Ο αστεροειδής «Απόφις» προσέλκυσε για άλλη μια φορά την προσοχή των επιστημόνων: την Τετάρτη 9 Ιανουαρίου, πέταξε σε απόσταση 14,5 εκατ. χιλιομέτρων από τη Γη. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας σειράς ειδικών, το 2036 ο αστεροειδής, αν αλλάξει η τροχιά του, θα συγκρουστεί με τον πλανήτη μας.
Ο εν λόγω αστεροειδής, που ονομάστηκε προς τιμήν του αρχαίου αιγυπτιακού θεού του σκότους και της καταστροφής, είναι ένας τεράστιος ογκόλιθος με μάζα 50 εκατομμύρια τόνους και διάμετρο περίπου 300 μέτρα. Τον Απρίλιο του 2029, όπως λένε οι ειδικοί, θα περάσει σε απόσταση περίπου 36 χιλιάδων χιλιομέτρων από τη Γη. Αυτό είναι το ύψος των τροχιών των γεωστατικών δορυφόρων. Και αν ο «Απόφις» βρεθεί ακριβώς σε απόσταση 30404,5 χιλιομέτρων από τη Γη, όπως λένε οι επιστήμονες, μπορεί να βρεθεί στην λεγόμενη βαρυτική κλειδαρότρυπα, στην οποία η δύναμη της βαρύτητας της Γης μπορεί να αναγκάσει τον αστεροειδή να στραφεί προς επικίνδυνη κατεύθυνση. Ωστόσο το ρίσκο σύγκρουσης του «Απόφις» με τη Γη δεν πρέπει να μεγαλοποιείται, υπογραμμίζει ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Αστρονομίας Ντμίτρι Βίμπε:
– Το ρίσκο σύγκρουσής του για σήμερα είναι ένα στις 50 χιλιάδες, δηλαδή η πιθανότητα σύγκρουσης το 2036 είναι ελάχιστη. Πρώτ΄ απ΄όλα, στον «Απόφις» δίνουν προσοχή, επειδή παρά το αρκετά μικρό μέγεθός του έχει σημαντική μάζα και ταχύτητα. Αν σημειωθεί σύγκρουσή του με τη Γη, θα ακολουθήσει έκρηξη ισχύος μερικών χιλιάδων μεγατόνων. Θα είναι καταστροφή περιφερειακής κλίμακας.
Άραγε είναι δυνατή η αποφυγή του κινδύνου, που προέρχεται από το διάστημα με τη μορφή του «Απόφις»; Π.χ., να δοκιμάσουμε να τον καταρρίψουμε με κάποιο τρόπο ή να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε την τροχιά της πτήσης του. Στο θέμα αναφέρεται ο Ντμίτρι Βίμπε:
– Υπάρχουν μερικά σχέδια, τα οποία μας παρέχουν τη δυνατότητα να μετατοπίσουμε ελαφρά όμως έγκαιρα τον «Απόφις» σε άλλη τροχιά, προκειμένου να αποτραπεί η σύγκρουση μ΄αυτόν στο μέλλον. Όμως σε τέτοια περίπτωσηπρέπει να είμαστε προσεκτικοί, γιατί σήμερα η πιθανότητα σύγκρουσης μ΄αυτόν είναι πολύ μικρή. Και εμείς με τις ενέργειές μας μπορούμε να αυξήσουμε αυτή την πιθανότητα.
Ανάμεσα στους επιστήμονες υπάρχουν και πεπεισμένοι πολέμιοι των προσπαθειών επέμβασης στην πτήση του «Απόφις». Όπως είπε ο Γραμματέας Τύπου του Παρατηρητηρίου του Πούλκοβο Σεργκέι Σμιρνόφ, ο αστεροειδής αυτός είναι πραγματικό δώρο για τους αστρονόμους.
– Οι περιοδικές συναντήσεις με τον αστεροειδή είναι επωφελείς για την καλύτερη κατανόηση της φύσης των ουράνιων σωμάτων. Γι΄αυτό το καλύτερο είναι να τοποθετηθούν σ΄αυτόν συσκευές, με τη βοήθεια των οποίων θα καταγραφεί με μεγαλύτερη ακρίβεια η θέση του στο διαστημικό χώρο. Και αν αποδειχτεί ότι κατά το 2019 η προσέγγιση είναι πιο επικίνδυνη, από ότι πιστευόταν, να αλλάξουμε κάπως αυτή την τροχιά.
Για την παρακολούθηση της κίνησης του «Απόφις» στο διαστημικό χώρο οι επιστήμονες ετοιμάζονται να εγκαταστήσουν στον αστεροειδή ή κοντά σ΄αυτόν ραδιοφάρο, με τη βοήθεια του οποίου θα αυξηθεί η ακρίβεια της πρόληψης της μελλοντικής κίνησης του διαστημικού σώματος. Η εκτόξευση διαστημοπλοίου, που θα μεταφέρει στον αστεροειδή τον δορυφόρο-ραδιοφάρο, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μετά το 2020.
Επιλεξτε να γινετε οι πρωτοι που θα εχετε προσβαση στην Πληροφορια του Stranger Voice