Διαφημίσεις

Κίνδυνος καρκίνου από καφέ, πατατάκια, μπισκότα, ψωμί και φρυγανιές

Μία χημική ουσία που υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα, μεταξύ των οποίων ο καφές, τα πατατάκια, οι τηγανητές πατάτες αλλά και οι βρεφικές τροφές, μπορεί να ενέχει κίνδυνο καρκίνου.

Αυτό ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλείας των Τροφίμων (EFSA), η οποία έδωσε στη δημοσιότητα ένα έγγραφο διαβούλευσης για το ακρυλαμίδιο των τροφίμων.

Το έγγραφο αυτό αποτελεί το προσχέδιο της Επιστημονικής Γνωμοδότησής της για το συγκεκριμένο χημικό και τους δυνητικούς κινδύνους που κρύβει για την υγεία, και τίθεται σε δημόσια διαβούλευση έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2014, ούτως ώστε να έχουν τη δυνατότητα η επιστημονική κοινότητα και οι εταιρείες τροφίμων να υποβάλλουν τα δικά τους στοιχεία.

Όπως εξηγεί η EFSA, το ακρυλαμίδιο χρησιμοποιείται ευρέως ως βιομηχανικό χημικό, ενώ σχηματίζεται όταν ορισμένα τρόφιμα προετοιμάζονται σε θερμοκρασίες άνω των 120 βαθμών Κελσίου.

Το ακρυλαμίδιο δεν παράγεται μόνο από την βιομηχανία τροφίμων, αλλά και στο σπίτι μας: είναι καλά τεκμηριωμένο ότι το τηγάνισμα και το ψήσιμο οδηγούν στην παραγωγή ακρυλαμιδίου – και όσο πιο σκούρο είναι λ.χ. το χρώμα της τηγανητής πατάτας, τόσο περισσότερο ακρυλαμίδιο περιέχει.

Η EFSA πραγματοποίησε αναλύσεις σε 43.419 δείγματα τροφίμων που συνέλεξαν τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Τα δείγματα προέρχονται από βασικές κατηγορίες τροφίμων, όπως οι τηγανητές πατάτες έτοιμες προς κατανάλωση, τα τσιπς πατάτας, οι προτηγανισμένες τηγανητές πατάτες/προϊόντα πατάτας για μαγείρεμα στο σπίτι, το μαλακό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού , τα μπισκότα, κράκερ, φρυγανιές και παρόμοια προϊόντα, ο καφές και τα υποκατάστατα καφέ, οι βρεφικές τροφές και τα επεξεργασμένα τρόφιμα για βρέφη και μικρά παιδιά με βάση τα δημητριακά.

Όπως έδειξαν οι μετρήσεις, τα υψηλότερα επίπεδα ακρυλαμιδίου έχουν ο καφές και τα υποκατάστατα καφέ, τα τσιπς και σνακ πατάτας και τα προϊόντα τηγανητής πατάτας.

Τα χαμηλότερα επίπεδα βρέθηκαν στα επεξεργασμένα τρόφιμα για βρέφη με βάση τα δημητριακά, στο μαλακό ψωμί και στις βρεφικές τροφές που δεν έχουν ως βάση τα δημητριακά.

Νήπια και μικρά παιδιά

Ωστόσο με βάση τους υπολογισμούς της EFSA, την μεγαλύτερη έκθεση σε ακρυλαμίδιο έχουν τα βρέφη, τα νήπια και τα μικρά παιδιά, επειδή η διατροφή τους συχνά περιστρέφεται γύρω από συγκεκριμένα τρόφιμα.

Στα βρέφη τρεις είναι οι κατηγορίες τροφίμων που ευθύνονται κυρίως για την έκθεση σε ακρυλαμίδιο: τα επεξεργασμένα βρεφικά τρόφιμα με βάση τα δημητριακά, τα επεξεργασμένα βρεφικά τρόφιμα που δεν έχουν ως βάση δημητριακά και τα προϊόντα με βάση τις πατάτες (δεν συμπεριλαμβάνουν τις τηγανητές).

Στα νήπια, τα παιδιά και τους εφήβους οι κύριες τροφές έκθεσης είναι τα προϊόντα τηγανητής πατάτας που αντιπροσώπευαν το 50% της ολικής έκθεσης, ενώ ακολουθούν το μαλακό ψωμί, τα μπισκότα, τα κράκερ, οι φρυγανιές, άλλα προϊόντα με βάση δημητριακά και άλλα προϊόντα με βάση τις πατάτες.

Τα ίδια τρόφιμα είναι οι κύριες πηγές ακρυλαμιδίου και στην συνολική έκθεση των ενηλίκων, των ηλικιωμένων και των υπερηλίκων, αλλά μαζί με τον καφέ και τα υποκατάστατά του.

Επιπτώσεις στην υγεία

Η EFSA γράφει ότι μετά την κατανάλωσή του, το ακρυλαμίδιο απορροφάται από τη γαστρεντερική οδό και διαχέεται σε όλα τα όργανα.

Μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι είναι τοξικό και ασκεί αρνητικές επιδράσεις στην ανάπτυξη και την ανδρική αναπαραγωγή, καθώς και ότι είναι νευροτοξικό και καρκινογόνο.

Στους ανθρώπους, η EFSA εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για «μη νεοπλασματικές» (δηλαδή μη καρκινικές) συνέπειες, αλλά υπάρχει «μία ανησυχία όσον αφορά τις νεοπλασματικές επιδράσεις».

Όπως εξηγεί, μολονότι δεν υπάρχουν κλινικές μελέτες που να δείχνουν ότι είναι καρκινογόνο για τους ανθρώπους, «τα περιθώρια έκθεσης στις διατροφικές έρευνες και τις ηλικιακές ομάδες» είναι τέτοια, ώστε θα μπορούσε να υπάρξει πρόβλημα.



Μην αφησετε την Πληροφορια να σας ξεπερασει

Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice

  • 1 Month Subscription
    3 Month Subscription
    6 Month Subscription
    Year Subscription

Από Κατοχικά Νέα

"Το katohika.gr δεν υιοθετεί τις απόψεις των αρθρογράφων, ούτε ταυτίζεται με τα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύει από άλλες ενημερωτικές ιστοσελίδες και δεν ευθύνεται για την εγκυρότητα, την αξιοπιστία και το περιεχόμενό τους. Συνεπώς, δε φέρει καμία ευθύνη εκ του νόμου. Το katohika.gr , ασπάζεται βαθιά, τις Δημοκρατικές αρχές της πολυφωνίας και ως εκ τούτου, αναδημοσιεύει κείμενα και ρεπορτάζ, από όλους τους πολιτικούς, κοινωνικούς και επιστημονικούς χώρους." Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Ειτε ειναι Ψεμα ειτε ειναι αληθεια !Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα και τι κρυβεται πισω απο καθε πληροφορια που αλλοι δεν μπορουν να δουν! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

3 σχόλια στο “Κίνδυνος καρκίνου από καφέ, πατατάκια, μπισκότα, ψωμί και φρυγανιές”
  1. τη μια γονε δημοσιευει; αρθρα με τον χαμερ και τη νεα ιατρικη την αλλη αρθρα με το οτι το τσιγαρο δν προκαλει καρκινο και τωρα ενοχοποιεισ τα πατατακια και τισ φρυγανιεσ. Λοιπον μαλλον τιποτα πλεον καρκινογονο απο το να διαβαζει κανεις τις ΑΣΥΣΤΟΛΕς ΠΑΠΑΡΙΕς ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ

  2. Μία χημική ουσία που υπάρχει σε δεκάδες τρόφιμα…μπορεί να ενέχει κίνδυνο καρκίνου.
    Στους ανθρώπους, η EFSA εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για «μη νεοπλασματικές» (δηλαδή μη καρκινικές) συνέπειες, αλλά υπάρχει «μία ανησυχία όσον αφορά τις νεοπλασματικές επιδράσεις»…

    Πως αποκλείουν τα υπόλοιπα αφού δεν είναι σε θέση να καθορίσουν τα αίτια του καρκίνου κι άλλων ασθενειών; Τι θα μας πασάρουν για την υγεία μας;

    …….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

elGreek