Διαφημίσεις
Άθικτος αμφορέας μεταφέρεται
από το ναυάγιο
Ερευνητές αποκάλυψαν ότι τα αρχαιολογικά ευρήματα όπως κομμάτια κιονόκρανων και κύλινδροι βαρούλκων που ανακαλύφθηκαν από τον αρχαιολόγο και ερευνητή Can Pulak το 1993 στην θαλάσσια περιοχή του Τσεσμέ προέρχονται από τον Ναό του Απόλλωνα στην αρχαία Κλάρο.

Οι εργασίες συντήρησης που διήρκησαν πέντε χρόνια αποκάλυψαν ότι το πλοίο, γνωστό και ως «Ναυάγιο του Kızılburun», πήρε το όνομά του από το αρχαίο όνομα του νησιού του Μαρμαρά, «Προκόνησσος». Βυθίστηκε κατά την διάρκεια καταιγίδας στην περιοχή του Kızılburun ενώ μετέφερε το εμπόρευμα του στον Ναό του Απόλλωνα που βρισκόταν στην αρχαία πόλη των Κλάρων, σύμφωνα με την διευθύντρια του Ινστιτούτου Ενάλιας Έρευνας (Underwater Research Institute (INA), Tuba Ekmekçi.

Κλάρος είναι το όνομα της περιοχής και η τοποθεσία ενός ιερού μαντείου του αρχαίου Έλληνα θεού Απόλλωνα, κοντά στην Κολοφώνα της Ιωνίας, της Μικράς Ασίας (σημερινή Τουρκία). Κατά τον Απολλόδωρο ιδρύθηκε από την Μαντώ, κόρη του μάντη Τειρεσία. Σύμφωνα με μια παράδοση, οι μάντεις συνήθιζαν να πίνουν από την λίμνη που βρισκόταν μέσα στο σπήλαιο, πριν από κάθε χρησμό που έδιναν. Επιγραφές που αναφέρονται στο ιερό μαντείο της Κλάρου, που γνώρισε ιδιαίτερη άνθιση κατά τους Ρωμαϊκούς χρόνους, έχουν βρεθεί ακόμα και στην Μ. Βρετανία.

Ο Ναός του Απόλλωνα στην αρχαία Κλάρο

Οι ανασκαφές ξανάρχισαν μεταξύ 1950 και 1961 σύμφωνα με Louis Robert, για την ανάδειξη του περίφημου δωρικού ναού του Απόλλωνα, που υπήρξε έδρα του μαντείου, στην διάρκεια της ελληνιστικής περίοδου του 3ου αιώνα π.Χ., για την σημερινή υποδοχή επισκεπτών.

«Οι εργασίες συντήρησης στα ευρήματα έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί» δηλώνει η Ekmekçi. Δεκαέξι αρχαιολόγοι από τις ΗΠΑ, Ευρώπη και Τουρκία μελετούν τεράστιους μαρμάρινους κυλίνδρους βαρούλκων, κιονόκρανα, άγκυρες, μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες, ένα άγαλμα του θεού Ερμή και αμφορείς στο Μουσείο Ενάλιας Αρχαιολογίας στην νοτιοδυτική περιοχή του Bodrum.

Το ναυάγιο ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια έρευνας από τον Pulak και ήρθε στο φως το 2005 χάρη στην συνεργασία του Τουρκικού υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ινστιτούτου Ενάλιας Έρευνας (ΙΝΑ) και του A&M Πανεπιστημίου του Texas .

Η διευθύντρια του ΙΝΑ δήλωσε ότι αναμένει την άδεια από το υπουργείο για να εκτεθούν τα ευρήματα. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στο ΙΝΑ.

Πηγές εικόνων: Underwater Research Institute, Britannica

πηγη

Οι διαχειριστές του katohika.gr διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης ή διαγραφής σχολίων που περιέχουν υβριστικούς – προσβλητικούς χαρακτηρισμούς. Απαγορεύεται η δημοσίευση συκοφαντικών ή υβριστικών σχολίων.Σε περίπτωση εντοπισμού τέτοιων μηνυμάτων θα ακολουθεί διαγραφή

Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *