Σύντομα επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις

ΣυντάξειςΣύντομα επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις

Όσο αφορά το οικονομικό μέλλον κάποιοι το έχουν προβλέψει χωρίς να μας ενημερώνουν, κάποιοι έχουν ενημερωθεί συνεχίζοντας να μη μας ενημερώνουν και κάποιοι άλλοι δεν δίνουν σημασία.

Πριν χρόνια, περίπου το έτος 2006, είχα παρακολουθήσει σεμινάρια σχετικά με κάποια δουλειά που ήθελα να με προσλάβουν και εν τέλει λόγω προσωπικών συναισθημάτων και σκέψεων αποφάσισα να μην συνεχίσω και να μην ασχοληθώ καν. Για να μην μακρηγορώ, το ζητούμενο ήταν πως βάρος τότε η εταιρία ήθελε να δώσει σε προγράμματα συνταξιοδοτικά και υγείας.

Πόσο μπροστά μπορούσε και έβλεπε και γιατί;

Σήμερα εν έτη 2015, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης ανακοινώνει (στις 06-11-2015) μπροστά στα μάτια όλων των συνταξιούχων, από τους οποίους για πολλά χρόνια έκανε κάποιες κρατήσεις από τον μισθό τους με σκοπό να λαμβάνουν ένα επιπλέον ποσό σήμερα, ότι καλεί Έκτατη Γενική Συνέλευση με ένα εκ των θεμάτων του σχετικά με την κατάργηση επικουρικής σύνταξης.

Επιπλέον, η διοίκηση του ΕΤΕΑ έχει παραγγείλει τη σύνταξη αναλογιστικής μελέτης σχετικά με το ύψος των περικοπών των συντάξεων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του Ταμείου.
Σύμφωνα με στοιχεία της έκθεσης του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) γεννιούνται δύο σενάρια:


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σενάριο 1ο: ότι ο εργαζόμενος με μέσες αποδοχές θα παίρνει το 2056 ως σύνταξη το 54,1% των αποδοχών του.

Σενάριο 2ο: το οποίο και αποτελεί το εναλλακτικό σενάριο, όπου το δίχτυ ασφαλείας αναφορικά με τις συντάξεις θα αναπροσαρμόζεται με βάση τους πραγματικούς μισθούς, ο εργαζόμενος με μέσες αποδοχές θα παίρνει ως σύνταξη το 63,2% των αποδοχών του.

Και το ερώτημα που φυσικά γεννιέται είναι πόσος θα είναι ο πραγματικός μισθός. Ήδη η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου ο ελάχιστος μισθός μειώθηκε το 2015 σε σχέση με το 2008, από 794 σε 684 ευρώ, δηλαδή κατά -14%, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν την 26-02-2015 στη δημοσιότητα.

Καθαρά προκύπτει λόγω των υφιστάμενων και μελλοντικών αρνητικών οικονομικών εξελίξεων ότι θα δοθεί ένα τέρμα στις επικουρικές συντάξεις και οι κρατήσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής για τους μελλοντικούς συνταξιούχους όπως και αυτών που έγιναν για τους ενεργούς συνταξιούχους, θα γίνουν καπνός. Όσο αφορά το ποσό της σύνταξης, είναι σίγουρο, ότι στο άμεσο μέλλον αναμένεται να μειωθεί ενώ κοιτώντας ακόμα πιο μακριά παρατηρείται επιπλέον μείωση.

Loading...

3 thoughts on “Σύντομα επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις

    • Paratiritis says:

      Προσωπική μου άποψη είναι πως η βουλή δεν θα έπρεπε να καίγεται όπως ρωτάς. Αλλά θα έπρεπε να «αναδιαρθρωθεί» (αν μπορούσα να χρησιμοποιήσω αυτήν την πλέον συχνή λέξη) υπέρ νέων και χρήσιμων ιδεών ουσίας και ανθρώπων που λένε τα πράγματα και τις καταστάσεις με το όνομά τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *