Διαφημίσεις

Ρέκβιεμ Για Μια Επανάσταση

«Σοφός δεν είναι όποιος δεν θυμώνει. Σοφός είναι όποιος θυμώνει τη σωστή στιγμή, στο σωστό βαθμό και με το σωστό στόχο.»
Αριστοτέλης

Εδώ και τρία χρόνια διαβάζω στα μπλοκ και στα social media για τα ελικόπτερα που έρχονται. Τα ελικόπτερα που θα πάρουν τους προδότες.

Όλο διαβάζω ότι έρχονται κρεμάλες κι ότι έρχονται Γουδιά και ότι η οργή των πολιτών έχει φτάσει στο απροχώρητο και ότι η επανάσταση όπου να ‘ναι αρχίζει και ότι…
Κι επειδή είμαι αφελής κι αιθεροβάμων τα πιστεύω και βάζω στη διαπασών τις Βαλκυρίες και τον Ξυλούρη.
Έτσι και τις προάλλες, καθώς πηγαίναμε στην ΕΡΤ3 για να πάρουμε μέρος στην επανάσταση («i had to start it somewhere, so i started there») φανταζόμουν σκηνές όπως η Παρισινή Κομμούνα.

Μετά από λίγα λεπτά στο δρόμο οι αυταπάτες μου διαλύθηκαν. Οι ταβέρνες ήταν γεμάτες, στα καφέ και στα μπαρ συνωστισμός -που σε τίποτα δεν έμοιαζε με εκείνον στην προβλήτα της Σμύρνης.
«Έχει λεφτά ακόμα ο κόσμος», μου είπε το έτερον ήμισυ.

Στην ΕΡΤ3 βρίσκονταν λίγο περισσότεροι διαδηλωτές από το επιτρεπτό όριο. Έτσι νομίζω τουλάχιστον, δεν μας μέτρησα για να δω αν ήμασταν 200. Πάντως υπήρχαν αρκετές καντίνες με «βρώμικα» για να ταΐσουν πολύ περισσότερους και αρκετές μπύρες για να μεθύσουν όλους τους χίπηδες του Γούντστοκ.

Ήμασταν μαζεμένοι οι «γραφικοί» της πόλης. Αντιεξουσιαστές, λ-μ και μ-λ, αριστεροί τωνHerb-at-Woodstockσυνιστωσών, οι επιζήσαντες από την ανταρσία του Μπάουντι, ολίγον από Σπίθα, φοιτητές που γελούσαν, μεσήλικες και γέροι που έσφιγγαν τα δόντια, ποδηλάτες και σκυλιά, γελωτοποιοί και λοιποί μπλόγκερ.

Ωραία πρόσωπα όλοι τους, καθαρά, τόσο που τους κοίταγα και σκεφτόμουν να τους πάρω και να πάμε να φτιάξουμε μια καινούρια πόλη, ίσως και χώρα, σε κάποιο μέρος όπου δεν θα υπάρχουν ελικόπτερα και προδότες.
Ο γιος μου γρήγορα βαρέθηκε. Είχε απογοητευτεί μάλλον, γιατί περίμενε κάτι περισσότερο από τη περίφημη «διαμαρτυρία», για την οποία τόσα είχε ακούσει. Μπορεί απλά να είχε κουραστεί από τη ζέστη.

Ακούσαμε τα βιολοντσέλα να παίζουν ένα αντάτζιο του Μπαχ, που ακουγόταν σαν ρέκβιεμ για την επανάσταση και φύγαμε.
Στο γυρισμό είδαμε ακόμα περισσότερο κόσμο στα μπαρ και τις ταβέρνες –ή μπορεί να μας φανήκαν περισσότεροι.
«Έχει ακόμα λεφτά ο κόσμος», παραδέχτηκα κι εγώ.

Αλλά δεν είναι θέμα χρημάτων, όχι απόλυτα, είναι περισσότερο θέμα θυμού. Οι Έλληνες δεν είμαστε σοφοί, όχι γιατί δεν θυμώνουμε, αλλά γιατί θυμώνουμε με λάθος τρόπο.

Καταρχήν είναι η στιγμή. Η σωστή στιγμή για να θυμώσεις δεν είναι χθες, πριν τρία χρόνια, όταν θα τελειώσουν τα λεφτά, όταν θα σου έρθει το εκκαθαριστικό. Η σωστή στιγμή είναι πάντα τώρα.
Το παρελθόν είναι μόνο αναμνήσεις, καταγεγραμμένες στα κύτταρα του σώματος μας ή στα βιβλία.
Το μέλλον είναι αβέβαιο and the end is always near, όπως έλεγε ο Τζίμης ο Μόρισον.
Μόνο το παρόν υπάρχει.

Μετά είναι ο τρόπος. Ακόμα και αν σταθείς ακίνητος στο μέσο μιας πλατείας μπορείς να καταφέρεις περισσότερα απ’ το να βρίζεις την οθόνη του υπολογιστή σου ή της τηλεόρασης.
Ο θυμός δεν μπορεί να είναι παρά δημόσιος.
Τα εν οίκω μη εν δήμω και αν εσύ φωνασκείς στο σπίτι σου το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να τρομάξεις το παιδί σου.

Και το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι ο στόχος του θυμού σου.
Αν τον στρέψεις στον εαυτό σου θα αυτοκτονήσεις.
Αν τον στρέψεις στην οικογένεια σου θα δυστυχήσεις.
Αν τον στρέψεις στους μετανάστες θα κακουργήσεις.
Αν τον στρέψεις σε εκείνους «που έχουν την ψευδαίσθηση πως είναι εξουσία» θα φυλακιστείς.
Αν τον στρέψεις στους «προνομιούχους βολεμένους» του δημοσίου θα υπηρετήσεις τα συμφέροντα αυτών που προκάλεσαν το θυμό σου.
Αν τον στρέψεις σε εκείνους που «έχουν ακόμα λεφτά» θα τους πείσεις ότι η διαμαρτυρία σου είναι βρώμικη, όπως και τα σουβλάκια που δεν θες να αγοράσεις.

Ονειρεύομαι τη στιγμή που οι άνθρωποι θα θυμώσουν και θα πάνε να σταθούν μπροστά στη Βουλή, στα Δημαρχεία, τις εφορίες, τα κανάλια και τα σούπερ-μάρκετ χωρίς να μασουλάνε σουβλάκια.
Τη μέρα που θα πουν «δεν ψωνίζω τίποτα».
Τη μέρα που θα πουν «δεν πληρώνω τίποτα».
Τη μέρα που θα πουν «δεν δουλεύω άλλο».
Τη μέρα που θα σηκώσουν ό,τι λεφτά τους έχουν μείνει στις τράπεζες.
Τη μέρα που θα αρνηθούν –επώνυμα- να κάνουν διακανονισμό στην εφορία.

Αν αυτό το έκανε το 10% του πληθυσμού (ένα εκατομμύριο στην Ελλαδίτσα) τότε θα έληγαν όλα.
Αλλά αυτό δε θα συμβεί όσο θυμώνουμε κατόπιν εορτής, όσο θυμώνουμε σπασμωδικά, όσο θυμώνουμε με λάθος ανθρώπους.
Όσο οι καφετέριες είναι μισογεμάτες και οι διαμαρτυρίες μισοάδειες, οι κυβερνήσεις αισιοδοξούν και αυθαιρετούν.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

14 σχόλια στο “Όσο οι καφετέριες είναι μισογεμάτες και οι διαμαρτυρίες μισοάδειες…”
  1. Σωστόοοοος ο παίχτης. Αυτή είναι η αλήθεια!!!! Μας αρέσει ή όχι. Για αυτό ποτέ δεν θα πραγματοποιηθεί καμία επανάσταση. Οι αντιδραστικοί κάποτε Έλληνες,έγιναν ο ποιό εύκολα ελεγχόμενος λαός στον πλανήτη. Τι και αν ξέρεις τι παίζεται; Δεν έχει κανένα νόημα εφόσον δεν κάνεις τίποτα!!!!

  2. Ωραίο το κείμενο, από τις πιο σωστές τοποθετήσεις(για 'μένα) που έχω διαβάσει τελευταία…

  3. Εγώ όσο βλέπω καφετερίες γεμάτες λέω καλά μας κάνουμε , μωρέ μην σου πω και λίγα μας κάνουν.

  4. …σε λιγο ναναι ευχαριστημενοι οι…
    …ΤΟSΤΑΚΙΔΕΣ,αν εχουν να πιουν καφε
    στο μπρικι και μαλιστα φτιαγμενο ε
    οινοπνευμα..!

  5. με πολυ ανεση γραφεις "κακουργημα". Η ιστορια γραφεται απο τον νικητη. Στην Χαγη παντα δικαζονται αυτοι που εχασαν τον πολεμο.

  6. ΜΕ ΛΕΝΕ ΜΑΡΙΑ. ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ΟΤΙ ΘΑΠΡΕΠΕ ΝΑ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ 10% ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. ΨΑΧΝΩ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΕΝΑΝ ΟΜΟΙΟ ΜΟΥ. ΜΑΛΛΟΝ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΜΟΝΟ 2. ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ. ΓΡΗΓΟΡΑ ΟΜΩΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΕΧΕΙ ΚΑΙ ΧΑΝΟΥΜΕ ΔΥΝΑΜΕΙΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΟΣΟΥΣ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΕΜΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΑΦΕ, ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ. ΙΣΑ ΙΣΑ ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑ ΝΑ ΔΙΝΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΟΠΟΥ ΟΠΟΙΟΣ ΗΘΕΛΕ ΘΑ ΠΗΓΑΙΝΕ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΟΠΟΤΕ ΗΘΕΛΕ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΥΒΑΔΑΚΙΑ ΤΟΥ, Η, ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ. ΚΑΤΙ ΟΠΩΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ. ΑΥΤΗ ΛΕΓΕΤΑΙ Α Μ Ε Σ Η Δ Η Μ Ο Κ Ρ Α Τ Ι Α. ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΖΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΜΑΣ ΑΙΩΝΕΣ. ΕΚΕΙ Ο ΘΥΜΟΣ ΘΑ ΒΡΕΙ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΡΙΘΕΙ. ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΘΑ ΦΟΥΝΤΩΣΕΙ. ΘΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΩΣΤΑ. ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΡΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΙΜΩΡΟΣ. ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΑΥΛΑΚΙ ΓΡΗΓΟΡΑ. ΝΟΜΙΖΩ.

  7. …ΤΗ ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΟΥ ΜΗΝ ΤΗ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕΙΣ . ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ ΜΕ ΛΟΓΙΑ ΜΗ ΓΥΡΕΥΕΙΣ …ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΕΦΕΡΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ; ΜΗΝ ΜΠΕΡΔΕΥΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΑΣΜΕΝΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΙΝ ΓΙΝΟΥΝ ΕΙΧΑΝ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΙΣΕΙ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΠΙΣΩ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΤΟΧΗ .

  8. Ερώτηση :πόσο ποσοστό των ελλήνων πιστεύετε ότι έχει καταλάβει αυτό που συμβαίνει σήμερα στην τσέπη του ;
    Πόσοι έλληνες ζουν για το σήμερα το τωρα ;χωρίς να σκέφτονται το αύριο αν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα
    Πόσο ποσοστό ελλήνων είμαστε παρτακιδες;
    Πόσο ποσοστό είμαστε εύκολο πιστοί ίσως γιατί μας βολεύει ;
    Πόσο ποσοστό είμαστε στην κλάμα ότι δεν έχουμε αλλα έχουμε ;
    Πόσοι είμαστε περήφανοι και εγωιστες σε βαθμό τέτοιο που να μην θελουμε να φανεί ότι έχουμε πρόβλημα ;
    Και τέλος πόσοι είμαστε οι υπόλοιποι που δεν είμαστε όλα τα παραπάνω ;
    Λίγοι παρά πολυ λίγοι καλή συνέχεια στον ψεύτικο κόσμο που ζούμε

  9. ναι μωρέ λες και στις άλλες αναπτυγμένες χώρες βλέπεις πολίτες διαμάντια. globalization λέμε! όλοι τα ίδια!

  10. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ……
    ΑΜΑ ΔΕΝ ΧΑΣΕΙΣ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΕΜΕΙΝΕ ΝΑ ΧΑΣΕΙΣ …. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΕΞΩ !!!
    ΑΚΟΜΗ ' ΒΟΛΕΥΕΤΑΙ ' !!!!
    ΚΑΠΟΙΟΙ ΦΩΝΑΖΟΥΝ !!! ΑΛΛΑ ΦΩΝΗ ΒΟΟΝΤΩΣ ΕΝ ΤΗ ΕΡΗΜΩ !!!
    ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΜΑ ΔΕΝ ΒΓΟΥΝ ΟΠΛΑ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ …
    ΟΠΛΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑ Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΟΠΛΟ …
    Η ΟΠΛΙΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΟΥ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΜΑΧΗ ….
    ΠΟΛΛΟΙ ΛΕΝΕ … ΤΙ ΛΕΣ …. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ …..
    ΟΧΙ ΡΕ ΜΑΛ….. ΔΕΝ ΘΑ ΤΣΑΚΩΘΩ ΜΕ ΤΟΝ ΓΕΙΤΟΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΤΣΑΚΩΘΩ ΜΕ ΑΛΛΟΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΦΤΑΙΕΙ ΣΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ …ΙΣΑ ΙΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ !! ΚΑΙ ΕΔΩ ΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ …ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΑ ΙΔΙΑ ΔΙΚΑΩΜΑΤΑ ΦΩΝΖΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ !!!
    Ο ΕΧΘΡΟΣ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΤΥΡΑΝΝΟΙ ΕΚΕΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΜΕ 'ΒΙΑΖΟΥΝ' ΚΑΙ ΛΕΩ ΑΝΤΕΧΩ !!! ΑΛΛΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΘΑ ΤΟ 'ΣΥΝΗΘΙΣΩ ' ΚΑΙ ΘΑ ΜΟΥ ΚΑΝΕΙ !!!! ΤΙ ??
    ΜΙΣΘΟΣ 200 ΕΥΡΩ ΑΛΛΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ …. ΠΑΙΔΕΙΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΑ ΝΕΡΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΤΑ ΤΟ PLAN 21 ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΤΟ ΕΧΕΙ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ( ΜΠΗΚΕ ΣΕ ΙΣΧΥ ) ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΑΠ
    ΑΝΤΕ ΑΣΠΡΟ ΠΑΤΟ …… ΘΑ ΠΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΒΟΛΕΨΗ ΤΟΥΣ ΤΗΝ ΤΥΦΛΑ ΤΟΥΣ ΔΗΛ…..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek