τα δύο προηγούμενα. Από το προπέτασμα καπνού, όμως, καταλαβαίνω ότι μάλλον δικά σου είναι τα «ξαδελφάκια», καθώς οι χώρες πλέον ανήκουν, και πάλι ως γνωστόν, στις αρκούδες και στις πολυεθνικές, και ποτέ στα έθνη τους, n’est pas, mon cherie? Δες λίγο γύρω σου πιο προσεκτικά, και θα διαπιστώσεις τι είναι εκείνο που προσπαθεί να επικρατήσει με ΕΠΙΒΟΛΗ παρακαλώ! Αν κάποτε το κατορθώσεις, που πραγματικά σου το εύχομαι θερμά, τότε ίσως θα αρχίσεις να βλέπεις καθημερινά θαύματα, που πριν δεν έβλεπα ούτε και εγώ! Αν όμως δεν το κατορθώσεις, τότε λυπάμαι, κωλύομαι να σου δώσω συμβουλές για το κοντινό μέλλον, αναφορικά με τα τρία πιο πάνω ενδιαφέροντά σου.

 10. Καμια απευθειας απντηση στις δαιμονσιμενες κατσικες που ανοιξαν πολεμο στον Εωτερικο Χριστο και την συνειδηση του Κοσμικου Αξονα. Η απαντηση στις κατσικες θα ερθει απο πανω καθως δεν προκειται ποτε να βγει ακρη με το αρρωστημενο εγω του μαλακα που με το προσχημα της θρησκειας της επιφανειας του ιερατειου του σκοτους, που βασιζεται στους εσωτερικους συμβολισμους των μυστηριακων σχολων της εποχης, προσπαθουν να εκμηδενισουν την ψυχη του Ολου και την Σοφια τν Αιωνων. Η λεξη “φιλελευθερος” τα λεει ολα σχετικα με την προελευση αυτης της δαιμονικης πανουκλας των νοητικων αυνανιστων που εχουν υψωσει το εγω τους εναντια στο Εγω του Οντος. Το παλαιο κατεστημενο αλλωστε των ιεραειων του σκοτους του Αντιχριστου της Ρωμης συμπραττει με το νεο ιερατειο του σκοτους του “globalism” και του “scientism” των “φιλελευεθρων” το οποιο επισης στοχευει στον βιασμο της ψυχης των εθνων οπως και ο προκατοχος του. Το τελος σας ειναι κοντα υπαρχει και η αντιθετη πλευρα που θα σας παρει ολους σβαρνα και θα ψαχνετε να βρειτε το λαθος μεσα στην απυθμενη βρωμια και τα δαιμονικα κοπρανα που εχετε σπειρει

 11. Τα ιερατεία – υπό την έννοια της οποιαδήποτε μορφής κλειστής ηγετικής ομάδας –
  υπήρχαν από την αυγή του ανθρώπινου πολιτισμού και εξακολουθούν να υπάρχουν.

  Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι – έχουν τα δικά τους πιστεύω.

  Όλοι ανεξαιρέτως οι άνθρωποι – από τη στιγμή που έχουν ή πιστεύουν πως έχουν γνώμη,
  ασπάζονται κάποιο δόγμα [ιδεολογία – πίστη, όπως θέλεις ονόμασέ το]

  Οι άνθρωποι, κατά πλειοψηφικό ποσοστό, πάντα περιμένουν κάποιον «επιστημολόγο» να
  επιβεβαιώσει τί είναι αληθινό ή όχι.

  Για παράδειγμα – επειδή το άρθρο φαινομενικά πραγματεύεται την άσκηση εξουσίας του
  ιερατείου μέσω της θρησκείας – οι αγνωστικιστές περιμένουν την «Γνωσιολογία» να τους
  αποδείξει την ύπαρξη ή μη του Θεού.

  «Γνωσιολογία» ακόμα ένα καρτέλ. Μία ακόμα ολιγαρχία νομιμοποιημένη από αυθαίρετα χρισμένους
  ερμηνευτές της «γνώσης» ή, σύμφωνα με τη διατύπωση του Χάξλεϋ, μια «επιστημονική δικτατορία».

  Οι προπαγανδιστικές τακτικές των ιερατείων [παντός τύπου], στόχο έχουν την χειραγώγηση του ανθρώπου,
  την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό, την οριστική πτώση του.
  Και το καταφέρνουν με μεγάλη επιτυχία.
  Προσωπικά, το βρίσκω ταυτόχρονα φαιδρό και λυπηρό.
  Άνθρωποι απορρίπτουν τον Θεό και επιλέγουν το δρόμο του τυφλού.

  Η αλήθεια πάντα είναι αλήθεια, ακόμα και αν δεν την αποδεχόμαστε.
  Το ψέμα παραμένει ψέμα ακόμα και αν το αποδεχόμαστε.
  Τί είναι προτιμότερο;
  Να ζεις σε μία άβολη αλήθεια, ή σε ένα βολικό ψέμα;

 12. Επισης θελω να πω σε ολα τα “σκεπτομενα” τροκτικα που ασφαλως και δεν εχουν θεο μεσα τους, καθως ειναι αψυχα κρεατα οτι το εγκλημα που εχουν στην ψυχη του Ολου με το προσχημα της “Ελληνικοτητας” και των σκατων των παπαδων θα το πληρωσουν πολυ ακριβα και αυτη η ωρα ειναι ΠΑΡΑ πολυ κοντα. Οσοι θελουν “συζητση” επι της ουσιας του θεματος εδω:

  esophoria.org/revelation/

  Θα δωσω την ευκαιρια σε οποιον μαλακα θελει να πει τα δικα του και ταυτοχρονα θα απαντησω αναλογα χωρις να εχω τα παρασιτα που παριστανουν τους “εξυπνκηδες” εκει οπου μαλιστα μιλαμε για τα πλεον ηλιθια υποκειμενα που εχουν υπαρξει στην ιστορια του πλανητη, που νομιζεουν μαλιστα οτι ειναι και “ανθρωποι” και οτι εχουν κατι αλλο μεσα στο κεφαλι τους και γενικα μεσα τους εκτος απο σκατα.

  Εδω περα οπου βρισκειται αυτο το αρρωστημενο τρισθαλιο και πανηλιθιο υποκειμενο που το ταιζουν τα παρασιτα δεν θα πω κατι αλλο.

  • Καλημέρα δάσκαλε της θεοσοφίας του εωσφόρου.
   ▪️ Επιθυμείς συζήτηση σε ελεγχόμενο από εσένα περιβάλλον με στόχο να εξοντώσεις την όποια απειλή υποσκάπτει με αλήθειες το σατανικό σου οικοδόμημα.
   ▫️ Από τις πολλές φάπες που εισέπραξες εδώ, δεν έχεις πλέον το σθένος να με αντιμετωπίσεις. Εκφράζεις την ουσία του πατέρα σου (του χαζοεωσφόρου) και του Γιούνγκ του οποίου το πνεύμα κατοικεί μέσα στην κεφάλα σου μαζί με μια λεγεώνα διαόλων.
   ➡️ Ελάτε όλοι μαζί στο Ιατρείο μου για χημικό εξορκισμό.
   ? Στις 8 Δεκεμβρίου 2018 at 17:15 προφήτεψες ότι το 2020 θα έρθει η μεγάλη θλίψη – tribulation και η συντέλεια του Αιώνα.
   ▪️ Δάσκαλε το 2020 η μόνη θλίψη που θα έρθει και θα την νιώσεις θα είναι αυτή που θα πέσει πάνω στο κεφάλι σου σαν κεραμίδα. Η αναξιοπιστία των λόγων σου θα σε στείλει για άλλη μια φορά στα απομονωμένα εκκλησάκια της Κύπρου να κλαις την μοίρα σου. Εγώ εδώ θα είμαι για να σου θυμίζω το μαύρο σου το χάλι γιατί είσαι και ξεχασιάρης. Το 2020 το Θηρίο θα σε πάρει στο κυνήγι και θα σε μαδήσει. Δεν θα το σταματήσει κανένας σταυρός και κανένας Υδροχόος.
   ▪️ Θα αποδειχθεί για άλλη μια φορά δάσκαλε ότι όλα αυτά που λες είναι σκατά του βόθρου και ολόκληρος αυτός ο βόθρος της esophoria babalon δεν έχει προηγούμενο στην ιστορία του πλανήτη. Ο καιρός γαρ εγγύς!
   ▪️ Καλά θα κάνεις το 2020 να μην σχολιάζεις εδώ μέσα. Ο Μεγαλόσαυρος ? ακονίζει τα δόντια του και είναι έτοιμος να κατασπαράξει μια σουπιά babalon και έναν δάσκαλο με τα μυαλά στα κάγκελα του εωσφόρου.

 13. Επειδη βασικα μου αρεσε η πιο πανω απαντηση να συμπληρωσω πρωτου να την κανω. Το νεο ιερατειο του σκοτους της θρησκειας του scientism το οποιο υπηρετει η βρωμικη τρισαθλια λοβοτομημενη πανηλιθια αχρηστοκατσικα, που προσπαθει σαν μανιακη πουτανα να δολοφονησει τον Λογο και την συζηγο του την Εννοια και την ΨΥΧΗ ΜΑΣ με το προσχημα ταχα μου της “Ελληνικοτητας” (εκει οπου δεν μιλαμε καν για ανθρωπους αλλα για αψυχα κρεατα) παραγει αψυχους ανθρωπομορφους κλωνους, που ειναι συνδεδεμενοι με τον κωλο του αρχαιου πουστη, κατευθυειαν με τον μηχανισμο ελεγχου αυτου του νεου ιερατειου που “παραδοξως” συμπραττει με τους ταχα μου εχθρους τους του παλαιου ιερατειου του σκοτους. Υπαρχει λοιπον και η αντιθετη πλευρα των πραγματων και οχι μονο οι σοδομισμενες απο τους αφεντες τους κατσικες που ανοιξαν πολεμο στο ΜΕΣΑ ΜΑΣ με το προσχημα της πλυσης εγκεφαλου των νταβατζηδων των διανοητικοπνευματικων πουτανων που ασφαλως και δεν εχουν καθολου “φαντασια” οπως οι αρχαιοι καθοτι ειναι αποκομμενοι απο την ψυχη του Ολου που ειναι η ΕΝΝΟΙΑ και η Μανα των εσωτερικων συμβολισμων που εκφραζουν την κοσμικη συνειδηση μεσα απο τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ με ΨΥΧΗ και για αυτο δεν ειναι καν ανθρωποι. Ειναι αψυχες μηχανες πρωκτικα συνδεδεμενες με την πουτσα των αφεντικων τους και ο μοναδικος σκοπος της αχρηστης και μιζερης υπαρξης τους ειναι να προσπαθουν να δολοφονησουν την ψυχη των αλλων για να γινουν ολοι παρασιτα της υπαρξης οπως και αυτοι και να υποταχθουν ολοι σε αυτο το “νεο” ιερατειο. Η απαντηση λοιπον της αλλης πλευρας, που ειναι αυτη της ΨΥΧΗΣ θα φερει την ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ του μαυρου ιερατειου και της “ΝΤΠ” των αψυχων κλωνων (οι clone troopers της αυτοκρατοριας των Σιθ) και τοτε το μονο που θα τους μεινει ειναι η ψωλη των αφεντικων τους μεσα στον κωλο τους. Δεν αργει καθολου λοιπον η ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ αυτου του αψυχου κατεστημενου καθως μιλα,ε επισης για τους (D)jedi οπου Djed ειναι το THE MIDDLE PILLAR = 888 που ειναι η σπονδυλικη στηλη του THE GOD OSIRIS = 888 που ειναι ο THE COSMIC AXIS = 888. Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΥΝΤΡΙΒΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ.

 14. Ασφαλως και οι νεοναζι δολοφoνοι απογονοι του αρχιπουστη του Χιτλερ και αυτοι στο στρατοπεδο του Αντιθεου και ουτε αυτο ειναι ασφαλως τυχαιο…

  Αυτοι αλλωστε που πολεμησαν και τους κομμουνιστες και τους ναζι και της ιερατειο της Ρωμης ειναι η ιδια “ομαδα” που θα σας ριξει ολους στα Ταρταρα μαζι με τα αφεντικα σας να ξεβωμισει ο πλανητης απο τα παρασιτα.

  Αντε και καλο ΨΟΦΟ στα αντιθεα κοπρανα.

 15. ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ,ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΑΞΗ –Π.Τ., ΥΠΗΡΞΑΝ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΠΕΙΡΕΣ ΑΠΟ ΜΥΗΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ.ΟΙ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ ΤΩΝ ΑΤΛΑΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΛ ΠΟΥ ΚΑΤΕΠΕΣΑΝ. ΑΡΓΟΤΕΡΑ Ο ΤΡΩΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ- Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΥ ΧΩΡΟΥ . Η ΠΕΡΣΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ,Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ , Η ΡΩΜΑΙΚΗ ,Η ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ,Η ΟΘΩΜΑΝΙΚΗ ,Η ΝΑΠΟΛΕΟΝΤΕΙΟΣ ,Η ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΕΖΙΚΗ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ,ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΙΤ ΟΤΙ, Η ΙΣΧΥΣ ΤΩΝ ΟΠΛΩΝ ΔΕΝ ΕΝΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ,ΑΦΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ,ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ , ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣΑΝ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ. Η ΜΟΝΗ ΚΟΙΝΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΓΚΟΛΗΣΗΣ ΗΤΑΝ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ .ΕΠΕΛΕΞΑΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΩΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΩΓΗ ΣΤΟΝ ΦΟΒΟ.ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΑΝ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΩΣ ΕΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ . Ο ΕΝΟΠΟΙΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ.ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΤΑΓΗ ΤΩΝ ΜΑΖΩΝ , ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ. ΑΦΟΥ ΛΟΙΠΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΑΓΕΛΕΣ ΠΙΣΤΩΝ ΚΑΤΑ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ,ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ –ΕΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ.ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑΣ ? Η ΥΠΟΤΑΓΗ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ. ΜΑΘΗΤΕΥΕΙ Η ΑΓΕΛΗ ,ΣΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΙΜΩΡΙΑΣ (ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΡΗΓΜΕΝΗ «ΑΡΠΑΓΗ» ΤΩΝ «ΣΦΡΑΦΙΣΜΕΝΩΝ» ΠΙΣΤΩΝ ΠΡΟ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΩΡΟΥ –ΘΕΟΥ. ΔΗΛΑΔΗ , Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΕΙΔΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΠΟΥ ΘΕ ΕΞΕΛΙΞΟΥΝ ΤΟ ΕΙΔΟΣ , ΕΝΩ Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΜΑΡΤΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΑΦΑΝΙΣΤΕΙ. Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΗΣ. ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ ,ΔΕΝ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙΣ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΤΗΣ Π.Τ. ΑΠΛΑ ΤΟΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙΣ. ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΝΑΔΕΙΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΤΑΧΑ «ΑΝΩΤΕΡΟΤΗΤΑ» ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ,ΠΑΛΙ ΣΥΣΚΟΤΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ Π.Τ. ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΖΕΙΣ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ. ΓΙΑΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ , ΕΓΙΝΕ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΓΧΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ .ΔΙΑΣΤΡΕΒΛΩΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΚΑΤΕΠΕΣΑΝ ΤΑ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΜΕΝΟΥ ΜΥΣΤΗ –ΧΡΙΣΤΟΥ ,ΠΟΥ ΗΡΘΕ ΑΠΟ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΕ Η Π.Τ.

 16. Ο ΘΕΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΚΑΛΟΣ ΟΥΤΕ ΚΑΚΟΣ, ΕΙΝΑΙ!

 17. Οσο περισσοτερο περνα απο πανω μου ο ψευτικος γη’ι’νος χρονος τοσο διαπιστωνω το ποσο εχει διαβρωσει ο αρχων του πλανητη Γη με θεωριες , μαλακισμενες “μυησεις” και αλλα εοσφωρικα παιχνιδια , τα ανθρωπινα πλασματα που ειναι μακραν της διδασκαλιας του Λογου Ιησου Χριστου και πλεον μειοψηφεια με ταξυ χιλλιαδων αλλοειδων , και λοπιπων σκατοερπετων.
  Σκεπτομαι, και παραμενω σε πεισμα των καριοληδων ανθρωπος με φωνη , κι ετσι λεω να ολοκληρωσω την μαθητεια μου εδω .
  Αν κι επιθυμω πολυ να παλουκωσω καμποσες χιλλιαδες γαμιολια δεν γνωριζω εαν αυτη η επιθυμια μου θα εκπληρωθει.

 18. Τσαουσίδης Πέτρος 07/04/2019 @ Ιούλιος 4, 2019 10:15 μμ

  Φανταστικό άρθρο που όμως είναι ‘καταδικασμένο’ να διαβάζεται από μιά κοινότητα προβάτων, όπως φαίνεται από τα σχόλια των οπισθοδρομικών χριστιανών.. Που ενώ θέλουν τη σωτηρία από το Θεό τους, βρίζουν και βυσσοδομούν σαν νταβατζήδες της Τρούμπας ενάντια σε όποιον πάει κόντρα στη θρησκεία τους.. Μιά θρησκεία που σε βάθος αιώνων άφησε εκατοντάδες εκατομμύρια θύματα…

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*