Διαφημίσεις

Ο όρος Ψυχομαγεία εμφανίζεται για πρώτη φορά στο βιβλίο του Frater Achad (Charles Robert Stansfeld Jones) Psychomagia: The Teaching you have been waiting for του 1924. Σήμερα όμως είναι περισσότερο γνωστός από το βιβλίο του Alejandro JodorowskyAlejandro Jodorowsky, Psychomagic: The Transformative Power of Shamanic Psychotherapy (2010).

Ο γνωστός δημιουργός Alejandro Jodorowsky, μετά από μακροχρόνια συστηματική ενασχόληση με διαφορετικές φιλοσοφικές ατραπούς και πνευματικές ασκήσεις, συνέθεσε ένα δικό του ιδιότυπο μοντέλο θεραπείας των ψυχικών νευρώσεων που συνδυάζει στοιχεία ουμανιστικής ψυχολογίας, ψυχολογίας του βάθους και εσωτερικής φιλοσοφίας.

Πολύ συνοπτικά, οι βασικές αρχές αυτού του εν εξελίξει συστήματος, είναι α) η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο (στάδιο όπου η διεισδυτικότητα αλλά και η ενσυναίσθηση από πλευράς θεραπευτή παίζουν πρωτεύον ρόλο, όπως η ειλικρίνεια από πλευράς θεραπευόμενου), β) η κατάθεση του προβλήματος (διαμέσου του λόγου), γ) η ανάλυση του γενεαλογικού δέντρου, και δ) η συμβολική απεμπλοκή.

Αν και σε γενικές γραμμές, η μέθοδος του Jodorowsky θυμίζει σε πολλά σημεία γνωστές πρακτικές εμπάθειας και συμβουλευτικής, η ουσιαστική διαφορά εντοπίζεται στην οικοδόμηση του δέντρου όπως και στην καθαρτική χρήση των συμβόλων.

Συγκεκριμένα, ο θεραπευτής καλεί τον θεραπευόμενο να σχεδιάσει το οικογενειακό του δέντρο, φτάνοντας πίσω τόσες γενιές όσες γνωρίζει. Έπειτα εξετάζονται οι ποιότητες των σχέσεων μεταξύ όλων των μελών της οικογένειας, κάνοντας έτσι εμφανή μια σειρά από μοτίβα.
Σύμφωνα με τον Jodorowsky, το πρόβλημα που εμφανίζει κάθε άτομο στην ζωή του, δεν περιορίζετε στον τόπο και τον χρόνο παρουσίας του, αλλά αποτελεί μια ασυνείδητη αλληλοεπίδραση με συγκρούσεις που σχηματίστηκαν σε σχέση με τους γονείς αλλά και κληροδοτήθηκαν από προηγούμενες γενιές της οικογένειας! Έτσι, η δυναμική των σχέσεων είναι που καθορίζει τον τρόπο αντίληψης, σκέψης και δράσης του κάθε ατόμου.

Και με βάση αυτή την ασυνείδητη πραγματικότητα συνθέτονται οι πρώτες ανάγκες, επιθυμίες και περιορισμοί. Μέχρι φυσικά το άτομο να αλληλεπιδράσει με μια μεγαλύτερη οικογένεια -την κοινωνία- που και αυτή με την σειρά της, θα το επιφορτίσει με το δικό της υλικό.
Η συνειδητοποίηση συνεπώς των μοτίβων στο παρελθόν του ατόμου, σε συνδυασμό με τον σταδιακό συναισθηματικό απεγκλωβισμό που προκαλεί αυτή η γνώση, οδηγεί το άτομο στην δεύτερη θεραπευτική φάση, καθώς ως πρώτη ορίζεται η ίδια η κίνηση του θεραπευόμενου να αναζητήσει βοήθεια.

Τώρα, ο θεραπευτής καλείτε να ανασύρει από την μνήμη του ατόμου τις λέξεις και τις εικόνες κλειδιά που κατά την παιδική ηλικία εδραιώθηκαν στο ασυνείδητο σε σχέση με την αλληλοεπίδραση του ατόμου με την οικογένεια του. Το κομμάτι αυτό του εαυτού μας παραμένει σ’ εκείνη την παιδική ηλικία, ανεξάρτητα από την φάση της ζωής στην οποία βρισκόμαστε.

Έτσι, θα πρέπει να ανοικοδομηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη του θεραπευομένου με τα πατρικά ή μητρικά στοιχεία, μέσω της ειλικρινούς κατανόησης και αποδοχής που θα προσφέρει ο θεραπευτής ως εικόνα των γονιών, ενώ παράλληλα προτρέπει το άτομο σε δημιουργικές λύσης όπως την χρήση συμβόλων για την απεμπλοκή από την εσωτερική σύγκρουση.

Θεωρώντας πως κάθε μας πράξη είναι μια συμβολική κίνηση που σημαίνει πολλά περισσότερα σε ασυνείδητο επίπεδο, ο θεραπευτής δημιουργεί ένα μικρό τελετουργικό μέσω του οποίου το άτομο θα μπορέσει να ξορκίσει τους δισταγμούς του και να επικαλεστεί τα βαθύτερα δημιουργικά του στοιχεία. Μέσω αυτής της πράξης, ο θεραπευόμενος δημιουργεί μια σχέση συνοχής ανάμεσα στην συνειδητή βούληση, την συναισθηματική γλώσσα και τον ασυνείδητο κόσμο του, ώστε να δημιουργηθεί μια συμφωνία αλλαγής. Το τελικό αποτέλεσμα δεν μπορεί παρά να είναι μεταμορφωτικό.

Συμπερασματικά, Ψυχομαγεία είναι κατά μια έννοια μια «νεοσαμανική» μέθοδος επαφής του ατόμου με τα «πνεύματα» των προγόνων του και τα ψυχολογικά ίχνη που έχουν αφήσει στο ίδιο, χρησιμοποιώντας την συμβολική τελετουργία δίχως την υπερβατική της διάσταση, απλά ως γλώσσα επικοινωνίας της συνείδησης με το ασυνείδητο σύστημα. Γεγονός είναι πως παρουσιάζει πολλά ενδιαφέρον στοιχεία όπως και ορισμένα μειονεκτήματα καθόσον επικεντρώνεται πάρα πολύ στην χαρισματική ικανότητα του θεραπευτή, αψηφά το μεταβιβαστικό γεγονός και δίνει ελάχιστη σημασία στους μηχανισμούς άμυνας του Εγώ. Παρόλ’ αυτά αποτελεί μια γόνιμη πρόταση από την στιγμή δε που απώτερος στόχος δεν είναι απλά η απελευθέρωση από τα νευρωτικά δεσμά, όσο η ανάδειξη του αληθινού



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Μια σκέψη στο “Εισαγωγή στην Θεραπευτική ΨυχοΜαγεία”
  1. αποκαλυφθήκατε
    και ιδού οι αποδείξεις:

    Πρωτόκολλο Δέκατο Τρίτο
    Ο Τύπος άλλωστε θα τραβάει αμέσως την προσοχή πάνω σε νέα ζητήματα
    (έχουμε, όπως γνωρίζετε, συνηθίσει τους ανθρώπους να ζητούν πάντοτε το νέο).

    Κάποιοι ηλίθιοι, που θα φαντάζονται τους εαυτούς τους όργανα του πεπρωμένου, θα ασχοληθούν με τα νέα αυτά ζητήματα,
    χωρίς να αντιληφθούν ότι δεν καταλαβαίνουν τίποτε από εκείνα που θέλουν να συζητήσουν.
    Και για να μην κατορθώνουν τίποτε με τη σκέψη, θα τους αποτρέπουμε απ' αυτή με διασκεδάσεις, με παιχνίδια, τέρψεις, πάθη, οίκους ανοχής…

    http://www.katohika.gr/2012/05/blog-post_6465.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *