08:57 - 10/06/2019

Η Microsoft κατεβάζει βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπων από το Internet

Η Microsoft φέρεται να «κατεβάζει» την βάση δεδομένων MS Celeb η οποία περιέχει πάνω από 10 εκατομμύρια εικόνες προερχόμενες από περίπου 100.000 άτομα.

Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων δημιουργήθηκε το 2016 ενώ η ίδια η Microsoft την περιέγραφε σαν την «μεγαλύτερη, δημόσια διαθέσιμη βάση δεδομένων αναγνώρισης προσώπου στον κόσμο». Η MS Celeb χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση συστημάτων αναγνώρισης προσώπου τόσο από τεχνολογικές εταιρείες όσο και από ερευνητικά κέντρα των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι άνθρωποι, των οποίων οι εικόνες περιέχονταν στην εν λόγω βάση δεδομένων, δεν είχαν δώσει την ουσιαστική τους συγκατάθεση αλλά οι φωτογραφίες είχαν συλλεχθεί από «ανοικτές πηγές» στο Διαδίκτυο. Η διαδικασία αυτή δεν ήταν παράνομη, ωστόσο σύμφωνα με τους Financial Times και τον ερευνητή Adam Harvey που εδρεύει στο Βερολίνο, κάποιες από αυτές περιλάμβαναν πρόσωπα των οποίων η ιδιωτικότητα θα έπρεπε να διατηρηθεί.

Μιλώντας στους Financial Times ο Harvey αναφέρει ότι ακόμη και αν η βάση δεδομένων MS Celeb διαγραφεί το περιεχόμενό της θα συνεχίζει να διαμοιράζεται στο Διαδίκτυο. «Δεν μπορείς να κάνεις τα δεδομένα να εξαφανιστούν. Αν τα ποστάρεις μία φορά οι άνθρωποι τα κατεβάζουν και έτσι συνεχίζουν να υπάρχουν σε σκληρούς δίσκους οπουδήποτε στον κόσμο» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Adam Harvey, ο οποίος «τρέχει» ένα project με την ονομασία Megapixels το οποίο αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τέτοιου είδους σύνολα δεδομένων.

Της διαγραφής της βάσης δεδομένων είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα των Financial Times σχετικά με την τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου και τον ρόλο της Microsoft σε αυτή. Από την πλευρά της η Microsoft εξηγεί ότι η διαγραφή ήταν απλά θέμα πρωτοκόλλου σημειώνοντας ότι «εξυπηρετούσε ακαδημαϊκές ανάγκες» και ότι το πρόγραμμα «έτρεχε από έναν εργαζόμενο ο οποίος δεν ανήκει πλέον στο δυναμικό της Microsoft».

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε πάντως ότι η Microsoft είναι από τις τεχνολογικές εταιρείες που επιζητούν την ρύθμιση στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Microsoft, Brad Smith, έχει ζητήσει από το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών να ληφθούν μέτρα ώστε να διαχειριστεί η συγκεκριμένη τεχνολογία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο εμπεριέχει «ευρείες κοινωνικές επιπτώσεις και δυνατότητες κατάχρησης».

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η συγκεκριμένη βάση δεδομένων είχε χρησιμοποιηθεί και από κινεζικές εταιρείες όπως οι SenseTime και Megvii. Παράλληλα, σε δημοσίευμα των New York Times, τον περασμένο Απρίλιο, γινόταν λόγος για χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου από την κινεζική κυβέρνηση για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση των Ουϊγούρων, της μουσουλμανικής μειονότητας που αριθμεί 11 εκατομμύρια και κατοικεί στην δυτική Κίνα.

naftemporiki.gr

Loading...

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Πολύ ωραίο το λογότυπο και τι ιντερφέις , μπράβο παιδιά!!

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*