Διαφημίσεις

Διάχυτος είναι ο φόβος ότι μπορεί να συμβεί και στην Ελλάδα ό,τι έγινε στην Κύπρο αναφορικά με τις καταθέσεις, όπου οι εταίροι έδειξαν ότι δεν είναι εταίροι, αλλά Εμποροι της Βενετίας, που υπολογίζουν μέχρι και τις δεκάρες που τους χρωστάνε.

Το εφιαλτικό αυτό ενδεχόμενο έχει αρχίσει μάλιστα να συζητείται και στα παρασκήνια, ενώ ενισχύεται από τα διαρκώς επιδεινούμενα μεγέθη της οικονομίας της χώρας μας. Από την άποψη αυτή η Κύπρος θεωρείται το νέο πειραματόζωο και έδειξε τον δρόμο για τα μελλούμενα στον ευρωπαϊκό Νότο, που πάγωσε με τις εξελίξεις στη Μεγαλόνησο. Πολλοί σε χώρες καταραμένες, όπως είναι η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα σκέφτηκαν ότι έρχεται η σειρά τους να υποστούν τις περιποιήσεις των εταίρων, που δήθεν πολεμούν έναν φορολογικό παράδεισο, όταν την ίδια στιγμή ανέχονται ένα σωρό άλλους τέτοιους παραδείσους να βρίσκονται στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα μέχρι σήμερα έχει υποστεί δύο «κουρέματα» και, όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γιάννης Στουρνάρας, προετοιμάζεται και για ένα τρίτο, που θα αφορά μειώσεις επιτοκίων σε υφιστάμενα δάνεια.

«Κούρεμα» υποτίθεται γίνεται σε χρέη που η χώρα δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Στην Κύπρο όμως, αντί για τέτοιο «κούρεμα» (δηλαδή μείωση των χρεών), επιλέχθηκε το «κούρεμα» των καταθέσεων για να χρηματοδοτηθούν τα χρέη.

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει ένα Προϋπολογισμός που εκτελείται με μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα. Το κράτος έχει φτάσει στα όρια της «αρνητικής» λειτουργίας από την οποία παράγονται τα περίφημα και πολυδιαφημισμένα πρωτογενή πλεονάσματα. Αν συνεχιστεί όμως η ίδια κατάσταση -που είναι και το πιθανότερο-, με την ύφεση να κινείται σε υψηλά επίπεδα, τότε τα ελλείμματα στον Προϋπολογισμό θα αρχίσουν να διογκώνουν το χρέος.

Στην περίπτωση αυτή θα ακούσουμε το ΔΝΤ να λέει ότι απαιτείται πρόσθετη χρηματοδότηση. Είναι μια φράση που τρελαίνει τους Γερμανούς, οι οποίοι θα μπορούσαν κάλλιστα να προτείνουν αυτή τη φορά τη χρηματοδότηση να την κάνουν οι καταθέτες στις ελληνικές τράπεζες.

Ολοι γνωρίζουμε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχουν ρωσικές καταθέσεις, παρά μόνο ελληνικές και αυτές αποστεωμένες. Λογιστικά υπολογίζεται ότι υπάρχουν 170 δισ. ευρώ, τα περισσότερα των οποίων είναι στα χαρτιά, καθώς έχουν γίνει δάνεια που σήμερα είναι πλέον «κατακόκκινα»…

Υπάρχουν βέβαια και οι αισιόδοξοι, οι σπόνσορες της τρόικας, οι οποίοι λένε μεγαλοφώνως ότι η πρόσφατα οι ελληνικές τράπεζες πήραν πολλά λεφτά (περίπου 50 δισ.) προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν και άρα οι κίνδυνοι είναι διαχειρίσιμοι.

Το βέβαιο είναι ότι τα «κόκκινα» δάνεια είναι τόσα πολλά πλέον, που δεν αποκλείεται καθόλου να απαιτηθεί και νέα δόση ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που θα φανεί στα επόμενα stress tests που θα γίνουν σύντομα. Αν εκεί φανεί ότι χρειάζονται νέα λεφτά, κανείς δεν πιστεύει ότι η τρόικα θα προθυμοποιηθεί να τα βάλει η ίδια. Και εκεί ακριβώς είναι το ευαίσθητο σημείο, στο οποίο λέγεται ότι θα κληθούν οι Ελληνες καταθέτες να συνεισφέρουν στη στήριξη των τραπεζών.

Εν κατακλείδι, και χωρίς διάθεση τρομοκράτησης, το «κούρεμα» στις καταθέσεις θα είναι το επόμενο μέτρο που θα ακούσουμε και στην Ελλάδα, αν παραστεί ανάγκη να βρεθούν νέα κεφάλαια.
ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

2 σχόλια στο “Εφιάλτης (τώρα) και για τις καταθέσεις στην Ελλάδα”
  1. ΒΓΑΛΤΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ , ΘΑ ΣΑΣ ΤΑ ΦΑΝΕ ΝΥΧΤΑ . ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΓΙΑΤΙΚΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ . ΘΕΛΕΤΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ? ΝΑ ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek