Μάρκος Αυρήλιος «ΤΑ ΕIΣ ΕΑΥΤΟΝ»

Με την ΔΩΡΕΑ ενος "καφε" το μήνα βοηθάς στον αγώνα κατα της φίμωσης της ελευθερίας του λόγου , βοηθάς το Κατοχικα ΝΕΑ

* Πρέπει πάντα να θυμούμαι ποια είναι του συνόλου η φύση και ποιά η δική μου και τι σχέση έχει μ’ εκείνη και ποιο μέρος ποιου συνόλου είναι, καθώς και ότι κανείς δεν μ’ εμποδίζει να κάνω πάντα και να λέω ό,τι είναι συνεπές με την παγκόσμια φύση της οποίας είμαι ένα τμήμα.

* Του ανθρωπίνου βίου η διάρκεια είναι στιγμή, η ουσία του ρευστή, η αίσθηση αμυδρή, όλου του σώματος η σύσταση φτιαγμένη για να σαπίσει. Η ψυχή είναι στρόβιλος, η τύχη ακαθόριστη και η φήμη αόριστη. Με λίγα λόγια, του σώματος όλα ποταμός, τα της ψυχής όνειρο και αχνός, τα της ζωής πόλεμος και ξένων άφιξη και η υστεροφημία λήθη. Τι λοιπόν μπορεί να μας οδηγήσει; Ένα και μόνο η φιλοσοφία. Και τούτο σημαίνει, να έχουμε ασφαλή τον εσωτερικό μας δαίμονα από προσβολή και βλάβη, δυνατότερο από τις ηδονές και τους πόνους.

* Να μην πράττει τίποτα ασυνάρτητα, ούτε με ψευτιές και με υποκρισία και να ’ναι ανεξάρτητος από το αν θα κάνουν ή δεν θα κάνουν κάτι οι άλλοι. Επίσης, τα συμβάντα και τα μοιραία να τα παραδέχεται γιατί έρχονται από εκεί από όπου κι αυτός ήλθε. Κι επάνω απ’ όλα, τον θάνατο με ήρεμη γνώμη να τον περιμένει, όχι ως άλλο τι παρά ως διάλυση των στοιχείων από τα οποία κάθε ζώο συνίσταται. Αν λοιπόν για τα στοιχεία χωριστά δεν είναι τίποτα το φοβερό, ακατάπαυστα να μεταβάλλονται σε κάτι άλλο, γιατί να φοβάται κανείς την μεταβολή και την διάλυση του συνόλου; Είναι πράγμα φυσικό και τίποτα το κακό δεν προκαλεί η φύση.

* Υβρίζει τον εαυτό της η ψυχή του ανθρώπου προπαντός, όταν, εξ ιδίας της πρωτοβουλίας, γίνει ένα απόστημα ή σπυρί του κόσμου. Διότι το να δυσχεραίνει κανείς τα συμβαίνοντα, είναι σαν να αποστατεί από την παγκόσμιο φύση, που μέσα της περιέχονται και των άλλων οι φύσεις.

* Ύβριζε, ύβριζε τον εαυτό σου ώ ψυχή μου! Για να τιμήσεις τον εαυτό σου, δεν θα σου μένει πια καιρός. Σύντομος ο βίος του καθενός. Και σύ, σχεδόν τον έχεις περάσει χωρίς να σέβεσαι τον εαυτό σου, αλλά στις ψυχές των άλλων βάζοντας την ευτυχία σου.

* Δεν υπήρξε ποτέ κανένας που δυστύχησε επειδή δεν ήξερε τι γινόταν στων άλλων την ψυχή. Εκείνοι όμως που της δικής τους ψυχής τις κινήσεις δεν παρακολουθούν, αναγκαστικά θα δυστυχήσουν.

* Όχι μόνο πρέπει να συλλογίζεσαι ότι κάθε ημέρα καταναλώνεται η ζωή σου και λιγοστεύει το υπόλοιπό της, αλλά πρέπει επίσης να συλλογισθείς ότι και αν ζήσεις πολύ παραπάνω, μένει άδηλο αν θα σου διατηρηθεί πάντα όμοια η διάνοια, ώστε ν’ αντιλαμβάνεσαι πράγματα και την φιλοσοφική σκέψη, που τείνει στην γνώση των θείων και των ανθρωπίνων.

Γιατί, αν αρχίσεις να ξεμωραίνετσαι δεν θα σου λείψει η αναπνοή, η τροφή οι εντυπώσεις, οι ορέξεις και τα άλλα παρόμοια, αλλά πριν από τον θάνατο θα σβήσει μέσα ου η δύναμη να διοικείς τον εαυτό σου, να εξακριβώνεις ποιο είναι το καθήκον, να συνδυάζεις και να εξηγείς φαινόμενα, ακόμα και να ξέρεις αν είναι ώρα να αποσυρθείς και όσα τέτοια έχουν απόλυτη ανάγκη από σκέψη συγκεντρωμένη και γυμνασμένη.

* Πρέπει λοιπόν να βιάζεσαι όχι μόνο γιατί ολοένα πλησιάζεις στον θάνατο αλλά και διότι η δυνατότητα αντίληψης και πραγματικής παρακολούθησης των πραγμάτων, εκλείπει πρόωρα.

Marcus_Aurelius_Metropolitan_Museum

Marcus_Aurelius_Metropolitan_Museum

life man (1)

life man (2)

life man (3)

60-106

* Κάθε ενέργειά σου να προέρχεται από την θέλησή σου, να γίνεται με πνεύμα κοινής ωφελείας, μελετημένα και ποτέ από αντίδραση. Μην προσπαθείς να ομορφαίνεις την σκέψη σου με ψεύτικα στολίδια. Μην είσαι πολύλογος ούτε ν’ ανακατώνεσαι πολύ και σ’ όλα. Ο Θεός που είναι μέσα σου να κυβερνά αληθινόν άνδρα, ηλικιωμένο, με διάνοια πολίτου, άρχοντα που έχει τακτοποιημένα τα δικά του και θέση πολεμιστή που περιμένει έτοιμος το σύνθημα της αποχωρήσεως και ούτε όρκους χρειάζεται ούτε μαρτυρίες άλλων. Εσωτερικά ατάραχος δεν αισθάνεται ανάγκη από ξένες βοήθειες δεν ζητεί από άλλους την ησυχία του. Όρθιος λοιπόν πρέπει να στέκεσαι και όχι να σε ορθώνουν άλλοι.

* Αν εκτελείς εκείνα που απαιτεί η κάθε στιγμή, ακολουθώντας τον ορθό λόγο μ’ επιμέλεια, με θάρρος με καλή θέληση και χωρίς πάρεργα, τότε κρατείς τον δαίμονα του εαυτού σου διαρκώς αγνό, ωσάν να επρόκειτο αμέσως να τον επιστρέψεις.

* Οι άνθρωποι αναζητούν τόπους για απόσυρση, εξοχές και παραλίες και όρη και εσύ πολλάκις βρέθηκες να τα λαχταράς. Όλα αυτά όμως είναι χρήσιμα μόνον εις τους ανόητους, αφού εσύ μπορείς όποια στιγμή θελήσεις ν’ αποτραβηχτείς στον εαυτό σου. Γιατί πουθενά δεν είναι πιο ήσυχα και αμέριμνα για τον άνθρωπο παρά μέσα στην ίδια του την ψυχή και ιδίως για εκείνους που έχουν εύτακτο τον εσωτερικό τους κόσμο ώστε όταν τον κοιτάζουν καταλαμβάνονται από μεγάλη γαλήνη. Και ως τέτοια εννοώ την αρμονία. Συχνά δίνε λοιπόν τού εαυτού σου, τού είδους αυτού την απομόνωση και ανανέωσέ τον.

* Την ύπαρξή σου έλαβες ως μέρος ενός συνόλου. Θα εξαφανισθείς αργότερα μέσα σ’ εκείνο που σε γέννησε. Ή μάλλον θα μεταβληθείς και θ’ αναληφθείς στον λόγο που σε δημιούργησε.

* Οικειοθελώς παραδόσου εις την Κλωθώ και άφησέ την να σε πλέξει μαζί με όσα και όποια πράγματα θέλει.

* Όλα είναι εφήμερα και οι μνημονεύοντες και οι μνημονευόμενοι.

* Δεν είναι κακό ότι τα πράγματα μεταβάλλονται ούτε καλό ότι κάποια αποκτούν ύπαρξη από την μεταβολή.

* Να θεωρείς τον εαυτό σου άξιο για κάθε λόγο, για κάθε έργο που είναι σύμφωνο με την φύση σου. Και να μη σε απασχολούν άλλων λόγια και μομφές που ίσως επακολουθήσουν. Αλλ’ αν αυτό που έκαμες ή είπες είναι καλό, να μη χαμηλώνεις ποτέ την δική σου αξία. Όλα αυτά γύρω σου λοιπόν να μην τα κοιτάζεις παρά τράβα τον ίσιο δρόμο κατά την φύση την δική σου και παγκόσμια. Και των δύο ο δρόμος είναι ένας και ο αυτός.

* Προσευχή των Αθηναίων: «Βρέξε, βρέξε φίλε Θεέ Ζεύ, στα χωράφια των Αθηναίων και στις πεδιάδες». Ή να μην προσεύχεσαι ποτέ ή να το κάνεις έτσι απλά και ανοιχτόκαρδα.

* Τα πράγματα καθεαυτά ούτε στο παραμικρό δεν θίγουν την ψυχή ούτε μπορούν να την πλησιάσουν, ούτε μπορούν να προκαλέσουν μεταβολή ή κίνησή της. Η ίδια μεταβάλλει τον εαυτό της και του δίνει κίνηση τα δε εξωτερικά, τα κάνει να είναι, όσο την αφορά σύμφωνα με τα δικά της δεδομένα.

* Ποταμός τα συμβάντα και ρέμα ορμητικό ο χρόνος. Μόλις φάνηκε κάτι και είναι ήδη περασμένο κι’ άλλο περνά και άλλο έρχεται.

* Ψυχούλα είσαι που κουβαλάς νεκρό.

* Εμείς ζούμε για μία στιγμή, μόνο μετά να ξεχαστούμε σε μία τέλεια άγνοια. * Δες πόσοι έχουν περάσει την ζωή τους σε μίση, πάθη, υποψίες… και τώρα είναι νεκροί, είναι μόνο στάχτη.

* Από την ζωή του ανθρώπου η διάρκεια είναι ένα σημείο αλλά η ουσία ξεφεύγει, όλα τα σώματα είναι προκαθορισμένα να καταστραφούν, και η ψυχή αβέβαιη και η φήμη άγνωστη. Σε έναν κόσμο που όλα τα υλικά σώματα είναι σαν ένα ποτάμι, και όλα τα ψυχικά και πνευματικά σαν ένα όνειρο, άυλο, η ζωή είναι ένας πόλεμος και η μετά θάνατον φήμη είναι κάτι που θα ξεχαστεί.

* Όλα υπάρχουν για να πεθάνουν.

* Η διάρκεια της ζωής κάποιου δεν έχει σημασία.

Για τον Μάρκο Αυρήλιο, ο θάνατος ήταν θεμιτός, επειδή έβαζε ένα τέλος σε όλες τις επιθυμίες.

***

Μάρκος Αυρήλιος Αντωνίνος Αύγουστος (πολλές φορές επονομαζόμενος και «Σοφός», 26 Απριλίου, 121 – 17 Μαρτίου, 180) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 161 μέχρι τον θάνατο του, το 180. Ήταν ο τελευταίος από τους τελευταίους πέντε καλούς Αυτοκράτορες (Νέρβας, Τραϊανός, Αδριανός, Αντωνίνος, Μάρκος Αυρήλιος) και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς στωικούς φιλοσόφους. Η βασιλεία του χαρακτηρίζεται από πολέμους στην Ασία απέναντι στην επανακάμπτουσα Παρθική Αυτοκρατορία και με τις γερμανικές φυλές στη Γαλατία και τον Δούναβη, ενώ σημειώθηκε και μία στάση εναντίον του, στην Ανατολή, από τον Αβίδιο Κάσσιο, η οποία απέτυχε.

Ενώ ήταν στις εκστρατείες μεταξύ του 170 και του 180, ο Μάρκος Αυρήλιος έγραψε «Τα Εις Εαυτόν» στα ελληνικά ως πηγή για τη βελτίωση του χαρακτήρα και του πνεύματός του. Ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν ιερέας στη Ρώμη και παθιασμένος πατριώτης. Είχε λογικό μυαλό και ήταν υποστηρικτής και αντιπρόσωπος του Στωικισμού και της Στωικής Φιλοσοφίας. Τα «Εις Εαυτόν» θεωρείται εξαιρετικό έργο, κλασσικό παράδειγμα της στωικής φιλοσοφίας.

Ακόμη και σήμερα θεωρείται ως έργο μνημείο για μια διακυβέρνηση με γνώμονα το καθήκον και την εξυπηρέτηση του συνόλου. Λέγεται πως δεν σκόπευε ο στωικός αυτοκράτωρ να το δημοσιεύσει, γιατί δεν πίστευε στην υστεροφημία

Το βιβλίο τυπώθηκε το 1558 στην Ζυρίχη, από ένα χειρόγραφο που τώρα έχει χαθεί. Το μοναδικό σωζόμενο αντίτυπο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη του Βατικανού. Η σημασία του θανάτου ήταν πολύ βασική στη φιλοσοφία του Μάρκου Αυρήλιου. Δεν πίστευε στη μετά θάνατο ζωή.

Εξ ορισμού ανήκει στην ευρύτερη περιοχή της στωικής ηθικής, αφομοιωμένης όμως και εφαρμοσμένης σε προσωπικό επίπεδο. Επαυξάνοντας έτσι την αξία του, η οποία μπορεί να μετρηθεί σήμερα σε τρία τουλάχιστον κρίσιμα κεφάλαια: ιδεολογίας, σύνταξης και γλώσσας.

Ιδεολογικά εξέχει ο ρυθμιστικός ρόλος που αποδίδεται στο ηγεμονικόν μέρος της ψυχής, το οποίο αντιστοιχεί λίγο-πολύ στο λογιστικόν της πλατωνικής θεωρίας. Με τη διαφορά ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ανθρώπινος λογισμός εντάσσεται στο σύστημα μιας συμπαντικής, έλλογης Φύσης, η οποία δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για μεταφυσική θεολογία, αποκλείοντας έτσι και τη μεταθανάτια ανθρώπινη αθανασία.

Από συντακτική άποψη Τα εις εαυτόν του Μάρκου Αυρηλίου παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον, στον βαθμό που σπανίως προσφεύγουν στο πρώτο πρόσωπο, όπως θα περίμενε κανείς. Προκρίνοντας έναν ευφάνταστο ρητορικό ελιγμό μεταξύ δεύτερου και τρίτου προσώπου. Αποτέλεσμα: το υποκείμενο «εγώ» διακριτικά υποχωρεί στο «συ» και στο «άλλος», ανοίγοντας έτσι τον «υποκριτικό» ορίζοντα του επικοινωνιακού διαλόγου.

Τέλος, σε επίπεδο γλώσσας το κατόρθωμα του Μάρκου Αυρηλίου είναι πράγματι αξιοζήλευτο. Οχι μόνον επειδή ένας ρωμαίος, αυτοκρατορικός στοχαστής, προκρίνει την ελληνική γλώσσα, για να εκφραστεί σε προσωπικό επίπεδο. Αλλά γιατί ξέρει να τη χειρίζεται με μοναδικό τρόπο: εύστοχα, ευλύγιστα, με ενάργεια, συνδυάζοντας έξυπνα τη μεταφορά με την κυριολεξία, συχνά και με μια γενναία δόση ειρωνείας. Που πάει να πει: μεγάλος πειρασμός για τη μετάφραση και τον μεταφραστή. Αναζητήστε το στις εκδόσεις ΘΥΡΑΘΕΝ και δεν προτείνω να το συγκρίνετε με τους σημερινούς κυβερνώντες γιατί θα απογοητευτείτε οικτρά.

Επισκέφθηκε την Αθήνα, ανακηρύσσοντας τον εαυτό του προστάτη της Φιλοσοφίας

Ο Μάρκος Αυρήλιος διδάχθηκε από μερικούς από τους καλύτερους διανοούμενους της εποχής του. Ο Ευφωρίων τον δίδαξε λογοτεχνία, ο Γέμινος, το δράμα, ο Άνδρων, τη Γεωμετρία, ο Κάνινος Κέλερ καί ο Ηρώδης ο Αττικός την ελληνική ρητορική. Ο Αλέξανδρος ο Κοτιαίος τον δίδαξε την Ελληνική γλώσσα καί ο Μάρκος Κορνήλος Φρόντο τη Λατινική γλώσσα.

Λόγω τις σχέσης του Μάρκου Αυρήλιου με τον Φρόντο, σήμερα έχουμε πολλές πληροφορίες για την εποχή και τη βασιλεία του Αντωνίνου. Μέσα από αυτά τα γράμματα φάνηκε ότι ο Μάρκος Αυρήλιος ήταν έξυπνος, σοβαρός και εργατικός νέος. Επίσης δείχνουν και το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον του μελλοντικού αυτοκράτορα για τη φιλοσοφία. Δείχνοντας ανυπομονησία για τα ατέλειωτα μαθήματα των Ελληνικών και των Λατινικών, έγινε υποστηρικτής των «Διατριβών» του Επίκτητου του Ιεραπολίτη, ενός σημαντικού ηθικού φιλοσόφου της Στωικής Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο Μάρκος Αυρήλιος πέθανε στις 17 Μαρτίου του 180 μ.κ.ε. στην πόλη της Βιντιμπόνα (σημερινή Βιέννη), και ο γιος και διάδοχός του Κόμμοδος, ήταν μαζί του. Θεοποιήθηκε και οι στάχτες μεταφέρθηκαν πίσω στη Ρώμη, και έμειναν στο Μαυσωλείο του Αδριανού (σημερινό Καστέλ Σαν Άντζελο) μέχρι την καταστροφή της Ρώμης από τους Βησιγότθους το 410. Οι εκστρατείες του εναντίον των γερμανικών φυλών και των Σαρμάτων μνημονεύτηκαν από μία στήλη και έναν ναό που φτιάχτηκε προς τιμήν τους.

Ο Μάρκος Αυρήλιος έκανε τον γιο και διάδοχό του Κόμμοδο, Καίσαρα το 166 και συναυτοκράτορα το 177, παρόλο που η απόφασή του ήταν εξαιρετικά ατυχής. Η απόφαση του να σταματήσει την διαδοχή μέσω των υιοθεσιών υπήρξε αντικείμενο κριτικής από τους μετέπειτα ιστορικούς, επειδή ο Κόμμοδος υπήρξε ένας κακός αυτοκράτορας, στρατηγός και εγωιστής με ψυχονευρωτικά προβλήματα. Ο θάνατος του Μάρκου Αυρήλιου θεωρείται από πολλούς ως το τέλος της περίφημης Ρωμαϊκής Ειρήνης (Pax Romana). Η απόφαση του να βάλει τον Κόμμοδο ως διάδοχό του ήταν μάλλον λόγω της απουσίας ικανών διαδόχων και της προσπάθειας του να αποφύγει η αυτοκρατορία εμφύλιους πολέμους διαδοχής.

Ο ιστορικός Μάικλ Γκραντ στο βιβλίο του The Climax of Rome (1968) λέει όσον αφορά τον Κόμμοδο, «η νεανική του ζωή ήταν τόσο απογοητευτική και μη-παραδοσιακή, που η καταστροφή ήταν πραγματικά αναπόφευκτη. Αλλά εάν ο Μάρκος Αυρήλιος το ήξερε ή όχι είναι άγνωστο, διότι εάν απέρριπτε το δικαίωμα του γιου του να γίνει αυτοκράτορας και έβαζε κάποιον άλλο, αυτό πιθανόν θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο διαδοχής, και θα ήταν καταστροφικό για μελλοντικές διαδοχές». Έτσι υπολογίζουμε ότι ο Μάρκος Αυρήλιος επέλεξε τον γιο του ως διάδοχο, ώστε να αποφύγει έναν μελλοντικό εμφύλιο πόλεμο ή ίσως όχι;

ΠΗΓΗ

Loading...

7 thoughts on “Μάρκος Αυρήλιος «ΤΑ ΕIΣ ΕΑΥΤΟΝ»

 1. Vas Xen says:

  "Να είσαι σαν βράχος όπου συντρίβονται τα κύματα… Προσπάθησε ν' αντιληφθείς πως μέσα σου είσαι ανώτερος και πιο δυνατός από τα πρωτόγονα ένστικτα τα οποία υποκινούν τα συναισθήματα σου και σε τραβάνε σαν να είσαι μαριονέτα".

  Η αδικία δεν συνδέεται πάντα με κάποια πράξη, συχνά συνδέεται με απραξία.
  Να έχεις τη φήμη του κακού και να κάνεις καλό, είναι μεγαλοπρέπεια.
  Εάν γνώριζες από πια πηγή ρέουν οι ανθρώπινες γνώμες, τότε θα έπαυες να αναζητάς τις επιδοκιμασίες και τους επαίνους των ανθρώπων.

  Περιορίσου στο παρόν.

  Μην ξεχνάς, όταν συμβαίνει κάποιο λυπηρό γεγονός, να βασίζεσαι σε αρχή:
  "Το συμβάν δεν αποτελεί δυστυχία, αλλά η ικανότητα να το ξεπερνάς άξια, είναι ευτυχία".
  Ο καλύτερος τρόπος να εκδικηθείς τον εχθρό σου είναι να μην τον μοιάζεις.

  Μην κάνεις αυτό που απορρίπτει η συνείδησή σου και μη λες ψέματα. Τηρώντας αυτές τις κανόνες θα εκπληρώσεις τον ανθρώπινο προορισμό σου.

  Δε βαρέθηκες να συζητάς για τον αληθινό Άνθρωπο; Ήρθε ο καιρός να γίνεις τέτοιος.
  Ο σκοπός της Ζωής δεν είναι να πας με την πλειοψηφία, αλλά να ζεις σύμφωνα με τον νόμο του Θεού που έχεις μέσα σου και ο οποίος λέγεται συνείδηση.

  Όσο περισσότερο ο άνθρωπος αγαπάει τον εαυτό του, τόσο περισσότερο γίνεται εξαρτημένος από την γνώμη των γύρο ανθρώπων.

  Ο καθένας αξίζει τόσο, όσο αξίζει αυτό για το οποίο κοπιάζει.Το πιο ήσυχο μέρος, όπου ο άνθρωπος μπορεί να απομονωθεί είναι η ψυχή του. Όσο μπορείς πιο συχνά να διαφεύγεις σ’ αυτό το μέρος και να αντλείς απ’ εκεί καινούριες δυνάμεις.

  Άλλαξε την στάση σου απέναντι στα πράγματα που σε ενοχλούν και σύντομα θα αποκτάς ασφάλεια.

  Υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνεις όμοιος με τον Θεό και να μείνεις απαρατήρητος.

  Να πάρεις χωρίς ενθουσιασμό, να δίνεις εύκολα.

  Αυρήλιος, Μάρκος
  (121 – 180 μ.Χ.)

  Αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και γνωστός φιλόσοφος της Στωικής Σχολής.

 2. Ανώνυμος says:

  9-22 ΤΑ ΛΕΣ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ-ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΣΥΧΝΑ ΣΑΝ ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΖΑΝΗ ΠΟΥ ΚΑΠΟΙΟΙ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΟΙ ΠΑΝΕ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟΝ ΦΑΝΕ ΖΩΝΤΑΝΟ-
  ΚΩΣΤΑΣ ΑΘΗΝΑ

 3. Ανώνυμος says:

  ΚΑΙ ΑΝΕΡΑΣΤΟΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΑΠΟΨΗ ΜΑ ΑΠΟ ΑΝΗΜΠΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΕΝΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΜΕ ΑΝΟΥΣΙΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ-
  ΗΡΩ

 4. Ανώνυμος says:

  ΚΑΙ ΣΑΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΝΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΑΣ ΠΟΥ ΝΟΙΩΘΩ ΟΤΙ ΤΗΝ
  ΕΧ ΟΤΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ
  ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ
  ΑΠΟΔΕΧΤΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΟΥ
  ΒΙΚΥ ΝΑΥΠΛΙΟΝ-
  ΟΥ

 5. Ανώνυμος says:

  ΠΑΙΔΙΑ – ΦΙΛΟΙ + ΕΛΛΗΝΕΣ + ΑΝΘΡΩΠΟΙ – ΑΔΕΛΦΙΑ ( ΕΝΝΟΗΣΤΕ ΤΟ ΟΠΩΣ ΘΕΛΕΤΕ ) ΑΦΕΝΟΣ ΕΧΩ ΡΙΞΕΙ… ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ

  ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΨΕΥΔΩΝΥΜΑ ΚΛΠ ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΜΕΣΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΠΑΡΕΕΣ ΦΙΛΟΥΣ ΚΛΠ ..ΚΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΑ..

  ΑΦΕΤΕΡΟΥ ΕΧΩ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΑΡΚΟ ΑΥΡΗΛΙΟ ΠΑΡΑΣΥΡΘΗΚΑ.. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΑ..ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΑΝΑΚΑΝΩ… ( ΟΚ boss…? )

  1. ΛΙΓΟΙ ΕΝΝΟΗΣΑΝ… ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ…

  2. ΑΚΟΜΗ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΚΑΤΑΝΝΟΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ…

  3. ΟΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΙ ΑΓΝΟΗΣΑΝ… ΚΑΙ ΧΛΕΥΑΣΑΝ..

  ( ΠΧ ΜΙΛΩ ΑΝΟΙΧΤΑ ΓΙΑ XHMIKO ΨΕΚΑΣΜΟ ΕΔΩ ΚΑΙ 15 ΧΡΟΝΙΑ… ΜΕΤΑ ΤΑ ΕΓΡΑΦΑ.. ΚΑΙ..? ΟΚ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΤΟ ΔΟΥΝ… ΑΛΛΑ Η ΖΗΜΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ..)

  ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΕΑΝ ΘΑ ΡΙΞΕΙΣ ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ…. ΣΕ ΕΝΑ ΓΕΜΑΤΟ… ΧΩΡΟ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ… ΠΡΕΠΕΙ ΕΞΩ ΝΑ ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟ ΑΛΟΓΟ…. ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑ ΦΥΓΕΙΣ..!

  ΕΠΙΣΗΣ ΛΕΝΕ.. ΟΤΙ ΕΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΙΣΩΣ ΘΑ ΣΕ ΑΓΑΠΗΣΕΙ ,

  ΕΑΝ ΤΟΝ ΜΑΘΕΙΣ ΝΑ ΝΟΕΙ – ΣΚΕΠΤΕΤΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΒΛΕΠΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΣΕ ΜΙΣΗΣΕΙ..

  ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΑ ΟΧΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΙΛΙΑΣΑ…. ΑΦΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑ ΠΟΙΚΙΛΟΤΡΟΠΩΣ / ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΕΠΙΠΕΔΑ.. ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΟΛΑ.. ΘΑ ΕΛΕΓΑ… ΑΦΟΥ…Η ΔΙΑΒΡΩΣΗ.. ΕΙΝΑΙ

  ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ.. ΕΤΣΙ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ , ΑΛΛΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΩ ΜΕ ΑΛΛΟ.. ΤΡΟΠΟ…… ΣΕ ΑΛΛΟ ΤΟΠΟ…!

  Η ΔΥΣΑΡΜΟΝΙΑ VS ΑΡΜΟΝΙΑΣ ( ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΑΛΛΑ…)

  ΤΟ ΦΩΣ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ – ΝΑΙ ΤΟ ΑΚΟΥΤΕ ΘΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΑΚΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΟΙ ΔΟΤΟί.. ΚΕΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ.. ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΣΑΣ ΕΚΤΕΛΕΣΟΥΝ…

  ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΚΑΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΦΩΤΙΣΤΟΥΝ – ΝΙΚΗΣΤΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΦΟΒΟ ΠΡΙΝ ΣΑΣ ΝΙΚΗΣΕΙ ΕΚΕΙΝΟΣ !

  ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΚΑΛΑ !

  ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΑΜΙΣΘΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ… ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΣΧΟΛΙΑ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΦΡΑΓΚΑ ( αυτά εχουν τυφλωσει τόσους..)

  ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΙΠΟΤΑ – ΜΟΝΟ ΕΝΑ SEC ΕΝΑ ΤΙΚ .. ΑΛΗΘΕΙΑΣ… !

  ΕΝΑΝ ΣΠΙΝΘΗΡΑ… ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΨΕΙ ΤΟ ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΑΤΕΙΛΕΙ ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΕΙΡΗΝΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΑ ΓΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΟΥΡΑΝΟ !

  …adios..

  https://www.youtube.com/watch?v=S9pCUEIIDLE

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *