Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

17:23 - 05/03/2015

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΕΛΑΒΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΑΓΩΓΟΥ «ΤΑΝΑΡ»

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Η τουρκική εταιρεία, Türk Standarları Enstıtüsü, (TSE) σύμφωνα με δημοσίευμα τη τουρκικής εφημερίδας Milliyet, (5/3/2015), ανέλαβε μετά από διεθνή διαγωνισμό το έργο της επιτήρησης κατασκευής του γνωστού ενεργειακού αγωγού TANAP, ο οποίος όπως είναι γνωστό θα μεταφέρει από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας και στην συνέχεια μέσω ελληνικού εδάφους το φυσικό αέριο της Κασπίας προς την Ευρώπη. Μέρος της κατασκευής του αγωγού έχει αναλάβει κινέζικη εταιρεία ενώ όπως αναφέρεται, η τουρκική εταιρεία, (T.S.E.), θα είναι αυτή που θα εποπτεύει σε όλο το μήκος της διαδρομής την κατασκευή του ενεργειακού αγωγού που και εδώ είναι το επίμαχο σημείο, θα περνά και από το ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, η εν λόγο τουρκική εταιρεία θα έχει όλη την εποπτεία της περιεκτικότητας και σε όγκο κάλυψης του ενεργειακού αγωγού ο οποίος έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία. Το ερώτημα που τίθεται ευθέως είναι το κατά πόσο αυτή η τουρκική εταιρεία θα έχει την δυνατότητα της εποπτείας και επιθεώρησης όλων των έργων στο ελληνικό έδαφος και με την ευκαιρία αυτή της εποπτείας των αμυντικών θέσεων της χώρας στο Έβρο αλλά και σε όλη την διαδρομή του αγωγού στο ελληνικό έδαφος μέχρι τα σύνορα με την Αλβανία και μέχρι το Ιόνιο πέλαγος.

Το θέμα αυτό το είχαμε θίξει από την πρώτη μέρα που είχε υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση συμφωνία με την Τουρκία για την προέκταση αυτού αγωγού στο ελληνικό έδαφος καθώς τα πρώτα μηνύματα ήταν πολύ ανησυχητικά. Συγκεκριμένα είχαμε επισημάνει ότι πέραν της οικονομικής διάστασης για την ελληνική πλευρά δημιουργείται και μεγάλο στρατηγικό ζήτημα με την οριστική εγκατάλειψη μετά την επιλογή του ΤΑΡ του αγωγού Μπουργάζ- Αλεξανδρούπολης, καθώς η ευθύνη λειτουργίας και συντήρησης των 550 χιλιομέτρων του ελληνικού τμήματος του αγωγού δεν θα είναι υπό την ελληνική ευθύνη. Στην πραγματικότητα δηλαδή στρατηγικά οι μόνοι οφελημένοι από τον ΤΑΡ είναι η Τουρκία και εν μέρει και η Αλβανία. Για την ελληνική πλευρά το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται είναι ποιος θα επιτηρεί τα έργα στα ελληνοτουρκικά σύνορα, (Κήποι Έβρου) που θα διατρήσουν την ελληνική αμυντική γραμμή προς την Τουρκια γιατί η εποπτεύουσα εταιρεία θα λάβει τα σχέδια της ελληνικής αμυντικής διάταξης και της ναρκοθέτησης, (με αντιαρματικές νάρκες), της περιοχής των ελληνοτουρκικών συνόρων. Σε αντίθεση με τον Μπουργκάζ-Αλεξανδρούπολη που θα διαπερνούσε κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων τον Έβρο και θα δημιουργούσε ένα «ρωσικό τείχος» μεταξύ των δύο χωρών, ο ΤΑΡ ουσιαστικά θα διατρήσει την ελληνική αμυντική τοποθεσία και θα δημιουργήσει μια τεράστια «τρύπα» στο ελληνικό αμυντικό σύστημα από την περιοχή που θα περάσει αφού ο αγωγός θα ελέγχεται από τουρκική εταιρεία. Στις δύο πλευρές των συνόρων θα γίνουν έργα που ουσιαστικά θα καταργήσουν την αμυντική διάταξη στην περιοχή. Θα ανοίξει, δηλαδή, μία κερκόπορτα στο ελληνικό αμυντικό σύστημα.

Αλλά και στο οικονομικό πεδίο ο μεγάλος κερδισμένος από την κατασκευή του αγωγού για τον οποίο πανηγύρισε η τότε ελληνική μνημονιακή κυβέρνηση σαν μεγάλη στρατηγικής σημασίας συμφωνία, θα είναι η Τουρκία. Όπως ανέφερε σε αναλυτικό της δημοσίευμα η τουρκική εφημερίδα Star, (11/10), η Τουρκία θα έχει ετήσιο κέρδος γύρω στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πιο ενδιαφέρον όμως σε αυτή την ιστορία είναι ότι όχι μόνον οι Τούρκοι θα κερδίσουν τόσα πολλά από τη εκμετάλλευση του αγωγού αυτού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν μέσω της Ελλάδας, αλλά παράλληλα θα κερδίζουν και πολλά εκατομμύρια δολάρια από την πώληση αυτού του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά. Δηλαδή με ένα σπάρο δυο τρυγόνια σε βάρος της Ελλάδας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η τουρκική εφημερίδα Milliyet, στις 16/11, μέσα στο 2013 η Ελλάδα εισήγαγε από την Τουρκία μισό δις τετραγωνικά φυσικού αερίου με προοπτική η ποσότητα αυτή να αυξηθεί πολύ περισσότερο τον επόμενο χρόνο. Για τον λόγο αυτό μάλιστα η Τουρκία έχει κατασκευάσει τεράστιες δεξαμενές φυσικού αερίου στην Αλμυρά λίμνη όπου συγκεντρώνονται μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου προς εξαγωγή στην ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα μόνο μέσα στον μήνα Σεπτέμβριο η Τουρκία εξήγαγε στην Ελλάδα 480 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*