Τι είναι η Αγάπη ? J. Krishnamurti…

Όταν λοιπόν ρωτάς τι να΄ ναι η αγάπη, ίσως να είσαι πολύ φοβισμένος για να δεις την απάντηση. Μπορεί να σημαίνει απόλυτη αναστάτωση. Μπορεί να σου διαλύσει την οικογένεια. Μπορεί να ανακαλύψεις ότι δεν αγαπάς τη γυναίκα, τον άντρα ή τα παιδιά σου. Αλήθεια τους αγαπάς ? Μπορεί να χρειαστεί να γκρεμίσεις συθέμελα το σπίτι που εσύ ο ίδιος έχεις χτίσει, μπορεί να μην ξανά γυρίσεις ποτέ πια στην εκκλησία.

Όμως εάν επιμείνεις και θέλεις πραγματικά να μάθεις, τότε θα δεις ότι:

• ο φόβος δεν είναι αγάπη
• η εξάρτηση δεν είναι αγάπη
• η ζήλεια δεν είναι αγάπη
• η κτητικότητα και η κυριαρχία επί του άλλου δεν είναι αγάπη
• η ευθύνη και το καθήκον δεν είναι αγάπη
• η αυτολύπηση δεν είναι αγάπη
• η αγωνία σου να μην κατορθώσεις να αγαπηθείς δεν είναι αγάπη
• η αγάπη δεν είναι το αντίθετο του μίσους όσο και η ταπεινότητα είναι το
αντίθετο της ματαιοδοξίας

Εάν λοιπόν αφαιρέσεις όλα αυτά, όχι πιέζοντάς τα αλλά ξεπλένοντάς τα όπως η βροχή ξεπλένει τη σκόνη πολλών ημερών από ένα φύλλο, τότε ίσως έρθεις αντιμέτωπος με αυτό το περίεργο λουλούδι, που ο άνθρωπος πάντα διψά να ανακαλύψει.

Εάν δεν έχεις λάβει αγάπη, όχι απλά λίγες σταγόνες αλλά σε αφθονία, εάν δεν είσαι γεμάτος από αυτή, ο κόσμος οδεύει στην καταστροφή. Ίσως να γνωρίζεις θεωρητικά ότι η ενότητα της ανθρωπότητας είναι απαραίτητη και η αγάπη είναι ο μόνος τρόπος, αλλά ποιος θα σου διδάξει την αγάπη ?Gemoderm

Ξεχάστε τις αιμορροΐδες για πάντα!

Το σπρέι Gemoderm βοηθά να απαλλαχθεί κανείς από αιμορροΐδες και ραγάδες του πρωκτού. Χρησιμοποιείται για εξωτερικές και εσωτερικές αιμορροΐδες, την θρόμβωση και τη φλεγμονή, φαγούρα και έκζεμα πρωκτού, κατά αιμορροΐδες μετά τον τοκετό. Σπρέι έχει αντισηπτική, αντι, τοπική αναισθητική, αιμοστατική και στυπτική δράση, προωθεί την απορρόφηση των αιμορροΐδων και την αποκατάσταση του ορθού, θεραπεύει γρήγορα τις ραγάδες του πρωκτού και εξαλείφει την αιμορραγία.

ΤΙΜΗ 49,00

ΑΓΟΡΑ ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΒΟΛΗ

 Powered by WebCash


Θα σου πει κάποια αυθεντία, κάποια μέθοδος, κάποιο σύστημα πώς να αγαπάς ? Εάν κάποιος σου πει, αυτό δεν είναι αγάπη. Μπορείς να πεις, ¨Θα εξασκηθώ στην αγάπη, κάθε μέρα και ώρα, θα κάθομαι και θα το σκέφτομαι. Θα εξασκηθώ στο να είμαι ευγενικός και καλός με τους γύρω μου και θα αναγκάσω τον εαυτό μου να νοιάζεται για τους άλλους ?¨

Θεωρείς πραγματικά ότι μπορείς να πειθαρχήσεις στην αγάπη, να εξασκηθείς πάνω σε αυτήν ? Όσο λοιπόν εσύ θα εξασκείσαι στην πειθαρχία και τη θέληση να αγαπάς, η αγάπη θα το σκάει απ’ το παράθυρο. Εξασκώντας κάποια μέθοδο ή κάποιο σύστημα αγάπης μπορείς ίσως να γίνεις εξαιρετικά έξυπνος ή πιο ευγενικός ή να επιτύχεις μία ειρηνική κατάσταση, όμως όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την αγάπη.

Σε αυτόν τον κατεστραμμένο και ερημικό κόσμο δεν υπάρχει αγάπη γιατί τον βασικότερο ρόλο παίζουν η ευχαρίστηση και η επιθυμία, παρόλο που χωρίς αγάπη η καθημερινή ζωή δεν έχει κανένα νόημα. Και δεν μπορείς να έχεις αγάπη εάν δεν υπάρχει ομορφιά. Η ομορφιά δεν είναι κάτι που βλέπεις, ένα όμορφο δέντρο, μία όμορφη φωτογραφία, ένα όμορφο κτήριο ή μία όμορφη γυναίκα. Ομορφιά υπάρχει μόνο όταν η ψυχή και το μυαλό σου ξέρουν τι είναι η αγάπη.

Χωρίς την αγάπη και αυτή την ιδιαίτερη αίσθηση ομορφιάς δεν καλλιεργείται καμία αρετή, και γνωρίζεις πολύ καλά πως ό,τι και να κάνεις, εξέλιξε την κοινωνία, τάισε τους φτωχούς, το μόνο που θα επιφέρει είναι μεγαλύτερη βλάβη, γιατί χωρίς αγάπη μόνο ασχήμια και φτώχια μπορούν να ευδοκιμήσουν μέσα στην καρδιά και το μυαλό σου.

Όμως όταν υπάρχει αγάπη και ομορφιά, ό,τι επιλέξεις είναι το σωστό, ό,τι κάνεις είναι σε τάξη. Εάν ξέρεις πώς να αγαπάς, τότε μπορείς να κάνεις ό,τι σου αρέσει, γιατί είναι αυτή που θα λύσει όλα τα προβλήματα.

Έτσι λοιπόν καταλήγουμε στο συμπέρασμα: Μπορεί το μυαλό να αγγίξει την αγάπη χωρίς σκέψη, χωρίς πίεση, χωρίς κάποιο βιβλίο, δάσκαλο ή καθοδηγητή ? Να την αγγίξει απαλά όπως ένα γλυκό ηλιοβασίλεμα ? Φαίνεται τελικά πως ένα πράγμα είναι απολύτως απαραίτητο και αυτό είναι το πάθος, το πάθος χωρίς κίνητρο, που δεν είναι αποτέλεσμα δέσμευσης ή αφοσίωσης, ένα πάθος που δεν είναι λαγνεία. Ένας άνθρωπος που δεν γνωρίζει τι είναι το πάθος δεν πρόκειται ποτέ να ανακαλύψει την αγάπη, γιατί αυτή συμβαίνει μόνο όταν αφεθούμε ολοκληρωτικά.

Ένα μυαλό που αναζητά δεν είναι ένα παθιασμένο μυαλό και το να αγγίξεις την αγάπη χωρίς αναζήτηση είναι ο μοναδικός τρόπος να φτάσεις σε αυτή, φτάνοντας αβίαστα, φυσικά και όχι ως αποτέλεσμα κάποιας προσπάθειας ή εμπειρίας. Μία τέτοια αγάπη, θα ανακαλύψεις, δε γνωρίζει χρόνο. Μία τέτοια αγάπη είναι προσωπική και απρόσωπη συνάμα, χωράει μέσα της και το άτομο και το σύνολο ταυτόχρονα.

Όπως ένα λουλούδι που έχει ένα άρωμα, μπορείς να το μυρίσεις ή να το προσπεράσεις. Αυτό το λουλούδι είναι για όλους και για αυτόν που θα μπει στον κόπο να εισπνεύσει βαθιά τούτη τη μυρωδιά και να το ατενίσει με ευχαρίστηση. Είτε κάποιος είναι δίπλα του, στον κήπο, είτε πολύ μακριά είναι το ίδιο για το λουλούδι, γιατί είναι γεμάτο με αυτό το ισχυρό άρωμα κι έτσι το μοιράζει σε όλους.

Η αγάπη είναι κάτι νέο, φρέσκο, ζωντανό. Δε γνωρίζει από χθες και αύριο. Βρίσκεται πέρα από τη φασαρία της σκέψης. Μονάχα το αθώο μυαλό γνωρίζει τι είναι η αγάπη και το αθώο μυαλό μπορεί να ζήσει σε έναν κόσμο που δεν είναι αθώος.

Το να βρεις αυτό το καταπληκτικό πράγμα που ο άνθρωπος αιώνια αναζητά μέσα από τη θυσία, τη λατρεία, τις σχέσεις, το σεξ, μέσα από κάθε μορφή απόλαυσης και πόνου, είναι εφικτό μόνο όταν η σκέψη κατανοήσει τον εαυτό της και καταλήξει φυσικά στο τέλος της. Τότε η αγάπη δεν έχει αντίθετο, τότε η αγάπη δεν έχει σύγκρουση.

Μπορεί να αναρωτιέσαι ¨Μα αν ανακαλύψω μία τέτοια αγάπη, τι θα απογίνουν η γυναίκα μου, τα παιδιά μου, η οικογένειά μου ? Πρέπει να έχουν κάποια ασφάλεια¨. Όταν θέτεις ένα τέτοιο ερώτημα δεν έχεις βγει ποτέ από το πεδίο της σκέψης, το πεδίο της συνείδησης. Καθώς εάν μια φορά βγεις από αυτό το πεδίο δεν θα αναρωτηθείς ποτέ κάτι τέτοιο, γιατί θα γνωρίζεις πια τι είναι η αγάπη και σε αυτή δε χωρά η σκέψη και κατά συνέπεια και ο χρόνος. Ίσως να διαβάζεις γοητευμένος και μαγεμένος αυτή τη στιγμή, αλλά το να πας πέρα από τη σκέψη και το χρόνο κάτι που συνεπάγεται να πας πέρα από τη λύπη σημαίνει να συνειδητοποιήσεις ότι υπάρχει μία άλλη διάσταση που ονομάζεται αγάπη.

Όμως δεν ξέρεις τι να κάνεις για να καταλήξεις σε αυτή την εκπληκτική πηγή, οπότε τι κάνεις? Εάν δεν ξέρεις τι να κάνεις, δεν κάνεις τίποτα, έτσι δεν είναι? Απολύτως τίποτα. Τότε ενδόμυχα είσαι εντελώς σιωπηλός. Καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό ? Σημαίνει ότι δεν ψάχνεις, δεν αναζητάς, δεν επιδιώκεις, δεν υπάρχει κανένα απολύτως κέντρο. Εκεί είναι η αγάπη …

Το κείμενο αποτελεί απόσπασμα από το βιβλίο ¨Freedom from the known¨ by J. Krishnamurti

Μετάφραση κειμένου: Δημητρίου Άρτεμις

Σχετικά Άρθρα:

Αγάπη και Συμπόνια …

H Συχνότητα της Αγάπης 528 Hz …

hypnotherapy4u.gr

2 thoughts on “Τι είναι η Αγάπη ? J. Krishnamurti…

 1. Nektar says:

  1. Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον.

  2. και αν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί.

  3. και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα ίνα καυθήσωμαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι.

  4. Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται.

  5. ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται το κακόν.

  6. ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία,

  7. πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει.

  8. η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει, είτε δε προφητείαι, καταργηθήσονται, είτε γλώσσαι, παύσονται, είτε γνώσις, καταργηθήσεται…

  13. νυνί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα, μείζων δε τούτων η αγάπη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *