ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»
⌂

Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στη Ζάκυνθο

· Κατοχικά Νέα

Ξαναγράφεται η ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου μετά από τα σημαντικά ευρήματα στη θάλασσα της περιοχής Αλικανά Ζακύνθου, από την Εφορία Εναλίων Αρχαιοτήτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας Πολιτισμού, στην περιοχή εντοπίστηκε μια ιδιαίτερα σημαντική νέα αρχαιολογική θέση με εκτεταμένα βυθισμένα κατάλοιπα που εκτείνονται σε βάθος από 2 έως 6 μ.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για μεγάλη έκταση περίπου 30 στρεμμάτων όπου είναι ορατό πλακόστρωτο, βάσεις κιονοστοιχιών και διάσπαρτο αρχαίο δομικό υλικό. Καταμετρήθηκαν τουλάχιστον 20 βάσεις κιόνων διάσπαρτες στο χώρο με μεγάλη οπή στο κέντρο κυκλικής διατομής 34 περίπου εκ. πιθανόν υποδοχή ξύλινων κίονων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι προκαταρκτικές επιστημονικές παρατηρήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για μεγάλο δημόσιο κτίριο της αρχαιότητας πιθανόν σχετιζόμενο με τον λιμένα της αρχαίας πόλης, η χρονολόγηση του οποίου δεν είναι ακόμη δυνατή λόγω της απουσίας επιφανειακής κεραμικής στο χώρο. Το μέγεθος του κτιρίου υποδηλώνει την ύπαρξη σημαντικού αρχαίου οικισμού στην περιοχή του Αλικανά.

Η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με τον Δήμο Ζακύνθου, θα προχωρήσει άμεσα σε πιο εκτεταμένη έρευνα και στην αποτύπωση του αρχαιολογικού χώρου, που θα μας δώσει νέα σημαντικά δεδομένα για την τοπογραφία και την ιστορία της αρχαίας Ζακύνθου.

ΠΗΓΗ

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Δημόσιες υπηρεσίες – ενδεικτική φωτογραφίαFEATURED

Στάσεις εργασίας στις εφορίες: Πανελλαδικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων έως την απεργία της 25ης Νοεμβρίου

Πληρωμές και ευρώ – ενδεικτική φωτογραφίαFEATURED

ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: 71,78 εκατ. ευρώ σε 83.420 δικαιούχους από 19 έως 23 Οκτωβρίου – Όλες οι πληρωμές

Τηλεργασία – ενδεικτική φωτογραφία αρχείουFEATURED

Ακρίβεια καυσίμων: Ο ΟΤΕ διπλασιάζει προσωρινά την τηλεργασία στο 40% – Δύο ημέρες από το σπίτι για εργαζομένους

2 απαντήσεις στο “Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στη Ζάκυνθο”

  1. Δυστυχώς σ' αυτούς τους ζοφερούς καιρούς που βιώνουμε, νιώθω πως το Κράτος δεν θα ενδιαφερθεί καθόλου γι' αυτήν την ανακάλυψη. Χρειάζεται οι πολίτες της Ζακύνθου, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία (που τα χέρια της είναι «δεμένα», παρόλο που υπάρχουν άτομα εκεί όπου ενδιαφέρονται) και τους ειδικούς περί αρχαιοτήτων, να συνεργαστούν άριστα για να ερευνήσουν πάρ' αυτά τον συγκεκριμένο χώρο και να τον προωθήσουν τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα και τους Έλληνες, αλλά και στο εξωτερικό.

    Σ' αυτά τα 30 στρέμματα είμαι πεπεισμένος πως θα κρύβεται ολόκληρη ιστορία από πίσω. Εδώ σφραγιδόλιθους βρίσκουμε που δεν ξεπερνούν τα 5 εκατοστά και με σοβαρή ανάλυση μας «διηγούνται» ολόκληρα γεγονότα.

    Μην παραμελήσουμε τίποτα στην Ελληνική Γη.

  2. Εγώ ζω στην περιοχή που αναφέρετε, τον Αλικανά και δεν έχουμε ακούσει, ούτε έχουμε δει τίποτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *