Διαφημίσεις

Ο πρώτος από τους 12 αμερικανούς στρατιώτες που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στο Αφγανιστάν- από δολοφονίες αμάχων ως βεβήλωση νεκρού (κρατούσαν ως τρόπαια πολέμου μέλη νεκρών)-, θα προσαχθεί… σήμερα Δευτέρα ενώπιον πρωτοβαθμίου στρατιωτικού δικαστηρίου.

Ο στρατιώτης Τζέρεμι Μόρλοκ, 22 ετών, από την Γουασίλα της Αλάσκας, κατηγορείται με φόνο εκ προμελέτης για το θάνατο τριών αφγανών αμάχων, για επίθεση εις βάρος άλλου στρατιώτη και για “παράνομη φωτογράφηση νεκρού και κατοχή του συγκεκριμένου οπτικού υλικού”.

Η υπόθεση του Μόρλοκ και των συγκατηγορούμενών του ενδέχεται να σημάνει την έναρξη της σημαντικότερης έρευνας σχετικά με τις καταγγελίες για θηριωδίες από τον αμερικανικό στρατό στη διάρκεια των εννέα ετών πολέμου στο Αφγανιστάν.

Καταγγελίες για την ύπαρξη αποκρουστικών φωτογραφιών με πτώματα Αφγανών ενδέχεται να συγκαταλέγονται στα αποκαλυπτικά ενοχοποιητικά στοιχεία της υπόθεσης και να προκαλέσουν παγκόσμια οργή, όμοια με το σάλο που είχε προκληθεί από τις φωτογραφίες με τους γυμνούς ιρακινούς κρατούμενους που τους διαπόμπευαν αμερικανοί στρατιώτες στη φυλακή Αμπού Γράιμπ του Ιράκ.

Οι φωτογραφίες “δεν έχουν δοθεί …ακόμα στη δημοσιότητα”, δήλωσε χθες Κυριακή στο Ρόιτερ η εκπρόσωπος του στρατού, ταγματάρχης Καθλίν Τέρνερ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η εισαγγελία εντός του μήνα, οι στρατιώτες υπηρετούσαν στην 5η Ταξιαρχία Stryker, η οποία εδρεύει στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, και πριν από ένα χρόνο μεταφέρθηκε στην επαρχία Κανταχάρ.

Ο Μόρλοκ είναι ένας από τους πέντε στρατιώτες εναντίον των οποίων απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία τον Ιούνιο.

Εναντίον επτά άλλων απαγγέλθηκαν έκτοτε κατηγορίες για άλλα εγκλήματα με βάση στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα μεταξύ των οποίων συνωμοσία με στόχο τη συγκάλυψη των ανθρωποκτονιών.

Τέσσερις από τους στρατιώτες κατηγορούνται γιατί απέσπασαν ανθρώπινα μέλη, μεταξύ των οποίων ένα κρανίο, ένα δόντι και οστά.

Αξιωματούχοι του Πενταγώνου, τονίζουν ότι οι κατηγορίες πρέπει να αποδειχθούν, αλλά παραδέχονται ότι η φύση τους πλήττει την εικόνα των ΗΠΑ στο εξωτερικό και κυρίως την εικόνα του αμερικανικού στρατού.

Ο Μόρλοκ είναι ο πρώτος που προσάγεται σε στρατοδικείο για την ακροαματική διαδικασία με βάση το Αρθρο 32, κατά την οποία οι εισαγγελικές αρχές και οι συνήγοροι υπεράσπισης παρουσιάζουν στοιχεία σε αξιωματούχο επιφορτισμένο με την εξέτασή τους, ο οποίος πρέπει να αποφανθεί αν ο κατηγορούμενος θα παραπεμφθεί για να δικαστεί επισήμως από στρατοδικείο.

Η ακροαματική διαδικασία στη στρατιωτική βάση Lewis-McChord, κοντά στην Τακόμα της Ουάσινγκτον θα ξεκινήσει στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) και αναμένεται να διαρκέσει μία ημέρα, σύμφωνα με την Τέρνερ, ενώ ο δικαστικός αξιωματούχος θα χρειαστεί αρκετές εβδομάδες για να αποφασίσει για την τύχη του κατηγορούμενου.

Την ίδια ώρα, τέσσερις αυστραλοί στρατιώτες κατηγορούνται για τον θάνατο έξι Αφγανών στη διάρκεια επιδρομής στην επαρχία Ουρουζγκάν τον περασμένο χρόνο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών διώξεων, “οι κατηγορούμενοι θα παραπεμφθούν για διάφορα αδικήματα, ανάμεσά τους ανθρωποκτονία, επικίνδυνη συμπεριφορά και αδυναμία να συμμορφωθούν με νόμιμη διαταγή”.

Ενας ύποπτος ως ένοπλος και πέντε παιδιά σκοτώθηκαν στη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής, ενώ δύο παιδιά και δύο ενήλικες τραυματίστηκαν.
Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *