Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

09:20 - 20/08/2011

Οι μυστηριώδεις φυσαλίδες-τέρατα του σύμπαντος τροφοδοτούνται από λαμπρούς γαλαξίες μέσα σε αυτές

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Διαφημίσεις

Μια ομάδα αστρονόμων χρησιμοποίησε το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) για να μελετήσει ένα ασυνήθιστο αντικείμενο που ονομάζεται φυσαλίδα Lyman-άλφα. Αυτές οι τεράστιες και πολύ φωτεινές σπάνιες δομές, συνήθως εμφανίζονται σε περιοχές του πρώιμου σύμπαντος όπου είναι συγκεντρωμένη άφθονη ύλη. Η ομάδα αυτή διαπίστωσε ότι το φως που προέρχεται από μία από αυτές τις φυσαλίδες είναι πολωμένο. Στην καθημερινή ζωή, για παράδειγμα, το πολωμένο φως χρησιμοποιείται για να δημιουργήσει τρισδιάστατα εφέ στο σινεμά. Τώρα είναι η πρώτη φορά που έχει βρεθεί ποτέ πόλωση σε φυσαλίδα Lyman-άλφα, και αυτή η παρατήρηση βοηθά να ξεκλειδωθεί το μυστήριο της προέλευσης της λάμψης των φυσαλίδων.

Η εικόνα εμφανίζει ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά αντικείμενα στο Σύμπαν, την φυσαλίδα Lyman-άλφα ή LAB-1 (γιατί εκπέμπει μια χαρακτηριστική γραμμή στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος). Είναι μια σύνθεση από δύο διαφορετικές εικόνες που τραβήχτηκαν από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) – μία ευρύτερη εικόνα που δείχνει τους γύρω γαλαξίες και μία άλλη πολύ βαθύτερη παρατήρηση μόνο της φυσαλίδας στο κέντρο για την ανίχνευση της πόλωσης. Η έντονη Lyman-άλφα υπεριώδης ακτινοβολία από την άμορφη μάζα εμφανίζεται πράσινη, αφού έχει ‘τεντωθεί’ το αρχικό μήκος κύματος της υπεριώδους ακτινοβολίας από την διαστολή του σύμπαντος κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού της προς τη Γη. Αυτές οι νέες παρατηρήσεις δείχνουν για πρώτη φορά, ότι το φως από αυτό το αντικείμενο είναι πολωμένο. Αυτό σημαίνει ότι η γιγάντια “σταγόνα”, πρέπει να τροφοδοτείται από γαλαξίες που ενσωματώνονται μέσα στο νέφος.

Παρατηρήσεις από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο έχουν ρίξει φως στην πηγή που τροφοδοτεί ένα σπάνιο τεράστιο νέφος λαμπρού αερίου στις απαρχές του Σύμπαντος. Οι παρατηρήσεις δείχνουν για πρώτη φορά ότι αυτή η γιγαντιαία λαμπρή φυσαλίδα “Lyman-άλφα” όπως λέγεται – ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά αντικείμενα του σύμπαντος – τροφοδοτείται από γαλαξίες ενσωματωμένους μέσα σε αυτήν.
“Έχουμε δείξει για πρώτη φορά ότι η λάμψη αυτού του αινιγματικού αντικειμένου οφείλεται στο διάχυτο φως από λαμπρούς γαλαξίες κρυμμένους μέσα του, κι όχι σε αέριο μέσα σε αυτό το νέφος που λάμπει”,  εξηγεί ο Matthew Hayes από το Πανεπιστήμιο της Τουλούζης και συγγραφέας της δημοσίευσης.
Οι φυσαλίδες Lyman-άλφα είναι μερικά από τα μεγαλύτερα αντικείμενα στο Σύμπαν: γιγαντιαία νέφη αερίου υδρογόνου που μπορεί να φτάσουν σε διάμετρο μερικές εκατοντάδες χιλιάδες έτη φωτός (μερικές φορές μεγαλύτερο από το μέγεθος του Γαλαξία μας), και οι οποίες λάμπουν όπως οι πιο φωτεινοί γαλαξίες. Συνήθως βρίσκονται σε μεγάλες αποστάσεις, κι έτσι τα βλέπουμε όπως ήταν όταν το Σύμπαν είχε ηλικία μόνο μερικά δισεκατομμύρια χρόνια. Επομένως, είναι σημαντικά για να κατανοήσουμε για το πώς σχηματίζονται και εξελίχθηκαν οι γαλαξίες όταν το Σύμπαν ήταν νεότερο. Αλλά η πηγή ενέργειας για την ακραία φωτεινότητά τους καθώς και η ακριβής φύση των φυσαλίδων, παρέμεινε ασαφές.
Η ομάδα μελέτησε ένα από τα πρώτα και πιο φωτεινά τέτοια αντικείμενα – φυσαλίδες που έχουν βρεθεί. Γνωστό ως LAB-1, ανακαλύφθηκε το 2000 και είναι τόσο μακριά ώστε το φως του χρειάστηκε περίπου 11,5 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε μας, έχει δε μία μετατόπιση προς το ερυθρό (redshift) 3.1. Με διάμετρο περίπου 300.000 έτη φωτός είναι, επίσης, ένα από τα μεγαλύτερα γνωστά αντικείμενα, ενώ έχει αρκετούς αρχέγονους γαλαξίες μέσα του, συμπεριλαμβανομένης και ενός ενεργού γαλαξία.
Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που ανταγωνίζονται για να εξηγήσουν τις φυσαλίδες Lyman-άλφα. Μια ιδέα είναι ότι λάμπει όταν ψυχρό αέριο τραβιέται μέσα από την ισχυρή βαρύτητα της άμορφης μάζας, και έτσι θερμαίνεται. Ένας άλλος λόγος είναι ότι λάμπει, λόγω των λαμπρών αντικειμένων στο εσωτερικό τους: γαλαξίες που υποβάλλονται σε ένα έντονο σχηματισμό νέων άστρων, ή ότι περιέχουν αδηφάγες μαύρες τρύπες που καταπίνουν την ύλη. Οι νέες παρατηρήσεις όμως δείχνουν ότι η αιτία είναι οι ενσωματωμένοι γαλαξίες, και όχι το αέριο που εισέρχεται σε αυτήν, που τροφοδοτεί το αντικείμενο LAB-1.
Παρατηρώντας τον στόχο για περίπου 15 ώρες με το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο, η ομάδα διαπίστωσε ότι το φως από τη φυσαλίδα Lyman-άλφα LAB-1 ήταν πολωμένο με ένα δακτύλιο γύρω από την κεντρική περιοχή, και ότι δεν υπήρχε πόλωση στο κέντρο της. Αυτό το φαινόμενο είναι σχεδόν αδύνατο να παράγει φως όταν έρχεται απλά από το αέριο που πέφτει μέσα στην άμορφη μάζα λόγω της βαρύτητας, αλλά είναι ακριβώς ό,τι αναμένεται, αν το φως προέρχεται αρχικά από γαλαξίες ενσωματωμένους στην κεντρική περιοχή, προτού σκεδαστεί από το αέριο.
Οι αστρονόμοι σχεδιάζουν τώρα να κοιτάξουν περισσότερα από αυτά τα αντικείμενα με σκοπό να δούμε αν τα αποτελέσματα που προέκυψαν για το LAB-1 ισχύει και για άλλες ‘φυσαλίδες’.

πηγη
Φιλε μου ο σημερινός εχθρός σου είναι η παραπληροφόρηση των μεγάλων καναλιών. Αν είδες κάτι που σε άγγιξε , κάτι που το θεωρείς σωστό, ΜΟΙΡΆΣΟΥ ΤΟ ΤΩΡΑ με ανθρώπους που πιστεύεις οτι θα το αξιολογήσουν και θα επωφεληθούν απο αυτό! Μην μένεις απαθής. Πρώτα θα νικήσουμε την ύπνωση και μετά ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τα υπόλοιπα.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

Support Hellasbook.gr

Ολοι οι Ελληνες πατριωτες επιλεγουν το Ελληνικο κοινωνικο δικτυο https://Hellasbook.gr ελα μαζι μας γιατι ειναι λογικο πια να μην ειμαστε στους ξενους!!

Θελεις να κανεις ενα δωρο στον εαυτο σου;

Δες την Κατηγορια με τα προιοντα μας
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*