12:57 - 28/03/2021

Επίτευγμα: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης συνομιλεί με τον άνθρωπο: Χάνει, ωστόσο, στα επιχειρήματα…

Ένα πλήρως αυτόνομο, «έξυπνο» υπολογιστικό σύστημα, που μπορεί να εμπλακεί σε ζωντανό ανταγωνιστικό διάλογο τύπου «ντιμπέιτ» με ανθρώπους, ανέπτυξαν ερευνητές από το Ισραήλ και την Ιρλανδία.

Μολονότι προς το παρόν οι άνθρωποι νικούν στα ντιμπέιτ μαζί του, όπως τουλάχιστον έκρινε μία επιτροπή… ανθρώπων, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία Project Debater, εμφανίζει αξιοσημείωτη ικανότητα κατανόησης και συμμετοχής σε πολύπλοκο διάλογο.

-Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Νόαμ Σλόνιμ του ερευνητικού κέντρου τεχνητής νοημοσύνης της αμερικανικής εταιρείας πληροφορικής ΙΒΜ στη Χάιφα του Ισραήλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature», ανέφεραν ότι ασφαλώς πρόκειται για σημαντική πρόοδο, αλλά ακόμη η τεχνητή νοημοσύνη δεν έχει φθάσει σε σημείο να ξεπερνά τους ανθρώπους στον διάλογο.

Η κατανόηση από τη μηχανή του περιεχομένου και του συναισθήματος μίας ανθρώπινης πρότασης γενικά έχει επιτευχθεί, αλλά σε άλλες πολύπλοκες ικανότητες του διαλόγου οι «έξυπνες» μηχανές ακόμη θέλουν βελτίωση. Η ανάπτυξη υπολογιστικών συστημάτων που να μπορούν να αναγνωρίζουν τα επιχειρήματα στη φυσική ανθρώπινη γλώσσα και στη συνέχεια να κάνουν κριτική αναπτύσσοντας δικά τους καλύτερα επιχειρήματα είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.

Η κατανόηση των ανθρώπινων επιχειρημάτων από τις μηχανές είναι πολύ πιο δύσκολη από την κατανόηση απλών προτάσεων και ακόμη πιο δύσκολη είναι η ανάπτυξη κατάλληλων αντεπιχειρημάτων. Αυτήν τη στιγμή, περισσότερες από 50 ερευνητικές ομάδες σε διάφορα μέρη του κόσμου εργάζονται ακριβώς πάνω σε αυτό το πρόβλημα, μεταξύ των οποίων ομάδες σε όλες τις μεγάλες εταιρείες λογισμικού.

Το νέο αυτόνομο σύστημα Project Debater, που αποτελεί την κορύφωση των έως τώρα προσπαθειών, εκπαιδεύτηκε «διαβάζοντας» ένα αρχείο 400 εκατομμυρίων άρθρων εφημερίδων και σελίδων της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia, ώστε να αποκτήσει ένα επίπεδο κατάλληλο για την ανάπτυξη επιχειρημάτων και αντεπιχειρημάτων σε περίπου 100 θέματα συζήτησης.

-Το φιλόδοξο και πολλά υποσχόμενο σύστημα έκανε πειραματικά «ντιμπέιτ» με διάφορους ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ορισμένοι με μεγάλη εμπειρία στον ανταγωνιστικό διάλογο.Στη συνέχεια, μία επιτροπή κριτών κλήθηκε να κρίνει στα «τυφλά», καθώς της δόθηκαν τα απομαγνητοφωνημένα κείμενα των διαλόγων, χωρίς οι κριτές να γνωρίζουν εάν μιλούσε άνθρωπος ή μηχανή.
Το Project Debater βαθμολογήθηκε πολύ καλά στο άνοιγμα της συζήτησης (μία αρχική ομιλία διάρκειας τεσσάρων λεπτών), αλλά στη συνέχεια κρίθηκε ότι έχασε όλες τις μάχες των επιχειρημάτων. Πάντως, οι κριτές θεώρησαν ότι στα δύο τρίτα των θεμάτων που επιχειρηματολόγησε, το Project Debater είχε πολύ αξιοπρεπή απόδοση.

Πηγή: hellasjournal.com

(File Photo:Το νέο αυτόνομο σύστημα Project Debater, που αποτελεί την κορύφωση των έως τώρα προσπαθειών, εκπαιδεύτηκε «διαβάζοντας» ένα αρχείο 400 εκατομμυρίων άρθρων εφημερίδων και σελίδων της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia. Photo: Pixabay.com)

id-ont.org

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. ΑΣΧΕΤΟΣ ΑΔΑΗΣ 03/28/2021 @ 5:06 ΜΜ

    Ισως κάποτε νικήσει τον άνθρωπο σε επιχειρήματα.

    Θα νιώσει ποτέ τα νοήματα των λέξεων;Τα ρήματα;

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh