Η επιβίωση μετά από γεγονότα που θα μας αναγκάσουν να απομακρυνθούμε από τα σπίτια μας προϋποθέτει συγκεκριμένες γνώσεις, που δεν τις έχω.
Για να επιβιώσουμε όμως στα σπίτια μας μετά από ένα οικονομικό κραχ, χρειάζονται γνώσεις που όλοι και όλες μπορούμε εύκολα και γρήγορα να αποκτήσουμε.
Τι γνώριζαν οι γιαγιάδες μας και κατάφεραν να επιβιώσουν σε καιρό πολέμου ή απόλυτης φτώχειας; Τι θα πρέπει να είμαστε ικανοί να κάνουμε μόνοι μας; Πως “έτρεχαν” τα σπίτια τους οι παλιές νοικοκυρές, τότε που δεν υπήρχαν μισθοί, ασφάλιση και συντάξεις και που μόνο η καλή διαχείριση των πόρων έφερνε την ευημερία;
Αυτή είναι η λίστα που έχω καταλήξει, δοκιμάσει και πιστεύω ότι λειτουργεί άψογα.
Πρέπει λοιπόν να μπορούμε τουλάχιστον…
Να φτιάχνουμε προζύμι και ψωμί.
Να αναγνωρίζουμε και να μαζεύουμε χόρτα.
Να ανοίγουμε φύλλο. Σκέτες αλευρόπιτες, χορτόπιτες με κάθε είδους χόρτο που μπορεί να φαγωθεί, μακαρονόπιτες και πίτες-με-ότι-να΄ναι, θα χορτάσουν πολλά στόματα.
Να φτιάχνουμε τραχανά και χυλοπίτες. Σε τέτοιες ποσότητες που να μας βγάζουν ένα έτος. Ο τραχανάς και το σπασμένο σιτάρι μπορούν να αντικαταστήσουν το ρύζι μια χαρά, οι χυλοπίτες τα μακαρόνια.
Να μαγειρεύουμε με ελάχιστα υλικά και να ανακυκλώνουμε τα περισσεύματα. Για παράδειγμα, μια μπριζόλα και μερικές πατάτες μας κάνουν μια κατσαρόλα γιαχνί για τέσσερις-πέντε νοματαίους. “Αυγατίστε” τη σάλτσα που θα μείνει για να χρησιμοποιηθεί για μακαρόνια ή ρύζι. Μειώστε την πρωτείνη και αυξήστε τους υδατάνθρακες και τα λαχανικά. Κρατάτε κόκαλα για ζωμούς. Ψάξτε για συνταγές για εύκολα γλυκά χωρίς βούτυρο και ακριβά υλικά. Ψάξτε για “συνταγές του πολέμου”, ελληνικές και μη. Αχρείαστες να είναι, αν δεν είναι όμως, θα σας σώσουν.
Να ξέρουμε πως να κονσερβοποιούμε κάθε τροφή, να παστώνουμε και να “καπνίζουμε” κρέατα και ψάρια. Όταν δεν θα έχουμε ρεύμα, ο καταψύκτης θα είναι εντελώς άχρηστη συσκευή. Τα παραπάνω, αν συνδυαστούν με ένα μικρό λαχανόκηπο, θα σώσουν την οικογένειά μας από την πείνα.
Να χρησιμοποιούμε σωστά μια απλή (όχι ενεργειακή που προϋποθέτει ηλεκτρισμό) σόμπα.
Να ανάβουμε σωστά και να μαγειρεύουμε σε φούρνο με ξύλα.
Να φτιάχνουμε αλισίβα και τα δικά μας σαπούνια και απορρυπαντικά.
Να φτιάχνουμε κεριά. Θα μας φωτίσουν τα βράδια και θα χρησιμοποιηθούν σαν προσανάμματα.
Να ξέρουμε πως πλένουμε στο χέρι τα ρούχα μας.
Να είμαστε ικανοί να ράβουμε μόνοι τα ρούχα μας. Κρατήστε έτοιμα πατρόν που βρίσκετε σε περιοδικά από τώρα, για ρούχα που ράβονται απλά, σας ταιριάζουν και φοριούνται όλες τις εποχές. Ένα αμάνικο απλό φόρεμα θα φορεθεί το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα με μια μακρυμάνικη μπλούζα από μέσα.
Να ξέρουμε να πλέκουμε ζεστά ρούχα.
Να καθαρίζουμε πουλερικά και κυνήγι.
Να γνωρίζουμε τα βασικά θεραπευτικά βότανα, πότε και πως συλλέγονται και πως χρησιμοποιούνται για κάθε πάθηση. Καλύτερα, να τα καλλιεργούμε μόνοι μας, ακόμα και σε γλάστρες.
Να γνωρίζουμε τον κύκλο της βιοδυναμικής καλλιέργειας λαχανικών, από το στάδιο του σπορείου μέχρι τη συγκομιδή και την αποθήκευση νέων σπόρων.
Καλό είναι, τώρα που ακόμα προλαβαίνουμε, να προμηθευτούμε συσκευές που δεν απαιτούν ηλεκτρισμό για να λειτουργήσουν καθώς και τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των παραπάνω. Σίδερα κάρβουνου (σοβαρολογώ, δοκίμασα της γιαγιάς μου -ένα βαρύ για τα χοντρά ρούχα κι ένα ελαφρύτερο για τα ευαίσθητα), λάμπες λαδιού, εργαλεία χειρός, κερί σε ικανοποιητικές ποσότητες (από συνεταιρισμούς γιατί είναι φθηνό) για φωτισμό και φάρμακα, φυτίλια, μπλέντερ χειρός, πλάστες, γουδιά, σκάφες, κόσκινα για αλεύρι και τραχανά καθώς και βασικό εξοπλισμό για κυνήγι και ψάρεμα και ένα πολύ μεγάλο δοχείο για συλλογή βρόχινου νερού. Μια παλιά ραπτομηχανή ή ένα καλό σετ ραπτικής, μαλλί, φερμουάρ, κουμπιά και προμήθειες υφασμάτων. Στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχει κατάστημα που πουλάει μια χαρά υφάσματα με ένα ευρώ το μέτρο. Με λίγα ευρώ, θα μπορείτε να ράψετε για την οικογένειά σας και για το σπίτι σας ότι θα χρειαστείτε τα επόμενα χρόνια.
Στην αποθήκη μας, θα πρέπει να έχουμε καυστική ποτάσα ή σόδα, μαγειρική σόδα με το κιλό για άπειρες χρήσεις, βόρακα, αιθέρια έλαια, αλεύρι (ή ακόμα καλύτερα ένα χειροκίνητο μύλο και σιτάρι σε σακιά που λήγει μετά από είκοσι χρόνια), μέλι, ζάχαρη, αλάτι, λάδι, βάζα και καπάκια για κονσέρβες. Και σπόρους για όσους έχουν ένα κομμάτι γης. Κι αν δεν έχετε, μπορείτε να φυτέψετε σχεδόν τα πάντα σε γλάστρες, στο μπαλκόνι ή την ταράτσα. Όρεξη να υπάρχει.
Τα είδη υγιεινής μιας χρήσης των βρεφών και των γυναικών μπορούν να αντικατασταθούν από τώρα με υφασμάτινα που πλένονται και ξαναχρησιμοποιούνται. Προμηθευτείτε, όσο ακόμα υπάρχουν, αρκετά θερμόμετρα υδράργυρου.
Πιστεύω ότι δε χρειάζεται μια φορτωμένη αποθήκη με αποθέματα που πρόκειται να λήξουν ή να εξαντληθούν. Χρειάζεται να έχουμε μια σοβαρή ποσότητα από τη «βάση» που θα μας επιτρέψει να επιβιώσουμε όχι μόνο για ένα ή δύο χρόνια, αλλά ακόμα και αν η ζωή μετά το κραχ δεν επανέλθει ποτέ στα «συνηθισμένα» επίπεδα. Στέγη, θέρμανση, τροφή, ρουχισμός και φάρμακα είναι όλα όσα χρειαζόμαστε.
Άλλωστε, πολλά από τα παραπάνω θα μας ωφελήσουν σε καιρούς που το χρήμα δε θα έχει αξία, η ανταλλαγή και η προσφορά όμως γνώσεων, σπόρων, φαρμάκων και ρούχων θα έχουν αξία ανεκτίμητη.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Αυτό το άρθρο ΜΑΛΙΣΤΑ.
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ !
Η βασικότερη προϋπόθεση για την επιβίωση είναι η ΓΝΩΣΗ δεν είναι οι προμήθειες.
Από προμήθειες το πιο βασικό από όλα που αναφέρει είναι οι σπόροι και μάλιστα να βρείτε σπόρους (ακόμα κυκλοφορούν, δύσκολα αλλά βρίσκεις) που "γεννάνε" νέο σπόρο όχι μεταλαγμένους, της μιας χρήσης/σοδειάς.
Αυτά όλα που λέει ας ξεκινήσουμε να μαθαίνουμε και ο ένας με τον άλλον σιγά σιγά (ότι ξέρει ο καθένας) θα δικτυωθούμε και θα μάθουμε να ζούμε.
Πολλά από αυτά τα γνωρίζω (ας είναι καλά η μανούλα και η γιαγιά μου που δε ζουν πια να μου μάθουν και τα υπόλοιπα) όχι όμως τα περισσότερα (γιατί δεν καθόμουνα σε μια μεριά να μου δείξουν!!), πιστεύω και άλλοι γνωρίζουν αρκετά από αυτά να κάνουν.
Ήδη πλέξιμο και ράψιμο γνωρίζουν και μαθαίνουν συνέχεια πολλά νέα κορίτσια που παλιότερα την είχαν για ντεμοντέ απασχόληση και χόμπυ, δεν υποψιάζονται ίσως που θα τους χρειαστεί αλλά το ξέρουν να το κάνουν, αυτό έχει σημασία.
Πολλά από τα παραπάνω επίσης (κονσερβοποίηση, ζύμωμα, συντήρηση τροφίμων, κ.λ.π. ) κυκλοφορούν από καιρό τώρα σε βιβλία και περιοδικά που εγώ έχω αγοράσει.
Τα πιο δύσκολα από όσα αναφέρει το άρθρο είναι τα παλιά σκεύη και αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται πια. Είχα και σίδερο κάρβουνου και μύλο παλιό και λάμπες πετρελαίου και ψυγείο πάγου παλιό, μέχρι και αμώνη που τυλίγουν το νήμα…….. τα πέταξα όλα η ΗΛΙΘΙΑ όταν πέθανε η γιαγιά !!!
Που να πάει το μυαλό μου τότε………
Α!! τώρα που το θυμήθηκα έχω μια ραπτομηχανή χωρίς ρεύμα !!! Με τα πόδια δουλεύει, έχει πετάλι κι έχει φτιάξει όλα τα παιδικά μου ρούχα!! Την είχα φυλάξει να την κάνω διακοσμητικό στο σαλόνι, στον πολιτισμό της χέστρας (τρομάρα μου!!!)
Νομίζω πάντως ότι στο Μοναστηράκι και στο Θησείο στο παζάρι όλο και κάτι από αυτά μπορούμε να βρούμε……
Τι να πρωτοκάνεις;;;
ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΣΤΟΡΙΛΙΚΙ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ…… ΣΑΣ ΦΑΓΑΝΕ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΓΙΝΑΤΕ ΒΟΥΤΥΡΑ…….. δεν πρέπει τώρα να αρχίσετε να κάνετε μπράτσα; Ποιός θα μας κάνει τις χοντρές δουλειές σε σπίτι και χωράφι; Ποιός θα πατεντάρει διάφορα χρηστικά; Άντε ντε ……
"Η δουλειά κάνει τους άντρες
το γιαπί, το πηλοφόρι, το μυστρί"
To πάν νομίζω είναι να φύγεις από την πόλη.
Δύσκολο, αλλά επιβίωση για εμένα νοείται μόνον εαν ακολοθώντας τους βασικούς κανόνες του άρθρου, οργανωθείς σε μικρή ομάδα 15-20 ενεργών ενηλίκων( δλδ ηλικίας 15-60 ετών) και με την καθοδήγηση μεγαλύτερων (πχ 70-90 ετών) που έχουν ζήσει σε χωριά και ξέρουν πέντε πράγματα από ζωή χωρίς ρεύμα.
Στην πόλη η ζωή θα είναι αδύνατη. Δίαβασα σε ένα βιβλίο ότι ο πεινασμένος μια ημέρας μυρίζει το φαγητό από απόσταση 10-20 μέτρων, ενώ πάνω από 5 μέρες νυστικός, οι μυριωδίες γίνονται αντιληπτές από απόσταση 100μ. Και ο πεινασμένος δεν έχει ενδοιασμούς, ειδικά εαν έχει και παιδιά μαζί του.
Ομάδες όπως της Εκκλησίας (όπως λέει και ο stranger) αλλά και μικρότερες όπως του Σχεδίου Αχιλλέας θα βοηθήσουν τον πρώτο καιρό στις πόλεις. Μετά;
Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει. Προετοιμαζόμαστε για τα πάντα και κυρίως ψυχολογικά.
Η βασικότερη κατάρρευση δεν είναι τα είδη διατροφής αλλά η ψυχολογία.
Ακόμη και οι συζητήσεις μεταξύ φίλων και η δημιουργία ενός υποτυπόδους σχεδιασμού θα βοηθήσει και υλικά και όπως προείπα ψυχολογικά. Να ξέρει ο καθένας τι θα κάνει, σημεία συγκέντρωσης,μ περισυλλογή ευπαθών (παιδιών και ηλικιωμένων).
Στο σχέδιο να υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια με 2 βασικά. Τι κάνω εαν υπάρχει ενέργεια και τι εαν δεν υπάρχει. Μην ξεχνάτε ότι οι ηλιακές εκλάμψεις αναμένεται κάποτε να καταστρέψουν όλα τα κυκλώματα και τότε ρεύμα γιοκ…..
Αποθήκευση τροφίμων και πάνω από 1 μήνα προσωπικά πιστεύω ότι είναι άχρηστη. Φαντάσου να μην έχει ρεύμα, άρα και νερό, πως θα μαγειρέψεις. Ακόμα και νερό να αποθηκεύσεις ένας ενήλικα χρειάζεται μόνον για διατροφή κάλυψη περίπου 1 τόνο. Και καθαριότητα, υγιεινή κλπ τι κάνεις;
Εαν (και μακάρι να μην γίνει τίποτα και μετά από λίγο καιρό να γελάμε με τις κινδυνολογίες και τις βλακείες που λέμε – γράφουμε), γίνει κάτι σας συμβουλεύω να μαζευτείτε (όλοι η ομάδα) σε έναν χώρο (κατά προτίμηση μονοκατοικία), εκεί να συλέξετε σιγά σιγά και τις προμήθειες σας. Μετά από 10-15 ημέρες ξεκινήστε για τα βουνά ή εαν έχετε κοντά το χωριό σας. Τις πρώτες ημέρες ειδικά οι Αθηναίοι και Θεσ/νικείς θα φεύγουν μιλιούνια και θα σαρώσουν τα πάντα στο διάβα τους. Μετά από 15 ημέρες φεύγετε με τα απολύτως απαραίτητα (σπόρους, σφυριά, καρφιά, τσάπα, φτιάρη, είδη αλιείας) για σημείο που να συνδιάζει ΒΟΥΝΟ – ΘΑΛΆΣΣΑ.
Γιατί βουνό – θάλλασα; Γιατί έστω και πεταλίδες θα βρείς για να φας και είναι και θρεπτικές. Μπορείς να ψαρέψεις για άμεση διατροφή. Το ψάρι τρώγεται και ωμο. Μέχρι να φυτέψεις και να βγούν θες 2-3 μήνες. Το μεσοδιάστημα τι θα φάς; Επίσης οι παραθαλάσσιες περιοχές έχουν μεγαλύτερη θερμοκρασία το χειμώνα και μικρότερη το καλοκαίρι. Μέχρι να συνηθίσει το σώμα στις νέες συνθήκες θα περάσουν περίπου 2 χρόνια. Εαν υπάρχει και καμιά σπηλιά κοντά για να αποφύγει εργασία κατασκευής σπιτιού από την αρχή έχει καλώς. Αλλα προσοχή να μην βαθιά γιατί εγκυμονεί άλλους κινδύνους (φίδια, ζωύφια κλπ).
Όλα τα παραπάνω δεν τα γράφω για να σας τρομάξω, αλλά να σας δώσω μια ιδέα τι μπορείτε να κάνετε και τους δικούς μου προβληματισμούς.
Θα μου πείτε εαν δεν γίνει τίποτα τι κάνουμε; Σας ειπα και ποίο πάνω, εγώ θα γελάω με την εαυτό μου…..
Προσωπικά στη ζωή μου υπαρασπίζομαι την αρχή, Ο ΘΕΟΣ είναι μεγάλος και προσέυχομαι να βάλει για μια ακόμη φορά να κάνει το θαύμα του για να γλιτώσει και αυτή η γενιά, αλλά μου έδωσε και το μυαλό για να σκέφτομαι και να ενεργώ, αλλίως θα με έκανε πρόβατο……
Ευγε αδελφε,πολυ καλο!
Επίσης προμηθευτειτε ενα μικρο φωτοβολταικό πανελ 12 βολτ,αξίας 20-40 ευρω, κανα δυο λαμπες led (1-3 watt στα 12 βολτ επισης), επαναφορτιζόμενες μπαταρίες (για ραδιοφωνάκι , φακο, κλπ . Τα φωτακια κηπου ειναι καταλληλα για τη φορτισή τους), όπως επίσης και αρκετά χαπάκια χαλαζόλης για αποστείρωση νερού αμφιβόλου ποιότητας.
Αδερφια γινει η δεν γινει κατι, εμενα αυτα μου αρεσουν πολυ.Οταν
δεν δουλευω προτιμω να πεταω πετρες στο βουνο σε ενα κτημα της κακιας ωρας παρα να καθομαι μπροστα στον υπολογιστη.χχ
βαλε καμια πατατα και ασε τις πετρες!!!
στο κεντρο,που ρε παιδια υπαρχει αυτο το μαγαζι με το ευρο το υφασμα,
τα χω ψαξει κ δεν εχω βρει τοσο φθηνο
οποιος ξερει ας πει,να βοηθησει λιγο τη κατασταση,
Όλα καλά αυτά θα μας βοηθήσουν στην επιβίωση μας, αλλά για μένα η υγεία είναι το πρωτεύον, το υπέρτατο αγαθό και θα πρέπει να μπορώ να διαβάσω την φύση και αυτά που μου προσφέρει απλόχερα. Χωρίς υγεία τα υπόλοιπα περιτεύουν. Μαθαίνω τα βότανα και την χρησιμοτητά τους.
botanakaiygeia.blogspot.gr
ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΠΡΟΦΗΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΙΝΑ 6 ΜΗΝΩΝ ΟΠΟΤΕ ΕΑΝ ΜΕΙΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΘΑ ΠΑΡΕΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΚΙΑ ΜΕΡΙΚΑ ΠΕΤΡΟΚΓΑΖ ΝΑ ΜΑΓΕΙΡΕΥΕΙΣ ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΠΡΟΣΟΧΗ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΟΠΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΦΙΛΟΞΕΝΕΙ 2 ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ.
ΕΑΝ Ο ΠΑΙΣΙΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΜΠΟΥΡΔΕΣ ΚΑ Η ΠΕΙΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΑΝΡΙ ΓΙΑ 6 ΜΗΝΕΣ ΤΟΤΕ ΤΟ ΠΡΑΓΜΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΑΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΠΑΤΕΡΕΣ ΔΕΝ ΜΑΣ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΤΟΤΕ 6 ΜΗΝΕΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.