Διαφημίσεις

Η Έριδα (αρχαϊκή ονομασία Ἔρις) ήταν θεότητα της αρχαιότητας.
Ήταν κόρη της Νυκτός και θεά της ζήλιας, της διχόνοιας, του τσακωμού και του καυγά.
Έσπερνε τη διχόνοια ανάμεσα σε θεούς και σε ανθρώπους. Κατά άλλους ήταν αδερφή του Άρη.
Παριστάνεται συνήθως να κουτσαίνει ή να καμπουριάζει, εκτός όταν σπέρνει τα ζιζάνια, οπότε ομορφαίνει και παίρνει καλό παρουσιαστικό, όπως μας λέει ο Όμηρος στην Ιλιάδα.

Ο Ησίοδος γράφει στα «Έργα και Ημέραι», ότι όταν είναι καλή, μας παροτρύνει να είμαστε εργατικοί….
Όταν οι θεοί δεν την κάλεσαν στον γάμο του Πηλέα και της Θέτιδος, αυτή από θυμό άφησε με τρόπο ένα χρυσό μήλο, το κατόπιν γνωστό και ως «μήλο της Έριδος», να κατρακυλήσει ώστε να το δουν οι καλεσμένοι θεοί και να το ζηλέψουν. Το μήλο αυτό έφερε την επιγραφή «τῇ καλλίστῃ«, δηλαδή αφιερωμένο στην ομορφότερη ( θεά).

Ήταν φυσικό λοιπόν οι τρεις παρευρισκόμενες θεές, η Ήρα, η Αθηνά και η Αφροδίτη να διεκδικήσουν το μήλο, η κάθε μία για τον εαυτό της.
Είδε ο Δίας τον τσακωμό και είπε στον Ερμή να τις πάει γρήγορα στον Πάρη για να διαλέξει αυτός, τρόπον καλλιστειών, ποια θα πάρει το μήλο. Έτσι και έγινε.

Για να τον καλοπιάσει, η Αθηνά του έταξε πνευματική σοφία, και η Ήρα δύναμη σωματική.
Η Αφροδίτη όμως του έταξε την ωραία Ελένη, την πιο όμορφη γυναίκα του κόσμου.
Ο Πάρης, μην ξέροντας ότι η ωραία Ελένη ήταν γυναίκα του Μενελάου, έδωσε το μήλο στηνΑφροδίτη. Με την αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη άρχισε λοιπόν κατά τον μύθο ο Τρωικός πόλεμος και η Έρις πέτυχε αυτό που ήθελε.

Ως παιδιά της Έριδος θεωρούνται που κι αυτά δημιουργήθηκαν χωρίς την επέμβαση θεϊκού σπέρματος, ήταν:

Υσμίνες: Συμπλοκές,Θεές της μάχης κόρες της έριδος.
Φιλονικία: λογομαχία, μάλωμα, ανταγωνισμός, αντιμαχία.
Λιμός: πείνα από έλλειψη αγαθών.
Άλγεα: Τα δυσάρεστα, τα επώδυνα, τα θλιβερά.
Νείκεα: Οι φιλονικίες, μαλώματα, επίπληξη.
Ανδροκτασίες: Σφαγή ανδρών.
Άτη: Αναστάτωση, αναταραχή, σύγχυση, απάτη, αφανισμός.σφάλμα,παράβαση
Αμφιλογίες: Διαμάχη-Διαπάλη μέσω του λόγου .Οι Διαφωνίες
Δυσνομία: Παραμόρφωση και διαταραχή των Νόμων
η Λήθη: Λησμονιά, αγνωμοσύνη
Ψεύδεα: Η μή απόδοση της Αλήθειας
Οι Φόνοι: Αφαίρεση της Ζωής
Ο Όρκος: που τιμωρούσε τους επίορκους, όσους δηλαδή καταπατούσαν τον όρκο που είχαν δώσει.

Αυτά είναι τα παιδιά της Έριδος που τόσο πολύ ταλαιπωρούν τους θνητούς στη διάρκεια της ζωής τους.
ΠΗΓΗ



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

4 σχόλια στο “Τα τρομερά παιδιά της Έριδος”
  1. -ΕΡΙΔΑ : αρχη των παντων
    -γιαυτο και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΧΟΝΟΙΑ :δωρο θεων για τους ΕΛΛΗΝΕΣ
    -με την συνθεση των αντιθετων δημιουργειται το ΝΕΩΤΕΡΟΝ
    με τον επακολουθουμενο ΠΟΛΕΜΟ : η αρχη της εποποιηας των εργων

    -μονον με την ΕΡΙΔΑ την ΔΙΧΟΝΟΙΑ και τον ΠΟΛΕΜΟ δημιουργουν οι ΕΛΛΗΝΕΣ τις αναλοιωτες βασεις του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

    -συγκρινετε την ψευτικη εποχη της ευμαρειας των Σημιτη/Καραμανλη
    και το αποτελεσμα της την τωρινη εξαθλιωση της ΕΛΛΑΣ

    -ειναι η ημαρμενη της να ξαναγραψει Παγκοσμια Ιστορια
    ενεργοντας κατα των δουλικων ΣΑΜΑΡΑ & ΒΕΝΙΤΖΕΛΟ Ε.Π.Ε.
    ωστε να αποδομηθουν τα συμβολα και να προχωρησουμε
    στην επανεγκατασταση των ιδανικων του ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ
    απανταχου του πλανητη ΓΑΙΑ !!

    -μην φοβαστε μην ανησυχειται μην αμφιβαλλετε
    ζηστε με την ΕΡΙΔΑ με την ΔΙΧΟΝΟΙΑ και ετοιμαστειτε
    για τον ΠΟΛΕΜΟ που θα τον δωσουμε με την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΨΥΧΗ μας

    -και θα ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ παλι σαν ΕΛΛΗΝΕΣ !!

    (δεν ειναι για μας ουτε οι επεκτατικοι πολεμοι
    ουτε οι αποικιες ουτε οι υλιστικες απολαβες
    ειναι ομως για μας η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ επιτυχια,
    η εδραιωση της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ των ανθρωπων,
    και η κατακτηση μεσω της ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ
    των αποδεδειγμενων προβληματισμων της περιεργειας μας)

  2. Μπλακ-αης δεν μπορω παρα να συμφωνισω απολυτα μαζι σου . Θελω ομως να παω λιγο πιο περα το ολο θεμα της Εριδας και να πω απλα το εξης : Η Εριδα -συμφωνα με τον Ομηρο στην συγκεκριμενη ιστορια-θυμωσε γιατι δεν την καλεσαν στο γαμο. Ποιος φταιει αυτη η οι υπολοιποι Θεοι που δεν την καλεσαν , δεδομενου μαλιστα πως ηξεραν τι κουμασι ητανε και πως δεν θα το αφηνε να πεσει κατω ; Εγω πιστευω το δευτερο , ισως μαλιστα και να το επιδιωκαν το ξεσπασματακι της . Πηγε λοιπον αυτη κι αρχισε να κανει τα δικα της . Τσιμπησανε στην αρχη οι Θεες , αλλα ο σοφος Διας βρηκε λυση και αυτες την δεχτηκαν , πραγμα που δηλωνει οτι δεν ενεδωσαν στην εριδα . Και παμε τωρα στο θνητο Παρη που πραγματικα δεν μπορω να καταλαβω με ποια κριτιρια τον διαλεξε ο Διας για να κανει τον κριτη και γι αυτο τινω στο οτι ολο το κολπο ηταν στημενο απο το Δια εξ αρχης , οπως προειπα . Η Αθηνα του δινει σοφια , ενα χαρισμα που ισως να μην ηταν σε θεση να εκτιμησει σωστα ενα ανεγκεφαλο νιανιαρο που δεν ειχε να επιδειξει και τιποτα εως τοτε αλλα ουτε και μετα και ειπε οχι . Θα το δεχτω . Η Ηρα ομως του δινει δυναμη , κατι που καθε αρσενικο , αν ειναι νορμαλ , κυριολεκτικα λαχταραει αλλα αυτος ειναι ανευθυνος και κακομαθημενος και διαλεγει μια γυναικα ετοιμη και στο πιατο , αβιαστα , χωρις να μπει στον κοπο καν να την κατακτησει , εστω κι αν ειναι η ωραιοτερη θνητη . Για να μην κουραζω αλλο τελειωνω λεγοντας πως για τον Τροικο πολεμο , αλλα και για τον καθε πολεμο , δεν φταιει η Εριδα , αυτη κανει τη δουλεια της , αλλα οι λαθος επιλογες και μαλιστα οι αρσενικες λαθος επιλογες απο τις οποιες βρηθει η ιστορια του ανθρωπου και το μεγαλυτερο ακομα λαθος που δεν του επιτρεπει βελτιωση , ειναι πως ο αντρας ριχνει παντα τα λαθη του στη γυναικα κοροιδευοντας τον εαυτο του που τον αφηνει στασιμο μονιμα και ανεπαρκη . Βλεπε Ελενη για τον τρωικο , Ευα για το αλλο μηλο και την πτωση , Μερκελ για το χαλι μας και δε συμαζευεται… ειναι να μη γελας ;

  3. αγαπητε 7.58/30.10.13

    παραξενο !! και εγω συμφωνω απολυτα με την αναλυση σου !!
    (λυπαμαι γιαυτο διοτι εαν υπηρχε καποια "εριδα" μεταξυ μας νασαι σιγουρος οτι θα παραγαμε εργο !! )

    παρα ταυτα δεν πιστευω στην μοναδικη επιδραση της "εριδας" πανω στις θνητες ματαιοδοξιες τοσον στα φυτικο οσον και στο ζωικο βασιλειο…

    και ακομη περισσοτερον στην ενοχοποιηση μοναχα του στειρου αρσενικου εγκεφαλου των ανθρωπινων οντων…

    ισως σε κατωτερες εξελιγμενες αντρικες προσωπικοτητες π.χ.φαλλοκρατισμος να μην υπαρχει η διαθεση της αναγνωρισης των λαθων και να υπαρχει πραγματι ο σακκος του μποξ εν ειδη γυναικειας παρουσιας /συζυγου οπου μαζευει ολα τα λαθη κ.τ.λ.

    σε πολλες ομως εξελιγμενες αντρικες προσωπικοτητες που θελουν να εξελιχθουν περισσοτερον και να αναπτυχθουν ειναι βεβαιο οτι και σεβονται την παρουσια της συντροφου/αδελφης ψυχης που βρισκεται διπλα τους αλλα και αναγνωριζουν /αναλαμβανουν την ευθυνη των πραξεων τους

    σε δε σχεση με την παρουσια της Μερκελε στο δραμα που ζει ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΟΛΙΤΗΣ οφειλεται στην αποδυναμωση του ρολου του ανδρος στην κοινωνια/πολιτικη (δεν ειναι τυχαια η ραγδαια αυξηση των ποσοστων των ερμαφροδιτων προσωπικοτητων/αποπροσανατολισμος του ρολου του αρσενικου …αλλα και του θυληκου…) οπως και απο την αναληψη ρολων απο την γυναικα χωρις ομως να υπαρχει η αναλογη εμπειρια χειρισμων κρισιμων καταστασεων γιαυτο και πελαγωδρομουν σε φασιστικους δυναστικους ρολους (π.χ: Θατσερ, Τσιλερ, Μερκελε…)

    οπου προξενουν κυριολεκτικα …χαος!!! πιστευοντας οτι ετσι πρεπει να πραττουν σαν Εξουσια αφου τους λειπουν απο το γονιδιο τους οι σφυρυλατημενες εμπειριες σε μια ανδροκρατουμενη αιωνων Ιστορια…

    η τεστοστερονη επρεπε να αντιπροσωπευει τον Ανδρα/εξουσια και το οιστρογονο την Γυναικα/υποδοχη…

    τελος πιστευω οτι χωρις την "εριδα" (παντα ενοοω την καλως εννοουμενη συναγωνιστικη διαθεση!) δεν θα υπηρχε σε αυτον τον πλανητη της ΓΑΙΑΣ καμμια διαθεση εξελιξης/ανελιξης σε κανενα επιπεδο πνευματικο/φυσικο/ψυχολογικο/οικονομικο/κοινωνικο/…

    αρα λοιπον μπορει η "εριδα" να κανει την δουλεια της αλλα και επιλογες των εμβιων οντων ειναι δικα της αποτελεσματα εξ αιτιας του κινητρου που αυτη εσπειρε….

    –αγαπητε 7.58 (που το ψυχικο/πνευματικο επιπεδο σου ειναι αρκετα υψηλο ωστε να αντιληφθεις το ασχημο να μην παρουσιαζεσαι με ενα καποιο ψευδωνυμιο ωστε να αποφευγεις τον αριθμο…— του θηριου—)

    χαρηκα την συζητηση μαζι σου διοτι μου οξυνε την σκεψη/συνθεση των γνωσεων μου (δεν μπορω να αντεξω την Βλακεια την Βρωμια την Βλαχια)

  4. αγαπητε ανωνυμε7.58

    σου απηντησα αναλυτικα …αλλα ….δυστυχως ομως η απαντηση μου …
    κοπηκε …στην λογοκρισια του διαχειρηστη…μακαρι ναξερα ..γιατι …

    τα λεμε αλλην φορα γιατι μου ειναι και δυσκολο να γραφω σε αυτο το μαραφετι…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek