Διαφημίσεις

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Συνεχίζοντας τον παγκοσμιοποιητικό και πανθρησκευτικο το κατήφορο ο Πάπας της Ρώμης και τα τελευταία χρόνια επίτιμος… συνπροσευχητής του πατριάρχη Βαρθολομαίου, δήλωσε σε δημόσια συγκέντρωση ότι ο Ιησούς δεν ήταν τίποτα παραπάνω από… ένας απλός άνθρωπος!

Πλέκοντας το εγκώμιο του Ιησού, στον οποίο απέδωσε την παράδοση της προσευχής στην ανθρωπότητα, δήλωσε το καταληκτικό ότι ο Ιησούς δεν.. ήταν πνεύμα. Ο Ιησούς ήταν ένα πρόσωπο, ένας άνθρωπος με τις πληγές του Σταυρού που προσεύχεται για εμάς.

[sc:stranger]

Η δήλωση αυτή ότι ο Ιησούς είναι ένας απλός άνθρωπος και όχι Θεάνθρωπος, μας θυμίσει την αίρεση του Αρείου που είχε ταλαιπωρήσει την Ορθοδοξία και η οποία καταδικάστηκε στην Α Οικουμενική Σύνοδο. Την αντίληψη αυτή καλλιεργεί και η Νέα Τάξη που επιδιώκει να την επιβάλλει στην ανρθωπότητα.

Αυτός είναι ο Πάπας της Ρώμης τον οποίο Ορθόδοξοι ιεράρχες αποκαλούν αδελφό τους και ορισμένοι ακόμα και…Άγιο!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
nikosxeiladakis.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

51 σχόλια στο “ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ : Ο ΙΗΣΟΥΣ ΗΤΑΝ… ΑΠΛΩΣ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ”
  1. Ο Πάπας Φραγκισκος είναι το δεύτερο Θηρίο που μας λέει η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ και προετοιμάζει το έδαφος για την ΠΑΝΘΡΗΣΚΕΙΑ που θα είναι ενα συνονθύλευμα ολων των θρησκείων ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ στην κεφαλή της….
    Να τα βλέπουν αυτα ολοι οι ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΕΣ επίσκοποι-ιερείς-μοναχοί κτλ που επικαλούμενοι την ΑΓΑΠΗ και την ΥΠΑΚΟΗ δεν μιλουν εναντίον του ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ για ολα οσα ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΑ και ΑΙΡΕΤΙΚΑ εχει πράξει και συνεχίζει να πράττει και συνεχίζουν την ΜΝΗΜΟΝΕΥΣΗ του στις Θειες Λειτουργίες…
    Εμείς ως απλοί Ορθόδοξοι θα πρέπει να ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ απο όλους αυτούς τους ΑΙΡΕΤΙΚΟΥΣ πλεον Ιερείς-Επισκόπους και να τους ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ οτι η μνημόνευση ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ δεν επιτρέπεται στην Εκκλησία και οτι θα πρέπει να ΑΠΟΤΕΙΧΙΣΤΟΥΝ ΟΛΟΙ με ΑΜΕΣΗ ΔΙΑΚΟΠΗ σε μνημόσυνα ΑΙΡΕΤΙΚΩΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΤΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ..
    Μαζι με αυτη την κίνηση να κάνουμε πολλή ΠΡΟΣΕΥΧΗ ωστε ο ΘΕΟΣ να μας Φωτίζει τον Δρόμο Του ωστε να παραμένουμε χωρίς ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ απο αυτον…

    1. Φιλε Ιωαννη..
      Επειδη διαβασα και τα πιο κατω σχολια ολων σας …πιστευω οτι καμια φορα (αν οχι τις περισσοτερες) ……
      ΣΕ ΤΥΠΟΥΣ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ ΜΟΝΟ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΛΟΓΙΑ !!!!

      ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΝΤΟΜΑΤΑ ΣΑΠΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΦΑΝΕ ΣΤΑ ΜΟΥΤΡΑ….ΕΤΣΙ …ΓΙΑ ΝΑ ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΦΑΤΣΑ ΦΟΡΑ !!! ( και κανα ξυνισμενο γιαουρι…καλο ειναι και αυτο ) !!!!!

      ΤΩΡΑ…οσα αφορουν καποιους…σχολιαστες αντιθε’ιστες…ΠΟΥ ΠΑΡ’ ΟΤΙ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΕΤΣΙ αθεοι .., ΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΕΞΥΦΑΣΜΕΝΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΟΥ ΤΡΙΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ …..χμμμμ….ας εχουν και ΜΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ….
      ” ΜΗΠΩΣ ΚΑΝΟΥΝ ΛΑΘΟΣ , ΚΑΙ ΥΣΤΕΡΑ ΤΟ ΦΥΣΑΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΡΥΩΝΕΙ “..!!!!
      Και να αναρωτηθουν !!!! ΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΖΕΙ Ο ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ ΘΕΟΣ…ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΟΙ ; ΤΙ ;;;;
      Αυτο εγω τους συστηνω !!!!!! εντελως καλοπροαιρετα !!!!!

  2. Εάν το 2015 ασχολούμαστε ακόμη σοβαρά με αυτά τα θέματα και όχι με τα πνευματικά μηνύματα μιας πραγματικά θεϊκής διδασκαλίας και με τα κλειδιά συμβολισμούς που ξεκλειδώνουν το πνεύμα της ανθρωπότητας και την εξυψώνουν προς τη θέωση, τότε πραγματικά η κατάσταση μας είναι δραματική, ο δρόμος προς την καταστροφή αναπότρεπτος και δεν πρόκειται να υπάρξει σωτηρία για την ανθρωπότητα!
    Ο μόνος λόγος ώστε να αισιοδοξούμε για το μέλλον είναι ότι η προσπάθεια συντήρησης της κατεστημένης τάξης είναι προβλεπόμενη από την ίδια τη ζωή, ώστε η ορμή της ανανέωσης να μην οδηγήσει σε λάθη!
    Αρκεί η αντίσταση της μάνας λόγω πόνου κατά τον τοκετό καθώς και του βρέφους λόγω του φόβου του για την έξοδο σε άγνωστο περιβάλλον, να μην καταστρέψει τη γέννα ή αφήσει μόνιμες βλάβες στη νέα ζωή!
    Αν ασχολείται ακόμη μεγάλο ποσοστό ανθρώπων με τέτοια θέματα είμαστε για γέλια και για κλάματα!

  3. δεν ειμαι θρησκος, αθεος δηλωνω, ομως γενικα πιστευω οτι δεν υπαρχει θεος. ολα ειναι μια απατη που βασιζεται στο αγνωστω και τον φοβο των ανθρωπων. η θρησκεια φτιχτηκε για να ελεγθουν οι μαζες, και να τις βαζουν μετα απο φανατισμο να αληλοσυγκρουονται.και εχει πολυ βαθος το θεμα.

      1. – ΓΚΟΥΡΟΥ (με στόμφο τιτάνιας γνώσης): Το νόημα της ζωής τέκνον μου είναι… ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ!!!!!!!!!

        – ΑΝΑΖΗΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ (με απογοήτευση): Το ποτάμι;

        – ΓΚΟΥΡΟΥ (καταρακωμένος): Δε – δε δεν είναι το ποτάμι;

        Ψάχνεις την αλήθεια για να έχει νόημα η μικρή (όπως όλων μας) ζωή σου;
        ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΕΓΩΙΣΤΙΚΟ ΑΥΤΟ;

        1. Πλάκα μας κανείς έτσι?δηλαδή εσύ δεν έχεις αναρωτηθεί τι στο καλό γυρεύεις σ αυτόν τον κόσμο!!αν ή ζωή τελειώνει εδώ για ποια αληθεια μιλάς;

        2. Τι σε τρομάζει ρε φίλε, τι ψάχνεις να βρεις, τι θα αλλάξει εαν το βρεις στα 80 το πολύ χρόνια που έχεις προγραμματιστεί να είσαι εδώ και τι θα πάθεις και γιατί, αν δεν βρεις την αλήθεια, όπως δισεκατομμύρια μέχρι σήμερα!
          Τέτοιες δήθεν “ανάγκες” εκμεταλλεύονταν οι… “ποιμένες”- τσοπάνηδες ανά τους αιώνες και πουλούσαν παραμύθες στον κοσμάκη, ώστε να ζει μέσα σε παραισθήσεις, να ψάχνει ΤΟ ΜΕΤΑ και τα… ΝΟΗΜΑΤΑ και να χάνει το τώρα και τον αγώνα του σε αυτό!
          Αυτό το κρατούσαν για τον εαυτό τους τα ΤΣΑΚΑΛΙΑ, φτιαχνοντας τον κόσμο ατα μέτρα τους και χειραγωγόντας, εκμεταλλεύοντας και καταπιέζοντας τους ΟΝΕΙΡΟΠΟΛΟΥΣ και ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΕΣ ΙΔΕΑΛΙΣΤΕΣ!!!

      2. ΤΟ ΚΛΑΣΣΙΚΟ ΜΑΡΞΙΣΤΙΚΟ ΔΟΓΜΑ- ΟΤΙ Η ”ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΙΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ” . Βεβαια., ο Εβραιος Μαρξ (Μαρδοχαι Κεσιλι) γνωρισε ως ”χριστιανισμο” τον προτεσταντισμο.Υπάρχουν καλόπιστοι άθεοι, που απλώς δεν έχουν πεισθεί ότι ο Θεός υπάρχει.
        Υπάρχουν όμως και οι Αθεϊστές. Άνθρωποι που αν και ζητούν αποδείξεις για την ύπαρξη τού Θεού, οι ίδιοι χωρίς αποδείξεις είναι σίγουροι ότι ο Θεός δεν υπάρχει. Νομίζουν ότι έχουν την απόλυτη αλήθεια και προσπαθούν να την επιβάλλουν και στους πιστούς, με συκοφαντίες, παραποιήσεις, διωγμούς, σοφιστείες και απαγορεύσεις. Είναι ημιμαθείς, με άγνοια τής Ορθόδοξης πίστης. Και στην Ελλάδα παπαγαλίζουν ξενόφερτες ιδέες που αναπτύχθηκαν στη Δύση ενάντια σε Παπικές και Προτεσταντικές διαστροφές τού Χριστιανισμού. Όμως αυτό που στη Δύση στρεβλώθηκε από τον Δυτικό κίβδηλο “χριστιανισμό”, στην Ανατολή ουδέποτε διαστρεβλώθηκε. Εδώ η αθεϊστική λογίκευση τής Δύσης δεν έχει ερείσματα. Γι’ αυτό οι αμαθείς συμπατριώτες μας που παπαγαλίζουν οτιδήποτε ξενόφερτο, όφειλαν πρώτα να γνωρίσουν το Ορθόδοξο δόγμα, και μετά να μιλήσουν, με θέσεις συνεπείς προς τα όσα πιστεύουν οι Χριστιανοί. Τότε θα έβλεπαν, ότι όλοι αυτοί οι “μεγάλοι” αθεϊστές φιλόσοφοι τής Δύσης, ήταν και αυτοί δυστυχείς ημιμαθείς, απογοητευμένοι από τον κίβδηλο “χριστιανισμό” τής Δύσης, γιατί δεν γνώρισαν τη Χριστιανική πίστη, όπως τη διαφύλαξε η Ορθοδοξία.Οι αθεϊστές κατηγορούν τις θρησκείες που πιστεύουν στον Θεό, ότι οπισθοδρομούν την ανθρωπότητα. Αυτό για το οποίο σιωπούν, είναι τα εγκλήματα της δικής τους Αθεϊστικής θρησκείας, που όχι μόνο διέπραξε πολύ χειρότερα εγκλήματα, ακόμα και στον 20ό αιώνα, αλλά έφθασε σε πλήρη αποκτήνωση των οπαδών του, με το να τρώνε τους ιδεολογικούς τους αντιπάλους με φρικτά βασανιστήρια. Κάτι που ούτε η Παπική Ιερά Εξέταση δεν τόλμησε ποτέ να κάνει μέσα σε όλα της τα εγκλήματα.
        επισης…/
        α) Στην Ορθόδοξη Εκκλησία, δεν αντιλαμβανόμαστε το δόγμα, ως “πακέτο όσων πιστεύουμε”, αλλά ως θεραπευτική ΣΥΝΤΑΓΗ αγιασμού και ένωσης με τις άκτιστες ενέργειες τού Θεού, που βιώνεται εμπειρικά, από όσους βάζουν σε εφαρμογή αυτή τη συνταγή με συνέπεια και αγώνα. Μία συνταγή είναι χρήσιμη, μόνο όταν εκτελείται σωστά.

        β) Κατά συνέπεια, στόχος τών Ορθοδόξων, δεν είναι “να μάθουν την αλήθεια”, αλλά “να βιώσουν την αλήθεια”, δηλαδή την άμεση, εμπειρική ένωση με τον Θεό. Και όπως γνωρίζεις πολύ καλά, η εμπειρία δεν μπορεί να υποκατασταθεί από την “εγκεφαλική γνώση”. Διαφορετικά γνωρίζει τον πατέρα του ένα παιδί, διαφορετικά κάποιος που διάβασε τη βιογραφία του. Μπορεί κάποιος Ορθόδοξος να γνωρίζει απόλυτα και ολόσωστα τα Ορθόδοξα δόγματα και να απωλεσθεί, και ένα γεροντάκι αγράμματο, που δεν γνωρίζει να σού αναπτύξει τίποτα δογματικό, να σωθεί, γιατί βιώνει στην πράξη όσα δεν γνωρίζει θεωρητικά.

        γ) Αφού λοιπόν η εγκεφαλική γνώση τών δογμάτων δεν σώζει, αυτό σημαίνει ότι η Εκκλησία ΔΕΝ φτιάχνει μία “εγκυκλοπαίδεια δογμάτων”, με σκοπό να καλύψει την περιέργειά μας σε κάθε ζήτημα. Η εταιρία Σκοπιά για παράδειγμα, (όπως και οι περισσότερες Δυτικές θρησκείες), έχει μία Ταλμουδιστική νοοτροπία, να έχει να ΕΠΙΣΗΜΗ γνώμη για κάθε ζήτημα. Αυτό όμως δεν το κάνει η Ορθόδοξη Εκκλησία.

        Ακόμα και στα ΣΟΒΑΡΑ ζητήματα τής σωτηρίας, η Ορθόδοξη Εκκλησία ΔΕΝ βιάζεται να εκφέρει επίσημη θέση, ΑΝ ΔΕΝ προκύψει πρόκληση που βάζει σε κίνδυνο τη σωτηρία τών πιστών, από κάποια αίρεση. Γι’ αυτό και όλες οι Οικουμενικές Σύνοδοι, (που εκφράζουν τις επίσημες θέσεις τής Παγκόσμιας Εκκλησίας), δεν έγιαναν άνευ αιτίας, αλλά μόνο όταν κάποια αίρεση επεκτάθηκε σε σοβαρό βαθμό, που να βάλει σε κίνδυνο την ενότητα και τη σωτηρία μεγάλου μέρους τής Εκκλησίας.

        Αφού ένας Ορθόδοξος με σωστή δογματική κατάρτιση, ΑΝ ΔΕΝ ζει σύμφωνα με την ορθή “συνταγή” τής Εκκλησίας, δεν πρόκειται να λάβει τίποτα περισσότερο από έναν αιρετικό, το βάρος πέφτει στην τήρηση τών δογμάτων, και όχι στη γνώση τους.

        δ) Αφού λοιπόν αφετηρία μας είναι ΤΟ ΒΙΩΜΑ τού Ορθοδόξου δόγματος, και όχι η εγκεφαλική γνώση του, είναι προφανές ότι η πηγή τής πίστης μας, δεν μπορεί να είναι οι φιλοσοφικοί, ή οι ερμηνευτικοί καρποί τής ανθρώπινης διανόησης, πάνω σε κείμενα. Ούτε καν τα ίδια τα κείμενα, σαν να είναι η αλήθεια, ένα απολίθωμα τού παρελθόντος. Αλλά πηγή τής πίστης μας, (ακόμα και τών ίδιων τών ιερών κειμένων), είναι η ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ όλων τών αιώνων, δηλαδή αυτών που έχουν γνωρίσει προσωπικά τον Θεό, και έχουν “δει” την αλήθεια, μέσα από την ένωση με τις Ενέργειες τού Θεού εμπειρικά. Αυτοί είναι που μάς μεταφέρουν ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΣ αυτή τους την εμπειρία μέσω κειμένων, ή ευαγγελιστικού λόγου. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις τών Οικουμενικών συνόδων, στηρίζονται πρωτογενώς πάνω σε αυτή την εμπειρία τών αγίων, για να είναι σωστές και αναλλοίωτες, χωρίς δογματικά πισωγυρίσματα.

        ε) Αυτοί που έχουν την εμπειρία τής θέωσης, (δηλαδή τής ένωσης με τις άχρονες Ενέργειες τού Θεού), ή τού φωτισμού, δεν γίνονται παντογνώστες, αλλά μεταφέρουν στον χωροχρόνο μας, αιώνιες αποκαλυμμένες αλήθειες από τον Θεό, στο βαθμό που ο Θεός τούς δίνει μέρος μόνο τής άπειρης αληθείας. Γι’ αυτό και κανείς άνθρωπος δεν είναι αλάθητος, έστω και αν έχει συμμετάσχει στη θέωση, αλλά γνωρίζει τόσα, όσα ο Θεός τού έχει δώσει να γνωρίζει, και τα εκφράζει με τόση ακρίβεια, όση τού επιτρέπουν οι γλωσσικοί, γνωσιακοί και εκφραστικοί περιορισμοί του. Γι’ αυτό κάποιος άγιος που έλαβε από τον Θεό προφητεία, ίσως να μη γνωρίζει πώς αυτή θα εκπληρωθεί, ή ίσως να γνωρίζει μόνο κάποιο από τα “επίπεδα” εκπλήρωσής της, ή μόνο κάποιες από τις παραμέτρους εκπλήρωσης.

        στ) Αυτό πάλι με τη σειρά του σημαίνει, ότι όλα όσα γράφει κάποιος άγιος, ΔΕΝ είναι κατ’ ανάγκην αποδεκτά ως Ορθόδοξο δόγμα, που να περιορίζει τους Χριστιανούς κατ’ ανάγκην στην αποδοχή τους. Γι’ αυτό έχουμε και αγίους με αντικρουόμενες κάποιες διατυπώσεις τους, σε θέματα στα οποία προσπάθησαν δια τής ανθρώπινης λογικής, να παρουσιάσουν με “εύληπτο τρόπο”, κάποια άρρητα ζητήματα που τούς αποκαλύφθηκαν, ή να ερμηνεύσουν με φιλοσοφικό τρόπο κάποια προσωπικά τους συμπεράσματα.

        ζ) Ειδικότερα σε θέματα εσχατολογικής εκπλήρωσης προφητειών λοιπόν, είναι προφανές ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία, ουδέποτε διατύπωσε επίσημες θέσεις για το πώς εκπληρώνονται κάποιες προφητείες. Ούτε παρουσίασε ως επίσημες θέσεις της, διάφορες προσωπικές ερμηνείες προσώπων, ούτε καν αγίων που είχαν φθάσει στη Θέωση. Γιατί έχουμε μεν πλήθος αναλύσεις και τρομερό βάθος αναλύσεων από αγίους τής Εκκλησίας για τις προφητείες, αλλά τίποτα απ’ όλα αυτά, δεν αποτελεί ΕΠΙΣΗΜΗ θέση τής Ορθόδοξης Εκκλησίας, και βρίσκονται στη διάθεση τού κάθε πιστού, να τις κατανοήσει κατά το μέτρο τής δικής του Χριστιανικής πορείας και δυνατοτήτων.

        η) Όμως το ότι έχουμε πλήθος αγίων, όλων τών αιώνων, να έχουν ασχοληθεί εκτενώς με διάφορες προφητείες, και παρά το ότι όλα αυτά δεν αποτελούν επίσημη θέση τής Ορθοδοξίας, μια και δεν είναι σωτηριολογικά ζητήματα, μάς δίνει μία τεράστια βάση δεδομένων, πάνω στην ερμηνεία τών προφητειών αυτών. Και η συντριπτική πλειονότητα τών αγίων, συγκλίνει σε συγκεκριμένες ερμηνείες, κάτι που μάς δίνει το δικαίωμα να μιλάμε για “ορθόδοξες θέσεις”, όχι με την έννοια τού “επίσημου”, αλλά με την έννοια τού “κοινού τόπου” τής διαχρονικής εμπειρίας τών αγίων.

        θ) Επειδή η κοινή εν Χριστώ πνευματική εμπειρία τών αγίων, τούς οδηγούν σε κοινά αποδεκτά συμπεράσματα, είναι προφανές ότι και οι ερμηνείες τής πλειοψηφίας τους θα συγκλίνουν, σε όλους τους αιώνες, και θα αντιλαμβάνονται με τον ίδιο Ορθόδοξο τρόπο τα ίδια ζητήματα, έστω και αν τα έχουν μελετήσει ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον, ή έχουν λάβει από τον Θεό μέρος τής ορθής ερμηνείας. Η μελέτη αυτών τών αναλύσεων, μάς δίνει πάντοτε μία Ορθοδοξότατη προσέγγιση τών προφητειών σε πολλά επίπεδα.

        ι) Για να είναι λοιπόν μία ερμηνεία προφητείας Ορθόδοξη, δεν σημαίνει ότι ένα “κεντρικό ηγετικό σώμα”, αποφάσισε ότι “αυτό θα πιστεύουμε”, ή ότι “αυτή είναι η θέση μας”, αλλά πρέπει να βρίσκεται η ερμηνεία αυτή, μέσα στα πλαίσια τής Ορθόδοξης δογματικής, δηλαδή να μη βρίσκεται σε σύγκρουση με επίσημα διακηρυγμένα Ορθόδοξα δόγματα, και να μη συγκρούεται με την ιστορική πραγματικότητα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να απηχεί τη γνώμη, ή έστω τη συμφωνία με όσο περισσότερους αγίους έχουν ασχοληθεί με αυτό και με τα σχετικά του ζητήματα από τα οποία εξαρτάται η ερμηνεία του.

        ια) Επίσης, τα ανωτέρω σημαίνουν το ακριβώς αντίθετο, από αυτό που συμβαίνει στην εταιρία Σκοπιά, ως προς τη χρήση τών προφητειών.

        Στη Σκοπιά κάνουν το εξής: Ερμηνεύει μία προφητεία το Κυβερνόν Σώμα τών Μαρτύρων τού Ιεχωβά, το εξαγγέλλει ως “επίσημο δόγμα”, και πάνω σε αυτή την εξαγγελία, στηρίζει τη διαμόρφωση πλήθους δογμάτων.

        Π.χ. εξαγγέλλει ότι ο Πολύς Όχλος ερμηνεύεται ως “επίγεια τάξη”, οι 144.000 ως “ουράνια τάξη πνευματικού Ισραήλ”, και στη συνέχεια πάνω σε αυτό κηρύττει κάποιο δικό της ευαγγέλιο, δηλαδή την “επίγεια ελπίδα τών πιστών” κυρίως.

        Ή, κάνει μία ερμηνεία περί τού 1914 και δευτέρας παρουσίας, (πάλι με βάση τις προφητείες), και με βάση αυτή την ερμηνεία κηρύττει “ευαγγέλιο” περί αόρατης παρουσίας τού Χριστού το 1914.

        Ή, κάνει μια ερμηνεία προφητικής παραβολής περί “πιστού και φρονίμου δούλου”, και μετά με βάση αυτή την ερμηνεία, φτιάχνει θρησκεία, και πάνω σε αυτό στηρίζει όλη τη δογματική, τις ερμηνείες και την πορεία της.

        Στην Ορθόδοξη Εκκλησία αντιθέτως, όχι μόνο δεν στηρίζουμε δογματικά ζητήματα πάνω στην ερμηνεία προφητειών, αλλά αντιθέτως, στηρίζουμε την ερμηνεία προφητειών, πάνω στην εμπειρία τών αγίων, όπως αυτή έχει διατυπωθεί στα επίσημα Ορθόδοξα δόγματα.

        Υπάρχουν στις προφητείες, στοιχεία που συμφωνούν με το δόγμα μας. Όμως η ερμηνεία τής προφητείας δεν θα γίνει ποτέ βάση δογματικών διατυπώσεων. Απλώς θα είναι “ένα ακόμα στοιχείο” υπέρ τής εμπειρίας τών αγίων, και όχι η “βάση” τού δόγματος. Και δεν είναι η ερμηνεία τής προφητείας που θα κρίνει το δόγμα μας, αλλά με βάση το δόγμα μας, θα κριθεί η ερμηνεία, ακόμα και η ίδια η προφητεία, αν είναι εκ Θεού. Πάντοτε στη βάση τής πίστης μας, είναι η εν Πνεύματι ΖΩΣΑ εμπειρία τών αγίων.

        ιβ) Όμως στο σημείο αυτό τών προφητειών ειδικότερα, πρέπει να δούμε και κάτι άλλο. Και αυτό σχετίζεται με το ζήτημα τής “πρόγνωσης” ή τού “προκαθορισμού”.

        Στην εταιρία Σκοπιά, συχνά μιλάνε για “το θείο σχέδιο”, ή για “τον καιρό που έχει καθορίσει ο Θεός”, και άλλα τέτοια, πιστεύοντας ότι ο Θεός έχει ορίσει χρόνο για το κάθε τι, ότι έχει προκαθορίσει τα γεγονότα, και απλώς αποκαλύπτει στους προφήτες στοιχεία από το σχέδιό του, που όμως είναι προκαθορισμένο.

        Σε εμάς αυτή η θέση είναι απαράδεκτη. Ο Θεός δεν προκαθορίζει, αλλά προγνωρίζει. Τα γεγονότα προφητεύονται, όχι επειδή ο Θεός τα προκαθόρισε με κάποιο “χρονολογικό θείο σχέδιο”, αλλά επειδή ΠΡΟΓΝΩΡΙΖΕΙ πώς θα διαμορφωθούν, κυρίως με βάση τις δικές μας ελεύθερες επιλογές!

        Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και προφητείες που είχαν χρονολογική εκπλήρωση, όπως η πρώτη έλευση τού Χριστού, δεν έγιναν επειδή ο Θεός είχε “σχεδιάσει” να γεννηθεί ο Χριστός τότε, αλλά επειδή ο άχρονος Θεός, προγνώριζε ότι “τότε” θα γεννιόταν η Παναγία, μία γυναίκα τόσο καθαρή, που να μπορεί να βαστάξει τον Υιό τού Θεού στα σπλάχνα της. Τον χρόνο γέννησης τού Χριστού, ο Θεός τον προγνώρισε, αλλά δεν τον προκαθόρισε. Διαμόρφωσε τις προϋποθέσεις να γίνει, μέσω τής σύστασης τού λαού Ισραήλ, αλλά δεν το προκαθόρισε.

        Αυτό επίσης σημαίνει, ότι ούτε για τον καιρό τού τέλους υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε το χρόνο, μια και “δεν ανήκει σ’ εμάς να γνωρίζουμε τους χρόνους και τούς καιρούς”, κατά τον λόγο τού Χριστού. Γι’ αυτό και ποτέ η Εκκλησία δεν έκανε προσπάθεια να ανακαλύψει τον χρόνο τής Β΄ Παρουσίας.

        ιγ) Όσον αφορά το θέμα τής ελευθερίας, έχει μία ακόμα συνέπεια στη θεώρηση τών προφητειών. Μπορεί να ερμηνεύσει τον λόγο που οι προφητείες είναι δομημένες με τέτοιο “αόριστο” τρόπο, έτσι ώστε να επιδέχονται περισσότερες από μία ερμηνείες, και μάλιστα σε διάφορα επίπεδα.

        Αν θυμηθούμε την προφητεία τού Ιωνά, θα διαπιστώσουμε ότι εν τέλει, αν και η προφητεία του δεν εκπληρώθηκε ιστορικά, στην πραγματικότητα έλαβε εσχατολογική πορεία εκπλήρωσης! Η ελεύθερη μετάνοια τών Νηνευϊτών, ΑΚΥΡΩΣΕ την κατά γράμμα ιστορική εκπλήρωση τής προφητείας, χωρίς όμως να ακυρώσει το εσχατολογικό της βάθος.

        Αυτό σημαίνει, ότι ΠΡΙΝ εκπληρωθεί μία προφητεία, μπορούμε να ερμηνεύσουμε ΜΟΝΟ ΠΙΘΑΝΟΥΣ τρόπους εκπλήρωσής της, και όχι έναν μονοδιάστατο και μοναδικό τρόπο εκπλήρωσης τής προφητείας. Αυτό διασφαλίζει την ελευθερία μας να κινηθούμε στην ιστορία “κατά την προαίρεση και την καρδιά μας”, και όχι ως “ρομποτάκια”, η πορεία τών οποίων είναι “προδιαγεγραμμένη” από κάποιο θείο σχέδιο.

        ιδ) Ο Θεός δεν είναι “μονοδιάστατος”. Αλλά όταν εμπνέει προφητείες, δίνει μέσα σε αυτές πολλά “επίπεδα” ερμηνειών, και αφήνει τον καθένα από εμάς, να “αντλήσει” από αυτά, ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ και ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ. Και δεν δίνει περισσότερο από όσο επιθυμεί και χρειάζεται ο άνθρωπος, αλλά πάντα για κάποιο λόγο κάνει τη διασάφηση τής προφητείας, και πάντα τα στοιχεία εκείνα που είναι απαραίτητα για τον λόγο αυτό. Όχι από περιέργεια, ή από “πολυπραγμοσύνη”.

        Να αναφέρουμε για παράδειγμα, την πνευματική εκπλήρωση που θα βοηθούσε έναν μοναχό, ακόμα και έναν απλό αγωνιζόμενο πιστό, στην προφητεία εκείνη που λέει: “επί τον ποταμόν τής Βαβυλώνος, εκεί καθίσαμε και εκεί κλάψαμε… μακάριος όποιος συντρίψει τα νήπιά σου στην πέτρα…”. Και σε αυτή την προφητεία, ο Θεός αποκαλύπτει σε αυτούς τους ανθρώπους, όχι την “εσχατολογική”, αλλά την “πνευματική” ερμηνεία τής προφητείας, όπου “η πέτρα είναι ο Χριστός”, η Βαβυλώνα είναι σύγχυση τού κόσμου, τα νήπια είναι “οι κακοί λογισμοί” που πρέπει όσο είναι ακόμα νήπια, στην αρχή τους, να διαλυθούν πάνω στην πέτρα, δηλαδή στο όνομα τού Χριστού. Αυτή είναι μία “πνευματική” εκπλήρωση, η οποία όμως δεν ακυρώνει την εσχατολογική ή την ιστορική διάσταση τού χωρίου.

        Όταν λοιπόν διαβάζουμε ΟΡΘΟΔΟΞΑ μία προφητεία, πρέπει να έχουμε πάντοτε υπ’ όψιν, ότι η ερμηνεία που κατανοούμε, δεν είναι όλα όσα μπορούμε να αντλήσουμε, αλλά αυτό που το Πνεύμα το Άγιο μάς επιτρέπει, κατά την καρδιά μας και τις ανάγκες μας. Αποδεχόμαστε λοιπόν κατά το δοχείο τής δικής μας καρδιάς, το ζωογόνο ύδωρ που μπορούμε να ανασύρουμε από το “φρέαρ τού Ιακώβ” συν Θεώ, για τις δεδομένες ανάγκες μας τής στιγμής, και όχι από “φιλοπεριέργεια” και “πολυπραγμοσύνη”.

        Γι’ αυτό και στην πληθώρα τών πατερικών ερμηνειών, βρίσκουμε πολλά παράλληλα επίπεδα ερμηνειών, τα οποία όμως δεν ακυρώνουν το ένα το άλλο, αλλά συμπορεύονται, και αλληλοσυμπληρώνονται, ως “ψηφίδες” τού πολυδιάστατου προφητικού νοήματος.

        Και όσον αφορά την εσχατολογική ερμηνεία, όπως είπαμε, πάντοτε να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια ΠΙΘΑΝΗ εκπλήρωση, που θα μπορούσε να εκπληρωθεί με διαφορετικό τρόπο, εξ αιτίας τών δικών μας επιλογών.
        Η θρησκεία είναι νευροβιολογική ασθένεια, η δε Ορθοδοξία η θεραπεία της

    1. ΚΑΙ ΕΓΩ ΙΣΩΣ ΚΑΠΟΤΕ ΑΥΤΑ ΝΑ ΕΛΕΓΑ, ΑΛΛΑ ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ ΠΟΥ ΜΕ ΕΚΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΟΥ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΖΩ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΨΩ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΩ !
      ΝΑΙ… ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΙΣ ΜΑΖΕΣ…
      Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΡΔΙΕΣ ΤΟΥΣ !
      Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΜΑΣ, ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΠΕ : «ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΘΑ ΣΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ»…
      ΔΟΞΑ ΤΩ ΘΕΩ, ΠΟΥ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΑ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝ ΖΩ ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ !
      ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΓΡΑΦΕΙ ΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΚΟΥΡΟΥ ΕΙΠΕ ΠΩΣ Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΑΜΟΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΘΕΟΣ ΜΑΣ, ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΠΕ ΠΩΣ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΝ ΓΝΩΡΙΣΕΙ, ΠΟΤΑΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΟΥ ΝΕΡΟΥ ΘΑ ΡΕΥΣΟΥΝ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΤΟΥ !
      ΤΟ ΞΕΡΩ ΚΑΙ ΤΟ ΖΩ !
      ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΠΑΡΑΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΟΛΛΟΙ ΛΕΝΕ «GET A LIFE», ΕΓΩ ΘΑ “ΠΩ… «GET THE LIFE» !

  4. Αν ο Χριστος ηταν απλα ενας ανθρωπος…

    Τοτε με ποια ιδιοτητα ο παπας παριστανει τον εκπροσωπο του θεου στη γη;;

    Ο Χριστος δεν εδωσε πνευματικα δικαιωματα στον πρωτο παπα τον πετρο;;

    Το αξιομα του πετρου δεν παιρνει κατα σειρα απο τοτε ο καθε παπας;;;

    Ο πετρος δεν ηταν μαθητης του Χριστου;;;

    Οταν τον ρωτησε ο Χριστος “πετρο ποιος νομιζεις οτι ειμαι” ;;;;

    Τι απαντησε ο πετρος;;;;;

    Αρα ο σημερινος παπας αναιρει τα πνευματικα του δικαιωματα;;;η εκπροσωπει εναν που πιστευει οτι ηταν ανθρωπος μονο;;;;

    Ο Χριστος δεν ειπε οτι ειναι ΤΟ ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ;;;

    Ο παπας αναιρει τον Κυριο και τους προκατοχους παπες απο τον πετρο μεχρι σημερα;;;

    Θελοντας και μη φερει τον τιτλο παπας……..οταν ερθει ο Κυριος στον οικο του ξανα(σε λιγο καιρο) οπως ο Οδυσσεας……..θα ζητησει τα ρεστα απο τους μνηστηρες(παπες και κληρικους) που καπυλευονται τον θρονο του.

    Διοτι ο Κυριος ειναι ο ΚΑΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΘΡΟΝΟΥ……οπως ο Οδυσσεας ο βασιλειας της ιθακης……ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΛΕΙΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΠΑΛΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΑΦΥΓΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΝΗΣΤΗΡΑΣ(παπας κληρικος)

    Διοτι αλλα εδωσε ο Κυριος κ αλλα περνουν οι μνηστυρες……ο Κυριος ΕΔΩΣΕ αυτοι γιατι ΠΕΡΝΟΥΝ;;;

    ΤΟ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ…….ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΡΑΨΩΔΙΕΣ.

    ο Κυριος εδωσε γνωση……οταν τη γνωση που μεταφερεις σε αλλους……οταν φευγεις …..οι αλλοι δεν την μοιραζουν οπως εκανε ο Κυριος και την χρησιμοποιουν για δικα τους οφελη…….

    Τοτε ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ…..ΑΣ ΤΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΠΕΡΑ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

    ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ…..ΚΑΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΘΑΚΗ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΟΛΤΕΣ…….

    ΜΝΗΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΣΤΟ ΚΑΛΟ ΚΑΙ ΜΗ ΜΑΣ ΓΡΑΦΕΤΕ

    1. Έτσι άρχω

      Ο Πύρινος Διαχρονικός Λόγος του Ιησού Χριστού που απευθύνεται στους γραμματείς και φαρισαίους όλων των εποχών ………….
      http://kainidiathiki.agiooros.org/index.php?id=1&bt=%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B1+%CE%9C%CE%B1%CF%84%CE%B8%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BD&ch=23&ancnew=AM
      23 Οὐαὶ ὑμῖν, γραμματεῖς καὶ Φαρισαῖοι ὑποκριταί, ὅτι ἀποδεκατοῦτε τὸ ἡδύοσμον καὶ τὸ ἄνηθον καὶ τὸ κύμινον, καὶ ἀφήκατε τὰ βαρύτερα τοῦ νόμου, τὴν κρίσιν καὶ τὸν ἔλεον καὶ τὴν πίστιν· ταῦτα δὲ ἔδει ποιῆσαι κἀκεῖνα μὴ ἀφιέναι. 24 ὁδηγοὶ τυφλοί, οἱ διυλίζοντες τὸν κώνωπα, τὴν δὲ κάμηλον καταπίνοντες…….

  5. ΕΓΩ: Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΜΑ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ, ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΤΟ 173 ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΣΦΑΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.
    ΜΑΚΚΑΒ ΣΤΗΝ ΕΒΡΑΙΚΗ ΣΗΜΑΊΝΕΙ ΜΑΧΑΙΡΙ! ΟΙ ΕΒΡΑΊΟΙ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΗΡΩΕΣ, ΤΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΤΑΦΩΤΗ ΛΥΧΝΙΑ (7 ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΙ) ΕΙΣ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΜΑΚΑΜΠΙ!
    ΩΣ ΕΘΝΙΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΟΡΤΗ ΔΕ, ΕΧΟΥΝ ΤΗ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΤΑ ΙΟΥΔΑΙΟΥΣ.

    ΕΓΩ ΑΠΟΡΙΕΣ:

    1. ΓΙΑΤΙ Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΙΜΑ ΕΒΡΑΙΟΥΣ;
    2. ΤΙ ΚΑΛΟ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ Η ΣΦΑΓΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΑΛΛΟΦΥΛΛΟΥΣ;
    3. ΠΟΙΟ ΤΟ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΑΦΟΥ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΦΟΡΑ 173 ΧΡΟΝΙΑ π.Χ.;
    4. ΑΝ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΣΥΜΒΟΛΙΖΕΙ ΑΓΑΠΗ ΓΙΑΤΙ ΤΙΜΑ ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΕΣ;
    5. ΓΙΑΤΙ Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΑΛΛΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΑΣ;

    Προσθέστε όσα άλλα ερωτήματα θέλετε!

    ΖΕΧΝΕΙ ΤΟ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΠΡΙΝ ΜΥΡΙΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΒΡΩΜΙΕΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΧΩΡΟ!

    Γενικά νομίζω ότι τώρα που σηκώνεται το καπάκι της τουαλέτας των θρησκειών και των εκκλησιών ή το χαλί αν το προτιμάτε πιο ευγενικά, οι μυρωδιές θα είναι το λιγότερο σε σχέση με την εικόνα που θα αντικρύσουμε!

    1. Η ορθόδοξη εορτή των Κακκαβαίων δεν έχει ΚΑΜΙΑ απολύτως σχέση με την σφαγή που όντως έγινε από τους προγόνους των 7 Μακκαβαίων. Η σφαγή των Ελλήνων είναι γνωστή ως η εβραϊκή εορτή Χανουκά.
      Η εορτή της 1ης Αυγούστου είναι σημαντική εορτή για του Χριστιανούς γιατί Οι 7 Μακκαβαίοι και η Μητέρα του Σολομονή μαρτύρησαν επί Αντιόχου του Δ΄ του Επιφανούς γιατί απλά δεν αρνήθηκαν τη θρησκεία τους. Η θυσία και των 7 + μητέρα + διδάσκαλος τους δείχνει την ενότητα :
      “Ο Αντίοχος προσπάθησε να τους κολακεύσει με διάφορα εγκώμια για τη νιότη τους. Τους είπε ότι αν έτρωγαν από τα ειδωλόθυτα που τους πρόσφερε, θα απολάμβαναν μεγάλες τιμές, και φυσικά θα τους έσωζε από το θάνατο. Τότε οι επτά αδελφοί απάντησαν στον Αντίοχο: “χαλεπώτερον γαρ αυτού του θανάτου νομίζομεν είναι σου τον επί τη παρανομώ σωτηρία ημών έλεον”. Δηλαδή, είναι περισσότερο επιβλαβής και απ’ αυτόν το θάνατο, νομίζουμε, η συμπάθεια σου για την παράνομη σωτηρία μας. Εξοργισμένος τότε ο Αντίοχος, με τροχούς, φωτιά και ακόντια, έναν-έναν τους σκότωσε όλους. Όταν είδε αυτό η μητέρα τους Σολομονή, ρίχτηκε μόνη της στη φωτιά και έτσι όλοι μαζί πήραν το στεφάνι του μαρτυρίου”.

      Εν πάσει περιπτώσει δεν νομίζω ότι πρέπει να κατηγορούμε κάποιους για την καταγωγή τους, ειδικά όταν οι περισσότεροι από εμάς καταγόμαστε από λαούς (Έλληνες +300 εθνολογικές αλλοιώσεις που έχουμε υποστεί στη διάρκεια των 4000 χρόνων παρουσίας σε αυτόν τον πλανήτη) που έχουν αιματοκυλίσει την ιστορία.

      1. Ζαχαρία κάποιες διευκρινήσεις για να μην παρανοείς τον λόγο μου:

        1. Ποιόν κατηγόρησα για την καταγωγή του; Αντίθετα εκτιμώ την ενότητα, την συνοχή και την επιμονή κάποιων ώστε να μην υποκύπτουν, σε αντίθεση με αυτό που έχουν κάνει στη δική μας νοοτροπία τα κέντρα εξουσίας σήμερα!
        Αλλά όχι να τους μνημονεύω κιόλας, ειδικά σαν εκκλησία, όταν από τον συγκεκριμένο λαό έχει υποφέρει και ο χριστιανισμός αλλά και πολύ περισσότερο ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ!

        2. Επανααμβάνω ότι “μακκαβ” στα εβραϊκά σημαίνει ΜΑΧΑΙΡΙ! Οι Μακκαβαίοι λοιπόν δεν ήταν ιερείς ούτε παπαδοπαίδια, ουτε αγιόπαιδα! Ήταν ζηλωτές του Ιουδαϊσμού, οι οποίοι οπλοφορούσαν και σίγουρα δεν έδιναν πνευματικές μάχες αλλά μέσω λεπίδας!
        Η άποψη που αναφέρεις είναι η επίσημη άποψη της εκκλησίας, η οποία έχει ριζωμένα μέσα της ιουδαϊκά στοιχεία από το παρελθόν και λόγω της αποκάλυψης πλέον της γνώσης κάποια προσπαθει να τα κρύψει και κάποια να ταπαραποιήσει, ώστε να αποφύγει την κατακραυγή.
        Ο Αντίοχος ήταν Μεκεδόνας της γενιάς των Σελευκιδών, τους οποίους η εκκλησία τους αναφέρει ως… ΣΥΡΙΟΥΣ, ώστε να μην ερεθίσει το εθνικό αίσθημα των Ελλήνων!

        3. Οι Μακκαβαίοι με την σφαγή της φρουράς γνώριζαν ότι θα εκτελεστούν ότι θα εκτελεστούν και για αυτό το έκαναν! Προέβησαν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αφυπνήσουν το ΕΘΝΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ της νέας γενιάς των Ιουδαίων μέσω της θυσίας τους, γιατί είχαν σχεδόν εξελληνισθεί μέσω της ελληνικής παιδείας και γραμματείας, φοιτούσαν σε ελληνικές σχολές και πλέον μιλούσαν σχεδόν αποκλειστικά την ελληνική γλώσσα η οποία ήταν διεθνής!
        Αυτό ήδη συνέβαινε από τρεις γενιές πριν και αυτή η τελευταία γενια και
        τελευταία ελπίδα των ΦΑΝΑΤΙΚΩΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΩΝ ΜΑΚΚΑΒΑΙΩΝ ωστε να διασώσουν τον ΙΟΥΔΑΙΣΜΟ!

        4.Πιστεύεις αλήθεια, ότι ένας ανώτερος διοικητής των παγκόσμιων πνευματικών κυρίαρχων της εποχής, θα καθόταν να ασχοληθεί με κάποιον θείο Ελεάζαρ, κάποια κυρά Σολωμονή, με έξι ανήψια και ένα μάτσο ξυπόλυτους για να τους αλλάξει τα πιστεύω, εάν αυτοί δεν είχαν κάνει κάτι κακό εναντίον τους;
        Ψαξε και μάθε καλύτερα και όχι μόνο από την εκκλησιαστική βιβλιογραφία! Η Χανουκά είναι για τους εβραίους ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΓΙΟΡΤΗ και είναι ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΕΘΝΙΚΗ! Το σύμβολό της είναι το ΙΕΡΟΤΕΡΟ των Εβραίων και είναι η… ΕΠΤΑΦΩΤΗ ΛΥΧΝΙΑ η οποια είναι ένα κηροπήγειο με ΕΠΤΑ ΘΗΚΕΣ ΓΙΑ ΚΕΡΙΑ οι οποίες συμβολίζουν τους ΕΠΤΑ ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΥΣ, με το μεσαίο το έβδομο να είναι ψηλότερα για τί συμβολίζει τον ΑΡΧΗΓΟ ΘΕΙΟ ΤΟΥΣ ΕΛΕΑΖΑΡ!
        Άλλο πότε τους τιμά η ελληνική εκκλησία και άλλο οι ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΤΙΜΗΤΕΣ ΤΟΥΣ, ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΟΥΣ!!!
        Από τους δικους μας γίνεται για ξεκάρφωμα! Φαντάζεσαι να τους γιορταζε η εκκλησία με την ΧΑΝΟΥΚΑ; Είπαμε για κουκούλωμα προηγουμένως!
        Η σφαγή της ελληνικής φρουράς εγινε με ΠΡΩΤΟΣΤΑΤΕΣ ΑΥΤΟΥΣ!!!

        6. Από εσένα περίμενα σίγουρα περισσότερη γνώση αλλά και να εκφέρεις άποψη όχι από μονοδιάστατη ενημέρωση (εκκλησιαστική). Μόνο το προς αυτούς απολυτίκιο δεν μας έψαλες!
        Καλό είναι να αρχίσουμε να κάνουμε κάποιες παραδοχές για τα ΣΤΡΑΒΑ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΊΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΕΛΛΑΣ!
        Η ελληνική ορθόδοξη εκκλησία καθώς και η παιδεία που μέχρι πρότινος επηρέαζε χρειάζεται άμεσα ΑΠΟΪΟΥΔΑΪΣΜΟ, ο οποίος έχει παρεισφρήσει μέσα της ύπουλα, εκμεταλλευόμενος την γεωγραφική προέλευση, την ονοματολογία και την καταγωγή των πρωταγωνιστών της θρησκείας!
        ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΠΟΡΙΨΩ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΟΛΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ!
        Ψάξε και βρες το βιβλίο ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ της Ά Γυμνασίου σε παρακαλώ και δες τι ΑΗΔΙΕΣ διδάσκονται οι ελληνόπαιδες στην κρίσιμη ηλικία που αρχιζουν να αναπτύσουν ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ!!!

        7. Τουλαχιστον απο εσένα δεν περίμενα να διαβάσω απόψεις των μέγιστων ανθελληνων ΦΑΛΜΕΡΑΫΕΡ και ΚΙΣΣΙΝΓΚΕΡ (όλως τυχαίως η κατάληξη και των δυο ονομάτων δεόχνει την καταγωγή), ΠΕΡΙ ΠΡΟΣΜΊΞΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΟΝΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗΣ (μπαστάρδεμα) ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΥΛΗΣ, όταν πλέον μιλάμε με ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΕΣΩ DNA (καθ. Αριστοτελείου Τριανταφυλλιδης σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια της Πάδοβα και κάποια των ΗΠΑ) και για ανακοινωμένες ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ όπως το ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΟΝΗΜΑ του ΑΡΗ ΠΟΥΛΙΑΝΟΥ “Η προέλευση των Ελλήνων” που απιδυκνείουν 75% άμεση καταγωγή από τους αρχαίους προγόνους μας, κάτι που ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΕΠΙ ΓΗΣ!
        ΝΤΡΟΠΗ ΡΕ ΦΙΛΕ, ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑ ΠΛΗΡΩΣ!
        Λίγη περισσότερη προσοχή δεν κάνει κακό! Στην σημερινή Ελλάδα δεν παίζουν με αυτά!!!

        ΤΕΛΟΣ ΟΠΩΣ ΘΑ ΕΓΙΝΕ ΚΑΤΑΝΟΗΤΟ, ΤΑ ΕΧΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ (;;;) ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΜΕ ΤΙΣ ΔΟΞΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΊΚΙΑ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΟΥ, ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΦΥΛΕΤΙΚΟ ΜΟΥ ΟΝΟΜΑ (και δεν με νοιάζει αν το εννοεί θρησκευτικα, απλά με βρίζει), ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΑΝΑ, ΣΤΗΝ ΑΔΕΡΦΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΝΑ ΜΟΙΑΣΟΥΝ ΣΤΗ ΣΑΡΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΜΑΡ, ΝΑ ΛΕΕΙ ΠΡΟΠΑΤΟΡΑ ΜΟΥ (τα πνευματικός τα ακούω βερεσέ, έχω και Σωκρατη και Πλάτωνα και Αριστοτέλη και εκατοντάδες για αυτά) ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΞΑΖΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΤΙΜΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑΤΟΒΑΜΜΕΝΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΟΥ ΤΟΝ ΙΣΡΑΗΛ!

        Δεν θέλω να την πολεμήσω, θέλω να ΑΠΟΪΟΥΔΑΪΣΘΕΙ ωστε να την αποδεχθώ!!!

        1. ΕΓΩ ΑΝΩΝΥΜΕ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΨΑ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΗΤΑΝ ΙΟΥΔΑΙΟΣ, ΟΥΤΕ ΟΤΙ Η ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΕΠΙΣΗΣ ΕΒΡΑΙΑ….

          ΕΧΟΥΝ ΚΡΥΨΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΣΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΟΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ, ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΑΝΕ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΕΠΙ ΒΥΖΑΝΤΙΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΕΘΙΜΟ ΝΑ ΦΟΡΟΥΝ ΜΙΤΡΕΣ ΜΕ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΣΤΙΣ ΚΕΦΑΛΕΣ ΤΟΥΣ, ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΕΣ ΡΑΒΔΟΥΣ ΜΕ ΧΡΥΣΟΠΟΊΚΙΛΤΑ ΧΕΡΟΥΛΙΑ, ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΚΛΕΙΔΩΘΗΚΑΝ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΟΤΑΝ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΓΥΡΩ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ.

          ΑΙΩΝΕΣ ΕΠΙ ΑΙΩΝΩΝ, ΛΙΓΟΙ ΞΕΧΩΡΙΣΑΝ, ΛΙΓΟΙ ΝΤΡΑΠΗΚΑΝ ΚΙ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΩΤΕΡΟΙ ΜΕ ΤΟΛΜΗ ΔΙΔΑΞΑΝ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΠΡΑΞΗ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ…. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΩ ΕΣΤΩ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΣΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ, ΕΝΑΝ ΡΑΚΕΝΔΥΤΟ, ΕΝΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ, ΕΝΑΝ ΣΩΦΡΟΝΑ, ΕΝΑΝ ΚΟΣΜΑ ΑΙΤΩΛΟ… (ΠΟΥ ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΕΚΤΕΛΕΣΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ)

          ΚΑΠΟΤΕ ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΠΟΥ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΤΕ ΕΙΧΕ ΔΗΛΩΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ ΚΑΙ ΘΥΜΑΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΚΑΤΑΚΛΥΣΜΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΘΗΚΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΩΕ ΚΙ ΕΓΙΝΕ ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ FORUM.

          Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣ, ΔΕΝ ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ… ΟΥΤΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΤΕ ΤΟ ΔΙΔΑΞΕ ΑΥΤΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΗΝ ΤΡΑΒΗΞΩ ΑΛΛΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.

          ΕΣΤ΄ΗΜΑΡ

          ΙΩ

    2. η ΕΚΚΛΗΣΙΑ του ΧΡΙΣΤΟΥ τιμά αυτούς που έβαζαν πανω απο προσωπικά συμφέροντα την ΠΙΣΤΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟΝ ΘΕΟ και στον Μωσαικό Νόμο πιο συγκεκριμένα για τους 7 παίδες οι οποίοι ΥΜΝΟΥΣΑΝ ΤΟΝ ΘΕΟ ΠΑΡΟΤΙ ΚΑΙΓΟΝΤΑΝ!!! Επίσης εορταζονται και άλλοι Εβραίοι ,οπως οι προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης, καθως και αυτοί ηταν αφοσιωμένοι στον ΘΕΟ….Οπως εχω ξαναγράψει οι Εβραίοι ηταν ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ εως την Σταυρωση του Κυριου μας, οπότε για το διάστημα αυτό η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ θα πρέπει να τιμά όσους ηταν υπόδειγμα ΠΙΣΤΗΣ-ΑΦΟΣΙΩΣΗΣ στον ΘΕΟ….

      1. Νομίζω ότι αδυνατώ να μπω σε διαδικασία σοβαρού διαλόγου, μα άνθρωπο που στη σημερινή εποχή πιστεύει ότι ο Θεός είχε κάποτε και έχει και σήμερα περιούσιο λαο!
        Όταν μάλιστα κάποιος ανήκει γονιδιακά στην Ελληνική φυλή, η οποία τόσο έχει υποφέρει από τέτοιου τύπου λαούς και πιστεύει ότι αυτοί ήταν περιούσιοι κάποιου θεού.
        Λέω κάποιου γιατί η διδασκαλία του Χριστού άλλα και όλες οι ανθρωποκεντρικές διδασκαλίες κάνουν λόγω για την συνολική κτίση του θεού, για αλληλεγγύη, για ισοτιμία και ισονομία και αγάπη προς όλους!
        Ο πραγματικός θεόσ είναι αδύνατο να έχει πιο αγαπημένα παιδια από κάποια άλλα. Αυτό είναι ένδειξη αδυναμίας, κατάσταση που δεν αφορα τον ΕΝΑ ΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ! Με αυτή την πεποίθηση προσβάλεις το ΟΛΟΝ!
        Αντίθετα είναι χαρακτηριστικό της ύπαρξης του ΓΙΑΧΒΕ – ΙΑΧΩΒΑ! Του θεού στον οποίο πιστεύουν οι Ιουδαίοι, ο οποίος είναι ΤΙΜΩΡΟΣ, έχει λαους περιούσιους και άλλους προς εξαφάνιση, αφορά την ΕΒΡΑΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ την επονομαζόμενη και ως παλαιά διαθήκη, η οποία δεν αφορά σε τίποτα τους χριστιανούς, ενώ για τους πραγματικούς Έλληνες αποτελεί βδέλυγμα!!!
        Ο λογος σου δεν αφορά ούτε το γονίδιο μας, ούτε τη φυλή μας, ούτε τον λαό μας!
        Δεν πρόκειται να ξανασχολιάσω σε κάτι τέτοιο, γιατί θεωρώ τις απόψεις αυτές, ιστορίες και πεποιθήσεις εχθρικών προς τους Έλληνες και γενικότερα στους Πελασγούς λαούς!

        1. Περιούσιος Λαός του ΘΕΟΥ ηταν οι Εβραίοι εως την σταύρωση του Κυρίου μας γιατι δεν υπήρχε αλλο εθνος που να μπορούσε να ΔΙΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ οπως έκαναν οι Εβραίοι που είναι αλήθεια ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΡΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥΣ πολυ περισσότερο απο εμας…. Φυσικά και ΚΡΙΘΗΚΑΝ ΑΚΑΡΠΟΙ οταν ηρθε η ωρα της ΚΡΙΣΗΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ και γιαυτό “αφαιρέθηκε” το προνόμιο που είχαν ως ΑΓΑΠΗΤΑ ΠΑΙΔΙΑ και δόθηκε αυτο το προνόμιο σε άλλα εθνη που πίστεψαν στον ΧΡΙΣΤΟ και διέδωσαν το Ευαγγέλιο με πρώτους ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ που είμαστε ΣΗΜΕΡΑ Ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ!!!!

        2. ΑΦΑΙΡΕΘΗΚΕ ΤΟ ΜΕΤΑΛΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΥΣ ΛΟΓΩ ΝΤΟΠΑΣ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΕΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΥΣ ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!
          ΕΙΜΑΣΤΕ Ο ΛΑΟΣ ΠΑΤΟΥΛΙΔΟΥ ΚΑΙ ΣΚΟΝΤΑΨΑΝ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ!!!
          “ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΥ ΡΕ ΓΑ…ΤΟ!!!”
          ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕ ΔΙΑΙΤΗΤΗ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ!
          ΔΥΟ ΛΕΞΕΙΣ ΘΑ ΠΩ ΜΟΝΟ: ΑΪΝΤΕ – ΑΪΝΤΕ!

          ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ ΣΑΝ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΣΤΟ “ΞΥΠΝΑ ΒΑΣΙΛΗ”…
          ΑΣΠΡΑ ΚΟΡΑΚΙΑ, ΜΑΥΡΑ ΚΟΡΑΚΙΑ,
          ΤΙ ΠΡΟΜΗΝΑΝΕ ΤΑ ΜΑΥΡΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΑ ΑΣΠΡΑ ΚΟΡΑΚΙΑΑΑΑ;;;;

          ΚΙ – ΚΙ -ΚΙ -ΚΙΚΙΡΙΚΟΥΟΥ, ΚΙΚΙΡΙΚΟΥΟΥΟΥΟΥ!!!
          ΚΑΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΟΥ ΕΦΕΡΕΣ;
          ΤΡΩΕΙ Ο ΠΕΤΕΙΝΟΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑ;
          ΑΛΕΚΟ ΕΙΣΑΙ ΤΡΕΛΟΣ; (λέει ο τρελός Κωνσταντίνου στον Αλεξανδράκη που έφερε σοκολάτα σε έναν…. ΚΟΚΟΡΑ στο ψυχιατρείο!!!

          ΚΟΥΚΟΥΡΟΥΚΟΥΟΥΟΥΟΥ!!!

      2. Περιούσιος λαός ποιανού Θεού? Του Γιαχβέ? Η διαφορά μεταξύ των δύο εθνών, δεν είναι ούτε ακαδημαϊκή, ούτε θρησκευτική.Είναι η διαφορά του Φωτός με το Σκοτάδι.

        1. Στην θέση των Εβραίων της εποχής του Χριστού έχουμε βρεθεί εμείς οι ΕΛΛΗΝΕΣ σήμερα….Ενας είναι ο ΘΕΟΣ που αποκαλύφθηκε με τον ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ οτι είναι ΤΡΙΑΔΙΚΟΣ, απλα αυτο οι Εβραίοι ΔΕΝ ΤΟ ΔΕΧΟΝΤΑΙ αφου δεν δέχτηκαν τον Χριστό ως ΥΙΟ ΘΕΟΥ και είναι ο λόγος που επιμένουν στον ΓΙΑΧΘΕ – ΘΕΟ σε αντίθεση με εμας τους ΟΡΘΟΔΟΞΟΥΣ που πιστεύουμε σε ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ που αποκαλύφθηκε ως ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ, ΠΑΤΕΡΑΣ – ΥΙΟΣ – ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ….Είναι σαν να έχεις 2 παιδιά και το ενα να επιτέλεσε το έργο του στην αρχη και να ηταν το αγαπημένο παιδί και στην συνεχεια ο πατέρας θύμωσε επειδή ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΚΟΥΓΕ μαζι του και εγινε αγαπημένο παιδι του το δεύτερο που ηταν ΥΠΑΚΟΥΟ….Φυσικά επειδή ο πατέρας αγαπάει και τα 2 παιδιά ως ΠΑΝΑΓΑΘΟΣ που είναι θα φέρει ετσι τα πράγματα ωστε και το πρώτο παιδί να ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ και ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙ λιγο πριν το τέλος της ιστορίας…

        2. Έτσι, μην χάσουμε τα “αδέρφια” τους Εβραίους! Αν γίνει αυτό, θα εμφανιστούν πολλά ψυχολογικά προβλήματα στην ελληνική (;;;) εκκλησία μας (;;;), η όποία έχει ξεκάθαρα στοιχεία αδελφοποίησης με την ΣΥΝΑΓΩΓΗ!!!
          Και μην ξεχνάμε, ΠΡΩΤΟ ΠΑΙΔΙ οι Εβραίοι, έχουν πρώτο λόγο στην “κληρονομιά” του μπαμπά, ο οποίος ΘΥΜΩΝΕΙ κιόλας, αλλά με βάση την παραβολή του ΑΣΩΤΟΥ, όταν ο πρωτότοκος γυρίσει μετανοιωμένος ο μπαμπάς θα ΣΦΑΞΕΙ το καλύτερο μοσχάρι!
          Τι ωραίες θρησκείες, τόσο η Εβραϊκή όσο και η Εβραιοελληνική (ορθόδοξη, καθολική και όλες οι προεκτάσεις!!!
          ΘΕΟΙ ΠΟΥ ΘΥΜΩΝΟΥΝ (αλλά είναι ΠΑΝΑΓΑΘΟΙ), ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΙ ΑΠΟ ΑΛΛΟΥΣ (είτε πρώτοι είτε δεύτεροι) ΚΑΙ ΛΑΟΙ ΠΟΥ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ ΓΙΟ!!!

          Πολύ “ανθρώπινος” μου κάνει ένας τέτοιος Θεός, με τα πάθη και τις αδυναμίες του καθώς και την τιμωρητική του διάθεση!
          Είναι λογικό, όσο χαμηλότερο το επίπεδο πολιτισμού που ΦΑΝΤΑΣΙΩΘΗΚΕ έναν Θεό σαν τον εαυτό του, τόσο πιο ΜΙΚΡΟΠΡΕΠΗΣ θα είναι αυτός ο… “θεός”!
          Το τραγικό όμως για την εξέλιξη της ζωής καθώς και για την λατρεία του ΕΝΟΣ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΥ ΘΕΟΥ, είναι όταν ο φανταστικός μπαρμπαθεός του απολίτιστου γίνεται λόγω συνθηκών και Θεός του πολιτισμένου, ο οποίος για τους όποιους λόγους (με τη βία και την ύπνωση βασικά συστατικά) ΞΕΧΝΑ ΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΟΓΟ ΤΟΥ και ακολουθεί τον θεό – κυρ Μήτσο της διπλανής πόρτας, με τα νεύρα του, τις περιουσίες του και τα παιδιά του που μια αγαπάει τον ένα πιο πολύ και μια τον άλλο!
          ΟΧΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΣΓΙΚΟΥΣ ΛΑΟΥΣ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΑΥΤΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΕΠΠΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ ΑΠΟ ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΟΞΑΣΙΕΣ!
          Βέβαια, δεν είναι τίποτε τραγικό παρά μόνο κωμωδία όλο αυτό και πίστεψε με, αν ο πραγματικός θεός ήταν σαν αυτόν που περιγράφεις (σου μάθανε), αν είχε δηλαδή ΠΑΘΗ και έκανε και ΛΑΘΗ, αν ήταν θεός-άνθρωπος της διπλανής πόρτας και είχε συναισθηματικές εξάρσεις, αυτές οι… ερμηνείες θα του πρόσφεραν νευρικό γέλιο για δυό χιλιετίες τουλάχιστον!

  6. Κοινή ημερομηνία Πάσχα για όλους τους Χριστιανούς θέλει ο Πάπας Φραγκίσκος
    http://www.lifo.gr/now/world/68265
    Ο πάπας Φραγκίσκος ανήκει στους Ιησουίτες. Ένα από τα πιο σκοτεινά τάγματα στην ιστορία της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και πολέμιοι του Ορθόδοξου Χριστιανισμού. Με τον ιδρυτή του Ιγνάτιο Λογιόλα να δηλώνει την περίφημη φράση «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» καθώς και «Αυτό που μου φαίνεται άσπρο, εγώ θα πιστέψω πως είναι μαύρο, αν η ιεραρχική Εκκλησία, έτσι ορίσει.», το τάγμα πρωτοστάτησε στην Ιερά Εξέταση σε μια μαύρη περίοδο στην ιστορία της εκκλησίας – η οποία συστάθηκε το 1480, δηλαδή 60 χρόνια πριν από το Τάγμα του Ιησού λάβει την παπική βούλα. Η Ιερά Εξέταση αρχικά ήταν πόνημα του Δομινικανού Τάγματος, αλλά αργότερα οι Ιησουίτες την υποστήριξαν με μεγάλο ζήλο.
    Το μένος εναντίον των Ιησουιτών την περίοδο εκείνη κορυφώθηκε σε τέτοιο βαθμό στην Ισπανία, ώστε ακόμη και βασιλιάδες ζήτησαν από τον Πάπα Κλημέντα ΙΔ΄ να διατάξει την κατάργηση του τάγματος, κάτι που έγινε εν τέλει το 1773, με απόφαση της Εκκλησίας. Όμως, το 1814 η αδελφότητα επανιδρύθηκε με τη βούλα του Πάπα Πίου Ζ”.
    Ψάξτε τον ΜΑΥΡΟ ΠΑΠΑ και τον ρόλο του στα παγκόσμια τεκταινόμενα.
    Και ένα τάγμα που είναι πίσω από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τον πλανήτη.

  7. Ως ιουδαιοι καλα κανετε και πιστευετε σε μ@λα@κιες, να μην λετε οτι ειστε ελληνες τουλαχιστον, μπεεε

    1. ΔΕΝ ΕΠΕΛΕΞΕ ΤΙΠΟΤΕ, ΤΟΥ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΕ, ΤΟ ΑΝΕΧΘΗΚΕ, ΔΙΑΛΕΞΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΑΝ ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΕ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ, ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΟΥ ΤΑΙΡΙΑΖΕ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ!

      ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ ΝΑ ΑΠΟΤΙΝΑΞΕΙ ΤΟΤΕ ΛΟΓΩ ΣΥΝΘΗΚΩΝ, ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥΔΑΪΣΜΟΥ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΝΕΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥ ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΑ!

      ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΟΧΗ ΝΑ ΕΞΑΓΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΙΟΥΔΑΪΚΕΣ ΔΟΞΑΣΙΕΣ, ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΙ ΛΑΜΠΟΝΤΑΣ ΑΠΟΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΜΕ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ, ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΥΤΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ!!!

      ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΞΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΜΑΣ ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ, ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΠΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΑΝΘΡΩΠΟΥ, ΝΑ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΙΕΡΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΘΑΥΜΑΖΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΩΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΞΑΙΣΙΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ, ΣΤΑΜΑΤΏΝΤΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΘΥΒΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΣ ΔΙΑ ΡΟΠΑΛΟΥ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΔΗΠΟΤΕ ΞΥΠΟΛΗΤΟ ΝΑ ΚΑΚΟΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΜΕ ΑΗΔΙΕΣ ΑΦΟΡΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑΣ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ Ε-Λ-Λ-Η-Ν, ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΞΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΓΡΑΙΚΟΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΕΚΤΙΜΗΣΟΥΜΕ Ο-Λ-Η ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΤΕ ΠΡΟ ΕΙΤΕ ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ!

      ΚΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΟΥΛΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΑΡΤΟΛΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑΧΒΕΔΟ – ΠΑΛΑΙΟΔΙΑΘΙΚΟ – ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΤΙΚΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ!

      ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΚΟΜΗ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΕΙ ΠΟΙΝΗ ΙΣΟΒΙΑΣ ΚΑΘΕΙΡΞΗΣ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ ΣΕ ΟΜΟΦΥΛΟΦΥΛΛΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ, ΣΕ ΕΜΦΥΛΙΟΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΙΧΑΣΤΙΚΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΛΟΙΔΩΡΕΙ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΤΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ ΗΜΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΠΑΤΟΡΩΝ!!!

      ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΗ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΕΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΣΧΑΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥ, ΜΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΠΛΑΝΑΤΑΙ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ Ο ΔΟΛΟΣ ΤΗΣ Ε-Β-Ρ-Α-Ι-Ο-Π-Ο-Ι-Η-Σ-Η-Σ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ!!!

      ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ ΚΑΛΗΣ ΔΙΑΓΩΓΗΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΟΙ… Σ-Κ-Ι-Ε-Σ!!!

    2. Οταν ο ίδιος ο ΧΡΙΣΤΟΣ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη αλλα και μέσω παραβολών μιλάει για “περιούσιο λαό” πρέπει να είμαστε ΠΟΛΥ ΚΟΛΛΗΜΕΝΟΙ και να μην καταλαβαινουμε το ΝΟΗΜΑ αυτης της αναφοράς….Επαναλαμβάνω και παλι, οι ΕΛΛΗΝΕΣ οπως και τα άλλα ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΑ ΕΘΝΗ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΟ και γίναμε ο ΝΕΟΣ “ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ” ΤΟΥ ΘΕΟΥ….Αυτό δεν σημαίνει οτι απορρίπτω ή κατηγορώ τους αρχαίους Ελληνες απλά ΠΡΟ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΕΝ ΗΤΑΝ Ο ΠΕΡΙΟΥΣΙΟΣ ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ και γίναμε ΜΕΤΑ ΧΡΙΣΤΟΝ….
      Είναι μύθος οτι οι ΠΑΤΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ αγνόησαν την Ελληνιστική παράδοση και ιστορία ενα παράδειγμα είναι το οτι πολλοί Πατέρες μελέτησαν αρχαιοελληνική γραμματεία και συγκέρασαν πολλά στοιχεία απο αυτήν με την ΝΕΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ Θρησκεία…
      Μην είστε όργανα του ΔΙΑΒΟΛΟΥ που επιθυμεί την ΔΙΧΟΝΟΙΑ , να βλέπουμε τα πράγματα ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΑ και οχι οπως συμφέρει τον κοινό εχθρό μας τον ΔΙΑΒΟΛΟ….

      1. Αυτές οι ρήσεις προστέθηκαν στα παραποιημένα (πειραγμένα) ευαγγέλια κάποιους αιώνες μετά Χριστόν, απο τις οικουμενικές συνόδους, τις οποίες διεξήγαγαν τα ΕΒΡΑΙΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΑ ΙΕΡΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ, ώστε να εξυπηρετήσουν τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ τους!
        Αναφέρεσαι σε αυτά σαν να ήσουν παρών ή παρακολούθησες LIVE τις “δηλώσεις” του θεανθρώπου!
        Ή κατάγεσαι από εκεί και το κρύβεις, ή κατάγεσαι από εκει και δεν το γνωρίζεις ή είσαι επαγγελματίας της εκκλησίας και προασπίζεις τυφλά ότι αυτή πρεσβεύει (ίδιον συμφέρον) ή είσαι ανασφαλής και φοβάσαι τις αλλαγές ακομη και αν αυτές αφορούν την ΑΛΗΘΕΙΑ ή είσαι αγαθός και πολύ αφελής (καλοπροαίρετα το λέω) ώστε πιστεύεις εύκολα ότι ακούς χωρίς να ερευνάς!!!
        ΤΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΥΠΟΣΤΕΙ ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ!
        Τέτοιο κόλημα με το ΕΒΡΑΪΚΟ ΕΘΝΟΣ και την ΙΣΤΟΡΙΑ ου βρε παιδί μου;;;
        Ζήτα πολιτικό άσυλο στο Ισραήλ να ζήσεις τα χρόνια σου ευτυχισμένος ρε φίλε!

      2. Αχ Ιωάννη, ο διάβολος τρίβει τα χέρια του όταν η εικόνα του Θεού που φτάνει στον κόσμο αφορά έναν ΤΙΜΩΡΟ, έναν ΜΙΚΡΟΨΥΧΟ,, έναν ΘΥΜΩΜΕΝΟ, έναν που κάνει ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ στους λαούς – παιδιά του, έναν που διαχειρίζεται ΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ (περιούσιος) και γενικότερα έναν ΘΕΟ ΜΕ ΠΑΘΗ, κάτι που δείχνει ΑΔΥΝΑΜΙΑ που δεν ταιριάζει στον ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ!
        Με αυτή την εικόνα, την οποία παρουσιάζουν ως ΑΥΘΕΝΤΙΕΣ οι κατ’ επίφαση εκπρόσωποί του στη γή, τα ΙΕΡΑΤΕΙΑ, απογοητεύεται ο λαός, φεύγει μακριά από τον Θεό και οδηγείται μόνος στην αγκαλιά του διαβόλου!
        Αχ και να ήξερες για ποιόν εργάζονται όλα τα ιερατεία και τι κακό κάνουν σε εύπιστους (όχι πιστούς) ανθρώπους σαν και εσένα, που σας πείθουν να ενισχύεται χωρίς να το θέλετε την… ΑΥΤΟΥ ΔΟΛΙΟΤΗΤΑ!
        Ψάξου μόνος, μέσα σου και σε ανεξάρτητες γραφές (όχι του ιερατείου) και άλκαξε πορεία όσο είναι καιρός!
        ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙΣ; ΠΟΛΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ; ΑΠΛΑ ΜΗΝ ΚΛΕΙΝΕΙΣ ΤΑ ΜΑΤΙΑ!

  8. Τι γλυκά κ ωραία που μιλάει κ η κοιμισμένοι από κάτω ακούνε της μαλακίες που αμολάει…
    Ε ρε δούλεμα που πέφτει…
    Αυτοί που σας το παίζουν καλοί, σας κάνουνε χαλί κ σας πατάνε…
    Ότι είναι καλό δεν σημαίνει ότι είναι αληθινό, την αλήθεια ερευνήστε, όχι τα όμορφα παραμυθάκια που μας σέρβιραν από πολλές γενιές πίσω…

    Ξυπνήστε ρε, Έλληνες είμαστε όπως κ ο Χρίστος (Απολλώνιος)… Eκείνα τα ερπετά του σκότους τον εκμεταλλεύονται από την αρχή κ πάνε τώρα να τον βγάλουν ένα απλό άνθρωπο επειδή δεν είναι δικός τους στην πραγματικότητα, πάνε να περάσουν τα δικά τους σχέδια πλαγίως κ με γοργούς ρυθμούς, έτσι όπως άλλαζαν πάρα πολλά ανά γενιές κ γενιές …Κ κάπως έτσι μας υπνώτιζαν κ μας έχουν φτάσει σε αυτό το σημείο… Πιστεύετε η μη ερευνήστε, αυτό μας είπε, κ τα ερπετά το άλλαξαν για να μην ερευνήσουμε την αλήθεια…

      1. Σεκερη, δεν είναι μόνο αυτός, είναι όλο το σύστημα του μάτριξ, κ ο καθένας παίζει τον ρολό του… Δεν μας έχουν κάνει τυχαία να μην αντιστεκόμαστε…

        1. ολα απο καπου ξεκινουν φιλε μου κι ολα μια αλυσιδα γινοντε που θελει σπασιμο κι να καταστραφει

        2. Συμφωνώ…
          Πρέπει να σταματήσουμε τα σχέδια τους…
          Υπάρχουν πάρα πολλοί κρίκοι που συνδέουν αύτη την αλυσίδα …αθάνατοι, αρχαίοι, παλαιοί, κ νέοι…

  9. ΒΡΕ ΤΟ ΜΙΑΣΜΑ ΤΟΣΑ ΞΕΡΕΙ ΤΟΣΑ ΛΕΕΙ Η ΠΟΝΤΙΚΟΜΑΜΗ !! ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΕΝΑ ΜΑΤΣΟ ΧΑΛΙΑ Ο ΤΥΠΑς ΜΕ ΤΑ ΑΣΠΡΑ ΡΟΥΧΑ ΚΙ ΤΟ ΚΙΠΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑ ΤΟΥς ΕΒΡΑΙΟΥς

  10. Μήπως να καθιερώσουμε όλοι οι Έλληνες να έχουμε στο σπίτι μας και μάλιστα σε περίοπτη θέση, μία επτάφωτη λυχνία και να φροντίζουμε να ειναι πάντα αναμένη!
    Έτσι για να αποδώσουμε και προσωπικά τιμές στους “ήρωες” Μακκαβαίους!!!
    Προτείνω δε να αντικαταστήσουμε τα Χριστούγεννα με την Χανουκά και το ειδωλολατρικό δέντρο με την λυχνία!
    Άσε που το να καθιερώσουμε να φοράμε ΚΙΠΑ, θα μας προστατεύει και από τον ήλιο και από την βροχή και τον κρύο αέρα, μια και τα ποσοστά φαλακρών στην Ελλάδα είναι υψηλά!
    Είμαστε κοντά από ότι μας βλέπω, να αλλάξουμε και το όνομα της χώρας σε…
    ΤΕΛ ΕΛΛΑΔΑΒΙΒ, απο χρώματα σημαίας έχουμε τα ίδια και μπορούμε να αποτελέσουμε την κεντρική πολιτεία των ΗΠΙ (Ηνωμένες Πολιτείες Ισραήλ).
    Για την εκκλησία μας δεν ανησυχώ, είναι εδώ και αιώνες σε καλό δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση!
    ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ, ΓΙΑΤΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΩΤΗΡΙΑ ΣΑΝ ΛΑΟΣ!!!

    1. Ποιός θυμάται σήμερα ότι τον είχε επισκεφθεί ο αρχιτέκτονας της Perestroika, M. Gorbachev το 1989 και τον είχε χαρακτηρίσει «ως την υψηλότερη ηθική προσωπικότητα στον κόσμο»;
      http://ellinikoforoum.blogspot.gr/2014/09/blog-post_610.html
      Ως γνωστόν ο Πάπας είναι αλάθητος. Ο ΣΥΡΙΖΑ???.
      ιδιωτική συζήτηση, η οποία διήρκησε 35 λεπτά, πολύ περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη συνάντηση ανάμεσα σε προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και εκπρόσωπο της Αριστεράς…..
      το κλειδί όπως ανάφερε και ο ΦΑΕΘΩΝ είναι η Συρία και η Αίγυπτος
      Δεν θα προλάβουν να εισπράξουν …..Ψάξε
      https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%B5%CE%BB%CE%AF%CE%BC_%CE%91%CE%84
      Μία ουτοπία (αναγέννηση Οθωμανικής αυτοκρατορίας…. Ερντογάν – με τις ευλογίες του Ομπάμα )όπου μπορεί να επαναληφθεί το σενάριο….. όμως εδώ τα πράγματα γίνονται αντίστροφα (βλέπε Ρως) …. Η πόλις εάλω γίνεται….. «Σώπασε, κυρά Δέσποινα, μην κλαις και μη δακρύζης, πάλι με χρόνια με καιρούς, πάλι δικά μας θα’ ναι…».

    2. να κοιτάξουμε να βελτιωθούμε οι ίδιοι ,να διώξουμε τα ΠΑΘΗ ΜΑΣ, αυτο θέλει ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ απο εμας…

  11. Ο Διάβολος έχει κάνει καλα την δουλεία του, έχει ΣΥΣΚΟΤΙΣΕΙ τον κόσμο ωστε να μην βλέπει καθαρά κανείς την ΑΛΗΘΕΙΑ και να κυριαρχεί το ΣΚΟΤΟΣ – ΨΕΥΔΟΣ….Να στρέψουμε το βλεμμα μας στον ΧΡΙΣΤΟ , να ανοίξουμε το παράθυρο ωστε να μπει ΦΩΣ και να μπορέσουμε επιτελους ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΩΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να αντιμετωπίσουμε τον Εχθρό που ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΘΝΙΚΟΤΗΤΑ και μισεί ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ…!!!

    1. Βέβαια και να στρέψουμε τα μάτια μας προς τον Χριστό αλλά και ταυτόχρονα να τα αποστρέψουμε από τον ΜΩΫΣΗ (να αφήσουμε να τον κοιτάνε μόνο οι Εβραίοι βρε παιδί μου, αυτούς στο κάτω – κάτω έβγαλε από την Αίγυπτο) και αφού δεν χρειάζεται να ασχολούμαστε με εθνικότητα, να πάψουμε να ασχολούμαστε με ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ ΑΛΛΟΥ ΕΘΝΟΥΣ όπως ο ΑΒΡΑΑΜ, ο ΙΣΑΑΚ,ο ΔΑΥΙΔ, η ΣΑΡΑ και ο… ΜΑΛΑΧΙΑΣ με τον ΙΕΡΟΒΟΑΜ και να μείνουμε στα μηνύματα της ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ όπως αυτά μας δόθηκαν από τον Χριστό και είναι σε απόλυτη ταύτιση με αυτά που δίδαξαν παλαιότερα οι ΜΕΓΙΣΤΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΙ!

      Να σταματήσουμε δηλαδή να θεωρούμε ιερά για εμάς πρόσωπα τους φουκαράδες προγόνους ενός ταλαίπωρου λαού όπως οι Ιουδαίοι, μόνο και μόνο επειδή από το… ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΑ (όρχεις – ωοθήκες) προέκυψε μια ΑΛΥΣΙΔΑ ΓΕΝΝΗΣΕΩΝ, στο τέλος της οποίας προέκυψε το ΥΛΙΚΟ ΣΩΜΑ του ΙΗΣΟΥ!
      Γιατί εκτός από τα… ΑΒΡΑΑΜ ΕΓΕΝΝΗΣΕ ΙΣΑΑΚ, ΙΣΑΑΚ ΕΓΕΝΝΗΣΕ ΙΑΚΩΒ και πάει λέγοντας μέχρι τον Ιησού, όλοι αυτοί ούτε είπαν ούτε προσεφεραν οτιδήποτε άλλο ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΜΕΣΩ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ ΚΑΙ ΩΑΡΙΩΝ!!!

      Να σταματήσουμε τον ΕΚΧΥΔΑΙΣΜΟ λοιπόν της ΘΕΙΑΣ ΥΠΑΡΞΗΣ, να τον αποδεσμεύσουμε από ΣΤΟΜΑΧΙΑ, ΣΥΚΩΤΙΑ, ΝΕΦΡΑ, ΠΩΣ ΗΤΑΝ ΚΟΥΡΕΜΕΝΟΣ, ΤΙ ΧΡΩΜΑ ΜΑΤΙΑ ΕΙΧΕ ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ Ο ΤΟΝΟΣ ΤΗΣ ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ καθώς και ποιού ΕΒΡΑΙΟΥ ΠΡΟΓΟΝΟΥ τα υλικά γονίδια είχε και ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ!

      Ποιά εκκλησία θα πείσει ποιόν, όταν ενώ υποτίθεται ότι εκπροσωπεί το ΠΝΕΥΜΑ, ασχολείται με το ΠΟΙΟΣ ΕΓΕΝΝΗΣΕ ΠΟΙΟΝ;

      ΚΑΙ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΠΡΟΠΑΤΟΡΕΣ ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΙ ΙΣΑΑΚ ΚΑΙ ΤΗ ΣΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ!!! ΟΥΤΕ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΥΤΕ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΥΤΕ Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Ε!!!

      Τέλος αν γίνουν όλα αυτά και ταυτόχρονα δεν ξαναακούσουμε οι Ελληνες ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΜΟΥΣ για τους προγόνους μας, είτε γιατί το όνομά μας σημαίνει για κάποιους ειδωλολάτρης, είτε γιατί είναι παράδοση (περίεργη παράδοση μια φορά τον χρόνο να σε λούζω στο μπινελίκι) και δεν δοξολογηθεί ξανά ο… ΙΣΡΑΗΛ μέσα στο τιμημένο ελληνικό έδαφος, τότε ΝΑΙ θα μπορούμε να μιλάμε για ΕΝΩΣΗ και ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ, γιατί σήμερα μιλάμε μόνο για ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΣΥΝΑΓΩΓΗ!!!

      ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΑ ΕΘΝΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ!!!
      Έτσι κι αλλιώς ελληνικά εθνολογικά στοιχεία ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ στην θρησκεία μας!
      Για αυτό φωνάζω να πάψουμε να ασχολούμαστε με την ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ, δηλαδή την ΠΑΛΑΙΑ ΔΙΑΘΗΚΗ των Εβραίων, με τους ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΗΡΩΕΣ τους (ΔΑΥΙΔ, ΜΑΚΚΑΒΑΙΟΙ, ΜΩΫΣΗΣ και άλλοι) και να σταματήσουμε να ΔΟΞΟΛΟΓΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΛΑΩΝ (Ισραήλ)

      ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ!!!

  12. ΧΡΗΣΜΟΙ ΛΕΟΝΤΟΣ ΣΟΦΟΥ

    ΧΡΗΣΜΟΙ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ¹

    Προφητικά Κείμενα
    3α Ανωνύμου παράφρασις² των του βασιλέως Λέοντος Χρησμών. (Πατρολογία Migne σελ. 1141- 1148 τ. 107)
    Περί του θρυλουμένου πτωχού και εκλεκτού βασιλέως, του γνωστού και αγνώστου, του κατοικούντος εν τη άκρα (άκρα = το έσχατον σημείον, το ύψιστον σ, άκρα γης, ακρωτήριον, κορυφή όρους, τα άκρα έσχατα, φρούριον, ακρόπολις) της Βυζαντίδος.
    Ο αληθινός βασιλεύς… ον εδίωξαν της οικίας αυτού οι άνθρωποι… εις το τέλος των Ισμαηλιτών αποκαλυφθήσεται… εν ημέρα Παρασκευή ώρα τρίτη… αποκαλυφθήσεται… Ο μέλλων αποκαλυφθήναι δια τόξων και σημείων φανήσεται. Ενηχηθή (ενηχέω= διδάσκω δια ζώσης φωνής, ισχυρώς ηχώ, παθ. πληροφορούμαι περί τινος) παρά του ορωμένου αγγέλου του αποκαλυφθέντος ως ανθρώπου λευκοφόρου ευνούχου, και εις το ους αυτού είπη αυτού καθεύδοντος, και της δεξιάς αυτού λαβόμενος είπη. Έγειραι ο καθεύδων και ανάστα… και επιφαύσει (θα σε φωτίσει) σοι ο Χριστός. Προσκαλείται γαρ σε του ποιμαίνειν λαόν περιούσιον· και εκ δευτέρου αυτώ είπη· έξελθε ο κεκρυμμένος, μηκέτι κρύπτου, πολλοί σε ζητούσι… και εκ τρίτου δώση αυτώ πλάκας λιθίνας, εν αις εγκεχάρακται εντολαί δύο· εκδικήσαι* και εθνοποιήσαι* χρηστά και ασέβειαν εκδιώξαι* και τους σοδομιτικά έργα ποιούντας πυρικαύστους ποιήσαι* ωσαύτως και τους κακούς ιερείς εκ του ιερού διώξαι* και τους αξίους εις το θείον αποκαταστήσαι*.
    Έχει δε ούτος σημεία. Ο όνυξ του μεγάλου δακτύλου του δεξιού ποδός τήλωμα(μάλλον τύλωμα= σκληρόν εξόγκωμα, κάλος) έχων… και σταυρούς προφυρούς έχων επί τας δύο ωμοπλάτας… το δε όνομα του βασιλέως κεκρυμμένον εν τοις έθνεσι…
    Επιθήσει (επιτίθημι= επιθέτω) Κύριος την χείρα αυτού επί την κορυφήν (κεφαλή) αυτού… εν ταις ημέραις εκείναις θλιβήσονται οι άνθρωποι, και δώσουσι τα πρόσωπα αυτών επί της γης, και χουν πάσουσιν επί τας κεφαλάς αυτών, και βοήσουσι προς Κύριον τον Θεόν του ουρανού και της γης, και τότε εισακούσεται Κύριος τας δεήσεις αυτών, και θήσει τα ώτα επί τους κατοικούντας την γην, και αποστελεί τον αρχάγγελον αυτού σχήματι ανθρώπου και αυλισθήσεται (αυλίζομαι= μένω εις την αυλή, μέλλων αυλισθήσομαι= συχνάζω, διαμένω) εν ταις νήσοις. Και ευρήσει τον άγιον αυτού, τον ηλειμμένον παρ’ουδενός βλεπόμενον και παρά μηδενός γνωριζόμενον… ο τοις πάσι σκοτεινός και αφανής, τω δε Θεώ και εαυτώ φανερός· εκ μοίρας (μοίρα= μερίς γης, κληρονομία, προφανώς καταγωγή) δουκικής και εκ γένους βασιλικού καταγόμενος… και άγιος τω Κυρίω… Αποκαλύψει ο Θεός και εμφανίσει και χρίσει αυτόν έλαιον εις τα τέλη των ημερών… Αποκαλυφθήσεται δε ούτως· φανήσεται γαρ αστήρ ημέρας τρεις, και νυκτός ώρας γ’ μέσον της πόλεως έω (=τα χαράματα) της μητρός του Υψίστου. Ο δε αστήρ ουκ έστιν εκ των πλανητών, αλλ’ η ως εμφαίνει εις την σωτήριον γέννησιν του Χριστού. Και κήρυξ βοών τρανώς εν ταις τρισίν ημέραις ανακαλών και ανακαλύπτων τον ελπιζόμενον. Τότε ο δήμος ορών και ακούων την του κηρύγματος βροντώδη φωνήν εκπλαγήσονται. Και εξεστηκότες άμα τη χαρά και τω φόβω βοήσωσιν αγνοείν τον ελπιζόμενον.
    Τότε ορώντων πάντων και το Κύριε ελέησον θερμώς εκτενώς βοώντων· και τα μέτωπα αυτών εις γην κρούσαντες και χουν εις τας κεφαλάς αυτών πάσαντες και στενάξαντες και δάκρυα χύσαντες δια την επιούσαν αυτοίς θλίψιν, παρακληθήσεται το θείον και ευμενώς δέξεται την δέησιν αυτών,και ιλέω όμματι επιβλέψει επί τους κατοικούντας την γην· δια τους καταλειφθέντας τότε εκλεκτούς γνωσθήσεται ο εκλεκτός.
    Οραθήσεται εν τω ουρανώ νεφώδες στερέωμα (προσετέθη «λαμπρότερον» προφανώς παραλειφθέν) του ηλίου, έχον το μέγεθος ώσπερ άλωνος (άλωνος άλως, ή το στρογγύλον, ο δακτύλιος ο περιβάλλων την σελήνην ενίοτε και τον ήλιον αλώνι) θερινής αλωών (αλωών – άλως η, ή το στρογγυλόν, ο δακτύλιος) και βοών εξ, κάτωθεν δε κρεμασθήσεται σταυρός (εις το κείμενον της Πατρολογίας γράφει: «στρατός» το οποίον είναι καταφανέστατα λάθος), ευωνύμως δε του σταυρού του πορφυρού, εκτεταμένον τόξον, οίον διέθετο τοις πατράσιν (το κείμενον γράφει: «πράγμασιν» καταφανέστατα λανθασμένα ως εξάγεται εκ της αντιπαραβολής με την Π. Διαθήκην) ημών εις διαθήκην αιώνιον, αγνοούντων δε πάντων τον ελπιζόμενον, ανακλασθήσεται (= κάμπτω προς τα πίσω, επί φωτός εν τη παθ. φωνή = αντανακλώμαι) το τόξον δια του νοτιαίου μέρους ο εστιν ευτελούμενον εν τω ειλήματι (= σκέπασμα, κάλυμμα, θόλος) του ουρανού και δειχθήσεται τη θέσει της καλιάς (= καλύβη) του αληθινού βασιλέως. Τότε οι λαοί δόντες δόξαν τω Θεώ δρομαίως σπεύσουσιν επί το άκρον του τόξου· και λαβόντες τον πολύτιμον και γηραιόν ανακτορίδην μετά λαμπάδων και βαΐων και ωφραδών· ότι ποικίλως φέρουσιν αν αυτόν εν τη μεγάλη Σιών.
    Και όταν δε έλθη ο αληθινός βασιλεύς απέναντι της καλιάς αυτού ανά μέσον δύο αψίδων και ινδάλματος ερίφου ιστάμενος ο φανείς αστήρ από του δεξιού μέρους του σταυρού εκχυθήσεται και δώσει (δώσει: γράφεται εδώ με την σημασίαν «θα τον κτυπήσει») αυτόν εις τα χείρας και χρίσει αυτόν φως νοερόν. Και κήρυξ βροντοφωνών και μη φαινόμενος, από του ουρανού προς τον λαόν είπη· αρεστός υμίν ούτός εστι; Τότε λήψεται πάντας φόβος και τρόμος και έκστασις εις την του κηρύγματος βροντιαίαν φωνήν. Και είθ’ ούτως τύπτοντες τα στήθη μετά δακρύων και στεναγμών, τας χείρας εις ουρανόν άραντες είπωσι: Ναι Κύριε, ότι συ έδωκας αυτόν, αρεστός ημίν εστί· και προσκυνήσαντες αυτόν ανάξουσιν αυτόν εις την μεγάλην Σιών. Και προσευξάμενος και σφραγίσας τας πύλας ανοιχθήσονται… πάντων και ορώντων· οι δε εκείσε όντες φύγωσι μετά πολλού φόβου, και προσαυξάνενοι αναβιβάσαντες εφ’ υψηλού τόπου καλέσωσιν αυτόν βασιλέα… Και ούτως άξουσιν εν τω παλατίω νυκτός και αλλοιωθήσονται τα σημεία.
    Οδηγήσουσι δε αυτόν δύο άγγελοι εν ομοιώματι ανθρώπου λευκοφόρου ευνούχου· και εις τα ώτα αυτού λαλήσουσιν τι μέλλει πράττειν.

  13. Σημ.
    ¹α) «Λέων ο Σοφός 886- 912. Αυτοκράτωρ του Βυζαντίου. Υιός του αυτοκράτορος Βασιλείου του Α’ του Μακεδόνος. Αφήκε ποιήματα, ηθικοπλαστικά συγγράματα, θεολογικάς μελέτας» κλπ (Μεγ. Ελλ. Εγκυκλ. Τόμ. ΙΣΤ’ σελ. 53). β) Τα προφητικά κείμενα του Λέοντος του Σοφού αναφέρονται ως χρησμοί. γ) Πολλά έχουν γραφή γύρω από τους χρησμούς του Λέοντος του Σοφού. Ο Ζωναράς (ΙΑ’ αιών. Πατρολ. MIGNE Τόμ. 107 σελ. 1121) γράφει: «Ην γαρ εραστής σοφίας παντοδαπής και αυτής δήτα της απορρήτου ή δι’ επωδών μαντεύεται τα εσόμενα…»
    Παρά πολλών αμφισβητείται ότι τους υπό το όνομά του φερομένους χρησμούς τους έγραψεν ο ίδιος.
    δ) Ο Mango Cyrill “Recueil de Travaux” Τόμ. LXV γράφει: i) εις σελ. 68 «πρέπει να έγινε φανερό… ότι αι προφητείαι του Λέοντος του Σοφού έχουν μικράν συνάφειαν με τον Αυτοκράτορα Λέοντα ΣΤ’». ii) εις σελ. 69 «Ορκίζομαι (λέγει ο Λέων εις τον Κων/νον Δούκαν) μπροστά στην εικόνα του Κυρίου ότι το βασιλικόν σχήμα δεν είναι ιδικόν σου επειδή ονομάζεσαι Κων/νος, αλλά έχει δοθή εις τον αγαπητότατον υιόν μου εκ προφητείας, καθώς επληροφορήθην από πολλούς αγίους άνδρας». Πιθανόν λοιπόν οι χρησμοί να εγράφησαν πράγματι από άλλους αγίους ανθρώπους. ε) χρονολογίαν καθ΄ην γράφησαν οι χρησμοί: Πλην του Ζωναρά (11ος αιών) και ο Mango Cyrill γράφει:
    i) «Δεν είναι εύκολον να καθωρίσομεν επακριβώς την χρονολογίαν της συγγραφής των χρ. του Λ. του Σοφού… υπάρχουν λόγοι οίτινες αποδεικνύουν ότι είναι παλαιοί όσον ο 12ος αιών ή και παλαιότερον (M. Cyrill μν. έργον σ. 62).
    ii) «… Πιθανόν η Paraphrasis να συνεγράφη τον 14ον ή αρχάς του 15ου αιώνος (του αυτού σ. 61).
    ²Το κείμενον τούτο, κατά την γνώμην μου, κακώς χαρακτηρίζεται ως παράφρασις χρ. του Λέοντος του Σοφού, διότι αποτελεί όλως ξεχωριστήν προφητικήν σύλληψιν.
    *μάλλον θα πρέπει να τεθή: εκδικήση, εθνοποιήση, εκδιώξη, ποιήση, διώξη, αποκαταστήσει· εθνοποιώ= κρατικοποιώ (κατά το λεξ. Δημητράκου)

    Οι Χρησμοί

    3β’ Εξουσία
    Ουαί σου πόλις επτάλοφε, όταν το εικοστόν
    Στοιχείον ευφημίζεται εις τα τείχη σου.
    Τότε ήγγικεν η πτώσις και η απώλεια
    των δυναστών σου, και των εν αδικία κρινόντων
    ος έχει τους δακτύλους αυτού δρεπανωτούς,
    ο έστι δρέπανον της ερημώσεως
    και εν τω υψίστω βλασφημία.
    3γ’ Ευλάβεια
    Ο νεκρός ειδει και θέα λελησμένος
    Οίδασι πολλοί καν μηδείς τούτον βλέπη·
    ως εκ μέθης δε φανείς αθρόως
    σκήπτρα κρατήσει τήσδε της βασιλείας.
    Στύλος γαρ οφθείς εν πόλω κεκλωσμένος
    Κήρυξ αφανής τρις ανακράξει μέγα·
    Άπιτε σπουδή τη προς δυσμάς Επταλόφου
    Εύρητε δ’ άντρα οικέτην εμόν φίλον
    Άξατε τούτον εις βασιλείας δόμους
    Μηνόκρανον, μειλίχον πραϋν υψίνουν.
    Το μέλλον οξύτατον ειδέναι μάλλον
    και πάλιν έξεις, Επτάλοφε, το κράτος.
    3δ’
    Βύζαντος αυλή, εστία Κωνσταντίνου,
    Ρώμη, Βαβυλών και Σιών άλλη νέα,
    τρις τρις εκατόν και συ συνάρξεις κράτος
    Μιας εν αυτοίς υστερούσης εικάδος.
    Ως χουν αθροίσεις των εθνών το χρυσίον
    και πάσας άρξεις τας πέριξ φυλαρχίας
    Αλλά σε πυρίστατον και ξανθόν γένος
    πάσαν τεφρώσει και το σον λύσει κράτος.
    Έση πάλιν γαρ ώσπερ ουδ’ αρξαμένη.
    Έως Θεού δάκτυλος οφθείς εξ έω.
    Χειρός ρυείσης δακτύλους πλήξη δύο
    αιχμάς φέροντας αύρας ως εκ καμίνου
    αις τον πατρώον εκδικήσουσι μόρον.
    Ήξουσι δ’ αύθις κυκλώθεν τα σα τέκνα
    ευθείας, ώσπερ εκ κύκλου προς κεντρίον
    εφ’ οις δικαίοις εκβιβάσει προς δίκην
    καινή το λοιπόν η καινή πάλιν έση
    και κρείττον άρξεις των εθνών, ήπερ πάλαι.
    Δόξης γαρ οίκος του Θεού χρηματίσεις,
    τοις ίχνεσί σου προσπεσόντων των πέλας.

  14. εξ.
    Ευψημίζεται (ευφημίζω= μεταχειρίζομαι εύφημον, καλήν λέξιν επί κακού πράγματος)
    Λελησμένος (διαφυγών την προσοχήν)
    Αθρόως (επιρ.= εν τω άμα, όλα ομού)
    Σκήπτρα (ράβδος βασιλική)
    Πόλω (πόλος= άξων σφαίρας, θόλος του ουρανού, το στερέωμα, στύλος)
    Κεκλωσμένος (κλώθω= νήθω, στρέφω, γυρίζω, ορίζω το πεπρωμένον)
    Άπιτε (άπειμι= αναχωρώ, απέρχομαι, πηγαίνω)
    Δόμος (δόμος= οικία, κατοικία Θεού, ναός)
    Συνάρξεις (συνάρχω= άρχω κυβερνώ, κυβερνώ από κοινού μετά τινος)
    Εικάδος (εικάς – άδος= η εικοστή του μηνός – πχ. τρίτη εικάδι= την εικοστήν τρίτην του μηνός)
    Πυρίστατον (πυρίστατος- ον= πυροστεφής= ο τρεφόμενος υπό του πυρός)
    Έω= (γενικήν η αιτ. του έως, ηώς, αυγή, τα χαράματα)
    Ρυείσης (ρύομαι= λυτρώνω, ελευθερώνω)
    Πλήξη (πτήσσω= πατάξας καταβάλλω)
    Αιχμάς (αιχμή= το οξύ οιουδήποτε πράγματος, το δόρυ, πόλεμος, μάχη)
    Αύρας (αύρα= αήρ εν κινήσει, πνοή)
    Μόρον (μόρος= το ωρισμένον τέλος του ανθρώπου, η τύχη του, όλεθρος, θάνατος, πτώμα, νεκρός)
    Προσπεσόντων (προσπίπτω= πίπτω εις τον τράχηλον, εναγκαλίζομαι, προχωρώ εις μερίδα τινά)
    Πέλας (επιρ.= εγγύς, οι πέλας= οι γείτονες, οι πλησίον)

    Σχόλια – Εις την παράφρασιν «Ανωνύμου».
    Η προφητεία η κακώς, κατά στην γνώμη μου, φερομένη ως υπό «ανωνύμου» γραφείσα παράφρασις των χρησμών του Λέοντος του Σοφού, αναφέρεται εις το εξαιρετικόν γεγονός της κατά τρόπον εμφανή και θαυμαστόν παρεμβάσεως του Θεού εις τα πράγματα του κόσμου, την κατάπαυσιν του φονικωτάτου πολέμου δια φωνής και σημείων και την κατά τον αυτόν τρόπον προβολήν εις τον κόσμον ενός Μεγάλου Αγίου δια να βασιλεύση κατ’ εντολήν του Θεού.
    Ιδιαιτέραν εντύπωσιν προκαλεί το γεγονός της εμφανίσεως του πορφυρού σταυρού κάτωθεν του υπέρ τον ήλιον λάμποντος δίσκου.
    «Το σημείον του Υιού του ανθρώπου εν τω ουρανώ», φανήσεται κατά το Ευαγγέλιον Ματθ. κδ’ 30, μετά το σβήσιμο του ηλίου και προ της καταστροφής του υλικού σύμπαντος και της Δευτέρας Παρουσίας του Χριστού.

    Ερωτάται:
    Πού, το πιθανώτερον, τοποθετείται η περίοδος που περνάμε και αυτή που αμέσως περιμένομεν σύμφωνα με τα προφητικά κείμενα και εσχατολογικά λόγια του Κυρίου τα αναγραφόμενα εις το Ευαγγέλιον Ματθαίου κδ’; Μάλλον εις το τέλος της περιόδου της διαγραφομένης εις το κδ’ 7- 14 ήτοι:
    7. «Εγερθήσεται γαρ έθνος επί έθνος… 11 πολλοί ψευδοπροφήται εγερθήσονται… 12 ψυγήσεται η αγάπη των πολλών… 13 ο δε υπομείνας εις τέλος ούτως σωθήσεται», εν συνδυασμώ, πιθανώτατα, με τα κατηγορηματικά λόγια του Χριστού εις το Ματθ. ιζ’ 11· «Ηλίας μεν έρχεται πρώτον και αποκαταστήσει πάντα».
    Η, κατά την βουλήν του Θεού, δυνατότης αποκαταστάσεως των κατά παράβασιν και παρανομίαν ήδη τελούντων, προϋποθέτει κύρος.

    Ο Μέγας Άγιος δεν έρχεται, ως άλλοτε οι προφήται, δια να κηρύξει και να λιθοβοληθή, ούτε ως ο Κύριος δια να διδάξη, θαυματουργήση και σταυρωθή. Έρχεται ως εντολεύς του Χριστού δια να βασιλεύση και να επιβάλη την θέλησιν του Θεού προς πάσαν κατεύθυνσιν. Η τελεία και αληθής διδασκαλία η οποία εθεμελιώθη δια της θυσίας Εκείνου εις τον Γολγοθάν είναι γνωστή πλέον.

    Και όπως Εκείνος θα έλθη ως κριτής και βασιλεύς, έτσι και ο προπομπός του, Μέγας Άγιος, έρχεται ως βασιλεύς και όχι μόνον ως προφήτης, δια να υποστή την τύχην των προφητών του Ισραήλ. Έρχεται ως Βασιλεύς όχι μόνον ενός Έθνους αλλά ολοκλήρου του χριστιανικού κόσμου. (πρβλ με την προφ. του Αγίου Ανδρέου).

    Πελώρια λοιπόν η αποστολή του.

    Η δια σημείου κατάπαυσις του φονικωτάτου πολέμου απόλυτα δικαιολογημένη.
    Η εμφάνισις του πορφυρού σταυρού κατά την προκειμένην εκτάκτως κρίσιμον στιγμήν, αναφερομένη εις το Ευαγγέλιον άπαξ προ της Δευτέρας Παρουσίας, δεν πρέπει να μας ξενίζει (το σημείον του σταυρού ενεφανίσθη εις τον ουρανόν, όχι βέβαια κατά τόσον λαμπρόν και εξαιρετικόν τρόπον, ως περιγράφεται «εις την παράφρασιν» και κατά το 312 μ.Χ.- παραμονήν μάχης παρά την Ρώμην).
    Εφ’ όσον καταρχήν παραδεχόμεθα, ότι είναι αναγκαία η δια σημείου παρέμβασις του Θεού εις τα πράγματα του κόσμου, πρέπει να δεχθώμεν ότι σημείον θα είναι εκείνο με το οποίον συνδέεται η δια του Υιού του θεμελιωθείσα αληθής θρησκεία εις τον κόσμον, το σημείον του σταυρού, που αποτελεί σύμβολον κρίσεως αλλά και σύμβολον θριάμβου κατά της αμαρτίας.
    Επί πλέον με την εμφάνισιν του σημείου του σταυρού, εδραιούται η αλήθεια ότι ο Χριστός και μόνον ο Χριστός απεκάλυψεν εις τον κόσμον την Αλήθειαν, τον Θεόν, και ότι επί του Ευαγγελίου θα εδραιωθεί η νέα τάξις πραγμάτων εις τον κόσμον.
    Έτσι δε καθίσταται και το έργον του Μεγάλου Αγίου ευχερέστερον.

    Κατά συνέπειαν, την «παράφρασιν ανωνύμου» ως ακτινοβολούσαν θείαν πνευματικότητα, δεχόμεθα ως γραφείσαν κατ’ έμπνευσιν του Αγίου Πνεύματος. (…)

  15. Μετά τον σταυρόν προξενεί ιδιαιτέραν εντύπωσιν το εν αιθρία εμφανιζόμενον ουράνιον τόξον. «Το εκτεταμένον τόξον οίον διέθετο τοις πατράσιν ημών εις διαθήκην αιώνιον», σημείον δι ου τερματίζεται ο δια πυρός αρξόμενος κατακλυσμός.
    Ευτυχείς θα είναι εκείνοι που θα αξιωθούν να ίδουν την τόσον λαμπράν αυτήν ημέραν, τα χαράματα της εορτής της Παναγίας «έω της μητρός του Υψίστου»¹ την δόξαν του Θεού προβαλλομένην εις τους ανθρώπους. (…)
    «Τότε ορώντων πάντων και το Κύριε ελέησον θερμώς εκτενώς βοώντων· και τα μέτωπα αυτών εις γην κρούσαντες και χουν εις τας κεφαλάς αυτών πάσαντες και στενάξαντες και δάκρυα χύσαντες δια την επιούσαν αυτοίς θλίψιν, ΠΑΡΑΚΛΗΘΗΣΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΙΟΝ και ευμενώς δέξεται την δέησιν αυτών,και ιλέω όμματι επιβλέψει επί τους κατοικούντας την γην· δια τους καταλειφθέντας τότε εκλεκτούς γνωσθήσεται ο εκλεκτός».
    Συγκινητική πράγματι είναι η στιγμή καθ’ ην οι άνθρωποι γονυπετείς θα ζητήσουν το έλεος του Θεού.

    Και ιδού το μέγα, αλλά μη ορατόν θαύμα: «Η αλλαγή των εσωτάτων των ανθρώπων δια της μετανοίας». Δια την εδραίωσιν δε του θαύματος τούτου, που θα ελκύση το έλεος του Θεού «και ιλέω όμματι επιβλέψει επί τους κατοικούντας την γην» εγένετο και το ορατόν θαύμα².
    Όσοι κατά κάποιον τρόπον τρόπον εγνώρισαν μέσα στα βάθη της ψυχής των την «Ουράνια Σπίθα» του Σίλλερ³ ασφαλώς δεν θα μείνουν ασυγκίνητοι από το ανάγνωσμα «του ανωνύμου».

    Σημ.
    ¹σσ. Εδώ διίστανται αι απόψεις μεταξύ των θεολόγων. Ο Λατίνος σχολιαστής ερμηνεύει το «έω της μητρός του Υψίστου», (die festo Matris altissimi)= τα χαράματα της εορτής της Παναγίας. Άλλοι θεολόγοι φρονούν ότι το «της μητρός του Υψίστου» δηλοί τον ναόν της Παναγίας. Συμφωνούμεν με τον σχολιαστήν.
    ²Το θαύμα τούτο της αλλαγής των εσωτάτων δια της μετανοίας, το αόρατων είναι το μείζον θαύμα (βλπ. Ευεργ. υποθ.λε’ βιβλ. 3ον).
    ³Η «Ουράνια Σπίθα» ή θείος σπινθήρ αναφέρεται εις την ωδήν του Schiller “an die Freude” (προς την χαράν) η οποία απαγγέλλεται υπό χορωδίας εις την περίφημον 9ην συμφωνίαν του Μπετόβεν.

    ΠΗΓΗ: ΤΑ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΚΟΣΜΟΪΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ Υπό το φως των προφητειών της Ορθοδοξίας, Κωνστ. Τσατάλου, Δευτέρα έκδοσις, Θες/νικη 1972, Γ’ Προφητείαι, III ΧΡΗΣΜΟΙ ΛΕΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΣΟΦΟΥ, σ. 49-56.
    *****

    ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
    ΚΑΙ ΕΡΜΗΝΕΙΑ

    https://www.youtube.com/watch?v=D9g7Qlcct8E

  16. κι ασε τον ποντιφικα να οριετε !!!!!!!!! οι σκιεσ στα λαγουμια τους το φως τωρα βγαινει !!!

  17. ego pantos pou eixa sexoyalikh epafi me ton papa ra kolisa kondilomata
    xerete posa paidakia exei apoplanisi mpolika kai tora mas les oti einai akribes
    kai na skeftis oti eimai kai katholikos o skatopoystas

  18. Είστε σε βαθιά πλάνη αν όχι όλοι οι περισσότεροι,τα λόγια του Χριστού έχουν παρερμηνευθει από τους ανθρώπους και περισσότερο από τις κεφαλές των εκκλησιων.Μια ερώτηση,πότε έγινε η πρώτη οικουμενική σύνοδος και πότε έχουμε διάσπαση των εκκλησιων;Επέτρεψε ποτέ ο Χριστός να γίνονται εγκλήματα στο όνομα του όπως γίνεται επί χιλιάδες χρόνια ή μήπως είπε αγαπάτε αλλήλους;Οι εκκλησίες υποτίθεται ότι θα ήταν ο οίκος του Θεού κι όμως ποτέ δεν ήταν έτσι εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *