ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ · Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Πακιστάν σε έκτακτη σύσκεψη για τους Χούθι – Πολιτική λύση ή νέα μεγάλη επιχείρηση;

· Κατοχικά Νέα

Ριάντ, θεματική εικόνα για την έκτακτη σύσκεψη

Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Πακιστάν συγκαλούν έκτακτη σύσκεψη στο Ριάντ για να εξετάσουν την κλιμάκωση με τους Χούθι, σε μια στιγμή που η περιοχή βρίσκεται ανάμεσα σε δύο εντελώς διαφορετικά σενάρια: πολιτική εμπλοκή ή νέα μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πακιστανός υπουργός Εξωτερικών Ishaq Dar δήλωσε ότι τα μέλη του Mecca Defence Pact θα συζητήσουν ιρανική πρόταση για πολιτική προσέγγιση των Χούθι, ως πιθανή εναλλακτική πριν από νέα στρατιωτική κλιμάκωση.

Τι είναι το Mecca Defence Pact

Το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας, Τουρκίας και Πακιστάν προβλέπει στενότερο συντονισμό σε θέματα άμυνας και ασφάλειας.

Η νέα σύσκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία επειδή έρχεται ενώ η Σαουδική Αραβία εξετάζει επιχειρησιακά σχέδια για να ανακτήσει έλεγχο κρίσιμων περιοχών της Υεμένης και κυρίως του Bab el-Mandeb.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πρόταση του Ιράν

Η Τεχεράνη φέρεται να έχει προτείνει πολιτική εμπλοκή με τους Χούθι ώστε να αποφευχθεί νέα γενικευμένη σύγκρουση.

Το Ιράν έχει τις τελευταίες εβδομάδες επιχειρήσει να εμφανιστεί πιο αποστασιοποιημένο από τους Χούθι και άλλες περιφερειακές οργανώσεις, προβάλλοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης.

Η πρόταση, σύμφωνα με τον Dar, δεν είναι επίσημη ειρηνευτική συμφωνία αλλά περισσότερο διερευνητική κίνηση καλής θέλησης.

Γιατί το Ριάντ δεν θέλει να επιστρέψει εύκολα σε ειρηνευτικές συνομιλίες

Η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι οι Χούθι έχουν αποκτήσει υπερβολικά μεγάλη στρατιωτική επιρροή σε κρίσιμα σημεία της Υεμένης και στη ναυσιπλοΐα της Ερυθράς Θάλασσας.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι όσο οι Χούθι μπορούν να απειλούν ή να ελέγχουν το Bab el-Mandeb, το Ριάντ θεωρεί ότι οποιαδήποτε συμφωνία γίνεται από θέση αδυναμίας.

Το στρατιωτικό σενάριο παραμένει ανοιχτό

Παράλληλα με τη διπλωματική κίνηση, η Σαουδική Αραβία εξετάζει σχέδια στρατιωτικής επιχείρησης με δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Υεμένης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ένα από τα σενάρια που έχουν συζητηθεί προβλέπει ευρύτερη επιχείρηση με πολύ μεγάλο αριθμό μαχητών και σαουδαραβική αεροπορική υποστήριξη.

Η Τουρκία και το Πακιστάν αλλάζουν την εξίσωση

Η συμμετοχή Τουρκίας και Πακιστάν στο πολιτικοστρατιωτικό πλαίσιο αυξάνει σημαντικά το περιφερειακό βάρος της συζήτησης.

Και οι δύο χώρες διαθέτουν ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και επιρροή στον μουσουλμανικό κόσμο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι πρόκειται να εμπλακούν άμεσα σε μάχες.

Το Bab el-Mandeb είναι το πραγματικό διακύβευμα

Το στενό συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τον Κόλπο του Άντεν και αποτελεί ζωτικό πέρασμα για το εμπόριο Ευρώπης–Ασίας.

Αν παραμείνει ασταθές, τα πλοία συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κόστος ασφάλισης, καθυστερήσεις και πιθανή ανάγκη παράκαμψης της Αφρικής.

Γιατί η απόφαση επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο

Μια νέα μεγάλη σύγκρουση στην Υεμένη θα μπορούσε να πιέσει πετρέλαιο, ναυτιλία και εφοδιαστικές αλυσίδες. Μια πολιτική συμφωνία, αντίθετα, θα μπορούσε να μειώσει άμεσα ένα από τα σημαντικότερα γεωπολιτικά ρίσκα στις θαλάσσιες μεταφορές.

Το επόμενο βήμα

Η σύσκεψη στο Ριάντ θα δείξει αν οι τρεις χώρες θεωρούν ακόμη εφικτή μια πολιτική λύση ή αν έχουν ήδη περάσει στη λογική προετοιμασίας μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης.

Πηγή: Reuters, 02–03/10/2026.

⚡ Η ΕΙΔΗΣΗ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙΠαρακολουθούμε το θέμα. Αν προκύψουν ουσιαστικά νέα στοιχεία και αξίζει βαθύτερη έρευνα, θα αναβαθμιστεί στο ίδιο άρθρο και θα περάσει στο κόκκινο κουμπί LIVE για συνεχή ενημέρωση.
ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

ΔΙΕΘΝΗ

ΚΟΥΒΑ: Ο Ρούμπιο καλεί όσους ζητούν αλλαγή να συνεργαστούν με τη CIA – Νέο μήνυμα από την Ουάσιγκτον

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ – ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Ρήγμα για τις επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια – Το παρασκήνιο της σύγκρουσης Τραμπ και Ζελένσκι

ΔΙΕΘΝΗ

ΤΑΪΒΑΝ: Ο τυφώνας Τσάμπι αφήνει έναν νεκρό και πάνω από 500 τραυματίες – Διακοπές ρεύματος και καταστροφές

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *