in

Η νέα τάξη πραγμάτων και στο φαγητό!Mπιφτέκι από… βλαστοκύτταρα

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Το ερευνητικό πρόγραμμα για το τεχνητό κρέας χρηματοδοτείται από άγνωστο μεγιστάνα. Στόχος, η εύρεση εναλλακτικών λύσεων παραγωγής για την αυξημένη ζήτηση που δεν θα μπορεί να καλυφθεί στο μέλλον από την κτηνοτροφία

Από το γρήγορο φαγητό (fast food) στο «εργαστηριακό» φαγητό (lab food) υπόσχεται να μετακινήσει τη βιομηχανία παραγωγής τροφίμων το πρώτο μπιφτέκι από βλαστοκύτταρα που σκοπεύει…

να έχει έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο ο φυσιολόγος και μοριακός βιολόγος Μαρκ Ποστ από το Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ!
Μέχρι στιγμής η ερευνητική ομάδα του Ποστ έχει καταφέρει να φτιάξει από βλαστοκύτταρα ένα μικρό κομμάτι τεχνητού μυϊκού ιστού αγελάδας και μέχρι το φθινόπωρο ελπίζουν ότι θα έχουν καταφέρει να έχουν αρκετή ποσότητα ώστε να πλάσουν το πρώτο μπιφτέκι για χάμπουργκερ, η τιμή του οποίου εκτιμάται ότι θα είναι 200.000 λίρες Αγγλίας (240.369 ευρώ).

Οπως μάλιστα ανέφερε κατά την παρουσίαση του ερευνητικού του προγράμματος στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ενωσης για την Ανάπτυξη των Επιστημών που έγινε στο Βανκούβερ του Καναδά, το πρώτο μπιφτέκι εργαστηρίου θα ήθελε να δεχθεί να το ψήσει ο διάσημος σεφ που έχει τιμηθεί με τρία βραβεία Michelin, Ιστον Μπλούμενταλ.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του Ποστ, το οποίο χρηματοδοτείται από κάποιον μεγιστάνα του πλούτου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του, έχει ως στόχους να μειώσει την κτηνοτροφική παραγωγή, η οποία, σύμφωνα με τον Ποστ, μέσα στα επόμενα χρόνια δεν θα μπορεί να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση για κρέας, και να αποσυνδέσει την αγροτική παραγωγή από την παραγωγή κρέατος. Σύμφωνα με τον ίδιο τον επικεφαλής της έρευνας:

«Η ζήτηση για κρέας θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα χρόνια και προς το παρόν χρησιμοποιούμε το 70% ολόκληρης της αγροτικής μας παραγωγής για την κτηνοτροφία. Μπορείτε πολύ εύκολα να καταλάβετε ότι χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις. Εάν δεν κάνετε κάτι, το κρέας θα γίνει φαγητό πολυτελείας και μάλιστα πανάκριβο».

Προς το παρόν οι Ολλανδοί ερευνητές έχουν καταφέρει να αναπτύξουν κομμάτια μυϊκού ιστού αγελάδας μήκους 3 εκατοστών, πλάτους 1,5 εκατοστού και πάχους ενός χιλιοστού. Για να φτιαχτεί ένα μπιφτέκι για χάμπουργκερ θα χρειαστούν 3.000 κομμάτια μυϊκού ιστού, λίγο αίμα και συνθετικό λίπος.

Σαν… καλαμάρι

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι το κόστος παραγωγής τεχνητού κρέατος, το οποίο προς το παρόν είναι απαγορευτικό αν κρίνουμε από την τιμή του μπιφτεκιού αυτού, θα πέσει και το προϊόν θα μπορεί να παράγεται μαζικά, ενώ, όπως τονίζουν, θα είναι σαφέστατα περισσότερο ενεργειακά βιώσιμο, πιο οικολογικό και η παραγωγή του δεν θα εξαρτάται από εξωγενείς παράγοντες όπως η κλιματική αλλαγή, η λειψυδρία, η αστυφιλία και η συνεπαγόμενη ερήμωση της υπαίθρου.
Τα μόνα σημεία στα οποία οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν έχουν κάνει πρόοδο είναι η γεύση, την οποία σύμφωνα με τον Ποστ θα πρέπει να εξετάσουν ξεχωριστά, και η υφή του κρέατος, το οποίο προς το παρόν έχει υφή σαν κρέας… καλαμαριού.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ethnos.gr

epanastasi

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άννα Γκάγκαλη: Γεννηθήκαμε Έλληνες και ΔΕΝ γίναμε!!!

Πληρώνουμε τις απάτες των πολιτικών με την Υγεία μας!