Συναγερμός για νέο κύμα καύσωνα στην Ευρώπη: Προειδοποιήσεις για πυρκαγιές και λειψυδρία

0
376

 

  • Νέο κύμα καύσωνα στην κεντρική Ευρώπη θα φτάσει έως τους 41 βαθμούς Κελσίου, με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών και πίεση στα δίκτυα υδροδότησης και ηλεκτροδότησης.
  • Στην Ουγγαρία, απαγορεύτηκε το άναμμα φωτιάς και ο πρωθυπουργός κάλεσε σε εθελοντική μείωση κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας για αποφυγή ενεργειακής κρίσης.
  • Χιλιάδες κάτοικοι στην Ουγγαρία έχουν διακοπή νερού, με τον στρατό να παρέχει βοήθεια μέσω βυτιοφόρων και σακουλιών νερού.
  • Η Σλοβακία και η Σλοβενία βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο συναγερμού για καύσωνα και πυρκαγιές, με μέτρα όπως κλιματιζόμενοι σταθμοί και περιορισμούς ταχύτητας τρένων.
  • Η Αυστρία αντιμετωπίζει ακραία ξηρασία και θερμοκρασίες έως 40 βαθμούς, με βροχόπτωση 30% κάτω του μέσου όρου από την αρχή του έτους.

Ένα νέο κύμα καύσωνα έφθασε στην κεντρική Ευρώπη, όπου η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει μέχρι τους 41 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, ωθώντας τις αρχές να πολλαπλασιάσουν τα έκτακτα μέτρα μπροστά στον κίνδυνο πυρκαγιών και την αυξανόμενη πίεση στα δίκτυα υδροδότησης κα ηλεκτροδότησης.

Στην Ουγγαρία, η μετεωρολογική υπηρεσία HungaroMet προβλέπει ότι η θερμοκρασία θα φθάσει μέχρι τους 39 βαθμούς Κελσίου σήμερα και τους 40 με 41 βαθμούς τις έξι επόμενες ημέρες. Οι αρχές απαγόρευσαν το άναμμα φωτιάς στο ύπαιθρο στο σύνολο της επικράτειας. Ο πρωθυπουργός Πίτερ Μαγιάρ κάλεσε χθες Πέμπτη τα εργοστάσια να μειώσουν εθελοντικά την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αποφευχθεί μια ενεργειακή κρίση .

Χιλιάδες κάτοικοι της πόλης Σένταντρε δεν έχουν νερό, με τον στρατό να έχει κινητοποιηθεί προκειμένου να διοχετεύσει πόσιμο νερό, πρόσθεσε στο Facebook, διευκρινίζοντας πως ο στρατός προσφέρει τη βοήθειά του “με δύο βυτιοφόρα και 7.000 σακούλια νερού μέχρι η κατάσταση να επιλυθεί”.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε επίσης σήμερα ότι η στάθμη του ποταμού Δούναβη αναμένεται να συνεχίσει να είναι εξαιρετικά χαμηλή για την επανέναρξη του πυρηνικού σταθμού Paks μέσα στις επόμενες εβδομάδες μετά το κλείσιμό του.Ο πυρηνικός σταθμός Paks λειτουργεί σε λιγότερο από το 50% ττης δυναμικότητάς του των δύο γιγαβάτ και αναμένεται να σταματήσει πλήρως τη Δευτέρα καθώς η στάθμη των υδάτων προβλέπεται να πέσει κι άλλο.

Στη Σλοβακία, οι προειδοποιήσεις για καύσωνα αφορούν όλη τη χώρα, ενώ στο ανώτατο επίπεδο συναγερμού έχει τεθεί το νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας. Οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται από 34 έως 39 βαθμούς Κελσίου μέχρι το σαββατοκύριακο, σύμφωνα με το σλοβακικό υδρομετεωρολογικό ινστιτούτο SHMU. Στην Μπρατισλάβα, οι αρχές ανέπτυξαν πάνω από 30 σταθμούς που προσφέρουν κυρίως κλιματιζόμενους χώρους, πόσιμο νερό και υγειονομικά είδη. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες προειδοποιούν επίσης για αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Η Σλοβενία αντιμετωπίζει παρόμοιο κίνδυνο και η σλοβενική Υπηρεσία Περιβάλλοντος (ARSO) έθεσε το δυτικό τμήμα της χώρας σε κατάσταση “εξαιρετικά υψηλού” κινδύνου πυρκαγιάς και απαγόρευσε δραστηριότητες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν το ξέσπασμα πυρκαγιάς.

Ο φορέας εκμετάλλευσης των σλοβενικών σιδηροδρόμων Zeleznice αποφάσισε να μειώσει την ταχύτητα των τρένων από το μεσημέρι μέχρι τις 19:00 σε ορισμένες ζώνες προκειμένου να αποτρέψει δυστυχήματα που συνδέονται με παραμορφώσεις σιδηροτροχιών οι οποίες προκαλούνται από τη ζέστη.

Στις ακτές της Σλοβενίας στην Αδριατική, η θερμοκρασία της θάλασσας μπορεί να ξεπεράσει το ιστορικό ρεκόρ των 30,4 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε το 2010. Στη Ρουμανία, σε κίτρινο και πορτοκαλί συναγερμό έχει τεθεί το μισό δυτικό τμήμα της χώρας, όπου οι θερμοκρασίες μπορεί να φθάσουν τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου το σαββατοκύριακο. Οι μετεωρολογικές υπηρεσίες δεν αποκλείουν να εκδοθεί κόκκινος συναγερμός τις ερχόμενες ημέρες.

Η Αυστρία καταγράφει επίσης θερμοκρασίες που φθάνουν τους 38 έως 39 βαθμούς Κελσίου, και τοπικά τους 40 βαθμούς, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, κατάσταση που μπορεί να παραταθεί μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τον οργανισμό GeoSphere Austria, αυτό το νέο κύμα καύσωνα σημειώνεται καθώς η χώρα διέρχεται ήδη περίοδο “ακραίας” ξηρασίας. Από τις αρχές του έτους, η βροχόπτωση που έχει καταγραφεί είναι περίπου κατά 30% μικρότερη της κανονικής, καθιστώντας τους πρώτους επτά μήνες του 2026 τους πιο ξηρούς που έχουν παρατηρηθεί από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Πηγή: www.newsbomb.gr

STRANGERS E-BOOKS
Προηγούμενο άρθροΦωτιά στο Ποικίλο Όρος – Οι φλόγες πλησιάζουν το Δαφνί – Εκκενώθηκε το Πόρτο Γερμενό
Επόμενο άρθροΦινλανδία: Κρούσματα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στη χώρα
Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ