Διαφημίσεις

Η ιστορία και η επιστημονική εξήγηση

Γιατί καταναλώνουμε κοτόσουπα όταν έχουμε κρυολόγημα:


Ο πρώτος που αναγνώρισε επίσημα για πρώτη φορά την ωφέλιμη δράση της σούπας ήταν ο διακεκριμένος ιατρός του 12ου αιώνα Μωυσής Μαϊομονίδης.

Όταν ο σουλτάνος Σαλαδίνος, ο πανίσχυρος στρατιωτικός ηγέτης των μουσουλμάνων, παρακάλεσε τον Μαϊμονίδη να θεραπεύσει το γιό του που έπασχε από άσθμα, εκείνος σύμφωνα με την ιστορία τον συμβούλευσε να καταναλώνει κοτόσουπα.

Δεν είχε σημασία, υποστηρίζει ο Dr. Ziment, που η κοτόσουπα παρασκευάστηκε από παχιές, γέρικες κότες και δεν περιείχε σκόρδο. Πιθανότατα έκανε εξίσου καλά τη δουλειά της, διότι πράγματι διαθέτει ευεργετικές ιδιότητες, αναφέρει.

«Το κοτόπουλο, όπως οι περισσότερες πρωτεϊνοΰχες τροφές, περιέχει ένα φυσικό αμινοξύ, που ονομάζεται κυστεΐνη, το οποίο εκλύεται κατά το βρασμό οπότε εμπεριέχεται στο ζωμό του. Η χημική σύσταση της κυστεΐνης παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με το φαρμακευτικό σκεύασμα ακετυλκυστεΐλη, το οποίο συνταγογραφούν συνήθως οι ιατροί σε ασθενείς με βρογχίτιδα και άλλες παθήσεις του αναπνευστικού».

Μάλιστα η ακετυλκυστεΐνη παρήχθη για πρώτη φορά από τα πούπουλα και το δέρμα της κότας, επισημαίνει. Φαρμακευτικά, η ακετυλκυστεΐνη, όπως και άλλα βλεννολυτικά σκευάσματα, αραιώνει τη βλέννα που συγκεντρώνεται στους πνεύμονες, διευκολύνοντας έτσι την αποβολή της.

Ο Marvin Sackner, πνευμονολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Mount Sinai του Μαϊάμι, έχει την ίδια άποψη. «Η κοτόσουπα περιέχει μια αρωματική ουσία, η οποία βοηθά να ανοίξει η αεροφόρος οδός».

Ο Dr. Sackner είναι ο δημιουργός της περίφημης μελέτης γύρω από την κοτόσουπα που δημοσιεύθηκε το 1978 στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό Chest.

Αμφιβάλλοντας ότι η «Εβραϊκή πενικιλίνη» καταπολεμά τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος καλύτερα από το ζεστό νερό, ο Dr. Sackner έδωσε σε 15 υγιείς άντρες και γυναίκες να καταναλώσουν είτε ζεστή κοτόσουπα είτε ζεστό ή κρύο νερό. Πέντε λεπτά και μισή ώρα αργότερα υπολόγισε το ρυθμό με τον οποίο η βλέννα και ο αέρας κινούνταν μέσα από τη ρινική κοιλότητα των συμμετεχόντων. Προς μεγάλη του έκπληξη, παρατήρησε ότι η κοτόσουπα ήταν πιο δραστική στην καταπολέμηση των συμπτωμάτων συμφόρησης σε σχέση με το ζεστό ή το κρύο νερό. Επιπλέον, ακόμα και ο ατμός της κοτόσουπας ήταν πιο αποτελεσματικός σε σχέση με τους απλούς υδρατμούς. Ο Dr. Sackner υποστηρίζει πως και ο κρύος ζωμός κότας βοηθά στην αποσυμφόρηση της μύτης, όταν όμως είναι αχνιστός, καθαρίζει τη ρινική κοιλότητα πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά.

Μάλιστα, για ένα ακόμα πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα, ο Dr. Ziment συνιστά να προσθέσουμε στη σούπα άφθονο σκόρδο, κρεμμύδια, πιπέρι και άλλα καυτερά μπαχαρικά, όπως κάρι ή τσίλι. Χαρακτηρίζει τη σούπα ιδανικό φάρμακο για το κρυολόγημα. Για την πρόληψη του κοινού κρυολογήματος και του ιού της γρίπης, ο Dr. Ziment συμβουλεύει να καταναλώνουμε κάθε μέρα ένα πιάτο πικάντικης κοτόσουπας.

Σημείωση: είναι προτιμότερο να καταναλώνει κανείς το ζωμό αργά κι όχι βιαστικά, διότι επενεργεί θεραπευτικά για περίπου μισή ώρα, γι’ αυτό η εισχώρηση των δραστικών παραγόντων στον οργανισμό πρέπει να είναι αργή και σταθερή.

ftiaxno



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Κοτόσουπα-Το παλιό Ελληνικό γιατροσόφι για το κρυολόγημα”
  1. Καθε μερα ε ; Χρυσες δουλειες οι κοτοπουλαδες θα εκαναν , αν το κοτοπουλο δεν συναγωνιζονταν σε τιμη το χαβιαρι .

  2. ολα καλα,αλλα χωρις κοτοπουλο..αμα θελετε να παρετε γριππη των πουλερικων,εμβολια που εχουν κανει στο κοτοπουλο ιουςκαι δεν ξερω τι αλλο…απλα φατε και κοτοπουλο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek