Διαφημίσεις

Όπως ενημερώνει ο ιστοχώρος του Μιχάλη Ιγνατίου (mignatiou.com) ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ, για να του δηλώσει ότι τα υπάρχοντα στοιχεία, μέχρι στιγμής, ενοχοποιούν το καθεστώς Άσαντ στην επίθεση με τα χημικά στις 21 Αυγούστου.

Του Μιχαήλ Βασιλείου

Τηλεφωνικές συνομιλίες είχαμε και ανάμεσα στον Ολάντ με τους πρωθυπουργούς της Βρετανίας Κάμερον και Αυστραλίας Ραντ (ίσως βέβαια δεν εκλεγεί καν προσωπικά στις ερχόμενες εκλογές). Όλα δείχνουν ότι οι διεργασίες οδηγούν σε πολεμική εμπλοκή, με τις πληροφορίες που παραπέμπει ο προαναφερθείς ιστοχώρος, να μιλούν για εξέταση του «μοντέλου Κοσόβου», δηλαδή συνεχείς βομβαρδισμούς από το ΝΑΤΟ χωρίς την έγκριση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Τα δύο μεγάλα ερωτήματα που εγείρονται είναι ποια θα είναι η αντίδραση της Ρωσίας και του Ιράν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά δευτερευόντως και της Κίνας. Οι Ιρανοί απείλησαν με ανάφλεξη όλης της περιοχής. Ας επιχειρήσουμε να αναλογιστούμε ένα σενάριο-εφιάλτη το οποίο αποτελείται από λογικούς συνειρμούς – αλυσιδωτές αντιδράσεις κι ας εκτιμήσουμε πόσες πιθανότητες, αυτό ή κάποια παραλλαγή του, έχει πιθανότητες να μας προκύψει στην πορεία. Κάθε μέτωπο θα μπορούσε να ανοίξει βέβαια και ξεχωριστά, χωρίς απαραίτητα να ανοίξουν και τα υπόλοιπα. Έχουμε λοιπόν και λέμε: Χεζμπολάχ και Χαμάς ανοίγουν δύο ταυτόχρονα μέτωπα στο Ισραήλ το οποίο θα απαντήσει με τον γνωστό τρόπο. Οπότε θα έχει ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τα κροκοδείλια δάκρυα για τους εκατοντάδες ή και χιλιάδες Παλαιστίνιους αμάχους που θα χάσουν ξανά τη ζωή τους.

Αυτή τη φορά, πολύ φοβούμαστε, το ότι η ηγεσία της Χαμάς που θα κρύβεται ενδεχομένως, όπως στον πρόσφατο πόλεμο, σε υπόγειο καταφύγιο κάτω από το νοσοκομείο της Γάζας, δεν θα σταματήσει τους Ισραηλινούς από το να τους στείλει στον Αλλάχ, μια και καλή, ενώ η καταστροφή θα είναι τρομακτική. Επίσης, τον Λίβανο ας τον ξεγράψουμε, αφού ο εμφύλιος της δεκαετίας του 80’ ίσως ωχριά μπροστά σε όσα θα συμβούν εκεί.

Τι θα γίνει εάν οι Ιρανοί επιδιώξουν να επεκτείνουν τον πόλεμο ώστε οι επιτιθέμενοι να χάσουν τον έλεγχο; Εάν για παράδειγμα δεχθούν πλήγμα τα χρηματοοικονομικά και ενεργειακά κέντρα του Κόλπου και σημειωθεί γενική σύρραξη από τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κατάρ, τι θα συμβεί (οι επιχειρησιακές δυνατότητές τους είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την κατοχή σε μεγάλους αριθμούς υπερσύγχρονων οπλικών συστημάτων); Τι θα γίνει αν επιχειρήσουν να πλήξουν στόχους στην Τουρκία, όπως π.χ. το ΝΑΤΟϊκό ραντάρ, όπως έχουν απειλήσει στο παρελθόν; Σε ποιο ύψος θα φθάσει η τιμή του πετρελαίου με τον χειμώνα να πλησιάζει. Τι θα έχουν πετύχει οι σύμμαχοι; Να κάνουν πλούσιους τους Ρώσους που δεν θα προλαβαίνουν να μοιράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε τιμές που ίσως φθάσουν στην ιλιγγιώδη τιμή των 250 δολαρίων ανά βαρέλι; Πόσοι μπορεί να εμπλακούν δυνητικά σε αυτό τον πόλεμο και ποια θα είναι η γεωγραφική του έκταση;

Και η Κίνα που αντιμετωπίζει σημαντικά οικονομικά προβλήματα και χρειάζεται υδρογονάνθρακες για να στηρίξει την οικονομική της ανάπτυξη (θα πληγεί έτσι κι αλλιώς αφού θα επηρεαστεί η ζήτηση των προϊόντων) θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα να πλήττεται; Σε ποιο βαθμό θα μπορούσε να φθάσει ο συντονισμός με τη Ρωσία για την προστασία ζωτικών τους συμφερόντων άραγε; Θα έφτανε για παράδειγμα στο σημείο να ανοίξουν κι άλλα μέτωπα στις ΗΠΑ, σε άλλες περιοχές της υφηλίου σε αντίποινα, αφού το να εμπλακούν στη Συρία είναι από στρατιωτικής απόψεως δύσκολο;

Θέμα εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα κι αν δεν γίνει τίποτα από τα προαναφερθέντα, πλην της περίπτωσης του Ισραήλ που την ανάφλεξη τη θεωρούμε σχεδόν νομοτελειακή, οπότε εγείρεται ένα θέμα για ποιον λόγο οι Ισραηλινοί δείχνουν να επιθυμούν την αποχώρηση του Άσαντ. Έχουν μήπως διασφαλίσει ότι θα αποτραβηχτεί στον αλαουιτικό τομέα και η τριχτόμηση θα ολοκληρωθεί χωρίς αποκαλυπτικά σενάρια; Η Χεζμπολάχ δεν θα επιχειρήσει να έχει εδαφική συνέχεια, ή το λιγότερο γειτνίαση με το αλαουιτικό κράτος; Θα χάσει εδάφη ο Λίβανος;

Δευτερευόντως βέβαια, ερώτημα είναι εάν αυτή η στρατηγική θα ήταν αποτελεσματική και σε τι ακριβώς αποσκοπεί. Στην κατάληψη ολόκληρης της Συρίας από τους αντικαθεστωτικούς ή μήπως στην επίσημη τριχοτόμησή της, όπως ήδη αναφέρθηκε, όπου θα επιτραπεί η δημιουργία αλαουιτικού κράτους, πέραν του σουνιτικού και του κουρδικού; Να θυμίσουμε, ότι αυτή η στρατηγική των αεροπορικών βομβαρδισμών αποτελεί άλλη μια παραλλαγή όσων έγιναν όχι μόνο στο Κόσοβο, αλλά και στο Αφγανιστάν, όπου τη βρόμικη δουλειά στο έδαφος την έκανε η Βόρεια Συμμαχία.

Κατά συνέπεια, θα είχε ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε την ανάλυση των υπευθύνων για τη σύγκριση ανάμεσα στους Κοσοβάρους αντάρτες του UCK και τους αντικαθεστωτικούς στη Συρία, στο επίπεδο των στρατιωτικών δυνατοτήτων, ενώ εξίσου ενδιαφέρον θα ήταν να υπολογιστούν πόσοι περισσότεροι από τους 1.300 αμάχους που χάθηκαν από την φερόμενη ως επίθεση με χημικά, από κάποιον από τους αντιμαχόμενους, θα χάσουν τη ζωή τους από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Πάμε όμως κι ένα βήμα παρακάτω. Μήπως στο τέλος μια τέτοια επίθεση, με την παρά φύση συμμετοχή αραβικών κρατών να σφυροκοπούν άλλο ένα αραβικό κράτος, θα έχει σαν αποτέλεσμα να συσπειρωθούν οι φανατικοί μουσουλμάνοι προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στην ήδη άκρως προβληματική Αίγυπτο και όχι μόνο; Θα δούμε άραγε το παρανοϊκό σενάριο τις αιγυπτιακές και τις ισραηλινές δυνάμεις να αφανίζουν τη Χαμάς από τη Γάζα; Και τέλος, πιστεύει κανείς ότι δεν θα τριχοτομηθεί το Ιράκ εάν προκύψει τέτοιο σενάριο; Ήδη οι νεκροί σε μηνιαία βάση είναι χιλιάδες εκεί και λίγοι το συνειδητοποιούν. Θα επιχειρήσει αν εισβάλλει το Ιράν για να προσαρτήσει το σιιτικό νότιο τμήμα που είναι πλούσιο σε υδρογονάνθρακες;

Μήπως πάμε για συνολική αναδιάταξη του χάρτη της Μέσης Ανατολής που θα περιλαμβάνει εκτεταμένες αλλαγές συνόρων; Κι όλα αυτά πως ξεκίνησαν; Επειδή ο Άσαντ υποτίθεται ότι καταπίεζε τους πολίτες του. Χαρήκαμε… ας μας αναφέρουν μία μεσανατολική χώρα που οι πολίτες απολαμβάνουν των ελευθεριών όπως εμείς στη Δύση τις εννοούμε… Το μέγα ερώτημα είναι ποιος είναι ο πραγματικός στρατηγικός στόχος, ο αντικειμενικός σκοπός, ώστε να δικαιολογεί την ανάληψη τέτοιου ρίσκου σε τέτοιες εποχές.

defence-point.gr



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • Select Your Subscription Plan

    1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

6 σχόλια στο “Στήνουν Κόσοβο στη Συρία. Πλησιάζει Αρμαγεδδώνας”
  1. ΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΘΑ ΠΝΙΓΟΥΝ ΣΤΟ ΑΙΜΑ ΤΟΥΣ. ΑΥΤΟ, ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ.

    Νικολας

  2. Βασική διαφορά από το Κοσσυφοπέδιο. Εκεί, καλώς ή κακώς, υπήρχε μια καθαρή πλειοψηφία Κοσοβάρων που ζητούσε ανεξαρτησία, επίσης μια και μόνη, σαφής δύναμη ανταρτών, ο UCK. Οι Δυτικοί λοιποόν "υποβαθμίζουν" (downgrade) την πολεμική ικανότητα των Σέρβων, τους αναγκάζουν να υποχωρήσουν στις απαιτήσεις τους ή να δεχτούν χερσαία επέμβαση και αποτέλεσμα: μεταφέρεται η εξουσία στον UCK.

    Εδώ ούτε μία, συμπαγής εθνότητα υπάρχει, ούτε ένας σαφής στρατός ανταρτών. Εδώ δεν ξέρουν ΑΚΟΜΗ και αυτούς που οι ΙΔΙΟΙ εκπαιδεύουν (στην Ιορδανία) αν είναι Αλ Κάιντα ή όχι.

    Δεν ελέγχουν ούτε τους αντάρτες όλους και δεν έχουν κανένα σχέδιο για αυτή την ανομοιογενή χώρα.

    Επίσης, μη γελιέστε, πάει πακέτο και το Ιράν. Δεν θα αφήσει το Ισραήλ να πάει χαμένη η ευκαιρία. Πάνω στον χαμό θα στήσουν κάποια προβοκάτσια και θα εμπλέξουν το Ιράν, ώστε να γίνει η πολυπόθητη επίθεση στις πυρηνικές εγκαταστάσεις που έχουν ΛΥΣΣΑΞΕΙ από το 2007 να γίνει.

    Αν πέσει Συρία και Ιράν, το παιγνίδι έρχεται στην αυλή της Ρωσσίας, Καύκασο. Πλέον βάζουν μπρος σχέδια αποσταθεροποίησης με ισλαμιστές στην ρωσσική επικράτεια. Σαφές. Άρα η Ρωσσία τώρα είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει. Τώρα ή ποτέ.

    Ο επόμενος γύρος θα παιχτεί σε ρωσσικό έδαφος ή έστω ΚΑΙ σε ρωσσικό έδαφος.

    Μη γελιόμαστε, οι στόχοι είναι δύο

    1) εξουδετέρωση Ιράν, ώστε να βασιλεύει ανενόχλητο το Ισραήλ στη Μέση Ανατολή.

    2) πλήρης έλεγχος τουθ Καυκάσου (στραγγάλισμα Ρωσσίας)

    Υ.Γ. 1 Αν αρχίσουν κάποιοι να ρίχνουν πυραύλους στο Ισραήλ (Ιράν, Χεζμπολάχ), μην εκπλαγείτε αν ένας απ' αυτούς ξεστρατίσει και πέσει στο Τέμενος του Βράχου…

    Υ.Γ. 2 Ένα στριμωγμένο Ιράν ίσως προσβάλει τις δυτικές βάσεις στον Κόλπο ή και τα ίδια τα εχθρικά κράτη του Κόλπου. Αντιλαμβάνεστε τη σημασία ενός τέτοιου γεγονότος.

    Υ.Γ. 3 Στο μεταξύ ετοιμάζεται η νέα 9/11, που μπορεί να παορυσιαστεί ως δήθεν "αντίποινα" του Ιράν σε προσβολές στόχων στο έδαφός του. Η ως κίνηση τρομοκρατών που υποκινούνται από το Ιράν… Φυσικά ο στόχος θα είναι ένα συντριπτικό πυρηνικό πλήγμα κατά του Ιράν και η κήρυξη στρατιωτικού νόμου μέσα στις ΗΠΑ΄.

  3. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΥΝΔΥΝΟΛΟΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΟΥΜΕ ΤΟΝ ΛΑΟ… ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ… ΑΠΛΑ ΧΑΟΣ.

    ΑΛΛΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΡΕΛΛΛΛΛΟ ΧΑΟΣ.

    ΑΛΚΙΔΗ ΗΡΑΚΛΗ… ΑΧΙΛΛΕΑ… ΟΔΥΣΣΕΑ… ΛΕΩΝΙΔΑ… ΠΑΥΣΑΝΙΑ… ΑΛΕΞΑΝΔΡΕ… ΑΓΑΘΟΚΛΗ… ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ… ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ… ΣΩΚΡΑΤΗ… ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ… ΠΛΑΤΩΝΑ… ΘΟΥΚΥΔΙΔΗ… ΠΡΟΚΛΕ… ΒΑΣΙΛΕΙΕ ΒΟΥΛΓΑΡΟΚΤΟΝΕ… ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΕ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΕ… ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ… ΑΝΤΩΝΗ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ… ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ… ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ… ΜΑΡΚΟ ΜΠΟΤΣΑΡΗ… ΓΕΡΜΑΝΕ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗ… ΠΕΡΙΚΛΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΕ… ΙΩΝ ΔΡΑΓΟΥΜΗ… ΚΟΝΔΥΛΗ… ΠΛΑΣΤΗΡΑ… ΠΑΠΠΟΥ…

    ΓΝΩΡΙΖΩ ΟΤΙ ΜΑΣ ΖΗΛΕΥΕΤΑΙ!!!

    ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΑΝ ΘΑ ΜΑΣ ΘΑΥΜΑΣΕΤΑΙ ΚΙΟΛΑΣ… ΘΑ ΔΕΙΞΗ Η ΝΕΚΡΟΨΙΑ.

    ΙΔΩΜΕΝ.

  4. το μονο σιγουρο ειναι οτι το ιραν ξερει πολυ καλα τα σχεδια του ισραηλ"ειναι με το δαχτυλο στο κουμπι"δεν θα μου κανει καμια εντυπωση αν χτυπησουν ξαφνικα το ισραηλ"το μεγαλο μακελειο αυτο θα ειναι"ξαφνικη επιθεση του ιραν.

  5. το μονο σιγουρο ειναι οτι το ιραν ξερει πολυ καλα τα σχεδια του ισραηλ"ειναι με το δαχτυλο στο κουμπι"δεν θα μου κανει καμια εντυπωση αν χτυπησουν ξαφνικα το ισραηλ"το μεγαλο μακελειο αυτο θα ειναι"ξαφνικη επιθεση του ιραν.

  6. 10:08 ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ

    ΣΥΡΙΑ-ΕΠΙΘΕΣΗ Η.Π.Α ΠΤΩΣΗ ΑΣΑΝΤ(1-2 ΜΗΝΕΣ)
    ΡΩΣΙΑ-ΤΡΩΕΙ ΤΑ ΖΩΘΙΚΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΞΕΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ(ΕΧΘΡΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ)ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
    ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΕΜΦΥΛΙΟΣ(ΛΙΓΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ)
    Ε.Ε.-ΚΑΤΑΡΕΕΙ
    Η.Π.Α.-ΚΑΤΑΡΕΕΙ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΔΙΝΕΤΕ ΧΑΟΣ (ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ,ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ,ΘΑΝΑΤΟΣ ΟΜΠΑΜΑ)
    ΚΙΝΑ-ΒΟΗΘΑ ΡΩΣΙΑ ΩΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΦΙΛΙΑ ΒΛΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΗΣ
    ΕΛΛΑΔΑ-ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΤΕΥΘΗΝΟΜΕΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

    —ΣΟΡΕΥΘΕΛΕ—

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *