ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Κυριακή, 06 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Κώστας Παπαζάχος: Διπλός ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ

· Κατοχικά Νέα

Έτσι εξηγείται κατά τον καθηγητή Γεωφυσικής του ΑΠΘ η απόκλιση στις εκτιμήσεις του μεγέθους του ανάμεσα στα ελληνικά και τα διεθνή σεισμολογικά κέντρα

Διπλός ήταν ο σεισμός που σημειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στο θαλάσσιο χώρο ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη σύμφωνα με τον καθηγητή γεωφυσικής του ΑΠΘ Κώστα Παπαζάχο καθώς μέσα σε 20 δευτερόλεπτα σημειώθηκαν δύο γεγονότα.

Το δεύτερο, μάλιστα, εξήγησε ο κ. Παπαζάχος μιλώντας στο δελτίο του MEGA, σημειώθηκε ανατολικότερα και γι’ αυτό έγινε πιο αισθητό στην πλευρά της Τουρκίας με τους κατοίκους πολλών περιοχών να βγαίνουν έντρομοι στο δρόμο και συνολικά 267 άτομα να τραυματίζονται μέσα στον πανικό τους.

Σε αυτό απέδωσε, επίσης, ο κ. Παπαζάχος τις αποκλίσεις ανάμεσα στις εκτιμήσεις των ελληνικών και των διεθνών σεισμολογικών ινστιτούτων με τα πρώτα να μιλούν για μια δόνηση 6,5 Ρίχτερ και τα δεύτερα να μιλούν για σεισμό 6,9 Ρίχτερ. «Τα διεθνή ινστιτούτα έχουν εικόνα από όλη τη διάρρηξη, εξ ου και η διαφορά στα μεγέθη» εξήγησε ο κ. Παπαζάχος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατά τον καθηγητή Γεωφυσικής το σεισμικό δυναμικό της περιοχής έχει σχεδόν εξαντληθεί και άρα πιθανότατα η δόνηση των 6,5 Ρίχτερ ήταν ο κύριος σεισμός.

Εκτίμησε, επίσης, ότι δεν αναμένονται μεγάλες επιπτώσεις στον ελλαδικό χώρο όπως προκύπτει από την ιστορική μελέτη αναλόγου μεγέθους σεισμών με το ίδιο επίκεντρο όπως το 1982 ή το 1983 .

Όσον αφορά το ρήγμα της Ανατολίας ο Κώστας Παπαζάχος επισήμανε ότι κατά 95% στο ελληνικό τμήμα του διέρχεται από θαλάσσια περιοχή και κατά βάση οι συνέπειες είναι περιορισμένες καθώς αν και καταλήγει στις Σποράδες, μετά τη Λήμνο αλλάζει γεωμετρία και είναι πολύ δύσκολο να δώσει μεγάλους σεισμούς στο υπόλοιπο τμήμα του.

Όπως είπε καταλήγοντας: το πιο πιθανό είναι ότι αυτόν τον σεισμό θα τον έχουμε ξεχάσει σε λίγες ημέρες.

ΠΗΓΗ

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Ελλάδα: Η ανεργία υποχώρησε στο 7,9% τον Ιούλιο – Στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008Business

Πακέτο 2,2 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση: Οι φοροελαφρύνσεις, τα επιδόματα και ο κατώτατος μισθός των 1.000 ευρώ

Μαχητικό αεροσκάφος σε πτήση - εικόνα αρχείουΕΛΛΑΔΑ

Τραγωδία στην Τανάγρα: Συνετρίβη ελληνικό F-4 Phantom σε αεροπορική επίδειξη – Νεκροί οι δύο χειριστές

Πυρκαγιά και καπνοί - εικόνα αρχείου για τη φωτιά στη ΜάνδραΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ – Μάνδρα: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ξηροπήγαδο – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

6 απαντήσεις στο “Κώστας Παπαζάχος: Διπλός ο σεισμός των 6,5 Ρίχτερ”

  1. ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΙΕΘΝΗ ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΙΚΑ ΙΝΣΤΙΤΟΥΡΑ ΔΙΠΛΟΣ ΕΔΟΘΗ ΑΛΛΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΥΝΗΘΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟΣΙΩΠΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ.

    ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ Ο Κος ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΚΑΘΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΗΣ Μ.ΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΜΕΣΟ ΚΙΝΔΥΝΟ.

    ΙΩ

  2. τρωγαμε πρωινο , τον καταλαβα και πεταχτηκα πανω,
    ομως την ιδια στιγμη ειδα με την ακρη του ματιου τον φιλο μου να κοβει με μανια πανω στο τραπεζι ενα κοματι μπεικον ( εγω πλεων χορτοφαγος….)
    α νομιζα πως εγινε σεισμος προλαβα να ψελισω..
    αμεσως μετα νεο κουνημα μεγαλυτερο και διαρκειας 15-20 ατελείωτων δευτερολεπτων…….
    τελικα ηταν δυο οι σεισμοι, πιστεψα πως θαχαμε θυματα, ευτυχως αργοτερα εμαθα λιγες οι ζημιες… αυτα απο σκιαθο…….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά