Διαφημίσεις

Το νομοσχέδιο που παρέχει εξουσιοδότηση στους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών να υπογράψουν για λογαριασμό του Δημοσίου τις συμβάσεις για μεταβίβαση των μετοχών των Ελληνικών Ναυπηγείων και τα Προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑΟΣ. Χαρακτηρίζοντας ως «επωφελείς» για το Δημόσιο τις συμβάσεις, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην επιλογή της κυβέρνησης να ακολουθηθεί η διαδικασία της κύρωσης από τη Βουλή των συμβάσεων εν σχεδίω. «Όπως σπάμε τον γόρδιο δεσμό της παθολογίας των συμβάσεων επί δέκα χρόνια, έτσι θέλουμε να σπάσουμε και ένα νοσηρό κλίμα στο δημόσιο βίο. Γι’ αυτό ακολουθήσαμε αυτή την διαδικασία και αποζητούμε την συναίνεση, η οποία θα μας επιτρέψει να βγάλουμε το κεφάλι μας μέσα από έναν βούρκο τον οποίο εν πολλοίς εμείς οι ίδιοι ως πολιτικό σύστημα κι ως κοινωνία έχουμε διαμορφώσει», σημείωσε.
Ειδικότερα, από τη σύμβαση προβλέπεται η αποδοχή από την ελληνική πλευρά της εισόδου της Abu Dhabi Mar στο μετοχικό κεφάλαιο των Ελληνικών Ναυπηγείων σε ποσοστό 75%. Η γερμανική HDW διατηρεί το 25%, παραμένοντας στα Ναυπηγεία ως μέτοχος της μειοψηφίας και ως υποκατασκευαστής των συμβάσεων.
Όπως έχει εξηγήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, η Thyssenkrupp, που είναι στρατηγικός εταίρος της Abu Dhabi Mar όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Γερμανία, είναι αποδεκτή από τη Γερμανία και ως εκ τούτου από την Ελλάδα και για τον επιπλέον λόγο ότι ο Σκαραμαγκάς αποκτά υπεραξία.
Επετεύχθη επίσης διακανονισμός δια του οποίου αποσύρονται από τη γερμανική πλευρά οι καταγγελίες των συμβάσεων στις οποίες είχε προβεί και παύει η διαιτητική δίκη, την οποία είχε κινήσει ζητώντας αποζημιώσεις από το ελληνικό δημόσιο για αντισυμβατική του συμπεριφορά.
Σε ό,τι αφορά στον «Παπανικολή», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι δεν θα στερηθεί ενός ετοιμοπόλεμου όπλου το Πολεμικό Ναυτικό, ανακοινώνοντας ότι στις 15 Οκτωβρίου θα υψωθεί η ελληνική σημαία στο Κίελο ως πράξη επαναξίωσης του πλοίου το οποίο έχει πιστοποιηθεί και από το γερμανικό φορέα και το Πολεμικό Ναυτικό.
Συμφωνήθηκε ακόμη να συνεχιστεί η σύμβαση των τριών νέων υποβρυχίων στον παλαιό προϋπολογισμό και να καταργηθεί ο εκσυγχρονισμός της δεύτερης σύμβασης ο οποίος «ήταν ατελέσφορος και οικονομικά παράλογος», να ολοκληρωθεί ο «Ωκεανός», και να γίνουν καινούργια τα δύο υποβρύχια που επρόκειτο να εκσυγχρονιστούν.
Η επιλογή να κατασκευαστούν δύο καινούρια υποβρύχια 2.14, όπως ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι από κάθε άποψη συμφέρουσα, καθώς το ένα υπό εκσυγχρονισμό «Ωκεανός» έχει απορροφήσει 400 εκατομμύρια και δεν γνωρίζουμε αν είναι αξιόπλοο, ενώ αγοράζουμε τα καινούργια άνευ προσαυξήσεως 500 εκατομμυρίων.
Σημείωσε ότι υπήρξε σκληρή διαπραγμάτευση, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν επ’ ωφελεία του Δημοσίου, δεδομένου ότι σε άλλη περίπτωση κινδυνεύαμε να κλείσουν τα Ναυπηγεία, να έχουν απολυθεί οι εργαζόμενοι, να έχουν χαθεί τα 2 δισεκατομμύρια που έχουμε δώσει, να μην έχουμε λάβει κανένα υποβρύχιο, να μην μπορούμε να τα τελειώσουμε και να πληρώνουμε και αποζημίωση.
Τώρα, όπως σημείωσε, το Ναυτικό αποκτά την προοπτική να πάρει τα υποβρύχια, ξεκινώντας από τον «Παπανικολή», ενώ σώζεται «μια μεγάλη βιομηχανία και πολλές θέσεις εργασίας».
Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής Κώστας Τασούλας εξέφρασε την αντίρρησή του, επισημαίνοντας ότι δεν ψηφίζει το νομοθέτημα, καθώς θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη συμφωνία.
Με την αλλαγή στις συμφωνίες για την κατασκευή των υποβρυχίων, όπως ανέφερε, υπάρχει σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ δεν λύνεται το θέμα της εργασιακής αποκατάστασης. Ανέφερε ακόμη ότι η σύμβαση έχει και νομικές αδυναμίες σε θέματα που άπτονται του ανταγωνισμού γιατί έχει φοροαπαλλαγές που μπορούν να θεωρηθούν επιδοτήσεις.
Η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, ανέφερε ότι ολοκληρώνεται η διάλυση του Σκαραμαγκά και υποστήριξε πως η σύμβαση είναι επιζήμια για την χώρα, καθώς και για τους εργαζόμενους στα Ναυπηγεία, ενώ ωφελημένοι βγαίνουν η Thyssenkrupp και η AbuDhabi Mar.
Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ανέφερε ότι λέει ένα «ξεκάθαρο ‘ναι’ στην άμυνα της πατρίδας», τονίζοντας παράλληλα ότι η περίπτωση που εξετάζει η εθνική αντιπροσωπεία είναι ιδιάζουσα και εξαιρετικής σημασίας και δεν πρέπει να την υποτιμήσουμε ούτε επιχειρησιακά ούτε και κοινωνικά.
O Παναγιώτης Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως η συμφωνία είναι ετεροβαρής, βλαπτική και το χειρότερο ενισχύει μια διαδικασία κατά την οποία τα Ναυπηγεία θα γίνουν είδος προς εξαφάνιση, ενώ δεν παρέχει καμία εξασφάλιση για τους εργαζόμενους.

Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *