Συσκευή προειδοποίησης για τσουνάμι τοποθετούν στον Κορινθίακο

Σχόλιο: Η επιλογή της τοποθεσία για την τοποθέτηση της συσκευής προειδοποίησης για τσουνάμι δεν είναι καθόλου τυχαία. Η περιοχή επηρεάζεται πολύ λιγότερο από την υπόλοιπη Ελλάδα από το φαινόμενο την πλημμυρίδας και της άμπωτης και επιπλέον η πιο σεισμογενής, μάλιστα στο εγγύς παρελθόν έχει δώσει σεισμούς πολύ μεγαλύτερους από 7,5+

tsounami ellada

Μία νέα πειραματική συσκευή χαμηλού κόστους για την καταγραφή της στάθμης της θάλασσας, που θα προειδοποιεί έγκαιρα για επερχόμενο τσουνάμι…

ανέπτυξαν επιστήμονες του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Center-JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πρώτες τέσσερις συσκευές εγκαταστάθηκαν ήδη τον Οκτώβριο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία (από δύο σε κάθε χώρα), ενώ άλλες 16 θα εγκατασταθούν στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το JRC, μία από αυτές θα τοποθετηθεί σύντομα στον Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι βασίζονται τόσο σε σεισμογράφους, όσο και σε σταθμούς μέτρησης της στάθμης των υδάτων. Οι σταθμοί αυτοί εγκαθίστανται συνήθως κατά μήκος των ακτών.


Προτασεις Προιοντων χρησιμων για το Αμεσο Μελλον σου :

Business Card Survival 100% ΔΩΡΕΑΝ!

Είναι το πιο ωραίο εργαλείο επιβίωσης που έχετε δει ποτέ ...Αυτό το έξυπνο εργαλείο είναι ένα ανεκτίμητο μικρό gadget που μπαινει στο πορτοφόλι σας που εξυπηρετεί 11 λειτουργίες. Είναι ένα:1. Ανοιχτήρι2. Άκρη μαχαιριού3. Κατσαβίδι με σχισμές / επίπεδη κεφαλή4. Χάρακας5. Ανοιχτήρι καπακιού6. 4 Θέσεις κλειδί7. Κλειδί Wingnut8. Λεπίδα πριονι9. Οδηγός βοηθητικού δείκτη10. 2 Θέσεις Wrench11. Τρύπα μπρελόκ / κορδόνιΠάρτε ένα σήμερα για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχει σημασία πού βρίσκεστε για να είστε πάντα προετοιμασμένοι σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Πρέπει να είστε άνω των 18 ετών για να αγοράσετε αυτό το στοιχείο. Ο φορέας αυτού του εργαλείου αποδέχεται κάθε ευθύνη για τη χρήση ή την κακή χρήση του.

ΤΙΜΗ ΔΩΡΕΑΝ

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η νέα συσκευή Inexpensive Device for Sea Level Measurement (IDSL) μετρά τη στάθμη του νερού σε πραγματικό χρόνο. Η μέτρηση γίνεται κάθε πέντε δευτερόλεπτα και τα στοιχεία μεταδίδονται στους κεντρικούς υπολογιστές του JRC. Τα δεδομένα είναι άμεσα διαθέσιμα για ανάλυση και πρόσβαση σε αυτά από μια ειδική ιστοσελίδα.

Εκτός από τον Κορινθιακό, τέτοιες συσκευές θα τοποθετηθούν στην Ιταλία, στο Λίβανο, στο Μαρόκο, στη Ρουμανία, στην Τυνησία και στην Τουρκία. Το όλο δίκτυο θα ενταχθεί στο ευρύτερο Σύστημα Προειδοποίησης για Τσουνάμι σε Βόρειο Ατλαντικό και Μεσόγειο (NEAMTWS), που έχει στήσει η διακυβερνητική ωκεανογραφική επιτροπή της Unesco.

newsit.gr

Loading...

3 thoughts on “Συσκευή προειδοποίησης για τσουνάμι τοποθετούν στον Κορινθίακο

 1. αννα says:

  Καλημερα
  Εμας μας ρωτησαν ?????
  Δεν εμπιστευομαι κανεναν ξενο οργανισμο.
  Υπαρχουν Ελληνες επιστημονες πολυ καλυτεροι απο αυτους.
  Ας παρουν τα μπιχλιμπιδια τους και να μας αδειασουν τη γωνια.
  Ας τα βαλουν στα δικα τους κρατη.
  Εμεις δεν θελουμε.

 2. Ανώνυμος says:

  Σε αυτήν την τεράστιας έκταση θάλασσα? Το ξέρουμε ότι θα δώσει σεισμό άνω των 8R. Τώρα μας δείχνουν την περιοχή περίπου. N. D

 3. ΠΑΝΟΣ says:

  Η συσκευή θα τοποθετηθεί εδώ
  filodimos.gr/index.php/all-issues/group1-/2012-11-11-15-50-51/59740-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%80%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CF%81%CF%81%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%BD%CE%AD%CE%BF-%CE%BB%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%BD%CE%B9-%CE%B1%CE%B9%CE%B3%CE%AF%CE%BF%CF%85,-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B5%CE%B8%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%BF-%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%AF%CE%B7%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%84%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%AC%CE%BC%CE%B9
  ΓΙΑΤΙ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ

  Συμφωνα με τους ερευνητές ο κίνδυνος να προκληθεί τσουνάμι στις ακτές της Πελοποννήσου, που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο, παραμένει υπαρκτός, καθώς έχει καταγραφεί ανάλογο φαινόμενο τον Φεβρουάριο του 1963 στις ακτές της Δυτικής Αιγιάλειας, μετά τη μεγάλη υποθαλάσσια κατολίσθηση στην Παναγοπούλα. Υπάρχουν βεβαίως και καταγεγραμμένες ιστορικές πηγές που αναφέρουν την πρόκληση μεγάλων παλιρροϊκών κυμάτων μετά από σφοδρούς σεισμούς στο Αίγιο, κατά τον 18ο και 19ο αιώνα, που προκάλεσαν καταστροφές στη λιμενική ζώνη. Σήμερα όμως, σε περίπτωση που εκδηλωθεί αντίστοιχο φαινόμενο οι καταστροφές θα είναι ακόμα μεγαλύτερες, λόγω της πυκνής δόμησης πάνω στον αιγιαλό. Μάλιστα, αν το τσουνάμι εκδηλωθεί κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τότε είναι πιθανόν να υπάρξουν θύματα από πνιγμούς, εξαιτίας της υψηλής επισκεψιμότητας που υπάρχει στις θαλάσσιες περιοχές.

  Το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών έχει μελετήσει τα χαρακτηριστικά των τσουνάμι που μπορεί να προκληθούν στο Κορινθιακό Κόλπο. Έχει υπολογισθεί ότι το ύψος ενός τσουνάμι στον Κορινθιακό δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 4 μ. με 4,5 μ. στο σημείο γένεσής του και θα φθάσει τις ακτές σε 2 έως 18 λεπτά.
  Πάνος Αίγιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *