in

Υπερωρίες : Από τι κινδυνεύουν όσοι εργάζονται πάνω από 10 ώρες την ημέρα

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Νέα έρευνα μας δίνει έναν λόγο παραπάνω να σχολάσουμε στην ώρα μας

Κόντρα στα στερεότυπα, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα δουλεύουν περισσότερες ώρες από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2018. Δυστυχώς, πριν βιαστείτε να νιώσετε δικαιωμένοι από αυτά τα αποτελέσματα, θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας και τις συνέπειες που μπορεί να έχει όλη αυτή η εργατικότητα για την υγεία σας. Νέα ερευνητικά ευρήματα δείχνουν ότι εκτός από τον ελεύθερο χρόνο μας, οι υπερωρίες ενδέχεται να περιορίζουν και την ίδια τη ζωή μας.

Οι υπερωρίες μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο

Σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Stroke της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, οι υπερωρίες μπορούν σε βάθος χρόνου να δημιουργήσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα που αφορούσαν περισσότερους από 140.000 εργαζόμενους στη Γαλλία, οι οποίοι έχουν απασχοληθεί για τουλάχιστον έξι μήνες. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που αφορούσε την υγεία και την εργασιακή τους ζωή και οι επιστήμονες ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν για να εξετάσουν πιθανές συνδέσεις μεταξύ του ωραρίου εργασίας και της κατάστασης της υγείας των ατόμων.

Συνολικά 1224 από τους συμμετέχοντες είχαν βιώσει εγκεφαλικό επεισόδιο – και φαίνεται πως οι εργασιακές τους συνήθειες δεν ήταν άμοιρες ευθυνών. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι που δούλευαν δέκα ώρες την ημέρα επί τουλάχιστον 50 ημέρες το χρόνο είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό σε σχέση με τους υπόλοιπους. Μάλιστα, αν αυτές οι υπερωρίες συνεχίζονταν για περισσότερα από δέκα χρόνια, το ποσοστό επιπλέον κινδύνου σκαρφάλωνε στο 45%!

«Η σύνδεση των μακροχρόνιων υπερωριών με τα εγκεφαλικά επεισόδια ήταν πιο ισχυρή μεταξύ των ατόμων κάτω των 50 ετών», σημειώνει ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Alexis Descatha. «Ως γιατρός θα συστήνω στους ασθενείς μου να εργάζονται λιγότερο και σκοπεύω να ακολουθήσω και ο ίδιος τη συμβουλή μου».

Οδηγός επιβίωσης μετά τη λήξη του οκταώρου

Αν και η συγκεκριμένη έρευνα δεν αναφέρει τις αιτίες που καθιστούν τη δεκάωρη εργασία επικίνδυνη για την υγεία μας, προηγούμενες μελέτες μπορούν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πού έγκειται το πρόβλημα. Όταν περνάμε τόσο μεγάλο μέρος της ζωής μας στο γραφείο, τείνουμε να αναπτύσσουμε ανθυγιεινές συνήθειες, να κινούμαστε λιγότερο και να βιώνουμε υψηλότερα επίπεδα στρες. Όλα τα παραπάνω αποτελούν συνθήκες που αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα βασικότερα μέτρα αυτοπροστασίας που μπορείτε να λάβετε σε πρώτη φάση συνδέονται άμεσα με τη φροντίδα του εαυτού σας. Εκτός από τη διατροφή και την άσκηση, μην ξεχνάτε να ενισχύετε και την ψυχική σας υγεία. Αφιερώστε πέντε λεπτά το πρωί για να κάνετε διαλογισμό, προσπαθήστε να αδειάσετε το μυαλό σας στη διαδρομή προς το σπίτι ώστε να μην σκέφτεστε τη δουλειά και στον ήδη περιορισμένο ελεύθερό χρόνο σας και, αν αισθανθείτε πως πιέζεστε περισσότερο από ό,τι αντέχετε, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό.

Τέλος, όσο δύσκολη και αν είναι η εποχή που διανύουμε, θυμηθείτε ότι η υγεία σας είναι σημαντικότερη από οτιδήποτε άλλο. Συζητήστε με τους προϊστάμενούς σας στη δουλειά το ενδεχόμενο μείωσης του ωραρίου σας και, αν δεν υπάρχει άλλη λύση, προσπαθήστε να βρείτε μια εργασιακή συνθήκη που να σας ταιριάζει περισσότερο.

tovima.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στον ανακριτή για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα η Ρένα Δούρου

ΚΟΥΛΗ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΤΟΙΜΟ «ΜΠΑΓΚΛΑΒΑ» ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ: ΑΝΟΙΞΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΣ ΤΟ ΚΑΛΑ! ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ-ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΜΕ ΔΙΑΜΕΛΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΟΥ ΠΛΑΣΑΡΑΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΣΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ – Ο ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ!