Προσέξτε Αγρότες… να μη γίνετε Μουζίκοι της συμβολαιακής γεωργίας

farmer

Καθημερινά παρατηρούμε όπου εμπλέκεται ο τραπεζικός τομέας, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, να υπάρχουν προβλήματα. Ας πάρουμε παραδείγματα την ρευστότητα, τα δάνεια κατοικίας, τα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες, τα ομόλογα και πρόσφατα τις μετοχές. Δεν λέω πως ο τραπεζικός τομέας δεν χρειάζεται αλλά ότι εμπλέκεται χωρίς να βάζει τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη και λοιπά συμφέροντα.

Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται πολύ έντονα η νέα τάση της συμβολαιακής γεωργίας. Στο παρόν κομμάτι η επιθυμία εμπλοκής των τραπεζών στην αγροτική παραγωγή της Ελλάδος γίνεται μεγαλύτερη.

Ξέρετε τι μου θυμίζει η συμβολαιακή γεωργία μέσω τράπεζας; Το παραμύθι των φωτοβολταϊκών και της ηλιακής ενέργειας όπου κάποιοι θα έπαιρναν 55 λεπτά του ευρώ την κιλοβατώρα. Ξέρατε όμως ότι υπάρχει προοπτική να πέσει στα 8 με 10 λεπτά μέχρι το 2019; Ξέρατε ότι κάποια στιγμή θα σας επιβληθεί φορολογία; Μάλλον όχι.

Έτσι εμπιστεύοντας την συμβολαιακή γεωργία αρχίζετε να στηρίζεστε σε τράπεζες και μονοπώλια, καθορίζοντας αυτοί τις τιμές των προϊόντων όπως και τις παραγόμενες ποσότητες. Τους αρέσει βλέπετε να παίζουν με τις τιμές, τους αρέσει να βάζουν στοιχήματα ανόδου και καθόδου των τιμών ανακαλύπτοντας νέα τραπεζικά προϊόντα. Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, η ενέργεια σύναψης συμβολαίου μεταξύ του παραγωγού και της τράπεζας μόνο προς το συμφέρον όλων δεν θα αποδειχθεί στο μέλλον. Γι αυτό τον λόγο από απαιτούμενη ρευστότητα που άρχισαν να προσφέρουν οι τράπεζες τώρα δίνουν την αναγκαία. Τι έπεται στη συνέχεια; Απλά να σου προσφέρουν έναν μισθό και χωρίς να το έχεις καταλάβει φίλε αγρότη το χωράφι σου θα γίνει δικό τους.

Σε αυτό το σημείο γίνεσαι Μουζίκος. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο θα διαπιστώσεις ότι Μουζίκοι αποκαλούνταν οι χαμηλότερες κοινωνικές τάξεις των Ρώσων αποτελούμενες κυρίως από χωρικούς από τον 17ο αιώνα ως και την Οκτωβριανή Επανάσταση. Οι μουζίκοι δεν είχαν δική τους ιδιοκτησία, αλλά εργάζονταν στα κτήματα των Ρώσων μεγαλογαιοκτημόνων εισπράττοντας ως αντάλλαγμα ένα μικρό αντίτιμο προερχόμενο από τα κέρδη της εκάστοτε σοδειάς.


Pendant «Black Knight»

ΤΟ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΟ ΜΕΝΤΑΓΙΟΝ ΟΡΓΟΝΙΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ.ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Κάνοντας μία σύντομη αναφορά στις πρόσφατες συνεργασίες συμβολαιακής γεωργίας και κτηνοτροφίας που προχώρησε ελληνική τράπεζα με την ΟΜΗΡΟΣ ΒΙΟΜΑΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΑΕΒΕ (παραγωγή γάλακτος), την ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΝΙΚΖΑΣ Α.Ε. (παραγωγή γάλακτος) και την ΕΑΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΑΕΣ Α.Ε. (παραγωγή ελαιόλαδου), θα ήθελα να σημειώσω πως τα συμβαλλόμενα μέρη δεν αποτελούνται από αγρότες ή κτηνοτρόφους και την τράπεζα, αλλά από βιομηχανίες και τράπεζα. Οι συνεργασίες αυτές γενούν όμως και ερωτήματα όπως ποια θα είναι η τιμή πώλησης του προϊόντος από τις βιομηχανίες, ποια θα είναι η τιμή που θα αγοράζουν την πρώτη ύλη τους (όπως το γάλα και τις ελιές), που θα πηγαίνει το προϊόν που παράγεται (εσωτερικό ή εξωτερικό), ποια θα είναι η συνολική παραγόμενη ποσότητα και σε περίπτωση ζημιάς ξεχνάς τις κρατικές αποζημιώσεις;

Όπως παρουσιάζεται στη (τραπεζική) συμβολαιακή γεωργία υπάρχουν οφέλη για το παραγωγό. Το σημαντικότερο όφελος όπως υποστηρίζει είναι ότι ο παραγωγός έχει στη διάθεσή του μετρητά στην κατάλληλη χρονική στιγμή και έτσι μπορεί να πετύχει τιμές χαμηλότερες. Θα πετύχει χαμηλότερη τιμή στα έξοδα κίνησής του (δηλαδή πετρέλαιο); Θα πετύχει καλύτερη τιμή στο αυξημένο ποσοστό κόστους αγροτικών εφοδίων της τάξης του 50%;

Δεν γράφω αυτό το άρθρο κοιτώντας αριστερά, στη μέση ή δεξιά. Απλά θέλοντας να σε βάλω σε σκέψη όπως μπήκα κι εγώ ενώ δεν είμαι αγρότης. Θέλοντας να σου δώσω το έναυσμα να διαπραγματευτείς καλύτερα, να διαπραγματευτείτε καλύτερα, να μάθεις τι ισχύει με το συγκεκριμένο αντικείμενο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και γιατί όχι να δημιουργηθεί κάτι καλύτερο από το ήδη υπάρχων. Γνωρίζει δηλαδή ο τραπεζικός τομέας καλύτερα από σένα την δουλειά σου;

Δεν νομίζω πως όσα νέα μέτρα θα παρθούν για τον αγροτικό τομέα θα είναι υπέρ. Ήδη αναμένεται φορολόγησή, ήδη αναμένεται ελαχιστοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων, λιγότερες έως καθόλου αποζημιώσεις, σχεδιάζοντας ακόμα καλύτερα ο δρόμος να οδηγεί στις τράπεζες.

Το έχεις αντιληφθεί κατά κάποιον τρόπο.

Loading...

2 thoughts on “Προσέξτε Αγρότες… να μη γίνετε Μουζίκοι της συμβολαιακής γεωργίας

  1. ΦΑΥ says:

    ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΒΡΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ, ΟΠΩΣ ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ. ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΣΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ;

  2. Ανώνυμος says:

    Όταν πάρετε χαμπάρι τι σας περιμένει τα ξαναλέμε…όλα ειναι της φαντασίας μας σωστά;
    γυρίστε πλευρό τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *