Σεισμό 8 ρίχτερ μπορεί να δώσει το γιγάντιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα – Τι λένε οι ειδικοί

Σεισμό 8 ρίχτερ μπορεί να δώσει το γιγάντιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα – Τι λένε οι ειδικοί
Το τεράστιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια έχει μήκος 1.500 χιλιόμετρα και μπορεί να δώσει σεισμό μέχρι και 8 ρίχτερ, αφανίζοντας ολόκληρες πολιτείες. «Έχει κοινά χαρακτηριστικά με το ρήγμα της Ανατολίας» εξηγεί στο Newsit o καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Η γη ξύπνησε για μια ακόμη φορά στην Καλιφόρνια. Ο σεισμός των 6,1 ρίχτερ, είναι ο μεγαλύτερος που έχει χτυπήσει την περιοχή τα τελευταία 25 χρόνια αφήνοντας πίσω του δεκάδες τραυματίες και τεράστιες καταστροφές σε δίκτυα και υποδομές.

Το γιγάντιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα και τα κοινά του χαρακτηριστικά με το ρήγμα της Ανατολίας

Οπως εξήγησε στο Newsit o καθηγητής Τεκτονικής Π.Α. και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας “ο σεισμός των 6,1 βαθμών της κλιμακας ρίχτερ στην Καλιφόρνια προέρχεται από ένα μεγάλο ρήγμα το οποίο έχει μια χαρακτηριστική ιδιομορφία, είναι ένα ρήγμα οριζόντιας ολίσθησης.

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στην Καλιφόρνια και το ρήγμα της Ανατολίας έχουν κοινά χαρακτηριστικά καθώς έχουν και τα δύο ένα μήκος τουλάχιστον 1.500 χιλιόμετρα και κυρίως χαρακτηρίζονται από οριζόντια ολίσθηση των εκατέρωθεν τεμαχών.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δηλαδή κατά μήκος του ρήγματος δεν έχουμε 2 τεμάχια που διαχωρίζουν το ρήγμα, το ένα να ανεβαίνει, το άλλο να κατεβαίνει, ή το ένα να πάει επάνω και το δεύτερο κομμάτι να πάει κάτω από το πρώτο. Εδώ έχουμε να κάνουμε μια απλή κίνηση, μια οριζόντια μετάθεση των εκατέρωθεν τεμαχών αλλά με αντίθετη φορά.

Το ένα δηλαδή πάει προν τον Βορρά και το άλλο τέμαχος πάει προς τον Νότο. Αυτά λοιπόν τα δύο τεμάχια τα ορίζει το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα που ουσιαστικά κάνει τον κόλπο στο Λος Αντζελες και περνάει μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Στην ουσία το ρήγμα αυτό διατρέχει όλη την Καλιφόρνια και είναι το πιο ονομαστό και φημισμένο ρήγμα στον κόσμο. Μετά έρχεται το ρήγμα της Ανατολίας που καταλήγει στο βόρειο Αιγαίο.

Το ρήγμα του Αγίου Ανδρέα μπορεί να δώσει σεισμό 8 ρίχτερ!

Εχουμε να κάνουμε με ένα ρήγμα που έχει το “προνόμιο” να έχει μελετηθεί παρα πολύ καλά από τους επιστήμονες. Δεκάδες επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων παρακολουθούν τις διεργασίες που γίνονται κατά μήκος του ρήγματος (σεισμολόγοι, γεωλόγοι, γεωφυσικοί, τοπογράφοι κλπ), είναι δηλαδή στο μικροσκόπιο πολλών επιστημονικών κλάδων.

Ενα από τα στοιχεία που καταννοούμε κατά μήκος αυτού του ρήγματος είναι οτι το ρήγμα στα 3/5 του μήκους της κίνησής του δεν παράγει σεισμούς, παράγει σεισμούς στα 2/5. Δηλαδή αν κινείται 5 εκατοστά κάθε χρόνο, τα 3 εκατοστά είναι ασεισμική παραμόρφωση και τα 2 εκατοστά είναι σεισμική παραμόρφωση που προκαλεί σεισμούς.

Εχουμε να κάνουμε με μια ερπιστική μετακίνηση που δεν παράγει σεισμούς και με μία κίνηση που παράγει σεισμούς. Αυτο λοιπόν το τμήμα της κίνησης μπορεί να δώσει σεισμούς πολύ μεγάλους μέχρι και 7,5 ή και 8 ρίχτερ.


Εχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα ρήγμα που είναι αρκετά καταστροφικό. Βέβαια οι αμερικανοί επιστήμονες έχουν εφεύρει μεθοδολογίες ούτως ώστε να μπορούν τα κτίρια για τον τύπο αυτο του σεισμικού ρήγματος να μην είναι ευάλωτα. Εχουν δηλαδή σχεδιάσει κτίρια και έργα υποδομής ειδικά για αυτό το ρήγμα, για την οριζόντια μετατόπιση αυτού του ρήγματος.

Βέβαια επειδή το ρήγμα διατρέχει πόλεις και κατοικημένες περιοχές οι ζημιές δεν μπορούν να αποφευχθούν. Ιδιαίτερα στον χθεσινό σεισμό, είδαμε πολλά δίκτυα να καταστρέφονται, δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρικά δίκτυα, δίκτυα φυσικού αερίου. Και αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε πως μπορούμε να κάνουμε άτρωτα τα δίκτυα.

Ευτυχώς το ρήγμα δίνει σεισμούς κάθε μια δεκαετία γύρω στα 6 ρίχτερ με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκδήλωση σεισμών με μεγαλύτερο μέγεθος. Οσο περισσότερους σεισμούς έχουμε με μέγεθος από 5,5 ρίχτερ μέχρι 6,2 και 6,3 ρίχτερ τόσο απομακρύνεται η πιθανότητα να έχουμε σεισμό 7 ή 7,5 ρίχτερ που θα προκαλούσε μεγάλες καταστροφές» είπε τέλος ο κύριος Λέκκας.

Ακούστε τι είπε στο NewsIt ο o καθηγητής Τεκτονικής Π.Α. και αντιπρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας:

newsit

Loading...

10 thoughts on “Σεισμό 8 ρίχτερ μπορεί να δώσει το γιγάντιο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα – Τι λένε οι ειδικοί

 1. Ανώνυμος says:

  ΧΑΘΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ,,,
  ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΕ LINK, ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΟΥ ΤΟ ΞΑΝΑΝΕΒΑΣΕΣ ΕΙΧΕ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΧΡΟΝΟ ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ.
  Ξ Α Ν Α Σ Η Κ Ω Σ Ε Τ Ο… ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ

 2. Ανώνυμος says:

  Στην λιστα των δημοσιεύσεων δεν υπαρχει η χθεσινη με το podcast . Aνέχει κανείς
  link σε άλλο site ας το αναρτήσει να μάθουμε τα νεοταξικά bog, τους λυκους με προβια προβάτου.

 3. Ανώνυμος says:

  ΤΟ ΔΕΚΑ ΤΙ ΣΟΥ ΛΕΕΙ?ΠΟΣΟ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΓΕΡΟΝΤΑΔΕΣ ΘΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΟΥΝ ΤΟ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΟ?
  ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΟΤΙ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΟΝΟΝ ΕΛΕΟΣ,ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

 4. Ανώνυμος says:

  David mayer de Rothschild… 25 August (Γενέθλια) …36 χρονών,,.. ο σεισμός έγινε στην βόρεια Καλιφόρνια, περιοχή Νάπα (εκεί υπάρχει χτισμένος Ναός των Rothschild Opus 1)

  • Ανώνυμος says:

   ΦΙΛΕ 9.39 …O DAVID MAYER DE ROTHSCHILD ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ ΟΝΤΩΣ ΣΤΙΣ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ … ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΤΟ 1978…ΑΛΛΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΤΟΥ '80 …ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 31 Η 32 ΧΡΟΝΩΝ…

   ΟΙ ΕBΡΑΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΗ KAI ΤΗΝ ΔΟΞΑΣΙΑ ΟΤΙ Ο ΜΕΣΣΙΑΣ ΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η 35 ΧΡΟΝΩΝ Η ΑΠΟ 40 ΕΩΣ 50 ΧΡΟΝΩΝ…ΓΙΑΝΝΗΣ-ΚΟΖΑΝΗ

   ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
   ΔΩΘΗΚΑΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΛΟΥΣ … ΓΙΑ ΤΟ 2018 …ΓΙΑ ΤΟ 2020 …ΚΑΙ ΤΟ 2024… ΤΑΙΡΙΑΖΟΥΝ ΔΥΣΤΥΧΩΣ…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *