Το Μυστήριο των Συμπτώσεων. Ο C. Jung και η Συγχρονικότητα.

Σας έχει συμβεί κάποια φορά να συναντάται συνέχεια μπροστά σας για ένα διάστημα το ίδιο αριθμό; Ή να σιγοτραγουδάτε ένα τραγούδι και ανοίγοντας το ραδιόφωνο να το ακούτε;

Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι κάποια υπερφυσική αιτία, κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις συμπτώσεις. Αλλά η πλειοψηφία των σύγχρονων επιστημόνων μιλάει απλά για άγνοια των φυσικών νόμων που τις προκαλούν, μια δημιουργία γεγονότων απ’ αυτά που είναι δυνατόν να συμβούν. Τίποτα το περίεργο ή μυστικιστικό ! Αντίθετα οι συμπτώσεις θεωρούνται αναπόφευκτες απ’ τους στατιστικολόγους.

Για παράδειγμα, η πιθανότητα από μια τράπουλα 52 χαρτιών, να μοιραστεί μια συγκεκριμένη 13άδα χαρτιών, είναι ίση για κάθε πιθανή 13άδα. Και όλες είναι το ίδιο πιθανές … όσο απίθανες και να μας φαίνονται εκ πρώτης όψεως. Η πιθανότητα να μοιραστεί η 13άδα των 13 «καρό» είναι ακριβώς ίδια με την πιθανότητα να μοιραστεί μια οποιαδήποτε άλλη 13άδα.

Μια εκπληκτική ιστορία μας φέρνει όμως ξανά το ερώτημα για το αν υπάρχει τύχη ή όχι. Την αναφέρει ο μαθηματικός Warren Weaver, στο βιβλίο του, «Lady Luck: The Theory of Probability» («Η κυρία Τύχη: η θεωρία των πιθανοτήτων») απ’ όπου δημοσιεύτηκε και στο περιοδικό «Life»:
Στις 1-3-1950, και τα 15 μέλη της χορωδίας της εκκλησίας της Beatrice στη Nebraska, καθυστέρησαν στο ραντεβού που είχαν στις 7:20 για πρόβα. Όλοι είχαν κάποιο σοβαρό αλλά και συνηθισμένο λόγο να αργήσουν. Στις 7:25 η εκκλησία καταστράφηκε από έκρηξη ! Τα μέλη της χορωδίας θεώρησαν το γεγονός σαν «θεϊκή παρέμβαση». Ο Weaver υπολόγισε τις πιθανότητες να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός μαζικής καθυστέρησης, σε μία στο εκατομμύριο. (σ.τ.μ. στην Ελλάδα θα ήταν κάτι παραπάνω από φυσιολογικό να συμβεί !!!)

Πώς λοιπόν να εξηγήσουμε τέτοιες «σκόπιμες» συμπτώσεις;

Όμως αξίζει εδώ να αναφερθεί η θεωρία του ψυχολόγου Carl Jung, ο οποίος διατύπωσε την Αρχή της «Συγχρονικότητας» που συνδέει γεγονότα, τα οποία δεν συνδέονται με κάποια φανερή σχέση αιτίας. Στο έργο του «Δομή και Δυναμική της Ψυχής», αναφέρει πώς άρχισε να παρατηρεί συμπτώσεις που προκαλούσαν ανοικτά τους υπολογισμούς των πιθανοτήτων, στη διάρκεια των ερευνών του για το Συλλογικό Ασυνείδητο.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Για παράδειγμα, καθώς μια νεαρή ασθενής του περιέγραφε ένα όνειρό της, στο οποίο της δίνονταν ένας χρυσός σκαραβαίος, ένα έντομο μπήκε στο σκοτεινό δωμάτιο. Όταν το έπιασε ο Jung διαπίστωσε ότι ήταν ένα σκαραβοειδές σκαθάρι, ό,τι πιο κοντινό σε χρυσό σκαραβαίο, θα μπορούσε να υπάρξει στην περιοχή, το οποίο μάλιστα δεν συνηθίζει να μπαίνει σε σκοτεινούς χώρους. Αντίθετα κινείται στο φως της ημέρας… Και μπήκε την κατάλληλη στιγμή. Ποιος άραγε προκάλεσε τη σύμπτωση: ο Jung ή η ασθενής του; Ο ψυχαναλυτής Nandor Fodor παρατήρησε πάντως ότι, η ασθενής είχε μια ήταν υπερβολικά ορθολογική συμπεριφορά που την έκανε ψυχολογικά απρόσιτη. Μετά την εμφάνιση του σκαραβαίου η συμπεριφορά της βελτιώθηκε και οι συνεδρίες έγιναν πιο αποδοτικές.

Ο Jung πίστευε ότι, το φαινόμενο της Συγχρονικότητας συνδέονταν με ψυχικές καταστάσεις που αναπτύσσονται μέσω της επιρροής των Αρχετύπων, τα οποία όριζε σαν πρότυπα (μοντέλα) έμφυτα στην ανθρώπινη ψυχή και κοινά για όλη την ανθρωπότητα. Ο Jung αναφέρει συχνά τα Αρχέτυπα, σαν «αρχέγονες εικόνες», που παρέχουν την αναπαράσταση όλων των ανθρώπινων στάσεων απέναντι στον θάνατο, τη σύγκρουση, το σεξ, τη μετενσάρκωση και τη μυστικιστική εμπειρία. Κάποιες φορές ένα αρχέτυπο ενεργοποιείται από ένα συναισθηματικά φορτισμένο γεγονός και τότε τείνει να έλκει γεγονότα παρόμοιας φύσης, ανοίγοντας δρόμο στα γεγονότα που ονομάζουμε «συμπτώσεις».

Ο Jung δέχονταν επίσης την ύπαρξη μιας «περίεργης αλληλεξάρτησης των αντικειμενικών στοιχείων μεταξύ τους, καθώς και με τις υποκειμενικές (ψυχικές) καταστάσεις του παρατηρητή». Μάλιστα εντόπισε δείγματα αυτής της αλληλεξάρτησης – που θεωρούσε άρρηκτα δεμένη με την έννοια της Συγχρονικότητας – τόσο στις ψυχιατρικές του σπουδές, όσο και στην έρευνά του πάνω στις εσωτεριστικές πρακτικές. Έτσι, θεωρούσε την κινέζικη μαντική μέθοδο του Ι Τσινγκ σαν έκφραση της Αρχής της Συγχρονικότητας. Θεωρούσε ότι αυτό που θεωρούμε εμείς – στη Δύση – σαν είναι το κύριο ενδιαφέρον της κινέζικης σκέψης ενώ αυτό που εμείς λατρεύουμε σαν αιτιότητα περνάει σχεδόν απαρατήρητο. Ενώ η Δυτική σκέψη προσεκτικά ζυγιάζει, επιλέγει, ταξινομεί και απομονώνει, η Κινέζικη μια πιο ολιστική εικόνα του κόσμου, δίνοντας σημασία και στην παραμικρή λεπτομέρεια που συνθέτει μια στιγμή. Κάθε στιγμή απαρτίζεται από όλα αυτά τα «ασήμαντα» συστατικά.

Αργότερα, ο Jung προέκτεινε την έννοια της Συγχρονικότητας και στην Αστρολογία. Όταν μάλιστα ανέφερε το ενδιαφέρον του για την Αστρολογία και την πεποίθησή του για τη μελλοντική της χρησιμότητα, με ένα γράμμα του στον Freud, ο τελευταίος αντέδρασε, κατηγορώντας τον Jung ότι είχε πέσει θύμα της «μαύρης παλίρροιας του βούρκου του αποκρυφισμού».

Μη εγκαταλείποντας τις θέσεις του ο Jung κατέγραψε στα απομνημονεύματά του, άλλο ένα συνταρακτικό συμβάν εμφάνισης Συγχρονικότητας, που μάλιστα συνέβη ενώ ήταν μαζί με το Freud: Στέκονταν μαζί δίπλα σε μια βιβλιοθήκη όταν ο Jung ένιωσε το διάφραγμά του να γίνεται σαν από σίδερο και να καίει, να πυρακτώνεται. Ταυτόχρονα ακούστηκε ένας δυνατός κρότος σαν να επρόκειτο να πέσει πάνω τους η βιβλιοθήκη.

Ο Jung βρήκε την ευκαιρία να παρουσιάσει το συμβάν σαν ένα παράδειγμα φαινομένου καταλυτικής εξωτερίκευσης. Ο Freud αντέδρασε αποκαλώντας τα αυτά, «ανοησίες». Τότε, ο Jung τον προκάλεσε, υποστηρίζοντας ότι μπορούσε να προβλέψει ότι το πολύ σε ένα λεπτό ο κρότος θα ξανακούγονταν. Πριν καν τελειώσει τα λόγια του ο κρότος ξανακούστηκε, αφήνοντας τον Freud εμβρόντητο.

Σύμμαχό του στην προσπάθεια να διατυπώσει τη θεωρία του για τη Συγχρονικότητα, ο Jung βρήκε τη κβαντική Φυσική, στα πλαίσια της οποίας είχε διατυπωθεί η θεωρία ότι έναπεδίο του χώρου μπορεί να γίνει αντικειμενικά γνωστό, μόνο με την ύπαρξη ενός παρατηρητή, ο οποίος όμως επεμβαίνει (αναγκαστικά, με την παρουσία του) στην κατάσταση του χώρου. Οι ανακαλύψεις αυτές βοήθησαν τον Jung να καταλάβει διαισθητικά ότι ύλη και συνείδηση συνδέονται με ουσιώδη τρόπο, σαν δυο συμπληρωματικές όψεις μιας ενοποιημένης πραγματικότητας.

Αλλά και πολύ πριν τον Jung, άλλοι διανοούμενοι και επιστήμονες είχαν διατυπώσει θέσεις που συνέδεαν αλληλεπιδραστικά την ύλη και τη συνείδηση. Ο ιστορικός Arthur Koestler μιλούσε για τη χωρητικότητα της ανθρώπινης ψυχής σαν «ένα κοσμικό αντηχείο». Παρόμοιες απόψεις είχαν ο Kepler και ο Pico della Mirandola. Ο Koestler γράφει επίσης στο έργο του «The Roots of Coincidence» («Ρίζες της Σύμπτωσης») για μία «θεμελιώδη ενότητα των πραγμάτων», που υπερβαίνει τη μηχανική αιτιότητα.

Η έννοια ενός πνευματικού μικρόκοσμου που αντανακλούσε συμπαντικά πρότυπα και που ο Leibnitz αποκαλούσε «μονάδα», βασίζονταν στην ιδέα ότι το άτομο και το σύμπαν αλληλεπιδρούν εξαιτίας μιας προ-εγκαθιδρυμένης αρμονίας. Αλλά και για τον Schopenhauer, τα πάντα ήταν «αλληλοεξαρτώμενα και συγχρονισμένα με όμοιο τρόπο.»

Ο Koestler έδωσε παραδείγματα ενοποίησης και αλληλεπίδρασης μέσα απ’ την ίδια την εξέλιξη της επιστήμης, καθώς οι διάφοροι τομείς της φυσικής συνδυάστηκαν ή συγχωνεύτηκαν, στη διάρκεια του τελευταίου αιώνα: π.χ. ο ηλεκτρισμός και μαγνητισμός συγχωνεύτηκαν στην ηλεκτρομαγνητική θεωρία, ενώ τα Η/Μ κύματα συνδέθηκαν με μια σειρά φαινομένων, όπως το φως, το χρώμα, τη θερμική ακτινοβολία και τα ερτζιανά κύματα. Η Χημεία αγκαλιάστηκε απ’ την Ατομική Φυσική. Ο έλεγχος του σώματος απ’ τα νεύρα και τους αδένες, συνδέθηκε με ηλεκτροχημικές διεργασίες, ενώ τα άτομα διαιρέθηκαν στα «δομικά στοιχεία» των πρωτονίων, των ηλεκτρονίων και των νετρονίων. Αργότερα, όλα αυτά τα θεμελιώδη σωματίδια, συγκεντρώθηκαν στην έννοια απλών «πακέτων συμπυκνωμένης ενέργειας».

Σήμερα, όλο και πολλοί οικολόγοι και επιστήμονες κλίνουν προς την άποψη ότι, υπάρχει μια αλληλεξάρτηση, που συνδέει τα πάντα στον κόσμο, με όμοιο τρόπο που οι αρχαίοι μιλούσαν για τη «συμπάθεια» της ζωής.

Παράλληλα στο Πανεπιστήμιο του Ώστιν στο Τέξας, ο νομπελίστας φυσικός Ilya Prigogine μελετάει τον τρόπο που χημικές και άλλου τύπου δομές αναπτύσσουν πρότυπα βγαλμένα απ’ το χάος. Ο Karl Pribram, νευρολόγος στο Πανεπιστήμιο του Stanford, πρότεινε τη θεωρία ότι, ο εγκέφαλος είναι ένα είδος «ολογράμματος», ένας αναλυτής μοντέλων και συχνοτήτων, που δημιουργεί την «σκληρή» πραγματικότητα, ερμηνεύοντας συχνότητες από μια διάσταση πέρα απ’ το χώρο και το χρόνο. Με άλλα λόγια, ο φυσικός κόσμος που ξέρουμε είναι «ισομορφικός» – δηλαδή όμοιος – με τις διαδικασίες του εγκεφάλου.

Ίσως λοιπόν, μια συμμαχία κβαντικών φυσικών, νευρολόγων, παραψυχολόγων και μυστικιστών να μας δώσει μια νέα και διαφορετική εικόνα του σύμπαντος, μη-αιτιοκρατικού αλλά «συμπαθητικού», που λειτουργεί πιο πολύ σαν μια μεγάλη σκέψη παρά σαν μια μεγάλη μηχανή, ενοποιώντας ύλη, ενέργεια και συνείδηση.

Μόνο τότε ίσως να ελευθερωθούν τα παραφυσικά φαινόμενα απ’ το στίγμα του «αποκρυφισμού» και να μην αντιμετωπίζονται σαν ενοχλητικά. Στα πλαίσια αυτά, οι αντιλήψεις μας και ο κόσμος μας θα αλλάξουν για πάντα.

ΠΗΓΗ

Loading...

4 thoughts on “Το Μυστήριο των Συμπτώσεων. Ο C. Jung και η Συγχρονικότητα.

 1. Ανώνυμος says:

  ΣΕ ΠΕΡΣΥΝΟ ΣΑΣ ΘΕΜΑ –ΚΑΘΟΔΟΣ ΑΝΟΔΟΣ ΨΥΧΩΝ ΚΛΠ
  ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΙΣΗΜΕ-
  ΜΕΡΙΕΣ ΗΛΙΟΣΤΑΣΙΑ–ΕΥΘΕΙΕΣ -ΜΟΙΡΕΣ ΖΩΔΙΑΚΟΥ ΚΛΠ-
  ΣΕ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ 23 ΜΟΙΡΑ
  ΚΑΠΟΙΟΥ ΖΩΔΙΑΚΟΥ—
  ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ 23/4
  ΓΙΟΡΤΑΖΕ 23/ΙΟ ΚΑΠΟΤΕ ΔΡΑΠΕΥΤΕΥΣΕ ΑΠΟ ΑΙΧΜΑΛΩΣΙΑ
  ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ 23/10 ΠΕΘΑΝΕ ΚΑΙ Η ΣΥΖΥΓΟΣ ΚΑΙ
  ΜΗΤΕΡΑ ΜΟΥ ΚΑΙ 23/1Ο ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ
  ΜΟΥ—ΑΚΟΜΑ 23/10 ΕΙΧΑΜΕ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΕΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΜΑΣ ΣΠΙΤΙ-
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΙ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΜΕΧΡΙ
  ΣΗΜΕΡΑ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ–ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΨΑΞΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΞΑ
  ΚΑΠΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΜΕ ΣΑΦΗΝΕΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ–
  ΠΟΛΛΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΡΟΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟ ΦΑΙΝΟ-
  ΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΝ ΟΤΑΝ ΑΦΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ
  ΕΤΣΙ ΣΤΗ ΤΥΧΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΙΣ-
  ΑΛΛΟΙ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΦΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΘΟΥΝ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ
  ΔΕΝ ΤΟ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΤΟ ΠΡΑΞΕΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ
  ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ-ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΕ ΑΝΥΠΟΠΤΟ ΧΡΟΝΟ
  ΚΑΙ ΤΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΜΕΙΝΕΙ
  ΑΝΟΙΚΤΟΣ-
  ΟΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΙΖΟΥΝ-ΚΑΙ Η ΣΥΓΧΡΟΝΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΚΒΑΝΤΙΚΗ
  ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ ΜΕ ΤΟΙΣ ΜΟΙΡΕΣ ΤΟΥ ΖΩΔΙΑΚΟΥ
  ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΘΕΟΣ ΓΙΑ ΑΦΥΠΝΙΣΗ-
  ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΔΕΝ ΜΕ
  ΕΧΟΥΝ ΚΑΛΥΨΕΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΜΟΥ–
  ΒΙΚΥ ΝΑΥΠΛΙΟΝ–

  Α

 2. Ανώνυμος says:

  1…ΕΧΕ ΤΟΝ ΝΟΥ ΣΟΥ ΑΝΟΙΚΤΟ ΣΤΑ ΠΑΝΤΑ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΚΟΛΛΗΣΗ..
  2…ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ…
  3…ΑΓΚΑΛΙΑΣΕ ΤΗΝ ΣΙΩΠΗ…
  4…ΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΥΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΤΟΝ ΝΟΥ ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ…
  5…ΦΥΛΑΓΕ ΣΑΝ ΘΗΣΑΥΡΟΙ ΤΗΝ ΘΕΙΚΗ ΣΟΥ ΥΠΟΣΤΑΣΗ…
  6…ΣΟΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ ΚΑΘΕ ΣΚΕΨΗ ΠΟΥ ΣΕ ΑΠΟΔΥΝΑΜΩΝΕΙ…
  7…Η ΜΝΗΣΙΚΑΚΙΑ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗ…

  Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΝΟΗΜΟΝΩΝ ΣΥΜΠΤΩΣΕΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟ …ΚΑΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΑΡΧΕΤΥΠΩΝ ΜΟΡΦΩΝ …ΔΗΛΑΔΗ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΛΛΟΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΚΔΗΛΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΣΦΑΙΡΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ '' ΕΠΙΡΡΟΕΣ ''…

  '' ΟΙ ΝΟΗΜΟΝΕΣ'' ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ '' ΔΙΠΛΩΝ ΜΟΡΦΩΝ ''…

  Η ΛΕΞΗ ΚΡΥΠΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΘΕΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΠΤΩ ΚΑΙ ΓΡΑΦΩ…ΜΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΥΨΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΩΝ ΕΝΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ…

  ΣΤΗΝ ΦΥΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΘΕΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΕΣ ΑΠΑΡΑΒΙΑΣΤΟΙ [ ΑΣΠΑΣΤΟΙ ]…
  Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΟΛΗΝ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΕ ΥΛΙΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ [ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ] ΚΟΣΜΟ…

  ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΒΛΕΠΟΥΝΚΑΣΙ ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ…ΟΤΑΝ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΕΘΑΝΕΙ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΤΟΥ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ…ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η '' ΕΚΤΗ ΑΙΣΘΗΣΗ '' ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ …ΚΑΙ ΜΟΝΟΝ ΤΟΤΕ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΒΛΕΠΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΩΣ ΟΛΟΤΗΤΑ [ ΟΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ]…

  ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

 3. Ανώνυμος says:

  ΚΑΤΙ ΛΙΓΟ ΠΙΑΝΩ —-ΓΙΑΝΝΗ—-ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΕΙΤΑΙ ΠΩΣ ΕΝΑ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΕΧΩ
  ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΑΝ ΟΧΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΤΙΓΜΗ[ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ] ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΜΕΡΑ
  Ο ΝΙΚΟΣ ΕΔΩ ΘΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΘΕΜΑ–
  ΤΙΣ ΙΔΙΕΣ ΩΡΕΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΣΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ
  ΓΡΑΦΩ ΚΑΙ ΕΓΩ—-
  ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΣ ΠΟΥΜΕ ΜΕ ΜΥΑΛΟ ΝΑ ΠΑΛΛΕΤΑΙ ΣΕ ΑΦΗΡΗΜΕΝΕΣ ΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ–ΟΤΑΝ ΜΑΘΑΙΝΑ ΜΙΚΡΗ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΗ ΤΟ 1 ΚΑΙ 1 ΠΟΣΟ ΚΑΝΕΙ ΗΘΕΛΑ ΚΑΙ ΟΠΤΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΟΠΩΣ ΟΛΟΙ-
  ΣΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΘΕΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΤΟ ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ-ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΩ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΩ–ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΑΤΑΜΕ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΙΟ-ΘΕΟ—ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΠΟΔΙΩΧΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΜΗ ΥΠΑΡΚΤΟ—ΓΙΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΠΙΣΤΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ–
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΒΙΚΥ ΝΑΥΠΛΙΟΝ

 4. Ανώνυμος says:

  ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΔΕΛΦΟΥ ΜΟΥ ΣΤΟ ΓΡΑΦΩ ΕΚΕΙ ΠΟΥ
  ΜΕ ΡΩΤΗΣΕΣ-
  ΠΑΝΤΩΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ-ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΑΙΤΙΟ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΕΡΑ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΗ ΜΕΡΟΝΥΚΤΑ ΠΟΔΑΡΟΔΡΟΜΟ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΙΝΑΛΟΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΦΥΣΕ ΚΑΙΚΙ ΕΦΘΑΣΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΛΥΠΟΘΥΜΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΚΟΥΧΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝΠΕΙΝΑ–ΣΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ ΤΟΥΔΩΣΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ ΛΙΓΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΝΑ ΦΑΕΙ-ΑΛΛΟΥ ΤΟΝ ΕΒΛΕΠΑΝ ΣΑΝ ΛΗΣΤΗ–ΟΤΑΝ ΔΡΑΠΕΥΤΕΥΣΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΝΟΜΙΖΩ ΣΤΟ ΜΑΛΕΜΕ ΤΟΝ ΕΙΧΑΝ
  ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΚΡΥΨΑΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΡΗΤΙΚΩΝ-ΤΟΥΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
  ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΠΟΙΟΙ ΝΑ ΗΤΑΝ—ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΡΥΦΑ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΣΕ ΟΤΙ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΤΟΝ ΚΑΝΟΥΝ ΓΑΜΠΡΟ ΣΤΗ ΚΟΡΗ ΤΟΥΣ—–ΣΥΓΝΩΜΗ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΕΔΩ ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΝΟΙΩΣΑ ΚΑΙ ΝΟΕΡΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙ Η ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ—ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΑΣ ΤΟ ΔΟΥΝ ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΤΕΤΟΙΑ ΑΓΡΙΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ–
  ΜΕ ΑΓΑΠΗ ΒΙΚΥ ΝΑΥΠΛΙΟΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *