11:05 - 19/04/2021

COVID-19: Το τέλος της χειραψίας;

Επιμέλεια: Θάνος Ξυδόπουλους

Η πανδημία έχει σταματήσει τις απλές χειρονομίες, ενώ οι κοινωνικές αποστάσεις και οι αυστηρές πρακτικές υγιεινής έχουν γίνει μέρος της καθημερινής μας ζωής ως ένας απαραίτητος τρόπος ελαχιστοποίησης της εξάπλωσης του ιού. Πρέπει αυτός ο νέος τρόπος αλληλεπίδρασης να είναι μόνιμος;

Ορισμένοι λένε ότι ενδέχεται να μην επιστρέψουμε στους παλιούς τρόπους και ότι δεν θα έπρεπε ούτε όταν τελειώσει η πανδημία. Ο Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ, είπε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε χειραψίες ποτέ ξανά». Φυσικά υπάρχουν πολλοί που διαφωνούν με αυτό.

Η απώλεια της περιστασιακής αφής μπορεί να είναι επιζήμια για την κοινωνία στο σύνολό της με τρόπο που δεν μπορεί να αντισταθμιστεί αγκαλιάζοντας αυτούς τους λίγους ανθρώπους που βρίσκονται πιο κοντά μας. Ίσως, εφόσον κριθεί ασφαλές, τα μακροπρόθεσμα οφέλη της χειραψίας, της αγκαλιάς ή του φιλιού στο μάγουλο μπορεί να υπερτερούν των κινδύνων.

Ως ενήλικες, η φυσική επαφή, όπως το κράτημα των χεριών, μπορεί να προσφέρει προστασία από μια αγχωτική εμπειρία. Η φυσική επαφή αυξάνει επίσης την ανοσολογική λειτουργία.

Πολλοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει φοβίες, που σχετίζονται με την επιστροφή τους στη συνήθεια να συγκεντρώνονται σε ομάδες, ακόμη και μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Αυτό το άγχος είναι κατανοητό, αλλά μακροπρόθεσμα θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις ομαδικές συγκεντρώσεις. Ο συγχρωτισμός με πολλούς ανθρώπους αναπτύσσει την αλληλεγγύη, την ενότητα και την κοινή ταυτότητα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Χρειάζεται κανείς ν΄ανατρέξει στις ” Πηγές του Ολοκληρωτισμού” της Hannah Arendt για να ερμηνεύσει το Νέο Ολοκληρωτισμό: όλα τα τυραννικά καθεστώτα φροντίζουν να προκαλούν την Απομόνωση.

Μία καλή συνήθεια που απέκτησαν πολλοί άνθρωποι είναι η καλύτερη υγιεινή των χεριών τους, αλλά και το να μένουν σπίτι τους όταν έχουν κρυολόγημα ή γρίπη. Κι αυτό είναι καλό. Σε πολλές χώρες, οι εκστρατείες ενημέρωσης για την υγεία από την αρχή της πανδημίας, οδήγησαν σε σοβαρή βελτίωση σε θέματα που αφορούν την προσωπική υγιεινή, για παράδειγμα τη μεγάλη σημασία που έχει η υγιεινή των χεριών και τα οφέλη που αυτή αποφέρει. Πρέπει να συνεχίσουμε να αποφεύγουμε το άγγιγμα και να κρατάμε αποστάσεις ή να μένουμε σπίτι μας, όταν πάσχουμε από κρυολόγημα ή γρίπη.

Η μάσκα, η οποία έχει καθιερωθεί εδώ και πολύ καιρό σε άλλους πολιτισμούς ως μέσο για την προστασία των άλλων -και όχι για εμάς- μπορεί να υποθέσουμε ότι θα είναι περιστασιακό μέρος της ζωής μας για τα επόμενα χρόνια.

Ο βαθιά ριζωμένος χαρακτήρας των κοινωνικών συνηθειών και τελετουργιών εξηγεί γιατί η κοινωνική απόσταση ήταν τόσο δύσκολη και αφύσικη για πολλούς.

zougla.gr

Loading...
Σχετικά με Κατοχικά Νέα
Η συντακτική ομάδα των κατοχικών νέων φέρνει όλη την εναλλακτική είδηση προς ξεσκαρτάρισμα απο τους ερευνητές αναγνώστες της! Έχουμε συγκεκριμένη θέση απέναντι στην υπεροντοτητα πληροφορίας και γνωρίζουμε ότι μόνο με την διαδικασία της μη δογματικής αλήθειας μπορείς να ακολουθήσεις τα χνάρια της πραγματικής αλήθειας! Εδώ λοιπόν θα βρειτε ότι θέλει το πεδίο να μας κάνει να ασχοληθούμε ...αλλά θα βρείτε και πολλούς πλέον που κατανόησαν και την πληροφορία του πεδιου την κάνουν κομματάκια! Είμαστε ομάδα έρευνας και αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε μαζί μας καμία ταμπέλα που θα μας απομακρύνει από το φως της αλήθειας ! Το Κατοχικά Νέα λοιπόν δεν είναι μια ειδησεογραφική σελίδα αλλά μια σελίδα έρευνας και κριτικής όλων των στοιχείων της καθημερινότητας ! Το Κατοχικά Νέα είναι ο χώρος όπου οι ελεύθεροι ερευνητές χρησιμοποιούν τον τοίχο αναδημοσιεύσεως σαν αποθήκη στοιχείων σε πολύ μεγαλύτερη έρευνα από ότι το φανερό έτσι ώστε μόνοι τους να καταλήξουν στο τι είναι αλήθεια και τι είναι ψέμα ! Χωρίς να αναγκαστούν να δεχθούν δογματικές και μασημενες αλήθειες από κανέναν άλλο πάρα μόνο από την προσωπική τους κρίση!

Σχόλια Αναγνωστών (1)

  1. Παναγιώτης Πολίτης 04/19/2021 @ 7:00 ΜΜ

    όταν τελειώνουν οι πραγματικοί άνδρες, τελειώνουν και οι χειραψίες.

Σχολιάστε

To e-mail σας δεν θα δημοσιευθεί


*


Μην συνεχιζεις να βοηθας της σελιδες που θελουν να σου προσφερουν προπαγανδα !

Παρακαλώ απενεργοποιήστε τον AdBlocker σας! Το να εχεις adBlocker σε ανεξαρτητες σελιδες ειναι σαν να θες αυτες οι σελιδες να σταματησουν να προσφερουν δωρεαν της υπηρεσιες τους η να κλεισουν!.. Αν μας εκτιματε σαν σελιδα σας παρακαλουμε απενεργοποιηστε τον AdBlocker σας!

How to disable? Refresh