16:39 - 09/11/2016

ΒΒC: «Το Matrix μπορεί να είναι αληθινό και να ζούμε σε μια προσομοίωση»!

ΒΒC: «Το Matrix μπορεί να είναι αληθινό και να ζούμε σε μια προσομοίωση»!

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ MERRIL LYNCH EKATONTΑΔΕΣ ΦΥΣΙΚΟΙ ΚΑΙ ΚΟΣΜΟΛΟΓΟΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΟΤΙ «ΖΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ»

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου [via]

Mετά την την απίστευτη έκθεση της Merril Lynch με βάση την οποία υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ζούμε σε Matrix έρχεται το BBC με μια δημοσίευση στηριγμένη σε δηλώσεις φυσικών να επαναφέρει ξανά το θέμα στην επικαιρότητα με τίτλο «μπορεί να ζούμε μέσα σε ένα κομπιούτερ» δηλαδή είμαστε «ηθοποιοί» σε μια προσομοιωτική παράσταση εν αγνοία μας και όπου δεν έχουμε επιλέξει ούτε καν τους ρόλους.

Όσο κι αν αυτό ακούγεται προβληματικο για τον εγκεφαλό μας έχει πλέον βάσιμες επιστημονικές βάσεις και όλα οφείλονται στην ρημάδα την Κβανική Φυσική η οποία «γκρέμισε» την Νευτώνεια και ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για να εισχωρήσει στην Ζωή αυτό που οι αρχαίοι αποκαλούσαν «Μαγεία».

Πριν δύο μήνες είχε εκδοθεί μια εκπληκτική ενημερωτική προς τους επενδυτές της Bank of America έκθεση από την Merrill Lynch στην οποία αντί για τις συνήθεις προβλέψεις έκπληκτοι όλοι είδανε ότι η γνωστή εταιρεία διαχείρισης πλούτου παρουσίαζε την άποψη ότι το περιβόητο «Μάτριξ» της γνωστής διάσημης κινηματογραφικής τριλογίας έχει πολλές πιθανότητες να συμβαίνει στα αλήθεια και ότι όλοι μας έχουμε 20-50% να ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση!

Την έκθεση τότε δημοσίευσε το Business Insider, οπότε αποκλείεται να είναι hoax.

Το σημείωμα ανέφερε πως «πολλοί επιστήμονες, φιλόσοφοι και ηγέτες του κόσμου των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι υπάρχουν 20-50% πιθανότητες οι άνθρωποι να ζουν ήδη σε έναν εικονικό κόσμο προσομοίωσης, ο οποίος ελέγχεται από υπολογιστές».

Παρέθετε μάλιστα σχετικές δηλώσεις τόσο από τον Έλον Μασκ, γενικό διευθυντή και επικεφαλής τεχνολογίας για την εταιρεία SpaceX, όσο και από τον καθηγητή Φιλοσοφίας της Οξφόρδης, Νικ Μπόστρομ.

Νωρίτερα το 2016, συμπλήρωνε, ερευνητές συγκεντρώθηκαν στο Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας για να συζητήσουν αυτή τη θεωρία.

«Είναι γεγονός ότι πλησιάζουμε τεχνολογικά πλέον στη δημιουργία φωτορεαλιστικών 3D προσομοιώσεων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν ταυτόχρονα εκατομμύρια άνθρωποι. Δεν αποκλείεται λοιπόν, δεδομένης της προόδου στην τεχνητή νοημοσύνη, στην εικονική πραγματικότητα, αλλά και της ισχύος των υπολογιστών, τα μέλη των μελλοντικών πολιτισμών να αποφασίσουν κάποτε να δημιουργήσουν μια προσομοίωση του κόσμου των προγόνων τους. Αν αποκλείσουμε την πιθανότητα να ζούμε ήδη μια προσομοίωση, τότε αποκλείουμε το ενδεχόμενο οι απόγονοί μας να δημιουργήσουν ποτέ τέτοια σύμπαντα εικονικής πραγματικότητας, κάτι που δεν μπορούμε να κάνουμε», αναφέρει το σημείωμα.

Στην ίδια μελέτη,αναφέρεται ότι ακόμα κι αν ζούμε σε μια τέτοια προσομοίωση, δεν πρόκειται να το μάθουμε ποτέ.

Τώρα έρχεται το BBC για να αναρωτηθεί:

«Πολλοί Φυσικοί και Κοσμολόγοι είναι τώρα άνετοι με την ιδέα ότι όλοι ζούμε μέσα σε μια προσομοίωση ενός γιγάντιου υπολογιστή και βιώνουμε ένα εικονικό κόσμο Matrix-style που από ελλειπή αντίληψη θεωρούμε πραγματικό

Τα ένστιτκά μας αντιδρούν φυσικά όλα μοιάζουν τόσο αληθινά το βάρος μιας κούπας στο χέρι μου, το πλούσιο άρωμα του καφέ που περιέχει οι ήχοι γύρω μου, πως μπορεί ένας τέτοιος πλούτος εμπειριών να είναι ψεύτικος;

Αλλά τότε αν αναλογιστούμε την εξαιρετική πρόοδο στην Πληροφορική και στις Τεχνολογίες Υπολογιστών μέσα σε λίγες δεκαετίες, τα κομπιούτερ μας έχουν προσφέρει παιχνίδια ασύλληπτου ρεαλισμού με αυτόνομους χαρακτήρες που απαντούν στις επιλογές μας όπως επίσης και προσομοιωτές εικονικής πραγματικότητας με ιδιαίτερα πειστική ισχύ

Είναι αρκετά για να σε κάνουν παρανοϊκό

Το Matrix έχει ήδη σχηματιτεί με το εξής αφήγημα. Οι άνθρωποι είναι κλειδωμένοι από μια σατανική δύναμη σε έναν κόσμο των ονείρων τον οποίο αποδέχονται ως πραγματικό

Υπάρχουν ταινίες που ασχολήθηκαν εκτενώς με το θέμα αυτό στο παρελθόν όπως το έργο του David Cronenberg Videodrome (1983) και του Terry Gilliam το Brazil (1985).

Το ερώτημα είναι πως θα το μάθουμε; Και έχει σημασία;

futer

H ιδέα ότι ζούμε σε μια προσομοίωση έχει μερικούς πολύ δυνατούς υποστηρικτές.

Τον Ιούνιο του 2016 ο Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας στις νέες τεχνολογίες Elon Musk δήλωσε ότι οι πιθνότης είναι «ένα δισεκατομμύριο προς ένα εναντίον μας να ζούμε σε μια βασική πραγματικότητα».

Παρομοίως και ο μηχανικός της Google Ray Kurzweil υποστήριξε ότι «ίσως όλο τον Σύμπαν μας να είναι ένα επιστημονικό πείραμα κάποιου γυμνασιόπαιδα σε ένα άλλο Σύμπαν».

elon

Elon Musk, CEO of Tesla and SpaceX (Credit: Kristoffer Tripplaar/Alamy)

Πολλοί Φυσικοί υποστηρίζουν την σκέψη αυτή. Τον Απρίλη του 2016, αρκετοί από αυτούς επιχειρηματολόγησαν στο αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Νέα Υόρκη.

Κανείς από αυτούς δεν πρότεινε ότι είμαστε φυσικά όντα που έχουμε καλωδιοθεί να πιστεύουμε ότι ο κόσμος μας είναι αληθινός ΄πως στο Matrix.

Αντίθετα υπήρχαν πολλοί τρόποι με τους οποίους το Σύμπαν γύρω μας μπορεί να μην ήταν το πραγματικο.

Ο Κοσμολόγος Alan Guth του αμερικανικού ΜΙΤ, πρότεινε ότι suggested το Σύμπαν μπορεί να είναι αληθινό αλλά παρόλα αυτά να είναι ένα εργαστηριακό πείραμα. Η ιδέα ενός τέτοιου Σύμπαντος δημιουργήθκε από κάποια «Σούπερ Νοημοσύνη» (θέλουν δεν θέλουν όλοι στο τέλος παραδέχονται το Μεγαλείο του Θεού, ο οποίος κατά την γνώμη του γράφοντος είναι όχι μόνο αυθύπαρκτος αλλά μόνο με Αυτόν μπορεί να λειτουργήσει οποιοδήποτε επιστημονικό μοντέλο) με έναν τρόπο όπως οι Βιολόγοι δημιουργούν αποικίες μικροβίων.

Ray Kurzweil – Are We Living in a Simulation?

Δεν υπάρχει κάτι που να αποκλείει την πιθανότητα ενός κατασκευασμένου από ένα Μπινγκ Μπανγκ Σύμπαν γεμάτο με αληθινή ύλη και ενέργεια, λέει ο Guth.

Και ούτε θα κατέστρεφε το Σύμπαν μέσα στο οποίο φτιάχτηκε. Το νέο Σύμπαν θα δημιουργήσει την δική του φυσαλίδα χώρου και χρόνου στην οποία θα αναπτυχθεί. Αυτή η φυσαλίδα γρήγορα θα αποχωριστεί από το γονεϊκό Σύμπαν και θα χάσει κάθε επαφή μαζί του.

Αυτό το σενάριο δεν θα αλλάξει τίποτα. Το Σύμπαν μας θα έχει γεννηθεί από κάποια υπερ-όντα μέσα σε έναν δοκιμαστικό σωλήνα και θα είναι τόσο αληθινό σαν να είχε γενηθεί «φυσικά». Παρόλα αυτά υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο και υπονομέυει την αντίληψή μας για το τι είναι πραγματικό

Κάποιοι θεωρούν ότι είμαστε εντελώς προσομοιωτικά όντα. Τίποτα περισσότερο από γραμμές πληροφοριών που χειραγωγούνται από έναν τεράστιο Υπολογιστή όπως οι χαρακτήρες ενός βιντεοπαιχνιδιού

Musk and other like-minded folk are suggesting that we are entirely simulated beings. We could be nothing more than strings of information manipulated in some gigantic computer, like the characters in a video game..

Ακόμα και τα μυαλά μας είναι προσομοιώσεις και ανταποκρίνονται σε προσομοιομένα δεδομένα. Έτσι δεν υπάρχει Μάτριξ για να ξεφύγουμε είναι το μέρος όπου ζούμε εάν τελικά ζούμε.

Γιατί να το πιστέωουμε αυτό; Απλή η απάντηση. Ήδη κάνουμε προσομοιώσεις και με καλύτερη τεχνολογία θα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια με συνειδητούς παράγοντες που η εμπειρία τους θα είναι απόλυτα συναισθηματική.

Γενικά κάνουμε προσομοιώσεις προσπαθώντας να αναπαράξουμε όψεις του κόμου και είπεδα από υποατομικά σωματίδια μέχρι Γαλαξίες και ολόκληρα Σύμπαντα.

Για παράδειγμα προσομοιώσεις ζώων μπορούν να μας πουν πως αναπτύσσουν περίπλοκες συμπεριφορές όπως την δημιουργία ενός σμήνους. Άλλες μας βοηθούν να καταλάβουμε πλανήτες, άστρα και γαλαξίες.

Μπορούμε να προσομοιώσουμε και ανθρώπινες κοινωνίες εκτός από απλά άτομα που κάνουν επιλογές σύμφωνα με κάποιους κανόνες. Έτσι καταλαβαίνουμε πως αναπτύσσονται οι συνεργασίες και δημιουργούνται οι πόλεις και πως λειτουργούν οι οικονομίες.

scientists

O φιλόσοφος Nick Bostrom του πανεπιστημίου της Οξφόρδης «έσπασε» το σενάριο σε τρεις πιθανότητες

1) Αναπτυγμένοι πολιτισμοί που δεν φτάνουν ποτέ στο στάδιο να πραγματοποιήσουν τετοιες προσομοιώσεις διότι κινδυνεύουν να εξαλείψουν τους ίδιους

Δείτε την επόμενη ή προηγούμενη σελίδα πατώντας τα νούμερα

Σελίδες — 1 2

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (6)

 1. aeras d1unatos2 11/09/2016 @ 4:58 ΜΜ

  Αν όλοι αυτοί που σκέφτονται αυτά πληρώνονται τότε έχετε μπροστά σας την αιτία που τα οικονομικά πάνε κατα διαόλου.

 2. Αχ αυτή η υπεροντοτητα πληροφορίας…βλέπε παραπληροφόρησης. Κάποια στιγμή θα ήταν πρέπον να αρχίσουμε να συγκεντρωνόμαστε…

 3. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΕΙΡΑ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟΥΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΧΕΤΙΚΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΤΡΙΧ -WESTWORLD-

 4. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ 11/09/2016 @ 7:34 ΜΜ

  Είμαστε όλοι Hosts στο Westworld!!!

 5. Ανώνυμος 11/09/2016 @ 11:01 ΜΜ

  ΑΡΕ ΚΑΙ ΝΑ ‘ΧΑ ΕΝΑ [ MATRIX ] ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ …ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΤΟ ΦΟΡΤΙΖΩ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΡΩΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΟ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

 6. ρυθμος αναπτυξης ματριξ 11/10/2016 @ 11:15 ΜΜ

  αμα ειναι κομπιουτερ καποιος να παει να το ρυθμισει και να βαλει προγραμμα στην ελλαδα με ρυθμο αναπτυξης 50% και με δικο της νομισμα και να δεις μετα αν σε συμφερει να ξυπνησεις..

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh