in

ΚΕΕΛΠΝΟ: Πως μεταδίδεται η ελονοσία

Στήριξε το εργο του Κατοχικά Νέα

Η ελονοσία είναι δυνατό να μεταδοθεί μέσω μετάγγισης αίματος, από ασθενή που φέρει στο αίμα το παράσιτο της ελονοσίας.

Για τον σκοπό αυτό, οι επιστήμονες εφαρμόζουν στη χώρα αυστηρά μέτρα αποτροπής ενός τέτοιου ενδεχομένου, όσο μικρό κι αν είναι.

Τα παραπάνω επισημαίνουν οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), περιγράφοντας τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται την τρέχουσα περίοδο.

Ουσιαστικό στοιχείο των μέτρων αυτών, είναι η ακραία σχολαστικότητα των μέτρων ασφαλείας αίματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, αποκλείονται από την αιμοδοσία οι λεγόμενες “επηρεαζόμενες περιοχές”, δηλαδή περιοχές όπου έχει ανιχνευθεί τουλάχιστον ένα κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Ο χαρακτηρισμός αυτός και η λίστα των “επηρεαζόμενων περιοχών” χρησιμοποιείται από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) για την έκδοση κατάλληλων οδηγιών προς τις υπηρεσίες Αιμοδοσίας της χώρας.

Ο ορισμός των επηρεαζόμενων από την ελονοσία περιοχών, γίνεται από διεπιστημονική ομάδα εργασίας, έπειτα από την εξέταση επιδημιολογικών, εντομολογικών και γεωγραφικών δεδομένων για κάθε κρούσμα ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης.

Αποχαρακτηρισμός

Για ακόμα πιο σχολαστική ασφάλεια του αίματος, η διάρκεια του χαρακτηρισμού της κάθε “επηρεαζόμενης περιοχής” είναι πάνω από ένα έτος και ο αποχαρακτηρισμός γίνεται εφόσον δεν υπάρχουν περαιτέρω ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης για δύο περιόδους κυκλοφορίας κουνουπιών.

Η ελονοσία, όπως και άλλα νοσήματα που μεταδίδονται με “διαβιβαστές”, όπως τα κουνούπια, που μεταδίδουν νοσήματα, αποτελούν νοσήματα προτεραιότητας για τις υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της Ελλάδας και ολόκληρης της Ευρώπης.
Αυτό συμβαίνει, διότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις περιοχές κυκλοφορίας των κουνουπιών, ενώ η αύξηση των ταξιδιών και της μετανάστευσης παγκοσμίως συνεπάγονται αυτονόητα αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων.

Διάγνωση

Τα εισαγόμενα είναι κρούσματα που η νόσος διαγνώστηκε στη χώρα μας, ενώ είχαν μολυνθεί πριν εισέλθουν σε αυτή.
Σύμφωνα με τους ειδικούς του ΚΕΕΛΠΝΟ, τα τέσσερα σποραδικά κρούσματα εγχώριας μετάδοσης τη φετινή περίοδο έως τώρα δεν δικαιολογούν την εκτός μέτρου επικέντρωση στο θέμα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων ελονοσίας με ενδείξεις εγχώριας μετάδοσης έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2011 – 2012, μετά την εφαρμογή συστηματικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νοσήματος, ειδικά στις περιοχές που εμφανίστηκαν συρροές.

Δημ.Κ.

medicalland.gr

Report

What do you think?

Written by Κατοχικά Νέα

Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια!
Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Comments

Leave a Reply
  1. Θέλω να δω εσάς που είστε ενάντια στα εμβόλια θα εμβολιασετε τα παιδιά και τους εαυτούς σας σε περίπτωση κρουσματος η θα πάτε για αρωματοθεραπεια;

    • Οι ανθρωποι που δεν εμολιαζουν τα παιδια τους ειναι τοσο ανευθυνοι και ανεγκεφαλοι, που θα πανε σε κανεναν ομοιοπαθητικο να τους δωσει νερακι γαργαρο για να προστατευουν…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΑΓΙΟΡΕΙΤΗΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΖΕΙ ΤΗΝ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ !

Η NASA γνωρίζει την Άφιξή μας