ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σάββατο, 05 Σεπτεμβρίου 2026
«Οι λαοί που
ξεχνούν την ιστορία τους
είναι καταδικασμένοι
να την ξαναζήσουν.»
Κ
ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑΗ ΑΛΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ
«Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΕΛΘΟΝ.
ΕΙΝΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.»

Ανησυχία μετά τους νέους σεισμούς στη Λήμνο – Πάνω από 150 μετασεισμοί μέσα σε τέσσερις ημέρες

· Κατοχικά Νέα

Ο ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε νότια της Λήμνου την Τρίτη, 8 Ιανουαρίου, και που έγινε αισθητός σε Αττική, Βόρεια Ελλάδα, Βουλγαρία, αλλά και Κωνσταντινούπολη, καθώς και οι δύο ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν με το ίδιο επίκεντρο (4,7 Ρίχτερ την Τετάρτη και 4,5 Ρίχτερ σήμερα, Παρασκευή) έχει γεμίσει με ανησυχία τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής του Αιγαίου.

Πολλοί είναι εκείνοι που λένε πως το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας «ξύπνησε» και εκφράζουν φόβους για σεισμούς – τέρατα που θα κάνουν σύντομα την εμφάνισή τους στο Αιγαίο. «Γιατί πότε κοιμόταν;», σημείωσε χαρακτηριστικά στο protothema.gr ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Σεισμολογίας, κ. Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ο οποίος εμφανίσθηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή έχει ιστορικό σεισμών αντίστοιχου μεγέθους και παρακολουθείται στενά.

«Δεν εφησυχάζουμε. Το ιστορικό παρελθόν στην περιοχή είναι βεβαρημένο. Υπάρχει έξαρση των σεισμικών δονήσεων γύρω από τη Λήμνο και τις παρακολουθούμε στενά επί 24 ώρες το 24ωρο», δήλωσε ο κ. Μακρόπουλος υπογραμμίζοντας πως «προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να δείχνουν πως θα γίνει κάποιος μεγάλος σεισμός. Από την ημέρα που είχαμε τα 5,9 Ρίχτερ η σεισμική δραστηριότητα μέχρι τώρα περιλαμβάνει 150 με 160 μετασεισμούς, οι περισσότεροι μικρής έντασης. Για να γίνει ένας σεισμός 7 Ρίχτερ συνήθως προηγείται ένα στάδιο προετοιμασίας. Το ανησυχητικό θα ήταν να είχαμε ησυχία στην περιοχή νότια –νοτιοανατολικά της Λήμνου μετά τον μεγάλο σεισμό της Τρίτης. Στον σεισμό των Αλκυονίδων είχαμε προειδοποίηση με δονήσεις μόλις λίγες ώρες πριν».

Να σημειωθεί πως το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας ξεκινάει από την Τουρκία και καταλήγει στις νήσους Σποράδες, σε μήκος 1.500 περίπου χιλιομέτρων. Στο δευτερεύοντα κλάδο του νοτιοδυτικού του άκρου, είχαν σημειωθεί κατά το παρελθόν δύο ισχυροί σεισμοί. Το Φεβρουάριο του 1968, σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα, στο νησί του Αη Στράτη και να προκληθούν μεγάλες υλικές καταστροφές σε σπίτια. Επίσης, το 1775, είχε σημειωθεί σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο τον ίδιο περίπου σεισμογόνο χώρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα, το ρήγμα ξεκινά νοτίως του Καυκάσου, διασχίζει τη Βόρεια Τουρκία και καταλήγει στη θάλασσα του Μαρμαρά. Από εκεί χωρίζεται σε τόξα. Το πρώτο με κατεύθυνση προς την Κωνσταντινούπολη και από εκεί προς τη Βουλγαρία και το άλλο προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και τη θάλασσα του Βορείου Αιγαίου.

«Ευτυχώς το ρήγμα σπάει σε τρία κομμάτια, αλλιώς στην περιοχή του Αιγαίου το μέγεθος του όποιου σεισμού θα ήταν μεγαλύτερο. Ναι μεν από τα μέχρι τώρα στοιχεία δε χρειάζεται να ανησυχούμε, ωστόσο δεν ξέρεις ποτέ πότε θα χτυπήσει ο Εγκέλαδος. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με καθημερινή σεισμική δραστηριότητα και έχουμε μάθει να ζούμε με αυτό. Καλό θα ήταν σε περίπτωση αισθητού σεισμού να τηρούμε τους γνωστούς πλέον σε εμάς κανόνες ασφαλείας» δήλωσε ο κ. Μακρόπουλος.

Πηγή

ΠΗΓΗ

ΔΙΑΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΓΝΩΣΗ • Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ
Facebook X WhatsApp Viber Telegram
ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΜΗ ΦΥΓΕΙΣ ΑΚΟΜΑ

Τρία σχετικά θέματα που αξίζει να δεις

Πυρκαγιά και καπνοί - εικόνα αρχείου για τη φωτιά στη ΜάνδραΕΚΤΑΚΤΑ-BREAKING NEWS

ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ – Μάνδρα: Υπό έλεγχο η φωτιά στο Ξηροπήγαδο – Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία

Σχολικά βιβλία: Νέα αντιπαράθεση για τις αναφορές σε οικογένειες με ομόφυλους γονείςΕΛΛΑΔΑ

Σχολικά βιβλία: Νέα αντιπαράθεση για τις αναφορές σε οικογένειες με ομόφυλους γονείς

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Αιγαίο και ΚρήτηΕΛΛΑΔΑ

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Εύβοια, Αιγαίο και Κρήτη

2 απαντήσεις στο “Ανησυχία μετά τους νέους σεισμούς στη Λήμνο – Πάνω από 150 μετασεισμοί μέσα σε τέσσερις ημέρες”

  1. οι δυναμεις του συμπαντος να συγκλινουν προς σεισμο 11 ριχτερ συντομα ωστε να καταπιει ολα τα ανομα αποκτηματα

  2. ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΦΑΙΡΕΣ ΣΤΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΣΑΣ!!! ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΜΠΑΝΤΟΣ ΝΑ ΣΥΓΚΛΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΙΟ ΛΥΣΣΑΛΕΟ ΑΦΑΝΙΣΤΙΚΟ ΑΙΦΝΙΔΙΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΕΙΣΜΟ 11 ΡΙΧΤΕΡ ΝΑ ΚΑΤΑΠΙΕΙ ΟΛΑ ΣΑΣ ΤΑ ΑΠΟΚΤΗΜΑΤΑ! ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΟΝ ΒΓΑΛΕΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ 5,9 ΡΙΧΤΕΡ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΤΕ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elΕλληνικά