08:19 - 06/01/2021

Νανοσωματίδια. Καταναλώνουμε περίπου 100 τρισεκατομμύρια την ημέρα.

Τα νανοσωματίδια επηρεάζουν την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών

Τα νανοσωματίδια είναι παντού.

Από καλλυντικά, ρούχα, μέχρι τη σόδα και τα σνακ.

Αν και είναι πολλαπλών χρήσεων, τα νανοσωματίδια έχουν ένα μειονέκτημα, λένε οι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Binghamton και το Πανεπιστήμιο Cornell σε μία πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Nanotechnology.
Αυτά τα μικροσκοπικά σωματίδια, ακόμη και σε χαμηλές δόσεις, θα μπορούσαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο μακροπρόθεσμα στην υγεία μας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συντάκτη του άρθρου, Gretchen Mahler, βοηθό καθηγητή της βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Binghamton, μεγάλο μέρος της υπάρχουσας έρευνας σχετικά με την ασφάλεια των νανοσωματιδίων έχει γίνει μόνο για τις άμεσες συνέπειες στην υγεία.

Σοκ: Τα νανοσωματίδια προκαλούν καρδιακές προσβολές και καρκίνο

Αλλά αυτό που οι Gratchen Mahler και ο Michael L. Shuler του Πανεπιστημίου Cornell μαζί με την ομάδα των ερευνητών τους ήθελαν πραγματικά να μάθουν, ήταν το τι συμβαίνει όταν κάποιος εκτίθεται συνεχώς σε μικρές δόσεις – πχ όταν θα παίρνατε ένα φάρμακο ή ένα συμπλήρωμα διατροφής που περιλαμβάνει νανοσωματίδια σε κάποια μορφή.

Ποιά νανοτρόφιμα, καταναλώνουμε στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

«Νομίζαμε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη μέτρηση των πιο ανεπαίσθητων επιδράσεων αυτού του είδους της πρόσληψης, ήταν να παρακολουθούμε την αντίδραση των εντερικών κυττάρων», είπε ο Μάλερ.
«Και το κάναμε αυτό με δύο τρόπους:.
In vitro, μέσω ανθρώπινων επιθηλιακών εντερικών κυττάρων που είχαμε καλλιεργήσει στο εργαστήριο και in νίνο, μέσω του εντερικού επιθηλίου ζωντανών κοτόπουλων,τα δε αποτελέσματα και στις δύο έρευνες επεσήμαναν το ίδιο πράγμα – ότι η έκθεση σε νανοσωματίδια επηρεάζει την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών στην κυκλοφορία του αίματος. »

Η απορρόφηση του σιδήρου, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό, ήταν ιδιαίτερου ενδιαφέροντος εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο απορροφάται και επεξεργάζεται μέσω του εντέρου.
Ο τρόπος που ο Mahler και η ερευνητική ομάδα του το εξέτασαν, ήταν με το να χρησιμοποιήσουν νανοσωματίδια πολυστερίνης, επειδή είναι εύκολα ανιχνεύσιμα λόγω των φθορίζουσων ιδιοτήτων που έχουν.

Functionalized, weakly cationic gold nanoparticles work in clumps to unzip DNA. Image credit: Yaroslava Yingling.

«Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι για σύντομες εκθέσεις, η απορρόφηση του σιδήρου μειώθηκε κατά περίπου 50 τοις εκατό», είπε ο Mahler.

«Αλλά όταν επεκτείναμε την περίοδο του χρόνου εκθέσης, η απορρόφηση αυξήθηκε στην πραγματικότητα κατά περίπου 200 τοις εκατό -. Τα νανοσωματίδια σίγουρα επηρεάζουν την πρόσληψη του σιδήρου και την μεταφορά του.»

Ενώ η οξεία έκθεση από το στόμα προκάλεσε διαταραχές στην απορρόφηση και την εντερική μεταφορά του σιδήρου, η χρόνια έκθεση προκάλεσε αναδιαμόρφωση των εντερικών λαχνών – οι μικροσκοπικές, προεξοχές σαν δάχτυλα,οι προεξοχές αυτές- που είναι ζωτικής σημασίας για την ικανότητα του εντέρου να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά – μεγαλώνοντας τις λάχνες και επιτρέποντας έτσι στον σιδήρο να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος πολύ πιο γρήγορα.

«Τα κύτταρα του εντέρου είναι μια πύλη που τα νανοσωματίδια που καταπίνουμε, πρέπει να περάσουν για να εισέλθουν στο σώμα», δήλωσε ο Mahler. Παρακολουθήσαμε την απορρόφηση του σιδήρου τόσο in vivo όσο και in vitro και βρέθηκε ότι τα νανοσωματίδια πολυστερίνης επηρεάζουν την διαδικασία απορρόφησης και προκαλούν μία »φυσιολογική» αντίδραση.

Το επόμενο βήμα για τον Μάλερ και την ομάδα του είναι να εξετάσουν κατά πόσον παρόμοιες διαταραχές στην απορρόφηση άλλων θρεπτικών συστατικών θα μπορούσε να συμβαίνει. όπως και σε άλλα ανόργανα στοιχεία όπως το ασβέστιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος.

Επίσης, στην ατζέντα της έρευνας είναι η αντίδραση των άλλων θρεπτικών συστατικών όπως των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K.
Και τα κοτόπουλα και τα έντερα τους θα είναι σίγουρα μέρος αυτής της επόμενης φάσης της μελέτης.

«Η γαστρεντερική οδός ενός κοτόπουλου έχει πολύ παρόμοια χαρακτηριστικά με εκείνης ενός ανθρώπου», δήλωσε ο Mahler. «Μπορούμε να μάθουμε πολλά από το πως λειτουργούν οι ιστοί του κοτόπουλου, που σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε καλύτερες προβλέψεις σχετικά με το πώς θα αντιδράσουν οι άνθρωποι.»

Και οι άνθρωποι καταναλώνουν σίγουρα αρκετά νανοσωματίδια – περίπου 100 τρισεκατομμύρια από αυτά κάθε μέρα.

Το εξαιρετικά μικρό τους μέγεθος και οι εκπληκτικές τους ιδιότητες ,τα καθιστούν όλο και πιο συχνά παρόντα σε τρόφιμα και φαρμακευτικά προϊόντα.

Αν και η επίδραση της χρόνιας έκθεσης στα νανοσωματίδια παραμένει κάπως άγνωστη, η κατάποση των »διαιτητικών΄΄ νανοσωματιδίων είναι πιθανών να είναι η αιτία για την αύξηση μιας σειράς ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Crohn.

(ΧΜ)2

Με τόσα πολλά νανοϋλικά υπό ανάπτυξη και με τόσα πολλά που έχουμε ακόμη να μάθουμε για την τοξικότητα των νανοσωματιδίων και τις δυνατότητες αντίδρασης των ιστών του ανθρώπου, ο Mahler και η ομάδα του ελπίζουν ότι η εργασία τους, ιδιαίτερα το μοντέλο in vitro, θα προσφέρει ενα αποτελεσματικό χαμηλού κόστους εργαλείο εξακρίβωσης.

Ευαγγέλου Μαριάννα
βιοχημικός Μsc
ΠΗΓΗ :
Νανοσωματίδια στη διατροφή

sciencedaily.com

fytro.wordpress.com

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Be the first to comment

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh