Της Δ. Καραγιαννοπούλου
Στη ζωή χρειάζεται θάρρος και θράσος. Αυτή είναι η φιλοσοφία του Αλέξη Κουμάντου της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας.
Aν και επιχειρηματίας πλέον, συνεχίζει να δηλώνει «παιδί του λαού», αναπολώντας τις προσφυγικές κατοικίες στο Κερατσίνι. Σε ένα σπίτι 28 τετραγωνικών μεγάλωσε ο ίδιος και τα τρία αδέλφια του. Τότε, θυμάται, «εμείς, τα μικρότερα μέλη της οικογένειας, τα είχαμε όλα. Όχι υλικά αγαθά, αλλά ξενοιασιά και πολύ παιχνίδι στην αλάνα. Αυτά έφταναν και περίσσευαν».
Τα δύο αγόρια σπουδάζουν ηλεκτρολόγοι-μηχανολόγοι. Η αδελφή σπουδάζει πιανίστα και σήμερα είναι καθηγήτρια μουσικής σε δημόσια σχολεία της Αγγλίας. Εκείνα τα χρόνια, η οικογένεια αποφασίζει να μετακομίσει στην Καλλίπολη (Πειραιά). Όμως, το προσφυγικό σπίτι στο Κερατσίνι δεν μένει αναξιοποίητο.
Εκείνη την εποχή, δημιουργώ στη Δραπετσώνα και ένα μικρό φαρμακείο, το οποίο λειτουργεί έως σήμερα. Όταν έφυγε από τη ζωή ο Ηρακλής Παναγόπουλος, οι κληρονόμοι του μεταβιβάζουν το ποσοστό που κατείχε στην Αnifarm στη Γρηγόρης Σαράντης. Ύστερα από κάποιες συζητήσεις που είχε ο Αλέξης Κουμάντος με τα στελέχη της τελευταίας, αποφασίζουμε να κρατήσει αυτή το εμπορικό κομμάτι και εγώ να δημιουργήσω μια νέα εταιρεία που θα συγκεντρώνει την παραγωγή». Έτσι δημιουργείται η Feeder, την οποία διαχειρίζεται έως σήμερα ο αδελφός του.
Το ταξίδι του στο Ντόρτμουντ στη Γερμανία ήταν καθοριστικό για τη μετέπειτα επαγγελματική του εξέλιξη. Σε μια νυχτερινή έξοδό του στην ευρωπαϊκή πόλη δοκιμάζει μπίρα ενός παραδοσιακού μικροζυθοποιείου και ενθουσιάζεται. Η ανατροπή έχει ξεκινήσει, αν και παραδέχεται ότι έως τότε δεν ήταν φανατικός της μπίρας. Στα 35 του χρόνια αποφασίζει ότι αυτό που θέλει να κάνει στη ζωή του είναι ένα δικό του ζυθοποιείο. Τον φρενάρουν όμως τα ανύπαρκτα κεφάλαια. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος θέλει να το επιχειρήσει. Η απόφαση να εκποιήσει την ακίνητη περιουσία που είχε αποκτήσει με πολύ κόπο από την επαγγελματική του δραστηριότητα και με τη βοήθεια ενός δανείου 44.000 ευρώ (15 εκατ. δρχ.) από την Interbank -με επιτόκιο 28%- δεν ήταν εύκολη. Όμως πάρθηκε…
Από τη Δραπετσώνα στη Λαμία
Η αυξανόμενη ζήτηση των προϊόντων της εταιρείας κάνει τον Αλέξη Κουμάντο να αποφασίσει, λίγα χρόνια αργότερα, τη μετεγκατάσταση της μονάδας, επενδύοντας για αυτόν το λόγο 2 εκατ. ευρώ. Μόλις πέρυσι πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση στη ΒΙΠΕ Λαμίας σε μια έκταση 5 στρεμμάτων. Mολονότι η εποχή που ζούμε δεν ευνοεί τα ρίσκα, σημειώνει ο Αλέξης Κουμάντος, πιστεύει ότι κάθε επιχειρηματική πράξη μπορεί να γίνει βιώσιμη και κερδοφόρα, αρκεί να έχεις το μεράκι να το παλέψεις.
Στροφή και στις συμβατικές μπίρες
Μέχρι και πέρυσι οι μπίρες της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας προσφέρονταν μόνο σε δύο τύπους. Συγκεκριμένα, ελαφριά pils και πιο σκούρα pale ale, οι οποίες εν συνεχεία διακρίνονται σε φρέσκια και παστεριωμένη μορφή. «Η απόφασή μας να επεκταθούμε και στις συμβατικές μπίρες», τονίζει ο Αλέξης Κουμάντος, «πάρθηκε προκειμένου να καλύψουμε ακόμη καλύτερα τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Έτσι, πέρυσι λανσαρίστηκε η μη βιολογική lager μπίρα που προσφέρεται σε δύο συσκευασίες, των 330 ml και των 500 ml.» Στις βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει ο Αλέξης Κουμάντος για το προσεχές διάστημα είναι να υπάρξει ενιαία ταυτότητα για το σύνολο πλέον της προϊοντικής γκάμας της Πειραϊκής Μικροζυθοποιίας.
isotimia
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice