Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

12:27 - 31/07/2013

Σπίτι μου , σπιτάκι μου!

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Ένα κεραμίδι κι ένα πιάτο φαΐ, τίποτε παραπάνω. Έτσι συνήθιζε να λέει ο πατέρας μου. Αυτά ήταν τα κριτήρια της ευτυχίας. Ο ορισμός της ανθρώπινης ανάγκης. Η φοβία του δρόμου και της πείνας. Να μην ξεσπιτωθούμε, να μπορέσουμε να βάλουμε την ανθρώπινη επαφή μέσα σε τοίχους που θα τους ζεστάνουμε με αγάπη και όνειρα για το μέλλον. Με οικογενειακές ιστορίες. Με φιγούρες πατρικές, μητρικές, αδελφικές. Με αντικείμενα, γι’ άλλους ασήμαντα, μα που εδώ μέσα, στο σπίτι μας, θα είναι πάντα ξεχωριστά.

Το σπίτι, ως φαινόμενο, έχει πολλές εκδοχές στην Ελλάδα. Όσο κι αν μπορεί να ταυτιστεί με την ωφελιμιστική εκδοχή της ατομικής ιδιοκτησίας, δεν παύει να χαρακτηρίζει και να αναδεικνύει την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. Ενός λαού που ξεριζώθηκε πολλάκις στην ιστορία, που βρέθηκε στο δρόμο, που είδε κατακτητές να μπαίνουν στην κάμαρά του και να συλλαμβάνουν τον πατέρα και το γιο ένα κρύο βραδύ δίχως φώτα. Που είδε γενιές να χτίζουν με πηλοφόρι και μυστρί τα δωμάτια που έμελλε να γίνουν τα πατρικά τους. Που έχτισε κόρες στα θεμέλια για γούρι.

Διάφοροι θεσμοί είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα της συναισθηματικής αξίας που φορτίζει την κατοικία στη χώρα μας. Ας πούμε, το συμβόλαιο της γονικής παροχής, όπου ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο γονέας δωρίζει στο παιδί του το ακίνητο και εκείνο με ευγνωμοσύνη αποδέχεται τη δωρεά τούτη. Ή το δικαίωμα της οικήσεως. Ή ο νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ή οι φοροαπαλλαγές για την αγορά του πρώτου σπιτιού. Η ανάγκη για το κεραμίδι που λέγαμε πριν, με μανδύα νόμου.

Η σύγχρονη οικονομική απάτη που στήθηκε εις βάρος του ελληνικού λαού βασίστηκε, όπως αποδεικνύεται, πάνω ακριβώς στην ανάγκη του αυτή. Στην αγωνία, στο όνειρο για τη λεγόμενη “αποκατάσταση”. Πριν καμιά δεκαριά και πλέον χρόνια ήταν φαινόμενο σχετικά σπάνιο η αγορά σπιτιού με τραπεζικό δάνειο. Σε μια νύχτα, έγινε ο κανόνας. Αβέρτα οι διαφημίσεις. ΣΠΙΤΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΤΩΡΑ. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΓΕΡΑΣΕΙΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ; Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΕΧΕΙ ΠΙΑ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗ. Έτσι έλεγαν από το ένα πρωί έως το άλλο πρωί οι συντεταγμένες τηλεοράσεις. Και ο πολίτης προσέτρεξε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

Μέσα σε λίγα χρόνια, οι μέχρι τότε άδειες μερίδες στα Υποθηκοφυλακεία της χώρας γεμίσανε με υποθήκες. Μια χούφτα από Τραπεζίτες γίνανε και με το νόμο συνιδιοκτήτες στην περιουσία του καθενός που δανειζόταν για να κτίσει το σπίτι του. Μια χώρα προσημειωμένη. Αν ήθελες να διορθώσεις π.χ. κάποιο σημείο του συμβολαίου αγοράς, έπρεπε προηγουμένως να συναινέσει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, ως εμπράγματος δικαιούχος! Αλλιώς τίποτε δεν μπορούσε να αλλάξει.

Μην παρασύρεστε από τον παρελθοντικό χρόνο του λόγου. Ακόμα το ίδιο συμβαίνει. Απλά τώρα τα πράγματα χειροτερεύουν. Περάσαμε από το καρότο στο μαστίγιο. Σκέφτονται, λέει, να επιτραπούν οι πλειστηριασμοί των κατοικιών για χρέη των Ελλήνων προς τις Τράπεζες. Επίσης να μην προστατεύεται πια η πρώτη κατοικία. Να ακριβύνουν οι γονικές παροχές. Στο μάτι της σκανδάλης των τροϊκανών, μετά την αξιοπρέπεια του πολίτη, η ψυχολογία. Αφού πρώτα σε βάλανε να δανειστείς, σου πήρανε το μισθό πίσω, για να μην μπορέσεις να είσαι συνεπής στις δόσεις σου. Και τώρα, για την ασυνέπεια που εκείνοι σου προκάλεσαν, θα σου πάρουν το σπίτι.

Μας γελάσανε, πατέρα.

ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (9)

  1. Ανώνυμος 07/31/2013 @ 12:47 ΜΜ

    Οχι δεν μας γελασαν. Φανηκαμε ηλιθιοι απλα. Και ο δικος μου πατερας ακριβως επειδη εφυγε για τα ξενα παιδακι και ταλαιπωρηθηκε πολυ στην ζωη του μας εμαθε τουτο με τον αδερφο μου. ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ-ΔΑΝΕΙΟ ΠΟΤΕ-ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΑ ΠΟΔΑΡΙΑ ΣΑΣ. Και απορω. Οσο να λυσουσαν οι τραπεζες κανεις δεν σκεφτηκε 'αν' κατι γινει μετα? Αν κατι παει στραβα? Αν ερθει μια αρρωστεια??? Αλλα οχι. Τους θαμπωσε το γρηγορο χρημα και συγνωμη κιολας αλλα ειδα σπιτια με δανεια που δεν ηταν απλα σπιτια αλλα παλατια. Με κηπους με πατωματα απο δω απο κει. Τωρα? Τωρα κλαψα. Σωστο να εχουμε ενα σπιτι πανω απο το κεφαλι μας αλλα ενα νορμαλ σπιτι. Τα μεγαθηρια που εξυπηρετουσαν? Μηπως για μοστρα στην γειτονισσα την ξαδερφη την κουμπαρα??? Φερνω μια περιπτωση στο μυαλο μου τωρα. Δημιοσιας υπαλληλου με συνταξη στα 40 πολυ γκλαμουρια 3 φορες διακοπες τον χρονο 3 παιδια και σπιτι παλατι που μου ειπε '''αν ξερεις καμια δουλεια πες μου. Καθαριζω και σκαλες τα παντα γιατι κοντευουμε να μας παρουν το σπιτι'''. Και εις ανωτερα τωρα. Ενας 'γλεντησε' την νυφη αλλα ολοι μαζι την πληρωνουμε

  2. Ανώνυμος 07/31/2013 @ 3:43 ΜΜ

    3.47 , μπηκα να γραψω τα ιδια και ειδα οτι με προλαβες . Αυτη ειναι η αληθεια κι οσο καποιοι προσπαθουν να την ωραιοποιουν και να θυματοποιουν τους μεχρι χτες πλεονεκτες και καιροσκοπους , τοσο πιο κατω θα μας τραβανε ολους . Αλλο το σπιτακι κι αλλο τα ψευτικα μεγαλεια των 200τμ . ΠΟΥ ΠΑΣ ΡΕ , ΠΟΥ ΠΑΣ ;

  3. Ανώνυμος 07/31/2013 @ 3:57 ΜΜ

    3:47 ΣΩΣΤΟΤΑΤΟΣ!! Έτσι, και μας στην οικογένειά μου μας δελέαζαν με δάνεια οι τράπεζες αλλά εμείς δεν δανειστήκαμε ούτε ένα ευρώ ποτέ! Θυμάμαι χαρακτηριστικά την απάντηση του πατέρα μου όταν τον πήραν κάποτε τηλέφωνο από μια τράπεζα να του πουν ότι του έβαλαν στον λογαριασμό του από το πουθενά 20.000€ και να πάει να τα πάρει. Εκείνος (ο πατέρας μου) απήντησε: – – – –

    Και σας πληροφορώ ότι στην οικογένειά μου (4 άτομα) μεγαλώσαμε με μισθό της τάξεως 1000-1500€ χωρίς να στερηθούμε τίποτα το αναγκαίο σε δικό μας σπίτι που το έγραψε η γιαγιά μου στη μάνα μου! Μεγαλώσαμε με αξιοπρέπεια!

  4. Ανώνυμος 07/31/2013 @ 8:57 ΜΜ

    Πολύ σωστά τα είπες. Εγω θυμάμαι απο τα παιδικά μας χρόνια το 83' μετακόμισαμε στο πρώτο μας σπιτι χωρίς να ειναι καν τελειωμένο, μονο παράθυρα και πόρτες ειχε και οι τοίχοι σοβατισμενοι. Το πάτωμα και το ταβανι ηταν τσιμεντο. Σισά σιγα ο πατέρας μου μετα την δουλειά το έφτιαξε και το τελειώσε 4-5 χρόνια μετά. Χωρίς τράπεζες χωρις δάνεια χωρίς τίποτα μη απαραίτητο. Μέχρι και αυτοκινητο αν ηθελες να παρεις έπρεπε να το πληρώσεις εξολοκληρου.

    Την χρυσή εποχή του 2004 τρέχανε όλοι οι "νεοπλουτοι" να φτιάχνουν σπιτια των 300τμ με πισίνες και με cayene στο πάρκινγκ. Τώρα να δεις ποσες σπιταρονες είναι για πούλημα και κανένας δεν αγοράζει. Μέχρι να τους τα παρουνε οι τράπεζες. Οι σωστοί οικογενειαρχες αντι για σπιταρονες εφτιαξαν η αγορασαν διαμερίσματα για τα παιδιά τους.

  5. Ανώνυμος 07/31/2013 @ 10:53 ΜΜ

    ΟΛΟΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΒΟΛΕΥΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΑΤΑ ΓΙΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΠΙΟ ΕΥΚΟΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ

  6. Ανώνυμος 08/01/2013 @ 9:09 ΠΜ

    Αν συνεχίσετε την κριτική των Μ2, μεγαλείων,
    αν έπρεπε ή όχι, γιατί έτσι κ όχι αλλοιώς, είναι
    βούτυρο στο ψωμί τους.
    Αύριο θα φάτε στην μάπα, μέσω lcd hd plasma,
    κάποια γνωστή φάτσα που θα χρησιμοποιεί τα
    γραφόμενα σας ως τεκμήριο γιά το δίκαιο της
    εξουσίας. Ξυπνήστε.

  7. Ανώνυμος 08/01/2013 @ 9:33 ΠΜ

    ΟΛΟΥΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΚΑΤΟΨΥΧΟΥΣ ΣΑΣ ΒΛΕΠΩ!
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΜΙΛΑΤΕ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΜΙΣΟΣ ΓΙΑ ¨ΧΑΜΕΝΕΣ¨ ΨΥΧΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ!
    ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ, ΟΧΙ ΑΠΑΞΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ!
    ΑΛΛΑ ΞΕΧΑΣΑ ΠΑΙΖΟΥΝ/ΓΡΑΦΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΗΜΕΝΑ ¨ΑΤΟΜΑ¨ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ!

    ΜΆΛΛΟΝ ΑΔΙΚΕΊΣΘΑΙ Η ΑΔΙΚΕΊΝ

  8. Ανώνυμος 08/01/2013 @ 2:53 ΜΜ

    Καλα σας λεει ο 12.09 . ΞΥΠΝΗΣΤΕ και βγειτε στους δρομους δια τη μεζονετα , το εξωχικο και το καγιεν ολων αυτων που τοσα χρονια εμαθαν να ζουν μια ζωη με δανεια και τωρα σφαξανε την κοτα . Οχι φιλε , δεν θα λυπηθω και δεν θα αντιδρασω για ολες τις πρωτες κατοικιες ουτε για ολους τους δημοσιους υπαλληλους . Καποιοι αξιζουν και χειροτερα και μου ειναι αδιαφοροι παντελως , οπως τους ειμαι κι εγω . Για τους αλλους ειμαι παντα εδω και παντα διπλα τους .

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*