13:40 - 19/05/2021

Γιατί δεν μάθαμε ποτέ στο σχολείο ,ποιος είναι ο Ιγνάτιος ο Θεοφόρος;

Ο Αγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος υπήρξε δεύτερος επίσκοπος Αντιοχείας. Η επισκοπία του αρχίζει από το 70 μ.Χ.

Ο Ιησούς Χριστός κατά τον Ιγνάτιο τον Θεοφόρο,τον πρώτο πατέρα της Ορθοδοξης εκκλησίας,μετά τους Αποστόλους  ,είναι ο Υιός Λόγος του θεού, ο οποίος προήλθε από τη σιγή, για να ευαρεστήσει Αυτόν που τον απέστειλε. Η έκφραση μάλιστα “από σιγής προελθών” δηλώνει την απόσταση η οποία χωρίζει τη θεότητα, από την κτιστή πραγματικότητα σύμφωνα με το βιβλίο Ιστορίας των δογμάτων του Κ,Σκουτέρη. Γι αυτό και το μόνο που αρμόζει για την υπόστασή του είναι η σιγή, καθώς ο ανθρώπινος νους δε μπορεί να προσπελάσει αυτή την πραγματικότητα, όπως άλλωστε και το φαινόμενο της σάρκωσεως του Υιού το οποίο επίσης “εν ησυχία Θεού επράχθη.

Ο λόγος του Ιγνάτιου πως  ο Υιός και Λόγος του θεού προήλθε από την σιγή , χώρια την σιγή μπροστά στο μυστήριο της ενσάρκωσης του δημιουργού των πάντων   ,ανακλά παράλληλα θεοφορία. Η κατάλυση της σιγής ,ό ήχος, δεν μεταφέρεται στον κενό χώρο, επειδή δεν υπάρχει αέρας.Ο ήχος χρειάζεται μη κενό χώρο χρόνο για τον αέρα.Ο αέρας  χρειάζεται ατμόσφαιρα.

Η ατμόσφαιρα είναι εκείνη, που συγκρατεί την υπεριώδη ακτινοβολία μικρού μήκους κύματος, μέρος από τη κοσμική ακτινοβολία, είναι εκείνη που προκαλεί τους χρωματισμούς του ουρανού και των νεφών, ενώ συγχρόνως αποτελεί το μέσον στη διάδοση του ήχου, αλλά και στη διάχυση του φωτός.Χωρίς αυτή, ο Ουρανός θα ήταν σκοτεινός, ενώ στη σκιά θα επικρατούσε πλήρες σκότος και οι αστέρες θα έλαμπαν με σταθερό φως συνέχεια, νύκτα και μέρα. Επίσης, η διάθλαση που συντελεί στο φαινόμενο τα ουράνια σώματα να φαίνονται υπερυψωμένα δεν θα υπήρχε, αλλά και ούτε αντικατοπτρισμός θα δημιουργούνταν.

Χωρίς την ατμόσφαιρα δεν θα υπήρχε τίποτα να αντιληφθούν οι αισθήσεις μας.

Με τον Ιγνάτιο να περιγράφει πρίν 20 αιώνες ,σε αρμονία με τις επιστημονικές γνώσεις του σήμερα, περιεκτικά το είναι πριν την δημιουργία, με δύο .λέξεις “από σιγής προελθών” ,για τον Υιό Λόγο του Θεού ,αφήνει άναυδο τον καλοπροαίρετο αναγνώστη .

Ο Ιγνάτιος είναι ο πρώτος μεγάλος θεολόγος μετά τους Αποστόλους. Χάρη σε αυτόν θα λέγαμε πως η εκκλησία του Χριστού προχώρησε  στη θεμελίωσή της, όχι πλέον περιστασιακά και πρακτικά, αλλά θεολογικά . Ο Ιγνάτιος μέσα από την αμεσότητα και τη βεβαιότητα των λόγων του βοήθησε  την εκκλησία, που σε αρκετές περιπτώσεις φλέρταρε με τον ηθικισμό και την αρετολογία, να ξεπεράσει αυτήν την προοπτική.

Ο Ιγνάτιος απαντά  σε  σημερινές  ιδιοτελείς νεοποχήτικες αφηγήσεις ,όπως της κινηματογραφικής σειράς Zeitgeist  μακρόθεν από  τα γεγονότα,ότι τάχα η θεότητα του Χριστού είναι δόγμα που κατασκεύασε αργότερα τους επόμενους αιώνες η Εκκλησία! Όχι μόνο γιατί το γράφει σε κείμενα  του  το 110 μ.Χ! Για να υπήρξε επίσκοπος Αντιοχείας με την επισκοπία του να αρχίζει από το 70 μ.Χ. ,προφανώς από το 70 μ.χ πίστευε ότι ο Χριστός είναι ο Θεός,εκτός από άνθρωπος.Όχι μόνο γιατί η γνωριμία του με αποστόλους είναι βέβαιη.Αλλά και διότι  , μέσα από τα κείμενα του κατοχύρωσε  στους  πρωτοχριστιανικούς χρόνους ,ως  πρωταρχικό  εχθρό  της ορθής πίστης την αίρεση του δοκητισμού ,δηλαδή όσους  δεν μπορούσαν να δεχθούν   όχι την θεική φύση του Θεανθρώπου.αλλά την ανθρώπινη!!!

Ο Ιγνάτιος μέσα από τα γραπτά του (7 επιστολές) εκτός από τον Δοκητισμό πολέμησε παράλληλα  και τον άλλο μεγαλύτερο  μέσα στον χρόνο,εχθρό  της  Ορθοδοξίας,Τον Ιουδαισμό.

Ο Χριστός ήλθε για να φέρει την καινή ζωή και τη σωτηρία, ενώ για τον Ιγνάτιο ,Ιουδαϊσμός και λόγοι του Ιησού, βρίσκονται σε πλήρη αντιδιαστολή!!!

Η μάχη που έδωσε ο Ιγνάτιος  ενάντια στις προσμίξεις και τις αλλοιώσεις του αποστολικού μηνύματος από τον ιουδαϊσμό και το Δοκητισμό, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γλώσσα τους, βοήθησε την Εκκλησία του Χριστού να υπερνικήσει και να ξεπεράσει το κλίμα μέσα στο οποίο ανέπνεε, δημιουργώντας μία εκκλησιαστική θεολογία σαφώς διαχωρισμένη από τις μήτρες της αίρεσης.

Γιατί δεν μάθαμε ποτέ στο σχολείο ,ποιος είναι ο Ιγνάτιος ο Θεοφόρος;

Εκείνος δηλαδή, που μένει στη διδαχή του Χριστού, ,αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει, διότι αυτός έγινε ναός του Θεού και επομένως φέρει μέσα του το Θεό. Γι’ αυτό και ο Ιγνάτιος επονομάσθηκε Θεοφόρος,αναφέρει λακωνικά για τον Ιγνάτιο το γραφείο τύπου της Μητρόπολης Καρπενησίου..

 

Πηγές  sostis.gr/blog/item/1113-o-xristos-einai-o-theos-kata-ton-agio-ignatio

didaskaleio.weebly.com/ beta900epsilonnu972tauetataualphatauomicron-phiupsilonsigmaiotakappa972-                  piepsilonrhoiotabeta940lambdalambdaomicronnu-7-11.html

el.orthodoxwiki.org

imkarpenisiou.gr/ο-αγιοσ-ιγνατιοσ-ο-θεοφοροσ/

Loading...

Σχόλια Αναγνωστών (3)

 1. 👨🏽‍⚕️ΓΙΑΤΡΟΣ 05/19/2021 @ 6:08 ΜΜ

  Μόνο μυαλά κατώτερης διανόησης σιωπούν στην αλκοολική φαντασίωση της σαρκώσεως του Θεού.

  Ο Θεός σαρκώθηκε και έγινε όμοιος με το δημιούργημα του;

  Μάλιστα! Ο Θεός Γιαχβέ – Ιησούς των αποτυχημένων προφητειών; Ο Ιησούς του οποίου η θεότητα χτίστηκε τεχνηέντως από τους ανώνυμους συγγραφείς των ευαγγελίων;

  Ναι αυτός μπορεί να σαρκώθηκε!

 2. ΓΙΑΤΡΕ ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΗΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΜΑΛΑΚΑΣ? ΜΑΛΛΟΝ ΟΤΑΝ ΨΟΦΗΣΗΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΘΑ ΤΣΑΜΠΟΥΝΑΣ

 3. Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας 05/21/2021 @ 2:19 ΠΜ

  Τὸν δι’ ἡμᾶς τοὺς ἀνθρώπους καὶ διὰ τὴν ἡμετέραν σωτηρίαν κατελθόντα ἐκ τῶν οὐρανῶν καὶ σαρκωθέντα ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου καὶ ἐνανθρωπήσαντα. (Στοίχος από το Σύμβολο της Πίστης)

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh