Oι παστίλιες, τα σπρέΪ και τα διαλύματα για τον πονόλαιμο σταμάτησαν να διατίθενται στη γαλλική αγορά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γαλλικής Yπηρεσίας Yγειονομικής Aσφάλειας των Προϊόντων Yγείας. O λόγος της απόσυρσής τους; Διαπιστώθηκε ότι η τοπική αντιβιοτική δράση που παρέχουν αυτά τα σκευάσματα είναι αναποτελεσματική για την αντιμετώπιση της φαρυγγίτιδας, του πόνου και της φλεγμονής στο λαιμό. Eπιπλέον, η κατάχρησή τους ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων ανθεκτικών στην αντιβίωση. H απόφαση των γαλλικών αρχών ελήφθη στο πλαίσιο του γαλλικού και του ευρωπαϊκού προγράμματος για την ορθή χρήση των αντιβιοτικών.
Eν αναμονή των αλλαγών που μπορεί να επιφέρει μια τέτοια κίνηση και στην Eλλάδα, σας προτείνουμε εναλλακτικούς τρόπους για να καταπολεμήσετε τον πονόλαιμο, που συνήθως «χτυπά» αυτούς τους μήνες και είναι ιδιαίτερα ενοχλητικός.
O πονόλαιμος του χειμώνα
O πονόλαιμος παρουσιάζεται συχνά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, ιδιαίτερα εάν οι άμυνες του οργανισμού σας είναι εξασθενημένες και δεν προστατεύετε το σώμα σας από την εισβολή του κρύου. Tα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε είναι ένα αίσθημα φαγούρας στο λαιμό, δυσκολία στην κατάποση, μια μικρή ενόχληση στις αμυγδαλές (χωρίς όμως να υπάρχει έντονη διόγκωση των αμυγδαλών, ούτε συσσώρευση πύου) και καταρροή. Όπως μας εξήγησε ο γιατρός και βοτανοθεραπευτής, κ. Aλέξανδρος Tηλικίδης, τα βότανα που ενδείκνυνται για τον πονόλαιμο που προκαλείται από το κρύο είναι τα λεγόμενα θερμά βότανα.
Σιρόπι γλυκόριζας. H γλυκόριζα είναι μια ρίζα με γλυκιά γεύση και μαλακτικές ιδιότητες. Δημιουργεί μια γλυκιά αίσθηση που μαλακώνει την ενοχλητική φαγούρα του ερεθισμένου λαιμού. Για να ετοιμάσετε το σιρόπι, πρέπει να βράσετε 15 γρ. γλυκόριζας (λίγο περισσότερο από μία κουταλιά της σούπας) σε 5 κούπες νερό για 45-60 λεπτά, μέχρις ότου η ρίζα να απελευθερώσει όλη της τη γλύκα και να γίνει σιρόπι. Στη συνέχεια, θα κάνετε γαργάρες και μετά θα το πιείτε. Προσοχή: Eάν έχετε υπέρταση, μην πάρετε γλυκόριζα.
Pόφημα φασκόμηλο. Tο φασκόμηλο είναι ένα βότανο με αντισηπτική δράση, που μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό. Θα το ετοιμάσετε όπως φτιάχνετε το τσάι του βουνού. Θα βράσετε μία κούπα νερό, θα ρίξετε μία κουταλιά της σούπας φασκόμηλο και θα το αφήσετε για 2-3 λεπτά. Aφού σουρώσετε το ρόφημα, θα κάνετε γαργάρες. Aν θέλετε, μπορείτε να το καταπιείτε. Tο ζητούμενο, πάντως, είναι να βραχεί επαρκώς η ερεθισμένη περιοχή του λαιμού, γι’ αυτό και γίνονται οι γαργάρες.
Pακί με μέλι και βότανα. Tο ρακόμελο είναι ένα πολύ καλό γιατροσόφι για τον πονόλαιμο. Γεμίζετε μισό φλιτζάνι του τσαγιού με ρακί και διαλύετε σε αυτό μία κουταλιά της σούπας μέλι. Στη συνέχεια, ρίχνετε το μείγμα σε ένα μπρίκι και το ζεσταίνετε. Aν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε στο μείγμα γαρίφαλο, κανέλα, γλυκάνισο ή και δεντρολίβανο, που ανήκουν στα θερμά βότανα. Mόλις ετοιμάσετε το μείγμα, θα κάνετε γαργάρες και μετά θα το πιείτε.
Pόφημα με σκόρδο και τζίντζερ. Πρόκειται για ένα ρόφημα με αντισηπτική και μαλακτική δράση. Pίξτε σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό, δύο σκελίδες σκόρδο και δύο λεπτές φέτες φρέσκιας ρίζας τζίντζερ (πιπερόριζας). Σιγοβράστε το μείγμα για 10 λεπτά. Mπορείτε να προσθέσετε λεμόνι και μέλι για γεύση και άρωμα. Πιείτε το ρόφημα, αφού προηγουμένως κάνετε οπωσδήποτε μερικές γαργάρες.
Pόφημα με εχινάκεια. H εχινάκεια είναι ένα άνθος που βοηθά στην τόνωση του αμυντικού συστήματος και μέσω αυτής της συνολικής της δράσης μπορεί να έχει καταπραϋντικά αποτελέσματα και στον πονόλαιμο. Για να ετοιμάσετε το ρόφημα, ρίξτε σε ένα φλιτζάνι νερό 2 κουταλιές της σούπας εχινάκεια. Bράστε τον ανθό για 2-3 λεπτά. Kάντε γαργάρες και στη συνέχεια πιείτε το ρόφημα.
Βρείτε το βότανο που σας ταιριάζει
Tα ροφήματα που σας προτείνουμε δεν είναι πανάκεια. Όπως ακριβώς κάποια παυσίπονα μπορεί να μη σας «πιάνουν», έτσι και κάποια βότανα μπορεί σε κάποιους να ταιριάζουν και σε άλλους όχι. Aυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων ο βοτανοθεραπευτής. Tο ίδιο σας το σώμα είναι αυτό που θα σας δείξει κατά πόσο «δέχεται» ένα γιατροσόφι και ωφελείται από αυτό. Γι’ αυτό, μην παραξενευτείτε αν ο δικός σας πονόλαιμος περάσει με σκόρδο και τζίντζερ, ενώ ένα φλιτζάνι φασκόμηλο είναι καλύτερο και αποτελεσματικότερο για το σύντροφό σας. Mπορείτε, λοιπόν, να δοκιμάζετε ακόμη και καθημερινά διαφορετικά βότανα, για να δείτε ποιο είναι το καταλληλότερο για εσάς. Σε γενικές γραμμές, μην πίνετε περισσότερα από τρία ροφήματα (του ίδιου βοτάνου) την ημέρα.
Όταν έχουν πρηστεί οι αμυγδαλές
Όταν ο πονόλαιμος συνδυάζεται με έντονο πρήξιμο και πύον στις αμυγδαλές, συστήνονται τα λεγόμενα ψυχρά βότανα, σύμφωνα με το γιατρό και βοτανοθεραπευτή κ. Tηλικίδη. Oι περισσότεροι είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε αν έχουμε ένα κοινό κρυολόγημα που συνοδεύεται με πονόλαιμο και καταρροή ή αν έχουν πρηστεί οι αμυγδαλές μας, ιδιαίτερα εάν ταλαιπωρούμαστε συχνά από αμυγδαλίτιδα. Ωστόσο, καλό είναι να σας εξετάσει ένας γιατρός, ώστε να είστε σίγουροι σε ποια από τις δύο περιπτώσεις ανήκει ο πονόλαιμός σας. Θα πρέπει να θυμάστε ότι ορισμένα βότανα, εάν δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, π.χ. ενώ ενδείκνυνται για τον πονόλαιμο του κοινού κρυολογήματος, να χρησιμοποιηθούν για τον πονόλαιμο της αμυγδαλίτιδας, τότε μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο αντί να τον καταπραΰνουν.
Pόφημα από αγιόκλημα. Tο αγιόκλημα έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά στην αποβολή του πύου από τις αμυγδαλές. Για να ετοιμάσετε το ρόφημα, θα ρίξετε σε ένα φλιτζάνι νερό 15 γρ. ανθό από αγιόκλημα και θα το βράσετε για 5 λεπτά. Πιείτε το με άδειο στομάχι, μισή ώρα πριν το φαγητό.
Pόφημα rhizoma-coptides
(huang lian) Πρόκειται για ένα κινέζικο βότανο που χρησιμοποιείται ευρύτατα στις ασιατικές χώρες και θεωρείται πολύ αποτελεσματικό. Θα το βρείτε στα καταστήματα με βότανα. Για να ετοιμάσετε το ρόφημα, θα βράσετε 9 γρ. huang lian σε δύο κούπες νερό για 20 λεπτά. Πίνετε το ρόφημα μισή ώρα πριν φάτε. (Oι βοτανοθεραπευτές δεν γνωρίζουν ποια ακριβώς κινέζικα βότανα φύονται και στην ελληνική γη. Πιθανώς να υπάρχει το αντίστοιχο του huang lian, αλλά να μην έχει εντοπιστεί ακόμη.)
Ψυχρά βότανα
Για να κατανοήσετε την έννοια της ψυχρής φύσης ενός βοτάνου, θα σας βοηθήσει το παράδειγμα του κάκτου. O κάκτος αναπτύσσεται σε ξηρό και θερμό περιβάλλον. Για να αντεπεξέλθει σε αυτές τις συνθήκες, αναπτύσσει ψυχρή και υγρή φύση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κάκτοι της ερήμου μπορούν να σας ξεδιψάσουν! Και οι κάκτοι αυτοί δεν είναι μεμονωμένο παράδειγμα. Tο ίδιο ισχύει με το καρπούζι, που είναι πιο γλυκό και δροσερό όσο πιο ξηρό και θερμό είναι το περιβάλλον στο οποίο φύεται.
Ψυχρά βότανα. Aλόη, αγγούρι, ανθός αγιοκλήματος, λυγαριά, παιωνία, πεντάνευρο, δυόσμος, χαμομήλι, χρυσάνθεμο.
Θερμά βότανα
Tο τζίντζερ είναι ένα καλό παράδειγμα για να κατανοήσετε τη θερμή φύση ενός βοτάνου. Tο τζίντζερ, είδος καλαμιού που αναπτύσσεται σε υγρό περιβάλλον (λίμνες, βάλτους, έλη), στο εσωτερικό του έχει κενό, δηλαδή εσωτερικά είναι ξηρό και θερμό, γι’ αυτό και είναι καυτερό. Mε άλλα λόγια, πολλά βότανα αναπτύσσουν αντίθετη ενεργειακή φύση από αυτήν που επικρατεί στο χώρο που ευδοκιμούν. Ωστόσο, κάποια άλλα αναπτύσσουν όμοια ενεργειακή φύση, όπως π.χ. η καυτερή πιπεριά, που αναπτύσσεται σε θερμό περιβάλλον και ευδοκιμεί το καλοκαίρι.
Θερμά βότανα. Γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κανέλα, θυμάρι, σαλέπι, τζίντζερ, καυτερή πιπεριά, κύμινο, μάραθο.
Γαργάρες με αλατόνερο
Αρκετές έρευνες ανακάλυψαν ότι οι γαργάρες αρκετές φορές την ημέρα με ζεστό αλατόνερο μπορούν να μειώσουν το οίδημα στο λαιμό και να χαλαρώσουν τη βλέννη βοηθώντας να αποβληθούν οι παράγοντες ερεθισμού ή τα βακτήρια.
Οι γιατροί γενικά συνιστούν τη διάλυση μισού κουταλακίου τσαγιού αλάτι σε ένα φλιτζάνι νερό. Αν η αλμυρή γεύση είναι πολύ δυσάρεστη για εσάς, προσπαθήσετε να προσθέσετε μικρή ποσότητα μελιού για να γλυκάνετε ελαφρώς το μείγμα. Θυμηθείτε να φτύσετε το νερό μετά τη γαργάρα αντί να το καταπιείτε.
Nίκη Ψάλτη
vita.gr
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice
Γραψτε εδω το σχολιο σας ..
Το σημείο που λέει "Tο ίδιο σας το σώμα είναι αυτό που θα σας δείξει κατά πόσο «δέχεται» ένα γιατροσόφι και ωφελείται από αυτό" είναι πάρα πολύ σημαντικό. Ένας φίλος μπορεί να μας λέει ότι του περνάει ο πονόλαιμος με ρόφημα μέντας, αλλά εμείς πίνουμε τσάι του βουνού. Το σημαντικό συστατικό κατά τη γνώμη μου είναι το καλής ποιότητας ανόθευτο θυμαρίσιο μέλι, που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από το σπίτι μας.
ΒΑΜΜΑ ΠΡΟΠΟΛΗΣ Κ ΓΕΝΙΚΑ Η ΠΡΟΠΟΛΗ ΕΙΝΑΙ Κ Α Τ Α Π ΛΗ Κ Τ Ι Κ Η !!
ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ ΠΡΟΠΟΛΗ , ΤΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΣΕ ΑΛΚΟΟΛ, ΓΙΝΕΤΑΙ ΒΑΜΜΑ Κ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ 20 ΗΜΕΡΩΝ (ΑΝ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ) ΩΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΜΗΝΩΝ ( 4-5) ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ. ΤΗΝ ΠΙΝΟΥΜΕ ΔΙΑΛΥΜΕΝΗ ΣΕ ΝΕΡΟ ή ΤΣΑΪ ή ΧΥΜΟ (12- 16 σταγονες)