16:06 - 20/08/2016

Aν το κατανοήσεις μπορείς να το κόψεις…

Ήρθε ένας άνθρωπος σε μένα. Επί τριάντα χρόνια κάπνιζε το ένα τσιγάρο μετά το άλλο. Ήταν άρρωστος και οι γιατροί του έλεγαν: “Δεν θα γίνεις ποτέ καλά, αν δεν κόψεις το τσιγάρο.” Αλλά ήταν χρόνιος καπνιστής, δεν μπορούσε να κάνει τίποτα. Είχε προσπαθήσει – δεν είναι πως δεν είχε προσπαθήσει – είχε προσπαθήσει πολύ, και είχε υποφέρει πολύ προσπαθώντας, όμως μόνο για μια-δυο μέρες κι έπειτα η παρόρμηση επέστρεφε με τόση δριμύτητα, που τον παρέσερνε μαζί της. Έπεφτε πάλι πίσω στα ίδια.

Εξαιτίας του καπνίσματος, είχε χάσει κάθε αυτοπεποίθηση. Ήξερε πως δεν μπορούσε να κάνει ένα τόσο μικρό πράγμα, πως δεν μπορούσε να κόψει το τσιγάρο. Είχε γίνει ανάξιος στα ίδια του τα μάτια. Θεωρούσε τον εαυτό του τον πιο ανάξιο άνθρωπο του κόσμου. Δεν ένιωθε κανένα σεβασμό για τον εαυτό του. Ήρθε και σε μένα.

“Τι να κάνω;” με ρώτησε. “Πώς να κόψω το τσιγάρο;”
Του είπα, “Κανείς δεν μπορεί να κόψει το τσιγάρο.
Χρειάζεται κατανόηση. Το κάπνισμα τώρα πια δεν είναι μόνο ζήτημα δικής σου απόφασης. Έχει μπει στον κόσμο των συνηθειών σου. Έχει απλώσει ρίζες. Τριάντα χρόνια είναι πολύς καιρός. Οι ρίζες του είναι μέσα στο σώμα σου, μέσα στην χημεία σου. Έχει απλωθεί παντού.

Δεν είναι ζήτημα του τι αποφασίζει το κεφάλι σου. Το κεφάλι σου δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Το κεφάλι είναι ανίσχυρο. Μπορεί να αρχίζει διάφορα πράγματα, αλλά δεν μπορεί να σταματήσει τόσο εύκολα. Μια που το άρχισες και το εφαρμόζεις τόσο καιρό, είσαι σπουδαίος Γιόγκι. Τριάντα χρόνια άσκηση στο κάπνισμα! Έγινε πια αυτεξούσιο. Πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις μηχανικά.” Εκείνος είπε: “Τι σημαίνει να σταματήσω να το κάνω μηχανικά;”

Και αυτό είναι όλο κι όλο ο διαλογισμός : Μην κάνεις τίποτα μηχανικά.

Του είπα, “Κάνε το εξής: Ξέχνα το πώς να το κόψεις. Δεν υπάρχει λόγος. Για τριάντα χρόνια τώρα καπνίζεις και όμως είσαι ζωντανός. Έχεις υποφέρει φυσικά, αλλά είσαι και σ’ αυτό συνηθισμένος. Και τι σημασία έχει αν θα πεθάνεις λίγες ώρες νωρίτερα, από ό,τι θα πέθαινες χωρίς το κάπνισμα; Τι θα κάνεις εδώ; Τι έχεις κάνει ως τώρα; Τι νόημα έχει λοιπόν, αν θα πεθάνεις την Δευτέρα, ή την Τρίτη, ή την Κυριακή’ φέτος, ή του χρόνου, τι σημασία έχει;”

Είπε, “Ναι, είναι αλήθεια, δεν έχει σημασία.”

Τότε είπα, “Ξέχασε το λοιπόν” δεν θα το σταματήσουμε καθόλου. Μάλλον, θα προσπαθήσουμε να το καταλάβουμε. Έτσι, την επόμενη φορά κάνε το κάπνισμα διαλογισμό.”

Είπε, “Διαλογισμό το κάπνισμα;” “Ναι”, είπα. “Αν οι άνθρωποι του Ζεν μπορούν να μετατρέπουν το τσάι σε διαλογισμό και να το κάνουν τελετή, γιατί όχι; Μπορεί να γίνει και το κάπνισμα το ίδιο ωραίος διαλογισμός.”

Έδειξε μεγάλο ενθουσιασμό. Είχε ζωντανέψει!
“Διαλογισμό; Πες μου λοιπόν, δεν κρατιέμαι!”

Του έδωσα τον διαλογισμό. Είπα, “Κάνε το εξής: Όταν θα βγάζεις το πακέτο με τα τσιγάρα από την τσέπη σου, κινήσου αργά. Απόλαυσέ το, δεν υπάρχει καμιά βιασύνη. Να είσαι συνειδητός, σε εγρήγορση, με επίγνωση, βγάζε το αργά, με πλήρη επίγνωση. Έπειτα βγάλε το τσιγάρο από το πακέτο με πλήρη επίγνωση, αργά, όχι με τον παλιό βιαστικό τρόπο, τον ασυνείδητο τρόπο, τον μηχανικό τρόπο.

Έπειτα άρχισε να χτυπάς ελαφρά το τσιγάρο στο πακέτο, αλλά με μεγάλη εγρήγορση. Άκουγε τον ήχο, όπως ακριβώς κάνουν οι άνθρωποι του Ζεν, όταν το σαμοβάρι αρχίζει να τραγουδάει και το τσάι αρχίζει να βράζει και το άρωμα χύνεται στον αέρα. Έπειτα μύρισε το τσιγάρο και την ομορφιά του…”
Είπε, “Μα, τι λες; Ποια ομορφιά του;”

“Είναι όμορφο. Ο καπνός είναι τόσο θεϊκός, όσο και κάθε τι άλλο. Μύρισέ το! είναι η μυρωδιά του Θεού.”
Έδειξε λίγη έκπληξη: “Τι; Αστειεύεσαι;”
“Όχι, δεν αστειεύομαι.”

Ακόμη κι όταν αστειεύομαι, δεν αστειεύομαι. Σοβαρολογώ απολύτως.
“Έπειτα βάλτο στο στόμα σου, με πλήρη επίγνωση, άναψέ το με πλήρη επίγνωση. Απόλαυσε κάθε μια πράξη, κάθε μικρή πράξη και διαίρεσέ την σε όσο περισσότερες μικρές πράξεις γίνεται, ώστε να αποκτήσεις όλο και πιο πολλή επίγνωση.

Έπειτα τράβηξε την πρώτη ρουφηξιά: Ο Θεός με την μορφή του καπνού. Οι Ινδουϊστές λένε: Ανναμ Μπραχμ. Η τροφή είναι Θεός. Γιατί όχι και ο καπνός; Όλα είναι Θεός. Γέμισε τελείως τα πνευμόνια σου, είναι Πράναγιαμ αυτό. Σου δίνω την νέα γιόγκα της νέας εποχής! Έπειτα ελευθέρωσε τον καπνό, χαλάρωσε, άλλη μια ρουφηξιά και πήγαινε πάρα πολύ αργά.

Αν το καταφέρεις αυτό, θα σου κάνει εντύπωση, σύντομα θα δεις τι ανόητο πράγμα, που είναι. Όχι επειδή σου λένε οι άλλοι πως είναι ανόητο, όχι επειδή σου λένε οι άλλοι πως είναι κακό. Θα το δεις εσύ. Και δεν θα το δεις μόνο διανοητικά. Θα το δεις με όλη σου την ύπαρξη’ θα είναι το όραμα της ολικότητάς σου. Κι έπειτα μια μέρα, αν σταματήσει, σταμάτησε, αν συνεχίσει, συνέχισε. Δεν είναι ανάγκη να σε απασχολεί.”

Μετά από τρεις μήνες ήρθε και είπε, “Κι όμως, σταμάτησε!”
“Τώρα”, είπα, “δοκίμασέ το και σε άλλα πράγματα.”
Αυτό είναι το μυστικό: Μην είσαι ρομπότ. Όταν περπατάς, περπάτα αργά, παρατηρητικά. Όταν κοιτάς, κοίταζε παρατηρητικά και θα δεις πως τα δέντρα είναι πιο πράσινα απ’ ό,τι πριν και τα ρόδα είναι πιο ρόδινα απ’ ό,τι ήταν πριν. Άκου! Κάποιος μιλά, κουτσομπολεύει. Άκουγε, άκουγε προσεκτικά. Κι όταν μιλάς, μίλα προσεκτικά. Άφησε να φύγει ο αυτοματισμός από κάθε καθημερινή δραστηριότητά σου.

Από το βιβλίο του Osho – Η περιπέτεια της σιωπής, Τεχνικές διαλογισμού του OshoAA

..Και σίγουρα θα σε βοηθήσει να το κόψεις η μέθοδος πίεσης στο αυτί….ΕΔΩ

facebook.com

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (6)

 1. Ανώνυμος 08/20/2016 @ 8:55 ΜΜ

  Το τσιγαρο ειναι για να σε ζαλιζει οποιοι ειναι καπνιστες σιγουρα θα τους εχει τυχει αν εχουν πολλες ωρες να καπνισουν μολις κανουν τσιγαρο να ζαλιζονται αυτη ειναι και η ουσια του καπνου να καπνιζεις δηλαδη κυριως περιστασιακα(με 2-3 πακετα τσιγαρα να περνας ολο το χρονο)τοτε δεν σε βλαπτει…αυτα.

 2. Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΑΙ Ο ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ 08/20/2016 @ 9:37 ΜΜ

  Ετσι ακριβως θα επρεπε να κανουν διαλογισμο ολοι οι ελληνες πολιτικοι προτου αποφασισουν τοσο ευκολα να ξεπουλανε τα ιερα χωματα της ελλαδας λες και εχουν να διαχειριστουν κατι που ανηκει μονο σ αυτους ή λες και ο ελληνικος λαος τους έδωσε εντολή να μην αφησουν σπιθαμη γης πλεον στους ελληνες και στις ελληνιδες.
  Πραγματι αν εφαρμοζαν τη μεθοδο του διαλογισου μ αυτο το τροπο, δυο επιλογες θα ειχαν να κανουν ή να μην διαπραγματευοντουσαν καθολου την Ελλαδα, τους Ελληνες/ίδες με κανενα ανταλλαγμα ή να πανε στο πιο βαθυ σημειο της Πύλου όλοι μαζι χωρις να εξαιρειται κανεις με μια εννιαια μεγαλη πετρα να πανε στο βυθο της θαλασσας μπας και γλιτωσει η ελληνικη φυλη.

  ΥΓ. αιδώς αργείοι (φράση με την οποία επιπλήττουμε κάποιους, συνήθως όταν ενεργούν αντίθετα με τα λόγια τους, ντροπή σας)

 3. ΜΟΛΟΣΣΟΣ 08/20/2016 @ 9:44 ΜΜ

  Ο OSHO ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΑΛΙΑΤΣΟΣ. ΜΑΥΡΟΨΥΧΗΣ.

  ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΣΤΟ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ.
  ΚΑΠΝΙΖΑ ΓΙΑ 23 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ 40 ΤΣΙΓΑΡΑ ΗΜΕΡΙΣΙΩΣ.
  ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΝΑ ΜΗ ΓΙΝΕΙΣ ΠΡΟΔΟΤΗΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΟΥ.

  • οτι να ναι 08/21/2016 @ 10:53 ΜΜ

   ΚΑλσπέρα,

   ΚΑι εγώ κάπνιζα 13 χρόνια και το έκοψα μαχαίρι. ο Όσσο όμως δεν είναι σκατοψύψης όπως λες … έχω φιαβάσει αρκετά του βιβλία και είναι εξαιρετικός. Αν σε τυφλώνει το δόγμα και θεωρείς όλα τα άλλα @@ απλα κόψε το .. όπωε έκανες και με το τσιγάρο … τότε θα καταλάβεις τηη κακή εξάρτηση που είχες και σε αυτό

   Φιλικά

 4. Ανώνυμος 08/23/2016 @ 5:37 ΜΜ

  Τι εγινε κυριοι διαχειριστες? πνιγουμε και σχόλια τωρα ???

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh